ÇAM BUDAMASI, ÖNEMİ VE BUDAMANIN ÇAM GELİŞİMİNE ETKİSİ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024

Комментарии • 54

  • @baharbahar327
    @baharbahar327 Год назад +3

    Helal olsun adam gibi bir çam videosu izleyebildim. Teşekkürler kardeşim bilgilendirdin bende şimdi bahcemdekileri gözden geçireceğim. Bilmiyordum öğrendim sayenizde.

  • @benorhan2531
    @benorhan2531 2 года назад +2

    Ağaç budaması üzerine en güzel video. Teşekkürler.
    Hocam mavi ladin budaması ve solan dallar için de video çeker misiniz.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Ladinlerde genelde insanlar yılbaşı ağacı gibi en alttan üste doğru dallar şemsiye şeklinde dizilsin istiyorlar. Zamanla bu şekil çok yer kapladığı için terkediliyor ve videoda gösterdiğim tarza dönüş başlıyor. Budama esasları tüm çam ağaçlarında aynı gibi. Leylandin, mazı ve bazı ardıç cinsleri haricinde genelde mantık aynı. Çamlarda kuru dallar mutlaka alınmalıdır. Kurumanın sebebi tespit edilmelidir. Böcek kaynaklıysa sp20 + desic ilaçlarını 5 gün arayla peş peşe atılmalı ve böcek tamamen bitene kadar 20 günde bir tatbik edilmelidir. Böcek kaynaklı değilse tavsiyem 3x15 kompozit gübre takviyesi yapılmalıdır. 3×15 kompozit gübre de doğru şekilde uygulanmalıdır. Kök başlangıcıyla yüzey arasında orta nokta tespit edilip tam orta bölgeye ağaç yaşına uygun miktarda gübre serpilip üzeri kapatılmalıdır. Yardımcı olabildiğime sevindim. Çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

  • @senolaksu7917
    @senolaksu7917 2 года назад +1

    Emeğinize sağlık, merak ettiğim bir konuydu. Tarlamdaki çamları budamak istiyordum. Bilgiyi sizden aldım. Teşekkürler.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Ben teşekkür ederim. Bu sene budadığım çamların şekli aşağı yukarı oturdu. Belki onları gösterir şekilde bir video da çekebilirim. Kolaylıklar diliyorum size.

  • @guvenbozkurt7239
    @guvenbozkurt7239 3 года назад +2

    Emeğinize sağlık, çok bilgilendirici

  • @FurkanCeylanSanat
    @FurkanCeylanSanat 3 года назад +2

    Çok bilgilendirici oldu teşekkürler.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Ben teşekkür ederim nezaketinizden dolayı.

  • @denizcakmakoglu436
    @denizcakmakoglu436 3 года назад +1

    Teşekkürler.

  • @atlantis8320
    @atlantis8320 2 года назад +1

    Eyvallah sağol

  • @denizilhan4654
    @denizilhan4654 3 года назад +2

    Merhaba, videolarınız çok bilgilendirici elinize sağlık. Çam budama değil de yerini değiştirme ile ilgili bir soru soracaktım. Çimlendirme yapmak istediğim küçük bahçemin tam ortasında bodur bir çam ağacı bulunuyor, bu ağaca zarar vermeden yerini değiştirip kenara taşımak istiyorum. Yılın hangi zamanında bunu yapmak sağlıklı olur, görüşünüzü alabilirsem çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +3

      Merhaba, Öncelikle teşekkür ederim. Çamlar taşıma konusunda oldukça hassas ağaçlardır. Yaz kış yeşil kaldığı için gövdesinde daima su ihtiva ederler. Diğer ağaçlarda ki gibi uyku dönemine girmezler. Ayrıca uç budamasına müsait ağaçlarda değiller maalesef. O yüzden su ihtiyaçları her zaman yaklaşık aynı oranda olacaktır. Size tavsiyem illa ki taşıyacaksanız ilk baharın erken dönemlerini önereceğim. Taşıyacağınız yerde ki toprağına mutlaka köke direk temas etmeyecek şekilde 3-15 kompozit gübre atın yarım çay bardağı kadar. Çamlar genellikle biraz büyüyünce taşındığı yere adaptasyon zorluğu çekebiliyor. Ağacın kuzey yönüne bir işaret koyun ve taşıdığınızda o işaretin yine kuzeye gelmesine özen gösterin. Böylece adaptosyon sorununu için ağaca biraz yardımcı olmuş olursunuz. İyi çalışmalar diliyorum.

    • @denizilhan4654
      @denizilhan4654 3 года назад +1

      @@is-ciMEN çok teşekkürler

  • @hausofvemados162
    @hausofvemados162 Год назад

    Abi eline koluna sağlık gerçekten çok faydalı bir video olmuş benim bahçemde de leylandi ağacı mevcut budama şekli aynı şekilde mi oluyor çam ile

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Leylandi çok çeşitli bir ağaç. Ama genel olarak ardıç ve mazı gibi yüzey şekillendirmesi yapılır.

  • @OzkurtCem
    @OzkurtCem 4 месяца назад +1

    Mavi çam ne zaman ve nasıl budanır?. Şekil verme amacıyla fazlalıklar budanır mi?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  4 месяца назад

      Çam daima yeşil kaldığı ve soğuktan koruması gerektiği için kışın budanmaz. Genel itibariyle ilk baharın ortaları ve yaz aylarının başına kadar budama yapılması uygun olacaktır. Zor durumda kalındığı taktirde yaz boyu budama yapılmasında çok büyük bir sıkıntılar çıkartmaz.
      iğneli çamlarda uç budaması tavsiye etmiyorum. Etek altı dip budama yapılırsa çok daha sağlıklı olacaktır. Mazı, leyladin, servi, gibi iğnesiz çamlarda uç budaması hiç bir sorun oluşturmayacaktır. Kolaylıklar diliyorum size.

    • @OzkurtCem
      @OzkurtCem 4 месяца назад +1

      Bende mavi ladin var. 7-8 metre. Etrafı da çok genişledi uçlarında taze sürgünler var . Kasimda budanabilecegi söylendi. Ben genişliğini daraltmak ozon uçlarını almak ve alttan da bir iki sıra budama istiyorum. Bu durumda ne tavsiye edersiniz. Bu sekildeneni daraltilabilirnmi, bu mevsim mi Kasım mi uygun olur.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  4 месяца назад

      @@OzkurtCem Kasım geniş yapraklı ağaçlar için uygundur. Çünkü yarı ölü gibidir o dönemde bu tür ağaçlar. Ama çamlar 12 Ay boyunca canlıdır. Ladin için uç budaması uygun değildir. Bunun yerine alt dallardan dip budaması yaparak daralana kadar üste doğru çıkabilirsiniz. Ladin ve sedir tipi kısa iğneli ağaçlar tabandan üçgen şeklinde üste doğru uzamasıyla nam salmış olsada çok fazla yer kaplaması bunu bazı durumlarda zorlaştırmaktadır. Size tavsiyem alt dalları yeteri kadar geri çekilene kadar üste doğru dipten ala ala daraltmanız olacaktır.

  • @mertakman6403
    @mertakman6403 2 года назад +1

    ABİCİM ELİNE SAĞLIK BU ÇAM BUDAMA OÇİN HİÇ Bİ VİDEO YOK VE BİRİSİ ÇAM BUDANMAZ DEMİS VİDEODA SONUNDA SENİ İZLEDİM ŞAHANESİN ABİCİM LÜTFEN DEVAM ET VİDEOLARİNA ( BU OLAYİ BELEDİYENİN VERDİGİ FİDANLARADA YAPİYORUZ DEYİLMİ HOCAM? ALTTAKİ LERİ KESİCEZ ? )

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Teşekkür ederim Mert Kardeşim. Çam budanmaz diyen adam yanılıyor kesinlikle. Çam Orman ağacıdır öncelikle. Onu doğal ortamından koparıp getiriyorsak doğa ananın görevlerini de üstlenmeliyiz.
      Çam yeni dikilecekse ilk sene budama yapmamaya çalışmalıyız. Çünkü ağaçlar yerleri değişince adaptasyon sorunu yaşarlar. Hatta öyle ki; muhafaza edildiği yerden alıp veya dikili olduğu yerden söküp getirmeden önce kuzeye gelen tarafını işaretleyip dikim esnasında aynı yöne gelmesini sağlamalısınız. Bu adaptasyonu kolaylaştırır. Dikim öncesi yine biraz toprağına m²'ye 25 gr gelecek şekilde 3x15 kompozit gübre, bir başka adıyla 15 15 15 gübre kullanırsanız içinde ki potasyum, sülfat, azot karışımı ağacınızın kök ve uç gelişimini arttıracaktır. 2. Sene ağacın durumuna göre altını açabilir köke yakın küçük sürgünleri koparabilirsiniz. Kara çam, sarı çam gibi çamların, yani kısacası uzun iğneli çamların gelişim hızı diğer çamlara oranla daha yavaştır. Budamayı çamın durumuna ve cinsine göre uyarlamanız gerekebilir. Genç Çamlarda boy atımı hızlıysa ona göre alttan tek sıra veya 2 sıra alabilirsiniz. Lider ucu korumayı ve lider uca rakip olabilecek uçları mutlaka almayı unutmayınız. Hayırlı günler. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız..

    • @mertakman6403
      @mertakman6403 2 года назад +1

      @@is-ciMEN ALLAH RAZI OLSUN... ABİM

  • @kahinatx8085
    @kahinatx8085 3 года назад +1

    Arkadaşlar budamada püf noktalar çok dikkatli dinleyin faydasını görürsünüz

  • @Isun85
    @Isun85 3 года назад +2

    Bizim apartmanımızın bahçesinde de çam ağaçları var ağaçları dipten budadıkları için rüzgarda çoğu yan yattı çünkü ağırlık üstte kalıyor. Çamın dipten budanması şart mı? Sizin bu şekilde budamanızın amacı sanırım insanlara ve araçlara değmemesi 🤔

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +3

      Zemin iyi değildir yoksa kolay kolay yatmaz ağaçlarınız. Ormanları düşünün mesela; ormanlarda ağaçların alt kısmında dallar çok zayıf olur veya hiç olmaz. Sebebi; üst dalların ve komşu ağaçlarının gölgesinde kaldığı için fotosentez yapamadığından zayıflayıp kurumasıdır. Böylece benim yaptığım budamanın doğal bir seleksiyonu ortaya çıkar. Yaptığım budamanın üç temel amacı var. Bunlardan ilki ağacın yan kollara giden gücünü azaltıp düz ve uzamaya meyilli bir sağlıklı ağaç elde etmek. İkincisi dalları göz hizasının üzerine çekip geçişleri kolaylaştırmak. Üçüncüsü yazları sıcak bölgeler olduğu için bölgemiz, alt kısımlarda böcek ve mantara engel olmak adına gövdenin hava almasına yardımcı olmak. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    • @Isun85
      @Isun85 3 года назад +1

      @@is-ciMEN
      Geri dönüşünüz ve vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı oldu. İyi çalışmalar dilerim.

  • @yusuftg479
    @yusuftg479 3 года назад +1

    Abi budamalarin sonucunu verirmidin yada videosunu atarmisin

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Bu budama yapılalı iki Ay kadar oldu. Biz zaten Belediye görevlisiyiz. Yani bu işi yıllardır yapıyoruz. Ağaç budamaları Altı Ay ile bir yıldan önce kendini göstermez. Ağacın cinsi ve budamanın sertliğine göre fark gösterir. Budama sonrası yaraların kapanması budama yoğunluğuna göre zaman alır biraz. Ama Sürgünlerin boyu normalden fazla olur. Devamında ise Ağaç alt dallara giden su, mineral ve vitamini uç dallara göndereceğinden gelişimi hızlanır. Dediğim gibi en az Altı Ay ile bir yıl sonra da gözle görülür şekilde kendini güzelleştirir.

    • @yusuftg479
      @yusuftg479 3 года назад +1

      @@is-ciMEN detaylı anlatım için teşekkür ederim

  • @ahmetozbey4505
    @ahmetozbey4505 2 года назад +1

    Ustam cam ağaçlarında tepe vurma uc alma yapilrmmi elektrik tellerine değiyor büyük ağaç .tepe vursam kuruma ölurmu

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +2

      Kuruma olmaz. Zaten çamın ucu kesilince yeni bir lider çıkartır dallarından uca yakın olanlardan birinden. Sadece uzun bir süre bodur kalır. Kolay gelsin.

    • @bayreco1
      @bayreco1 6 месяцев назад

      aradığım soru ve cevap🎉 Abi bende bahçem için aldım çam ama arabanın içindeyken tepesinin uç dalı kırılmış😢 Arkadaşlar o çamdan hayır gelmez artık dediler büyümez dediler çok üzüldüm

  • @emintaskran8374
    @emintaskran8374 3 года назад +1

    Ustam okul bahçesinde ıhlamur ve çam ağacı var.Biraz budama yaptım.Size de watsaptan fotosunu atıp kısaca sormak istediğim bir iki soru var.iletişime geçme şansımız var mı?şimdiden teşekkürler

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Malesef telefon numarası veremiyorum. .....@hotmail.com mail ve facebook adresim. Buradan iletişime geçebilirsiniz.

    • @emintaskran8374
      @emintaskran8374 3 года назад +1

      @@is-ciMEN teşekkür ediyorum ustam.mailden gönderdim.

  • @battalgazii
    @battalgazii Год назад +1

    Yeni abone oldum budama engelliyim kendimi geliştirmek amacıyla geldim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад +1

      Videomu izleyip yorumları inceleyin. Takıldığınız yer olursa seve seve yardımcı olurum.

    • @battalgazii
      @battalgazii Год назад +1

      @@is-ciMEN Teşekkürler

  • @ahmetozbey4505
    @ahmetozbey4505 2 года назад +1

    Abi sana bir iki çam video atıcam bana budama konusunda yardımcı olur musun

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Tabi ki olurum. Bir kaç yönden çekilmiş fotoğraf olursa da üzerinden işaretleyerek anlatabilirim. Kolay gelsin. tugran3480-@hotmail.com

    • @ahmetozbey4505
      @ahmetozbey4505 2 года назад

      @@is-ciMEN abi sana fotoğraf vatsap tan atsam olurmu

    • @ahmetozbey4505
      @ahmetozbey4505 2 года назад +1

      Size nasıl ulaşa bilirim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Size mail adresimi yukarıda attım. Oradan bağlantıya geçebilirsinşz.

  • @Crennips
    @Crennips Год назад +1

    03:30 f-fazla mı oldu sanki

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад +1

      Dikkat ederseniz o ağacın dalları önce aşağı doğru kıvrılıp sonra yukarı doğru yön değiştiriyor. Geçiş bölgesi olduğu için mecburen almak zorundaydım. Ağaca bir zararı olurmu? Kesinlikle olmaz. Zaten ağacın uca doğru uzamasını teşvik ettiğim için zamanla yine ağacın alt dalları kalınlaşıp uzayıp aşağı doğru sarkıp kestiğim yerleri kapatacaktır. Budama esnasında ağacın cinsini de göz önünde bulundurmak gerekiyor birazda. Şu anda ağacımız sağlıklı bir şekilde hala aynı yerinde duruyor. İlerleyen günlerde budadığım bölgeyi ziyaret edip ağaçların gelişimlerinden oluşan bir video çekmeyi planlıyorum. O zaman daha iyi anlaşılacaktır.

    • @Crennips
      @Crennips Год назад +1

      @@is-ciMEN anladım, teşekkürler, saksıda küçük çam fidanım var, videonuzdan sonra ben de budama yaptım :))

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад +1

      Kolay gelsin size. Umarım istediğiniz gibi olur. Ama şunu bilin; her ağaç aynı budanmaz, prensipleri genel olarak aynı olsa da farklı yönleri vardır. Ardıç, sedir, kara çam, leylandin, mazı, bu ağaçlar bile kendi içlerinde ayrılır. İyi günler dilerim size.

    • @Crennips
      @Crennips Год назад +1

      @@is-ciMEN bu farklı türlerin budama videoları kanalınızda var mı ve ağacın gövdesine ve yapraklarına bulaşan böceklerden nasıl kurtuluruz gibi videolar çekmeyi düşünüyor musunuz ayrıca kokulu çam türleri nedir, bazı çamların yanında durunca veya yaprağını-tohumu ezince parfüm gibi koku bırakıyor

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Yaprak biti için soru soran olursa cevap veriyorum. Yaprak bitine desic marka ilaç kullanabilirsiniz. Her 25 litrelik pompaya kendi kapağı ile 1-2 kapak koysanız yeterli olur. Bunun için bir video çekmeyi düşünmedim çünkü ilaçlama çok basit bir işlem. 3 litre veya 25 litrelik pompaların her ikisi de kullanılabilir. Yeterince uzağa erişsin yeterki. Bu arada böcek ilaçları 20 günde bir yeniden atılmalıdır. Yoksa hemen geri gelir bit. Bunun başlıca sebebi küresel ısınma ve bilinçsiz ilaçlama neticesinde değişken sonucun getirmiş olduğu bozukluktur.

  • @ahmetozbey4505
    @ahmetozbey4505 2 года назад

    Abi Facebook adresi nedir

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      tugran3480-@hotmail.com mail adresinden ulaşabilirsiniz. Ahmet Turan olarak geçiyor isim.