Bra video! Tips,.. Rulla av all kabel från vindan mellan elverk och hus, vid ett högt effektuttag blir den otroligt varm och till en klump gummi med kortslutning och rökutveckling till följd, vis av egen erfarenhet 😁
Vilken otroligt bra video. Och kommentarer och tips som kompletterar gör hela grejen mycket informativ. Det kommer att bli allt vanligare med strömavbrott om inte vi slutar med vindkraft och annat galenskap för att istället utöka kärnkraft och vattenkraft.
Anders, du glömde något väsentligt och det är att man ska ha jordspett för 100% säkerhet.Jag kör alltid med jordspett. För övrigt så har jag också ett väggintag och har gjort ett litet internt elsystem i huset. Jag använder mig av ett Champion Premium 73001iP, Bensin, 3500W som funkar skitbra för mig.
Man hittar lite olika åsikter om i viken omfattning man behöver använda jordspettet till elverk om man söker information om detta. Jag köpte Biltemas digitala elverk för ett tag sedan och i dess bruksanvisning står det att man ska jorda elverket med kabel med jordspett som man dock fick skaffa på egen hand, vilket jag också gjorde. Man kan då fråga sig hur livsfarligt det är egentligen att köra elverket utan jordspett, när tillverkarna inte orkar skicka med dessa enkla tillbehör.
Elverk kör med flytande nolla. Om man jordar elverket så måste man ha jordfelsbrytare på ingående el. Dessutom måste elverket modifieras. Dessutom är det en risk eftersom det kan vara svårt att få bra kontakt i marken mellan elverk och jordspett.
Eller så kör man vanlig soppa och ser till att testa/använda det vid t.ex våra högtider och så passar man på att rotera den lagrade bensinen kontinuerligt
RME finns inte i bensin. Aspen bensin går att spara längre än vanlig bensin, men även Aspen åldras och blir dåligt efter ca 4-5 år. Det enda bränslen som går att lagra väldigt lång tid är blankdiesel och gasol.
Efter att ha sett vad trufuel gör skulle jag inte vilja ha något annat än bensin i. Det enklaste är att bara förvara det tomt och ha en dunk i huset eller i bilen. Bara låt det gå tomt efter avbrottet eller låt bensinen vara kvar och serva det sommaren efter med att tömma bensin och byta olja. Personligen drar jag igång våra en gång om året med gammal bensin. Varnar de för storm blir det en extrastart för säkerhets skull.
Inte bara det utan lagringstiden är stor skillnad på. "Aspen 4-takt kan lagras länge utan att kvaliteten försämras. Aspen alkylatbensin håller i 3 - 5 år jämfört med vanlig bensin som håller i cirka 3 - 5 månader." Jag har en Kina luft Dieselvärmare men diesel har nog inget alternativ som kan lagras i 3-5år utan den 20litersdunken får jag tömma i bilarna och fylla upp med jämna mellanrum.
Glöm inte att märka upp eluttaget med att det är extern matning till det. Man bör även rulla ut hela sladden från sladdvindan om det är högt effektuttag under längre tid.
Halloj, det här var ett intressant klipp från Anders men överraskande var att alla kommentarer också var väldigt bra, intressanta och informativa, det kompletterade videon verkligen 👍😊 nu återstår bara en fråga: är det inte bäst att ställa aggregatet i garaget och bygga någon form av skorsten för att bli av med avgaserna, torrt och fint?? 😊
Ett måste på landet. Jag har en tre fas 10kw dieselverk med kubota motor och kan köra hela huset på den. Jag drar bara ur sladden från mätarskåpet o plugga in den i elverket. Finns också bra traktor driven elverk som kan kopplas till kraftuttaget. Ser ingen fördel med duo fuel. Köp alltid en bensin driven elverk med Honda motor, den är dyrare men den håller och du vet att den funkar när det behövs och byt bensin två gånger om året till fräsch bensin. Glöm Kina skiten som ser ut som Honda motor. Jag har inte varit ansluten till elnätet i 18 år och jag vet att Honda motorer alltid funkar, även med 25 minusgrader kallstart med rätt motorolja..
En gasstrøm har en betydelig kjøleeffekt så det trenger ikke være så kalt før man får problemer med forgasserising med propan som har et kokepunkt på -42C. Ellers har propan fordeler både når det gjelder støy og slitasje på motor, og ikke minst at en unngår problemer med soting ved lav belastning. Jeg har ikke sjekket pris på gass vs bensin, men vil nok foretrekke gass så lenge det ikke er for kalt.
Ställ gasoltuben i en balja med vatten om det är kallt ute. Finns massor av energi i flytande vatten för att förgasa gasol. En tub på 5 kg gasol behöver 2,25 MJ i ångbildningsvärme. Det motsvarar att sänka drygt 50 l vatten 10 grader. Kommer man ner till 0 grader avger varje kg vatten som fryser 334 KJ. Så i en isolerad tunna, kan man förånga gasoltuben med en 25ldunk rumsvarmt vatten. Leder man avgaserna via ett rör genom vattnet hålls vattnet ljummet även mitt i vintern.
Hej Anders,vi bor också på landet,tänkte köpa samma elverk som du. undrar vad för kontakt du har på utsidan för att koppla på ström utifrån vid behov,tacksam om du talar om var du köpt den eller var den finns, följer alla din program,mvh peter
Toppen video hur man tänker kring reservström! Vill man ha reservström för att driva en dator ska elverket leverera en så bra sinuskurva som möjligt. Vad det något som du beaktande när du valde elagregat?
Man kan ha relativt shitty sinus kurve pluss mye variasjon i volt da AC til DC converter i pcen fikser variasjonene ganske så greit. hvis det er ekstra ille så kan man alltids kjøre en online ups. men kjørt data fint på gammel børsteløs aggregat og gått helt fint
bäst är att koppla direct till strömskopet om du har sådant på utsidan på huset. Koppla bort från el nätet genom huvudbrytaren och sen är det bara att ha det viktigaste i huset på och resten kopplas bort antingen via propar eller dra ut stöpslar. Bättre att ha kraftigare aggregat än svagare och det lönar sig att låta den gå alltid nu och då.
Skulle vara kul med en uppföljning med gasol och dina tankar kring det. Jag har funderat på ett elverk som går på gasol därför att den kan stå på lager längre än en bensindunk.
Du måste också ta med i beräkningen eventuellt spännings botfall om du har lång kabel mellan el.verket och huset. Blir det för långt bör du ha en grovare kabel.
Vad gäller vatten så kan man få upp vatten ur borrhålet om man har en kompressor. Då kan man sätta tryck på hydropressen så trycker det upp vatten till en kran. Om man har 230v enfas och en kompressor
Finns det inte ytterligare ett alternativ där man gör som de som kräver el och har reservkraftel. Man måste ju inte ha automatisk omkoppling utan en manuell omkopplare duger bra. Då behöver man väl inte någon extra kabeldragning i huset. Eller missar jag något?
@@La5678Be Mja, det hade jag faktiskt koll på. Har ett fint äldre diesel 3-fas 5kW stående köpt på auktion för en 15 år sedan som egentligen bara körs två gånger om året. Vid älgjakten och när vi kapar och klyver veden. Men är det så enkelt som att det bara är att sätta in en omkopplare så ska jag ringa elektrikern, jag har bara varit osäker och inte fått tummen ur.
Jag har också samma lösning. Tyvärr fixar inte mitt 2500W-elverk att driva pumpautomaten för vattnet. Enfas-motorn är förvisso på bara 750W, men startströmmen är så hög att elverket stannar. Någon form av mjukstart skulle kanske lösa problemet? Dunkar med vatten är dock en enkel lösning.
Kan man inte dra det till elcentralen för att ta el från elverket istället från elnätet? så att tex värme till vattentankar osv fungerar med. Vore smidigt med ett uttag vid elcentralen och en knapp för att ställa om från elnät till elverk...?
Finns sådana lösningar men det är inte optimalt om du har ett enfas elverk. Då är det bara endel förbrukare och eluttag som får ström när du kopplar om.
Hej Anders! Nu vet jag ju inte vad för vattenpump du har hemma. Jag har iaf en Grundfos 1 fas pump för djupborrad brunn. Den har jag satt på en stickkontakt på när strömmen går här hemma. Har ett elverk ute i verkstan för detta och ett elverk vid huset :) så jag kan både duscha och arbeta 😉
@@miguelp.forsyth1590 Går att köra 3fas motorer på 1fas med hjälp av kondensator fast man tappar i effekt och starteffekt. Men hans elverk lär inte palla detta.
någån som hur det blir om man typ gör en kabel med 2 hanar på och bara kör in den i närmast lämpliga elutag och givetvis bryter strömmen till nätet, tacksam för svar
Risk för personskada om du frilägger 230v. Sådana lösningar 'fungerar' men är livsfarliga. Samt att du kopplar från inkommande nät. Annars ökar skaderisken ordentligt!
Ett tips för vattnet. Sätt en större hydrofortank, så har du trycksatt vatten i den som räcker länge om man använder med förnuft. En 500 liters hydrofortank kan oftast lämna minst 300 liter vatten om den varit helt full innan trycket är riktigt lågt. En sådan tank behöver inte kopplas in där den befintliga är, det räcker att den är någonstans i ledningsnätet.
@@tanner91 det är inte mer risk i en hydrofortank än i en 10 liters vattendunk som många lagrar vatten i redan, inklusive Anders i kanalen. Vattnet förvaras mörkt och kallt så det är ingen bra miljö för bakterier som dessutom inte ska finnas i några skadliga varianter i vattnet ändå (annars har man dem redan i sitt system). Till slut så sker det en växling av vatten i ett hydroforkärl eftersom trycket stiger och sjunker, då åker vattnet ut och in ur tanken.
@@tanner91 ett ickeproblem,,vi har 500 liter och alldrig haft några problem,anledningen till att vi har så stor är att vi hadde 50 kor i laggårn förutom hushållet,men sen 93 står laggårn tom och vattnet används bara i hushållet,vi har vid några tillfällen under 30 år testat vattnet och det är toppenvatten föutom lite hög järnhalt
Har en enfas-pump i djupbrunnen (60m) som reserv en äkta sinusinverter 12/230V och ett antal 12v. Det täcker köket o WC samt viss lågeffektelektronik och nödbelysning inför kortare avbrott. PS Samt vedspis, kakelugn o vedkamin. Övrigt direktel-element samt en luft/luft värmepump.
@@tanner91 300L gör nog en normal familj av med per dygn, det är verkligen inget problem med "stillastående" vatten i en hydrofor. En grävd brunn har flera kubik stillastående vatten, blir man sjuk av det?
Год назад+1
Vill man göra en automatisk lösning kan man installera en ATS, automatisk överföringsbrytare. Finns elverk som stödjer detta också.
Hur går det till med ett 1-fas elverk med ett par KW, det kommer man inte långt med om man ska koppla upp hela huset. Om man ska göra som du skriver så behövs det ett 3-fas inverterelverk. Om det finns sådana så är dom nog svindyra.
Finns sådana lösningar men det är inte optimalt om du har ett enfas elverk. Då är det bara endel förbrukare och eluttag som får ström när du kopplar om.
Du kan inte använda internet då det det inte finns ström till datadistrubutörens system och fiberoptik.Dessutom kan inte ett elever användas till elektronik hur som helst om eleverket inte lämnar en ren sinusvåg.
Hur vet du att det är strömlöst där fiberstationen befinner sig? Det kan vara ett lokalt fel, så lokalt som sin egen undercentral efter elmätaren. Då är det bra med något helt fristående
Vi använder det när vi kampar, man får välja på varmt vatten eller nog med flöde för att det ska påminna om en dusch. Men det går att duscha i, man får hjälpa till att gno vattnet lite mer än man är van vid bara. Det går inte åt speciellt mycket gasol. Om jag minns rätt är det många hundra duschar i en 10kg tub. Men visst, då var nog startvattnet vi använde runt 10+ och inte 4+ som det kan vara från en djupborrad brunn.
Den där genomföringen genom väggen är nog lite tveksam. Dels får man inte göra den själv men även att den nog kräver 2,5 mm2 och inte 1,5 mm2 alternativt 10A säkring. Sen så är ju jordspett rätt bra också. Är själv inte elektriker så är inte 100% säker.
@@gardsbodenhogstorp1936 Fast han säger att han har satt upp, då ska man nog va tydlig med att det är en elektriker som gjort jobbet så andra inte får för sig idéer och börjar dra egen el.
Finns sådana lösningar men det är inte optimalt om du har ett enfas elverk. Då är det bara endel förbrukare och eluttag som får ström när du kopplar om.
Jag vet om en som skaffade ett par fritidsbatterier, en omvandlare med äkta sinuskurva och en laddare till 12 voltsbatterier. Det gav han ström till datorn i vad jag minns det som 12 timmar.. då behöver man aldrig hålla på med olja och bränsle eftersom att när strömmen kommer tillbaka laddar du bara batterierna.
Vi bor off grid. Första året laddade jag ett 100Ah batteri i tjänstebilen. Varje helg bytte jag batteri. Det höll i ett år, tills vi skaffade solel. Det kan man glömma mellan november och februari.
Jag vet inte hur det är med friluftsbatterier men dom ska väl ändå va gjorda för djupurladdning? Funderade lite på vad du menar med "håller inte så länge" om det är så att dom går sönder ie. du får ingen ström ur dom efter säg 4 år eller om det är så att du bara får 60ah ur ett 100 ah efter 4 år så är ju det en kostnadsberäkning(jag tog 4 år ur tomma intet, bara som ett exempel).. glöm inte jobbet med att byta olja och köpa/fylla på bränsle
Anders, jag ser dig för första gången och vill bara tacka: du är en underbar lärare & berättare. Tack!
Hej Anders! Alltid bra med jordfelsbrytare vid elverket.
Bra video! Tips,.. Rulla av all kabel från vindan mellan elverk och hus, vid ett högt effektuttag blir den otroligt varm och till en klump gummi med kortslutning och rökutveckling till följd, vis av egen erfarenhet 😁
Tack man lär sig alltid något av dig :)
Vilken otroligt bra video. Och kommentarer och tips som kompletterar gör hela grejen mycket informativ. Det kommer att bli allt vanligare med strömavbrott om inte vi slutar med vindkraft och annat galenskap för att istället utöka kärnkraft och vattenkraft.
Anders, du glömde något väsentligt och det är att man ska ha jordspett för 100% säkerhet.Jag kör alltid med jordspett. För övrigt så har jag också ett väggintag och har gjort ett litet internt elsystem i huset. Jag använder mig av ett Champion Premium 73001iP, Bensin, 3500W som funkar skitbra för mig.
Man hittar lite olika åsikter om i viken omfattning man behöver använda jordspettet till elverk om man söker information om detta. Jag köpte Biltemas digitala elverk för ett tag sedan och i dess bruksanvisning står det att man ska jorda elverket med kabel med jordspett som man dock fick skaffa på egen hand, vilket jag också gjorde. Man kan då fråga sig hur livsfarligt det är egentligen att köra elverket utan jordspett, när tillverkarna inte orkar skicka med dessa enkla tillbehör.
Elverk kör med flytande nolla. Om man jordar elverket så måste man ha jordfelsbrytare på ingående el. Dessutom måste elverket modifieras. Dessutom är det en risk eftersom det kan vara svårt att få bra kontakt i marken mellan elverk och jordspett.
Använd Aspen bensin till elverket utifall det blir år mellan gångerna det används . Vanlig bensin dunstar och RME kladdar igen förgasaren .
Eller så kör man vanlig soppa och ser till att testa/använda det vid t.ex våra högtider och så passar man på att rotera den lagrade bensinen kontinuerligt
RME finns inte i bensin. Aspen bensin går att spara längre än vanlig bensin, men även Aspen åldras och blir dåligt efter ca 4-5 år. Det enda bränslen som går att lagra väldigt lång tid är blankdiesel och gasol.
Kör Aspen i alla säsongsgrejer, är så liten kostnad mot för vad man förbrukar
Efter att ha sett vad trufuel gör skulle jag inte vilja ha något annat än bensin i.
Det enklaste är att bara förvara det tomt och ha en dunk i huset eller i bilen.
Bara låt det gå tomt efter avbrottet eller låt bensinen vara kvar och serva det sommaren efter med att tömma bensin och byta olja.
Personligen drar jag igång våra en gång om året med gammal bensin. Varnar de för storm blir det en extrastart för säkerhets skull.
Inte bara det utan lagringstiden är stor skillnad på.
"Aspen 4-takt kan lagras länge utan att kvaliteten försämras. Aspen alkylatbensin håller i 3 - 5 år jämfört med vanlig bensin som håller i cirka 3 - 5 månader."
Jag har en Kina luft Dieselvärmare men diesel har nog inget alternativ som kan lagras i 3-5år utan den 20litersdunken får jag tömma i bilarna och fylla upp med jämna mellanrum.
Glöm inte att märka upp eluttaget med att det är extern matning till det. Man bör även rulla ut hela sladden från sladdvindan om det är högt effektuttag under längre tid.
Trevlig genomgång, kanske något att tänka på. Ha det Bra.
Jordspett är viktigt
Tack för fantastiskt bra info😊❤👍👍👍
Halloj, det här var ett intressant klipp från Anders men överraskande var att alla kommentarer också var väldigt bra, intressanta och informativa, det kompletterade videon verkligen 👍😊 nu återstår bara en fråga: är det inte bäst att ställa aggregatet i garaget och bygga någon form av skorsten för att bli av med avgaserna, torrt och fint?? 😊
Ett måste på landet. Jag har en tre fas 10kw dieselverk med kubota motor och kan köra hela huset på den. Jag drar bara ur sladden från mätarskåpet o plugga in den i elverket. Finns också bra traktor driven elverk som kan kopplas till kraftuttaget. Ser ingen fördel med duo fuel. Köp alltid en bensin driven elverk med Honda motor, den är dyrare men den håller och du vet att den funkar när det behövs och byt bensin två gånger om året till fräsch bensin. Glöm Kina skiten som ser ut som Honda motor. Jag har inte varit ansluten till elnätet i 18 år och jag vet att Honda motorer alltid funkar, även med 25 minusgrader kallstart med rätt motorolja..
Är ditt 10kw dieselverk av invertertyp? Annars kan det gå åt skogen med all elektronik som du har i huset.
En gasstrøm har en betydelig kjøleeffekt så det trenger ikke være så kalt før man får problemer med forgasserising med propan som har et kokepunkt på -42C. Ellers har propan fordeler både når det gjelder støy og slitasje på motor, og ikke minst at en unngår problemer med soting ved lav belastning. Jeg har ikke sjekket pris på gass vs bensin, men vil nok foretrekke gass så lenge det ikke er for kalt.
Ställ gasoltuben i en balja med vatten om det är kallt ute. Finns massor av energi i flytande vatten för att förgasa gasol. En tub på 5 kg gasol behöver 2,25 MJ i ångbildningsvärme. Det motsvarar att sänka drygt 50 l vatten 10 grader. Kommer man ner till 0 grader avger varje kg vatten som fryser 334 KJ. Så i en isolerad tunna, kan man förånga gasoltuben med en 25ldunk rumsvarmt vatten. Leder man avgaserna via ett rör genom vattnet hålls vattnet ljummet även mitt i vintern.
Snyggt! Men tänk på den är väldigt stöldbegärlig så kanske inte bästa stället att ha den på.
Ja har en annan lösning på nödström... Batterier och inverter...
Hej Anders,vi bor också på landet,tänkte köpa samma elverk som du. undrar vad för kontakt du har på utsidan för att koppla på ström utifrån vid behov,tacksam om du talar om var du köpt den eller var den finns, följer alla din program,mvh peter
Har ett likadant elverk, funkar bra hitills, smidig modell🤠
Hur många timmar klarar fibern hålla igång under strömavbrott?
Bra video. Men hur är det med jordspett? Bör man inte ha det för ”säkerhetens” skull?
Det ska man absolut ha!
Ett jordspett, bör vara där. När det är flera varv på kabelrullen bildas induktans. Vid full belastning kan kabeln smälta.
It's Alajv :) Ännu en bra informativ video !!
Toppen video hur man tänker kring reservström! Vill man ha reservström för att driva en dator ska elverket leverera en så bra sinuskurva som möjligt. Vad det något som du beaktande när du valde elagregat?
Ja, det här elverket funkar. :)
Man kan ha relativt shitty sinus kurve pluss mye variasjon i volt da AC til DC converter i pcen fikser variasjonene ganske så greit. hvis det er ekstra ille så kan man alltids kjøre en online ups. men kjørt data fint på gammel børsteløs aggregat og gått helt fint
bäst är att koppla direct till strömskopet om du har sådant på utsidan på huset.
Koppla bort från el nätet genom huvudbrytaren och sen är det bara att ha det viktigaste i huset på och resten kopplas bort antingen via propar eller dra ut stöpslar.
Bättre att ha kraftigare aggregat än svagare och det lönar sig att låta den gå alltid nu och då.
Intressant :)
Vatten på dunk. Surnar inte vattnet?
Skulle vara kul med en uppföljning med gasol och dina tankar kring det. Jag har funderat på ett elverk som går på gasol därför att den kan stå på lager längre än en bensindunk.
Alkylatbensin blir inte gammalt. Lite dyrare, men man kör inte så mycket. Du kan även ta ur etanolen ur E85. Då står bensinen sig längre.
Man får lite lägre effekt med gasol. Men jag kör med gasol för jag har redan gasol till diverse saker som grill, pizzaugn mm
Akylatbensin är lösningen på det, det kan du lagra länge!
Står i reklamen.. med gasol är det ca 30%-50% billigare.. stämmer det jämfört med akrylat?
Köpte ett AL-KO 2000i för ett tag sedan, sjukt nöjd med det!
Du måste också ta med i beräkningen eventuellt spännings botfall om du har lång kabel mellan el.verket och huset. Blir det för långt bör du ha en grovare kabel.
Vad gäller vatten så kan man få upp vatten ur borrhålet om man har en kompressor. Då kan man sätta tryck på hydropressen så trycker det upp vatten till en kran. Om man har 230v enfas och en kompressor
Hur?
Bra och tydlig information.
då har du känat 60 öre på den här visningen då ;)
En reservkraftsomkopplare är ju rätt smidigt. Slipper du separat elnät i huset... Har du en 1-fas vattenpump så löses ju det problemet med.
finns där ingenting i instruktionsboken om att elverket ska jordas med ett jordspett?
Vad har du för luftvärmepump?
Hej Anders vi är på samma våglängd, Champion och uttag på huset .👍
👍
Finns det inte ytterligare ett alternativ där man gör som de som kräver el och har reservkraftel. Man måste ju inte ha automatisk omkoppling utan en manuell omkopplare duger bra. Då behöver man väl inte någon extra kabeldragning i huset. Eller missar jag något?
Det finns en sådan lösning inte så dyr prata med en elinstallatör
Man stänger av huvudströmmen och bygger en kabel med stickpropp i båda ändar. Det här är ett skämt! Gör ej!
Ja, du missar något då elverket är 1-fas och det kommer in 3-fas i huset.
@@La5678Be Mja, det hade jag faktiskt koll på. Har ett fint äldre diesel 3-fas 5kW stående köpt på auktion för en 15 år sedan som egentligen bara körs två gånger om året. Vid älgjakten och när vi kapar och klyver veden. Men är det så enkelt som att det bara är att sätta in en omkopplare så ska jag ringa elektrikern, jag har bara varit osäker och inte fått tummen ur.
@@matsgustavsson665Du behöver lösa jordningen. Från elverket har du också en flytande nolla.
Är det värt att använda gasolvämmre för att värma upp huset istället för element ?
Bara när det är strömavbrott :)
❤👍.
Kan man inte bara koppla elverket rakt in i elskåpet? Mina solpaneler och växelriktare går rakt in i elskåpet på det viset.
Jo men det kräver mer och bättre utrustning.
Hej Anders , jag har gjort precis samma installation som du 😄👍🌹
Jag har också samma lösning. Tyvärr fixar inte mitt 2500W-elverk att driva pumpautomaten för vattnet. Enfas-motorn är förvisso på bara 750W, men startströmmen är så hög att elverket stannar.
Någon form av mjukstart skulle kanske lösa problemet?
Dunkar med vatten är dock en enkel lösning.
@@mengstrom 👍👍
Har lästa att men inte ska köra känslig elektronik (t.ex. värmepump) på elverk??
Det är ett inverterelverk, då ger generatorn likström som sedan omvandlas till växelström med ren sinuskurva.
Kan man inte dra det till elcentralen för att ta el från elverket istället från elnätet? så att tex värme till vattentankar osv fungerar med. Vore smidigt med ett uttag vid elcentralen och en knapp för att ställa om från elnät till elverk...?
Jo det går bra. Heter Reservkraftomkopplare. Googla! Måste installeras av behörig elektriker och anmälas till elnätsägaren.
Finns sådana lösningar men det är inte optimalt om du har ett enfas elverk. Då är det bara endel förbrukare och eluttag som får ström när du kopplar om.
🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Hej Anders! Nu vet jag ju inte vad för vattenpump du har hemma. Jag har iaf en Grundfos 1 fas pump för djupborrad brunn. Den har jag satt på en stickkontakt på när strömmen går här hemma. Har ett elverk ute i verkstan för detta och ett elverk vid huset :) så jag kan både duscha och arbeta 😉
Han sa tydligt att det är en trefas vattenpump.
@@miguelp.forsyth1590 japp jag vet. Rörmokare försökte lura på mig en sån också för 10 år sen när de installerade den men jag sa nej 😊
@@miguelp.forsyth1590 Går att köra 3fas motorer på 1fas med hjälp av kondensator fast man tappar i effekt och starteffekt.
Men hans elverk lär inte palla detta.
Biben kvar på soldäcket
någån som hur det blir om man typ gör en kabel med 2 hanar på och bara kör in den i närmast lämpliga elutag och givetvis bryter strömmen till nätet, tacksam för svar
Olagligt och oläpligt med barn i närheten.
Risk för personskada om du frilägger 230v. Sådana lösningar 'fungerar' men är livsfarliga.
Samt att du kopplar från inkommande nät. Annars ökar skaderisken ordentligt!
Tänk inte ens den tanken, livsfarligt 😱
Ett tips för vattnet.
Sätt en större hydrofortank, så har du trycksatt vatten i den som räcker länge om man använder med förnuft. En 500 liters hydrofortank kan oftast lämna minst 300 liter vatten om den varit helt full innan trycket är riktigt lågt. En sådan tank behöver inte kopplas in där den befintliga är, det räcker att den är någonstans i ledningsnätet.
Skulle inte vilja ha en 300l tank som inte omsätts hela tiden när man har enskilt vatten, stor risk att det börjar växa bakterier i en sånn
@@tanner91 det är inte mer risk i en hydrofortank än i en 10 liters vattendunk som många lagrar vatten i redan, inklusive Anders i kanalen. Vattnet förvaras mörkt och kallt så det är ingen bra miljö för bakterier som dessutom inte ska finnas i några skadliga varianter i vattnet ändå (annars har man dem redan i sitt system). Till slut så sker det en växling av vatten i ett hydroforkärl eftersom trycket stiger och sjunker, då åker vattnet ut och in ur tanken.
@@tanner91 ett ickeproblem,,vi har 500 liter och alldrig haft några problem,anledningen till att vi har så stor är att vi hadde 50 kor i laggårn förutom hushållet,men sen 93 står laggårn tom och vattnet används bara i hushållet,vi har vid några tillfällen under 30 år testat vattnet och det är toppenvatten föutom lite hög järnhalt
Har en enfas-pump i djupbrunnen (60m)
som reserv en äkta sinusinverter 12/230V och ett antal 12v.
Det täcker köket o WC samt viss lågeffektelektronik och nödbelysning inför kortare avbrott.
PS
Samt vedspis, kakelugn o vedkamin.
Övrigt direktel-element samt en luft/luft värmepump.
@@tanner91 300L gör nog en normal familj av med per dygn, det är verkligen inget problem med "stillastående" vatten i en hydrofor. En grävd brunn har flera kubik stillastående vatten, blir man sjuk av det?
Vill man göra en automatisk lösning kan man installera en ATS, automatisk överföringsbrytare. Finns elverk som stödjer detta också.
I en off-grid lösning skulle man vilja starta elverket vid tex låg batterispänning, är det också möjligt med ett ATS verk?
Inte säkert att värmepumpen går att köra även om watten räcker, man måste räkna med en större startström också.
Är värmepumpen någorlunda modern så har den inverter och därmed smyger igång kompressorn
HAr ju nästan 100 procents marginal för startströmmen, men får se hur det går. :)
Finns omkopplare att sätta upp i elcentralen så du kan använda alla eluttag som vanligt. Men du måste fixa en egen jordpunkt. :)
Hur går det till med ett 1-fas elverk med ett par KW, det kommer man inte långt med om man ska koppla upp hela huset. Om man ska göra som du skriver så behövs det ett 3-fas inverterelverk. Om det finns sådana så är dom nog svindyra.
Finns sådana lösningar men det är inte optimalt om du har ett enfas elverk. Då är det bara endel förbrukare och eluttag som får ström när du kopplar om.
Du kan inte använda internet då det det inte finns ström till datadistrubutörens system och fiberoptik.Dessutom kan inte ett elever användas till elektronik hur som helst om eleverket inte lämnar en ren sinusvåg.
Men det var ju ett inverterelverk som Anders köpte.
Hur vet du att det är strömlöst där fiberstationen befinner sig? Det kan vara ett lokalt fel, så lokalt som sin egen undercentral efter elmätaren. Då är det bra med något helt fristående
Du säger att du inte kan ta en dusch, det skulle vara kul med en video om gasoldriven genomströmningsvärmare!
Vi använder det när vi kampar, man får välja på varmt vatten eller nog med flöde för att det ska påminna om en dusch. Men det går att duscha i, man får hjälpa till att gno vattnet lite mer än man är van vid bara. Det går inte åt speciellt mycket gasol. Om jag minns rätt är det många hundra duschar i en 10kg tub. Men visst, då var nog startvattnet vi använde runt 10+ och inte 4+ som det kan vara från en djupborrad brunn.
Blir det krig då hiittar dom dig fort. Med det oljudet.
Du har ju en traktor .
Lite dyrare men då får man ström på alla faser
I militären så grävde vi ner elverken för att minska ljudet
Jag hade nog markerat uttagen som drivs med generatorn lite bättre..
🤔 Nu har du ett problem olöst Anders ! Du körde ju inte ner en jordningsmetallpinne i marken !! Så har du inte någon skyddsjord i funktion !
känns som olaglig fast installation de där!
Det är ju ett bärbart aggregat som ansluter med en vanlig stickkontakt via en förlängningsvinda, var har du den fasta installationen någonstans?
Den där genomföringen genom väggen är nog lite tveksam. Dels får man inte göra den själv men även att den nog kräver 2,5 mm2 och inte 1,5 mm2 alternativt 10A säkring. Sen så är ju jordspett rätt bra också. Är själv inte elektriker så är inte 100% säker.
@@Lennarth. Den genom väggen är en fast installation och får bara göras av behörig elektriker.
Har för mig att Anders berättat att en elektriker skulle fixa genomföringen i väggen
@@gardsbodenhogstorp1936 Fast han säger att han har satt upp, då ska man nog va tydlig med att det är en elektriker som gjort jobbet så andra inte får för sig idéer och börjar dra egen el.
Skilje relä på elcentralen. Så för du in strömmen där. Så behöver du inte fundera
Finns sådana lösningar men det är inte optimalt om du har ett enfas elverk. Då är det bara endel förbrukare och eluttag som får ström när du kopplar om.
Reservkraftsomkopplare .
Jag vet om en som skaffade ett par fritidsbatterier, en omvandlare med äkta sinuskurva och en laddare till 12 voltsbatterier. Det gav han ström till datorn i vad jag minns det som 12 timmar.. då behöver man aldrig hålla på med olja och bränsle eftersom att när strömmen kommer tillbaka laddar du bara batterierna.
Nackdelen är att batterierna inte håller så länge
Vi bor off grid. Första året laddade jag ett 100Ah batteri i tjänstebilen. Varje helg bytte jag batteri. Det höll i ett år, tills vi skaffade solel. Det kan man glömma mellan november och februari.
Jag vet inte hur det är med friluftsbatterier men dom ska väl ändå va gjorda för djupurladdning?
Funderade lite på vad du menar med "håller inte så länge" om det är så att dom går sönder ie. du får ingen ström ur dom efter säg 4 år eller om det är så att du bara får 60ah ur ett 100 ah efter 4 år så är ju det en kostnadsberäkning(jag tog 4 år ur tomma intet, bara som ett exempel).. glöm inte jobbet med att byta olja och köpa/fylla på bränsle
@@MarbleTL glömde tagga dig men det var menat som svar till dig :)