Kalaycılık Mesleği - Kalaycılık Nedir - Kalaycı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Kalaycılık mesleği nedir? Kalaycılık Nedir?
    Kalaycılık bakır gereç üretiminin zorunlu kıldığı, onun ayrılmaz bir parçası olan başka bir zanaattır. Bakır araç ve gereçlerin korunması için, onların belirli aralıklarla kalaylanması gerekir. Kalay, sürekli kullanım ve ısıtma nedeniyle ortaya çıkan bakır korozyonu ya da bakırın saklanan yiyeceklerle etkileşime geçmesi sonucunda meydana gelebilecek zehirlenmelere karşı, açığa çıkacak bakır oksiti ve bakır sülfatı gibi bakır tuzlarını bloke ederek korunma sağlayan madenî bir malzemedir.
    O nedenle nerede bakırcılık gelişmişse, aynı zamanda orada kalaycılık da gelişmiştir. Kalay işi, bakırdan yapılmış bir gerecin yüzeyine, ak kurşun olarak adlandırılan, parlak kül rengindeki gümüşe benzeyen bir maden olan kalayın eritilerek dökülmesi biçiminde uygulanan bir tür kaplamacılıktır. Çinko, alüminyum, çelik ve plastik mutfak ve hamam gereçlerinin yaygınlaşmasıyla bakırcılığın gerilemesine koşut olarak, kalaycılık da gerilemiş ve yok olmaya yüz tutmuştur.
    1960’lara kadar her kent ve kasabanın hemen hemen her semtinde, pazar yerlerine yakın sokaklarda bir kalaycı dükkânı bulunurdu. Kalaycı dükkânları genellikle bakırcıların yanı başında ya da bizatihi bakırcı dükkânının içinde ayrı bir bölümde yer alırdı.1950’li yıllarda ve 1960’ların başında bu dükkânların çoğu kapandı.
    Bunun yerine gezici kalaycılar işlev görmeyi sürdürdüler. Gezici kalaycılık işlerini ise genellikle Çingeneler ve Abdallar üstlenmişlerdir. Bu anlamda kalaycılığın etnik bir meslek haline geldiğinden söz edilebilir. Bugün gezici kalaycılık da yok olmak üzeredir.
    Kalaycı dükkânlarına ise İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır ve Trabzon gibi bazı büyük kentlerde ve Beypazarı, Ayaş, Tire gibi geleneksel zanaatların hâlâ ayakta kalabildiği bazı büyük ilçe merkezlerinde tek tük rastlamak mümkündür. Kalaycı ustaları, kalaylayacakları kabı kalaycı dükkânının bir köşesinde yer alan ocaktaki ateşin üstüne bir maşayla tutarak ısıtırlar. Sonra usta bir başka kapta hazır tutulan kalay tozu ısıtılan kabın içine serper ve elindeki bir bezle kabın çeperine sıvarlar.
    Kalaycılığın Türk kültürünün bir parçası olduğu kaynaklarda anlatılmaktadır. Eski Türkler, bütün ihtiyaçlarını el becerileri ile karşılayarak hayatlarını devam ettirmekte idi. Kalaycılık da bu becerilerden biriydi. Türkler aşlarını kalaylı kaplarda pişirmeye özen göstermişler, yoğurtlarını kalaylı kaplarda mayalamışlar, düğün yemeklerini kalaylı leğenlerde ve kazanlarda pişirmişlerdir.
    Kalaycılar loncalar halinde örgütlenirdi. Bu loncalar, her parçanın ustasını belirlemek amacıyla ayar damgasının kullanımını düzenlerlerdi. Loncaların ortadan kalkmasıyla beraber kalaycılık örgütlü bir meslek olmaktan çıkarak usta-çırak ilişkisiyle gelişip öğrenilen bir meslek oldu.

Комментарии • 10

  • @eceerturk-ot1jl
    @eceerturk-ot1jl Год назад

    Mahalledemizin amcası seni hiç unutmayacağız dün vefat etti Salih abimiz bizi çok üzdün çok iyi insandın

    • @ErdoğmuşNet
      @ErdoğmuşNet  Год назад

      Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun İnşallah. Salih abinin ölümüne üzüldüm. Başınız sağolsun. Ara ara köyümüze kalay yapmak için gelirdi

  • @1baskan
    @1baskan 2 года назад

    Buradan alacağım bir sahneyi yağlı boya tablo yapabilir miyim?

    • @ErdoğmuşNet
      @ErdoğmuşNet  2 года назад +1

      Benim açımdan bir sorun yok ama kalaycı sorun yapar mı bilmem. Kalaycıya sorma imkanım yok karar sizin artık.

  • @gulsumcan9038
    @gulsumcan9038 3 года назад

    Amca hâlâ bu işi yapıyor mu Gürsu'nun neresinde yeri. Daha doğrusu nasıl ulaşabiliriz.

    • @ErdoğmuşNet
      @ErdoğmuşNet  3 года назад +1

      Biz kendisini yakından tanımıyoruz sadece 3-5 yılda bir köyümüze gelirse görüyoruz. Videoda da izlemişsinizdir kendisi Bursa Gürsu'dan olduğunu söyledi. Bu işi de seyyar olarak yaptığı için herhangi bir sabit işyeri yokmuş. Kısaca bizim herhangi bir irtibatımız yok kendisyle. Gürsu ilçesinde ismini sorup tanıyan bilen biri çıkarsa belki bulabilirsiniz.

    • @gulsumcan9038
      @gulsumcan9038 3 года назад

      @@ErdoğmuşNet teşekkürler

    • @ilkaytokgoz4500
      @ilkaytokgoz4500 2 года назад +1

      Merkez caminin 200 metre ilerinde dükkani var

  • @aliosmanaydogan2501
    @aliosmanaydogan2501 2 года назад

    Böyle ustada yok kalaycida şimdikiler fepbaz