Histerosonografia: Analiza Trompelor Uterine si Diagnosticul Infertilitatii

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 авг 2024
  • Histerosonografia este una din analizele recomandate în infertilitate, care evaluează aparatul genital feminin. Numele complet este histerosalpingosonografia, dar este folosită varianta prescurtată de histerosonografie, pentru a ușura comunicarea cu pacientul. Află 7 beneficii ale acestei investigații și de ce este importantă în evaluarea trompelor uterine de la Dr. Ana Maria Craioveanu, medic primar radiologie și imagistică medicală.
    👉 Importanța histerectomiei în infertilitate
    Histerectomia este una dintre investigațiile imagistice care evaluează permeabilitatea trompelor uterine, dar și anatomia aparatului genital feminin. Permeabilitatea face referire la absența obstrucțiilor la nivelul lumenului acestora, precum și la funcționalitatea lor. Trompele uterine au lumenul format dintr-un epiteliu cu perișori mobili, care asigură deplasarea ovocitului și a spermatozoidului.
    Funcționalitatea trompelor poate fi investigată în timpul histerosonografiei, prin intermediul utilizării unei substanțe de contrast. Este urmărit modul în care contrastul se deplasează, precum și dacă stagnează în anumite zone. Suplimentar, poate fi evidențiat și dacă lumenul trompelor este dilatat, precum în cazul hidrosalpinxului, o afecțiune implicată în etiologia infertilității.
    Histerosonografia se efectuează doar la indicațiile medicului specialist, în funcție de particularitățile fiecărei paciente. Această investigație se poate realiza în intervalul dintre zilele 5-12 ale ciclului menstrual.
    👉 6 avantaje ale histerosonografiei
    Histerosonografia prezintă multiple avantaje comparativ cu metodele clasice de evaluare a aparatului genital feminin. Printre acestea se află:
    • Evaluează anatomia și funcționalitatea aparatului genital feminin;
    Histerosonografia evaluează anatomia structurilor anatomice (uter, ovare, trompe uterine), la fel ca și în cazul altor metode imagistice. Poate evidenția și leziuni de endometrioză, prezența polipilor și a fibroamelor uterine, ajutând la stabilirea diagnosticului. În plus, aduce informații și asupra funcționalității trompelor uterine și a mobilității perișorilor din lumenului acestora.
    • Necesită o pregătire simplă;
    Înainte de efectuarea histerosonografiei este necesar a realiza examenul Babeș-Papanicolau, precum și culturi de la nivelul colului uterin. Agenții patogeni de interes sunt reprezentați de Chlamydia sp., Ureaplasma sp. și Mycoplasma sp. Aceștia pot determina obstrucția trompelor uterine, de aceea este important a se exclude prezența lor. Alte pregătiri suplimentare, precum anestezia sau urmarea unui anumit regim alimentar nu sunt recomandate.
    • Nu doare;
    Pe parcursul histerosonografiei se apelează la abordarea transabdominală și endocavitară. Aceste abordări nu creează durere. De asemenea, pe parcursul desfășurării histerosonografiei, fundul uterin nu este atins, prevenind apariția durerii. În unele situații poate genera un disconfort redus ca intensitate, care este prezent doar pe durata investigației. Nu este necesară administrarea analgezicelor.
    • Nu iradiază;
    Informațiile anatomice și funcționale se obțin prin intermediul utilizării ultrasunetelor. În acest fel, pacienta nu este iradiată. Este important de menționat că histerosonografia nu influențează efectuarea altor investigații sau administrarea tratamentelor.
    • Nu dă reacții adverse de tip alergic;
    Substanța de contrast folosită în timpul investigației este bine tolerată de către organism. Până în prezent nu s-au înregistrat reacții alergice reale.
    • Nu necesită recuperare;
    După efectuarea histerosonografiei, nu este necesar repausul. Pacienta își poate relua activitățile zilnice obișnuite.
    Te confrunți cu infertilitatea și vrei să afli mai multe despre histerosonografie? Te așteptăm la consultație la Regina Maria pentru a-ți răspunde la toate întrebările → www.reginamaria.ro/
    #Histerosonografie #TrompeUterine #SarcinaDupaHSG
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    TE-AR PUTEA INTERESA:
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    👉Infertilitatea la femei si la barbati. Cauze si tratament - • Infertilitate la Femei...
    👉Endometrioza: Ce este si cum se manifesta - • Ce Este Endometrioza? ...
    👉Testimonialul unei paciente: endometrioza, boala tacuta - • Endometrioza, Boala Ta...
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    ALTE INFORMATII SI PROGRAMARI:
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    👉FACEBOOK: / reginamaria.reteaua.pr...
    👉INSTAGRAM: / reteaua.reginamaria
    👉FA-TI O PROGRAMARE: www.reginamaria.ro/medici/dr-...
    00:00 Intro
    02:57 Ce este histerosonografia? La ce ajuta?
    07:01 Pregatirea pentru histerosonografie și cum decurge - Avantaje
    12:48 Importanta histerosonografiei pentru un cuplu cu infertilitate
    15:28 Ce se intampla dupa histerosonografie
    17:15 Sfatul medicului - paciente cu endometrioza, cupluri infertile

Комментарии • 6

  • @reteauareginamaria
    @reteauareginamaria  2 года назад +1

    Abonează-te pentru a afla mai multe despre alte afecțiuni de la medicii Regina Maria -> ruclips.net/user/ReteauaPrivatadeSanatateReginaMaria

  • @doinapanainte6420
    @doinapanainte6420 Год назад

    Bună seara mă interesează foarte mult acest subiect.

    • @reteauareginamaria
      @reteauareginamaria  Год назад

      Bună ziua. Mai multe detalii găsiți accesând secțiunea Edu: www.reginamaria.ro/articole-medicale Vă mulțumim!

  • @crissyale
    @crissyale 2 года назад +1

    Bună seara!
    Am făcut recent o sonohisterografie și m-a durut foarte tare cand a fost introdusa substanta salina, după câteva minute chiar am leșinat, mi-am pierdut conștiința. Nu îmi amintesc nimic din restul procedurii. Rezultatul a fost ca trompele nu ar fi permeabile - nu s-a putut pronunta 100% sigur, insa . Este posibil ca rezultatul sa fie altul, avand in vedere durerea? Mulțumesc!

    • @reteauareginamaria
      @reteauareginamaria  2 года назад +1

      Bună ziua. Numai un medic specialist vă poate face cele mai bune recomandări și doar în urma unui consult de specialitate, care evaluează diverse aspecte medicale. Vă recomandăm să consultați un medic specialist sau, dacă preferați acest mijloc de comunicare, să utilizați opțiunea ”Întreaba un medic” de pe site-ul nostru: www.reginamaria.ro/intreaba-un-medic Vă mulțumim!

    • @nirabob6131
      @nirabob6131 Год назад +2

      Si in urma unei histerosalpingografii aceeasi durere peste pragul de suportabilitate.
      Se pare ca substanta se introduce corect foarte lent si are o temperatura similara cu a corpului. Altfel, durerea este si un indicator ca procedura a fost facuta gresit. Din pacate, am aflat dupa. In ziua aceea, pe la ga rezultat de obstructionare bilaterala distala, nu am fost capabila de nimic.