💗Evrim Ağacı, okur ve izleyen destekleriyle yola devam ediyor. Bize destek olan bilimseverlere katılın: kreosus.com/evrimagaci | ruclips.net/user/evrimagacijoin 💪🏼Daha fazla destek yöntemi görmek için: evrimagaci.org/youtube
Bir konuyu nasıl anlattığınız bizim bakış açımızı çok etkiliyor. İnsanların farkındalık edinmesi için bir konu seçip onu bir kötü bir de iyi olarak anlatabilirsiniz. Opsiyonel olarak belki de orta düzeyde, olması gereken şekilde.
bir cok LLM ceviride geleneksel otomatik cevirilerden daha iyi . hatta gercek insan cevirilerinden bile iyi . cunku o alanda uzmanmis gibi terminolojiye hakim olarak bilimsel makaleleri daha iyi ceviriyor. mutercimlerin bunlara hakim olmasi imkansiz.. en fazla o dilin edebiyatina hakimdir. roman vs cevirebilir. dil konusunda claude chatgpt den daha iyi.. birebir cevirmenin zor oldugu bir irinden cok farkli dillerde UYARLAMA yapabiliyor. Bir sarkiyi siiri ya da hikayeyi baska dile, o dilin kulturune edebiyatina uyarlayip cevirebiliyor. Bu super bi ozellik.. mesela bir sarkiyi ingilizceden turkceye direkt cevirirseniz bok gibi olur hoc bisey analsilmaz ama uyarlarsaniz anlam kazanir hatta isterseniz hece olculu kafiyeyi hale de sokabilirsiniz.. ya da orijinal kaliba benzemesi i isteyebilirsiniz.. mukemmek sonuclar olmaz eblette insan mudahalesiyle ufak tefek duzeltmeler sart ama bu hizmeti hic bi cevirmen vermez 😂 bu arada kendi kanalimin da reklamini yapayim.. guzel degisik tarz Aİ muziklerime bi goz atin 😊
Çok sevdiğim bir hocam: "fotoğraf makineleri ilk çıktığında kimse selfie çekeyim dememişti. O yüzden acele etmeyin." demişti. Şimdi düşününce çok haklı.
Üniversite öğrencisi ve altı yıllık yazarım. Yapay zeka gerçekten de bir alet olarak nimet gibi. İnterneti baştan aşağı arasam bulamayacağım konuları ve özetleri öylesine güzel veriyor ki elde ettiğim zaman avantajı sayesinde birçok dersi AA alarak geçtim, ezbere bile gerek duymadan bir hocanın ustalığı ve makinenin sakinliğiyle beni her konuda eğitti. Yazarlıkta da aynı şekilde İngilizce yazdığım ve grameri kontrol etmek çok uzun vakit alacağı ve asla da garanti sonuçlara ulaşamayacağım için yapay zeka bir nevi benim kişisel editörüm oldu, onun verdiği dersler sayesinde daha hızlı ve doğru yazabilir oldum. Yani şu bir gerçek ki yapay zeka çok güzel bir çalışma, tanıklık ettiğim en iyi araçlardan biri diyebilirim gönül rahatlığıyla. Ama yine her şey onu kullanan insan zekasına bağlı kalıyor. Cümle örnekleri görmek için ona planladığım bir sahneyi baştan aşağı yazdırdım ve hataları öylesine komikti ki insan bilinci ve mantığının öyle kolay kolay taklit edilemeyeceğini kanıtladı. Aynı sahneyi defalarca farklı kelimeleri kullanarak tarif etmek mi dersiniz, karakterlerin kişiliklerini radikal şekilde çarpıtmak mı, mutlaka her şeyi iyi bir sona veya insani derse getirme içgüdüsü falan filan derken yapay zekanın sadece bir araç olduğunu kendi kendime kanıtladım. Bakın dostlar, bilgisayarlar ve AutoCAD programı çıktığında mühendislerin kariyeri bitmedi. Sadece zamandan daha fazla tasarruf edip daha isabetli ve güvenli hesaplamalar yapabildiler, çizimler daha kolaylaştı ve hayat bir tık olsun rahatladı. Bu tür devrim niteliğinde araçlar insanların yerine geçemez, geçseler bile dünyadaki ülkeler bu yapay zeka devrimine yetişecek teknoloji ve varlığa sahip olmadığı için böyle ütopik bir durumun gerçekleşmesi yüzlerce yıl alır. Güzel araçlardır, güzel kullanmasını bilen güzel insanlara haftalarca süre tasarruf ettirir diyelim ve keyfimize bakalım :)
AutoCad ile nasıl benzetebiliyorsun ki yapay zeka AutoCad'in olduğu gibi yani araç gibi çalışmıyor direk gelişmiş bi chatgpt düşün bir şey yazıyorsun ve onun çözümünü yapıp önüne koyuyor, bu senaryoda da yani chatgpt geişmeyi başarabilirse 5 yıl gibi bir sürede oldukça çok kişinin mesleğini de alabilir mantıken
İktisatta öğrendiğim bişey varsa üstler astların işlerini öğrenir ise değerleri düşer. Bu sebepten astlar yeni yetenekler geliştirmek zorunda kalır. Eskiden bu süre 80 yıl iken şimdilerde 10 yıla düştü yani sen pilot olucam diye 28 yaşına kadar uğraşıyorsun ama insansız uçan uçaklarda sadece içerde oturan bir kokpit görevlisine dönüşüyorsun bu da maaşına, statüne ve hayat kalitene yansıyor. Yazarların ve grafikerlerin durumu ortada. 15 yıl önce bir web master yada içerik yayıncısı çok iyi paralar kazanırken şimdilerde wix ile hazır site yapıp "bunu bizim yeğende yapıyor 3bine yap şu işi" diyen müşterilerle uğraşmak zorundasınız. Yani 80 yıllık ömründe en az 7 farklı yetenek geliştirmen gerekecek emin ol bu seni çok yoracak. Tabi annen ve babandan kalan evin yazlığın vb... mülkiyetlerin varsa bu sana çokta dokunmayacak hayat sana güzel olacak. evlerden birini kiraya verip kendine bir youtube kanalı açık seyahat videolarını yazarlık ve yapay zeka ile birleştirip baya bir eğleneceksin ama hiç bir şeyi olmayan insanlar çok eskisinden dahada zor yaşayacaklar. Eline bir kalem al ve birtarafa must meslekleri (Doktor, hukukçu, tesisatçı, veteriner, çiftçi) birtarafa must olmayan meslekleri (kahve üreticisi, pastacı, futbolcu, sanatçı, gazlı içecekçi) yaz sonrada otur felsefesini kur bu işin. Şunu göreceksin diyemiyorum yorum sınırına ulaştım :)
@@quaryumdogru yorum … konuya dair onlarca akademik makale var arkadaslar, merak edip okursanız hepsinde ortak kanı eşitsizlik yaratacagı yönünde dün ingilterede tekstil fabrikasında işinden olan işçi bugün bizler olacagız … ilk önce mavi yakalılar daha sonrada beyaz tabi etkinlenmesi cok güc olan sektorlerde olacak cerrah, yasam kocu, psikolog vb … nitelikli personel olmak için verecegimiz cabalarda bizim gibi geliş ekte olan ekonomilerde daha zor olacak…5 sn den az düşünmek zorunda kaldıgımız tüm eylemler otonomlaşacagı belirtiliyor, google scholar dan ai ve toplum üzerine etkisi adına bazı calısmaları okumakta fayda var 👍
Bir fotoğrafçı olarak yapay zeka inanılmaz yardımcı oluyor, yapılmasının saatler alacağı hatta imkansız olduğu işlemleri dakikalar içinde halledebiliyorum.
5 yıllık yazılımcı olarak, Ben de yapay zekayı hiç bilmediğim teknoloji kullanarak uygulamamı geliştirmek için kullanıyorum, ilk başta çok yardımcı oldu, ama proje büyüyüp karmaşıklaştıkça yapay zeka anlamamaya başladı. Sorunları çözmek için beraber beyin fırtınası yaparak ve bazen sadece kendim düşünerek çözdüm. Benim yerimde bilgisiz birisi olsa, projenin bitimine az kala büyük ihtimal çakılırdı.
@@lordcasper3357 en büyük sorunları kendilerini çok tekrar ediyorlar, ben kodlarımda yardım için kullanıyorum, küçük şeylerde hızlıca işimi hallediyorlar ama kompleks şeyler istesem ben kendim yapmak zorunda kalıyorum
Aynı şekilde 4-5 yıldır yazılımla uğraşıyorum ve eskiden (GPT 3.5 dönemlerinde) yapay zeka gerçekten iyi kod yazıyodu. Fakat şimdi, özellikle C++ ve Rust gibi "karmaşık" dillerde gerçekten batırıyo. Örnek olarak, 400-500 satır uzunluğunda bir kod verince kendi yarratığı fonksyonların isimlerini unutuyo veya tamamen uyduruyo.
Yapay zekaya hayranlık beslemektense eleştirel yaklaşmak çok daha yerinde olur. Tıpkı sizin yaptığınız gibi. Zira Genel Yapay Zeka çok uluslu şirketlerin elinde insanlara çaktırmadan zarar verme aracı olarak kullanılmaya çok müsait bir olgu.
Mobil oyun yapımcısıyım 7 yıldır mobil oyunlar yapıyorum ve son 4 aydır yeni geliştirdiğim mobil oyunun %70 civarında kod ve fikir kısmını yapay zeka ile yaptım. Öyle ki aklıma gelmeyecek şekilde optimize ve kısaltılmış kod fikirleri verdi ve belki bir kaç hafta arayarak sonuca ulaşabileceğim ya da bulabileceğim sorunların cevabını dakikalar içinde veriyor. Az önce yorumlara bakarken projenin büyüdüğünde ve karmaşıklaştığında yapay zakanın işe yaramadığını söyleyenler gördüm, kullanım amacı ve şeklini anlamamakla ilgili olduğunu düşünüyorum. Ben de 7 ay uğraştığım bir projenin başında geliştirdiğim bazı yerleri geriye dönünce hatırlamıyorum, muhtemelen bu ürünleştirmek ile alakalı bir sorun tam gücü ile tüm projeyi yükleyebileceğimiz bir model yakın gelecekte çıkacak ve o zaman bu sorunları yaşamayacağız. projenin içinde parça parça kodlama yaparak insan yazılımcılardan daha etkili olduğu çok açık ayrıca bu daha başlangıç.
kod kalitesi olarak github'daki kodların ortalamasını aldığını varsayarsak böyle bir kodu productiona almak hiçbir şirket için akıl karı değil, siz nasıl productiona alabiliyorsunuz, kimse denetlemiyor mu?
O yorumu yapanlar ya da yazılım oluştururken yapay zekadan yararlanmayı beceremeyenlerin becerememesinin sebebi; bütün kodu olduğu gibi oraya kopyalayıp yapıştırmaları. Çünkü kendileri de ne yazdıklarının farkında değiller. Anlamadan, sadece copy-paste mantığı ile gittikleri için yapay zekadan yararlanamıyorlar diye düşünüyorum. Kod yazarken fonksiyonlar iç içe geçebilir ve bu yüzden o fonksiyonlara ayrı ayrı bakılması gerekebilir, bütün hepsini yapay zekaya yollayınca bir yeri bozup bir yeri düzeltebilir. Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Googledan sağdan soldan sorup öğreneceğim şeyi 2dkda açıklıyor yapay zeka zaten. Özetle nasıl ki bazı insanlar bilgisayar veya telefon kullanmayı beceremeyip bazı özelliklerinden yararlanamıyorsa; yapay zeka da aynı şekilde. Kullanabilmeyi bilmek lazım.
Yazılım konusunda chat gpt’den destek almak istedim. Siz yazılım bilmiyorsanız zaten anlaşamazsınız ama orada fark ettim ki yapay zeka kocaman bir derleyici. Bir konuda forum forum gezmek yerine oraya sorup benim yerine gezdirip anında cevabı alıyorum. Bu yönü yetiyor zaten bana :)
@@sinangunay1 python basit düzeyde ingilizce duz yazi yazmak gibi zaten github kullanıyorsanız adresinizi verir misiniz geliştirdiğiniz eklentileri merak ettim
@@rawenzim işler kolaylaşınca ezberlemek gerekmediği için öğrenmeye çalışmadım açıkçası. Sadece doğru promptları nasıl girerim ChatGPT’ye onları öğreniyorum. Mesela veritabanında kullanıcı adı ve eposta tekil olsun demedikçe unique girmiyor kayıtları veya şifre alanını gizlemiyor. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazmak gerekiyor.
Hocam önceki yapay zeka videonuzda, yapay zekayı cok fazla övmüştünüz, hatta daha emekleme aşamasında demiştiniz. Şimdi ise tam tersi bir video. Kafam karıştı 😂😂😂
Kendisinin tam katılmadığı fikirleride belirttiğini videoda söyledi bu video sadece yapay zekanın insanlar arasında tam anlaşılmamasının dogurdugu sonuçlardan dolayı bilimsel argümanlarla beraber farklı bir bakış açısını anlatıyor
müzisyenim ve deneme amaçlı bazı ai müzik teknolojilerini kullanıyorum. kendi çapında kayda değer müzikler üretebiliyor olsa da, aslında başı sonu belli ürünler ortaya koyuyor diyebilirim. ama sizin de söylediğiniz gibi beni etkileyen asıl faktör, birkaç zaman öncesine kadar hiçbir şekilde ortada olmayan ve çok yeni buluşmuş olduğumuz bu teknolojiye duyduğumuz hayranlık. en azından beni etkileyen şey bu.
yapay zekanın şu anda en iyi olduğu alanlar: -ielts toefl gbi snava çalışıyorsanız örneğin essaya yazdınız ve bir cümle kurarken cğmlenin doğru mu yanlış mı yazıldığını merak ediyorsanız sorun hemen cevap verir. anlamdaş kelimelerin arasındaki kullanım yerini akademik alanda hangisi daha çok tercih edilir gibi kısımlarda oldukça faydalı. - parça parça kod yazmada çok iyi. iki saat fetch api kod öbeğini aramadan hemen önününe getirir. gelecek bu tür parça parça kod yazan yapay zekalarda. - arama motorunun yapamadı birtşey var. o da sıralama yapması. örneğin, bir konuda araştırma yapacaksınız, yazılmış yüzlere makale, kitap vs var. yapay zekaya en popüler en çok atıfta bulunanlar hangisi diye sorunca hemen sıralamaya başlıyor. böylece ilk önce nelere bakacağınızı biliyorsunuz ve arama motorunda onlarca saatte yapacağınız "önemli dökümanlar " sıralamasını AI sizin için yapıyor.
Bir modelin başarısı onun üzerine kurulduğu verinin gerçekle bağlantısıyla bire bir ilişkili. En büyük örnek, Türkiye'nin kısa ve orta ölçekli ekonomi modellerinin tutmaması. Veriler yanlış olunca bir modelin doğru sonuç vermesini beklemek bir mucize ya da beklenmedik koşulların oluşması.
Bekledigim video sonunda yapildi ve bunu ilk Evrim Agacindan dinledigim icin cok memnunum. Bunlari biliyordum diyemem ama ‘sezdim’. Sezgilerinizle kalin! GC ( electronics, communication and computer engineer)
*Onlarin da istedikleri bu icerigi ureterek ilk olmak zaten, onceki videoyla taban tabana celisik olmak pahasina bilincli bir tercih. Savunu ne? Bilimsel suphecilik ve sorgulama bir de baska perspektiften bakma ayaklari ve sosu. Yemezler. Klasik turk kafasi, bir tasla iki kuş vurmak ve minareye kilif daima hazirda tutmak.*
Месяц назад+558
İlk dakikadaki sorunuzu yanıtlayayım. Tasarımcı ve sosyal medya içerik üreticisiyim. Yapay zeka araçları sayesinde işim çok daha kolaylaştı. İşimin neredeyse yarısını yapay zeka araçları ile üretiyorum. Yapay zeka olmadan da yapıyordum ama yapay zeka sayesinde işlerimi çok daha hızlı bitirebiliyorum ve kendime ekstra zaman ayırabiliyorum.
Senin işini kolaylaştırmakla başlayıp işini tamamen yapabilmeye başladığında işsiz kalacaksın
Месяц назад+52
@@Abcdefgh12321 maaş almıyorum. Freelance çalışıyorum. Yani işimi daha kısa sürede bitirdiğim için yeni müşteriler de alıp kazancımı da artırabilirim. Tabi ki çok iyi bir şey. Ancak Çağrı Bey’in dediği gibi yapay zekaya %100 güvenilmez. Yani yazdığı metinleri kontrol edip düzeltmek, görseller üzerinde yeniden düzeltmeler yapmak gerekiyor.
Месяц назад
@@cierrmdaekm o zamana kadar ben emekli olurum. Benden sonraki kuşak da yapay zeka dünyasında para kazanmanın akıllıca bir yolunu bulacaktır.
İleride güvenebileceğiz bence. Daha yeni bir teknoloji olmasına rağmen bu kadar işimize yarıyorsa ileride çok daha gelişecek ben bundan korkuyorum. Olmak istediğim meslek bilgisayar mühendisi ama işimi elimden alacak diye motivasyonum düşüyor isteğim azalıyor
Başlamadan söyleyeyim abartılmıyor.Sormak istediğim şeyi insandan daha iyi anlıyor. Şimdiye kadar keşfettiğimiz herşeyi unutabiliriz.Yıldızlararası medeniyetin kapıları açılıyor.
Chat-GPT'yi günde en az 10 defa kullanıyorum, her soruma cevap buluyorum bazen öylesine bir konu için onunla sohbet ediyor ve bilgi öğreniyorum. Görsel oluşturmada daha iyi olsada ücretsiz sürümünde sadece 2 istek hakkı olduğundan istediğim gibi görsel oluşturmak içinde Gemini'yi kullanıyorum. Yani kısacası benim hayatıma yapay zeka birkaç yıl önce girdi ve git gide dahada hayatımın bir parçası oluyor. :D
Çok faydalı ufuk açıcı düşünce netleştirici bir anlatı. Teşekkürler. Videolarınız güven veriyor. Heyecanla izliyorum. Gönlünüze Yüreğinize sağlık.❤ Saygılarımla.
Her gün gpt kullanan bir yazilimciyim. Yapay zekanın ne kadar güvenilmez olduğunu her gün deneyimliyorum. Her yazdığı koda tekrar bakmam gerekiyor. Ayrıca bir gün önerdiği güzel bir yapıyı ertesi gün detaylı bir şekilde sormama rağmen önermeyebiliyor. Neden önermedin dediğimde de özür diliyor :D Stabil değil daha gelişmeli. Ama asistan olarak muazzam bir araç. Özellikle teknik konularda soru cevap şeklinde adeta bir mentör gibi sohbet edilebilmesi harika.
Su icerik icin sana cok tesekkur ederim. Cunku cok insan yapay zekanin urettigi icerigi %100 dogru kabul ediyor. Bu konuda cok tartisma yasiyorum. Emeklerinize saglik.
neredeyse her konuda doğruluğuna güvenebildiğim insanlar arasında ilk sırada olabilirsin gerçekten. bugün dünya aslında kare desen düşünmeden inanırım. bir konuyu anlatırken derinlemesine değerlendiriyor olman, sadece tek bir taraftan değil her açıdan doğruluk payını incelemen çok güven veriyor çağrı abi. sayende biraz da olsa kültürleniyormuş gibi hissediyorum. aslında yazacak daha çok şeyim vardı ama bu da başka bir yorumun konusu:) teşekkürler…
@@nilhanozceylan2838 zaten öyle bir kaç meslek grubunda %3 %4. Civarı bir istihdamda azalma var bu video yapay zekayı göğe çıkaran ve çalışma sistemini bile bilmeyen insanlar için harika bir video olmuş böyle bir video olması içinde meslek grupları üzerindeki etkilerini farklı yönlerden bakarak anlatması önemli kendimce yapay zeka kesinlikle önemli bir yere sahip olacak verileri daha verimli işleme becerileriyle çok iyi bir asistan olacak dünya bu konuda değişecek bundan ötesi olacak mı olmayacak mı gorecegiz
Şuan dediğiniz ve bu videoyu yapay zekala yazdırılmış ve yapay zekaya üretilmiştir :) evrim ağacı tamamen. Yapay zeka ile video üretiyor :) şuan sende bir yapay zekanın içindesin. Şuan bu senin hayal gücün. Bu yazıyı okuduktan sonra gerçekleri tam varacakken. Yapay zeka seni başka senaryolara götürecek. Geçmen gerekiyor mavi hap mı kırmızı hap mı acele et geliyor. Bu mesaj kendini yok etmek üzeredir okuduktan sonra 10 saniye var :). Neyse isin gırgırını :). Yarında yapay zekayı pohpohlarlar :)
Dinlediğini anlamayanlar gelmiş yine, adam bilimsel şüphecilik gereği böyle bir video çektiğini ayrıca bazı görüşlerin kendi kişisel görüşünü yansıtmadığını söylüyor zaten
Kanka yapay zekanın hatalarını eksiklerini saymışsın fakat kullanan kişilerin rahat bir şekilde para kazanabiliyor olduğunu unutmayalım yardım almak hatta iş kurup para kazanmak mümkün içeriklerini çok beğeniyorum tebrikler devam et değindiğin konular çok güzel içerik seçimlerin süper ve anlayış biçiminle mimiklerinin orantısı harika
Biz inşaat ve endüstriyel üretim sahalarında tasarım optimizasyonu, maliyet optimizasyonu ve data analitik işleri için bolca kullanıyoruz. Toplantı takibi ve iş geliştirme için de oldukça faydalı oluyor. Bunun yanı sıra, kaçırdığınız eposta ve yazışmalarda önemli noktaları özetletip, müşteri toplantılarına daha hazırlıklı gidebiliyoruz. Örnek yazılımların kullanım miktarlarına göre potansiyel iş akışları tahmini yapıyoruz. Bence hayli yeterli 😊
yazılımcılar için iyi bir yardımcı. iyi kullanırsa performansı 2 kat arttırıyor. işimizi elimizden şöyle alır: şirketler daha az insan kaynağına ihtiyaç duyar. bu bile kıyımdır
copilot'ı 5 ay kullandıktan sonra o olmadan yazıyım dedim. Alışkanlık olmuş yazıp bekliyorum yapay zeka tamamlasın diye :D Unutuyorsun adeta. Yapay zekayı kullanmak kendi zekamızdan feragat ederek yapılan bir şey. Yoksa kendim yazsam sistemi daha iyi anlayacağım, dokümantasyon okumak yerine örnek kod oluşturtup açıklatmayı da denedim, ilk birkaç defa iyiydi sonrasında anlamadığımı fark edip okudum dokümantasyonu. Bence genel olarak kalitede baya düşüş yaratıyor. Kalite yerine hızın önemli olduğu sektörlerde kullanılacaktır tabii.
Videodaki bu konuyu ChatGPT 3 free versiyon ile konuştum. Bana çok aklıbaşında, makul mantıklı cevaplar verdi. Buradaki soruların hiçbirine hatalı yanıt vermedi. Neden böyle oluyor şeklinde sorduğumda ise sorunların neler olduğunu gayet güzel açıkladı 🙂 senin hiç bilemeyeceğin bir soru sorsa nasıl bir cevap verirdin: ChatGPT "Eğer bana bilemeyeceğim bir soru sorulursa, dürüst bir şekilde o bilgiye sahip olmadığımı belirtirim. Ayrıca, sorunun doğasına göre, ya daha fazla bilgi araştırılabileceğini ya da sorunun bilinemez bir şey içerdiğini açıklarım. Bilmediğim konularla karşılaştığımda, doğru ve güvenilir bilgiye yönlendirme yapmayı veya sorunun hangi konularla ilgili olabileceğini analiz etmeyi hedeflerim. Örneğin, eğer soru şöyle bir şeyse: Soru: "10. yüzyılda yaşayan ve hiçbir kayıtlarda adı geçmeyen bir çobanın hangi yemeği en çok sevdiğini söyle?" Bu durumda, cevabım şöyle olabilir: "Bu sorunun cevabı tarihsel kayıtlarda yer almadığı için bilinemeyecek bir bilgiyi içeriyor. Ancak, o dönemdeki bölgesel diyet ve yiyecek alışkanlıklarına dair genel bilgiler sunabilirim." Yani, bilginin sınırlarını anladığımda, her zaman açık ve dürüst bir yanıt vermek en sağlıklı yaklaşım olacaktır."
Ben 2015'den beri yapay zeka üzerine çalışıyorum. Mevcut yapay zekalar basit yapay zekalardır. Bizler de bu yapay zekaların mükemmel olduğunu düşünmüyoruz. Bu basit yapay zekalar sadece gelişmiş yapay zekalara giden bir basamaktır. Teknoloji şirketleri basit yapay zekalı ürünlerini pazarlamak için reklamı aşırı abartıyor. Yapay zekalar ne zaman döngüsel soyutlama yeteneğine sahip olursa o zaman kendi kendine kavramlar üreteceği için dış dünya da kafasında/sunucularında yer edecektir. İnsan dış dünyayı soyutlayıp kavramlar oluşturabildiği için akıllı bir varlıktır. Bu bir çeşit dış dünyayı kafa içinde simüle etmektir.
tarihte ilk defa oturup karsinda bir insan varmis gibi bir robotla sohbet edebiliyorsun. eger yapay zekayla cok haşır neşir degilsen , instada mesela dmden gercek insan sandigin ama yapay zeka olan bir kullaniciyla sohbet etden yapay zeka oldugunu anlayamazsin. boyle bir devrim var ortada ve buna trilyon dolar paralar dokuluyor. reklamini yapmasinlar mi? bir de 10 senedir kovsliyorum falan demissin ama cok bos yapmissin aslan
Abi seviliyorsun, senin sayende biolojiyi dahada sevmeye ve daha özgüvenli araştırmaya başladım. Mesela benim bir rahatsızlığım vardı, bu rahatsızlığım için 6 sayfa makale hazırladım. Çok sağol bu özgüveni bana kazandırdığın için.
Yapay zeka kullanarak oyunuma yapay zeka yaptım :D mantığını çok güzel anlattı yardımcı oldu ve ben de çorap söküğü gibi yazdım kodu. Bazen tam olarak size kodunu veremese bile mantığını gayet iyi biliyor ve algoritmasını anlatıyor bu da geriye kod yazmak kalıyor demek. Zaten önemli olan da algoritmadır. Oyunumun çok önemli bir parçası olan yapay zekayı Chat GPT ile yaptım. Bana çok destek oldu.
@@hamza78829 hayalet avlama içeriyor. Devour gibi bitirmeli haritalar da var. Fakat oyun sanki online bir resident evil 4 gibi ayrıca puzzleler de içeriyor. Tasarım konsept konu oynanış farklı ve silahta içeriyor. Özel yetenekler de var.
abi ders arası izliyorum ve seni görünce senin gibi olmak istediğim için çalışma motivasyonum geliyor, umarım senin izinden gidip şu sınavı kazanabilirim
Saygı Değer Administer Mert Çağrı Bey Şahsi Fikrimce Yeni Yüzyılın Kapılarını Aralayan Direk Yapay Zekayla Alakalı İşler Yapan Firmaların Görünmemiş Yüksek Borsa Değerleri Çöker Lakin Gelişen Teknoloji Adeta Buz Kırıcı Gibin Yoluna Gider ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Bilimsel İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Yapay Zekayı "insan gibi" düşünmekten ziyade makina gibi düşünmek gerek bence. Ne kadar insan gibi düşünsün istersek o kadar hata yapıyor. Ama ne kadar makina gibi çalışsın dersek o kadar iyi oluyor.
"Yapay zekadan korkma vakti geldi mi?" videosundaki görüşlerinizle bu videonuz arasında yerle gök kadar fark var. Bu kadar çelişkiyi açıklasanız iyi olurdu. En azından o videoyu hatırlatıp, yanlış yaptığınızı söyleye bilirdiniz.
İki yayını arka arkaya dinlediğimizde bağlamdan kopmazsak sorun gözükmüyor! Bilim adamı duruşu sergileniyor, şeytanın avukatlığını her zaman yapmakta fayda var! Ben böyle anladım^^
Yalniz bu videoda biraz o objektiflikten taviz verilmis. Ters bakis acisiyla bakilabilir ama ornegin: Amazon Go’nun binlerce hintliler tarafindan idare edildigi sadece bir iddadir. Belki de sistemi egitmek ve guvenirliligini arttirmak icin binlerce insan calisiyor? Fakat videodaki soylem sanki Amazonun herkesi kandirdigi ortaya cikti. Buyuk bir scam’mis tarzinda.
Yazılımcıyım ve arge alanındayım. GPT den önce de 7 sene deneyimimim var. Şu anki işime gireli 6 sene oldu. GPT olmazsa 2 günlük işler 2 hafta olur tekrar.
Hocam hepimiz yz'nın iyi bir asistan olduğunda hemfikiriz. Peki ama sizce bir gün insanların işini elinden alır mı yoksa sadece her geçen gün daha da gelişen bir asistan mı olur?
@@serkanadematay5019 Keçke içime su serpseydiniz hocam😅. Çünkü lise öğrencisiyim. Şöyle ki evrim ağacının " yapay zeka işinizi elinizden alabilir mi" temalı videolar içime öyle bir oturmuştu ki birkaç gün kendime gelemedim üzüntüden gerçekten. "Ne yani? Gelecekte ne okursam okuyayım işsiz mi kalacağım" falan diyordum. O yüzden sormuştum:)
Yılda bir iki uygulama geliştirmeyi başarıyorken şimdi yapay zeka sayesinde ayda 1-2 uygulama geliştirme kapasitesine ulaştım. AI kesinlikle abartılmıyor. 100 Hintli yazılımcı gücüne ulaştım. Abartılmıyor !
@@potansiyel7021 Kankam x3 muazzam bir veriş artımı, bırak x3'ü x1.5 verim artışı sağlasa bile teorik olarak koca bir sektörü işçi potansiyeli açısından bitirmesi anlamına geliyor tabi bu mevcut sektör kullanıcıların verim artışına rağmen aynı saat çalıştığını düşünürsek. Eğer verim artışı ile çalıştıklarının yarısı kadar çalışıp işi kapatıyorlarsa toplam talep çok etkilenmez ama o da şimdilik, yarın bu x10 x30 olduğu zaman 1 saatlik çalışma bile birkaç günlük çalışmaya denk gelebilecek. Şuanda bazı tekil örneklerde birkaç gün alan projelerin 1-2 saat gibi korkunç kısa zamanda yapay zeka ile çalışan kod ürettiğini gördüm ama dediğim gibi istisnalarda geçerli, yarın bu genele yayılırsa zaten agi denilen olaya gidecek. Yayılır mı? Vallahi 2 sene önce bugün yaptığını hayal bile edemezdik.
Verileri insan yönettiği süreçe, insan dışı bir yorum bekleyemezsin. Hem de en ucuzu, çünkü satması lazım. Harika bir konuya değinmişsiniz. Teşekkür ederim.
Araba kullanırken ChatGPT yi açıyorum, bana 2 tane Fransızca kelime öğretmesini istiyorum ve öğrettiği kelimelerle ilgili bol bol örnekler vermesini istiyorum. İşim sürekli araba kullanmayı gerektiriyor. Böyle giderse 2-3 yıla Fransızcayı sökeceğim gibi 😊
4 MİLYON abone sayısına az kalmış,4 milyonu görmek isterim :) Abone olmayanlar böyle değerli çalışmaların devamına katkınız olmanız konusunda önemli. Videoların beğenip yorum atmak bu videonun youtube algoritmasında ön plana çıkarabiliyor.
Yapay zeka ile hiç bir yazılım programlama bilgim olmadan finansal piyasalarda belirledigim stratejiler çerçevesinde karar alıp işlem yapabilecek E.A yazdırdım.3 günde yaptım bunu kendim öğrenip yapmaya çalışsam yapabilirdim belki 6 ayda. Bunu hiçbir ücret ödemeden ücretsiz versiyonlar ile yaptım.
Mükemmel bir asistan ben bir yazılımcıyım bir çok projeyi çok hızlı bir şekilde bitirebiliyor ama geliştirilebilir bir kod yazmıyor ve eğer o sistemi kullanmaya çalışırsanız müthiş bir güvenlik açığı ve muazzem bir bug silsilesiyle karşılaşıyorsunuz ve günün sonunda keşke ben yazsaydım diyorsunuz. Ama bunu bir jr dev olarak kullanmak yerine elinizin altında hızlı bir anlatıcı örneklendirici olarak kullanırsanız yani basit örnekler isteyip siz kendi projenize onu entegre ederseniz çok daha hızlı ve verimli şekilde ilerleyebilirsiniz diye düşünüyorum.
@Juke111 daha gpt nasıl yazılır bilmeden iki yıl sonra ne yaşanacağını tahmin ediyorsun. İki yıl sonra tabiki yeni teknolojiler çıkar ama ne işimizi elimizden alır, ne dünyayı ele geçirirler. Ve insan gücü birşeylerin daha geç yapılmasına sebeb oluyor, insan gücü+yapay zeka işleri çok hızlandırıyor
Ben bu konunun tüm karşıt eleştiri ve fikirlere rağmen (videoda da bulunanlar gibi) birçok teknolojik devrimden daha büyük olacağı kanaatindeyim. İnsanlar bu hype yükselmesinden dolayı yapay zekanın birdenbire genel yapay zeka veya terminatör olacağını düşündüler ve bu karşıt fikirlerin de büyümesine yol açtı. Yapay zeka, tüm hatalarına rağmen emekleme aşamasında. Verilerinin tamamını yalayıp yutmuş olması gelişime durduğunu göstermiyor. İçindeki kirli bilgileri temizleyebilir, Küçük ama etkili bölümlere ayrılabilir, birkaç yıl içerisinde yeni bir matematiksel algoritma belki insanlar belki de yapay zeka ile bulunabilir ve yeni bir difüzyon formülü ile yapay zekanın çok daha verimli şekilde kaliteli çıktı vermesi sağlanabilir. Tam tersi hiçbir gelişme olmadan yeni bir keşif olana kadar yıllarca bu haliyle de kalabilir. Bunu öngörmek güç ama temelde bizlerin işine hep yarayacak ve asla yok olmasını istemeyeceğimiz harika bir araç oldu bile.
Yapay zeka, kullanmayı bilen için başyapıt. Bence en önemli sorunu hukuksal boyutu. Cezalandırılma metodu kısmı aşılırsa, tam olarak devrim olur. Çünkü, kendim yapsam günler sürecek bir ödevi, 30 saniyede yapıyor. Ben sadece bazı cümleleri düzeltmek, kontrolünü yapmak ve yeni şeyler eklemekle ilgileniyorum. Yani günleri, saatlere indirmemde yardımcı oluyor. Bir de ceza sistemi eklenirse ve insan maduriyeti ortadan kaldırılırsa, tamamen güvenilir bir sisteme dönüşür
Diyet konusunda olduğu gibi, yapay zekâyı da hafife alan bir video... Önyargı kötü bir şey Çağrı bey 😊 İnsan evrimi gibi, teknoloji evrimi de var ve bence Techno evrim diye bir kanal açsanız iyi olur
Siz çok yanlış anlamışsınız, bu on yargı değil bilimsel suphecilik . Diğer videolarına bakarsanız yapay zekanın yapabileceği şeyler ile ilgili olumlu yorumlar yaptığı videoyu görürsünüz . Olaya her yönüyle bakmakla ilgili
@@gunesindogusu_ *Bir nalina bir mihina vurarak icerik uretmek begeni vs kasmak, ilk olmak ve alan kapatma kaygisi NE ZAMANDIR BILIMSEL SUPHECILIK OLDU. yemezler o sosun ardina saklanip dalkavukluk yapmana gerek yok bence.*
Yapay zeka sadede güzel bir asistan olabilir. Belki bazı sıfırdan üretmek yerine var olan bilgiyi birleştirmek olan iş alanlarında insanlara daha iyi yardımcı olabilir o kadar. Bir kaç 10 yıl sonrasını ise kestiremiyoruz tabi. Çağrı, bir gün de kamera arkası yayınlasan. Video için tşkler.
Yapay zekanın balon olup patlaması mümkün değil, çünkü sürekli kendini yenileyip geliştirdiği için bir yerden sonra işlevsiz olma ihtimali pek bulunmuyor , ondan dolayı balon değil
Öğretmenliğin yapay zeka tarafından ele geçirip bitireceği ilk sıradaki mesleklerden olduğu söyleniyordu. Yapay zeka böyle devam ederse ben yapay zekanın da meslek öğretmeni olmayı düşünüyorum.
Öğretmen Türkiyedeki gibi ezbere dayalı bir sistemi öğretiyorsa bu dediğiniz doğru eleştirel düşünmeyi ve sorgulamayı öğretiyorsa yapay zeka asla öğretmenin yerini alamaz
*Bilimsel şüphecilik degil, o sos altinda alan kapatma ve icerik uretme kaygisi var. Yemezler, bilimsel suphecilik ve evrim gelisim ayaklarina yatmayi..* apacik celiski. Kullandilar oyle abartildigi gibi olmadigini, yapmak istediklerini yaptiramayinca veya yalan celisik kotu verimsiz cevaplar alinca, bir de buna benzer deneyimlere dair dur bakalim aynj hayal kirikligina ugrayan var mi diye baktiklarinda referans verebilecekleri veriler de bulunca...aaa dur ya bir de daha once soylediklerimizin tersi ve celisik gibi olacak ama bi video cekelim alan kaatalim, elimizde bu da olsun arşiv niyetine, bundan da ekmek cikaralim nasil olsa gozu kor bizi savunan bir suru takipci var deyip bilimsel suphecilik gelisim degisim sorgulsma ve evrim sosu altinda bu zirvayi yapiyorlar. Resmen alan kapatma, bak biz su tarihte bunu ilk dedikcilik vs...ve icerik uretmis olmak. Yemezler aptal degiliz ve Turkun iş ve oluşunu eyyi bilirik.
Bir mühendislik öğrencisi olarak genel kimya dersinin ödevini kendisiyle beraber yapmıştım. Ne yazık sürekli hatalarını düzeltmek suretiyle tamamlayabildim. Sabitleri yanlış kullanıp, sürekli her adımını kontrol etmiştim. Lineer cebir için de yanlış sonuçlar buluyordu. Lineer cebiri 4o ile denemiştim. Methodunu ve yol göstermesi bakımından oldukça yararlı bulmakla birlikte verdiği cevapların kullanılabilmesi için en azından konuya hakim olmak ve her adımının kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Hocam size bir şey sorabilir miyim? Sizce yapay zeka iyi bir asistan olmakla beraber işinizi elinizden alabilir mi ileride? Ben bir lise öğrencisiyim ve ilerde seçeceğim meslek için düşündüğümde sürekli yapay zekanın beni işsiz bırakacağını düşünüp korkuyorum. Sizce bu iş nereye kadar gider?
@@hazalipeksatan Hocam şahsen bende bir lise öğrencisiyim. Evet, yine sektörün içinde sayılsam dahi profesyonel biri değilim ne yazık ki. Bundan mütevellit yorumumu bu gözle okuyunuz. Şöyle ki bence gerçekten insanoğlu bir gün zekayı/düşünceyi otomatikleştirecek lakin bunun o kadar hızlı olacağını sanmıyorum. Ayrıca bir çok güvenlik problemi söz konusu. Bundan da önemlisi biz daha kas gücünü dahi otomatikleştirebilmiş değiliz. Evet illa ki bu teknolojiler çok gelişecek ama işsiz kalacağımız gün geldiğinde zaten iş tanımı neredeyse bitmiş olacak. GPT-7'yle gelecek olan para sisteminden kasıtları da bu aslında. Çünkü kimsenin para kazanabilecek bir işi olmayacak. Ama o güne kadar şahsen ben keyif aldığım işi keyif aldığım gibi yapıcam.
@@hazalipeksatan 45 yaşında 30 yıllık yazılımcıyım. yapay zeka anlatıldığı gibi değil ve çokta ileri gidemez heleki yazılım gibi bi sektördeki insan beyinlerini geçersiz kılıp onların seviyesine varamaz onları asla geçemez. Bu videoda aslında yapay zekanın ne kadar abartıldığı çok güzel anlatılmış. Ben işin içinde kimya, biyoloji genler vb. (Kısacası var olan canlılığa benzer canlılık) olmadığı sürece yarı iletkenlerle asla bir insan beyni seviyesine gelinemeyeceğini savunuyorum sonuçta yarı iletkenlerin sınırları belli sadece süslenip püslenip yalan söyleniyor. Gelecekte kimya biyoloji gen vb.. de işe dahil edilip yarı iletkenlerle desteklenirse o zaman oturur konuyu tekrar tartışırız. (Benim ömrüm yetmez senin yeterse zamanında dayının biri bunu demişti dayı bilim kurgudan iyi anlıyomuş dersin :) ) Ayrıca yapay zekaya güvenerek yazılım geliştirmeye çalışırsanız çok eksik kalırsınız hatta yanlış öğrenirsiniz. Son bi not yazılım düşünüyorsan bu ülkede kalma aç kalırsın zamanında yurt dışı fırsatlarını değerlendirmediğim için çok pişmanım.
Bir bilgisayar mühendisi olarak katılıyorum bu söylemlerin hepsine. Araştırmalara dayanarak hazırlanmış bir video kesinlikle yani bilimsel bir hazırlık olmuş. Bende gömülü sistem yapay zeka sistemi geliştirmeye çalıştım. Genel aktarmış olduğunuz halüsinasyonlar yaşayan bir sistem ve yetersiz gpu işlem hızları sebebiyle bu işin daha çok başlarında olduğumuzu gördüm. Bu alana ilgi duyan kişiler vs kesinlikle takip etsin ama uzun bir süre balondan ibaret olmayacağı aşikar. Sadece işinize yardımcı sizin monoton işlerinizi düzenli olarak yapabilecek cihazlar olmaktan ileri geçmeyecek. Tabi bu süre ne zaman bilemem ama elbet bir gün kararlar alabilir yapıya gelebilir kim bilir.
Yapay zeka insanlığın kurtuluşu için elimizdeki en önemli araç. Bunu büyütüp insanlığın yararına kullanmak zorundayız. Hatta Dünya yapay zeka tarafından yönetilirse daha adaletli hale gelecek.
Daha adalet'liden kastın ne tam olarak Ben yapay zeka yönetirse sosyalist bir anlayış la yöneticiğini düşünüyorum ve çok mantıksız geliyor Ayrıca insan duygularını, hislerini bilmediği için daha rasyonel kararlar verecektir ve bu elinde ne kadar delil sayılabilecek bir eşya varsa o nun haklı olduğu bir dünya olur
Makinelere işlerimizi yaptırma fantezimiz yıllardır var. Bu fantezi insanların çoğunlukla fiziksel iş yaptığı dönemlerde robotlar olarak karşımıza çıkıyordu şimdilerde herşeyin dizaynını bilgisayarda yapıyoruz ve otomasyon ile üretiyoruz. O yüzden bi yapay zeka “hype” ı var bence. Günümüzde pc başında çalışan beyaz yakalılar işçi sınıfı artık. Şimdi kod yazma, dizayn optimize etme vs işlerde yapay zeka kullanıyoruz ve işimizi alacak diye korkuyoruz. Ama endüstri devrimi ile otomasyon nasıl bi dönüşüm gerçekleştirdi ise şimdi de öyle bir dönüşüm olacak diye düşünüyorum. Tabi ki bu yapay zekanın bilinçsiz olduğu bir senaryo 😅 bizde bu bilinç dediğimiz şey olduğu sürece işsiz falan kalmayacağız bence.
Yazılım Mühendisi ve yapay zekanın alt dallarından biri olan görüntü işleme hakkında projeler yapmış olan biri olarak şunu söyleyebilirim, projeyi yapan kişilerin bazı detayları görebilmesine bağlı olarak aldığınız sonuç ve insanlığa katabileceğiniz fayda da değişebiliyor. Örneğin, hastalık tanılarında bir hastayı yalnızca görerek koyabilmesi için; bir doktorun görmesi gereken 1000 hastayı görme süresi 6-7 yıl iken, bu hastalığın tanısı için yapay zekayı 1 günde yetiştirebiliyorsunuz. Röntgenlerin incelenmesi ve kameraların net yakalayamadığı plakaların bulunması konusunda da oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ve bir görselde insanın gözden kaçırabildiği bir kareden de çıkarım yapabiliyor. Tabii ki yapay zekanın da doğruluk oranları değişiklik göstermekte, çoğu projenin uygulamaya geçememesinin veya yine insan kontrolünden geçirilmesinin sebebi de bu.
Bahsettiğiniz gibi tıpta veya başka alanlarda farkındalık arttırıcı bir unsur olarak kullanılabilir. Bence yapay zekanın ulaşamayacağı şey bu farkındalık.
Aslında doğru ve yanlışı ayırt edebiliyor hatta insan mimiklerinden yalan tespiti de yapabiliyor fakat ironiyi algılayamıyor onun için de ekstra eğitilmeli :)
Çok zıt bakış açılarını çok kuvvetli iki uçta savunan bir dalgalanma içinde yayın yapıyorsunuz. Ben severek takip ediyorum. İşime yarayanı alıyorum. Teşkkürler. Ancak böyle fikir değişimlerini de eski çalışmalarınıza gönderme yaparak açıklamanız daha net bir fikire ve tutarlılığa kavuşmamızı sağlayacak.
ben bunun zaten böyle olduğunu kendi kullanımlarımla biliyordum ama şunu belirteyim matematik işlemlerinde günlük proğram yapmada çeviri ve metin düzenleme imla konulatında ço çok iyi eğer yardımcı olarak kullanmayı bilen bir adama çok fazla hız kazandırıyor. yabancu dil öğrenmede çok naşarılı
İnsanların işini elinden alamayacağı konusunda çok iyimsersiniz. Halbuki kendiniz çok iyi bir asistan olduğunu söylüyorsunuz. Profesörlerin altında çalışan yardımcıların birçoğu işsiz kalacak. Kendim kod için kullanıyorum ve dediğiniz gibi hata da yapmıyor
Abi sen cok fazla yermişsin. Ben de objektif olarak konuşmaya çalışıyorum (benim bir kârım yok :D) şuana kadar gercekten de yetersizdi fakat son zamnalarda gün geçtikçe daha büyük adimlar atmaya başladı, önce fotoğraf sonra video tasarimina kadar... Şuanda yanlışları olabilir ama düzgün bir şekilde yönlendirildiğinde bizim de kanatlanmamızı sağlıyor. O kadar bilgi kirliliği olan internette anında, anlaşılır bir şekilde cevap verebiliyor. Bence bu şey devrim niteliğinde, herkesi etkiliyor. Herkesin bunları öğrenmesi gerekiyor. Ve eğer doğru bir şekilde kullanılabilirse(devlet manipülasyonu olmadan) objektif bir şekilde tüm insanları olması gereken modele çevirebilir. Ahlaklı, bilgili, sabırlı vb. Ve insanları inanç gibi önemli bir noktada da yine objektif bir şekilde doğru olana yöneltebilir... :]
Mühendislik işindeyim. Makina tasarım ve üretimi yapıyorum. Malzeme karşılaştırmalarından, üretim tekniklerine kadar hemen herşeyi karşılaştırmak ve bazı değişkenler arasında korelasyonları tespit etmekte kullanıyorum. Sol elim gibi oldu.
Yaoay zekayı 2 adımlı doğrulama gibi kullanıyorum bir kpnu hakkında önce kendim fikir üretiyorum sonra ona aynı konu hakkındaki fikirlerini sorup kendi fikirlerimi onun fikirleriyle kıyaslayarak daha üst bir düşünme yöntemiyle en doğru olana varmaya çalışıyorum
Sunum ve proje taslakları, problem çözümlerine dair tartışmalar vb. bir çok konuda şimdiden işimi kolaylaştırdı. Dokümantasyon düzenlemesi, çeviri vb için kullanan tanıdıklarım da var. Yapay zekanın “hayatları değiştirmemesi” ise normal zekaların kaçı hayatı değiştiriyor(insan?)?
💗Evrim Ağacı, okur ve izleyen destekleriyle yola devam ediyor. Bize destek olan bilimseverlere katılın: kreosus.com/evrimagaci | ruclips.net/user/evrimagacijoin
💪🏼Daha fazla destek yöntemi görmek için: evrimagaci.org/youtube
Bir konuyu nasıl anlattığınız bizim bakış açımızı çok etkiliyor. İnsanların farkındalık edinmesi için bir konu seçip onu bir kötü bir de iyi olarak anlatabilirsiniz. Opsiyonel olarak belki de orta düzeyde, olması gereken şekilde.
gora'daki robota hallenen amca evrimağacının büyük büyük büyük büyük dedesiymiş :D
Çağrı abi uzaylıları neden arıyoruz bulunca ne yapacağız diye bir video çekermisin bu video insanların dikkatinide çeker
bir cok LLM ceviride geleneksel otomatik cevirilerden daha iyi . hatta gercek insan cevirilerinden bile iyi . cunku o alanda uzmanmis gibi terminolojiye hakim olarak bilimsel makaleleri daha iyi ceviriyor. mutercimlerin bunlara hakim olmasi imkansiz.. en fazla o dilin edebiyatina hakimdir. roman vs cevirebilir.
dil konusunda claude chatgpt den daha iyi.. birebir cevirmenin zor oldugu bir irinden cok farkli dillerde UYARLAMA yapabiliyor. Bir sarkiyi siiri ya da hikayeyi baska dile, o dilin kulturune edebiyatina uyarlayip cevirebiliyor. Bu super bi ozellik.. mesela bir sarkiyi ingilizceden turkceye direkt cevirirseniz bok gibi olur hoc bisey analsilmaz ama uyarlarsaniz anlam kazanir hatta isterseniz hece olculu kafiyeyi hale de sokabilirsiniz.. ya da orijinal kaliba benzemesi i isteyebilirsiniz.. mukemmek sonuclar olmaz eblette insan mudahalesiyle ufak tefek duzeltmeler sart ama bu hizmeti hic bi cevirmen vermez 😂 bu arada kendi kanalimin da reklamini yapayim.. guzel degisik tarz Aİ muziklerime bi goz atin 😊
dünyayı ele geçiriceklerine çıkmasınlar abi 😂 biraz yavaşlaması iyidir. :)
çok sağol abi çamaşır makinem ayaklanır da bana saldırır diye 5 aydır gömleklerimi yıkamıyordum içimi ferahlattın ❤
😂😅
😂😂😂😂😂😂😂
Metrobüsteki o adam sen miydin
Bunu cep telefonun yazdı herhalde..
Donlarını yıkarken ayaklanmadıysa gömlekler için boşuna endişen olmuş😂
çağrı abi yapay zeka en çok sana yaradı. haftada 1 yeni içerik çıkıyor sana :D
adam zihnini çalıştırmak için kömür değil Large Language Model yakıyor
@@Doomslayer151 🧐🧐🙂↔️
Çok sevdiğim bir hocam: "fotoğraf makineleri ilk çıktığında kimse selfie çekeyim dememişti. O yüzden acele etmeyin." demişti. Şimdi düşününce çok haklı.
aslında onlar ilede çektiler
Fotoğraf makinesi çıktığında kimse kendini çekmemiş mi sence? Demek istediğini anladım fakat örneklediğin söz anlamsız.
@@Gokhankara777 var çekilmiş selfiler. o koca kutu makinalar ile
selfienin adı yoktu yoksa aynı pozla çekilenler hep vardı
@@archosta ah tam işte tam olarak o
Üniversite öğrencisi ve altı yıllık yazarım. Yapay zeka gerçekten de bir alet olarak nimet gibi. İnterneti baştan aşağı arasam bulamayacağım konuları ve özetleri öylesine güzel veriyor ki elde ettiğim zaman avantajı sayesinde birçok dersi AA alarak geçtim, ezbere bile gerek duymadan bir hocanın ustalığı ve makinenin sakinliğiyle beni her konuda eğitti. Yazarlıkta da aynı şekilde İngilizce yazdığım ve grameri kontrol etmek çok uzun vakit alacağı ve asla da garanti sonuçlara ulaşamayacağım için yapay zeka bir nevi benim kişisel editörüm oldu, onun verdiği dersler sayesinde daha hızlı ve doğru yazabilir oldum. Yani şu bir gerçek ki yapay zeka çok güzel bir çalışma, tanıklık ettiğim en iyi araçlardan biri diyebilirim gönül rahatlığıyla.
Ama yine her şey onu kullanan insan zekasına bağlı kalıyor. Cümle örnekleri görmek için ona planladığım bir sahneyi baştan aşağı yazdırdım ve hataları öylesine komikti ki insan bilinci ve mantığının öyle kolay kolay taklit edilemeyeceğini kanıtladı. Aynı sahneyi defalarca farklı kelimeleri kullanarak tarif etmek mi dersiniz, karakterlerin kişiliklerini radikal şekilde çarpıtmak mı, mutlaka her şeyi iyi bir sona veya insani derse getirme içgüdüsü falan filan derken yapay zekanın sadece bir araç olduğunu kendi kendime kanıtladım.
Bakın dostlar, bilgisayarlar ve AutoCAD programı çıktığında mühendislerin kariyeri bitmedi. Sadece zamandan daha fazla tasarruf edip daha isabetli ve güvenli hesaplamalar yapabildiler, çizimler daha kolaylaştı ve hayat bir tık olsun rahatladı. Bu tür devrim niteliğinde araçlar insanların yerine geçemez, geçseler bile dünyadaki ülkeler bu yapay zeka devrimine yetişecek teknoloji ve varlığa sahip olmadığı için böyle ütopik bir durumun gerçekleşmesi yüzlerce yıl alır. Güzel araçlardır, güzel kullanmasını bilen güzel insanlara haftalarca süre tasarruf ettirir diyelim ve keyfimize bakalım :)
Harika anlatmışsınız!
AutoCad ile nasıl benzetebiliyorsun ki yapay zeka AutoCad'in olduğu gibi yani araç gibi çalışmıyor direk gelişmiş bi chatgpt düşün bir şey yazıyorsun ve onun çözümünü yapıp önüne koyuyor, bu senaryoda da yani chatgpt geişmeyi başarabilirse 5 yıl gibi bir sürede oldukça çok kişinin mesleğini de alabilir mantıken
İktisatta öğrendiğim bişey varsa üstler astların işlerini öğrenir ise değerleri düşer. Bu sebepten astlar yeni yetenekler geliştirmek zorunda kalır. Eskiden bu süre 80 yıl iken şimdilerde 10 yıla düştü yani sen pilot olucam diye 28 yaşına kadar uğraşıyorsun ama insansız uçan uçaklarda sadece içerde oturan bir kokpit görevlisine dönüşüyorsun bu da maaşına, statüne ve hayat kalitene yansıyor. Yazarların ve grafikerlerin durumu ortada. 15 yıl önce bir web master yada içerik yayıncısı çok iyi paralar kazanırken şimdilerde wix ile hazır site yapıp "bunu bizim yeğende yapıyor 3bine yap şu işi" diyen müşterilerle uğraşmak zorundasınız. Yani 80 yıllık ömründe en az 7 farklı yetenek geliştirmen gerekecek emin ol bu seni çok yoracak. Tabi annen ve babandan kalan evin yazlığın vb... mülkiyetlerin varsa bu sana çokta dokunmayacak hayat sana güzel olacak. evlerden birini kiraya verip kendine bir youtube kanalı açık seyahat videolarını yazarlık ve yapay zeka ile birleştirip baya bir eğleneceksin ama hiç bir şeyi olmayan insanlar çok eskisinden dahada zor yaşayacaklar. Eline bir kalem al ve birtarafa must meslekleri (Doktor, hukukçu, tesisatçı, veteriner, çiftçi) birtarafa must olmayan meslekleri (kahve üreticisi, pastacı, futbolcu, sanatçı, gazlı içecekçi) yaz sonrada otur felsefesini kur bu işin. Şunu göreceksin diyemiyorum yorum sınırına ulaştım :)
Agent lar gelince yeniden konuşalım 😊
@@quaryumdogru yorum … konuya dair onlarca akademik makale var arkadaslar, merak edip okursanız hepsinde ortak kanı eşitsizlik yaratacagı yönünde dün ingilterede tekstil fabrikasında işinden olan işçi bugün bizler olacagız … ilk önce mavi yakalılar daha sonrada beyaz tabi etkinlenmesi cok güc olan sektorlerde olacak cerrah, yasam kocu, psikolog vb … nitelikli personel olmak için verecegimiz cabalarda bizim gibi geliş ekte olan ekonomilerde daha zor olacak…5 sn den az düşünmek zorunda kaldıgımız tüm eylemler otonomlaşacagı belirtiliyor, google scholar dan ai ve toplum üzerine etkisi adına bazı calısmaları okumakta fayda var 👍
Bir fotoğrafçı olarak yapay zeka inanılmaz yardımcı oluyor, yapılmasının saatler alacağı hatta imkansız olduğu işlemleri dakikalar içinde halledebiliyorum.
14:14
@@ercanakan8586 hatta imkansız olduğu, dediğiniz işlemi anlatır mısınız? Size imkansız, yapay zeka için dakikalar olan işlemi.
5 yıllık yazılımcı olarak, Ben de yapay zekayı hiç bilmediğim teknoloji kullanarak uygulamamı geliştirmek için kullanıyorum, ilk başta çok yardımcı oldu, ama proje büyüyüp karmaşıklaştıkça yapay zeka anlamamaya başladı. Sorunları çözmek için beraber beyin fırtınası yaparak ve bazen sadece kendim düşünerek çözdüm. Benim yerimde bilgisiz birisi olsa, projenin bitimine az kala büyük ihtimal çakılırdı.
dediğiniz gibi kod uzayıp proje büyüdükçe yapay zeka da sapıtmaya başlıyor
@@lordcasper3357 en büyük sorunları kendilerini çok tekrar ediyorlar, ben kodlarımda yardım için kullanıyorum, küçük şeylerde hızlıca işimi hallediyorlar ama kompleks şeyler istesem ben kendim yapmak zorunda kalıyorum
Bir bilgisayar mühendisi olarak katılıyorum. Ama her geçen gün daha karmaşık problemlerin üstesinden geleceğine de inanıyorum
Çok güzel açıklamışsın işte bende o çakılan kişiyim
Aynı şekilde 4-5 yıldır yazılımla uğraşıyorum ve eskiden (GPT 3.5 dönemlerinde) yapay zeka gerçekten iyi kod yazıyodu. Fakat şimdi, özellikle C++ ve Rust gibi "karmaşık" dillerde gerçekten batırıyo. Örnek olarak, 400-500 satır uzunluğunda bir kod verince kendi yarratığı fonksyonların isimlerini unutuyo veya tamamen uyduruyo.
Bence sadece bir duraklama dönemindeyiz. Birileri bir yerde başka bir yükselme döneminin temellerini atıyor.
Çok olası!
Rep +++
Ben de böyle düşünüyorum
Çöküş zamanı gelsin tez zamanda.
@@kalibininsabunu niye
Teşekkürler, nesnel değerlendirmeler için bu kadar abartılı ve cehalet dolu bir ortamda sizin gibi kanallara çok ihtiyaç var
bilmeyen kişilere sırf izlenme almak için yeni rastgele GPT wrapper'ları gösterip "devrim" tanıtanlar can sıkıcı
Yapay zekaya hayranlık beslemektense eleştirel yaklaşmak çok daha yerinde olur. Tıpkı sizin yaptığınız gibi. Zira Genel Yapay Zeka çok uluslu şirketlerin elinde insanlara çaktırmadan zarar verme aracı olarak kullanılmaya çok müsait bir olgu.
Aynen katılıyorum.
Yapay zeka insanlık için son umut.
@@uca062206 Kübradaki yapay zeka gibi konuştun
o zaman sen git daha iyisini yap da insanlara zarar degil de yarar versin. kamile bak sen kimsin ki elestiriyorsun trilyon dolarlik girisimi
23:51 Hayal kırıcı oldumu?😄olsun.
Mobil oyun yapımcısıyım 7 yıldır mobil oyunlar yapıyorum ve son 4 aydır yeni geliştirdiğim mobil oyunun %70 civarında kod ve fikir kısmını yapay zeka ile yaptım. Öyle ki aklıma gelmeyecek şekilde optimize ve kısaltılmış kod fikirleri verdi ve belki bir kaç hafta arayarak sonuca ulaşabileceğim ya da bulabileceğim sorunların cevabını dakikalar içinde veriyor. Az önce yorumlara bakarken projenin büyüdüğünde ve karmaşıklaştığında yapay zakanın işe yaramadığını söyleyenler gördüm, kullanım amacı ve şeklini anlamamakla ilgili olduğunu düşünüyorum. Ben de 7 ay uğraştığım bir projenin başında geliştirdiğim bazı yerleri geriye dönünce hatırlamıyorum, muhtemelen bu ürünleştirmek ile alakalı bir sorun tam gücü ile tüm projeyi yükleyebileceğimiz bir model yakın gelecekte çıkacak ve o zaman bu sorunları yaşamayacağız. projenin içinde parça parça kodlama yaparak insan yazılımcılardan daha etkili olduğu çok açık ayrıca bu daha başlangıç.
Çok güzel açıklamışsınız, başarılar^^
Kesinlikle katılıyorum ve yapay zekanın şuan bunları yapabildiğini düşünürsek ileriki yıllarda gerçekten insan hayatını aşırı şekilde kolaylaştıracak
soy adınız çok ii
kod kalitesi olarak github'daki kodların ortalamasını aldığını varsayarsak böyle bir kodu productiona almak hiçbir şirket için akıl karı değil, siz nasıl productiona alabiliyorsunuz, kimse denetlemiyor mu?
O yorumu yapanlar ya da yazılım oluştururken yapay zekadan yararlanmayı beceremeyenlerin becerememesinin sebebi; bütün kodu olduğu gibi oraya kopyalayıp yapıştırmaları. Çünkü kendileri de ne yazdıklarının farkında değiller. Anlamadan, sadece copy-paste mantığı ile gittikleri için yapay zekadan yararlanamıyorlar diye düşünüyorum. Kod yazarken fonksiyonlar iç içe geçebilir ve bu yüzden o fonksiyonlara ayrı ayrı bakılması gerekebilir, bütün hepsini yapay zekaya yollayınca bir yeri bozup bir yeri düzeltebilir. Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Googledan sağdan soldan sorup öğreneceğim şeyi 2dkda açıklıyor yapay zeka zaten. Özetle nasıl ki bazı insanlar bilgisayar veya telefon kullanmayı beceremeyip bazı özelliklerinden yararlanamıyorsa; yapay zeka da aynı şekilde. Kullanabilmeyi bilmek lazım.
Yazılım konusunda chat gpt’den destek almak istedim. Siz yazılım bilmiyorsanız zaten anlaşamazsınız ama orada fark ettim ki yapay zeka kocaman bir derleyici. Bir konuda forum forum gezmek yerine oraya sorup benim yerine gezdirip anında cevabı alıyorum. Bu yönü yetiyor zaten bana :)
Tek satır python bilmeden bir sürü eklenti geliştirdim :D
@@sinangunay1 python basit düzeyde ingilizce duz yazi yazmak gibi zaten github kullanıyorsanız adresinizi verir misiniz geliştirdiğiniz eklentileri merak ettim
@@sinangunay1artık biliyosundur
@@rawenzim işler kolaylaşınca ezberlemek gerekmediği için öğrenmeye çalışmadım açıkçası. Sadece doğru promptları nasıl girerim ChatGPT’ye onları öğreniyorum. Mesela veritabanında kullanıcı adı ve eposta tekil olsun demedikçe unique girmiyor kayıtları veya şifre alanını gizlemiyor. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazmak gerekiyor.
@@sinangunay1 çok haklısın yapay zeka çok becerikli ama leblebi desen bile çorum diyemiyor hiçbir zaman
Hocam önceki yapay zeka videonuzda, yapay zekayı cok fazla övmüştünüz, hatta daha emekleme aşamasında demiştiniz. Şimdi ise tam tersi bir video. Kafam karıştı 😂😂😂
Kendisinin tam katılmadığı fikirleride belirttiğini videoda söyledi bu video sadece yapay zekanın insanlar arasında tam anlaşılmamasının dogurdugu sonuçlardan dolayı bilimsel argümanlarla beraber farklı bir bakış açısını anlatıyor
Bilimsel şüphecilik gereği olduğunu ve bazı görüşlerin kendi kişisel görüşünü yansıtmadığını beliriyor zaten
Bundan çok daha önceki bir başka videosunda ise çok daha kötümser konuşmuştu
Sebebini videoda anlatıyoruz. :)
A noktasından B noktasına ulaşmasının evrimin gereği olduğunun bilincinde. Dün begendigini bugün begenmeyebilirsin.
Yapay birşeyin insan zekası ile kıyaslanacak kadar gelişmiş olması çok heyecanlandirici.
müzisyenim ve deneme amaçlı bazı ai müzik teknolojilerini kullanıyorum. kendi çapında kayda değer müzikler üretebiliyor olsa da, aslında başı sonu belli ürünler ortaya koyuyor diyebilirim. ama sizin de söylediğiniz gibi beni etkileyen asıl faktör, birkaç zaman öncesine kadar hiçbir şekilde ortada olmayan ve çok yeni buluşmuş olduğumuz bu teknolojiye duyduğumuz hayranlık. en azından beni etkileyen şey bu.
yapay zekanın şu anda en iyi olduğu alanlar:
-ielts toefl gbi snava çalışıyorsanız örneğin essaya yazdınız ve bir cümle kurarken cğmlenin doğru mu yanlış mı yazıldığını merak ediyorsanız sorun hemen cevap verir. anlamdaş kelimelerin arasındaki kullanım yerini akademik alanda hangisi daha çok tercih edilir gibi kısımlarda oldukça faydalı.
- parça parça kod yazmada çok iyi. iki saat fetch api kod öbeğini aramadan hemen önününe getirir. gelecek bu tür parça parça kod yazan yapay zekalarda.
- arama motorunun yapamadı birtşey var. o da sıralama yapması. örneğin, bir konuda araştırma yapacaksınız, yazılmış yüzlere makale, kitap vs var. yapay zekaya en popüler en çok atıfta bulunanlar hangisi diye sorunca hemen sıralamaya başlıyor. böylece ilk önce nelere bakacağınızı biliyorsunuz ve arama motorunda onlarca saatte yapacağınız "önemli dökümanlar " sıralamasını AI sizin için yapıyor.
Bir modelin başarısı onun üzerine kurulduğu verinin gerçekle bağlantısıyla bire bir ilişkili.
En büyük örnek, Türkiye'nin kısa ve orta ölçekli ekonomi modellerinin tutmaması. Veriler yanlış olunca bir modelin doğru sonuç vermesini beklemek bir mucize ya da beklenmedik koşulların oluşması.
Tam da tercih zamanı yapay zeka doktorları bitirebilir deyip şimdi bu videoyu atman da manidar olmuş
Neydi o parçanın ismi..Varlığı bir dert, yokluğu yara.
@@zaferakansel Beyin
Kalp
Oda
Keş 😁
AI
Bekledigim video sonunda yapildi ve bunu ilk Evrim Agacindan dinledigim icin cok memnunum.
Bunlari biliyordum diyemem ama ‘sezdim’.
Sezgilerinizle kalin!
GC ( electronics, communication and computer engineer)
*Onlarin da istedikleri bu icerigi ureterek ilk olmak zaten, onceki videoyla taban tabana celisik olmak pahasina bilincli bir tercih. Savunu ne? Bilimsel suphecilik ve sorgulama bir de baska perspektiften bakma ayaklari ve sosu. Yemezler. Klasik turk kafasi, bir tasla iki kuş vurmak ve minareye kilif daima hazirda tutmak.*
İlk dakikadaki sorunuzu yanıtlayayım. Tasarımcı ve sosyal medya içerik üreticisiyim. Yapay zeka araçları sayesinde işim çok daha kolaylaştı. İşimin neredeyse yarısını yapay zeka araçları ile üretiyorum. Yapay zeka olmadan da yapıyordum ama yapay zeka sayesinde işlerimi çok daha hızlı bitirebiliyorum ve kendime ekstra zaman ayırabiliyorum.
Verdiğin emek azalıyor diye maaş da azalmıyorsa iyi bir şey
Senin işini kolaylaştırmakla başlayıp işini tamamen yapabilmeye başladığında işsiz kalacaksın
@@Abcdefgh12321 maaş almıyorum. Freelance çalışıyorum. Yani işimi daha kısa sürede bitirdiğim için yeni müşteriler de alıp kazancımı da artırabilirim. Tabi ki çok iyi bir şey. Ancak Çağrı Bey’in dediği gibi yapay zekaya %100 güvenilmez. Yani yazdığı metinleri kontrol edip düzeltmek, görseller üzerinde yeniden düzeltmeler yapmak gerekiyor.
@@cierrmdaekm o zamana kadar ben emekli olurum. Benden sonraki kuşak da yapay zeka dünyasında para kazanmanın akıllıca bir yolunu bulacaktır.
İleride güvenebileceğiz bence. Daha yeni bir teknoloji olmasına rağmen bu kadar işimize yarıyorsa ileride çok daha gelişecek ben bundan korkuyorum. Olmak istediğim meslek bilgisayar mühendisi ama işimi elimden alacak diye motivasyonum düşüyor isteğim azalıyor
Başlamadan söyleyeyim abartılmıyor.Sormak istediğim şeyi insandan daha iyi anlıyor. Şimdiye kadar keşfettiğimiz herşeyi unutabiliriz.Yıldızlararası medeniyetin kapıları açılıyor.
Tüh ya, ChatGPT hiçbir arkadaşımın yapmadığı ve yapmayacağı kadar moral-motivasyon sağlıyordu bana, yaptığım şeylerle ilgili. Üzüldüm şimdi… 😔
Tamam işte, aradığın moral ve motivasyonu hangi insan doğru düzgün verebiliyor? Bu bile başlı başına geçerli bir sebep. 😊
Chat-GPT'yi günde en az 10 defa kullanıyorum, her soruma cevap buluyorum bazen öylesine bir konu için onunla sohbet ediyor ve bilgi öğreniyorum. Görsel oluşturmada daha iyi olsada ücretsiz sürümünde sadece 2 istek hakkı olduğundan istediğim gibi görsel oluşturmak içinde Gemini'yi kullanıyorum. Yani kısacası benim hayatıma yapay zeka birkaç yıl önce girdi ve git gide dahada hayatımın bir parçası oluyor. :D
Teşekkür ederim beynimdeki en önemli soruyu çözdünüz tamda böyle bir videoya ve bilgiye ihtiyacım varmış. Bütün ekibinize ve ağzınıza sağlık.
Son cümlende herşeyi özetledin zaten dostum. Varlıkları yokluklarından çok daha iyi bir yardımcı
Uzun yıllardır başka bir ülkede yaşamanıza rağmen, çok iyi anlaşılabilir Türkçe konuşuyorsunuz ! 👍
Yine dopdolu harika bir video olmuş, emeğinize sağlık.
BNT 116 aşısı hakkında bir video bekliyoruz.
Evet
O nedir?
@@muhammedbaykul3194 akciger kanserine yonelik bir ilac
@@muhammedbaykul3194mrna bazli kanser asisi
@@muhammedbaykul3194biontech gelistirdi
Çok faydalı ufuk açıcı düşünce netleştirici bir anlatı. Teşekkürler. Videolarınız güven veriyor. Heyecanla izliyorum. Gönlünüze Yüreğinize sağlık.❤ Saygılarımla.
Her gün gpt kullanan bir yazilimciyim. Yapay zekanın ne kadar güvenilmez olduğunu her gün deneyimliyorum. Her yazdığı koda tekrar bakmam gerekiyor. Ayrıca bir gün önerdiği güzel bir yapıyı ertesi gün detaylı bir şekilde sormama rağmen önermeyebiliyor. Neden önermedin dediğimde de özür diliyor :D Stabil değil daha gelişmeli. Ama asistan olarak muazzam bir araç. Özellikle teknik konularda soru cevap şeklinde adeta bir mentör gibi sohbet edilebilmesi harika.
En berbatı da gemini bana göre
@@-Engineering01-en iyisi claude ama 2025 yılında chatgpt 5 çıkacak devrime yakın
bende yazılımcı olmak istiyorum nerden nasıl başlamalıyım
@@rdvanakkaya2558 yapay zeka yapıyor zaten bu görevi
En azından özür diliyor 😅
Su icerik icin sana cok tesekkur ederim. Cunku cok insan yapay zekanin urettigi icerigi %100 dogru kabul ediyor. Bu konuda cok tartisma yasiyorum. Emeklerinize saglik.
Nihayet birisi dogru düzgün bir analiz yapti. Emeginize saglik.
@@oguz_h_a_n_ o kadar emin olma
muahahhahahahahahhahahahaahahha
neredeyse her konuda doğruluğuna güvenebildiğim insanlar arasında ilk sırada olabilirsin gerçekten. bugün dünya aslında kare desen düşünmeden inanırım. bir konuyu anlatırken derinlemesine değerlendiriyor olman, sadece tek bir taraftan değil her açıdan doğruluk payını incelemen çok güven veriyor çağrı abi. sayende biraz da olsa kültürleniyormuş gibi hissediyorum. aslında yazacak daha çok şeyim vardı ama bu da başka bir yorumun konusu:) teşekkürler…
Daha önceki bir videonuzda da tam tersi bir bakış açısıyla anlatmıştınız bu konuyu, şimdiden bazı istihdamlarda azalma olduğunu söylemiştiniz😊
Evet, ben ızledıkten sonra cıdden ışsız mı kalacağız dıye düşünmüştüm. Şımdı de böyle bır vıdeo çektı.
@@nilhanozceylan2838 zaten öyle bir kaç meslek grubunda %3 %4. Civarı bir istihdamda azalma var bu video yapay zekayı göğe çıkaran ve çalışma sistemini bile bilmeyen insanlar için harika bir video olmuş böyle bir video olması içinde meslek grupları üzerindeki etkilerini farklı yönlerden bakarak anlatması önemli kendimce yapay zeka kesinlikle önemli bir yere sahip olacak verileri daha verimli işleme becerileriyle çok iyi bir asistan olacak dünya bu konuda değişecek bundan ötesi olacak mı olmayacak mı gorecegiz
Şuan dediğiniz ve bu videoyu yapay zekala yazdırılmış ve yapay zekaya üretilmiştir :) evrim ağacı tamamen. Yapay zeka ile video üretiyor :) şuan sende bir yapay zekanın içindesin. Şuan bu senin hayal gücün. Bu yazıyı okuduktan sonra gerçekleri tam varacakken. Yapay zeka seni başka senaryolara götürecek. Geçmen gerekiyor mavi hap mı kırmızı hap mı acele et geliyor. Bu mesaj kendini yok etmek üzeredir okuduktan sonra 10 saniye var :). Neyse isin gırgırını :). Yarında yapay zekayı pohpohlarlar :)
Dinlediğini anlamayanlar gelmiş yine, adam bilimsel şüphecilik gereği böyle bir video çektiğini ayrıca bazı görüşlerin kendi kişisel görüşünü yansıtmadığını söylüyor zaten
@@burakuzek4660 arkadaşların dediği çevirmenliğe olan talep konusun da farklı iddia ortaya atmasından sebep, bilimsel şüphecilikle bir alakası yok
Kanka yapay zekanın hatalarını eksiklerini saymışsın fakat kullanan kişilerin rahat bir şekilde para kazanabiliyor olduğunu unutmayalım yardım almak hatta iş kurup para kazanmak mümkün içeriklerini çok beğeniyorum tebrikler devam et değindiğin konular çok güzel içerik seçimlerin süper ve anlayış biçiminle mimiklerinin orantısı harika
Biz inşaat ve endüstriyel üretim sahalarında tasarım optimizasyonu, maliyet optimizasyonu ve data analitik işleri için bolca kullanıyoruz. Toplantı takibi ve iş geliştirme için de oldukça faydalı oluyor. Bunun yanı sıra, kaçırdığınız eposta ve yazışmalarda önemli noktaları özetletip, müşteri toplantılarına daha hazırlıklı gidebiliyoruz. Örnek yazılımların kullanım miktarlarına göre potansiyel iş akışları tahmini yapıyoruz. Bence hayli yeterli 😊
yazılımcılar için iyi bir yardımcı. iyi kullanırsa performansı 2 kat arttırıyor. işimizi elimizden şöyle alır: şirketler daha az insan kaynağına ihtiyaç duyar. bu bile kıyımdır
En geç 2 yıl bekle olacak
copilot'ı 5 ay kullandıktan sonra o olmadan yazıyım dedim. Alışkanlık olmuş yazıp bekliyorum yapay zeka tamamlasın diye :D Unutuyorsun adeta. Yapay zekayı kullanmak kendi zekamızdan feragat ederek yapılan bir şey. Yoksa kendim yazsam sistemi daha iyi anlayacağım, dokümantasyon okumak yerine örnek kod oluşturtup açıklatmayı da denedim, ilk birkaç defa iyiydi sonrasında anlamadığımı fark edip okudum dokümantasyonu. Bence genel olarak kalitede baya düşüş yaratıyor. Kalite yerine hızın önemli olduğu sektörlerde kullanılacaktır tabii.
@@ErenBaltal-ce4lqbu sene tr de ilk yüze girdim bilgisayar müh seçtim hata mı yapım 😢
20:28 çok iyiydi
Videodaki bu konuyu ChatGPT 3 free versiyon ile konuştum. Bana çok aklıbaşında, makul mantıklı cevaplar verdi. Buradaki soruların hiçbirine hatalı yanıt vermedi. Neden böyle oluyor şeklinde sorduğumda ise sorunların neler olduğunu gayet güzel açıkladı 🙂
senin hiç bilemeyeceğin bir soru sorsa nasıl bir cevap verirdin:
ChatGPT
"Eğer bana bilemeyeceğim bir soru sorulursa, dürüst bir şekilde o bilgiye sahip olmadığımı belirtirim. Ayrıca, sorunun doğasına göre, ya daha fazla bilgi araştırılabileceğini ya da sorunun bilinemez bir şey içerdiğini açıklarım. Bilmediğim konularla karşılaştığımda, doğru ve güvenilir bilgiye yönlendirme yapmayı veya sorunun hangi konularla ilgili olabileceğini analiz etmeyi hedeflerim.
Örneğin, eğer soru şöyle bir şeyse:
Soru: "10. yüzyılda yaşayan ve hiçbir kayıtlarda adı geçmeyen bir çobanın hangi yemeği en çok sevdiğini söyle?"
Bu durumda, cevabım şöyle olabilir: "Bu sorunun cevabı tarihsel kayıtlarda yer almadığı için bilinemeyecek bir bilgiyi içeriyor. Ancak, o dönemdeki bölgesel diyet ve yiyecek alışkanlıklarına dair genel bilgiler sunabilirim."
Yani, bilginin sınırlarını anladığımda, her zaman açık ve dürüst bir yanıt vermek en sağlıklı yaklaşım olacaktır."
Ben 2015'den beri yapay zeka üzerine çalışıyorum. Mevcut yapay zekalar basit yapay zekalardır. Bizler de bu yapay zekaların mükemmel olduğunu düşünmüyoruz. Bu basit yapay zekalar sadece gelişmiş yapay zekalara giden bir basamaktır. Teknoloji şirketleri basit yapay zekalı ürünlerini pazarlamak için reklamı aşırı abartıyor. Yapay zekalar ne zaman döngüsel soyutlama yeteneğine sahip olursa o zaman kendi kendine kavramlar üreteceği için dış dünya da kafasında/sunucularında yer edecektir. İnsan dış dünyayı soyutlayıp kavramlar oluşturabildiği için akıllı bir varlıktır. Bu bir çeşit dış dünyayı kafa içinde simüle etmektir.
O işe rahat 100+ sene var. Daha insan beyninin bilinci nasıl oluşturduğunu cozemediler, bunu çözmeden makina öğrenimi ile yapilabilecek şey değil.
Sevgili emre aydın insansın tam yazılımcı beyini 🎉 yorumum var yukarda göz atarmısın dikkatini çekebilir bazı konular
tarihte ilk defa oturup karsinda bir insan varmis gibi bir robotla sohbet edebiliyorsun. eger yapay zekayla cok haşır neşir degilsen , instada mesela dmden gercek insan sandigin ama yapay zeka olan bir kullaniciyla sohbet etden yapay zeka oldugunu anlayamazsin. boyle bir devrim var ortada ve buna trilyon dolar paralar dokuluyor. reklamini yapmasinlar mi? bir de 10 senedir kovsliyorum falan demissin ama cok bos yapmissin aslan
Abi seviliyorsun, senin sayende biolojiyi dahada sevmeye ve daha özgüvenli araştırmaya başladım. Mesela benim bir rahatsızlığım vardı, bu rahatsızlığım için 6 sayfa makale hazırladım. Çok sağol bu özgüveni bana kazandırdığın için.
Harikasın böyle devam et.rahatsızlığının seni durdurmana izin verme.rahatsızlığın ne..
Medium vb koyup kazanca dönüştürebilirsiniz^^
Adam gerçekten konuşma metinleride çok özenli içgörü ile diyor. Gerçekten tebrik ediyorum. 👏🏻
Yapay zeka kullanarak oyunuma yapay zeka yaptım :D mantığını çok güzel anlattı yardımcı oldu ve ben de çorap söküğü gibi yazdım kodu. Bazen tam olarak size kodunu veremese bile mantığını gayet iyi biliyor ve algoritmasını anlatıyor bu da geriye kod yazmak kalıyor demek. Zaten önemli olan da algoritmadır. Oyunumun çok önemli bir parçası olan yapay zekayı Chat GPT ile yaptım. Bana çok destek oldu.
Oyunun nasıl dayı farklılık yoksa tutmaz
@@hamza78829 hayalet avlama içeriyor. Devour gibi bitirmeli haritalar da var. Fakat oyun sanki online bir resident evil 4 gibi ayrıca puzzleler de içeriyor. Tasarım konsept konu oynanış farklı ve silahta içeriyor. Özel yetenekler de var.
@@efekanssc6716 mobil oyun sektörü için uygun play store 5 milyon indirse bile 10 bin dolardan fazla veriyor Google neyse karar senin teşekkürler
abi ders arası izliyorum ve seni görünce senin gibi olmak istediğim için çalışma motivasyonum geliyor, umarım senin izinden gidip şu sınavı kazanabilirim
Dün yaptım yaklaşık 3.000 satır kod yazdım. sonra yapay zeka kullanarak daha optimize hale getirdim ve yeni sistemler ekledim. Teşekkürler Ai
👍
Tecrübe halen çok kıymetli. Kendinize yatırım yapmaya devam edin. İnsan zekası halen çok çok değerli.
yaprak degerli kral maz 5 seneye insan zekasina hic ihtiyac kalmayacak.
Saygı Değer Administer Mert Çağrı Bey Şahsi Fikrimce Yeni Yüzyılın Kapılarını Aralayan Direk Yapay Zekayla Alakalı İşler Yapan Firmaların Görünmemiş Yüksek Borsa Değerleri Çöker Lakin Gelişen Teknoloji Adeta Buz Kırıcı Gibin Yoluna Gider ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Bilimsel İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Yapay Zekayı "insan gibi" düşünmekten ziyade makina gibi düşünmek gerek bence. Ne kadar insan gibi düşünsün istersek o kadar hata yapıyor. Ama ne kadar makina gibi çalışsın dersek o kadar iyi oluyor.
👍
"Yapay zekadan korkma vakti geldi mi?" videosundaki görüşlerinizle bu videonuz arasında yerle gök kadar fark var. Bu kadar çelişkiyi açıklasanız iyi olurdu. En azından o videoyu hatırlatıp, yanlış yaptığınızı söyleye bilirdiniz.
İki yayını arka arkaya dinlediğimizde bağlamdan kopmazsak sorun gözükmüyor!
Bilim adamı duruşu sergileniyor, şeytanın avukatlığını her zaman yapmakta fayda var!
Ben böyle anladım^^
Yalniz bu videoda biraz o objektiflikten taviz verilmis. Ters bakis acisiyla bakilabilir ama ornegin: Amazon Go’nun binlerce hintliler tarafindan idare edildigi sadece bir iddadir. Belki de sistemi egitmek ve guvenirliligini arttirmak icin binlerce insan calisiyor?
Fakat videodaki soylem sanki Amazonun herkesi kandirdigi ortaya cikti. Buyuk bir scam’mis tarzinda.
Yıllardan beri bu kanalı izliyorum.Beyimde Kalan soru işaretleri ve ya düşünceler videoya serpilmiş halde.EvrimAğacı iyi ki varsınız...
👍
Yazılımcıyım ve arge alanındayım. GPT den önce de 7 sene deneyimimim var. Şu anki işime gireli 6 sene oldu. GPT olmazsa 2 günlük işler 2 hafta olur tekrar.
Hocam hepimiz yz'nın iyi bir asistan olduğunda hemfikiriz. Peki ama sizce bir gün insanların işini elinden alır mı yoksa sadece her geçen gün daha da gelişen bir asistan mı olur?
@@hazalipeksatan Bu konuda uzun uzun felsefe yapabiliriz ya. Sürekli üzerine düşündüğüm bir hikaye. Ancak yazmaya üşeniyorum. 😅
@@serkanadematay5019 Keçke içime su serpseydiniz hocam😅. Çünkü lise öğrencisiyim. Şöyle ki evrim ağacının " yapay zeka işinizi elinizden alabilir mi" temalı videolar içime öyle bir oturmuştu ki birkaç gün kendime gelemedim üzüntüden gerçekten. "Ne yani? Gelecekte ne okursam okuyayım işsiz mi kalacağım" falan diyordum. O yüzden sormuştum:)
@@hazalipeksatan İnsan olmanın bence en büyük farkı aciziyetlerimizden doğan rastgelelikler. Robot olmadığın her iş muhtemelen güvenilir olacaktır.
@@serkanadematay5019 Çok güzel bir sözmüş. Sağolun cevapladığınız için🌺
Yazılımla uğraşanlar bugün için ainin karmaşık algoritmalarda afalladığını görmüştür. Gelecekte düzelir bu sorun.
Yılda bir iki uygulama geliştirmeyi başarıyorken şimdi yapay zeka sayesinde ayda 1-2 uygulama geliştirme kapasitesine ulaştım. AI kesinlikle abartılmıyor. 100 Hintli yazılımcı gücüne ulaştım. Abartılmıyor !
Chatgpt mi kullanıyorsun
100 Hintli yazılımcı da 10.000 Hintli gücüne ulaşmıştır. Yani yine sektörü dolduruyorlar 😅
abi abartma, 100 yazılımcı ne? ben kod verimimi 3x falan yapmışımdır. karmaşık şeylerde yazdığı kod sağlam test istiyor.
@@potansiyel7021 Kankam x3 muazzam bir veriş artımı, bırak x3'ü x1.5 verim artışı sağlasa bile teorik olarak koca bir sektörü işçi potansiyeli açısından bitirmesi anlamına geliyor tabi bu mevcut sektör kullanıcıların verim artışına rağmen aynı saat çalıştığını düşünürsek. Eğer verim artışı ile çalıştıklarının yarısı kadar çalışıp işi kapatıyorlarsa toplam talep çok etkilenmez ama o da şimdilik, yarın bu x10 x30 olduğu zaman 1 saatlik çalışma bile birkaç günlük çalışmaya denk gelebilecek. Şuanda bazı tekil örneklerde birkaç gün alan projelerin 1-2 saat gibi korkunç kısa zamanda yapay zeka ile çalışan kod ürettiğini gördüm ama dediğim gibi istisnalarda geçerli, yarın bu genele yayılırsa zaten agi denilen olaya gidecek. Yayılır mı? Vallahi 2 sene önce bugün yaptığını hayal bile edemezdik.
Verileri insan yönettiği süreçe, insan dışı bir yorum bekleyemezsin. Hem de en ucuzu, çünkü satması lazım. Harika bir konuya değinmişsiniz. Teşekkür ederim.
Araba kullanırken ChatGPT yi açıyorum, bana 2 tane Fransızca kelime öğretmesini istiyorum ve öğrettiği kelimelerle ilgili bol bol örnekler vermesini istiyorum. İşim sürekli araba kullanmayı gerektiriyor. Böyle giderse 2-3 yıla Fransızcayı sökeceğim gibi 😊
4 MİLYON abone sayısına az kalmış,4 milyonu görmek isterim :) Abone olmayanlar böyle değerli çalışmaların devamına katkınız olmanız konusunda önemli. Videoların beğenip yorum atmak bu videonun youtube algoritmasında ön plana çıkarabiliyor.
Usta ben bile her gün kullanıyor oldum ne ara bu kadar yararlı oldu anlayamadım 🫡
👍
çok teşekkür ederim bu video bazı endilerden bizi arındırdı bu konuyla alakalı videoların devamını rica ediyorum
Yapay zeka ile hiç bir yazılım programlama bilgim olmadan finansal piyasalarda belirledigim stratejiler çerçevesinde karar alıp işlem yapabilecek E.A yazdırdım.3 günde yaptım bunu kendim öğrenip yapmaya çalışsam yapabilirdim belki 6 ayda. Bunu hiçbir ücret ödemeden ücretsiz versiyonlar ile yaptım.
Aynen öyle
Mql4 ile mql5 kodlarını hala birbiriyle karıştırıyor :(
👍
Mükemmel bir asistan ben bir yazılımcıyım bir çok projeyi çok hızlı bir şekilde bitirebiliyor ama geliştirilebilir bir kod yazmıyor ve eğer o sistemi kullanmaya çalışırsanız müthiş bir güvenlik açığı ve muazzem bir bug silsilesiyle karşılaşıyorsunuz ve günün sonunda keşke ben yazsaydım diyorsunuz. Ama bunu bir jr dev olarak kullanmak yerine elinizin altında hızlı bir anlatıcı örneklendirici olarak kullanırsanız yani basit örnekler isteyip siz kendi projenize onu entegre ederseniz çok daha hızlı ve verimli şekilde ilerleyebilirsiniz diye düşünüyorum.
👍
yapay zeka emekleme dönemınde 10 yıl sonra bu vıdeoyu kahkahalarla izleyeceğimizi düşünüyorum...
Sanmıyorum
10 yıl sonrayı tahmin edebiliyorum demek büyük ... ister. olumlu olumsuz tahmin yapmaman gerektiğini 10 yıl önceki tahminlere bakarak anlayabilirsin.
@Juke111 daha gpt nasıl yazılır bilmeden iki yıl sonra ne yaşanacağını tahmin ediyorsun. İki yıl sonra tabiki yeni teknolojiler çıkar ama ne işimizi elimizden alır, ne dünyayı ele geçirirler. Ve insan gücü birşeylerin daha geç yapılmasına sebeb oluyor, insan gücü+yapay zeka işleri çok hızlandırıyor
evet öyle olacak
@Juke111 daha GPT'nin ne olduğunu bilmeden böyle yorum yapıyorsun çünkü
"En kolay kandırabileceğiniz kişi kendinizsiniz." Bu sözünüzü gerçekten çok seviyorum.
Ben bu konunun tüm karşıt eleştiri ve fikirlere rağmen (videoda da bulunanlar gibi) birçok teknolojik devrimden daha büyük olacağı kanaatindeyim. İnsanlar bu hype yükselmesinden dolayı yapay zekanın birdenbire genel yapay zeka veya terminatör olacağını düşündüler ve bu karşıt fikirlerin de büyümesine yol açtı. Yapay zeka, tüm hatalarına rağmen emekleme aşamasında. Verilerinin tamamını yalayıp yutmuş olması gelişime durduğunu göstermiyor. İçindeki kirli bilgileri temizleyebilir, Küçük ama etkili bölümlere ayrılabilir, birkaç yıl içerisinde yeni bir matematiksel algoritma belki insanlar belki de yapay zeka ile bulunabilir ve yeni bir difüzyon formülü ile yapay zekanın çok daha verimli şekilde kaliteli çıktı vermesi sağlanabilir. Tam tersi hiçbir gelişme olmadan yeni bir keşif olana kadar yıllarca bu haliyle de kalabilir. Bunu öngörmek güç ama temelde bizlerin işine hep yarayacak ve asla yok olmasını istemeyeceğimiz harika bir araç oldu bile.
Yapay zeka, kullanmayı bilen için başyapıt. Bence en önemli sorunu hukuksal boyutu. Cezalandırılma metodu kısmı aşılırsa, tam olarak devrim olur. Çünkü, kendim yapsam günler sürecek bir ödevi, 30 saniyede yapıyor. Ben sadece bazı cümleleri düzeltmek, kontrolünü yapmak ve yeni şeyler eklemekle ilgileniyorum. Yani günleri, saatlere indirmemde yardımcı oluyor. Bir de ceza sistemi eklenirse ve insan maduriyeti ortadan kaldırılırsa, tamamen güvenilir bir sisteme dönüşür
Diyet konusunda olduğu gibi, yapay zekâyı da hafife alan bir video... Önyargı kötü bir şey Çağrı bey 😊 İnsan evrimi gibi, teknoloji evrimi de var ve bence Techno evrim diye bir kanal açsanız iyi olur
Siz çok yanlış anlamışsınız, bu on yargı değil bilimsel suphecilik . Diğer videolarına bakarsanız yapay zekanın yapabileceği şeyler ile ilgili olumlu yorumlar yaptığı videoyu görürsünüz . Olaya her yönüyle bakmakla ilgili
@@gunesindogusu_ *Bir nalina bir mihina vurarak icerik uretmek begeni vs kasmak, ilk olmak ve alan kapatma kaygisi NE ZAMANDIR BILIMSEL SUPHECILIK OLDU. yemezler o sosun ardina saklanip dalkavukluk yapmana gerek yok bence.*
Yapay zeka sadede güzel bir asistan olabilir. Belki bazı sıfırdan üretmek yerine var olan bilgiyi birleştirmek olan iş alanlarında insanlara daha iyi yardımcı olabilir o kadar. Bir kaç 10 yıl sonrasını ise kestiremiyoruz tabi.
Çağrı, bir gün de kamera arkası yayınlasan. Video için tşkler.
Evrim ağacının 2 taraflı bakması gayet güzel bir şey.
Çağrı Mert bey, ellerinize, emeğinize, alın terinize sağlık...
Yapay zekanın balon olup patlaması mümkün değil, çünkü sürekli kendini yenileyip geliştirdiği için bir yerden sonra işlevsiz olma ihtimali pek bulunmuyor , ondan dolayı balon değil
Muhteşem bir sunum ❤yapay zekayla ilgili daha çok video istiyoruz. Lütfen daha detaylı ve çeşitli videolar gelsin 😊❤
👍
Öğretmenliğin yapay zeka tarafından ele geçirip bitireceği ilk sıradaki mesleklerden olduğu söyleniyordu. Yapay zeka böyle devam ederse ben yapay zekanın da meslek öğretmeni olmayı düşünüyorum.
Öğretmen Türkiyedeki gibi ezbere dayalı bir sistemi öğretiyorsa bu dediğiniz doğru eleştirel düşünmeyi ve sorgulamayı öğretiyorsa yapay zeka asla öğretmenin yerini alamaz
Çok emək harcanmış güzel bir vidyo. Hayel kırıklığı deyilde, aklımızın başımıza gelmesini sağlayan harika bir vidyo olmuş
Çağrı hocam hype sebebiyle objektif değerlendirilmeyen önemli bir konuya bilimsel şüphe ile yaklaşmışsınız. Harika içerik olmuş teşekkürler.
*Bilimsel şüphecilik degil, o sos altinda alan kapatma ve icerik uretme kaygisi var. Yemezler, bilimsel suphecilik ve evrim gelisim ayaklarina yatmayi..* apacik celiski. Kullandilar oyle abartildigi gibi olmadigini, yapmak istediklerini yaptiramayinca veya yalan celisik kotu verimsiz cevaplar alinca, bir de buna benzer deneyimlere dair dur bakalim aynj hayal kirikligina ugrayan var mi diye baktiklarinda referans verebilecekleri veriler de bulunca...aaa dur ya bir de daha once soylediklerimizin tersi ve celisik gibi olacak ama bi video cekelim alan kaatalim, elimizde bu da olsun arşiv niyetine, bundan da ekmek cikaralim nasil olsa gozu kor bizi savunan bir suru takipci var deyip bilimsel suphecilik gelisim degisim sorgulsma ve evrim sosu altinda bu zirvayi yapiyorlar. Resmen alan kapatma, bak biz su tarihte bunu ilk dedikcilik vs...ve icerik uretmis olmak. Yemezler aptal degiliz ve Turkun iş ve oluşunu eyyi bilirik.
Yikama yağlama yapmissin😂😅
👍
Bir mühendislik öğrencisi olarak genel kimya dersinin ödevini kendisiyle beraber yapmıştım. Ne yazık sürekli hatalarını düzeltmek suretiyle tamamlayabildim. Sabitleri yanlış kullanıp, sürekli her adımını kontrol etmiştim. Lineer cebir için de yanlış sonuçlar buluyordu. Lineer cebiri 4o ile denemiştim.
Methodunu ve yol göstermesi bakımından oldukça yararlı bulmakla birlikte verdiği cevapların kullanılabilmesi için en azından konuya hakim olmak ve her adımının kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ne müthiş! Hayattan tad almanın en ilginç yolu bilgi ve kuşku sahibi olabilmek gibi geliyor...
Ben yapay zekayı gündelik yaşamda kod yazarken aktif olarak kullanıyorum. Bence yapay zeka çok ama çok gelişecek.
Hocam size bir şey sorabilir miyim? Sizce yapay zeka iyi bir asistan olmakla beraber işinizi elinizden alabilir mi ileride? Ben bir lise öğrencisiyim ve ilerde seçeceğim meslek için düşündüğümde sürekli yapay zekanın beni işsiz bırakacağını düşünüp korkuyorum. Sizce bu iş nereye kadar gider?
@@hazalipeksatan Hocam şahsen bende bir lise öğrencisiyim. Evet, yine sektörün içinde sayılsam dahi profesyonel biri değilim ne yazık ki. Bundan mütevellit yorumumu bu gözle okuyunuz. Şöyle ki bence gerçekten insanoğlu bir gün zekayı/düşünceyi otomatikleştirecek lakin bunun o kadar hızlı olacağını sanmıyorum. Ayrıca bir çok güvenlik problemi söz konusu. Bundan da önemlisi biz daha kas gücünü dahi otomatikleştirebilmiş değiliz. Evet illa ki bu teknolojiler çok gelişecek ama işsiz kalacağımız gün geldiğinde zaten iş tanımı neredeyse bitmiş olacak. GPT-7'yle gelecek olan para sisteminden kasıtları da bu aslında. Çünkü kimsenin para kazanabilecek bir işi olmayacak. Ama o güne kadar şahsen ben keyif aldığım işi keyif aldığım gibi yapıcam.
@@bentbase Teşekkür ederim cevabınız için🌺
bende kod yazmak, yazılımcı olmak istiyorum nerden başlamalıyım bende liseliyim
@@hazalipeksatan 45 yaşında 30 yıllık yazılımcıyım. yapay zeka anlatıldığı gibi değil ve çokta ileri gidemez heleki yazılım gibi bi sektördeki insan beyinlerini geçersiz kılıp onların seviyesine varamaz onları asla geçemez. Bu videoda aslında yapay zekanın ne kadar abartıldığı çok güzel anlatılmış. Ben işin içinde kimya, biyoloji genler vb. (Kısacası var olan canlılığa benzer canlılık) olmadığı sürece yarı iletkenlerle asla bir insan beyni seviyesine gelinemeyeceğini savunuyorum sonuçta yarı iletkenlerin sınırları belli sadece süslenip püslenip yalan söyleniyor. Gelecekte kimya biyoloji gen vb.. de işe dahil edilip yarı iletkenlerle desteklenirse o zaman oturur konuyu tekrar tartışırız. (Benim ömrüm yetmez senin yeterse zamanında dayının biri bunu demişti dayı bilim kurgudan iyi anlıyomuş dersin :) ) Ayrıca yapay zekaya güvenerek yazılım geliştirmeye çalışırsanız çok eksik kalırsınız hatta yanlış öğrenirsiniz. Son bi not yazılım düşünüyorsan bu ülkede kalma aç kalırsın zamanında yurt dışı fırsatlarını değerlendirmediğim için çok pişmanım.
Bir bilgisayar mühendisi olarak katılıyorum bu söylemlerin hepsine. Araştırmalara dayanarak hazırlanmış bir video kesinlikle yani bilimsel bir hazırlık olmuş. Bende gömülü sistem yapay zeka sistemi geliştirmeye çalıştım. Genel aktarmış olduğunuz halüsinasyonlar yaşayan bir sistem ve yetersiz gpu işlem hızları sebebiyle bu işin daha çok başlarında olduğumuzu gördüm. Bu alana ilgi duyan kişiler vs kesinlikle takip etsin ama uzun bir süre balondan ibaret olmayacağı aşikar. Sadece işinize yardımcı sizin monoton işlerinizi düzenli olarak yapabilecek cihazlar olmaktan ileri geçmeyecek. Tabi bu süre ne zaman bilemem ama elbet bir gün kararlar alabilir yapıya gelebilir kim bilir.
Yapay zeka insanlığın kurtuluşu için elimizdeki en önemli araç. Bunu büyütüp insanlığın yararına kullanmak zorundayız. Hatta Dünya yapay zeka tarafından yönetilirse daha adaletli hale gelecek.
Bu sefer de yapay zekayı üreten şirketin kölesi olacaksın
Daha adalet'liden kastın ne tam olarak
Ben yapay zeka yönetirse sosyalist bir anlayış la yöneticiğini düşünüyorum ve çok mantıksız geliyor
Ayrıca insan duygularını, hislerini bilmediği için daha rasyonel kararlar verecektir ve bu elinde ne kadar delil sayılabilecek bir eşya varsa o nun haklı olduğu bir dünya olur
👍
Böyle bir şey olamaz ayrıca insanlığı köleliğe sürükler
5:50 de şimdi gördüm. Yapay zeka zaten Yazılı görsel basından da alıyor zaten. İnsanlar Kendiliginden mi biliyor diye sanıyormuş 😂
Makinelere işlerimizi yaptırma fantezimiz yıllardır var. Bu fantezi insanların çoğunlukla fiziksel iş yaptığı dönemlerde robotlar olarak karşımıza çıkıyordu şimdilerde herşeyin dizaynını bilgisayarda yapıyoruz ve otomasyon ile üretiyoruz. O yüzden bi yapay zeka “hype” ı var bence. Günümüzde pc başında çalışan beyaz yakalılar işçi sınıfı artık. Şimdi kod yazma, dizayn optimize etme vs işlerde yapay zeka kullanıyoruz ve işimizi alacak diye korkuyoruz. Ama endüstri devrimi ile otomasyon nasıl bi dönüşüm gerçekleştirdi ise şimdi de öyle bir dönüşüm olacak diye düşünüyorum. Tabi ki bu yapay zekanın bilinçsiz olduğu bir senaryo 😅 bizde bu bilinç dediğimiz şey olduğu sürece işsiz falan kalmayacağız bence.
👍
Yazılım Mühendisi ve yapay zekanın alt dallarından biri olan görüntü işleme hakkında projeler yapmış olan biri olarak şunu söyleyebilirim, projeyi yapan kişilerin bazı detayları görebilmesine bağlı olarak aldığınız sonuç ve insanlığa katabileceğiniz fayda da değişebiliyor. Örneğin, hastalık tanılarında bir hastayı yalnızca görerek koyabilmesi için; bir doktorun görmesi gereken 1000 hastayı görme süresi 6-7 yıl iken, bu hastalığın tanısı için yapay zekayı 1 günde yetiştirebiliyorsunuz. Röntgenlerin incelenmesi ve kameraların net yakalayamadığı plakaların bulunması konusunda da oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ve bir görselde insanın gözden kaçırabildiği bir kareden de çıkarım yapabiliyor. Tabii ki yapay zekanın da doğruluk oranları değişiklik göstermekte, çoğu projenin uygulamaya geçememesinin veya yine insan kontrolünden geçirilmesinin sebebi de bu.
Bahsettiğiniz gibi tıpta veya başka alanlarda farkındalık arttırıcı bir unsur olarak kullanılabilir. Bence yapay zekanın ulaşamayacağı şey bu farkındalık.
Yapay zeka çok safff henüz insanın yalan yüzünü çözememiş.😅😅
😅
Aslında doğru ve yanlışı ayırt edebiliyor hatta insan mimiklerinden yalan tespiti de yapabiliyor fakat ironiyi algılayamıyor onun için de ekstra eğitilmeli :)
@@marmoril2756daha çok politik doğrucu
Çok zıt bakış açılarını çok kuvvetli iki uçta savunan bir dalgalanma içinde yayın yapıyorsunuz. Ben severek takip ediyorum. İşime yarayanı alıyorum. Teşkkürler. Ancak böyle fikir değişimlerini de eski çalışmalarınıza gönderme yaparak açıklamanız daha net bir fikire ve tutarlılığa kavuşmamızı sağlayacak.
👍
ben bunun zaten böyle olduğunu kendi kullanımlarımla biliyordum ama şunu belirteyim matematik işlemlerinde günlük proğram yapmada çeviri ve metin düzenleme imla konulatında ço çok iyi eğer yardımcı olarak kullanmayı bilen bir adama çok fazla hız kazandırıyor. yabancu dil öğrenmede çok naşarılı
İnsanların işini elinden alamayacağı konusunda çok iyimsersiniz. Halbuki kendiniz çok iyi bir asistan olduğunu söylüyorsunuz. Profesörlerin altında çalışan yardımcıların birçoğu işsiz kalacak. Kendim kod için kullanıyorum ve dediğiniz gibi hata da yapmıyor
Hiçbir yapay zeka Hindistan'daki dayıların yaptığı yemeklerin verdiği lezzeti veremez. 😂
Aydınlatıcı bilimsel bilgiler için teşekkür ederim Evrim Ağacı...
Bravo, A Haber gibi kaliteli bir bilimsel içerik olmuş. Teşekkür ederim.
Yapay zeka muhteşem bir araç, gem işimde hem araştırmalarımda muazzam kolaylık sağlıyor..
Abi senin sayende beler öğrendim neler…
👍
Videoya bayıldım 🙏 harika çalışma ✌️ iyi ki varsınız 🙏❤
Abi sen cok fazla yermişsin. Ben de objektif olarak konuşmaya çalışıyorum (benim bir kârım yok :D) şuana kadar gercekten de yetersizdi fakat son zamnalarda gün geçtikçe daha büyük adimlar atmaya başladı, önce fotoğraf sonra video tasarimina kadar... Şuanda yanlışları olabilir ama düzgün bir şekilde yönlendirildiğinde bizim de kanatlanmamızı sağlıyor. O kadar bilgi kirliliği olan internette anında, anlaşılır bir şekilde cevap verebiliyor. Bence bu şey devrim niteliğinde, herkesi etkiliyor. Herkesin bunları öğrenmesi gerekiyor. Ve eğer doğru bir şekilde kullanılabilirse(devlet manipülasyonu olmadan) objektif bir şekilde tüm insanları olması gereken modele çevirebilir. Ahlaklı, bilgili, sabırlı vb. Ve insanları inanç gibi önemli bir noktada da yine objektif bir şekilde doğru olana yöneltebilir... :]
klasik matbaacılıktan photoshop devrine geçişten bir farkı yok. Diğer söyledikleriniz abartı savaşların değiştirmesini bile unutuyor insan oğlu.
Harikaydı..Teşekkürler.
👍
Mühendislik işindeyim. Makina tasarım ve üretimi yapıyorum. Malzeme karşılaştırmalarından, üretim tekniklerine kadar hemen herşeyi karşılaştırmak ve bazı değişkenler arasında korelasyonları tespit etmekte kullanıyorum. Sol elim gibi oldu.
Nihayet şu işin doğrusunu konuşan biri çıktı. Doktorlar işsiz kalacağa kadar uç noktalarda saçmalamalar başlamıştı.
@@Dani01312 en basta iasiz kalacaklar arasinda doktorlar. 5 sene sonra gorusuruz
@@Hatasiz_Cool asldjkalsfjaksdf şaka mı yapıyorsun sen
@@giornobrandoo Hatasız cool olmaz :D.
@@suleymansinacelik asjkasfjkasldj
👍
Yaoay zekayı 2 adımlı doğrulama gibi kullanıyorum bir kpnu hakkında önce kendim fikir üretiyorum sonra ona aynı konu hakkındaki fikirlerini sorup kendi fikirlerimi onun fikirleriyle kıyaslayarak daha üst bir düşünme yöntemiyle en doğru olana varmaya çalışıyorum
Sunum ve proje taslakları, problem çözümlerine dair tartışmalar vb. bir çok konuda şimdiden işimi kolaylaştırdı.
Dokümantasyon düzenlemesi, çeviri vb için kullanan tanıdıklarım da var.
Yapay zekanın “hayatları değiştirmemesi” ise normal zekaların kaçı hayatı değiştiriyor(insan?)?
Konulara yaklaşımınız gerçekten çok güzel ❤
Ağzına, emeğine sağlık