Nursal Ünsal - Gel Artık Şu Gönlüme / Gurbet Elde Baş Yastığa Düşünce Remastered 45lik kayıtları

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 янв 2024
  • ‪@hulyaplak‬ #nursalünsal #gelartıkşugölüme #gurbetelde
    #haktan #remasterd #niranünsal #keman
    Remastered: Cüneyt Naçar
    Grafik Tasarım & Video Konsept: Zafer Başaran
    Nursal Ünsal 12 Mart 1939 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Aslen Aydın'lı olan sanatçının müzikle olan tanışması Aydın Mȗsîki Cemiyeti'nde başladı.
    Ailesinden gelen mȗsîki geleneği neticesinde keman öğrenmeye karar verdi. Kemanî olan babasının Mustafa Kemal Atatürk gibi önemli bir lider ve Hasan Ferit Alnar gibi değerli bir müzisyenin huzurunda keman çalması Ünsal'ı iyi bir keman sanatçısı olması yönünde etkiledi. Niran Ünsal, Haktan Ünsal ve Nida Ünsal' ın anneleridir.
    Keman çalmaya dokuz yaşında başlayan Ünsal, her zaman bir kadın gibi değil bir “erkek gibi” güçlü keman çalma konusunda sürekli babasından öğütler aldı.
    Rȗşen Kam, Fahri Kopuz, Halil Bedii Yönetken, Mesut Cemil, Münir Nurettin Selçuk, Fahire Fersan, Refik Fersan, Nuri Halil Poyraz, Refik Ahmet Sevengil gibi önemli isimlerin jüri olduğu sınavda başarı gösteren Ünsal; hem keman, hem de ses sanatçısı olarak Ankara Radyosu’na kabul edildi. İcracılığının yanı sıra eğitimci yönüyle de Devlet Koroları’na, Üniversitelere, T.R.T. Radyosu’na birçok sanatçı yetiştirerek öncelikle, İzmir müzik hayatında izler bırakan binlerce kişiye hocalık yaptı ve “hocaların hocası” olarak anıldı.
    Keman çalma tekniğini hem Batı müziği, hem makam müziği tekniğine göre geliştirdi ve kendi geliştirdiği tekniğini öğrencilerine de öğretti. Aynı zamanda çok iyi bir ses sanatçısı olan Nursal Ünsal, şarkı söyleme tekniğini keman çalarken de kullandı. Keman yayını ses tellerine; kemanın gövdesini de insan vücuduna benzeterek hem keman, hem de insan gövdesinden güzel ve temiz ses çıkarmanın tek ölçütünün güç unsuru olduğunu savundu. Çalıştırdığı korolarda öğrencilerine geliştirdiği teknikten yola çıkarak dersler veren Nursal Ünsal, verdiği yüzlerce konser, yetiştirdiği öğrencileri ile makam müziği alanında önemli çalışmalara imza attı. Batı müziği disiplinini makam müziğine uyarladı. Nursal Ünsal, 2008 yılında yakalandığı kanser hastalığından kurtulamayarak 2009 yılında vefat etti. Nãaşı İzmir Güzelbahçe Mezarlığı’na defnolundu.
    Ruhu Şad Olsun...

Комментарии •