Είμαι φοιτήτρια νοσηλευτικής και με τα βίντεό σου κατανοώ πολύ περισσότερα πράγματα. Συνέχισε έτσι. Θα ήταν εξίσου ωραίο ένα βίντεο για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.!
Μπράβο γιατρέ. Το μόνο που μου έλειψε, ήταν μια μικρή εισαγωγή σχετικά με την λειτουργία του εν λόγω οργάνου. Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο στους μη-γιατρούς. Συνέχισε να ανεβάζεις υλικό!
Ευχαριστώ πολύ! Σκόπιμα δεν έκανα αναφορά στη φυσιολογία του, γιατί η λειτουργία του δεν είναι μια αλλά αρκετές, και το βίντεο θα έβγαινε τεράστιο και κουραστικό.. Το έχω όμως στο νου μου για μελλοντικό θέμα! :)
Πολλές απορίες: 1. Η επίκρουση, μαθαίνεται;;;Θέλει να είσαι "ταλέντο" για να καταλάβεις που είναι τι;;;; 2. Γιατί οι αριθμοί στο σύστημα κουινό είναι μπερδεμένοι;;;; 3. υπάρχουν και άλλα συστήματα εκτός από το σύστημα του κουινό που διαιρούν το συκώτι;;;; Aφού το σηκότι είναι ένα όργανο πως γίνεται να έχει ανεξάρτητα τμήματα;;;Δεν είναι λίγο περίεργο αυτό;;; 4.Στο συκώτι υπάρχει κάποιο λίπος γύρω του για να το προστατεύει όπως γίνεται και στην καρδιά;;; 5. Τα φάρμακα(κυρίως αντιβιώσεις)μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι αν πριν δεν έχει φάει ο ασθενής φαγητό;;;; 6.Υπαρχουν συνέπειες του καπνίσματος στο συκώτι;;;;
1. Η επικρουση μαθαίνεται στη σχολή. 2. Δεν έχω ιδέα, ο Γάλλος χειρουργός Claude Couinaud είναι ο μόνος υπεύθυνος για τους μπερδεμένους αριθμούς. 3. Υπάρχει το σύστημα Healey & Schroy το οποίο χωρίζει τα τμήματα με βάση την ηπατική αρτηρία και όχι την Πυλαία φλέβα. 4. Ναι υπάρχει λίπος γύρω από το συκώτι όπως και από τα άλλα όργανα και λέγεται σπλαχνικό λίπος. 5. Το αν ένα φάρμακο πρέπει να ληφθεί μαζί, πριν ή μετά από φαγητό έχει να κάνει με την απορρόφησή του ή με το πόσο μπορεί να επηρεάσει τον γαστρεντερικο σωλήνα. Από όσο γνωρίζω δεν έχει να κάνει με το συκώτι αυτό 6. Υπάρχουν συνέπειες του καπνίσματος σε όλα τα όργανα, αν καπνίζεις προσπάθησε να το κόψεις όσο είναι καιρός!
@@human_nature_ όχι δε καπνίζω.Όπως έχω πει σε άλλα σχόλια σχόλια, είμαι γιός γιατρού και έτσι ξέρω τις συνέπειες.Απλά ο πατέρας, μου έμαθε μια γενική ανατομία, αλλά τόσα για το συκώτι δεν έκατσε να μου μάθει.Γι' αυτό και έχω τόσες ερωτήσεις.
Η χολεκυστεκτομή (αφαίρεση της χοληδόχου κύστης) γίνεται σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα χολολιθίαση (πέτρες στην κύστη που μπορεί να προκληθούν πχ από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στη χολή), χολεκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης) ή καρκίνος της χοληδόχου κύστης. Αιφαιρώντας την κύστη δε σημαίνει ότι ο ασθενής μένει και χωρίς χολή. Η χολή συνεχίζει και παράγεται κανονικά από το συκώτι, απλώς δεν υπάρχει πια χώρος αποθήκευσης.
Human Nature Σ'ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση, Γράφεις "απλώς δεν υπάρχει πια χώρος αποθήκευσης" Με αυτό θα υπάρχει μια συνεχής παροχής οξύ στο στομάχι με συνέπεια έλκος - αίσθηση καούρας?? Ανεξαρτήτως αν είναι γεμάτο η άδειο το στομάχι??
Ναι, η χολή μετά ρέει κατευθείαν κάθε φορά που παράγεται από το συκώτι, αλλά δεν είναι όξινη (το ph της κυμαίνεται στο 7 με 8). Επίσης δε ρέει στο στομάχι αλλά στο δωδεκαδάκτυλο, το οποίο βρίσκεται αμέσως μετά το στομάχι. Το πρόβλημα στο να μην υπάρχει αποθηκευτικός χώρος είναι ότι μετά πρέπει να φτιάξεις τη διατροφή σου με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσεις λίγο τις τροφές που απαιτούν πολλή χολή (πχ λιπαρά), γιατί το συκώτι δεν παράγει μονομιάς μεγάλες ποσότητες εφόσον έχει συνηθίσει στο να υπάρχει μια "αποθήκη", και αυτό δεν αλλάζει ούτε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται λίγα και μεγάλα γεύματα, δηλαδή θα πρέπει να τρως πολλές φορές μικρότες ποσότητες μέσα στην ημέρα. Επίσης θα πρέπει να περιοριστούν τροφές που αυξάνουν την οξύτητα των υγρών του στομάχου, όπως για παράδειγμα η καφεϊνη η οποία μεταξύ των άλλων κάνει και το στομάχι να αδειάζει πιο γρήγορα, επιβαρύνοντας έτσι το δωδεκαδάκτυλο, αφού δεν υπάρχει πια μεγάλη ροή χολής για να το προστατεύσει. Οπότε ναι, ένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να έχεις μετά την αφαίρεση της κύστης είναι και καούρα, αλλά τα προβλήματα είναι πλήρως αντιμετωπίσιμα και με τον καιρό καλυτερεύουν. Συγγνώμη για το σεντόνι, ελπίζω να σε κάλυψα! ^_^
@Άγγελος Ελευθεριάδης Με κάλυψες απόλυτα! @videakias3000 Το λίπος χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Μετατρέπεται δηλαδή σε ενέργεια, δεν αποβάλλεται. Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και είναι κομμάτι του μεταβολισμού (ο οποίος με τη σειρά του διαχωρίζεται σε αναβολισμο και καταβολισμο) δηλαδή όλων των χημικών αντιδράσεων που γίνονται στα κύτταρα με σκοπό την παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας.
@@nikoskrk_1837 σόρρυ που δεν σού απαντούσα, αλλά δεν ήρθε μύνημα ότι μου έχεις απαντήσει. Λοιπόν θα σου πω γιατί. Όλοι οι μύες συστέλλονται και διαστέλλονται. Αυτό γιατί κουνιέται όλη η μάζα τους. Αλλά όλοι έχουν συμπαγές εσωτερικό. Και δεν είναι όργανα. Είναι ινώδεις ιστοί που χρεισιμοποιούνται για να κινούν τα οστά.
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα κατατοπιστικότατα βίντεο! Αλήθεια γνωρίζεις τον μηχανισμό με τον οποίον μπορεί να αναγεννηθεί το συκώτι ; δεν μπορεί να γίνεται επ'άπειρον, έχει σχέση με το κυκλοφορικό η αιτία; Ευχαριστώ! Καλή συνέχεια!
Η χοληδόχος κύστη είναι το σακουλάκι που συγκρατεί τη χολή που παράγεται από το συκώτι, σαν αποθήκη δηλαδή. Ο κυστικός βόθρος είναι το βαθουλωμα του συκωτιού πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένη η χοληδόχος κύστη. Στο 5:08 τον αναφέρω και σαν "βόθρο της χοληθοχου κύστης".
Human nature αυτό πρέπει να ήταν πολύ απαιτητικό βίντεο !!! Μπράβο!!! Έχω μια μικρή αθώα ερώτηση... Σίγουρα έχεις ακούσει την φράση " μου έκοψες την χολή " ( που σημαίνει με τρομαξες ) αυτή η φράση έχει κάποια ιατρική βάση η μια ιατρική γνώση που έχει παρερμηνευτει από τον καθημερινό άνθρωπο που δεν γνωρίζει καλά ιατρική..?
@@human_nature_ Ορισμένοι οργανισμοί (π.χ Ιχθύες) σε καταστάσεις έντονου στρες ή απότομη αλλαγή της πίεσης δέχονται τραυματισμούς στο ήπαρ όπως ρίξη χοληδόχου κύστης. Ίσως σε κάποια τέτοια κατάσταση βασίζεται η φράση (?)
Μόνο εγώ παθαίνω κάτι σαν ταχυπαλμια όταν βλέπω όργανα? Από τη μαθητική ηλικία μου ήταν αδύνατον να παρακολουθήσω βιολογία και ότιδηποτε σχετικό με εσωτερικά όργανα. Καθώς εκείνη τη στιγμή ένιωθα μια περίεργη αίσθηση. Αυτή η αίσθηση υπάρχει ακόμα και σήμερα αλλά σε πιο ήπιο επίπεδο.
Χρήσιμο, είτε για μεγάλους είτε για μικρούς. % σελίδες ανιαρού διαβάσματος ενός βιβλίου στο σχολείο έγιναν ένα ευχάριστο 10 λεπτο βίντεο. Ότι πρέπει να μάθημα
Ο λόγος που δε βλέπω τίποτε το ιδιαίτερο στις δομές των συκωτιών που καταναλώνω με τις αραβικές ποιός να είναι άραγε; Α) το γεγονός ότι πεινάω οπότε με ενδιαφέρει περισσότερο να το φάω απ' ότι να δω από τι αποτελείται; Β) Υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία λόγω του ανακακατώματος των με τα υπόλοιπα υλικά; Γ) Έχουν μικρό μέγεθος; Δ) Με το μαγείρεμα καταρρέουν οι δομές; Ε) Δεν είμαι φοιτητής ιατρικής ώστε γι' αυτό δεν έχει τύχει ποτέ να το σκεφτώ σαν εξεταζόμενο υλικό για να το παρατηρήσω; ΣΤ α) Ένας συνδυασμός των παραπάνω; ΣΤ β) Κι αν ναι ποιός; Επίσης ξέρεις καθόλου αν οι χασάπηδες το κόβουν το συκώτι με βάση το πώς οι γιατροί το έχουν χωρίσει; Κι αν ναι θα μπορούσε η υιοθέτηση μιας τέτοιες πρακτικής να εγκαινιάσει ένα νέου είδους κρεατοφαγικής κουζίνας πχ την Ανατομική Κουζίνα; Επίσης γιατί οι γιατροί λένε να μην τρώνε συκώτια όσοι έχουν ανεβασμένο ουρικό οξύ; Έχω απορίες!
Λογικό είναι μετά το ψήσιμο να μη μπορείς να δεις και πολλά πράγματα :Ρ Τώρα για τις απορίες περί χασαπηδων, θα σε γελάσω, αν μάθεις πες μου κι εμένα 😂! Όσο για την τελευταία ερώτηση, το ουρικο οξύ προκαλείται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, λόγω καταβολισμου των πουρινων (αδενίνη και γουανίνη που βρίσκονται στο DNA).
Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να το κάνει για να δει αν το συκώτι σου είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Υπάρχουν αρρώστιες στις οποίες τα όρια διευρύνονται τόσο πολύ που μπορεις ακόμα και να το ψηλαφισεις κάτω από τα πλευρά, κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν πρέπει να συμβαίνει. Οπότε μην τρομάξεις αν ο γιατρός σε τσεκάρει. Εκτός αν γαργαλιεσαι 😂
Απλως θαυμαζω και απολαμβανω το οτι δημιουργουνται τετοια βιντεο, με ποικιλη θεματολογια, ποιοτικα, στα Ελληνικα! Μπραβο σας ♥
Πόσα πολλά μπράβο να πω... χρειαζόμαστε τέτοια κανάλια στο yt σαν το δικό σου... όσο μπορείς συνέχισε ....
ΤΈΛΕΙΟ ΒΊΝΤΕΟ!!!!! Τρ κατάλαβα καλύτερα και συνεδεσα αυτά που γνωρίζω από το σχολείο!! Είσαι καταπληκτική!!! Συνέχισε έτσι!!!!
Πολλά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο για όσα κάνετε!!!!μας βοηθάτε να προσέχουμε τον εαυτό μας!!! είναι πολύτιμη Η συμβολή σας
Συγχαρητηρια για την πολυτιμη δουλεια !!!
Τέλειο βίντεο!!!!!!!!!.......... Και έχεις ωραία φωνή.
Σε ευχαριστώ πολύ! 😃
@@human_nature_ τίποτα ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Ευχαριστούμε!
SONHLIOSH ME AMIANTO
Πολύ ενημερωτικό!!!!! Σ'ευχαριστούμε.
Μπράβο σας. Έξυπνο κατανοητό διασκεδαστικό επίσης.
Είμαι φοιτήτρια νοσηλευτικής και με τα βίντεό σου κατανοώ πολύ περισσότερα πράγματα. Συνέχισε έτσι. Θα ήταν εξίσου ωραίο ένα βίντεο για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.!
Υπεροχοοοοοοοοο!θα το ήθελα πιο αργά για να το παρακολουθήσω καλύτερα!όμως είναι πολύ κατανοητό!
Φοβερά φοβερό το σημερινό βιντεάκι!
Συνέχισε την ωραία δουλειά! 😁
Σε ευχαριστώ πολύ! 😊
Επιτέλους μου λύθηκε αύτή η απορία👍
εξαιρετικο βιντεο οπως και ολα στο καναλι .Με εχουν βοηθησει υπερβολικα με το μαθημα ανατομιας του επαλ
Πολύ καλό βίντεο χρήσιμα για τι μιλάει για τον οργανισμό σού αλλά λίγες πρόλαβες δεν πειράζει συνέχιζουμε 👍,😘👍😘👍😘🔥
Well done κοπελιά
Υπεροχη δουλεια!Σας ευχαριστω.
Εγώ ευχαριστώ! ❤️
Είσαι πολύ καλή σε αυτό που κάνεις. Μπράβο σού
Μπράβο γιατρέ. Το μόνο που μου έλειψε, ήταν μια μικρή εισαγωγή σχετικά με την λειτουργία του εν λόγω οργάνου. Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο στους μη-γιατρούς. Συνέχισε να ανεβάζεις υλικό!
Ευχαριστώ πολύ! Σκόπιμα δεν έκανα αναφορά στη φυσιολογία του, γιατί η λειτουργία του δεν είναι μια αλλά αρκετές, και το βίντεο θα έβγαινε τεράστιο και κουραστικό.. Το έχω όμως στο νου μου για μελλοντικό θέμα! :)
Συγχαρητήρια πολύ ωραία βίντεο
Σε ευχαριστώ πολύ! ❤️
Λίγες μέρες πριν της πανελλαδικες και εύχομαι να είχες κ άλλα βίντεο όπως σπλήνα και άλλα π δυσκολεύομαι.. Έχω εξαντλήσει τα βίντεο όλα .. Πφφφ 💗
Καλή επιτυχία σου εύχομαι! Να είσαι χαλαρή όσο περισσότερο μπορείς και να διαβάζεις με ηρεμία! Είμαι σίγουρη ότι θα τα πας τέλεια!
Μπορείς να κάνεις ένα βίντεο για τους καρκίνους κ ποια είναι τα εμπόδια στο να βρεθεί λύση..
Πολλές απορίες: 1. Η επίκρουση, μαθαίνεται;;;Θέλει να είσαι "ταλέντο" για να καταλάβεις που είναι τι;;;; 2. Γιατί οι αριθμοί στο σύστημα κουινό είναι μπερδεμένοι;;;; 3. υπάρχουν και άλλα συστήματα εκτός από το σύστημα του κουινό που διαιρούν το συκώτι;;;; Aφού το σηκότι είναι ένα όργανο πως γίνεται να έχει ανεξάρτητα τμήματα;;;Δεν είναι λίγο περίεργο αυτό;;; 4.Στο συκώτι υπάρχει κάποιο λίπος γύρω του για να το προστατεύει όπως γίνεται και στην καρδιά;;; 5. Τα φάρμακα(κυρίως αντιβιώσεις)μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι αν πριν δεν έχει φάει ο ασθενής φαγητό;;;; 6.Υπαρχουν συνέπειες του καπνίσματος στο συκώτι;;;;
1. Η επικρουση μαθαίνεται στη σχολή. 2. Δεν έχω ιδέα, ο Γάλλος χειρουργός Claude Couinaud είναι ο μόνος υπεύθυνος για τους μπερδεμένους αριθμούς. 3. Υπάρχει το σύστημα Healey & Schroy το οποίο χωρίζει τα τμήματα με βάση την ηπατική αρτηρία και όχι την Πυλαία φλέβα. 4. Ναι υπάρχει λίπος γύρω από το συκώτι όπως και από τα άλλα όργανα και λέγεται σπλαχνικό λίπος. 5. Το αν ένα φάρμακο πρέπει να ληφθεί μαζί, πριν ή μετά από φαγητό έχει να κάνει με την απορρόφησή του ή με το πόσο μπορεί να επηρεάσει τον γαστρεντερικο σωλήνα. Από όσο γνωρίζω δεν έχει να κάνει με το συκώτι αυτό 6. Υπάρχουν συνέπειες του καπνίσματος σε όλα τα όργανα, αν καπνίζεις προσπάθησε να το κόψεις όσο είναι καιρός!
@@human_nature_ όχι δε καπνίζω.Όπως έχω πει σε άλλα σχόλια σχόλια, είμαι γιός γιατρού και έτσι ξέρω τις συνέπειες.Απλά ο πατέρας, μου έμαθε μια γενική ανατομία, αλλά τόσα για το συκώτι δεν έκατσε να μου μάθει.Γι' αυτό και έχω τόσες ερωτήσεις.
⚕️👍
Οι όρχεις
Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αφαίρεση χοληδόχου κύστης και τι το προκαλεί??
Η χολεκυστεκτομή (αφαίρεση της χοληδόχου κύστης) γίνεται σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα χολολιθίαση (πέτρες στην κύστη που μπορεί να προκληθούν πχ από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στη χολή), χολεκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης) ή καρκίνος της χοληδόχου κύστης. Αιφαιρώντας την κύστη δε σημαίνει ότι ο ασθενής μένει και χωρίς χολή. Η χολή συνεχίζει και παράγεται κανονικά από το συκώτι, απλώς δεν υπάρχει πια χώρος αποθήκευσης.
Human Nature Σ'ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση,
Γράφεις
"απλώς δεν υπάρχει πια χώρος αποθήκευσης"
Με αυτό θα υπάρχει μια συνεχής παροχής οξύ στο στομάχι με συνέπεια έλκος - αίσθηση καούρας??
Ανεξαρτήτως αν είναι γεμάτο η άδειο το στομάχι??
Ναι, η χολή μετά ρέει κατευθείαν κάθε φορά που παράγεται από το συκώτι, αλλά δεν είναι όξινη (το ph της κυμαίνεται στο 7 με 8). Επίσης δε ρέει στο στομάχι αλλά στο δωδεκαδάκτυλο, το οποίο βρίσκεται αμέσως μετά το στομάχι. Το πρόβλημα στο να μην υπάρχει αποθηκευτικός χώρος είναι ότι μετά πρέπει να φτιάξεις τη διατροφή σου με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσεις λίγο τις τροφές που απαιτούν πολλή χολή (πχ λιπαρά), γιατί το συκώτι δεν παράγει μονομιάς μεγάλες ποσότητες εφόσον έχει συνηθίσει στο να υπάρχει μια "αποθήκη", και αυτό δεν αλλάζει ούτε μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται λίγα και μεγάλα γεύματα, δηλαδή θα πρέπει να τρως πολλές φορές μικρότες ποσότητες μέσα στην ημέρα. Επίσης θα πρέπει να περιοριστούν τροφές που αυξάνουν την οξύτητα των υγρών του στομάχου, όπως για παράδειγμα η καφεϊνη η οποία μεταξύ των άλλων κάνει και το στομάχι να αδειάζει πιο γρήγορα, επιβαρύνοντας έτσι το δωδεκαδάκτυλο, αφού δεν υπάρχει πια μεγάλη ροή χολής για να το προστατεύσει. Οπότε ναι, ένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να έχεις μετά την αφαίρεση της κύστης είναι και καούρα, αλλά τα προβλήματα είναι πλήρως αντιμετωπίσιμα και με τον καιρό καλυτερεύουν. Συγγνώμη για το σεντόνι, ελπίζω να σε κάλυψα! ^_^
@@human_nature_ Και πάλι σ'ευχαριστώ😁
έχω μια απορία,πώς ο οργανισμός μας αποβάλει το περιττό λίπος όταν κάνουμε δίαιτα?
@Άγγελος Ελευθεριάδης
δηλαδή το λίπος μετατρέπεται σε κάτι άλλο το οποίο μετά αποβάλλεται,έτσι?
@Άγγελος Ελευθεριάδης Με κάλυψες απόλυτα!
@videakias3000 Το λίπος χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Μετατρέπεται δηλαδή σε ενέργεια, δεν αποβάλλεται. Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και είναι κομμάτι του μεταβολισμού (ο οποίος με τη σειρά του διαχωρίζεται σε αναβολισμο και καταβολισμο) δηλαδή όλων των χημικών αντιδράσεων που γίνονται στα κύτταρα με σκοπό την παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας.
Δύο πράγματα να θυμάσαι:
Γλυκολυση:
Γλυκόζη+φωσφορικο άλας=ATP
@@human_nature_ εφόσον δεν αποβάλεται τότε που πάει όλο το βάρος που χάνω?
KLP
Συμπαγές όργανο επίσης ο εγκέφαλος,τα νεφρα,Ο βραχίονας μυς
Moνο τον εγκέφαλο έχεις σωστό.
@@g.l.9592 εξηγησε το
@@g.l.9592 εχεις δικαιο για το νεφρο αλλα για τον βραχιονα μυ δεν ξερω γιατι με βγαζεις λαθος αμα μπορουσες να το εξηγησεις λιγο θα ηταν χρήσιμο
@@nikoskrk_1837 σόρρυ που δεν σού απαντούσα, αλλά δεν ήρθε μύνημα ότι μου έχεις απαντήσει. Λοιπόν θα σου πω γιατί. Όλοι οι μύες συστέλλονται και διαστέλλονται. Αυτό γιατί κουνιέται όλη η μάζα τους. Αλλά όλοι έχουν συμπαγές εσωτερικό. Και δεν είναι όργανα. Είναι ινώδεις ιστοί που χρεισιμοποιούνται για να κινούν τα οστά.
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα κατατοπιστικότατα βίντεο! Αλήθεια γνωρίζεις τον μηχανισμό με τον οποίον μπορεί να αναγεννηθεί το συκώτι ; δεν μπορεί να γίνεται επ'άπειρον, έχει σχέση με το κυκλοφορικό η αιτία; Ευχαριστώ! Καλή συνέχεια!
Όταν αφαιρούμε την χολή τι γίνεται
Τέλειο βίντεο....
Μια ερώτηση...
Ποιά η διαφορά της χολυδοχου κύστης και του κ κυστικου βοθρου?
Η χοληδόχος κύστη είναι το σακουλάκι που συγκρατεί τη χολή που παράγεται από το συκώτι, σαν αποθήκη δηλαδή. Ο κυστικός βόθρος είναι το βαθουλωμα του συκωτιού πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένη η χοληδόχος κύστη. Στο 5:08 τον αναφέρω και σαν "βόθρο της χοληθοχου κύστης".
Θα ητανε παρα πολυ ενδιαφερον αν αφιερωνες καποια βιντεακια στον εγκεφαλο και την λειτουργια του , αλλα και στις πρωτες βοηθειες !!!!!
Αποτοξίνωση...συκοτιου σπλήνας..λεμφικού ???
Συμπαγή όργανα : Συκοτι
Πνεύμονες
Εγγεγαλος
Καρδιά
0:55 όρχεις
Human nature αυτό πρέπει να ήταν πολύ απαιτητικό βίντεο !!! Μπράβο!!! Έχω μια μικρή αθώα ερώτηση... Σίγουρα έχεις ακούσει την φράση " μου έκοψες την χολή " ( που σημαίνει με τρομαξες ) αυτή η φράση έχει κάποια ιατρική βάση η μια ιατρική γνώση που έχει παρερμηνευτει από τον καθημερινό άνθρωπο που δεν γνωρίζει καλά ιατρική..?
Η φράση πιθανότατα δεν έχει ιατρική βάση. Δεν ξέρω όμως ακριβώς από πού προέρχεται :)
@@human_nature_ Ορισμένοι οργανισμοί (π.χ Ιχθύες) σε καταστάσεις έντονου στρες ή απότομη αλλαγή της πίεσης δέχονται τραυματισμούς στο ήπαρ όπως ρίξη χοληδόχου κύστης. Ίσως σε κάποια τέτοια κατάσταση βασίζεται η φράση (?)
Μόνο εγώ παθαίνω κάτι σαν ταχυπαλμια όταν βλέπω όργανα? Από τη μαθητική ηλικία μου ήταν αδύνατον να παρακολουθήσω βιολογία και ότιδηποτε σχετικό με εσωτερικά όργανα. Καθώς εκείνη τη στιγμή ένιωθα μια περίεργη αίσθηση. Αυτή η αίσθηση υπάρχει ακόμα και σήμερα αλλά σε πιο ήπιο επίπεδο.
Χρήσιμο, είτε για μεγάλους είτε για μικρούς. % σελίδες ανιαρού διαβάσματος ενός βιβλίου στο σχολείο έγιναν ένα ευχάριστο 10 λεπτο βίντεο. Ότι πρέπει να μάθημα
Ο λόγος που δε βλέπω τίποτε το ιδιαίτερο στις δομές των συκωτιών που καταναλώνω με τις αραβικές ποιός να είναι άραγε;
Α) το γεγονός ότι πεινάω οπότε με ενδιαφέρει περισσότερο να το φάω απ' ότι να δω από τι αποτελείται;
Β) Υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία λόγω του ανακακατώματος των με τα υπόλοιπα υλικά;
Γ) Έχουν μικρό μέγεθος;
Δ) Με το μαγείρεμα καταρρέουν οι δομές;
Ε) Δεν είμαι φοιτητής ιατρικής ώστε γι' αυτό δεν έχει τύχει ποτέ να το σκεφτώ σαν εξεταζόμενο υλικό για να το παρατηρήσω;
ΣΤ α) Ένας συνδυασμός των παραπάνω;
ΣΤ β) Κι αν ναι ποιός;
Επίσης ξέρεις καθόλου αν οι χασάπηδες το κόβουν το συκώτι με βάση το πώς οι γιατροί το έχουν χωρίσει;
Κι αν ναι θα μπορούσε η υιοθέτηση μιας τέτοιες πρακτικής να εγκαινιάσει ένα νέου είδους κρεατοφαγικής κουζίνας πχ την Ανατομική Κουζίνα;
Επίσης γιατί οι γιατροί λένε να μην τρώνε συκώτια όσοι έχουν ανεβασμένο ουρικό οξύ;
Έχω απορίες!
Λογικό είναι μετά το ψήσιμο να μη μπορείς να δεις και πολλά πράγματα :Ρ Τώρα για τις απορίες περί χασαπηδων, θα σε γελάσω, αν μάθεις πες μου κι εμένα 😂! Όσο για την τελευταία ερώτηση, το ουρικο οξύ προκαλείται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, λόγω καταβολισμου των πουρινων (αδενίνη και γουανίνη που βρίσκονται στο DNA).
Πάντως, αν ο γιατρός μου βαρέσει την κοιλιά για να βρει τον στόμαχο και το ήπαρ, αλλάζω γιατρό.
Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να το κάνει για να δει αν το συκώτι σου είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Υπάρχουν αρρώστιες στις οποίες τα όρια διευρύνονται τόσο πολύ που μπορεις ακόμα και να το ψηλαφισεις κάτω από τα πλευρά, κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν πρέπει να συμβαίνει. Οπότε μην τρομάξεις αν ο γιατρός σε τσεκάρει. Εκτός αν γαργαλιεσαι 😂
GONON NTHNEHNEOI
Επόμενο βίντεο, πάγκρεας maybe ?
Maybe... 😉
Από τη φωνή σε παντρεύομαι
ε ναι!
Ακούνε και τα άλλα παιδιά της Επιστημονικής Κοινοτητας You Tube ( εφεξής ΕΚΥΤ ) αλλά τι ακους και συ ...
BIOLOGHKA YGRA
Για καποιο λογο παλια το συκωτι το ελεγα "σκωτι".
Hannibal Lecter likes this video!!
Απλά όχι τοση ανατομία.