Hiç bir zaman acısız yaşayamacağınızı bilirseniz bir sıkıntı olmaz.Asıl hiç acınız olmasaydı bence bu acı olurdu.Bazen acı güzeldir.Acı bir gerçekliktir.
Hüseyin sence mutlak iyilik ve güzellik güzel olur muydu ? Sürekli iyilik ve güzellik olması iyi birşeymi sence ? bence bu oldukça can sıkıcı olurdu.İnsanı insan yapan bazen dertleridir.Hiç derdin olmasa bu bir sorun olurdu emin ol
Neo & Toprak Mutlak iyilik olsaydı, iyilik ile kıyaslayabileceğimiz bir olgu olmazdı ve iyiliği karşıtı olan bir olguyla kıyaslayamazsak iyilik kavramının da pek bir anlamı kalmaz. Karşıtlar birbirini anlamlandırır yani.
Hüseyin Durukan Dinsel konuları inançla mı yoksa mantıkla mı temellendireceğini bilmiyorsun sanırım? Zaten bir "tanrı" kavramı bile algılarımızı aşıyorken -ki bu hiçliği düşünmek gibi bir şey- cennet-cehennem kavramlarını mantıksal bir temel üzerine oturtmaya çalışmak çok abes. İnançlı bir insan bu dediğine sonsuz gücü olan bir tanrı bize sonsuz haz vererek sonsuza kadar sıkılmaktan kurtarabilir der. Burada sonsuz güçlü bir varlıktan bahsediyoruz, yani yapamayacağı bir şey yok. Ya inanç, ya mantık. Birini seçeceksin. He Meşşailik felsefesini benimseyen İslam düşünürleri (İbn Sina, Farabi vb.) dini mantık çerçevesinden yorumlara çalıştılar, belki de yorumlayabilmişlerdir, lakin bu bana imkansıza yakın gibi duruyor. Sonuçta inançlı bir insana göre mantığı yaratan da Tanrı'dır.
"Felsefe" gibi kocaman büyük bi kavrama kıyısından bakan ben ve benim gibi cahilleri böyle sade ve basit bi dille az da olsa aydınlattığın için teşekkürler :)
İçerik,hitap etme şekli, konuşma, diksiyon, fikir herşey harika. Edebiyat ve felsefeyi ezberleterek öğretmek yerine yorumlama ve sohbet üzerine dayalı gerçekçi yaklaşımlarla beni hem çeken hem de düşünme kabiliyetimi saniye saniye canlandıran muazzam bir program. Teşekkür ederim sizlere.
Geçen videodaki 1830 yorumun hepsini okuduğunuzu belirttiniz sizi tebrik ederim gerçekten bu işin hakkını veriyorsunuz bizlerin neler istediğine göre içerik üretmeye çalışıyorsunuz teşekkürler 🙏
İşte beklediğim video. Umarım bir gün eser incelemeleri de yaparsınız. Böyle Buyurdu Zerdüşt gibi herkesin farklı anlamlar çıkardığı bir eser olabilir mesela.
Videoyu bir kere izledikten sonra tekrar tekrar izleyip yazarların, sözlerinin üzerinden durup iyi irdelemek lazım. Bir kere izleyip geçmek yeterli değil. Ayrıca çok teşekkür ederiz insanları edebiyata,sanata,okumaya yonlendiridiginiz için.
Bu program bana boşa geçirdiğim her saniyenin değerini okumadığım kelimelerin,satırların ve kitapların içimde yarattığı nasıl derler pişmanlık hissini uyandırıp binevi beni acıyla,mutluluğa ve bilgiye teşvik ediyor.Ne demek bu programı kim izlemek ister?
RUclips da pek yorum yapma alışkanlığım yoktur fakat sizin bu güzel video serinize bir övgü sunmak istiyorum deliler gibi; gerçekten çok güzel bir iş yapıyorsunuz beni anlamsız bir şekilde mutlu ediyor ülkemde böyle insanların olmasi. E'leri kullanmadan cümle bile kuramazken ben adam kitap yazmış vizeler bitsin ilk işim o kitabı okumak olacak
Sizi gerçekten tebrik ederim.Bu aslında bir altyapı çalışmasıdır.Bilgiden uzak kalmış toplumu yeniden öğrenmeye teşvik eden, yoğun ve stresli iş-eğitim hayatında umutlarını, sevgisini, merak duygusunu kaybeden zihinleri yeniden filizlendiren çok kıymetli bir çalışmadır.En büyük temennim başta biz gençlerin ve daha geniş kitlelerin emeklerinizin değerini bilmesi ve içeriklerinizden çıkarımlar yaparak bunları kendi hayatlarına adapte edebilmeleridir.Çünkü elzem olan düşünmektir,bilgiyi paylaşmaktır,hele ki avm gezmenin tek sosyal aktivite olduğu günümüz toplumumuzda.
Ben de bir düşüncemi paylaşmak istiyorum. Siddharta Gautama'nın öğretisi isteksizliktir , hırssızlıktır . İnsana acıyı getiren tek şeyin istek olduğunu düşünür . Ancak acılar sizden bağımsız şekilde size gelebilir . Örneğin yanlışlıkla ayağınızı burktunuz . Buradaki acının sebebini ayağı burkulan insanın o acıdan kurtulmak istemesine bağlar . Acıyı olduğu gibi kabullenip yaşarsak acı çekmeyeceğimizi düşünür . Hiçbir şey istemeyen insan Nirvana'ya ulaşır . Hevesler , arzular ve ihtiraslar insanın Nirvana'ya ulaşmasını engeller . Ben bunları Sapiens'ten okudum . Fakat bu kitabı okumadan önce Mevlâna'nın Mesnevi Tercümesi'ni de okudum. Nirvana'ya ulaşmanın tasavvuftaki karşılığı "nefsi öldürmek"tir . Tasavvuf daha kapsamlı geldi bana . Bu insanlar farklı yollardan aynı doğruya ulaşırken biz neden aynı yolda olmamıza rağmen birbirimizle çelişiyoruz ?
Rûkal Q Bana göre çelişmek istiyoruz. Bir eylemi gerçekleştirmek için istek olması gerekiyor ve biz çelişmek istiyoruz. Karşımızda bir insan konuşurken söylediği kelimeleri anlamaktan ziyade cevap vermek için dinliyoruz. Hatalarımızı kabul etmeden, başkalarının hatalarını kabul etmesini bekliyoruz. Kurduğum cümlelerden neden belirli bir toplumu kendimle birlikte dahil ettim? Çünkü benim de bazen yaptığım ve sıyrılmaya çalıştışım bir durum ve illaki bu durumla karşı karşıya olan insanlar vardır.
Kafamda cümleleri toparlamaya çalışırken söylemek istediklerimi çok daha güzel halde yazılmış olduğunu görmek beni çok mutlu etti Teşekkürler ☺ Mezhepler Tarihi okurken kafama en çok takılan soruydu bu. Herkes bi şekilde aynı noktaya ulaşmaya çalışıyor ama yolları farklı kılmak istiyorlar. neden aynı noktaya ulaşmaya çalışıyoruz çünkü ne için yaratıldığımızı ruhumuz biliyor. İslamın yaşandığı bi yerde doğup içeriklerini bilmeyince de farklı arayışlara girip çelişiyoruz.
Benden once yasamis ve haberim yokken bu filozoftan ayni zihniyetin esiri olmusuz. isteksizlik, ruhumu ele geciren yegane ideolojidir. Belki bu filozofla ayni seyi soyluyoruz ama yolumuz ve niyetimiz farklidir. Cunku benim isteksizlik ideolijimin altinda yatan ana etken ölümün kacinilmaz kesinligi karsisinda her sey anlamini yitirmistir. hevesler, arzular vb insani duygular ici bos ve de gereksizdir. Cunku her insani heveslerde karsimda duran yikilamaz ölüm denen somut ve bi o kadar da korkunc gercekligidir Filozofu ise daha yeni duydum onun isteksizlik ideolojisinin altinda yatan etkenler nedir bilmiyorum ayni cukurun boku oldugumuzu sanmıyorum da.
Yeraltından Notlar, RUclips mecrasında en sevdiğim içeriklerden biri oldu. İnsana bir şeyler katan (bilgi, kültür, sanat, edebiyat) her şeyi severek takip edebilirim. Toplumsal düşünürsek ülkemizin bu tarz içeriklere kesinlikle ihtiyacı var. İyi çalışmalar dilerim.
Önerdiğin kitapları ve yaptığın alıntıları ayrıca açıklamalar bölümünde yazıya dökersen bence daha iyi olur. Bazı kitapların isimlerini resimlerden çıkarmam zor oluyor. Durdurup ekran görüntüsü alıp resmi büyütüp kitapçıya gidip kitap bakıyorum.
Tam olarak aradığım içerik bu. Ülkemizde edebiyat ve felsefeye olan tutumumuz daha ikisi hakkında bir şey bile bilmeden ön yargı oluşmasına sebep oluyor. Sanat da bilim de felsefe de edebiyat da aslında yaşam boyunca hep bir arada tutulmalı ve bu program bu ihtiyacı yeterince karşılıyor. Teşekkür ederiz.
Edebiyatın neredeyse unutulduğu,bir boş vakit uğraşı olarak görülmeye başlandığı bir dönemde böyle videoların olması ve bu derece duyarlı bir kanalın var olması mutluluk verici.Bu formatın daha da yayılması ve izlenmesi dileğiyle...
Aradığımız kan buydu bence.Her bolum bır öncekinden daha iyi oluyor.Dinlemek cok keyifli ve edebiyata felsefeye ilgi duyan insanların olduğunu gormek, izlediğini görmek mutluluk verici.Çünkü dünya okumakla guzellesecek inanıyorum.Tesekkurler.😊😊
Bu bölüm fazla bilgi dolu olmuş ben tam tersine yorum dolu bölümleri seviyorum yani senin kendi yorumlarını katarak kurduğun cümlelerle bu program daha güzel oluyor benceeeee :)
YERALTINDAN NOTLAR...VE SİZ .HAYRAN KALDIM...SİZİ GEÇ BULMUŞ OLMAKTAN İSE ÇOK ÜZGÜNÜM.TEKRAR TEKRAR BAŞA ALIYORUM.İZLİYORUM...DEVAMINI DİLİYORUM...TEŞEKKÜRLER.....
Gerçek anlamda hitabet konusunda çok başarılı bir insansınız ve youtube Türkiye denilen bu boş platformda bu kadar faydalı bir iş yapmaya çalışmanızı gördükçe gerçek anlamda mutlu oluyorum. Umarım program istikrarlı bir şekilde devam eder. En azından denk gelip 5 dakika dahi olsa bu formatta bir programı izleyen insanları ucundan kıyısından da olsa edebiyata yönelterek faydalı bir iş yapmış olursunuz.
Her konuya yüzeysel değinmek yerine bir konuyu etraflıca ele alsanız. Mesela " özgürlük vicdanın rahat olmasıymış." evet ama neden, bu kanıya varmanızı ne sağladı, bunu düşünmenizi sağlayan tecrübeleriniz neydi vs gibi. Sevgiler
Taha Berk Karakaya Evet elbette okuyucunun/dinleyicinin zihin dünyasında bulacağı karşılık için bir alan yaratılmalı ama burda anlatıcının fikirleri daha çok merak edilen unsur oluyor. Aynı cümleyi bir duvar yazısında veya sosyal medya timeline'mde arabesk bir arkadaşımın profilinde görmemden farklı olmasi için "reader response" olayının biraz daha aza indirgenmesi ve nedenlere deginilmesi gerektiğini düşünüyorum ben
bu format youtube'da gerekli olan çok iyi bir format olmuş gerçekten çünkü edebiyat üzerine konuşan hiç kimse yoktu bu mecrada. şu an sabah saat 5 ve ben bu seriyi izliyorum. edebiyat deyince akan sular duruyor ve şans eseri denk geldim bu formata. çok güzel bir iş yapmışsınız tebrik ederim. izlerken, dinlerken acayip hoşnut oldum. bu formatı haftada iki kez bile yayınlayabilirsiniz mutlaka seyircisi ve dinleyicisi artacaktır.
Bu format benim çok hoşuma gitti. Bir saat olsa bile dinlerim ve bence süreyi uzatsan dinleyicilerin sıkılmaz. Bir sonraki bölümü sabırsızca bekliyorum
Özgürlükle vicdanı bagdastirmak çok yerinde bi düşünce olmuş bence. Sadece bazen sırf vicdanımiz rahat olsun diye özgürlüğümuzu kısıtlamak zorunda kalırız. Bu doğru mu orasını çözemedim.
Ayrıca bizim vicdanımızı rahatlatan bir hareket, başka birinin özgürlüğünü de kısıtlayabilir. Eğer herkes böyle düşünseydi (Vicdanın rahat olmasının özgür his ettireceği düşüncesini), Herkes diğer kişinin özgürlüğünü kısıtlardı.
Felsefe gibi yoğun ve zihni boğan bir konuyu insanlara akıcı, keyifli ve ilgi çekici şekilde aktarman gerçekten takdire değer abi. 18 yaşındayım ve sahip olduğum değerlerin, kuralların, düşüncelerin, daha önceden başkaları tarafından bu şekilde dile getirildiğini görmek harika bir his. Başarılarının devamını dilerim. Bence bu kanalda sen ayrılmak istemediğin sürece mevzular seviyesinde sevilen bir program olacaksın.
İlk başta bu seriye uzaktan bile bakmak bana izlenilmez hissi veriyordu. Şu an görüyorum ve arttırıyorum her canım sıkıldığında tekrar tekrar izleyip dinleyeceğim bunun farkındayım. Dilerim ki daha fazla video gelir :)
Özellikle Stoacılık yaşam felsefesi çok hoşuma gitti.. Cidden çok güzel bir program umarım her güzel bir şeyin sonu vardır hesabıyla bitmez... İyi ki varsınız..
Ya bu videolarinizi yeni keşfettim ve Türkiye'de ilk defa böyle bir edebiyat felsefe yapan programa denk geldim tam olarak istediğim buydu ama hiç bir zaman bizim ülkemizde kimse böyle bişey yapmaz diye düşünüyordum sizi buldum o kadar mutlu oldum ki bu videolari diğer programlardan ayıran şeyler ise çok anlaşılır bir dille anlatmanız ve fikir insanlarından parça yapmanız programa mükemmellik katmış bu hızla devam lütfen bu programınızı bitirmeyin hatta kendinizi bu programda geliştirin Türkiye'nin size çok ihtiyacı var öpüyorum sizleri
Anlatımın,açıklaman gayet iyi ses tonunla birlikte tamamen bir ziyafete dönüyor 10 dakikalık zamanda faydalı bir iş,bilgi aktarmak veya öğretmek böyle bir konsept'in uzun tutulması ve daha detaylı olmasını dilerim.
Hem içerik hem de içeriği sunan kaliteli olunca yorum yapan kitle de kaliteli oluyor görüldüğü üzere. Birçok youtube videosunun altında binlerce anlamsız ve dil bilgisinden uzak yorumlar varken bu videonun altında ki yorumlar (Birkaç istisna hariç) içeriği yansıtıyor. Tebrik ederim.
Vicdanımızın rahat olması kavramı bana göre kendi yaptığımızın iyilik veya kötülüğe göre bağlı olmamalı. Yapılan iyilikler veya kötülükler ne olursa olsun vicdanın rahat olması özgürlüğü getirir. Asıl kilit nokta olarak kötülüğe bağlı olmamasıdır.
Vicdanımızı rahat kılar iken, başka birinin özgürlüğünü kısıtlamış olabiliriz bu mümkün bir şey. Vicdanımızın rahat olması özgür his ettirebilir ama bu kötü bir özgürlük olmaz mı ?
Fakat kişinin vicdanını iyilik ve kötülük kavramlarına sığdırmaya çalışmak çok dar olacaktır. Bahsettiğimiz vicdan bir eylemi yapma ya da yapmama eyleminde de geçerlidir. Bir öğrenci ödev yapmadığında vicdanım rahat değil der. Bunun sebebi yapmadıklarından dolayı özgür olamaması ve vicdanen acı çekmesidir. Yapmak istediklerimiz yaptıklarımız yapmadıklarımız da vicdan kavramı kapsamındadır bence.
Layki Bey Amca Vicdan en büyük yargıçtır. Birinin özgürlüğünü kısıtlarken mutlu olamaz. Ancak o kişinin beyninde yaşadığı bir yanılgıdır bence. Yoksa kötü insanlar nasıl diğer insanların özgürlüğünü kısıtlarken içi rahat olduğunu söyleyebilirdi ki?
Doğru ancak yaptığımız vicdani bir eylem sonucun da başka birinin özgürlüğünü kısıtlamak mümkün. Bu yüzden vicdanı rahat kılacak bir hareketi kendimizce özgürleştiremeyiz.
Haftada iki bölüm izleyebilirim. Belki süre daha uzun da olabilir. Uzun zaman sonra oturup baştan sona bölümleri izleyeceğimide hissediyorum tam bu çizgide devam etmelisiniz. Renk oldunuz, teşekkürler.
Özgürlüğün tanımını gerçekten güzel yapmışsın ama şöyle birşey var düşünebiliyorsun düşündüğünü çok güzel bir şekilde ifade edebiliyorsun düşünerek konuştuğun için düşündürüyorsun ..son olarak yalnızca düşünen insanlar özgürdür
Layki Bey Amca sadece düşünmek yetmiyor zaten, düşünceyi harekete geçirecek bir atak lazım şöyle söyleyim sokakta milyonlarca hayvan var onları gördüğün zaman acaba aç mı susuzmu diyen insanlar ve birde onları gördüğünde aynı şeyleri düşünüp onlara yemek ve su veren düşündüğünü eylem haline getiren insanlar var kuru kuru düşünmekle özgür olunmaz herkesten önce düşündüğün şeyin kendine yararı olması lazım
Gökhan göreceli bir kavram. sana göre A bana göre B ama ikimizde bir şeyin peşindeyiz ve düşünüyoruz gittiğimiz yollar farklı olabilir ama hedef aynı önemli olan bu yolu mantıklı adımlarla devam ettirmek
Gerçekten insanlar bilgiden kültürden uzak böyle videolara ihtiyacımız var anlamaya kavramaya ihtiyacımız var düşünmeye ihtiyacımız var başarışarın devamını dilerim harika olmuş
Üst insan düşüncesine girebilmeyi sağlayan Aşılması gereken unsurlara verilen bu örnekler in sence en temelden çocuklukta ailenin yarattığı tabulara bağlılığı ne kadardır ?
Utku Polat Alemdar Zaten Nietzsche de bize biz istemeden dayatılan değer yargılarını, tabuları, normları koparıp atmamız gerektiğini ve tekrardan kendimize değer yargıları oluşturmamız gerektiğini söylüyor. Ayrıca bunu "tanrı öldü" diyerek, en başta bu dogmadan kurtularak yapmamız gerektiğini söylüyor. Yanlış anlaşılmasın, ateizm anlamında demiyor, o kadar dine ve köle ahlakına (hristiyanlık) bağlandık ki, bizi biz yapan değerlerden koptuk, üstinsana ulaşmak için ilk önce yeni değer yargıları yaratmamız gerektiğini söylüyor. Sadece bunu yapmak bile "iyinin ve kötünün ötesinde" olmaktır diyor.
NİETEFUS dostum hiç kıvırma. Tanrı öldü diyerek açıkça ateizmi savunmaktadır. Bunu Nietzsche nin felsefesini hayat felsefesi edinmiş biri olarak söylüyorum. Eğer karşıdakine yumuşak görünmek için söylediysen Nietzsche nin genellikle kitap sonlarına konulan fıkrasını bilmiyorsun demektir.
Sefa Güney Hayır! Nietzsche "İyinin ve Kötünün Ötesinde" adlı eserinde ateizme ağır eleştiriler yapıyor. Şunu anlamıyorsunuz; Nietzsche var olan bütün ideolojileri ve bütün tabuları aşmamız gerektiğini söylüyor. Bu ateizm olur nihilizm olur fark etmez. "Tanrı öldü" sözünü sığ ve yüzeysel bir şekilde ele alırsan tabii ki de istediğin her tarafa, özellikle de ateizme doğru çekebilirsin. Lakin ben Nietzsche'nin felsefesini bilen bir insanın bunu yüzeysel bir şekilde ele alacağını düşünmüyorum. Sen bana bir tane yüzeysel ve derin anlamları olmayan Nietzsche sözü göster, ben de sana bu söz ateizme çıkıyor diyeyim. Sen sadece kendi ideolojine uyarlamak için bu sözü denizden bir damla alır gibi alıp inceliyosun. Oysa damlanın durumunu denize bakarak anlamlandırman gerekir.
Dostum biraz daha abartsan Nietzsche ateist değildi ölüm döşeğinde kelime-i şehadet getirdi diyeceksin. Adamın yaşadığı yüzyıldaki din anlayışı bizim Türkiyedekinin 100 katı kadardı. Adamı inançsız olduğu ve azizler ve hristiyanlık üzerine söylediği sözler (bkz:deccal) için yaşadığı topluluk hoş karşılamıyor. Bu yüzden bu sözlerin 200 yıl ömrü var diyor. Daha sonra dünyanın diğer yerlerinde ün kazanınca "Putların Alacakaranlığı" nı yazıyor. Ayrıca ben ilk Nietzsche okuduğumda ateist değildim. Nietzsche tam aradığım tatta bir yazardı ve beni sorgulamaya itti. Ben Nietzsche nin derin anlamlı sözler söylediğinin zaten farkındayım "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabını okuyan herkes gibi. Ancak sanırsam sen bir teistsin ve Nietzsche nin bu tarafını kafanda bloke etmişsin. Bu sözünü lütfen başka bir yerde kullanma çok komik duruma düşersin.
Sefa Güney Tanrı öldü diyerek Hristiyan ahlakını yani dinleri aşağılıyor aslında, Tanrı'yı değil. Ne deseydi yani bunu açıklamak için? "Dinler yok oldu" gibi saçma bir şey mi? Bunun için en uygun söz "Tanrı öldü" sözüdür bu tartışılmaz. Hatta pozitivist bir din olduğu için belki Budist bile olabilirdim diyor.
Gerçekten insanın içini rahatlatabildiği ve dış dünyada göremediği doğru bilgiyi yani eser kabul edeceğimiz kitapları burada bizlere sunan ve anlatacağı şeyi kendi düşüncesini söylemek yerine bize beyin fırtınası yaptıran bu programa minnettar olmamız gerekir diye düşünüyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
İzledikçe keyif alıyor, keyif aldıkça izlemeye devam ediyor ve bazı noktalarda farkında olmadıklarımla aydınlanıyor, bilmediklerimi öğreniyorum. Böyle içerikler gerçek cevherler, bu seri devam etmeli. :)
Bölümlere yeni başladım ve gitgide daha çok sevdim.. Olur ya okursunuz söylemek istedim insanların hayatına dokunabilmek kolay değildir bence siz en anlamlı yere insanın huzuru aradığı ve bulmak istediği yere değiniyorsunuz.. Ne onurlu başarı.Devamını dilerim.
Su ana kadarki en iyi bolumdu bir an icin bile sıkılmadim aksine pur dikkat dinledim. Babala tv'ye de sanada cok tesekkur ediyorum kendi adima, boyle bir program meger ne kadar gerekliymis😊
Gerçekten çok kaliteli bir program olmuş. Umarım diğer saçma sapan videoların arasında kaybolan, değeri anlaşılamamış bir seri olarak kalmaz devamı gelir.
Bu program edebiyat ile ilgilenen insanları birleştirirken benim gibi edebiyat bilgisi olmayan -ya da zayıf olan- insanların da bilgilenmesini sağlıyor. Devamını bekliyoruz.
Çok iyi ve kaliteli bir program. Türkiye'de kitaptan ve düşünceden yola çıkmak riskdir. Ama sen bunu çok iye başarıyorsun. Umarım çok fazla beğeni alırsın. Keşfedilirsin. Zira insanların senin gibi bi insana ihtiyacı var.
Program kısayken daha güzeldi.Yoğun çalışan veya sınava hazırlanan insanlar için tatlı bir mola oluyordu.Tadı ağzımızda kaldığından merakla yeni bölümü bekliyoduk
Edebiyat ve felsefeyle bu kadar uzak olmama rağmen soluksuz izledim. Önceki videolarınızı en kısa sürede izleyip, yeni videolarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Gerçekten youtube baktığımda böyle güne yararlı bir kaç tevazu dolu bilgi ile başlamak beni çok mutlu ediyor. o yüzden yayınlarınızın devamını merakla bekliyorum.
Çok teşekkür ederiz babala tv böyle güzel içerikleri izleme fırsatı tanıdığınız için gerçekten o tv ekinden amaçlaklarınızı yavaş yavaş gerçekleştiriyorsunuz... Emeğinize sağlık.
Abi cidden sen anlat saatlerce dinleyelim çok seviyorum seni ve anlattıklarını umarım kitapların içim verdiğin çabanında karşılığını alırsın çünkü senin gibi birisi daha fazlasını hak ediyordur
''Özgürlük, kendimizden sorumlu olma iradesidir.''
6 лет назад
bu progra mı seviyorum çok okumayı seven bir insan olarak ne kadar şey öğrenirsem kar olduğunu düşünüyorum ve bu program sadce öğretmiyo bazzı şeylerin üstesinden gelemeyide anlatıyor bu yüzden güzel bir program devam
Stoacılar: “Önünü kış tut, yaz gelirse ne âlâ”
Umutlarını düşük tut ki en küçük birşeyden bile mutlu ol😁
Umut değil, beklenti@@MuratFromSapiens
"ıstırap yaşamdaki olaylardan değil, onları değerlendirme biçimimizden ortaya çıkar." Epiktet abimiz adamdır!
Hiç bir zaman acısız yaşayamacağınızı bilirseniz bir sıkıntı olmaz.Asıl hiç acınız olmasaydı bence bu acı olurdu.Bazen acı güzeldir.Acı bir gerçekliktir.
Neo & Toprak Her İzlediğim Yerde Sen Varsın Be Neooo
SADIK TAPRAKTA BURDAYMIS YA ABİ SENİ SEVİYORUM YA ADAMSIN
Hüseyin sence mutlak iyilik ve güzellik güzel olur muydu ? Sürekli iyilik ve güzellik olması iyi birşeymi sence ? bence bu oldukça can sıkıcı olurdu.İnsanı insan yapan bazen dertleridir.Hiç derdin olmasa bu bir sorun olurdu emin ol
Neo & Toprak Mutlak iyilik olsaydı, iyilik ile kıyaslayabileceğimiz bir olgu olmazdı ve iyiliği karşıtı olan bir olguyla kıyaslayamazsak iyilik kavramının da pek bir anlamı kalmaz. Karşıtlar birbirini anlamlandırır yani.
Hüseyin Durukan Dinsel konuları inançla mı yoksa mantıkla mı temellendireceğini bilmiyorsun sanırım? Zaten bir "tanrı" kavramı bile algılarımızı aşıyorken -ki bu hiçliği düşünmek gibi bir şey- cennet-cehennem kavramlarını mantıksal bir temel üzerine oturtmaya çalışmak çok abes. İnançlı bir insan bu dediğine sonsuz gücü olan bir tanrı bize sonsuz haz vererek sonsuza kadar sıkılmaktan kurtarabilir der. Burada sonsuz güçlü bir varlıktan bahsediyoruz, yani yapamayacağı bir şey yok. Ya inanç, ya mantık. Birini seçeceksin. He Meşşailik felsefesini benimseyen İslam düşünürleri (İbn Sina, Farabi vb.) dini mantık çerçevesinden yorumlara çalıştılar, belki de yorumlayabilmişlerdir, lakin bu bana imkansıza yakın gibi duruyor. Sonuçta inançlı bir insana göre mantığı yaratan da Tanrı'dır.
Kötü günleri geride bıraktık sıra daha kötü günlerde
-stoacılar
10 ay içine mi Dogduda yazayım mı dedin ?
Kim böyle bir programı izlemek ister mi ? Böyle programlar dediğin izlenmesi müthiş keyifli söyleyeyim sana :)
Amca bu fotodaki sen misin
türkçenin içinden geçmişsin tebrik ederim.
waka ta ben hala anlamadım tam olarak
senin yüzünden TDK da en az 3 kişi intihar etti
Dünyanın neresine giderseniz gidin özgürlük, vicdanınızın rahat olmasıymış. Harikasın. İçi dolu dolu içerikli bir program. Daha ne isteriz.
"Felsefe" gibi kocaman büyük bi kavrama kıyısından bakan ben ve benim gibi cahilleri böyle sade ve basit bi dille az da olsa aydınlattığın için teşekkürler :)
İçerik,hitap etme şekli, konuşma, diksiyon, fikir herşey harika. Edebiyat ve felsefeyi ezberleterek öğretmek yerine yorumlama ve sohbet üzerine dayalı gerçekçi yaklaşımlarla beni hem çeken hem de düşünme kabiliyetimi saniye saniye canlandıran muazzam bir program. Teşekkür ederim sizlere.
Geçen videodaki 1830 yorumun hepsini okuduğunuzu belirttiniz sizi tebrik ederim gerçekten bu işin hakkını veriyorsunuz bizlerin neler istediğine göre içerik üretmeye çalışıyorsunuz teşekkürler 🙏
Yusuf Arslan kardeşim 1830 yorum geldiğini görmen için hepsini okumana gerek yok . Yukarda yazıyor zaten .
Rûkal Q yok kardeşim 1830 yorumun hepsini teker teker okudum dedi videonun başında o yüzden tebrik ettim. Zor iş
Yusuf Arslan Haklısın . Ben dikkat etmemişim .
Rûkal Q Estağfurullah ne demek :)
@@rukalq1956 önemi olan düzgün eleştirel bakan ve yorm yapabilen kişlre dönüp yazark kibarlık göstermesi ben buna çok önem veririm
Özgürlük tanımınız gerçekten ruhuma dokundu. Red edilemeyecek kadar gerçek bir tanimdi. Akıcı ve düzgün turkcenizle hic sıkılmadan izledim. Tebrikler.
Siz ne kadar güzel bir kanalsınız. Savaşta açan bir çiçeksiniz.TEŞEKKÜRLER
Fonda müzik yok gevezelik yok bu o kadar güzel o kadar sade ki anlatılan herşeyi kavrayıp yaşıyoruz resmen
İnsanın bir arkadaşa ihtiyaç duyması gibi böyle güzel yorumlamalara ve kitap önerilerine de ihtiyacı var. Kensinlikle devam edilmesi gereken bir seri
Her şeyin bir vakti zamanı olduğuna inanıyorum daha yeni keşfetim bu videoları
İşte beklediğim video. Umarım bir gün eser incelemeleri de yaparsınız. Böyle Buyurdu Zerdüşt gibi herkesin farklı anlamlar çıkardığı bir eser olabilir mesela.
Videoyu bir kere izledikten sonra tekrar tekrar izleyip yazarların, sözlerinin üzerinden durup iyi irdelemek lazım. Bir kere izleyip geçmek yeterli değil. Ayrıca çok teşekkür ederiz insanları edebiyata,sanata,okumaya yonlendiridiginiz için.
Ses tonun, sakinliğin ve kendine güvenin ne kadar iyi olduğunu kanıtlıyor zaten. Yanındayız #YeraltındanNotlar
Bu program bana boşa geçirdiğim her saniyenin değerini okumadığım kelimelerin,satırların ve kitapların içimde yarattığı nasıl derler pişmanlık hissini uyandırıp binevi beni acıyla,mutluluğa ve bilgiye teşvik ediyor.Ne demek bu programı kim izlemek ister?
RUclips da pek yorum yapma alışkanlığım yoktur fakat sizin bu güzel video serinize bir övgü sunmak istiyorum deliler gibi; gerçekten çok güzel bir iş yapıyorsunuz beni anlamsız bir şekilde mutlu ediyor ülkemde böyle insanların olmasi. E'leri kullanmadan cümle bile kuramazken ben adam kitap yazmış vizeler bitsin ilk işim o kitabı okumak olacak
Sizi gerçekten tebrik ederim.Bu aslında bir altyapı çalışmasıdır.Bilgiden uzak kalmış toplumu yeniden öğrenmeye teşvik eden, yoğun ve stresli iş-eğitim hayatında umutlarını, sevgisini, merak duygusunu kaybeden zihinleri yeniden filizlendiren çok kıymetli bir çalışmadır.En büyük temennim başta biz gençlerin ve daha geniş kitlelerin emeklerinizin değerini bilmesi ve içeriklerinizden çıkarımlar yaparak bunları kendi hayatlarına adapte edebilmeleridir.Çünkü elzem olan düşünmektir,bilgiyi paylaşmaktır,hele ki avm gezmenin tek sosyal aktivite olduğu günümüz toplumumuzda.
Ben de bir düşüncemi paylaşmak istiyorum. Siddharta Gautama'nın öğretisi isteksizliktir , hırssızlıktır . İnsana acıyı getiren tek şeyin istek olduğunu düşünür . Ancak acılar sizden bağımsız şekilde size gelebilir . Örneğin yanlışlıkla ayağınızı burktunuz . Buradaki acının sebebini ayağı burkulan insanın o acıdan kurtulmak istemesine bağlar . Acıyı olduğu gibi kabullenip yaşarsak acı çekmeyeceğimizi düşünür . Hiçbir şey istemeyen insan Nirvana'ya ulaşır . Hevesler , arzular ve ihtiraslar insanın Nirvana'ya ulaşmasını engeller .
Ben bunları Sapiens'ten okudum . Fakat bu kitabı okumadan önce Mevlâna'nın Mesnevi Tercümesi'ni de okudum. Nirvana'ya ulaşmanın tasavvuftaki karşılığı "nefsi öldürmek"tir . Tasavvuf daha kapsamlı geldi bana . Bu insanlar farklı yollardan aynı doğruya ulaşırken biz neden aynı yolda olmamıza rağmen birbirimizle çelişiyoruz ?
Rûkal Q Bana göre çelişmek istiyoruz. Bir eylemi gerçekleştirmek için istek olması gerekiyor ve biz çelişmek istiyoruz. Karşımızda bir insan konuşurken söylediği kelimeleri anlamaktan ziyade cevap vermek için dinliyoruz. Hatalarımızı kabul etmeden, başkalarının hatalarını kabul etmesini bekliyoruz. Kurduğum cümlelerden neden belirli bir toplumu kendimle birlikte dahil ettim? Çünkü benim de bazen yaptığım ve sıyrılmaya çalıştışım bir durum ve illaki bu durumla karşı karşıya olan insanlar vardır.
Rûkal Q tasavvuf yolundan sapmış bir dülünceye dönüşmeye başladı bence.
Kafamda cümleleri toparlamaya çalışırken söylemek istediklerimi çok daha güzel halde yazılmış olduğunu görmek beni çok mutlu etti Teşekkürler ☺ Mezhepler Tarihi okurken kafama en çok takılan soruydu bu. Herkes bi şekilde aynı noktaya ulaşmaya çalışıyor ama yolları farklı kılmak istiyorlar. neden aynı noktaya ulaşmaya çalışıyoruz çünkü ne için yaratıldığımızı ruhumuz biliyor. İslamın yaşandığı bi yerde doğup içeriklerini bilmeyince de farklı arayışlara girip çelişiyoruz.
Benden once yasamis ve haberim yokken bu filozoftan ayni zihniyetin esiri olmusuz. isteksizlik, ruhumu ele geciren yegane ideolojidir. Belki bu filozofla ayni seyi soyluyoruz ama yolumuz ve niyetimiz farklidir. Cunku benim isteksizlik ideolijimin altinda yatan ana etken ölümün kacinilmaz kesinligi karsisinda her sey anlamini yitirmistir. hevesler, arzular vb insani duygular ici bos ve de gereksizdir. Cunku her insani heveslerde karsimda duran yikilamaz ölüm denen somut ve bi o kadar da korkunc gercekligidir Filozofu ise daha yeni duydum onun isteksizlik ideolojisinin altinda yatan etkenler nedir bilmiyorum ayni cukurun boku oldugumuzu sanmıyorum da.
Yeraltından Notlar, RUclips mecrasında en sevdiğim içeriklerden biri oldu. İnsana bir şeyler katan (bilgi, kültür, sanat, edebiyat) her şeyi severek takip edebilirim. Toplumsal düşünürsek ülkemizin bu tarz içeriklere kesinlikle ihtiyacı var. İyi çalışmalar dilerim.
işte bu. işte biz bunu istiyoruz. adamsınız lan
Alucardo moruk git iblis falan avla ne arıyon burda millet seni bekliyo
Özgürlük vicdanın rahat olmasıymış. Neden özgür bir ülke olmadığımız şimdi anlaşıldı. Önce bi vicdan olsun da... Çok güzeldi. Çok teşekkürler :)
Bu adam niye bu kadar iyi. Oğuzhan uğurdan daha iyi pür dikkat izliyorsun. Çok kaliteli bi video
Merve Cakar tabi o senn fikrin
by başkanım aynen bu tabi benim fikrim yine de basite indirgenicek gibi bi programda değil 😊
Merve Cakar kalite tabiki tartişilma o konuda katiliyorum
adamın işi kelimeler çünkü :D
Merve Cakar ikiside cok farkli alanlarda kıyaslamak anlamsız
Ali Ata Bak'tan sonra seni tek görmek beni hüzünlendirse de ilk başta, çok iyi bir iş çıkartıyorsun. Seni seviyorum.
Önerdiğin kitapları ve yaptığın alıntıları ayrıca açıklamalar bölümünde yazıya dökersen bence daha iyi olur. Bazı kitapların isimlerini resimlerden çıkarmam zor oluyor. Durdurup ekran görüntüsü alıp resmi büyütüp kitapçıya gidip kitap bakıyorum.
ee, o kadarını da yap yani
haklısın, bence de açıklama kısmında kitap ve yazar isimleri, ve hatta videoda geçen alıntılar da yer almalı.
Evet ıhı 🤔
O zaman önerilen kitapların insan gözündeki değerleri azalır. Emeksiz yemek olmaz kardeşim 😊
Tam olarak aradığım içerik bu. Ülkemizde edebiyat ve felsefeye olan tutumumuz daha ikisi hakkında bir şey bile bilmeden ön yargı oluşmasına sebep oluyor. Sanat da bilim de felsefe de edebiyat da aslında yaşam boyunca hep bir arada tutulmalı ve bu program bu ihtiyacı yeterince karşılıyor. Teşekkür ederiz.
Aldığım en değişik iltifat: " Hayatımdaki en güzel yanılgı oldunuz. Teşekkür ederim." dir heralde
Yaşamak gerçekten zor bir meziyet. Öğrenilmesi gereken çok kavram düşünülmesi gereken çok insan, okunması gereken çok kitap var.
Kafka diyor ya, "Ben edebiyattan ibaretim." diye... Kitapların konuşulduğu her yer güzel ya!
Vay be!!! Vicdanın rahat değilse özgür değilsindir .Çok geniş kapsamlı düşünmek lâzim Her konuyu kapsar. Muhteşem 👌🪷
Hiç sıkılmadan bir dahaki cümle bana ne katabilir diyerekten izlendi😊 Tskler🖒🖒🖒
Edebiyatın neredeyse unutulduğu,bir boş vakit uğraşı olarak görülmeye başlandığı bir dönemde böyle videoların olması ve bu derece duyarlı bir kanalın var olması mutluluk verici.Bu formatın daha da yayılması ve izlenmesi dileğiyle...
Bir elmas yontulmadan nasıl mükemmelleşmesse insanda acı çekmeden olgunlaşamaz..
Aradığımız kan buydu bence.Her bolum bır öncekinden daha iyi oluyor.Dinlemek cok keyifli ve edebiyata felsefeye ilgi duyan insanların olduğunu gormek, izlediğini görmek mutluluk verici.Çünkü dünya okumakla guzellesecek inanıyorum.Tesekkurler.😊😊
Bu bölüm fazla bilgi dolu olmuş ben tam tersine yorum dolu bölümleri seviyorum yani senin kendi yorumlarını katarak kurduğun cümlelerle bu program daha güzel oluyor benceeeee :)
YERALTINDAN NOTLAR...VE SİZ .HAYRAN KALDIM...SİZİ GEÇ BULMUŞ OLMAKTAN İSE ÇOK ÜZGÜNÜM.TEKRAR TEKRAR BAŞA ALIYORUM.İZLİYORUM...DEVAMINI DİLİYORUM...TEŞEKKÜRLER.....
Isterse 1 saat olsun keyifle izler ve dinlerim
Her zaman izlemek isteyipte bir turlu rastlamadiğım program türü. Çok zevkliydi. Elinize saglik. Devamini dilerim..
En güzel serilerden birisinin bu kadar az ilgi görmesi çok üzücü
Gerçek anlamda hitabet konusunda çok başarılı bir insansınız ve youtube Türkiye denilen bu boş platformda bu kadar faydalı bir iş yapmaya çalışmanızı gördükçe gerçek anlamda mutlu oluyorum. Umarım program istikrarlı bir şekilde devam eder. En azından denk gelip 5 dakika dahi olsa bu formatta bir programı izleyen insanları ucundan kıyısından da olsa edebiyata yönelterek faydalı bir iş yapmış olursunuz.
Her konuya yüzeysel değinmek yerine bir konuyu etraflıca ele alsanız. Mesela " özgürlük vicdanın rahat olmasıymış." evet ama neden, bu kanıya varmanızı ne sağladı, bunu düşünmenizi sağlayan tecrübeleriniz neydi vs gibi. Sevgiler
Taha Berk Karakaya Evet elbette okuyucunun/dinleyicinin zihin dünyasında bulacağı karşılık için bir alan yaratılmalı ama burda anlatıcının fikirleri daha çok merak edilen unsur oluyor. Aynı cümleyi bir duvar yazısında veya sosyal medya timeline'mde arabesk bir arkadaşımın profilinde görmemden farklı olmasi için "reader response" olayının biraz daha aza indirgenmesi ve nedenlere deginilmesi gerektiğini düşünüyorum ben
RUclips böyle bir program lazımdı gerçekleştirdiğiniz için teşekkürler.
Aradığım program ya asla bitmemeli 😍😍👏👏👏👏
bu format youtube'da gerekli olan çok iyi bir format olmuş gerçekten çünkü edebiyat üzerine konuşan hiç kimse yoktu bu mecrada. şu an sabah saat 5 ve ben bu seriyi izliyorum. edebiyat deyince akan sular duruyor ve şans eseri denk geldim bu formata. çok güzel bir iş yapmışsınız tebrik ederim. izlerken, dinlerken acayip hoşnut oldum. bu formatı haftada iki kez bile yayınlayabilirsiniz mutlaka seyircisi ve dinleyicisi artacaktır.
Yine harika olmuş 😊bu kitap çıkma kısmına bayılıyorum
Bu format benim çok hoşuma gitti. Bir saat olsa bile dinlerim ve bence süreyi uzatsan dinleyicilerin sıkılmaz. Bir sonraki bölümü sabırsızca bekliyorum
Özgürlükle vicdanı bagdastirmak çok yerinde bi düşünce olmuş bence. Sadece bazen sırf vicdanımiz rahat olsun diye özgürlüğümuzu kısıtlamak zorunda kalırız. Bu doğru mu orasını çözemedim.
Ayrıca bizim vicdanımızı rahatlatan bir hareket, başka birinin özgürlüğünü de kısıtlayabilir. Eğer herkes böyle düşünseydi (Vicdanın rahat olmasının özgür his ettireceği düşüncesini), Herkes diğer kişinin özgürlüğünü kısıtlardı.
Milyonlara ulaşmasada sen bu videoları çekersen mutlu oluruz abi. Mutluluğun yanında hakikatide görmemiz veya görmeye çalışmamız lazım.
İnsanlığın asıl bunlara ihtiyacı var abi, farketmeseler de. Devam et...
Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim ufkuma derinlik katıyorsunuz devam etsin lütfen😊
Muazzam format olmuş. Devamını dilerim.
Felsefe gibi yoğun ve zihni boğan bir konuyu insanlara akıcı, keyifli ve ilgi çekici şekilde aktarman gerçekten takdire değer abi. 18 yaşındayım ve sahip olduğum değerlerin, kuralların, düşüncelerin, daha önceden başkaları tarafından bu şekilde dile getirildiğini görmek harika bir his. Başarılarının devamını dilerim. Bence bu kanalda sen ayrılmak istemediğin sürece mevzular seviyesinde sevilen bir program olacaksın.
bana göre özgürlüğün tanimi insanin yapmak istemediği bir şeyi yapmamasidir. saygilar
yusuf gürlek mümkün mü ? Bir gün çalışmasak hayatta kalamayız günümüzde
İlk başta bu seriye uzaktan bile bakmak bana izlenilmez hissi veriyordu. Şu an görüyorum ve arttırıyorum her canım sıkıldığında tekrar tekrar izleyip dinleyeceğim bunun farkındayım. Dilerim ki daha fazla video gelir :)
10:45 te Oğuz Atay'ı tamamlamak...
BABALA’yi TV yapmak acisindan bu ve benzeri iceriklere daha fazla yer verilmesi gerektigini dusunuyorum. Elinize emeginize saglik..
1:46 Stoya 'cılar burda mı?
Özellikle Stoacılık yaşam felsefesi çok hoşuma gitti.. Cidden çok güzel bir program umarım her güzel bir şeyin sonu vardır hesabıyla bitmez... İyi ki varsınız..
Özgürlük vicdanı nin rahat olmasiymis☆☆★★☆★
Bu bölümle birlikte "İşte bu!" dedim. İçeriği daha dolu, daha çok düşünmeye sevk eden bu tarz bölümler bekliyorum şahsen. Teşekkürler.
Müthişti daha çok gelmeli
Ya bu videolarinizi yeni keşfettim ve Türkiye'de ilk defa böyle bir edebiyat felsefe yapan programa denk geldim tam olarak istediğim buydu ama hiç bir zaman bizim ülkemizde kimse böyle bişey yapmaz diye düşünüyordum sizi buldum o kadar mutlu oldum ki bu videolari diğer programlardan ayıran şeyler ise çok anlaşılır bir dille anlatmanız ve fikir insanlarından parça yapmanız programa mükemmellik katmış bu hızla devam lütfen bu programınızı bitirmeyin hatta kendinizi bu programda geliştirin Türkiye'nin size çok ihtiyacı var öpüyorum sizleri
ulan cok guzel ve farkli bi sey cokkkk guzel
Anlatımın,açıklaman gayet iyi ses tonunla birlikte tamamen bir ziyafete dönüyor 10 dakikalık zamanda faydalı bir iş,bilgi aktarmak veya öğretmek böyle bir konsept'in uzun tutulması ve daha detaylı olmasını dilerim.
Çeteyede hitap edecek bir konsept daha)
Güzel olmuş,uzun olsa daha da iyi olur.
Hem içerik hem de içeriği sunan kaliteli olunca yorum yapan kitle de kaliteli oluyor görüldüğü üzere. Birçok youtube videosunun altında binlerce anlamsız ve dil bilgisinden uzak yorumlar varken bu videonun altında ki yorumlar (Birkaç istisna hariç) içeriği yansıtıyor. Tebrik ederim.
Vicdanımızın rahat olması kavramı bana göre kendi yaptığımızın iyilik veya kötülüğe göre bağlı olmamalı. Yapılan iyilikler veya kötülükler ne olursa olsun vicdanın rahat olması özgürlüğü getirir. Asıl kilit nokta olarak kötülüğe bağlı olmamasıdır.
İşte yapacağın bir kötülük belkide vicdanını rahatlatacak, intikam vesayre seyler, dedigin gibi kilit nokta bu
Vicdanımızı rahat kılar iken, başka birinin özgürlüğünü kısıtlamış olabiliriz bu mümkün bir şey. Vicdanımızın rahat olması özgür his ettirebilir ama bu kötü bir özgürlük olmaz mı ?
Fakat kişinin vicdanını iyilik ve kötülük kavramlarına sığdırmaya çalışmak çok dar olacaktır. Bahsettiğimiz vicdan bir eylemi yapma ya da yapmama eyleminde de geçerlidir. Bir öğrenci ödev yapmadığında vicdanım rahat değil der. Bunun sebebi yapmadıklarından dolayı özgür olamaması ve vicdanen acı çekmesidir. Yapmak istediklerimiz yaptıklarımız yapmadıklarımız da vicdan kavramı kapsamındadır bence.
Layki Bey Amca Vicdan en büyük yargıçtır. Birinin özgürlüğünü kısıtlarken mutlu olamaz. Ancak o kişinin beyninde yaşadığı bir yanılgıdır bence. Yoksa kötü insanlar nasıl diğer insanların özgürlüğünü kısıtlarken içi rahat olduğunu söyleyebilirdi ki?
Doğru ancak yaptığımız vicdani bir eylem sonucun da başka birinin özgürlüğünü kısıtlamak mümkün. Bu yüzden vicdanı rahat kılacak bir hareketi kendimizce özgürleştiremeyiz.
Haftada iki bölüm izleyebilirim. Belki süre daha uzun da olabilir. Uzun zaman sonra oturup baştan sona bölümleri izleyeceğimide hissediyorum tam bu çizgide devam etmelisiniz. Renk oldunuz, teşekkürler.
Özgürlüğün tanımını gerçekten güzel yapmışsın ama şöyle birşey var düşünebiliyorsun düşündüğünü çok güzel bir şekilde ifade edebiliyorsun düşünerek konuştuğun için düşündürüyorsun ..son olarak yalnızca düşünen insanlar özgürdür
neyi düşünen insanlar özgürdür?
Senin düşüncelerini sadece sen düşünebildiğin için özgür olursun, ama bunu eyleme döktüğün zaman gerçekten özgür olursun.
Layki Bey Amca sadece düşünmek yetmiyor zaten, düşünceyi harekete geçirecek bir atak lazım şöyle söyleyim sokakta milyonlarca hayvan var onları gördüğün zaman acaba aç mı susuzmu diyen insanlar ve birde onları gördüğünde aynı şeyleri düşünüp onlara yemek ve su veren düşündüğünü eylem haline getiren insanlar var kuru kuru düşünmekle özgür olunmaz herkesten önce düşündüğün şeyin kendine yararı olması lazım
Gökhan göreceli bir kavram. sana göre A bana göre B ama ikimizde bir şeyin peşindeyiz ve düşünüyoruz gittiğimiz yollar farklı olabilir ama hedef aynı önemli olan bu yolu mantıklı adımlarla devam ettirmek
Aynen işte bende ekleme yaptım düşünceyi eyleme de dökmeleri gerek diye ^^
Gerçekten insanlar bilgiden kültürden uzak böyle videolara ihtiyacımız var anlamaya kavramaya ihtiyacımız var düşünmeye ihtiyacımız var başarışarın devamını dilerim harika olmuş
Üst insan düşüncesine girebilmeyi sağlayan Aşılması gereken unsurlara verilen bu örnekler in sence en temelden çocuklukta ailenin yarattığı tabulara bağlılığı ne kadardır ?
Utku Polat Alemdar Zaten Nietzsche de bize biz istemeden dayatılan değer yargılarını, tabuları, normları koparıp atmamız gerektiğini ve tekrardan kendimize değer yargıları oluşturmamız gerektiğini söylüyor. Ayrıca bunu "tanrı öldü" diyerek, en başta bu dogmadan kurtularak yapmamız gerektiğini söylüyor. Yanlış anlaşılmasın, ateizm anlamında demiyor, o kadar dine ve köle ahlakına (hristiyanlık) bağlandık ki, bizi biz yapan değerlerden koptuk, üstinsana ulaşmak için ilk önce yeni değer yargıları yaratmamız gerektiğini söylüyor. Sadece bunu yapmak bile "iyinin ve kötünün ötesinde" olmaktır diyor.
NİETEFUS dostum hiç kıvırma. Tanrı öldü diyerek açıkça ateizmi savunmaktadır. Bunu Nietzsche nin felsefesini hayat felsefesi edinmiş biri olarak söylüyorum. Eğer karşıdakine yumuşak görünmek için söylediysen Nietzsche nin genellikle kitap sonlarına konulan fıkrasını bilmiyorsun demektir.
Sefa Güney Hayır! Nietzsche "İyinin ve Kötünün Ötesinde" adlı eserinde ateizme ağır eleştiriler yapıyor. Şunu anlamıyorsunuz; Nietzsche var olan bütün ideolojileri ve bütün tabuları aşmamız gerektiğini söylüyor. Bu ateizm olur nihilizm olur fark etmez. "Tanrı öldü" sözünü sığ ve yüzeysel bir şekilde ele alırsan tabii ki de istediğin her tarafa, özellikle de ateizme doğru çekebilirsin. Lakin ben Nietzsche'nin felsefesini bilen bir insanın bunu yüzeysel bir şekilde ele alacağını düşünmüyorum. Sen bana bir tane yüzeysel ve derin anlamları olmayan Nietzsche sözü göster, ben de sana bu söz ateizme çıkıyor diyeyim. Sen sadece kendi ideolojine uyarlamak için bu sözü denizden bir damla alır gibi alıp inceliyosun. Oysa damlanın durumunu denize bakarak anlamlandırman gerekir.
Dostum biraz daha abartsan Nietzsche ateist değildi ölüm döşeğinde kelime-i şehadet getirdi diyeceksin. Adamın yaşadığı yüzyıldaki din anlayışı bizim Türkiyedekinin 100 katı kadardı. Adamı inançsız olduğu ve azizler ve hristiyanlık üzerine söylediği sözler (bkz:deccal) için yaşadığı topluluk hoş karşılamıyor. Bu yüzden bu sözlerin 200 yıl ömrü var diyor. Daha sonra dünyanın diğer yerlerinde ün kazanınca "Putların Alacakaranlığı" nı yazıyor. Ayrıca ben ilk Nietzsche okuduğumda ateist değildim. Nietzsche tam aradığım tatta bir yazardı ve beni sorgulamaya itti. Ben Nietzsche nin derin anlamlı sözler söylediğinin zaten farkındayım "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabını okuyan herkes gibi. Ancak sanırsam sen bir teistsin ve Nietzsche nin bu tarafını kafanda bloke etmişsin. Bu sözünü lütfen başka bir yerde kullanma çok komik duruma düşersin.
Sefa Güney Tanrı öldü diyerek Hristiyan ahlakını yani dinleri aşağılıyor aslında, Tanrı'yı değil. Ne deseydi yani bunu açıklamak için? "Dinler yok oldu" gibi saçma bir şey mi? Bunun için en uygun söz "Tanrı öldü" sözüdür bu tartışılmaz. Hatta pozitivist bir din olduğu için belki Budist bile olabilirdim diyor.
Gerçekten insanın içini rahatlatabildiği ve dış dünyada göremediği doğru bilgiyi yani eser kabul edeceğimiz kitapları burada bizlere sunan ve anlatacağı şeyi kendi düşüncesini söylemek yerine bize beyin fırtınası yaptıran bu programa minnettar olmamız gerekir diye düşünüyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Bir kaç paragraf yazmak dahi çok zor. (E yok)
Bu kadar sade olup bu kadar sonuna kadar kendini izleten bi program olurmu ya ?? 👍🏿👍🏿her vidyoda daha iyi 👏🏽
Kendinden bir tane daha bulsan karşına koyusan düşünürlerin farklı farklı fikirlerini bir sen bir o anlatsa ve biraz da tartışsanız ne güzel olurdu
Çok verimli ve insanın ufkunu açıcak konulara değinilmesi mükemmel ali ata bakı anımsattı
Yorumlarımızın okunduğunu bilmek güzel.Bu tarz iceriklerin youtube'da izlenmesi icin kapak resmine kızı koyup sacma bir baslik yazmak gerekiyor galiba
En başından beri bu kanalı takip ettiğim için çok mutluyum. Hayatıma birşeyler kattığınız için babala tv ekibine ve size teşekkür ederim.
*Günümüz filozoflarından Yıldız Ablamız ne derse odur abi diğerlerini boşverelim bence.*
Burda böyle espriler pek tutmaz.
İzledikçe keyif alıyor, keyif aldıkça izlemeye devam ediyor ve bazı noktalarda farkında olmadıklarımla aydınlanıyor, bilmediklerimi öğreniyorum. Böyle içerikler gerçek cevherler, bu seri devam etmeli. :)
Bir sonraki video süresini 19:23 yaparsan yorumları okuduğuna inanacağım :)
Bölümlere yeni başladım ve gitgide daha çok sevdim.. Olur ya okursunuz söylemek istedim insanların hayatına dokunabilmek kolay değildir bence siz en anlamlı yere insanın huzuru aradığı ve bulmak istediği yere değiniyorsunuz.. Ne onurlu başarı.Devamını dilerim.
sa
Ferhat Yıldırım as
As
Su ana kadarki en iyi bolumdu bir an icin bile sıkılmadim aksine pur dikkat dinledim. Babala tv'ye de sanada cok tesekkur ediyorum kendi adima, boyle bir program meger ne kadar gerekliymis😊
Gerçekten çok kaliteli bir program olmuş. Umarım diğer saçma sapan videoların arasında kaybolan, değeri anlaşılamamış bir seri olarak kalmaz devamı gelir.
Babala gerçekten her programının ayrı bir kitleye seslenmesiyle günümüz televizyonunun yerini almaya gidiyor
Bu program edebiyat ile ilgilenen insanları birleştirirken benim gibi edebiyat bilgisi olmayan -ya da zayıf olan- insanların da bilgilenmesini sağlıyor. Devamını bekliyoruz.
1830 disslike gelse bile, böylesi muazzör bir programı lütfen kaldırmayın bu kanaldan. Emeklerinize sağlık.
Çok iyi ve kaliteli bir program. Türkiye'de kitaptan ve düşünceden yola çıkmak riskdir. Ama sen bunu çok iye başarıyorsun. Umarım çok fazla beğeni alırsın. Keşfedilirsin. Zira insanların senin gibi bi insana ihtiyacı var.
Program kısayken daha güzeldi.Yoğun çalışan veya sınava hazırlanan insanlar için tatlı bir mola oluyordu.Tadı ağzımızda kaldığından merakla yeni bölümü bekliyoduk
Edebiyat ve felsefeyle bu kadar uzak olmama rağmen soluksuz izledim. Önceki videolarınızı en kısa sürede izleyip, yeni videolarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Gerçekten youtube baktığımda böyle güne yararlı bir kaç tevazu dolu bilgi ile başlamak beni çok mutlu ediyor. o yüzden yayınlarınızın devamını merakla bekliyorum.
Çok teşekkür ederiz babala tv böyle güzel içerikleri izleme fırsatı tanıdığınız için gerçekten o tv ekinden amaçlaklarınızı yavaş yavaş gerçekleştiriyorsunuz... Emeğinize sağlık.
Abi cidden sen anlat saatlerce dinleyelim çok seviyorum seni ve anlattıklarını umarım kitapların içim verdiğin çabanında karşılığını alırsın çünkü senin gibi birisi daha fazlasını hak ediyordur
Gerçekten çok güzel bir seri. Dinledikçe dinleyesi geliyor insanın, böyle devam..
GERÇEKTEN HARIKA, BAZI YERLERI 2 3 DEFA DINLIYORUM . SÜPER DEVAM GELSIN!
''Özgürlük, kendimizden sorumlu olma iradesidir.''
bu progra mı seviyorum çok okumayı seven bir insan olarak ne kadar şey öğrenirsem kar olduğunu düşünüyorum ve bu program sadce öğretmiyo bazzı şeylerin üstesinden gelemeyide anlatıyor bu yüzden güzel bir program devam