Çok değerli bir çalışma yapmış ve güzel bir keşfe çıkmışsın. BIOS ile uğraşsaydın da emeklerin boşa gitmez, tam makine düzeyine inmiş olurdun ama şu yaptığın şey zaten gerçekten zor ve yeterince büyük motivasyon gerektiren bir çalışma. Bazı kişiler sıfırdan bir işletim sistemi yazmanın pratikte gerekli olmadığını vs. düşünebilir, ancak bir makineyi gerçek anlamda anlamak, işlemcide gerçekten neler olduğunu anlamak ancak bu düzeye inmekle mümkün olur. Bunun dışında, belki de geleceğin savunma ya da elektrikli araç, belki de uzay aracı projelerinde kritik bir bileşenin embedded kodlamasını Linux bile kullanmadan, tamamen özgün ve mülkiyeti ve güvenliği sana ve kurumuna ait bir işletim sistemi ile yapmanın ilk adımlarını atmışsın. Küçük bir tavsiye : Gerçekten kimsenin elini sürmeyeceği ciddi bir iş yaparken ve yaptığını anlatırken, "beni bu kadar dinlemezler" kaygısıyla araya konuşmanın üzerine koyduğun müzikleri ve yazıları kaldırıp gerçekten yaptığın işe değer veren kişilerin anlattıklarını dinlediklerini görmek kendini daha iyi hissettirecektir. Tebrikler. Başarılarının devamını dilerim.
Çok emek verilen bir çalışma olmuş. Kutlarım. 1. Biloba çiçeği rengi çok yaratıcı 2. “Tamamen bir … olarak” cümlesindeki boşluktaki sıfat “nerd” mü yoksa başka bir sözcük mü çözemedim. 3. Kendine olan gururunun kırılmasından %200 güvene ulaşmada verilen emek belli oluyor. 4. Ara müzik ve espriler yaratıcı. 5. Sun Tzu alıntısı her bir izleyen için yastık altı değer olarak kayda alınmalı. 6. Mounta işletim sistemi adı dağa çıkma gibi bir zorluğu çağrıştırıyor sanki! 7. Sayılar öğretisi için teşekkürler. Verilen emek çok ve ürün gelişmeye açık bir derya. Okunan makalelerin gelişime katkısı çok olmuş ve olacaktır. Alkışlarım sevimli ve başarılı video ile ürüne… Viva Mounta, may the force be with you. Son not: Şapka nerede?!
Emeğine sağlık Ömer, bu yaşlarda yazılım geliştirme konusunda hayal gücünü bu derece efektif ve kreatif kullanabiliyor olmanı The Code Republic olarak çok takdir ettik. Başarılarının devamını ve serinin devamını heyecanla bekliyoruz.
Yazılım mühendisliği son sınıftayım. Ve işletim sistemleri dersini geçmeme rağmen senin videonda hocadan daha fazla şey anladım. Aferin kardeşim. Devam et. 💯💯💯💯
@@ASDDSA-nu7qj 😂😂😂😂 Linux kurulumu görmüştük, müfredat leş gibi, 8 sene öncesinin konularını işledik, Asıl komik olan ne biliyor musun bide mikro işlemciler dersinde mc6800 işlemcisiyle assmebly yazdırmaya çalışmaları...
Şuan geleceğin "Dev" Yazılımcısını izliyorum(Umarım büyüyünce Türklerin ismini Dünyaya duyuracak bir iş ortaya atarsın🥲) ve bir videosunu baştan sona izledim😍
@@maqsrealAbi acaba ISO paylaşır mısınız? Patates ile çalışan tost Makinesi için iyi. Ve önerilerim var. Bunlar: paintte çizim yaparken mouse'un önceki konuyu da oradaki konumu arasında çizgi koyarak daha güzel şekilde çalıştırabilirsin, internete girmesi için chromium veya superimium gibi bir şey ve resimleri koda geçirmek için kodlar var.
@@maqsreal Aynı benim gibisin. Gerçekten güzel video. Konuya düz gitmemiş, dallandırmışsın böylece ufak bir merakla birlikte bilgisizliği de yok etmişsin. Her ne kadar ben de senin gibi olsam da videonu baştan sona izledim ve beğendim. Bravo !
@@Hex_Craft-2 Önerilerini dikkate alacağım bu yazda dahil olmak üzere geliştirmeye devam edeceğim stabil hale gelirse yaz sonu gibi ISO su gelir gibi gibi
20 Yıl önce yazdığım kodlar geldi aklıma. 3D Taskbar'lar, Analog saatler filan çiziyordum. Background'u hafızada tutup, öndeki diyalog kapanınca geri draw ediyordum filan. Tebrik ediyorum uğraşların için.
Yorumları okudum da, bence yorumlara çok takılma. Muhteşem bir iş başarmışsın. Bunun zaten deneysel bir proje olduğunu sen de biliyorsun. Bunu eleştirmek ancak bizim topraklarımızda olan birşey. Bu videoyu ABD'de yayınlamış olsaydın altında sadece cesaretlendirici yorumlar ve iyi niyetli talepler olurdu. (Mesela şunu da ekler misin gibi). Bizde ise genelde olumsuz eleştiriler var. Ya da arada bir iki iyi şey söyleyip sonra aklınca laf sokan senin deyiminle hayatsızlar var. Senin yerinde olmak isterdim(yaş ve uğraşın olarak) eminim hepsi de isterdi. Sadece seni tebrik ediyorum. Çok parlak bir geleceğin var.
UI koduna buton özelliği ekle belirli bir kordunata tıklandığında menüyü açmak yerin while mouse on button gibi bı döngü oluştur yada ona benzer bişey ve onu her uygulamada kullanırsın teker teker elle girmene gerek kalmaz bide file system yazarsan çizilen resimleri not defterlerini kaydedebilirsin terminalde yap sadece ui ile kontrol etmek zor olur basit sistem çağrıları yaz basit bi compiler ve linker yaz
Videonun başında basit RUclips yazilimcilari gibi c# uygulaması yapıp, işletim sistemi diye anlatacagini düşündüm. Ardından baktım, what the hack.Dostum, bu kisi gerçekten C ve C++ ile kodluyor. Bide anlatımın çok güzel. Bende js yazarken yasitlarimin bu tarz şeyler yapabileceğini bilmiyordum.
"Yazılım" ile ilgili bildiğim tek şey; yazılım kelimesindeki harfler ;). Anladığın şeyi o kadar iyi anlatıyorsun ki yazılımın çerçevesini çok net bir şekilde anladım. Takdir ettim..
Eleştirilecek veya düzeltilecek birçok yanı olsa da yaşına ve emeklerine göre çok değerli bir çalışma olmuş. Benim sana önerim, bilgisayar mühendisliği bölümünde okutulan "Operating System Concepts" isimli, yazarları "Silberschatz, Galvin, Gagne" olan kitabı okuman. Bu kitap modern konseptleri anlamanda çok yardımcı olacaktır ve kernel ile shell'in farklarını, "task scheduler" ve "multitasking" gibi kavramları, soyutlama kavramlarını anlamanı sağlayacaktır. Videoda multitasking'ten biraz yanlış bahsetmişin ama çok temel düzeyde benziyor tabii ki. Ek olarak, videoda yaptığın şeylerde çok temel düzeyde soyutlamalar yapmışsın fakat bunu daha çok geliştirmen gerekiyor. Bununla birlikte, Assembly ve makine dili "eskide kalmış, abuk sabuk" şeyler değil. Her ikisi de makinenin işleyişi düzeyinde dillerdir. C ve C++'ta yazdığın kodlar derlenirken derleyicinin yapısına bağlı olarak ya önce Assembly'e sonra makine diline yada direkt olarak makine diline dönüştürülür, bu dönüşümde birçok etken de rol oynar. C ve C++ ile yazılım geliştirdiğine göre büyük olasılıkla bunları biliyorsundur ve videoda kısa tutmak adına bahsetmemiş olabilirsin. "Operating System Concepts" kitabına ek olarak "Elsevier Press"in "Computer Organization and Design" isimli kitabını önerirdim ama bu kitap biraz logic design (flip flop devreler) ve elektronik devre konularını da içerdiği için bilgisayar mühendisliği yada yazılım mühendisliği okurken yararlanabileceğin yada derste okutulacak olan kitap olabilir. Bilgi amaçlı olarak bu yorumu yapayım dedim, okuduktan sonra istersen silebilirsin.
Merhaba, bu videoda işe biraz yeni olduğumdan dolayı bazı noktaları yanlış anlamışım belli ki :) İkinci videoda biraz daha tazelenmiş bilgim ile daha iyi bir iş çıkartmaya çalıştım (izledin mi bilmiyorum) ve bu videoda kesinlikle plmayan multitasking'i daha iyi bir hale getirdim. Eleştirin için teşekkürler, kitapları dikkate alacağım.
@@maqsreal Kitapları dikkate alman yada daha doğru bilgiler öğrenmen için önermedim aslında. Bu işletim sistemi denemesi çalışman sana gerçekten çok şeyler katmış oldu, bu önerdiğim kitapları artık kolaylıkla anlayabilir düzeye gelmiş oldun en azından. Bu önerdiğim kitapları da okuduğun zaman çok daha güzel şeyler yapabilir hale geleceksin. Ek olarak, deneme yanılma yoluyla öğrendiğin bilgiler ışığında bu kitapları okurken çok daha kolaylıkla anlamakla birlikte yanlış yada eksik öğrendiğin şeyleri düzeltmiş ve doğru bir şekilde öğrenmiş olacaksın. Sıfırdan başlayanlara tabii ki basit kitaplardan ilerlemesini öneririm, sendeki bu merak ve azimle basit kitaplardan ilerleyip aynı seviyeye gelmen çok daha güzel olurdu ama gelmen gereken seviyeye madem deneme yanılma yolu ile ilerledin, gene bu önerdiğim üniversite kitaplarını okuyarak eksiklerini giderebilirsin. Bunlar benim görüşlerim tabii ki, yardımcı olmasını umarak yazmak istedim.
Bazen kafada deli sorular ne yapsam diye güzel olduğunu düşündüğün birşey denk geldigi zaman onun üzerine gitmelisin.surekli sonuna kadar onu gelistirmen gerekir.
Bir süredir ben de işletim sistemleri konusuna kafayı bozmuş gibi ilgileniyorum ve ciddi anlamda yeni şeyler öğrendiğim faydalı bir video oldu, bazı kısımları "Ya nasıl olsa sıkılırsınız işte hebele hübele" diye müzikle baltalamış olsanız da. :) Bu arada Assembly konusunda birkaç ekleme yapmak istedim. Assembly direkt işlemci nasıl çalışıyorsa birebir aynı modeli kullanmanızı sağlıyor. Biraz bunaltıcı olabilir, ancak işlemcinin özünde ne kadar basit bir şey olduğunu idrak edince bir yerden sonra keyifli geliyor. "Çok düşük seviyeli" ve uygulama yazarken kullanılmamasına karşın her iyi sistem programcısı Assembly'i de işlemcinin çalışma şeklini bilir, bilmek zorundadır da. İşletim sistemini yazarken Assembly'in gerekli olduğu en basit nokta multithreading konusu. İşlemciler eşzamanlı işlemleri uygulamak için biraz oradan biraz buradan işlem yapar ve yarıda bıraktığı her programın işlemciyi bıraktığı durumu harici bir belleğe kaydeder. Yarıda bırakılan programı tekrar yüklerken işlemciyi o duruma geri getirmek için işlemcinin registerlarına erişmek lazımdır ki ne C, ne C++, ne de Rust bunu sağlamıyor. En azından inline assembly biraz sizi rahatlatır. :) Bu arada x86 assembly beni de yoruyor, yaşasın ARM ve Risc-V. :) Yorumlarda bahsedildiği gibi aslında bu bayağı bayağı baremetal programlamadır. "Kim napsın benim işletim sistemimi" diye düşünseniz de mikrodalgalarda bile bu tarz minimal herhangi bir işletim sistemine dayanmayan programlara ihtiyacımız olabiliyor. Bu yorumlarda gördüğüm "ben olsam Linux üzerine dayanan bir şey yapardım" fikrinin ne kadar absürt olduğunu ispatlıyor. Onu herkes yapar, esas olay bu. :) Haddime düşer mi bilemem ama biraz tavsiye verebilirim. Belki Minix kaynak kodlarını içeriğini inceleyip fikir alabilirsiniz, direkt bizim gibi işletim sistemi tasarlamayı anlamak isteyenler için yazılmış bir işletim sistemidir Minix. Aynı zamanda Minix'in yaratıcısı Andrew S. Tanenbaum'un işletim sistemleri üzerine çok kaliteli kitapları var. Ben çoğu şeyi "Modern Operating Systems"ten öğrendim. Edit: Aslında birebir tanışmayı çok istedim. Umarım bir gün bitiremediğiniz o çayı beraber içeriz. :)
1. layer sistemi gelmeli birden fazla sekme açıldığında atadığımız layerlar üzerinden geçiş yapmalı örnek: youtubda code vid. izliyoruz yanına vscod sabitleyebilmeliyiz. 2.tasarım açısından gelişmeli 3. ekranı 3 veya 4'e bölünmeli 4.ekran sayfa halinde olmalı telfonlarda olduğu gibi sayfa sayfa çevirme olabilir(w10 gibi değil burda ana sayfaları istediğimiz gibi düzenleyebilmeliyiz.kısaca android ana menü gibi 5. video ve resim açma uygulaması bir de ses açma ve ses kaydedici, kamera (kamera varsa erişmeli) 6.sesli asistan (python dilinde yazılan hazır sesli asistanlar var önerim google motorunu kullanman) 7.saat tarih /arkada açık uygulamalar/mikrofon veya kameraya erişince alt barda bir simge gözükmeli (bu sayede yabancı yazılımlar kameraya eriştiğinde görebilirsin 8.şifre girme 9.bitti o zaman yapmaya başla (sesli asistan çok lazım olursa yaz bana ben yapmıştım hem de bir uygulama olarak
Senin hiç vakit kaybetmeden makine öğrenimi yapayzekaya yönelmen ve bu alanda ilerleme sağlaman gerekir zaman kaybetme.! Stable Diffusion başlangıç için iyi bir model olabilir..
gerçekten muhteşem sizin gibi değerli yazılımcı karşıma keşfetimde çıktığı için çok mutluyum bende işletim sistemi geliştirmek istiyorum ama aklımda bazı soru işaretleri var grafik arayüzünü guı hangi programlama dili ile yazdınız işletim sistemin kernel kısmını nasıl yazdınız bu sorular hakkında bilgilendirici video çekermisiniz
Abi çok güzel bende gelecekte böyle işletim sistemleri yapmak istiyorum. Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Böyle işleri yapmak çok zor. Bilginin kıymetini bil.
selamlar, mounta dışında bir kaç projem dahada var website ile ilgili video gelecek inşallah eighteenbyte.com ; ayrıca benim için 5 ay geçmedi... yaz tatiline kadar hiçbir şey yapmadım, ve yapmamam gerekiyordu zaten. benim için henüz 20 gün geçti, ve inan bir işletim sistemi yapmak ve bunu 40dk lık video yapmak kolay değil. bu yaz devlog'lar gelecek hem mounta hemde başka projelerle ilgili. lütfen biraz sabır diliyorum, evet sizin için 5 ay geçti gerçekten üzgünüm ama benim için henüz bir ay bile olmadı. yakın zamanda website videosu atmayı planlıyorum, frekansta kalın.
Yok herhangi bir takım yok henüz kendim çalışıyorum :) Ama yakında projeyi genisletebilmek için ufak bir takım kuracagiz (içinde profesyonel olmayacak tabii ki)
Dostum tebrikler, yaşına göre gerçekten iyi şeyler yapıyorsun, senden tek isteğim videoyu gizliye falan alma daha sonra izleye ekledim izlemek istiyorum videonu:))
Reis sıfırdan yapmak yerine rasgele bir linux (örnek Ubuntu) kullanabilirdin linux açık kaynak kodlu olduğu için daha çok zaman kazanırdın ama böylede iyi
23:12 CUI çok iyi birşey bence. Linux'ta masaüstünü kapatıp GNU terminaline geçiş yapabiliyoruz ve bunu kullanmak bilgisayarın performansını artırır ve bu sayede işlerini kolaylıkla yapabiliriz😁 CUI hakkında söylediklerin hiç hoşuma gitmedi. Biraz daha saygılı olabilirdin. Tamam GUI her bilgisayarda olması gereken birşey ama terminal olmazsa olmaz
Hocam sakin ol 😅 CUI'ı yemedik 🤣 benim demek istediğim şey yalnızca CUI kullanmak tembellik dedim. Terminal elbet ki yapacağım ve üzerinde çalışıyorum ama bu terminal sonuçta GUI'ın içinde bir CUI örneği.
Tamamdır, bende yazılım işleriyle ilgilenen birisiyim ama sen benden daha yetenekli birine benziyorsun Ben sadece Python ve Java biliyorum ama sen sıfırdan bir işletim sistemi yazmışsın gerçekten tebrikler, helal olsun :) Senden isteğim: komutları Türkçe yapman, ve dosya işlemlerini de yapabiliyorsan yap. İşletim sistemini yayınlandığında sanal makinede deneyeceğim 😊
Herhalde bir süredir bir devlog'a bu kadar gülmemiştim 😆. Bundan önce güldüm onu bile hatırlamıyorum. Başarılar... Devamını da beklerim. 👍 6:37 Evet, Artık biliyoruz 👍
Maşallah tebrik ederim birşeyin çakması değil ama sana bir proje söylesem de onu yapsan mesela benim 1 tb lik hardiskim var ve içi resim dolu ancak ayni resimden bazen 3 bazem 5 resim ayni oluyor ancak okadar çok dosya varki ne nerde bulamiyorum. Şimdi bir program olsa mesela eskiden google picasa vardi kapatıldi muhtemelen sen bilmiyorsundur onun gibi bir program olsa pc ye yükleyince pc deki tüm resimleri tarasa ve aynı olanlari yan yana dizse videoları ayırsa falan böyoe bir proje yapsan iyi olurdu 😇
@@HumanBookss Recuva adlı bir program. Normalde silinen uygulamaları geri getirmek için kullanılsada bir klasörü taratınca aynı isimdeki dosyaları silebiliyoruz diye hatırlıyorum
Duplicate photo finder olarak aratsan pc için bir kaç uygulama bulunmakta belki işine yarar ama o kadar büyük bir veriyi taramak ve bulmak ve bunun uygulamasını yazmak uğraştırıcı ve zor bir proje olur
O anki koordinatlarda 16x16 lık bir Buffer oluşturmalısın. Bu Buffer renk piksellerini içinde barındırmalı. Daha sonra getpixel ve putpixel fonksiyonlarıyla yazdırdım. Ayrıntılı incelemek istiyorsan RUclips poncho adlı bir kanal var onun oynatma listelerine gir osdev season 2, mouselu olan bölümde detaylı anlatılıyor. Hesap makinesi önerisi için teşekkürler ❤️
İçerik güzel, daha bu yaş grubundayken bilgisayar dünyasına merakın çok güzel. Nacizane tavsiyem videoların kalitesi açısından mizah unsurlarını videonun akışını kesecek şekilde ve sık sık kullanmak yerine içeriğe yedirerek ve daha uzun periyotlarda kullanman olur.
Linux tabanlı değilse kullanmam öncekile arch tabanlı değilse asla!! Şaka şaka, bende denedim bu tarz Bir şey yapmayı Zor hemde baya zoorr tebrik ederim seni sayende gaza gelip yıllar sonra senior dev olunca yapılacaklar listeme ekledim.
0:22 abart o zaman. Eğer bunu yaoabiliyosanız daha iyisini deneyin geç yaşta yaşınızı kullanıp türkiye için ve dünya için devrim niteliğinde bişey yapın.
dostum bende c# c++ yazıyorum projelerde ne yapsam diye düşünürken malware yazmaya karar verdim hem c# hemde c++ da aktif olarak geliştiriyorum sende deneyebilirsin veya c++ ileri seviyeye taşıyıp oyunlara hile yazabilirsin bu seni her anlamda ileriye taşır
Senin yaşındakiler oyun oynamaktan beyni tıkanmış durumda. Öncelikle çalışmaların için tebrik ederim. Bu bir eleştiri vs olmayacak çünkü eleştiri olacak bir konu değil senin çalışman sadece bir konuya açıklık getirmek isterim ki; gerçek anlaımda bir işletim sistemi kodlamak isterseniz. Sadece 010101 algılayan cpu yerine yeni bir cpu tasarımıda yapılabilir ve buna özgü bir dil geliştirilebilir. Tabi bu bahsettiğim şey arge olmadan imkansız bir şey ancak gerçek anlamda hem donanım hemde yazılımın farklı olması sistemi daha uniq yapardı.
İçerik ve video gerçekten güzel fakat edit için önerilerim olacak. Müziği kendi sesinden azalt. Sana net mikrofon lazım umarım güzel bir sponsor bulabilirsin veya göz önüne çıkarsın. Editlerdeki ses efektleri de bir tık kulak ağrıtıyor. Video içi kullandığın "meme"ler olsun editler olsun fazla iyi ben beğendim. Sana hayatında başarılar diliyorum. Güzel yerlere gelmeni temenni ederim.
Eline sağlık çok iyi bir içerik olmuş. Ben senin yerinde olsaydım linux tabanlı yani sıfırdan değil ama büyük oranda kendi emeğim olduğu bir işletim sistemi yapardım. Neden böyle yapardım çünkü bu iş çok kompleks, bir yere kadar yapılmışını alıp sonra kendim de bir şeyler katsam çok daha kolay olur gibiydi. Bu dedigim denin videonun yerini tutamaz ama belki benzer bir içerik çekmek istersen bu yola basvurabilirsin. Eline sağlık senin gibi kanallar artmalı.
Kesinlikle haklısın fakat öyle bir video atsaydım muhtemelen "ya sen baştan yapmamışsın ki sahtekar!" Gibi yorumlar alacağım için bu yönteme başvurdum. Şöyle düşün: Bu videoya bile sırf milyonlarca satırlık driver kodlamadığım için sövenler var. Teşekkürler ❤️
İnsanlar hep konuşacak, pizzasından aldığı ısırıkla klavyenin arasına dökülen unlara aldırış etmeden yağlı elleriyle aslında sana kendi tembelliklerini kusacaklar. Öfke bireyseldir. İyi ki linux yapmamışsın çünkü linux zaten kernel çekirdeği, sadece bu yolu izleyerek bile ne güzel şeyler öğrenmişsin, seninle gurur duydum güzel kardeşim sadece kendine odaklan ve paylaş. Bu arada aç reponu paylaş tamamlanmamış olsa bile senin gibi kardeşler birleşsin el ele büyütün olayı.
Bana bir işletim yapar mısın? İçinde not defteri, paint, müzik çalar ama müziğin her bir notasına kadar yeri geldiğinde müdahale edebileceğim şekilden olucak. Dosya yöneticiside olmazsa olmaz. Ben dosya oluştururken HDD'deki ilk bulduğu boşluğa rastgele yazmak yerine nereye hangi sektöre yazacağını ben belirleyebileyim istiyorum. Disk birleştirme işlemini dosyaları nerden nereye kopyalacağımı seçerek kendim birleştirmek istiyorum. Olurda diskte bozuk sektör var. Bozuk olan sektorü görüp oraya bir daha veri yazılmasın diye işe yaramaz içinde 0'larla dolu dosyaları oraya yazmak istiyorum. Böylece sağlam dosyalar bozuk sektörlere gelmez. Bu işletim sistemimle diğer HDD'lere ulaşıp disk birleştirme yapabilmek istiyorum. Malum sistem açıkken tamamı ile disk birleştirme yapılamıyor. Bozuklan dosyaların neresinde bozuk sektörler var onları görüp o bozulan değeri 256 karakterden tek tek deneyerek bozuk dosyayı onarmak istiyorum. Video editleyecek programları da olsun. Her türlü dosyada tam özgürlükle istediğim gibi editleyeyim istiyorum. Hex editte olsun. İçinde kaynak kodlar ve şu kodlar ile şunları yapabilirsin diye kodları açıkladığın yardım menüsü de olsun. Elle yeni birşeyler öğrendikçe orayı benim için güncelle. Bende öğrendiğim kodları oraya yazayım. İşletim sistemine isim olarak sonsuz düzenleme ismini de koyarsın. Bütçe olarak 1 milyon ₺'ye senden bu sistemi satın almak isterdim. 18 seneye kadar 1 milyon ₺ kazanma hayallerim var. Ben parayı biriktirmeye çalışayım sende işletim sistemini yapmaya çalış. Yıllık uygun fiyatlı bir ödeme planıyla zaman içerisinde taksit taksit ödeyerek satın alayım. Ödediğim para 1 milyon ₺ olduğunda sistemin tüm hakları benim üstüme olucak. Olurda duruma göre yardım menüsünde güncelleme yayınlamaya devam etmek istersen güncelleme başına ücretli hale de getirebilirsin. İşletim sistemine uygulama yüklemek kaynak kod şeklinde olsun. Yardım menüsünde kodların nasıl kullanılacağı uygulama mağazasında yüklemek istediklerimin kaynak kodları olsun. Kopyala yapıştır derle çalıştır şeklinde uygulamalar yüklenebilsin. Bana windows'u aratmasın. Her uygulamayı açabilsin. Gördüğüm her oyunu istersem bir benzerini işletim sistemimde yapabilecek tüm komutlara sahip olmak isterdim. Bu işletim sistemi kendi aralarında özel sohbet uygulaması da olsun. İşletim sistemini yaparken şu kuralda olsun. Hiç bir uygulama Ram'da açık olan başka uygulamanın verilerini okuyamasın. Olurda bu gerçekleşirse mavi ekran versin. Uygulamaların okuyabileceği dosya ve dizinleri de sınırlama koyabileceğimiz özellikli olsun. Sonradan yüklenen uygulama hiç bir sistem dosyalarına asla okuyamasın. İlle sistem dosyası okunması gerekiyorsa bir kopyası uygulama dizinine kopyalansın orda işlem yapsın. Bu kopyalanan dosya işletim sistemini ilk yüklendiğindeki dosya olsun. Sonraki değişiklikler ikinci bir sistem klasöründe tutulsun. İlk sistemde hiçbir şekilde düzenleme yapılmasını istemiyorum. Sonraki sistem1 sistem2 sistem3 diye giden klasörlerde sistem için değişikler tutulsun. Gün gelir bir bozuk sektöre sistem kitlenir diye. Sistem %300 oranında yedekli bir şekilde tutulsun. Kullanıcı dosyaları da otomatikman %300 yedekli tutulsun. Yer doldukça zamanla bu oran azalsın. Zamanla hatalar çoğaldıkça yedekli oranı tekrar arttırsın. Yer yoksa sistemden dosya silmeyi önersin. Rastgele verilerim gideceğine veri istifi yaptığım verilerden en gereksiz olanları ben seçerek vazgeçeyim. Bozuk sektör ile karşılaştığımda üzülmek yerine bozulmadan vedalaşsam daha iyi olur. Bu fikirler ışında bu hayalimdeki işletim sistemini yapabilecek misin? Yaptıktan sonra ben kullanırken istediğim gibi özelleştirmemi sağlayacak kaynak kodları da içinde gelecek mi? Hackleme olayını en baştan bitirecek şekilde yapabilir misin? Her siteye erişimi olmasın. Erişmesi istediklerimiz sitelere kendimiz izin vermeliyiz? Yönlendirme sonrasında site değişirse ve o site izin verilen siteler arasında değilse internete erişim vermese süper olur. Birde sitelerin kayıtlı mı kayıtlıysa kaç yıl ay ve gün olarak bildirim yapsın. Her site sayfasında. Böylece yakın zamanda açılanlarda dikkat bu site dolandırabilir diye uyarı versin. Bu fikirler başlangıç sen sistemi yap bende paraları bulayım. Ben sistemde yüksek GHZ'lere çıkmayı seviyorum. Hazırda beklet seçeneğide olsun. Bakalım senin yapacağın sistemde 12,6GHZ'ten fazla son limit olan 35GHZ hızlara çıkabilecek miyim? Isınırsa sistem yeniden başlasın. Yüksek GHZ'lere senin sistemde çıkacaz derken alev alev yakmayalım bilgisayarı. Stok fanla çıkabilmek hayalim.
@@maykutoo Kendime özel güncellemeler alan bana yazılım dillerini öğreten ve her türlü dosyada sektör sektör dolaşıp istediğim dosyayının 0 yada 1 değerini değiştirebileceğim bir işletim sistemi istiyorum. 18 yıl içinde kazanabilirsem 1 milyon ₺'ye işletim sistemin tüm haklarını almak istiyorum. Ekrana yazı yazdırmaktan ve ekranda sayılara hesap yapmaktan ötesine geçemedim ben. Bu ara basamağı öğrenip orda uzunca yazdığım hayallerimi gerçekleştirecek işletim sistemini yapmasını istiyorum. Kısa yazmayı beceremiyorum. En kısa yazım bu kadar.
@@Beryesa. Linux MX'te kullanıyorum. Onda çözemediğim bir kaç sorun var? Korsan oyunlarda oyun cd istemesi? Anti-cheat'a sahip oyunlarda oyunların hata vermesi. Sistemde güncelleme kaçıracak kadar sistemi güncellemezsem bilgisayar aşırı yavaş bir hale dönüşmesi. Sistemi güncelleyen uygulama sonsuz döngüye giriyor. Kapatamıyorumda sistemde işaretçi ile takıla takıla hareket ediyor. Olurda el alışkanlığından ctrl alt delete'ye basarsam yeniden başlıyor. Ekrana sistemde onarılamaz hata oluştu yazıyor. Bilgisayarın kapanma özellikleri devre dışı kalıyor. Fişi çekip kapatınca da bir daha açılmıyor. Bu sorunları da nasıl çözeceği mi bilmiyorum? Bir bilgisayarı bozmak benim için saniyelik iş. Geri düzeltmeyi daha bulamadım. Hep veri kaybı ile sonuçlanıyor. Bilgisayarın pilini çıkar bios'u da sıfırla sonra sistemi aç göreceksin ki haberin olmadan sistem çökmüş. Biostaki ayarları geri yaptığında ise erişilemez önyükleme hatası alacaksın. Buna dayanıklı sistem var mı? Diski raw yaptım nasıl düzelticem diye kara kara düşünüyorum? Bence eski sistemde ekranda F2 ile devam et yada DELETE ile biosu ayarla diye seçeneği boşuna koymuyorlarmış. Benim sistemde bu seçenekler varsayılan olarak kapalı geliyor. Bundan önceki bilgisayarımda böyle değildi. Eski kasayı 125°C'de kullandım hep 128°C olunca tozunu siliyordum. İlk günden beri böyleydi. Oyunlar 8 kat hızlı oynatılırdı o bilgisayarımda. Tek sorunu sıcaktan patlamamış konsandatör kalmamış anakartta hata mesajı bile veremiyor anakart. Saatlerce aç kapa uğraşırsam arada hiç hata yokmuş gibi açılıyor. Sistem olmadığından kodu sen ben çalıştırayım bios ekranında kalıyor. Ekrana yazı ve hesap makinesi işleri yapabiliyor. Bunlar için HDD'ye ihtiyaç duymuyor. Yeni bilgisayarda yok böyle bir özellik ya. Commandore 64 gibi komut girilebilen ekran açılıyor. Bu sisteme direk kodları ram'a yazıp çalıştır dersek sanki işletim sistemim varmış gibi. HDD'siz kullanılabilir miydi? Sistemi Ram'a kurmak gibi hayalim var. Açılırken tüm sistemi yazayım gir tuşuna basayım sistem açılsın. Yapılabilir mi? Commandore 64'lerde yapılabiliyordu? Benim eski bilgisayarımda da gerekli komutlarla internete erişilebilse sonrasında gerisi gelir diye düşünüyorum. Sonuçta ekrana komut girilen bios sistemi var.
Çok güzel video olmuş tebrik ederim. Ama bazı yerlerde uzun açıklamalar yazmana rağmen hızlı gelişen yapmışsın. Videoyu durdurarak yakalayamıyorum bile
Çok değerli bir çalışma yapmış ve güzel bir keşfe çıkmışsın. BIOS ile uğraşsaydın da emeklerin boşa gitmez, tam makine düzeyine inmiş olurdun ama şu yaptığın şey zaten gerçekten zor ve yeterince büyük motivasyon gerektiren bir çalışma.
Bazı kişiler sıfırdan bir işletim sistemi yazmanın pratikte gerekli olmadığını vs. düşünebilir, ancak bir makineyi gerçek anlamda anlamak, işlemcide gerçekten neler olduğunu anlamak ancak bu düzeye inmekle mümkün olur.
Bunun dışında, belki de geleceğin savunma ya da elektrikli araç, belki de uzay aracı projelerinde kritik bir bileşenin embedded kodlamasını Linux bile kullanmadan, tamamen özgün ve mülkiyeti ve güvenliği sana ve kurumuna ait bir işletim sistemi ile yapmanın ilk adımlarını atmışsın.
Küçük bir tavsiye : Gerçekten kimsenin elini sürmeyeceği ciddi bir iş yaparken ve yaptığını anlatırken, "beni bu kadar dinlemezler" kaygısıyla araya konuşmanın üzerine koyduğun müzikleri ve yazıları kaldırıp gerçekten yaptığın işe değer veren kişilerin anlattıklarını dinlediklerini görmek kendini daha iyi hissettirecektir.
Tebrikler. Başarılarının devamını dilerim.
Çok emek verilen bir çalışma olmuş. Kutlarım.
1. Biloba çiçeği rengi çok yaratıcı
2. “Tamamen bir … olarak” cümlesindeki boşluktaki sıfat “nerd” mü yoksa başka bir sözcük mü çözemedim.
3. Kendine olan gururunun kırılmasından %200 güvene ulaşmada verilen emek belli oluyor.
4. Ara müzik ve espriler yaratıcı.
5. Sun Tzu alıntısı her bir izleyen için yastık altı değer olarak kayda alınmalı.
6. Mounta işletim sistemi adı dağa çıkma gibi bir zorluğu çağrıştırıyor sanki!
7. Sayılar öğretisi için teşekkürler.
Verilen emek çok ve ürün gelişmeye açık bir derya. Okunan makalelerin gelişime katkısı çok olmuş ve olacaktır.
Alkışlarım sevimli ve başarılı video ile ürüne…
Viva Mounta, may the force be with you.
Son not: Şapka nerede?!
2. si bana da nerd gibi geldi
Emeğine sağlık Ömer, bu yaşlarda yazılım geliştirme konusunda hayal gücünü bu derece efektif ve kreatif kullanabiliyor olmanı The Code Republic olarak çok takdir ettik. Başarılarının devamını ve serinin devamını heyecanla bekliyoruz.
Yazılım mühendisliği son sınıftayım. Ve işletim sistemleri dersini geçmeme rağmen senin videonda hocadan daha fazla şey anladım. Aferin kardeşim. Devam et. 💯💯💯💯
Eğer bu yorum ciddiyse okuduğun okula yazık.
bu yaptığı işletim sistemi değil....
@@ASDDSA-nu7qj 😂😂😂😂 Linux kurulumu görmüştük, müfredat leş gibi, 8 sene öncesinin konularını işledik,
Asıl komik olan ne biliyor musun bide mikro işlemciler dersinde mc6800 işlemcisiyle assmebly yazdırmaya çalışmaları...
@@CyberSurgeon hangi okul o reis yanlislikla gitmeyelim
@@feyyaz5175 yanlışlıkla gel diye ismini vermiycem 😂
@@ASDDSA-nu7qj Bu yaptigi bir isletim sistemi. Isletim sisteminin ne oldugunu tanimlar misin?
Şuan geleceğin "Dev" Yazılımcısını izliyorum(Umarım büyüyünce Türklerin ismini Dünyaya duyuracak bir iş ortaya atarsın🥲) ve bir videosunu baştan sona izledim😍
Yaşının kıymetini bil. 12-22 yaşlar arasında insan hayal ettiği herşeyi yapacak enerjiye sahiptir. Senin bu çabanı herkes gösteremez tebrik ederim.
Teşekkürler ❤️
@@maqsrealAbi acaba ISO paylaşır mısınız? Patates ile çalışan tost Makinesi için iyi. Ve önerilerim var. Bunlar: paintte çizim yaparken mouse'un önceki konuyu da oradaki konumu arasında çizgi koyarak daha güzel şekilde çalıştırabilirsin, internete girmesi için chromium veya superimium gibi bir şey ve resimleri koda geçirmek için kodlar var.
@@maqsreal Aynı benim gibisin. Gerçekten güzel video. Konuya düz gitmemiş, dallandırmışsın böylece ufak bir merakla birlikte bilgisizliği de yok etmişsin. Her ne kadar ben de senin gibi olsam da videonu baştan sona izledim ve beğendim. Bravo !
@@Hex_Craft-2 Önerilerini dikkate alacağım bu yazda dahil olmak üzere geliştirmeye devam edeceğim stabil hale gelirse yaz sonu gibi ISO su gelir gibi gibi
@@maqsreal Teşekkürler Allah yardım etsin.
20 Yıl önce yazdığım kodlar geldi aklıma. 3D Taskbar'lar, Analog saatler filan çiziyordum. Background'u hafızada tutup, öndeki diyalog kapanınca geri draw ediyordum filan. Tebrik ediyorum uğraşların için.
Yorumları okudum da, bence yorumlara çok takılma. Muhteşem bir iş başarmışsın. Bunun zaten deneysel bir proje olduğunu sen de biliyorsun. Bunu eleştirmek ancak bizim topraklarımızda olan birşey. Bu videoyu ABD'de yayınlamış olsaydın altında sadece cesaretlendirici yorumlar ve iyi niyetli talepler olurdu. (Mesela şunu da ekler misin gibi). Bizde ise genelde olumsuz eleştiriler var. Ya da arada bir iki iyi şey söyleyip sonra aklınca laf sokan senin deyiminle hayatsızlar var. Senin yerinde olmak isterdim(yaş ve uğraşın olarak) eminim hepsi de isterdi. Sadece seni tebrik ediyorum. Çok parlak bir geleceğin var.
Teşekkürler ❤️
UI koduna buton özelliği ekle belirli bir kordunata tıklandığında menüyü açmak yerin while mouse on button gibi bı döngü oluştur yada ona benzer bişey ve onu her uygulamada kullanırsın teker teker elle girmene gerek kalmaz bide file system yazarsan çizilen resimleri not defterlerini kaydedebilirsin terminalde yap sadece ui ile kontrol etmek zor olur basit sistem çağrıları yaz basit bi compiler ve linker yaz
Videonun başında basit RUclips yazilimcilari gibi c# uygulaması yapıp, işletim sistemi diye anlatacagini düşündüm. Ardından baktım, what the hack.Dostum, bu kisi gerçekten C ve C++ ile kodluyor. Bide anlatımın çok güzel. Bende js yazarken yasitlarimin bu tarz şeyler yapabileceğini bilmiyordum.
tebrik ederim o kadar anlaşılır anlatmışsın ki bir çok hoca senin kadar anlatamaz . Başarılarının devamını dilerim kardeş.
Çok mutlu oldum. Genç yaşta linux üzerinde bu tecrübe ve anlatım kabiliyeti takdir ettim.
Bu konu ile ilgili böyle detaylı bir video yayınladığın için teşekkür ederim. Bu video bana yarar.
herhangi bir linux dağıtımı alıp düzenlemek< SIFIRDAN İŞLETİM SİSTEMİ KODLAMAK
"Yazılım" ile ilgili bildiğim tek şey; yazılım kelimesindeki harfler ;). Anladığın şeyi o kadar iyi anlatıyorsun ki yazılımın çerçevesini çok net bir şekilde anladım. Takdir ettim..
Kardeşim sen harika bir detaysın. Bilgini, ilgini ve emeğini görünce çok mutlu oldum, başarılar dilerim.
Kardeşim tebrik ederim. Çok şaşırdım bu yaşta bu kadar hakim olman olaya. Önün açık maşallah
TEBRİKLER ABİ SÜPERSİNİZ YENİ VİDEOLARINIZI BEKLİYORUZ
ruhuma el-mov al kısmında 16 bit olarak öldüm
Eleştirilecek veya düzeltilecek birçok yanı olsa da yaşına ve emeklerine göre çok değerli bir çalışma olmuş. Benim sana önerim, bilgisayar mühendisliği bölümünde okutulan "Operating System Concepts" isimli, yazarları "Silberschatz, Galvin, Gagne" olan kitabı okuman. Bu kitap modern konseptleri anlamanda çok yardımcı olacaktır ve kernel ile shell'in farklarını, "task scheduler" ve "multitasking" gibi kavramları, soyutlama kavramlarını anlamanı sağlayacaktır. Videoda multitasking'ten biraz yanlış bahsetmişin ama çok temel düzeyde benziyor tabii ki. Ek olarak, videoda yaptığın şeylerde çok temel düzeyde soyutlamalar yapmışsın fakat bunu daha çok geliştirmen gerekiyor. Bununla birlikte, Assembly ve makine dili "eskide kalmış, abuk sabuk" şeyler değil. Her ikisi de makinenin işleyişi düzeyinde dillerdir. C ve C++'ta yazdığın kodlar derlenirken derleyicinin yapısına bağlı olarak ya önce Assembly'e sonra makine diline yada direkt olarak makine diline dönüştürülür, bu dönüşümde birçok etken de rol oynar. C ve C++ ile yazılım geliştirdiğine göre büyük olasılıkla bunları biliyorsundur ve videoda kısa tutmak adına bahsetmemiş olabilirsin. "Operating System Concepts" kitabına ek olarak "Elsevier Press"in "Computer Organization and Design" isimli kitabını önerirdim ama bu kitap biraz logic design (flip flop devreler) ve elektronik devre konularını da içerdiği için bilgisayar mühendisliği yada yazılım mühendisliği okurken yararlanabileceğin yada derste okutulacak olan kitap olabilir.
Bilgi amaçlı olarak bu yorumu yapayım dedim, okuduktan sonra istersen silebilirsin.
Merhaba, bu videoda işe biraz yeni olduğumdan dolayı bazı noktaları yanlış anlamışım belli ki :) İkinci videoda biraz daha tazelenmiş bilgim ile daha iyi bir iş çıkartmaya çalıştım (izledin mi bilmiyorum) ve bu videoda kesinlikle plmayan multitasking'i daha iyi bir hale getirdim. Eleştirin için teşekkürler, kitapları dikkate alacağım.
@@maqsreal Kitapları dikkate alman yada daha doğru bilgiler öğrenmen için önermedim aslında. Bu işletim sistemi denemesi çalışman sana gerçekten çok şeyler katmış oldu, bu önerdiğim kitapları artık kolaylıkla anlayabilir düzeye gelmiş oldun en azından. Bu önerdiğim kitapları da okuduğun zaman çok daha güzel şeyler yapabilir hale geleceksin. Ek olarak, deneme yanılma yoluyla öğrendiğin bilgiler ışığında bu kitapları okurken çok daha kolaylıkla anlamakla birlikte yanlış yada eksik öğrendiğin şeyleri düzeltmiş ve doğru bir şekilde öğrenmiş olacaksın. Sıfırdan başlayanlara tabii ki basit kitaplardan ilerlemesini öneririm, sendeki bu merak ve azimle basit kitaplardan ilerleyip aynı seviyeye gelmen çok daha güzel olurdu ama gelmen gereken seviyeye madem deneme yanılma yolu ile ilerledin, gene bu önerdiğim üniversite kitaplarını okuyarak eksiklerini giderebilirsin. Bunlar benim görüşlerim tabii ki, yardımcı olmasını umarak yazmak istedim.
Güzel tasarım hoşuma gitti. Logo tasarımda bazı ufak tüyolar var bunları ogrenirsen cillop gibi iş yaparsın
Bence Bir Dosya Sistemi Ve Açılış Ekranı İyi Olabilir.
Emeğine sağlık. C# diliyle güzel bir iş başarmışsın. Bir yazılım öğrenen kişi olarak seninle gurur duydum.
Bu projede C ve C++ kullandım, teşekkürler ❤️
dda algoritması veya bresenham algoritmasıyla line fonksiyonu yapıp painte uygularsan bence çok iyi olur
gururlandım.dünya türke muhtaç.atamızın izi
2. Sinif bir yazılım mühendisliği öğrencisi olarak helal olsun diyorum.Dostum önün çok açık böyle devam et
Bazen kafada deli sorular ne yapsam diye güzel olduğunu düşündüğün birşey denk geldigi zaman onun üzerine gitmelisin.surekli sonuna kadar onu gelistirmen gerekir.
gözümün önünde harikalar yarattın aga helal olsun
Bir süredir ben de işletim sistemleri konusuna kafayı bozmuş gibi ilgileniyorum ve ciddi anlamda yeni şeyler öğrendiğim faydalı bir video oldu, bazı kısımları "Ya nasıl olsa sıkılırsınız işte hebele hübele" diye müzikle baltalamış olsanız da. :)
Bu arada Assembly konusunda birkaç ekleme yapmak istedim. Assembly direkt işlemci nasıl çalışıyorsa birebir aynı modeli kullanmanızı sağlıyor. Biraz bunaltıcı olabilir, ancak işlemcinin özünde ne kadar basit bir şey olduğunu idrak edince bir yerden sonra keyifli geliyor. "Çok düşük seviyeli" ve uygulama yazarken kullanılmamasına karşın her iyi sistem programcısı Assembly'i de işlemcinin çalışma şeklini bilir, bilmek zorundadır da. İşletim sistemini yazarken Assembly'in gerekli olduğu en basit nokta multithreading konusu. İşlemciler eşzamanlı işlemleri uygulamak için biraz oradan biraz buradan işlem yapar ve yarıda bıraktığı her programın işlemciyi bıraktığı durumu harici bir belleğe kaydeder. Yarıda bırakılan programı tekrar yüklerken işlemciyi o duruma geri getirmek için işlemcinin registerlarına erişmek lazımdır ki ne C, ne C++, ne de Rust bunu sağlamıyor. En azından inline assembly biraz sizi rahatlatır. :) Bu arada x86 assembly beni de yoruyor, yaşasın ARM ve Risc-V. :)
Yorumlarda bahsedildiği gibi aslında bu bayağı bayağı baremetal programlamadır. "Kim napsın benim işletim sistemimi" diye düşünseniz de mikrodalgalarda bile bu tarz minimal herhangi bir işletim sistemine dayanmayan programlara ihtiyacımız olabiliyor. Bu yorumlarda gördüğüm "ben olsam Linux üzerine dayanan bir şey yapardım" fikrinin ne kadar absürt olduğunu ispatlıyor. Onu herkes yapar, esas olay bu. :) Haddime düşer mi bilemem ama biraz tavsiye verebilirim. Belki Minix kaynak kodlarını içeriğini inceleyip fikir alabilirsiniz, direkt bizim gibi işletim sistemi tasarlamayı anlamak isteyenler için yazılmış bir işletim sistemidir Minix. Aynı zamanda Minix'in yaratıcısı Andrew S. Tanenbaum'un işletim sistemleri üzerine çok kaliteli kitapları var. Ben çoğu şeyi "Modern Operating Systems"ten öğrendim.
Edit: Aslında birebir tanışmayı çok istedim. Umarım bir gün bitiremediğiniz o çayı beraber içeriz. :)
Teşekkürler güzel incelemeniz için ❤️
@@maqsreal Bu arada discord sunucusuna bir türlü ulaşamadım, yoksa gelirdim:)
discord.gg/ebVr772H kusura bakma süresi geçmiş değiştiriyorum şimdi@@emrecansuster5454
@@maqsreal Sınırdan geçtim :)
mükemmel bir çalışma olmuş tebrik ederim lütfen daha çok ilerlet ve bizi haberdar et
1. layer sistemi gelmeli birden fazla sekme açıldığında atadığımız layerlar üzerinden geçiş yapmalı örnek: youtubda code vid. izliyoruz yanına vscod sabitleyebilmeliyiz.
2.tasarım açısından gelişmeli
3. ekranı 3 veya 4'e bölünmeli
4.ekran sayfa halinde olmalı telfonlarda olduğu gibi sayfa sayfa çevirme olabilir(w10 gibi değil burda ana sayfaları istediğimiz gibi düzenleyebilmeliyiz.kısaca android ana menü gibi
5. video ve resim açma uygulaması bir de ses açma ve ses kaydedici, kamera (kamera varsa erişmeli)
6.sesli asistan (python dilinde yazılan hazır sesli asistanlar var önerim google motorunu kullanman)
7.saat tarih /arkada açık uygulamalar/mikrofon veya kameraya erişince alt barda bir simge gözükmeli (bu sayede yabancı yazılımlar kameraya eriştiğinde görebilirsin
8.şifre girme
9.bitti o zaman yapmaya başla (sesli asistan çok lazım olursa yaz bana ben yapmıştım hem de bir uygulama olarak
int i'yi ve döngü içindeki değerleri döngü dışında tanımlarsan daha hızlı çalışır
Eline sağlık oldukça kaliteli bir video olmuş
bir abone arttın
tbrk düşünmen bile yeterli iken kalk yazmaya çalış tek kelime
‘’mükemmel’’ aslan parçası 👏👏
Senin hiç vakit kaybetmeden makine öğrenimi yapayzekaya yönelmen ve bu alanda ilerleme sağlaman gerekir zaman kaybetme.! Stable Diffusion başlangıç için iyi bir model olabilir..
gerçekten muhteşem sizin gibi değerli yazılımcı karşıma keşfetimde çıktığı için çok mutluyum bende işletim sistemi geliştirmek istiyorum ama aklımda bazı soru işaretleri var grafik arayüzünü guı hangi programlama dili ile yazdınız işletim sistemin kernel kısmını nasıl yazdınız bu sorular hakkında bilgilendirici video çekermisiniz
Bende full-stack web geliştirme ile uğraşıyorum yaklaşık 3 senedir kanalını çok beğendim hemen abone oluyorum.Basarilar 🎉
Senin gözlüklerini yerim güzel kardeşim, eline emeğine sağlık katlaya katlaya daha güzel işler başarman dileğiyle
Kaliteli içerik. Zor olmasına rağmen devam etmiş. Ben daha bu düzeyde değilim.
Masaüstüne sağ tıklayabilmek...
Abi çok güzel bende gelecekte böyle işletim sistemleri yapmak istiyorum. Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Böyle işleri yapmak çok zor. Bilginin kıymetini bil.
Aga, beklemek içimi acıtıyo. Yapmaya başlar mısın? 5 Ay fazla uzundu zaten. Bak, videonu hala izlerken keyif alıyom. Harbiden 40 dklık bir şaheser.
selamlar, mounta dışında bir kaç projem dahada var website ile ilgili video gelecek inşallah eighteenbyte.com ; ayrıca benim için 5 ay geçmedi... yaz tatiline kadar hiçbir şey yapmadım, ve yapmamam gerekiyordu zaten. benim için henüz 20 gün geçti, ve inan bir işletim sistemi yapmak ve bunu 40dk lık video yapmak kolay değil. bu yaz devlog'lar gelecek hem mounta hemde başka projelerle ilgili. lütfen biraz sabır diliyorum, evet sizin için 5 ay geçti gerçekten üzgünüm ama benim için henüz bir ay bile olmadı. yakın zamanda website videosu atmayı planlıyorum, frekansta kalın.
Beklemedeyiz, kral 😀
Görünüşe göre kütüphane eklemek ile ilgili sıkıntı çeken tek ben değilmişim.
2 bölüm gelse çok müteşekkir oluruz
Sadece çift tamponlama ile yetinmeyip, her pencere için (GUI'nde, masaüstü ve menüler de ayrı birer penceredir) iki ayrı görüntü tamponu tutmalısın.
Aynen double buffering yani
@@maqsrealdouble buffering ama her pencere için ayrı ayrı, sadece ekranın tamamı için değil
onu yapmazsan X11 gibi ekranda akma olur
Çok genç yaşta güzel yetenek. Eline sağlık brom
Bu çocuk ileride gelişir. Ben şimdiden buraya imzamı atayım :)
Emeğine sağlık 💯 Bir browser eklersin artık sisteme
Hayatımda harcadığım en iyi 30 dakikalardan biri
abi windows 8 deki sol üst köşedeki düğme efektleri baya iyi olur
iki ihtimal var ya arka planda on tane senior yazılımcı var çocuk da sadece konuşuyor ya da geleceğin karmaşık kod mühendisi konuşuyor..
Yok herhangi bir takım yok henüz kendim çalışıyorum :) Ama yakında projeyi genisletebilmek için ufak bir takım kuracagiz (içinde profesyonel olmayacak tabii ki)
@@maqsreal harikasın. Allah yolunu açık etsin. bolca tutorial bekliyorum ben de ❤️❤️
8:32 kompleks ve karışık aynı anlama geliyor. Herhalde bütün bu kompleks ve karışık işler bu küçük hatayı gözden kaçırmana neden olmuş. 🙃
bence bunu devam ettir ya çok iyi video olmuş dizi tadından haftalık izlenir :D
Bari başlangıç menüsünden de ulaşsaydık uygulamalara da öyle kapansaydı video alışmıştımm
Mükemmel, ben de heves etmiştim bir ara. Kafayı yedim bıraktım. Tebrik ederim.
eline sağlık kanki. İlham verici olmuş.
çok güzel olmuş ellerine sağlık abi
ben böyle windows 12 erken erişim gibi bir şey bekliyodum
Hiç sıkılmadan izliyorum başarılarının devamını dilerim
büyük başarı tebrikler abi
Dostum eline koluna emeğine sağlık. Çok güzel bir proje gerçekleştirmişsin. Hayallerinin peşinden gitmeni ve başarılarını dilerim.
Dostum tebrikler, yaşına göre gerçekten iyi şeyler yapıyorsun, senden tek isteğim videoyu gizliye falan alma daha sonra izleye ekledim izlemek istiyorum videonu:))
şimdi bitirdim videoyu, eline sağlık
eline emeğine sağlık çok güzel olmuş
Şu cocuğa abone olun yeni ekipmanlar alsın
eline sağlık abi müthiş bir emek müq bir edit ve öğretici bir video olmuş daha fazlasını hakediyorsun
Reis sıfırdan yapmak yerine rasgele bir linux (örnek Ubuntu) kullanabilirdin linux açık kaynak kodlu olduğu için daha çok zaman kazanırdın ama böylede iyi
23:12
CUI çok iyi birşey bence.
Linux'ta masaüstünü kapatıp GNU terminaline geçiş yapabiliyoruz ve bunu kullanmak bilgisayarın performansını artırır ve bu sayede işlerini kolaylıkla yapabiliriz😁
CUI hakkında söylediklerin hiç hoşuma gitmedi. Biraz daha saygılı olabilirdin.
Tamam GUI her bilgisayarda olması gereken birşey ama terminal olmazsa olmaz
Hocam sakin ol 😅 CUI'ı yemedik 🤣 benim demek istediğim şey yalnızca CUI kullanmak tembellik dedim. Terminal elbet ki yapacağım ve üzerinde çalışıyorum ama bu terminal sonuçta GUI'ın içinde bir CUI örneği.
Tamamdır, bende yazılım işleriyle ilgilenen birisiyim ama sen benden daha yetenekli birine benziyorsun
Ben sadece Python ve Java biliyorum ama sen sıfırdan bir işletim sistemi yazmışsın gerçekten tebrikler, helal olsun :)
Senden isteğim: komutları Türkçe yapman, ve dosya işlemlerini de yapabiliyorsan yap.
İşletim sistemini yayınlandığında sanal makinede deneyeceğim 😊
Wow yaşın ve yaptıkların. Cidden tebrik ederim emeklerine sağlık. ❤❤❤
iyi iş çıkarmışsın tebrik ederim
Chapter 6 bana üzücü bir sonu hatırlatıyor 😥
Herhalde bir süredir bir devlog'a bu kadar gülmemiştim 😆. Bundan önce güldüm onu bile hatırlamıyorum. Başarılar... Devamını da beklerim. 👍
6:37 Evet, Artık biliyoruz 👍
valla çok güzel eline sağlık
Hayırlı olsun 🎉 bu arada Assembly candır gerisi heyecandır ❤
bence ciddi ciddi yeni bir işletim sistemi yap linux tabanlıi
hangi tutorialdan faydalandın, rica etsem paylaşabilir misin ?
Poncho adlı bir kanal, kanala girip oynatma listelerine bakınca "os dev season 2" diye bir liste var. İyi çalışmalar ❤️
Teşekkür ederim
Harikasın bizim zamanımızda qbasic vardı ugrasamadik beceremedik
... Ben Bunu İBOS AI Nin ISODRIVE ile inceleyim
bunu bir kenara yazın bu çoçuğun geleceği var.❤
İNŞALLAH büyük yerlerde olursun kral.❤
Helal olsun dostum devam boyle
Maşallah tebrik ederim birşeyin çakması değil ama sana bir proje söylesem de onu yapsan mesela benim 1 tb lik hardiskim var ve içi resim dolu ancak ayni resimden bazen 3 bazem 5 resim ayni oluyor ancak okadar çok dosya varki ne nerde bulamiyorum. Şimdi bir program olsa mesela eskiden google picasa vardi kapatıldi muhtemelen sen bilmiyorsundur onun gibi bir program olsa pc ye yükleyince pc deki tüm resimleri tarasa ve aynı olanlari yan yana dizse videoları ayırsa falan böyoe bir proje yapsan iyi olurdu 😇
Tavsiyen için çok teşekkür ederim ❤️ Yanlış hatırlamıyorsam bunun için zaten bir uygulama vardı bugün bir bakıp geri döneceğim.
@@HumanBookss Recuva adlı bir program. Normalde silinen uygulamaları geri getirmek için kullanılsada bir klasörü taratınca aynı isimdeki dosyaları silebiliyoruz diye hatırlıyorum
Duplicate photo finder olarak aratsan pc için bir kaç uygulama bulunmakta belki işine yarar ama o kadar büyük bir veriyi taramak ve bulmak ve bunun uygulamasını yazmak uğraştırıcı ve zor bir proje olur
ben tam olarak mosue'u gezdirirken önceki konumunu nasıl tekrardan arkaplanı yaptığını anlamadım
bir de tavsiye olarka hesap makinesi yapılabilir
O anki koordinatlarda 16x16 lık bir Buffer oluşturmalısın. Bu Buffer renk piksellerini içinde barındırmalı. Daha sonra getpixel ve putpixel fonksiyonlarıyla yazdırdım. Ayrıntılı incelemek istiyorsan RUclips poncho adlı bir kanal var onun oynatma listelerine gir osdev season 2, mouselu olan bölümde detaylı anlatılıyor. Hesap makinesi önerisi için teşekkürler ❤️
İçerik güzel, daha bu yaş grubundayken bilgisayar dünyasına merakın çok güzel. Nacizane tavsiyem videoların kalitesi açısından mizah unsurlarını videonun akışını kesecek şekilde ve sık sık kullanmak yerine içeriğe yedirerek ve daha uzun periyotlarda kullanman olur.
başlığı görünce abone oldum direk :D
Linux tabanlı değilse kullanmam öncekile arch tabanlı değilse asla!!
Şaka şaka, bende denedim bu tarz Bir şey yapmayı Zor hemde baya zoorr tebrik ederim seni sayende gaza gelip yıllar sonra senior dev olunca yapılacaklar listeme ekledim.
Tebrikler, iyi eğlenceler.
tebrik ederım eline sağlık ömer
Tebrik ederim çok başarılı bir çalışma.
kanka boyle devam et yakinda cok iyi yerlere gelirsin ama edit icin biraz daha uras ve iyi bir mikrofon al :)
11:50 0 bir doğal sayı değildir.
Doğal sayıdır.
@@maqsreal değildir.
Zero is not a natural number.
Sıfır doğal sayıdır.
Hangi ülkede olduğuna göre değişir
@@thatsjstme İngilizler kabul etmiyor olabilir ama Türkiye'de öyle olduğuna eminim.
@@maqsreal hayır Türkiye'de de kabul ediliyor ama ortaöğretimde değil üniversitede.
Güzel content, saglam bir kernelin varsa umarim acik kaynak yaparsih. Sahsen ben boyle bir OS icin cesitli uygulamalar gelistirmeyi isterim.
0:22 abart o zaman. Eğer bunu yaoabiliyosanız daha iyisini deneyin geç yaşta yaşınızı kullanıp türkiye için ve dünya için devrim niteliğinde bişey yapın.
Başarılar dilerim, süper video
abi sen de mi burdasın ?
ne yetenekli çocuklar var değil mi?
@@kilicdaroglu-istifa-et vallahi helal olsun...
Kardeşim eline koluna sağlık anlatım baya eğlenceli ve anlaşılır olmuş tebrikler 👏
ufak bir tutorialımsı şeyler fena olmazdı be (osdev) (istek)
dostum bende c# c++ yazıyorum projelerde ne yapsam diye düşünürken malware yazmaya karar verdim hem c# hemde c++ da aktif olarak geliştiriyorum sende deneyebilirsin veya c++ ileri seviyeye taşıyıp oyunlara hile yazabilirsin bu seni her anlamda ileriye taşır
Senin yaşındakiler oyun oynamaktan beyni tıkanmış durumda. Öncelikle çalışmaların için tebrik ederim.
Bu bir eleştiri vs olmayacak çünkü eleştiri olacak bir konu değil senin çalışman sadece bir konuya açıklık getirmek isterim ki; gerçek anlaımda bir işletim sistemi kodlamak isterseniz. Sadece 010101 algılayan cpu yerine yeni bir cpu tasarımıda yapılabilir ve buna özgü bir dil geliştirilebilir. Tabi bu bahsettiğim şey arge olmadan imkansız bir şey ancak gerçek anlamda hem donanım hemde yazılımın farklı olması sistemi daha uniq yapardı.
İçerik ve video gerçekten güzel fakat edit için önerilerim olacak. Müziği kendi sesinden azalt. Sana net mikrofon lazım umarım güzel bir sponsor bulabilirsin veya göz önüne çıkarsın. Editlerdeki ses efektleri de bir tık kulak ağrıtıyor. Video içi kullandığın "meme"ler olsun editler olsun fazla iyi ben beğendim. Sana hayatında başarılar diliyorum. Güzel yerlere gelmeni temenni ederim.
Hocam seni çok iyi anlıyorum büyük ihtimalle bu videoyu yapmak çok uzun zamanını aldı (Devamı nerde 3 hafta oldu a)
Eline sağlık çok iyi bir içerik olmuş. Ben senin yerinde olsaydım linux tabanlı yani sıfırdan değil ama büyük oranda kendi emeğim olduğu bir işletim sistemi yapardım. Neden böyle yapardım çünkü bu iş çok kompleks, bir yere kadar yapılmışını alıp sonra kendim de bir şeyler katsam çok daha kolay olur gibiydi. Bu dedigim denin videonun yerini tutamaz ama belki benzer bir içerik çekmek istersen bu yola basvurabilirsin. Eline sağlık senin gibi kanallar artmalı.
Kesinlikle haklısın fakat öyle bir video atsaydım muhtemelen "ya sen baştan yapmamışsın ki sahtekar!" Gibi yorumlar alacağım için bu yönteme başvurdum.
Şöyle düşün: Bu videoya bile sırf milyonlarca satırlık driver kodlamadığım için sövenler var.
Teşekkürler ❤️
@@maqsreal çok haklısın. Bu video icin yaptığın bile büyük emek istiyor, kötü yorumlar mantıklı degil. Devamı gelirse cok güzel olur.
İnsanlar hep konuşacak, pizzasından aldığı ısırıkla klavyenin arasına dökülen unlara aldırış etmeden yağlı elleriyle aslında sana kendi tembelliklerini kusacaklar. Öfke bireyseldir. İyi ki linux yapmamışsın çünkü linux zaten kernel çekirdeği, sadece bu yolu izleyerek bile ne güzel şeyler öğrenmişsin, seninle gurur duydum güzel kardeşim sadece kendine odaklan ve paylaş. Bu arada aç reponu paylaş tamamlanmamış olsa bile senin gibi kardeşler birleşsin el ele büyütün olayı.
Bana bir işletim yapar mısın? İçinde not defteri, paint, müzik çalar ama müziğin her bir notasına kadar yeri geldiğinde müdahale edebileceğim şekilden olucak. Dosya yöneticiside olmazsa olmaz. Ben dosya oluştururken HDD'deki ilk bulduğu boşluğa rastgele yazmak yerine nereye hangi sektöre yazacağını ben belirleyebileyim istiyorum. Disk birleştirme işlemini dosyaları nerden nereye kopyalacağımı seçerek kendim birleştirmek istiyorum. Olurda diskte bozuk sektör var. Bozuk olan sektorü görüp oraya bir daha veri yazılmasın diye işe yaramaz içinde 0'larla dolu dosyaları oraya yazmak istiyorum. Böylece sağlam dosyalar bozuk sektörlere gelmez. Bu işletim sistemimle diğer HDD'lere ulaşıp disk birleştirme yapabilmek istiyorum. Malum sistem açıkken tamamı ile disk birleştirme yapılamıyor. Bozuklan dosyaların neresinde bozuk sektörler var onları görüp o bozulan değeri 256 karakterden tek tek deneyerek bozuk dosyayı onarmak istiyorum. Video editleyecek programları da olsun. Her türlü dosyada tam özgürlükle istediğim gibi editleyeyim istiyorum. Hex editte olsun. İçinde kaynak kodlar ve şu kodlar ile şunları yapabilirsin diye kodları açıkladığın yardım menüsü de olsun. Elle yeni birşeyler öğrendikçe orayı benim için güncelle. Bende öğrendiğim kodları oraya yazayım. İşletim sistemine isim olarak sonsuz düzenleme ismini de koyarsın.
Bütçe olarak 1 milyon ₺'ye senden bu sistemi satın almak isterdim. 18 seneye kadar 1 milyon ₺ kazanma hayallerim var. Ben parayı biriktirmeye çalışayım sende işletim sistemini yapmaya çalış. Yıllık uygun fiyatlı bir ödeme planıyla zaman içerisinde taksit taksit ödeyerek satın alayım. Ödediğim para 1 milyon ₺ olduğunda sistemin tüm hakları benim üstüme olucak. Olurda duruma göre yardım menüsünde güncelleme yayınlamaya devam etmek istersen güncelleme başına ücretli hale de getirebilirsin. İşletim sistemine uygulama yüklemek kaynak kod şeklinde olsun. Yardım menüsünde kodların nasıl kullanılacağı uygulama mağazasında yüklemek istediklerimin kaynak kodları olsun. Kopyala yapıştır derle çalıştır şeklinde uygulamalar yüklenebilsin. Bana windows'u aratmasın. Her uygulamayı açabilsin. Gördüğüm her oyunu istersem bir benzerini işletim sistemimde yapabilecek tüm komutlara sahip olmak isterdim. Bu işletim sistemi kendi aralarında özel sohbet uygulaması da olsun.
İşletim sistemini yaparken şu kuralda olsun. Hiç bir uygulama Ram'da açık olan başka uygulamanın verilerini okuyamasın. Olurda bu gerçekleşirse mavi ekran versin. Uygulamaların okuyabileceği dosya ve dizinleri de sınırlama koyabileceğimiz özellikli olsun. Sonradan yüklenen uygulama hiç bir sistem dosyalarına asla okuyamasın. İlle sistem dosyası okunması gerekiyorsa bir kopyası uygulama dizinine kopyalansın orda işlem yapsın. Bu kopyalanan dosya işletim sistemini ilk yüklendiğindeki dosya olsun. Sonraki değişiklikler ikinci bir sistem klasöründe tutulsun. İlk sistemde hiçbir şekilde düzenleme yapılmasını istemiyorum. Sonraki sistem1 sistem2 sistem3 diye giden klasörlerde sistem için değişikler tutulsun. Gün gelir bir bozuk sektöre sistem kitlenir diye. Sistem %300 oranında yedekli bir şekilde tutulsun. Kullanıcı dosyaları da otomatikman %300 yedekli tutulsun. Yer doldukça zamanla bu oran azalsın. Zamanla hatalar çoğaldıkça yedekli oranı tekrar arttırsın. Yer yoksa sistemden dosya silmeyi önersin. Rastgele verilerim gideceğine veri istifi yaptığım verilerden en gereksiz olanları ben seçerek vazgeçeyim. Bozuk sektör ile karşılaştığımda üzülmek yerine bozulmadan vedalaşsam daha iyi olur.
Bu fikirler ışında bu hayalimdeki işletim sistemini yapabilecek misin? Yaptıktan sonra ben kullanırken istediğim gibi özelleştirmemi sağlayacak kaynak kodları da içinde gelecek mi?
Hackleme olayını en baştan bitirecek şekilde yapabilir misin? Her siteye erişimi olmasın. Erişmesi istediklerimiz sitelere kendimiz izin vermeliyiz? Yönlendirme sonrasında site değişirse ve o site izin verilen siteler arasında değilse internete erişim vermese süper olur. Birde sitelerin kayıtlı mı kayıtlıysa kaç yıl ay ve gün olarak bildirim yapsın. Her site sayfasında. Böylece yakın zamanda açılanlarda dikkat bu site dolandırabilir diye uyarı versin.
Bu fikirler başlangıç sen sistemi yap bende paraları bulayım. Ben sistemde yüksek GHZ'lere çıkmayı seviyorum. Hazırda beklet seçeneğide olsun. Bakalım senin yapacağın sistemde 12,6GHZ'ten fazla son limit olan 35GHZ hızlara çıkabilecek miyim? Isınırsa sistem yeniden başlasın. Yüksek GHZ'lere senin sistemde çıkacaz derken alev alev yakmayalım bilgisayarı. Stok fanla çıkabilmek hayalim.
reis kısaca yazar mısın ne istediğini
@@maykutoo Kendime özel güncellemeler alan bana yazılım dillerini öğreten ve her türlü dosyada sektör sektör dolaşıp istediğim dosyayının 0 yada 1 değerini değiştirebileceğim bir işletim sistemi istiyorum. 18 yıl içinde kazanabilirsem 1 milyon ₺'ye işletim sistemin tüm haklarını almak istiyorum. Ekrana yazı yazdırmaktan ve ekranda sayılara hesap yapmaktan ötesine geçemedim ben. Bu ara basamağı öğrenip orda uzunca yazdığım hayallerimi gerçekleştirecek işletim sistemini yapmasını istiyorum. Kısa yazmayı beceremiyorum. En kısa yazım bu kadar.
Neden linux kullanmıyorsun :d
@@Beryesa. Linux MX'te kullanıyorum. Onda çözemediğim bir kaç sorun var? Korsan oyunlarda oyun cd istemesi? Anti-cheat'a sahip oyunlarda oyunların hata vermesi. Sistemde güncelleme kaçıracak kadar sistemi güncellemezsem bilgisayar aşırı yavaş bir hale dönüşmesi. Sistemi güncelleyen uygulama sonsuz döngüye giriyor. Kapatamıyorumda sistemde işaretçi ile takıla takıla hareket ediyor. Olurda el alışkanlığından ctrl alt delete'ye basarsam yeniden başlıyor. Ekrana sistemde onarılamaz hata oluştu yazıyor. Bilgisayarın kapanma özellikleri devre dışı kalıyor. Fişi çekip kapatınca da bir daha açılmıyor. Bu sorunları da nasıl çözeceği mi bilmiyorum? Bir bilgisayarı bozmak benim için saniyelik iş. Geri düzeltmeyi daha bulamadım. Hep veri kaybı ile sonuçlanıyor. Bilgisayarın pilini çıkar bios'u da sıfırla sonra sistemi aç göreceksin ki haberin olmadan sistem çökmüş. Biostaki ayarları geri yaptığında ise erişilemez önyükleme hatası alacaksın. Buna dayanıklı sistem var mı? Diski raw yaptım nasıl düzelticem diye kara kara düşünüyorum? Bence eski sistemde ekranda F2 ile devam et yada DELETE ile biosu ayarla diye seçeneği boşuna koymuyorlarmış. Benim sistemde bu seçenekler varsayılan olarak kapalı geliyor. Bundan önceki bilgisayarımda böyle değildi. Eski kasayı 125°C'de kullandım hep 128°C olunca tozunu siliyordum. İlk günden beri böyleydi. Oyunlar 8 kat hızlı oynatılırdı o bilgisayarımda. Tek sorunu sıcaktan patlamamış konsandatör kalmamış anakartta hata mesajı bile veremiyor anakart. Saatlerce aç kapa uğraşırsam arada hiç hata yokmuş gibi açılıyor. Sistem olmadığından kodu sen ben çalıştırayım bios ekranında kalıyor. Ekrana yazı ve hesap makinesi işleri yapabiliyor. Bunlar için HDD'ye ihtiyaç duymuyor. Yeni bilgisayarda yok böyle bir özellik ya. Commandore 64 gibi komut girilebilen ekran açılıyor. Bu sisteme direk kodları ram'a yazıp çalıştır dersek sanki işletim sistemim varmış gibi. HDD'siz kullanılabilir miydi? Sistemi Ram'a kurmak gibi hayalim var. Açılırken tüm sistemi yazayım gir tuşuna basayım sistem açılsın. Yapılabilir mi? Commandore 64'lerde yapılabiliyordu? Benim eski bilgisayarımda da gerekli komutlarla internete erişilebilse sonrasında gerisi gelir diye düşünüyorum. Sonuçta ekrana komut girilen bios sistemi var.
Sen ödemeye başla bende yapmaya baslayayim 😂
Çok güzel video olmuş tebrik ederim. Ama bazı yerlerde uzun açıklamalar yazmana rağmen hızlı gelişen yapmışsın. Videoyu durdurarak yakalayamıyorum bile