Ανδρ. Τζαναβάρης: «Η Ελληνική Επανάσταση και η Μεγάλη Βρετανία: αμφίσημες σχέσεις σε έναν νέο κόσμο»
HTML-код
- Опубликовано: 12 дек 2024
- Όλες οι εισηγήσεις της Ημερίδας: • Φιλελληνισμός και Ελλη...
Η Βρετανική Σχολή Αθηνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, διοργάνωσαν Ημερίδα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στο κτήριο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.
Τίτλος της Ημερίδας: Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση του 1821: Νέες έρευνες και ερωτήματα.
Στόχος της ήταν να αναδείξει νέες μελέτες για τη σχέση του Φιλελληνισμού και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Από τη θέση αυτή, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις πλέον θερμές μας ευχαριστίες τόσο προς τους συνδιοργανωτές όσο και προς το κοινό.
Περίληψη ομιλίας:
Παρά την μέριμνα του Φιλελληνικού κινήματος για την στοιχειοθέτηση της Ευρωπαϊκής σημασίας της Ελληνικής Επανάστασης, η τελευταία δεν αποτέλεσε ένα πεδίο κοινώς εννοιολογούμενο και κατανοήσιμο.
Παράλληλα με τις φωνές που καλούν σε στήριξη στον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων και οι οποίες αντιμετωπίζουν τους Έλληνες ως ενεργά πολιτικά υποκείμενα, φορείς μιας νέας συνθήκης, αναπτύσσεται ένας Λόγος ο οποίος στέκεται σκεπτικά ως προς τον χαρακτήρα και το μέλλον της Επανάστασης. Οι συντηρητικές αυτές φωνές δεν θέτουν υπό αίρεση το δίκαιο χαρακτήρα του πολέμου.
Η κριτική που ασκούν επικεντρώνεται στο κατά πόσο ένας λαός που τόσο απέχει από τον πολιτισμό μπορεί να διεξάγει μια επιτυχή επανάσταση και να στοιχειοθετήσει μια πολιτική κοινωνία· Πολιτισμός εναντίον πολιτικής λοιπόν.
Είναι ο Κολοκοτρώνης και οι λοιποί άτακτοι πολιτικά υποκείμενα; Είναι ο αγώνας των Ελλήνων ένας πολιτικός αγώνας; Ευρύτερα, είναι η πολιτική ένα πεδίο που νοηματοδοτείται πλέον αφ' εαυτού χωρίς πολιτισμικά προαπαιτούμενα ή πρέπει να προηγηθεί μια εκπολιτιστική διαδικασία, κατά την οποία το πνεύμα της δύσης θα μεταλαμπαδευτεί στους Έλληνες, για να μπορέσουν να παράξουν πολιτικές κοινωνίες;
Η παρουσίασή μου επιδιώκει να αναδείξει πως η σύγκρουση για την Ελλάδα είναι, στην ουσία της, αναγώγιμη σε αντιπαρατιθέμενες θεάσεις ενός κόσμου που αλλάζει. Εστιάζοντας στην περίοδο 1821-1825 θα επιδιωχθεί να συστηματοποιηθούν και να αντιπαρατεθούν οι δυο αυτές θέσεις/κατανοήσεις με βασικά σημεία αναφοράς τα κείμενα των George Waddington και Edward Blaquiere, με τη συμπληρωματική αξιοποίηση κειμένων της ίδιας περιόδου.
Η Ελληνική Επανάσταση καθίσταται, λοιπόν, ένα παγκόσμιο γεγονός, αποτελώντας το έναυσμα για τη συζήτηση περί του τι τελικά συνιστά την Πολιτική.
Δείτε στο site του Συνεδρίου: el.greece.chs....
Ακολουθήστε τον ΣΦΑ:
Ιστότοπος: sfargolidas.gr
RUclips: / sfargolidas
Facebook: / sfargolidas
Twitter: / sfargolidas
Τα νέα μας στο email σας: bit.ly/SFA-New...