Biblioteca lui Celsus din Efes și arderea cărților de vrăjitorie.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2024
  • Filmare personală în ruinele cetății Efes. Un material care poate vă va fi util.
    Efes a fost unul dintre cele mai importante orașe ale provinciei romane din Asia, devenind un centru comercial mondial în perioada respectivă. Situat la acea vreme pe malul mării, orașul cu o arhitectură remarcabilă s-a dezvoltat și a fost dedicat zeiței Artemis, al cărui hram a reprezentat una din Cele Șapte Minuni ale Lumii Antice. Templul zeiței Artemis era una dintre cele mai impunătoare construcții pentru acea vreme și se presupune că era de patru ori mai mare decât Pantheonul din Atena.
    ISTORIC EFES
    Există legende conform cărora orașul Efes a fost ridicat de amazoane, care foloseau bărbații doar pentru reproducere, după care îi ucideau sau îi mutilau.
    Cercetările spun faptul că această regiune a fost locuită încă din anul 5000 Î.Hr, iar acum 3000 de ani era parte a regatului Arzawa, un imperiu demult apus. După anul 1200 Î.Hr.
    Efesul a început să fie colonizat de greci, iar în secolul VI înaintea erei noastre Efesul domina cultura și știința. Din anul 546 Î.Hr. orașul a fost ocupat de persieni, însă libertatea i-a fost redată de către regele macedonean Alexandru cel Mare. Se spune că regele a dorit să susțină financiar restaurarea Templului Zeiței Artemis, însă era considerat el însuși un semizeu, și era imposibil ca un zeu să ridice templu altuia.
    Din anul 133 Î.Hr. Efes devine parte a Imperiului Roman, perioadă în care înflorește din punct de vedere cultural și spiritual, în special în timpul domniei Împăratului Octavian Augustus. Acum au fost înălțate construcții precum Agora, Bazilica Romană sau Templul lui Augustus și mai târziu Templul lui Domițian.
    Împăratul Hadrian a vizitat și el de două ori Efesul, iar cu ocazia celei de-a doua vizite a fost construit Templul lui Hadrian, fapt ce ridica orașul mai presus de rivalele sale Pergamon și Smyrna. În Efes se poate vizita și mormântul și bazilica Sf. Ioan, unde se presupune că acesta a scris Evanghelia. Biserica ridicată de Sf. Ioan a fost întărită ulterior de Sf. Pavel.
    Aici a fost locul în care a avut loc consiliul general în anul 431, de o însemnătate uriașă pentru creștinism. Secolele al VII-lea și al VIII-lea a constituit timpul apusului de glorie al orașului Efes. În această perioadă au avut loc numeroase atacuri arabe, iar mai apoi turcii au ocupat orașul.
    CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE
    Să te plimbi pe străzile din Efes, un oraș antic foarte compact, pe urmele unor personalități precum Alexandru cel Mare, Împărații Augustus, Domițian sau Hadrian este copleșitor, iar construcții minunate sunt la fiecare pas. Teatrul Mare era una dintre cele mai înalte construcții din lumea antică. Acesta datează din secolul I î.Hr. însă a fost mărit în timpul împăraților Nero și Domițian. În acest amfiteatru care organiza diferite spectacole încăpeau aproximativ 44000 de spectatori.
    Templul lui Domițian ridicat în secolul I d. Hr. a fost primul dintre cele 4 temple dedicate unor împărați. Templul lui Domițian era cel mai mare dintre ele, fiind vizibil din orice colț al orașului Efes.
    Lângă altar exista o statuie a acestuia ce avea o înălțime de 7 metri. După asasinarea împăratului, templul i-a fost dedicat lui Vespasian, tatăl lui Domițian.
    Templul lui Hadrian a fost finalizat în anul 128 și reprezintă una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, suferind lucrări de restaurare. Aici pot fi identificate reprezentări ale unor personalități precum Medusa, Apollo, Hercule, Artemis sau Atena. Biblioteca lui Celsus a fost construită în anul 135, fiind o clădire impresionantă, ridicată pe mormântul senatorului roman Iulius Celsus. Cele patru nișe ale fațadei cu două etaje sunt împodobite cu niște copii ale statuetelor ce reprezentau calitățile lui Celsus: Perspicacitate, Caracter, Hotărâre și Cunoaștere. Biblioteca lui Celsus a fost una dintre cele mai mari clădiri antice și putea adăposti până la 14 000 de cărți.
    Fântâna lui Traian a fost finalizată în anul 114 în cinstea împăratului roman. Apa curgea în bazin dintr-un canal mare, asupra căruia se afla statuia împăratului. Aici erau amplasate statuete ce reprezentau și familia acestuia alături de zeitățile Dionysos și Afrodita.
    Odeonul, un mic teatru cu o capacitate de 1500 de locuri, utilizat pentru organizarea de concerte și loc în care se desfășura întâlnirile consiliului. Acest teatru avea și un acoperiș de lemn. Pryntaneionul sau primăria orașului. În interiorul acestei clădiri exista un șemineu în care ardea un foc aprins cu sute de ani înainte. Principala sarcină a primarului era aceea de a preveni stingerea focului.
    Agora comercială și Poarta Mazeus-Mithridates, fiind locul în care existau mai multe magazine și aveau loc schimburi comerciale. Templul lui Artemis, una dintre cele șapte minuni ale antichității datase din secolul al VI-lea î.Hr. Templul a fost incendiat și a ars până în temelii în noaptea în care s-a născut Alexandru cel Mare.

Комментарии • 8

  • @juliamoldovan3290
    @juliamoldovan3290 Год назад +3

    Superb ,vreau și eu

  • @gainagaina8509
    @gainagaina8509 Год назад +1

    Foarte frumos, dar ma doare fratele meu ca poporul domnului care nu face parte din caprarie nu au citit inbiblie ca trebuie sa fim model și în îmbrăcăminte, nu umblam ca demonizați din. Gadara, pai la acest capitol musulmanii și penticostali și alții ne dau lecții, nu va supărați, domnul va iubește, va iubesc și eu, și ma rog ptr, toți frații mei pe care acum nu ii cunosc amin

  • @johnny2363
    @johnny2363 Год назад +2

    Interesant! Vizionând filmarea, mi-am adus aminte de misterioasele modificări în textul Evangheliei din secolul II AD, puse pe tapet de Celsus în disputa publică cu Iustin Martirul, la Roma, în anul 160. El spunea de trei sau chiar patru. Iată o pistă interesantă de cercetat, dacă tot ai adus în discuţie familia Celsus.
    În secolul II AD, nepotul senatorului Iulius Celsus, fondatorul Bibliotecii din Efes, aduce în discuţie problema modificărilor făcute cărţilor Evangheliei din Noul Testament, confirmate indirect de Origene în lucrarea sa numită „Contra lui Celsus” (acest Celsus fiind chiar nepotul lui Iulius Celsus). Cum ar trebui să se raporteze creştinii la această problemă, adusă în discuţie de savanţii ateii (ca Bart D. Ehrman) sau de alte convingeri (musulmani de exemplu) din zilele noastre? O altă pistă interesantă ar fi dezbaterea pe carea a avut-o filozoful păgân Celsus vs Iustin Martirul, zis şi "Filozoful".
    Şi o a treia pistă ar fi cartea lui Origene despre Celsus.
    Aflăm din istoria antică cum un anume Celsus s-a luptat mult cu creştinii, apărând în chip şi fel „valorile” ideologiei zeităţilor păgâne.
    Se spune despre el că pentru un timp a fost prozelit evreu, apoi a trecut la creştinism şi apoi a trecut înapoi la păgânism, murind cu grave probleme psihice (a înnebunit). El a susţinut ideea - falsă de altfel - că profeţiile din cartea lui Daniel nu sunt autentice, adică n-au fost scrise de profetul Daniel, ci de cineva, care a trăit după profetul Daniel şi a scris evenimentele din istoria grecilor din Orient, ca şi cum ar fi fost nişte profeţii scrise de Daniel însuşi. Se spune că după ce a fost înfrând în dispută de Iustin Martirul, Celsus a înnebunit.
    Din cauza lui Celsus a fost ucis (decapitat) creştinul Iustin Martirul, după o dezbatere publică la Roma, prin anul 160. Fiind înfrânt în argumente, Celsus l-a pârât autorităţilor romane şi aceştia l-au prins şi l-au decapitat.
    Este posibil ca acest Celsus să fi fost un nepot al lui Iulius Celsus Polemaeanus (c. 45 AD - c. 120 AD), proconsul şi senator roman, care a început pregătirile pentru marea bibliotecă din Efes, a treia ca importanţă din lumea antică? Este foarte probabil. Să ai drumuri bune, frate!

    • @flaviuspana
      @flaviuspana  Год назад

      Ai dreptate in ce ai spus Jonny. Epoca aceea a fost una de mare luptă împotriva Duhului care trebuia să locuiască în om. Efesul era un puternic centru pagân. După pergam era al doilea după umila mea părere dar în Efes spre deosebire de Pergam a explodat tare de tot Calea Lui Isus. Domnul avea mulți oameni care aveau în ei Duhul și cand au adus cartile ca sa fie arse nobilimea si intelectualimea pagana a luat foc la proprie. Ca si azi cand ma vad ca ard eu cartile lor mizerabile. Celsus ca sa contracareze a luat decizia sa faca cea mai mare biblioteca chiar pe locul unde au ars aștia cărțile. Ulterior biblioteca a ajuns să fie o fațadă care ascundea în spate un bordel de lux. Am citit mult despre istoria Efesului si este fascinantă dar mizerabilă. Acolo au inceput creștinii să cocheteze cu ideea că poti fi urmași al lui Isus si fără să ai Duhul Sfant in tine.

  • @davidscuipici5876
    @davidscuipici5876 Год назад +4

    Bravo!!!!
    Din predicator ai ajuns RUclipsr

    • @flaviuspana
      @flaviuspana  Год назад +1

      Nu e bine?

    • @juliamoldovan3290
      @juliamoldovan3290 Год назад

      Tot a avans ceva

    • @marinbratu1792
      @marinbratu1792 Год назад

      Dacă ajungi cumva și la muntele Athos,poate dai de Becali și să faceți cunoștință că vă cam asemanati