284 Factorul limitator in fertilizare (in practica)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 дек 2024

Комментарии • 17

  • @robica01
    @robica01 9 месяцев назад

    Salut, am o rugaminte daca imi poti raspunde. Detin un acvariu cu 45l apa net cateva plante mom acvariul este in ciclare ziua 9 in acvariu am o anubias care are frunzele maroni pe margini si nu stiu daca ar trebui sa i pun ceva substanta in afara de easy start si filter medium nu am pus nimic in apa. Ma ingrijoreaza starea plantei nu as vrea sa o pierd ideea e ca atunci cand am pus o in acvariu apa era ft rece si ma gandesc sa nu fi suferit un soc termic. Orice sfat e bine primit multumesc!

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  9 месяцев назад

      Salut!
      Ai plantat-o cumva in substrat?
      PS: apa acvariului nu are nutrienti.

    • @robica01
      @robica01 9 месяцев назад

      ​@@AcvaristulLenes Da este in substrat dar nu complet stiu ca nu e ok sa o ingrop prea mult in substrat am pus o piatra pe o parte din radacini ca sa nu se ridice
      Sa pun niste fertilizanti?

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  9 месяцев назад

      @@robica01daca vrei sa-ti traiaasca, scoate-o din substrat. Aia este cauza frunzelor maronii.
      Fertilizarea e pentru prevenirea deficientelor. Anubias are un consum redus de nutrienti dar, la un moment dat, va consuma putinul care e in apa. Ma refer la majoritatea nutrientilor. De obicei, apa de la robinet nu contine nitrati, deci acolo are zero.
      Simptomele deficientelor si cele produse de ingropare sunt diferite, deci vorbim de doua subiecte care nu trebuie amestecate.
      Eu as folosi un fertilizant "cu de toate" pana ce pestii ajung sa produca destul amoniac din care filtrul sa produca nitrati.
      Dupa aia suplimentarea cu nitrati nu mai e necesara decat in cazul in care faci schimburi mari de apa (25 - 50 % saptamanal).

    • @robica01
      @robica01 9 месяцев назад

      ​@@AcvaristulLenes multumesc mult pentru raspuns.
      Aveam niste profito am pus doar jumatate de doza explorand mai mult problema am vazut ca cealalta anubias are ceva gauri in frunze mai am o planta nu stiu exact de care si am observat ca si ea are gauri rotunde in unele frunze poate e cazu sa pun niste fosfo?

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  9 месяцев назад

      @@robica01fosfo si potasiu. Daca gaurile sunt mici, potasiu.

  • @Alex-S.
    @Alex-S. 10 месяцев назад +1

    Îmi prinde super bine acest episod pt că de ceva vreme mă gândesc să fertilizez și eu acvariile... Simt că plantele din ele au nevoie 😬 Cum e acum anubiasul? Și-a revenit după fertilizare ? Poate faci un update după un timp să vedem diferențele de înainte și după fertilizare 😁 Toate cele bune !

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  10 месяцев назад +1

      Filmarea e de acum 4 saptamani.
      Inca nu vad nimic spectaculos la anubias.
      Cert e ca frunzele bolnave nu si-au revenit.
      Oricum, e o planta care se schimba foarte incet.
      Zilele astea am schimbat regimul de fertilizare.
      Sunt curos daca vor fi rezultate.
      Plantele din filtru par sa fie mai bine dar inca nu au dezvoltat acel verde inchis ca la inceput.

    • @Alex-S.
      @Alex-S. 10 месяцев назад

      @@AcvaristulLenes am înțeles, mulțumesc pentru răspuns! Chiar eram curios și nu știu ce fertilizant sau iau 😬

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  10 месяцев назад +1

      La mine regula e: daca plantele sunt OK, nu fertilizez.
      Incerc sa reduc risipa pe cat posibil.
      Concluzie: recomand fertilizare doar daca exista deficiente serioase. Produsul va depinde strict de problema.
      Acum ca ma joc cu acvaponia, sunt legat de cam tot ce se baga in sistem (din cauza consumului mare al busuiocului si al rucolei).

    • @Alex-S.
      @Alex-S. 10 месяцев назад

      @@AcvaristulLenes îmi place și sunt de acord cu regula ta 💪👍😁

  • @mimih9928
    @mimih9928 10 месяцев назад

    Altă variantă mai ieftină ? Este foarte scump varianta ta de la easy life. Apropo de unde le-ai cumpărat ?

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  10 месяцев назад

      Le-am cumparat de la un magazin local din Sfantu Gheorghe.
      "Scump" depinde foarte mult de consumul de nutrienti ai acvariului.
      Pe vremuri, acvariul meu consuma atat de putin fosfor, incat Fosfo a iesit din garantie iar Profito era cat pe ce sa pateasca la fel. Adica le-am avut la dispozitie peste un an sau chiar doi. In schimb, plantele de atunci erau nesatule de potasiu. Din Kalium cumparam cam 2 sticle pe an.
      De data asta am bagat mult din toate trei (plus sulfat de magneziu) ca sa normalizez concentratia lor in apa acvariului. Odata ce plantele din filtru isi recapata culoarea inchisa si gustul intens, voi lua piciorul de pe pedala de acceleratie. Cel mai probabil, Fosfo va fi redus la aproape zero ml/sptamana, si Profito la jumatate din doza recomandata de producator.
      Deci, exista multe variabile (lumina, nr de pesti, regimul de hranire, schimburile de apa, masa vegetala, speccile de plante, temperatura) care afecteaza consumul si, implicit, costul anual al fertilizarii.
      In ce priveste alternativele, cred ca toate marcile costa cam la fel. Cand compari preturile, tb sa ai in vedere concentratia lor. Un produs care pare a fi duplu la pret, poate avea si triplu de nutrient.
      Apoi, ce i-am scris si lui Alex: eu recomand fertilizare doar daca exista deficiente care produc simptome. Nu are niciun rost sa accelerezi cresterea plantelor doar de dragul de a le vedea ca cresc repede. La inceput e fain, dar, cand trebuie sa le tunzi saptamanal, devine o povara.

  • @DragosRTR
    @DragosRTR 10 месяцев назад

    Salut! Ma bucur ca se misca lucrurile si sper ca pe viitor sa fie tot mai bine. Legat de fertilizare, desi nu prea il recomanda nimeni, folosesc de ceva timp Tetra PlantaMin doar pentru ca trebuie adaugat in acvariu la intervale mari de timp ( eu lipsind perioade lungi de acasa, iar orice interventie in afara de hrana o fac doar eu). Am zis sa incerc. Pe langa acesta mai adaug doar la schimburile de apa si MasterLine Soil. Vreau sa ajung la fapul ca "anubiașii" mei, intamplator, se dezvolta foarte bine de cand folosesc cocktailul asta plus o iluminare medie de 6000k.

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  10 месяцев назад

      Salut!
      Acum cativa ani a fost o perioada in care anubiasul crestea suprinzator de repede chiar si fara fertilizare. Erau pesti multi, acvariul era incalzit si primea lumina de la Soare.
      Pana ce am pus busuiocul si rucola in filtru, se mai descurcau cumva. Acum tb sa am nutrientii pe turbo, mai ales in zilele insorite.
      Am in plan sa cumpar niste teste mai putin populare, ca cel de fosfati si potasiu ca sa stiu exact cifrele.
      Intr-adevar, Plantaminul nu e o vedeta a pietei autohtone. Influenterii (nu doar pe youtube) fac trendul si lumea nu prea iese din tipar sa incerce si alte produse.
      Daca faci aquascape-uri frumoase, spui ce folosesti dar si indemni oamenii sa experimenteze cu altele, 99 % tot vor utiliza ce ai tu in arsenal.
      Cand ai timp si chef, trimite-mi niste poze pe facebook. Nu e graba ca oricum intru doar duminica.

  • @GabrielDinu-j1p
    @GabrielDinu-j1p 10 месяцев назад

    Nu mă pricep să postez o poza cu acvariu meu de începător, dar ascult sfaturile tale.

    • @AcvaristulLenes
      @AcvaristulLenes  10 месяцев назад

      Mersi de apreciere.
      Daca vrei sa-mi trimiti poza, o poti face prin facebook. Pagina se numeste la fel si gasesti acolo buton de trimis mesaje.
      De obicei intru pe facebook duminica.