Hip Hop Kültürü ve Rap Müzik Nasıl Başladı? Geçmişten Günümüze...

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 сен 2024
  • Hip-hop kültürünün meydana gelmesindeki en önemli etkenlerden biri de Amerika’da yaşanan Afroamerikan ayrımcılığıdır. Amerika’da ten renginiz siyah ve bir de şehrin getto diye nitelendirilen kenar mahallelerinde yaşıyorsanız, hukukun dillerden düşürmediği ‘eşitlik’ kavramının boş bir hayalden ibaret olduğunu bilirsiniz. İşte hip-hop, eşitsizliğin ve ayrımcılığın had safhada olduğu Amerikan gettolarında, bir isyan kültürü olarak hayat bulmuştur kendine. O dönem, New York’un gettolarından olan Bronx’ta yaşanan yangınlar, sadece bu kenar mahalle ile sınırlı kalmayacak, tüm dünyayı kasıp kavuracaktır artık.
    Hip-hop kültürü, insanlar arasında çok kısa sürede kabul görmüş, bir anda dünyanın her yerinde kendine yer bulmuştur. Çünkü eşitsizlik ve adaletsizlik, yoksulluk ve sefalet sadece Amerikan gettolarının değil tüm insanlığın problemleridir. İşte böylece, hip-hop kültürünün içinde barındırdığı o isyan ruhu, dünyanın her yerinde kendini dışlanmış olarak hissedenleri etkilemiştir. Onlar da yaşadıklarını hip-hop ile ifade etmeye başlamıştır.
    Hip-Hop’un 4 Temel Alt Kültürü
    1-Grafiti
    Grafiti kelime anlamı olarak yazmak ve karalamak kelimelerinden türetilmiştir. Kamusal alanlara kazınmış veya sprey boyalar ile yapılmış olan yazılar veya çizimlerdir.
    2-Break Dans
    Break dance, hip hop kültüründen daha önce de var olan ancak bu kültürün etkisiyle büyüyen ve gelişen bir dans türüdür. Kelime anlamı olarak başlangıçta sokak dansı olarak bilinmektedir.
    3-DJ’lik
    DJ’in açılımı, Disc Jockey şeklindedir. DJ’likte ritimler arası geçiş, sözler için alt yapı oluşturmak gibi çeşitli faaliyetler bulunmaktadır. Çeşitli programlar ve plaklar kullanarak yapılan DJ’lik, hip-hop kültürünün temel taşlarındandır. Yapılan bestelerde ise temel alınan esas, ritimlerdir.
    4-İsyanın Müziği: Rapin Doğuşu Ve Genel Olarak Tarihi
    Rap kelimesi, anlam olarak ‘‘ağır eleştiri’’ manasına gelmektedir. Ayrıca Rhytm And Poem (Ritim Ve Şiir) , Rhytmic African Poetry (Ritmik Afrika Şiiri) anlamlarını taşıdığı da iddia edilmektedir. Bu konuda tam bir uzlaşı bulunmamaktadır. Rap müzik, sözlerin ritimlere ayak uydurduğu bir müzik tarzıdır. İlk olarak ortaya bir beste konur, bu bestenin üzerine sözler yazılır. Rap müzik yapan kişilere de MC denmektedir.
    Rap, Hip-hop kültürünün bir parçası olarak 70’li yıllarda ortaya çıkmış bir müzik türüdür. Rap müziği ilk kimin başlattığını söylemek zordur. Lakin DJ Hollywood ismi, rapin ilk kralı olarak anılmaktadır. Yine daha önce belirttiğimiz gibi Afrika Bambaataa, Kool Herc ve Grandmaster Flash gibi isimler de hip-hop kültürünün ve rap müziğin kurucu babalarındandır. Bu isimler, ‘‘Old School’’ rapçiler olarak anılmaktadır. ‘‘Old School’’ rapçiler, bu müziği ilk defa icra eden kimselerdir. Türkiye’de rap, 90’larla beraber gelişim göstermeye başladığı için bu tabir daha çok Ceza, Sagopa Kajmer Fuat Ergin, Cartel, Islamic Force gibi isimler için kullanılmaktadır.
    1979’da Sugarhill Gang’in ‘‘Rapper’s Delight’’ adlı eseri dünya radyolarında yayımlanan ilk rap müzik kaydıdır.
    Tupac, 1994 Kasım’ında tecavüz suçlaması nedeniyle yargılanmaya devam etmektedir. Dava sonucunun açıklanmasından bir gün önce New York’taki stüdyosunun önünde silahlı saldırıya uğrar ve kendisine 5 el silah sıkılır. Tupac bu olaydan dolayı eskiden dost olduğu, ardından ise azılı birer düşmana dönüştükleri The Notorious B.I.G’i (Biggie) suçlar. Saldırıdan sağ kurtulan Tupac, tecavüz davasından suçlu bulunur ve hapse girer. Tupac hapisteyken Biggie “Who Shot Ya?” adlı parçasını yayımlar. Bu parçada, açıkça Tupac’ı hedef alır. Şarkı rap dünyasında büyük yankı uyandırır.
    Tupac, Suge Knight’ın kefaretini ödemesiyle hapisten çıkar. Hapisten çıktıktan sonra rap dünyasında adeta bir bomba etkisi yaratan ‘‘Hit ‘Em Up’’ adlı diss parçasını yayımlar.
    7 Eylül 1996 tarihinde rap dünyasını yasa boğan bir olay yaşanır. Tupac ve Suge Knight, Cadillac marka araçlarında silahlı saldırıya uğrarlar. Bu saldırının ardından 6 gün komada kalan Tupac, 13 Eylül 1996 yılında, henüz 25 yaşında yaşamını kaybeder. East Coast- West Coast kavgasının bir diğer ucunda yer alan Biggie’nin sonu da pek farklı olmayacaktır. The Notorious B.I.G. 9 Mart 1997 yılında tıpkı Tupac gibi bir silahlı saldırı sonucu hayata gözlerini yumar. Biggie, öldüğünde sadece 24 yaşındadır. Alt sınıfın ve ezilmişlerin müziği olan rap, kendi çocuklarının hayatına mal olur böylece…
    Tüm bu yaşananların ardından rap müzikte yeni bir çağ açılır. Protestonun, isyanın müziği olarak ortaya çıkan rap giderek değişim yaşamaya, evrim geçirmeye başlar. Kimilerine göre popülerleşmeye başladıkça özünü kaybeder, kimilerine göre ise dünyanın her yerinde ezilmişlerin, hor görülmüş kişilerin sesi olmaya devam eder…
    Metin: Gettolardan Gelen Bir İsyan Ateşi: Hip-Hop Kültürü Ve Rap Müziğin Tarihi
    Metin Yazarı: Ali Fuat Çalık
    Link: www.alegorider...

Комментарии • 8

  • @jknara
    @jknara 2 года назад +2

    videolar harıka olmus kral ellerıne saglık. Başarılarının devamını dilerim

  • @mehmetemir837
    @mehmetemir837 Год назад +1

    Kanal efsane

  • @nturkben5977
    @nturkben5977 Год назад

    mükemmel bir kanal

  • @emrekaya6669
    @emrekaya6669 Год назад

    çok ii video

  • @izbekisla197
    @izbekisla197 Год назад +1

    gercekten khontkari mi sectin abicim :)

    • @uzay6455
      @uzay6455 6 месяцев назад

      Tatava yapma.

  • @GggUrffkyhkf
    @GggUrffkyhkf 5 месяцев назад

    Rap'in başlangıcı Arapça'dır. Sözlü düelloları ilk başlatanlar Arap Yarımadası'ndaki Araplardı ve orada bu daha da zordu. Afrikalıların Araplarla ticareti yoluyla Afrika'ya taşındı ve Afrika kültüründe kaldı. Afrikalılar aracılığıyla Amerika'ya taşındı.