Bună ziua, Doamnă Olga! Mă bucur mult să urmăresc mesajele postărilor Dumneavoastră pe RUclips, întrucât au un bogat conținut informativ și de încurajare!
Recent am descoperit canalul dvs. Mi se pare fantastic. Voi incerca mulcirea. Am ceva frunze si sper sa gasesc ceva pe baza de tricoderma. Deocamdata am luat notite pt compostarea mai rapida. Compostul meu e bun abia dupa un an, daca nu mai mult. Cat desire pregatirea pt snul viitor, e cam tarziu pt mustar, deja noiembrie. Am plantat mazare, in septembrie, sper sa faca si ea ceva pt solul meu , care trebuie imbunatatit, structurat. Multumesc si va doresc spor si recolta bogata!
FOARTE BUN !!!!!!Mulțumesc frumos pentru aceste sfaturi. Foarte bună ideea cu moara de măcinat și celelalte sfaturi. Mulțumim frumos si spor la treabă. Multă sănătate.
Bună ziua,sfaturile dumneavoastră sunt foarte bune,va mulțumim pentru tot ce faceți pentru noi,începătorii,in ale grădinăritului.Intrebare,: dezinfectarea solului cu biopreparate,distruge și buruienile?
Aș dori să vă întreb dacă există vreo lucrare/tratament, care se poate face în acest moment din calendar (noiembrie) și care să ajute în lupta cu nezara viridula la anul. Vă mulțumesc mult pentru explicațiile detaliate și foarte pe înțelesul grădinarilor-începători. Vă felicit pentru tot ce faceți! Numai bine!
@@secretelegradinarului Vă mulțumesc pentru răspuns, d-na Olga! Oare când ar fi potrivite (dacă există) eventualele tratamente preventive? La noi au început să apară pe la sfârșitul lunii iulie, iar până la sfârșitul lui august, au decimat tot.
Bună ziua. Eu am un tocător electric pentru crengi, care toacă si tot ce ramane în solar toamna. Unelte resturi trebuie să fie puțin vestezite ca să meargă bine tocătorul. Sau pus o ramură mai tare cu ceva mai verde, să nu se oprească tocătorul de la pasta de verdeața udă. Am tocat si alte resturi vegetalele din gradina, si paie, si fân cu fir mai lung. Amestecate, merge mai ușor aparatul. E chiar util. Dar pentu rosii, ardei, vinete, le zmulgem cu rădăcină sau le tăiem la sol si lăsam rădăcina sa putrezească în pământ? Până acum scoteam cu tot cu rădăcină. Din resturile alea tocate, partial verzi, am avut într-o iarnă un fel de strat cald în solar. Au rămas din greșeală acolo, nu am apucat să le scot. De obiceile puneam in grădină. A fost în acea masă si ceva crengi de ricola cu semințe, am mâncat toată iarna ricola 😅
Buna seara! Un sfat doamna Olga vreau si eu . Mulțumesc anticipat! In aceasta vara am avut atac puternic de tuta absoluta si omida fructificatiilor la tomate si ardei si in solar si afara in gradina. Care sunt pasii pe care trebuie sa i urmez ? Am 60 mp in solar si 40 in gradina . Am cumparat metawhite 4 plicuri pentru doua tratamente toamna si primăvară. Cand pot aplica primul tratament la sol? Am scos tot din solar . Pamantul se mai sapă? Tot solarul e plin cu fluturi molii .Cum procedez? Siderate pot semana sau in anii urmatori dupa ce dezinfectez solul? Mulțumesc frumos!
@@secretelegradinarului întâi sap și după aceea aplic tratamentul sau întâi tratez și după aceea sap , cum fac? E prima data când tratez solul și acum învăț. Mulțumesc! Sap la cazma cu mana .
Foarte multe informatii valoroase, multumesc! Am o nelamurire va rog: care este motivul pt care indepartati de pe straturile unde a fost ceapa/usturoi, la pregatirea pt toamna, mulciul vechi? Din tot ce ati spus, mulciul e f valoros si nu ar trebui indepartat. Nu am putea semana ovazul/mustarul direct pe mulciul vechi?
Daca stratul e prea gros, trebuie dat la o parte, pentru ca sideratele nu vor putea rasari. Mulciul nu se arunca! Se poate muta pe alei sau pe alte straturi.
@@secretelegradinarului Eu am pus pe o portiune buna din suprafata gradinii, lucerna cosita la sfarsitul lui august! Acum, daca vreau sa plantez ceapa si usturoiul, o dau la o parte??? Sau plantez si acopar la loc, sa le tina cald la iarna? Sper sa imi vedeti comentariile, astept cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
@@BlueVelvet15 buna seară. Dați la o parte lucerna si mulciti după ce plantați usturoi si ceapa. Daca lucerna este mare, mai bine mulciti intre rânduri de ceapa si usturoi, ca plantele sa poată răsari
Buna ziua! De cand v-am descoperit va urmaresc cu placere. Am si eu o mica gradina, anul acesta am inceput si eu sa imi plantez cateva legume dar nu sunt foarte multumita,experienta isi spune cuvantul. Vin si eu cu 2 intrebari,de ce castravetii fac doar flori masculine si rosiile nu tin toate florile? Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
Sarut mana stimata doamna! Va multumesc pentru raspunsurile date anterior. Urmaresc cu interes postarile dvs. despre legumicultura bio si eco. Am asimilat multe informatii incat cu greu le-am pus pe toate la locul lor. In faza asta am totusi niste nelamuriri. A) Deocamdata am o parcela de 4x6m in care cultiv rosii, vinete si ardei. Doresc sa mulcesc incepand cu anul acesta, cu gazonul pe care-l tund dar si cu frunzele de la nuc si ceilalti pomi cazute in toamna. In cazul in care mulciul nu se decompune complet(chiar folosind solutiile recomandate - ecostern) in primii ani pana primavarile urmatoare cand o sa plantez noile rasaduri cum procedez? 1 Inlatur mulciul nedescompus iar dupa plantarea rasadurilor il asez iar, sau 2 Il inglobez cu solul folosind o unealta Tornadica dupa care plandez rasaduri, dar in acest caz ati postat un videa in care ati explicat de ce nu trebuie sapata gradina. B) Nesapand gradina, iar mulciul nefiind descompus complet sau stratul descompus nu este suficient de gros, cum procedez in primii ani ca sa asigur totusi adancimea de plantare a rasadurilor? Folosesc un plantator pentru a asigura adancimea sau cu un harlet creez un santulet in care plantez, dupa care acopar cu pamanul dizlocat la creerea santuletului? Va multumesc anticipat!
Daca mulcim gradina permanent si completam stratul de mulci, pamantul va fi moale, usor și afânat. Nu va mai nevoie de sapat. Mulciul ramas de anul trecut ramane pe loc. Doar daca semanam ceva, acesta se da la o parte.
Îl puteți da la o parte de pe rândurile unde vreți să semănați și puteți pune despărțitoare, sunt la Dedeman deși e pentru gazon sunt bune și acest caz "Separator gazon Cell Fast, plastic, verde închis, 15 cm x 9 m" la prețul de 25,89 Ron și se pot tăia după cum aveți nevoie...
Bună Olga! Eu am pus apa unde am sterilizat paie, fan tcompost Petru ciuperci am pus-o în solar sper ca nu am greșit de fapt toată toamna am udat cu parte din acest ceai și roșiile au mers f bine pina toamna târziu. Acum am niște saci cu astfel de compost rămas de la ciuperci vreau sa știu dacă le as putea pune ca mulci.
@@secretelegradinarului Mulțumesc va urmăresc cu atenție și vad cum am greșit anul trecut cel puțin cu castraveții am făcut opusul și am pierdut. Anul acesta va voi urma sfatul.
Am invatat foarte multe de la dumneavoastra si va multumesc. Am o nelamurire: pentru tocat resturile vegetale, folositi setul de ciocanele sau de cutite? Va multumesc.
Buna ziua Doamna Olga!!!! Sunteți minunata !!!! Noi recent ne-am mutat la țara și vrem sa ne creștem legumele și sa avem grija de grădina noastră doar BIO !!! Îmi puteți va rog frumos îndruma cu primi pași care trebuie sa ii facem pentru protecția pregătiri a copacilor și a mulciri!! Practic nu a fost plantat de ceva ani !!! Va mulțumesc !!!
Bună ziua. Mulțumim pentru sfaturile utile. Vreau sa va întreb dacă aplic în primăvara în gradina Metawhite, la cât timp pot planta siderate iar apoi răsadurile? La interval de 2 săptămâni, e suficient? Mulțumesc
buna ziua! daca in saptamana aceasta voi scoate ceapa din pamant ce recoamndati sa mai cultiv pe acet teren. deoarece de acum imi v-a ramane locul gol chiar ma gandeam cum as putea sa il valorific mai ales ca mai sunt cel putin 2 luni de timp bun. multumesc anticipat.
Hi, hi ... eu am tăiat pe cât posibil cu foarfeca și le-am lăsat în fața mașinii de cosit gazonul ... până acum (sper să nu stric mașina) ... le-am mărunțit astfel.
@@secretelegradinarului Am avut invazie de afide in gradina și seră și melci fara cochilie. Am dat cu cenușă dat fara rezultat. Int straturile de căpșuni am crescătorie de melci. Am mai avut și mai amnistie gaze cu dungi care miros f urât. De asemenea am avut tăciune pe porumb ,tuleii i -am curățat manual dar au rămas urme de ciupercă și i-am tocat că să-i,i folosesc că mulci. Bacilul subtiliza nu mănâncă și ciupercile ? Va mai rog să-mi spuneți cum sa prepar soluțiile că sa nu greșesc . Mulțumesc frumos.
@@vioricacebuc9791 Instructiunile le găsiți pe site si pe spatele ambalajului. Va las link-urile mai jos www.bioculturi.ro/hobby-gradina/75-organic-balance-biodestructor-35-ml-125-ml.html#/26-ambalare-125_ml www.bioculturi.ro/hobby-gradina/67-bitoxybacilin-btu-r-bioinsecticid-35-ml.html
Ma numesc Alexandru am privit cu atentie mai multe vidioclipuri,sii ma gindesc sa trec si eu la agricultura biplo , dar am nevoe de timp sa pregatesc solul ,dar nu voi inceta sa urmaresc vidoclipurile voastre !
O zi bună as vrea sa stiu ,am o problema cu rasadurile de capsuni cu ce as putea sa stropesc capsunii ramurile incep sa se ofileascasi se fac maronii inklusiv frunzele
Ați vorbit la un moment dat despre dolomita. S-ar putea într-un video viitor sa ne spuneți cum se utilizează, în ce cantitate și în ce fel ajuta culturile noastre? Mama mea spune ca mai demult oamenii foloseau dolomita pt a "dezinfecta" solul toamna sau primvara, pt a-l îngrășa, dar și pt a combate anumiți dăunători. M-aș bucura dacă as auzi și părerea dvs despre asta.
Unii spun ca folosesc dolomita la plante și în alte perioade ale anului. Nu știu exact cum, poate cunoașteți dvs persoane care folosesc și pot sa ne spună și noua. M-ar interesa sa știu dacă dolomita ar putea înlocui unele din biopreparatele pe care le comandam de pe bioculturi (ma refer acum a produsele de care avem nevoie toamna). Ma gândesc ca poate sunt și alții interesați de acest subiect, având în vedere ca bunicii noștri intrebuintau des dolomita. Va mulțumesc și ma iertați!
Dolomita se foloseste strict ca îngrășământ pe bază de calciu și magneziu. Plus, corectează aciditatea solului. Ea nu inlocuieste nici insecticide nici fungicide. Vă las un link cu descrierea si modul de folosire a dolomitei ( nu fac reclamă, doar că gasesc aceste informații complete). www.enviro-naturals.com/ingrasaminte-bio/dolomita-calciu-si-magneziu-sac-25-kg.html
D-na Olga, va rog sa ma ajutați din nou, nu am dezinfectat in toamna straturile, acum am primit comanda de la bioculturi. Pot folosi metawhite dacă pe straturile in care a răsărit salata, spanacul si arpagicul, sau sa aștept pana la toamna? Multumesc pt sfaturile prețioase❤️
Buna ziua! Eu nu an reușit sa “dezinfectez” solul in toamna. In luna Noiembrie 22 am adus gunoi de grajd putred și l-am incorporat in sol. Eu am avut probleme și cu boli, si cu dăunători…. Acum, in Februarie, înainte de însămânțarea diverselor culturi pot “dezinfecta” cu metawhite? Dacă da, cu cât timp înainte de punerea semințelor in pământ? Mulțumesc!
Ce parere aveti despre EM 1 ? Il pot folosi ca dezinfectant? Am deja o cantitate mai mare. In cazul in care am avut boli si daunatori mai putem folosi plantele respective la compost? Mulciul de la ele poate ramane pe sol? Il pot incorpora cu motocultorul in pamant, dupa dezinfectie si apoi semana siderate? Daca nu il incorporez si nici nu il las pe sol , ca sa seman siderate, il pun la compost? Imi cer scuze e a doua toamna de cand ma ocup de gradina, anul trecut am bagat motocultorul , am semanat siderate, dar nu au crescut prea mult , cred ca nu au fost udate suficient, si mulci am avut doar de incercare pe portiune mica si l-am bagat in pamant. Anul acesta am mulcit cu paie rosiile , ardeii, vinetele, varza, prazul. Dar inca nu m-am lamurit ce voi face in toamna. Multumesc frumos !
Bună seara. Trimiteți-mi va rog link-ul cu produsul despre care vorbiti. 2. Plantele bolnave se pot folosi la compostare, daca folosim biopreparate pe baza de trichoderma( sau alte microorganisme antagoniste). Mulciul vechi ramane pe sol si se trateaza cu microorganisme. Dacă doriti, il puteti incorpora in sol ( max 5- 10 cm), sau il puneti in compost. Va las linkul mai jos cu playlist-ul dedicat acestor subiecte ruclips.net/p/PLNDgDWkYnoO-AQpMIKaSOl80axefP1q_7
@@secretelegradinarului Multumesc frumos pentru raspuns. Aveti aici un link. www.shsgarden.com/em1-effective-microorganism-molasses-1l-each-for-soil-and-plant-health-bokashi-composting-home-cleaning-pet-hygiene
Bună ziua. Puteți încerca. Închideți ușile, umpleți sticle de plastic cu apă și puneți-le în solar. Ziua apa se va incalzi de la soare, iar noaptea va ajuta ca temperatura să nu scadă mult
Bună ziua, vă urmăresc cu atenție,dar dacă se poate să-mi dați un sfat; Anul acesta ( 2022) ce aș putea să plantez pe lângă straturile de usturoi, eu nu l-am pus usturoiul pe rând, l-am pus pe strat ridicat numai pe pământ , fără să-i pun scândură.
Pentru mulci pot aduce frunze de la copaci din padure si sa le pun pe straturi? Adica sa adun frunze uscate din padure si sa le aduc la mine in gradina? Nu avem copaci ca sa avem frunze
Este greșit dacă pun strat de frunze uscate și crengi subțiri,etc. pe teren curățat și apoi acoperit cu folie antiburuieni și apoi udat ?.Vreau apoi să pun diverse răsaduri în alveole decupate în folie .O fi corect?
Unde găsesc aceste dezinfectante vă rog că eu locuiesc la țară și nu pot scăpa de dăunători de tot felul? Mulțumesc frumos ptr video-clip și vă doresc sănătate?
De unde pot cumpăra produsele amintite pt.dizinfectia solului? După cum eu încep primil an sa lucrez pământul în felu acesta.Cu ce încep? Cu siderate cred și ele își vor face treaba.. cu cit timp pot semăna până vine înghețul? Va mulțumesc mult.
Va mulțumesc.. eu am încă porumb și chiar pus de doua ori fiindcă nu mia esit bine..asa că cu ce ma sfătuiți?..cred ca pot semăna în prag de iarna în octombrie..să seamăn ovăz.. sau sa las pentru primăvara ca sa seamăn muștar ?findca atunci este timp ploios.Am fin vechi care as putea sa acopăr gradina toamna ,sa las acoperit..? Aș renunță la grădină un An ca să o pot pregati.Multumesc mult pentru timpul acordat. Dumnezeu sa va binecuvinteze.
@@alfredgrime3205 puteti semana ovăz. Acesta ierneaza bine și suporta frigul. Primăvară puteti semana alt siderat- facelia sau mustar. Fânul este bun oricând- și nou și vechi.
Buna ziua. Cumva ați încercat să tocați cu moara pentru cereale și coardele de la vița de vie? Mă gândeam că, dacă ar merge, ar fi foarte bune de pus pe alei având în vedere că sunt mai tari și se vor descompune mai greu. Mulțumesc.
Buna ziua! Daca acum, sfarsit de august aranjez parcele in gradina( am scos deja recolta) cand aplic metawith? Adica ar trebui sa mai astept s.au larvele deja au intrat in pamant?Acum gradina este plina de nezara, deaceea am cam strans tot :(.Multumesc anticipat
Buna ziua! Va apreciez f mult si va urmaresc cu drag. Ma puteti ajuta cu un sfat? As vrea sa imbunatatesc calitatea solului pe un teren pe care as vrea sa il transform in gradina. Ma gandeam la o cultura de acoperire care sa protejeze solul peste iarna dar e deja f tarziu. Ma gandesc ca tb sa incolteasca si sa creasca putin pana da inghetul. Sau poate ar tb sa pun doar cartoane si frunze la acest moment? Ca sa lupt si impotriva buruienilor... Ati avea o recomandare in acest sens? Multumesc
Bună ziua! Da, acum e tarziu sa mai semanati siderate. Acum puteti face straturi permanente. Le acoperiti cu carton, frunze, fan, paie- ce aveti. Si la anu' semanati siderate.
@@secretelegradinarului Multumesc mult, ma scutiti de munca inutila! Iar la primavara as putea sa seman de ex ovaz pe straturile permanente dupa exemplul dvs? Inainte de semanare ar tb facuta o "sapare" cu furca, dupa cum am vazut procedati, fara a rasturna brazda?
@@florinam8557 daca acoperiti straturile acum, la primavara solul va fi afanat si fara sapat. Eventual, il greblati la nevoie. Eu nu mai sap de cativa ani.
Atitea denumiri, ca nam mai inteles nimic, vreausa dezinfectez solul in toamna cu ce si de cite ori trebuie si inainte de a pune frunze sau se stropeste dupa multumesc
Încă o întrebare. În solar, cum nu am cum să fac rotația culturilor, cea clasică, am de gând să pun toamna siderate si primavara devreme culturi tip salată, ceapă verde. Acum, dupa acest episod, ma gandesc să las si resturile vegetale tocate pe alei si sideratele să fie doar pe rânduri. Inițial mă gândeam să fie peste tot siderate. Apoi spre iarnă, când tai sideratele, oare cu resturile de pe alei ce fac? La las pe alei sau pe împrăștii pe straturi peste siderate? Si referitor la siderate, dacă folosesc muștar alb, in primăvară printre culturile "scurte" dinainte de răsaduri, nu ar trebui să pun ridiche si ricola? Culturale de bază din solar sunt roșii, ardei, vinete, castraveți. Mulțumesc PS. Desigur si domnișoara Tricoderma va fi prezentă si pe straturi, si pe alei😊
Bună ziua. 1. Siderarele taiate le lăsați acolo unde au crescut. 2. Dacă semănați siderate între culturi principale, acestea nu trebuie să facă parte din aceeași familie
Depinde de ce fel de siderate doriti sa semanati. Anul trecut eu am semanat ovaz in noiembrie. Acesta nu a inghetat si chiar a crescut toata iarna ( se poate vedea in video din primavara trecuta). Mustarul, phacelia s.a. sunt un pic mai sensibile. Chiar daca phacelia rezista pana la -7° iar mustarul pana la - 3°, s-ar putea ca acestea sa nu se dezvolte bine in aceasta perioada. Depinde de temperaturile din zona dvs. Daca ziua va fi in jur de +15, iar noaptea nu va coborî sub 5, eu cred ca vor avea sanse. Dumneavoastra puteti incerca. Nu pierdeti nimic ( inafara de banii dati pe seminte). Iar in legatura cu Unikal si Viridin, nu cred ca este nevoie sa le amestecati. Puteti folosi ori Viridin ori Unikal. Amandoua sunt bune in acest sens.
Atitea denumiri ca nu mai inteleg cum sa fac, vr sa dezinfectez solul i toamna, cu ce si de cite ori, anul acesta nu a mers nimic nici in solar nici in gradina ,multumesc pt sfaturî, si de unde cumpar
Am cumparat produsele Agros si Bijap pt nazara viridula dar au ajuns cu intratziere de doua saptamani si nu am apucat sa le folosesc. Le pot folosi la ceva acum, pt pregatirea straturilor pt iarna?
Buna...referitor la plantatorul manual de rasaduri de legume: ce diametru este indicat? Vad ca pe piata sunt de mai multe dimensiuni. Multumesc anticipat. Faine explicatii..cred ca esti agronom
@@estellenaturelle3447 eu am cumparat 1 plantator acum 2 ani. Dar asa a si ramas nefolosit, pentru ca mi-am dat seama ca nu am nevoie de el. De aceea v-am intrebat de suprafata. De marimi nu stiu, ca era un singur model. Acesta se poate folosi daca aveti pamantul sapat si uscat( ca praful). Al meu este umed si afanat natural ( nu sap gradina). Plus, daca nu plantati mii de rosii/ ardei nu aveti nevoie de acesta.
Buna, concentratia este in functie de tipul resturilor vegetale. De exemplu, daca avem frunze, atunci 1.5- 2 l de preparat la 500-800 apa/ hectar. Iar daca avem culturi mai tari/ lemnoase, de exemplu, floarea soarelui sau porumb, 1.5-2 l preparat la 150-300 l apa / hectar. Faceti calcule in functie de suprafata pe care o aveti.
Buna ziua! Eu abia acum am debarasat gradina de resturi si vreau sa dezinfectez pamantul cu metawhite dar am si organic balance pt descompunerea resturilor vegetale. Pot sa le combin pe amandoua si sa stropesc straturile dupa ce le voi mulci? Sau dau cu metawhite direct pepamant si apoi mulcesc si stropesc cu organic balance. Mentionez ca eu abia acum incep sa ma oganizez pt o gradina fara sapat. Multumesc
@@secretelegradinarului Ma lovesc de o problema. Scrie pe metawhite ca se pune 120g/5-10l/100 mp dar nu cred ca acopar cu 10 l apa 100 mp udat cu stropitoarea. Cum ma sfatuiesti sa fac?
@@secretelegradinarului Multumesc tare mult. Ma odihnesc tare mult aceste videoclipuri si abia astept sa mai faceti si altele. Ceapa si usturoiul le punem deja?
Bună seara, dacă nu am dezifectat straturile înălțate și am pus pe ele un strat gros de lucernă proaspăt cosită o să pot dezinfecta la primăvară sau trebuie să dau jos lucerna deși stratul este destul de gros. Mulțumesc. Am primit de la Bioculturi, Unikal la plic ca bonus, il pot folosi ca bioaccelerator pe straturile cu lucernă ?
Buna seara! Peste straturile acoperite cu frunze si paie cu ce ar fi mai bine sa stropesc cu organic balance sau cu Unikal pt ca pe acestea le am. Sau sa fac o comanda de Ecostern? Amintesc ca am stropit deja cu Metawhite. Multumesc.
Puteti folosi Viridin sau Mycohelp sau Ecostern sau Unikal. Toate aceste produse vor dezinfecta solul si resturile vegetale si vor accelera descompunerea lor.
@@siminaneacsu4129 depinde si de tipul resturilor vegetale. 1-1.5 litri de solutie se dizolva in 150- 800 litri de apa/ hectar. Consultati site-ul distribuitorului. Acolo gasiti un tabel cu toate detaliile.
@@valeriabanea3186 asta e, ca cainii nostri nu manca salam sau alte mezeluri. Asa pot verifica daca un produs este natural sau nu. De cate ori am incercat sa-i pacalesc...si nimic. Vorbesc serios. In schimb boxerița mea mananca...atentie!!! Castraveti, rosii, varza, cartofi cruzi, toate felurile de fructe. E totala😂😂😂
Îmi place foarte mult cum explicați și toate videoclipurile dvs , dar nu înțeleg de ce a trebuit să puneți plăcile de azbociment in grădină, din cate știu sunt cancerigene🤷
@@secretelegradinarului eu zic sa va mai interesați , din acele placi la lovire , spargere , taiere se poate inhala particule ca oasele de pește care se depun pe plămâni și în timp pot cauza cancer la plămâni , Doamne ferește 🙏🙏🙏...au fost cazuri
Bună ziua. Am cumpărat o cutiuță de Viridin de 100 grame dar nu găsesc cate grame de pun in 10 litri de apa de exemplu. Mă puteți ajuta, va rog, fiindcă pe cutie scrie in rusește cred. Va mulțumesc!
Mulțumim pt asa sfaturi prețioase!
Extraordinara informatia cu moara electrica de porumb pt maruntire tulpini. Minunat !!!
Sunteti minunata! Atat de generoasa in a oferi informatii!!!
Vă mulțumesc mult pentru tot.
Bună ziua, Doamnă Olga!
Mă bucur mult să urmăresc mesajele postărilor Dumneavoastră pe RUclips, întrucât au un bogat conținut informativ și de încurajare!
Recent am descoperit canalul dvs. Mi se pare fantastic. Voi incerca mulcirea. Am ceva frunze si sper sa gasesc ceva pe baza de tricoderma. Deocamdata am luat notite pt compostarea mai rapida. Compostul meu e bun abia dupa un an, daca nu mai mult.
Cat desire pregatirea pt snul viitor, e cam tarziu pt mustar, deja noiembrie. Am plantat mazare, in septembrie, sper sa faca si ea ceva pt solul meu , care trebuie imbunatatit, structurat.
Multumesc si va doresc spor si recolta bogata!
FOARTE BUN !!!!!!Mulțumesc frumos pentru aceste sfaturi. Foarte bună ideea cu moara de măcinat și celelalte sfaturi. Mulțumim frumos si spor la treabă. Multă sănătate.
Acum te am descoperit!!!esti minunata om frumos
Va multumesc frumos ptr video-clip ,, am anvatat ceva folositor an gradina mea , , multumesc anca o data . Sanatate va doresc .
Olga ești un specialist destoinic ne dai lucruri prețioase despre legumicultura cu toate că și eu am terminat o școală agricola cam prin 62 🍓👌🍒
💚💚💚
Va multumesc frumos,pentru informatii!
Vă urmăresc cu atenție și vă mulțumesc mult, pentru aceste informații foarte utile. Spor la toate!
Multumesc cu recunostinta, va doresc multa sanatate si spor in toate.🤗
Multumeasc, Olga draga, iau notite si ma pregatesc pentru anul viitor!
Mulțumesc pentru sfaturi.
💚💚💚
Bună ziua,sfaturile dumneavoastră sunt foarte bune,va mulțumim pentru tot ce faceți pentru noi,începătorii,in ale grădinăritului.Intrebare,: dezinfectarea solului cu biopreparate,distruge și buruienile?
Bună ziua. Nu. 🙂
Mulțumesc frumos !
Bună ziua noi resturile vegetale le le tocam cu mașina de gazon este foarte bună le toaca bine și le și depozitează în cos
Aș dori să vă întreb dacă există vreo lucrare/tratament, care se poate face în acest moment din calendar (noiembrie) și care să ajute în lupta cu nezara viridula la anul.
Vă mulțumesc mult pentru explicațiile detaliate și foarte pe înțelesul grădinarilor-începători. Vă felicit pentru tot ce faceți! Numai bine!
Bună ziua. Din păcate, acum nu puteți face nimic pentru a vă proteja de nezara.
@@secretelegradinarului Vă mulțumesc pentru răspuns, d-na Olga! Oare când ar fi potrivite (dacă există) eventualele tratamente preventive? La noi au început să apară pe la sfârșitul lunii iulie, iar până la sfârșitul lui august, au decimat tot.
Multumesc,doamna Olga.Am acelasi motor ca dvs. Pentrucereale.Va multumesc pentru idee.
Foarte bun materialul, multumim!
Mulțumim frumos ptr.aceste sfaturi f.utile ,am o întrebare cum se numeşte acel aparat care macină ,resturile vegetale ?
Este moara electrică . Marca Belarus.
Bună ziua. Eu am un tocător electric pentru crengi, care toacă si tot ce ramane în solar toamna. Unelte resturi trebuie să fie puțin vestezite ca să meargă bine tocătorul. Sau pus o ramură mai tare cu ceva mai verde, să nu se oprească tocătorul de la pasta de verdeața udă. Am tocat si alte resturi vegetalele din gradina, si paie, si fân cu fir mai lung. Amestecate, merge mai ușor aparatul. E chiar util.
Dar pentu rosii, ardei, vinete, le zmulgem cu rădăcină sau le tăiem la sol si lăsam rădăcina sa putrezească în pământ? Până acum scoteam cu tot cu rădăcină.
Din resturile alea tocate, partial verzi, am avut într-o iarnă un fel de strat cald în solar. Au rămas din greșeală acolo, nu am apucat să le scot. De obiceile puneam in grădină. A fost în acea masă si ceva crengi de ricola cu semințe, am mâncat toată iarna ricola 😅
Bună ziua. Mai bine le smulgem, pentru ca ele s-ar putea să nu se descompună până in sezonul următor
Mulțumesc pentru învățături!
Ce siderate putem planta toamna?
Mulțumesc.
Bună ziua. Muștar alb, ridichea oleaginoasa, ovăz
@@secretelegradinarului MULȚUMESC.
Buna ziua! Excelente sfaturile dv. Moara prezentata poate toca si crengi subtiri din pomii fructiferi?
Bună ziua. Multumesc pentru apreciere! Teoretic ar trebui să toace și crengi subțiri. Au mers foarte bine ardeii, vinetele, știuleții de porumb.
Buna seara! Un sfat doamna Olga vreau si eu . Mulțumesc anticipat! In aceasta vara am avut atac puternic de tuta absoluta si omida fructificatiilor la tomate si ardei si in solar si afara in gradina. Care sunt pasii pe care trebuie sa i urmez ? Am 60 mp in solar si 40 in gradina . Am cumparat metawhite 4 plicuri pentru doua tratamente toamna si primăvară. Cand pot aplica primul tratament la sol? Am scos tot din solar . Pamantul se mai sapă? Tot solarul e plin cu fluturi molii .Cum procedez? Siderate pot semana sau in anii urmatori dupa ce dezinfectez solul? Mulțumesc frumos!
Bună seara. Afânați solul, aplicati metawhite și semănați siderate. Acum este o perioadă bună
Mulțumesc pentru incurajare! Va iubesc!
@@secretelegradinarului întâi sap și după aceea aplic tratamentul sau întâi tratez și după aceea sap , cum fac? E prima data când tratez solul și acum învăț. Mulțumesc! Sap la cazma cu mana .
Foarte multe informatii valoroase, multumesc! Am o nelamurire va rog: care este motivul pt care indepartati de pe straturile unde a fost ceapa/usturoi, la pregatirea pt toamna, mulciul vechi? Din tot ce ati spus, mulciul e f valoros si nu ar trebui indepartat. Nu am putea semana ovazul/mustarul direct pe mulciul vechi?
Daca stratul e prea gros, trebuie dat la o parte, pentru ca sideratele nu vor putea rasari. Mulciul nu se arunca! Se poate muta pe alei sau pe alte straturi.
@@secretelegradinarului Multumesc!
@@secretelegradinarului Eu am pus pe o portiune buna din suprafata gradinii, lucerna cosita la sfarsitul lui august! Acum, daca vreau sa plantez ceapa si usturoiul, o dau la o parte??? Sau plantez si acopar la loc, sa le tina cald la iarna? Sper sa imi vedeti comentariile, astept cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
@@BlueVelvet15 buna seară. Dați la o parte lucerna si mulciti după ce plantați usturoi si ceapa. Daca lucerna este mare, mai bine mulciti intre rânduri de ceapa si usturoi, ca plantele sa poată răsari
@@secretelegradinarului Multumesc frumos! Seara minunata!
Buna ziua! De cand v-am descoperit va urmaresc cu placere. Am si eu o mica gradina, anul acesta am inceput si eu sa imi plantez cateva legume dar nu sunt foarte multumita,experienta isi spune cuvantul. Vin si eu cu 2 intrebari,de ce castravetii fac doar flori masculine si rosiile nu tin toate florile? Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
Bună ziua. Am video dedicate acestor subiecte:
ruclips.net/video/FpP2FkmtqCU/видео.html
ruclips.net/video/gMEuBMlb2Vk/видео.html
Sarut mana stimata doamna!
Va multumesc pentru raspunsurile date anterior. Urmaresc cu interes postarile dvs. despre legumicultura bio si eco. Am asimilat multe informatii incat cu greu le-am pus pe toate la locul lor. In faza asta am totusi niste nelamuriri.
A) Deocamdata am o parcela de 4x6m in care cultiv rosii, vinete si ardei. Doresc sa mulcesc incepand cu anul acesta, cu gazonul pe care-l tund dar si cu frunzele de la nuc si ceilalti pomi cazute in toamna. In cazul in care mulciul nu se decompune complet(chiar folosind solutiile recomandate - ecostern) in primii ani pana primavarile urmatoare cand o sa plantez noile rasaduri cum procedez?
1 Inlatur mulciul nedescompus iar dupa plantarea rasadurilor il asez iar, sau
2 Il inglobez cu solul folosind o unealta Tornadica dupa care plandez rasaduri, dar in acest caz ati postat un videa in care ati explicat de ce nu trebuie sapata gradina.
B) Nesapand gradina, iar mulciul nefiind descompus complet sau stratul descompus nu este suficient de gros, cum procedez in primii ani ca sa asigur totusi adancimea de plantare a rasadurilor? Folosesc un plantator pentru a asigura adancimea sau cu un harlet creez un santulet in care plantez, dupa care acopar cu pamanul dizlocat la creerea santuletului?
Va multumesc anticipat!
Daca mulcim gradina permanent si completam stratul de mulci, pamantul va fi moale, usor și afânat. Nu va mai nevoie de sapat. Mulciul ramas de anul trecut ramane pe loc. Doar daca semanam ceva, acesta se da la o parte.
Îl puteți da la o parte de pe rândurile unde vreți să semănați și puteți pune despărțitoare, sunt la Dedeman deși e pentru gazon sunt bune și acest caz "Separator gazon Cell Fast, plastic, verde închis, 15 cm x 9 m" la prețul de 25,89 Ron și se pot tăia după cum aveți nevoie...
Când plantele au crescut le puteți îndepărtat și le refolosiți ...
Multumim !❤️
Bună Olga! Eu am pus apa unde am sterilizat paie, fan tcompost Petru ciuperci am pus-o în solar sper ca nu am greșit de fapt toată toamna am udat cu parte din acest ceai și roșiile au mers f bine pina toamna târziu. Acum am niște saci cu astfel de compost rămas de la ciuperci vreau sa știu dacă le as putea pune ca mulci.
Mulțumesc!
Bună ziua. Da, sigur
@@secretelegradinarului Mulțumesc va urmăresc cu atenție și vad cum am greșit anul trecut cel puțin cu castraveții am făcut opusul și am pierdut. Anul acesta va voi urma sfatul.
Am invatat foarte multe de la dumneavoastra si va multumesc. Am o nelamurire: pentru tocat resturile vegetale, folositi setul de ciocanele sau de cutite? Va multumesc.
Cuțite
Buna ziua Doamna Olga!!!!
Sunteți minunata !!!! Noi recent ne-am mutat la țara și vrem sa ne creștem legumele și sa avem grija de grădina noastră doar BIO !!! Îmi puteți va rog frumos îndruma cu primi pași care trebuie sa ii facem pentru protecția pregătiri a copacilor și a mulciri!! Practic nu a fost plantat de ceva ani !!! Va mulțumesc !!!
Toate aceste informatii puteti gasi in clipurile mele. Intrati in playlist-uri si alegeti ce va intereseaza. Daca aveti intrebari, va astept cu drag!
Bună ziua. Mulțumim pentru sfaturile utile. Vreau sa va întreb dacă aplic în primăvara în gradina Metawhite, la cât timp pot planta siderate iar apoi răsadurile? La interval de 2 săptămâni, e suficient? Mulțumesc
Bună ziua. Da, la 2 saptamani este perfect.
buna ziua! daca in saptamana aceasta voi scoate ceapa din pamant ce recoamndati sa mai cultiv pe acet teren. deoarece de acum imi v-a ramane locul gol chiar ma gandeam cum as putea sa il valorific mai ales ca mai sunt cel putin 2 luni de timp bun. multumesc anticipat.
Bună ziua. Am video dedicat acestui subiect. Vă las link-ul mai jos
ruclips.net/video/BH0CVLvH_ck/видео.html
Hi, hi ... eu am tăiat pe cât posibil cu foarfeca și le-am lăsat în fața mașinii de cosit gazonul ... până acum (sper să nu stric mașina) ... le-am mărunțit astfel.
Multumesc frumos..nu am reținut..după semănat muștarul nu ați mai pus mulciul peste strat ,pe care l.ati dat deoparte..mersi.
Bună dimineața. Mulciul nu l-am mai pus peste mustarul semanat. Nu prea poate rasari de sub mulci.
Vă urmăresc cu atenție, dați sfaturi deosebit de utile! Vă mulțumesc!
Buna seara .Va multumim pentru informatie.Dar vreau sa stiu si eu cum se numesc preparatele bio cu microorganizme
Depinde pentru doriti sa le folositi. Eu comand biopreparatele pe www.bioculturi.ro.
Bună dimineața !
Eu am găsit și cumpărat Organic Balance (b.subtilius)
Bitoxibacilin le pot asocia sa stropesc straturile mulcite?
Mulțumesc frumos.
Bitoxibacilin este un insecticid. Aveti daunatori in mulci?
@@secretelegradinarului
Am avut invazie de afide in gradina și seră și melci fara cochilie.
Am dat cu cenușă dat fara rezultat.
Int straturile de căpșuni am crescătorie de melci.
Am mai avut și mai amnistie gaze cu dungi care miros f urât.
De asemenea am avut tăciune pe porumb ,tuleii i -am curățat manual dar au rămas urme de ciupercă și i-am tocat că să-i,i folosesc că mulci.
Bacilul subtiliza nu mănâncă și ciupercile ?
Va mai rog să-mi spuneți cum sa prepar soluțiile că sa nu greșesc .
Mulțumesc frumos.
@@vioricacebuc9791 Instructiunile le găsiți pe site si pe spatele ambalajului. Va las link-urile mai jos
www.bioculturi.ro/hobby-gradina/75-organic-balance-biodestructor-35-ml-125-ml.html#/26-ambalare-125_ml
www.bioculturi.ro/hobby-gradina/67-bitoxybacilin-btu-r-bioinsecticid-35-ml.html
Ma numesc Alexandru am privit cu atentie mai multe vidioclipuri,sii ma gindesc sa trec si eu la agricultura biplo , dar am nevoe de timp sa pregatesc solul ,dar nu voi inceta sa urmaresc vidoclipurile voastre !
Multumesc frumos pentru aprecieri! Va doresc mult succes în noul sezon!
O zi bună as vrea sa stiu ,am o problema cu rasadurile de capsuni cu ce as putea sa stropesc capsunii ramurile incep sa se ofileascasi se fac maronii inklusiv frunzele
Bună ziua. Tratați- le cu Mycohelp. Daca ele sunt plantate in grădină, verificați să nu aveti larva cărăbușului de mai în sol
Primavara faceti mobilizarea solului acolo unde in toamna ati avut siderate, sau ce lucrari de pregatire a solului practicati?
Bună ziua. Primăvara tai sideratele și folosesc biopreparate pe bază de microorganismele
Ați vorbit la un moment dat despre dolomita. S-ar putea într-un video viitor sa ne spuneți cum se utilizează, în ce cantitate și în ce fel ajuta culturile noastre? Mama mea spune ca mai demult oamenii foloseau dolomita pt a "dezinfecta" solul toamna sau primvara, pt a-l îngrășa, dar și pt a combate anumiți dăunători. M-aș bucura dacă as auzi și părerea dvs despre asta.
Unii spun ca folosesc dolomita la plante și în alte perioade ale anului. Nu știu exact cum, poate cunoașteți dvs persoane care folosesc și pot sa ne spună și noua. M-ar interesa sa știu dacă dolomita ar putea înlocui unele din biopreparatele pe care le comandam de pe bioculturi (ma refer acum a produsele de care avem nevoie toamna). Ma gândesc ca poate sunt și alții interesați de acest subiect, având în vedere ca bunicii noștri intrebuintau des dolomita. Va mulțumesc și ma iertați!
Dolomita se foloseste strict ca îngrășământ pe bază de calciu și magneziu. Plus, corectează aciditatea solului. Ea nu inlocuieste nici insecticide nici fungicide. Vă las un link cu descrierea si modul de folosire a dolomitei ( nu fac reclamă, doar că gasesc aceste informații complete).
www.enviro-naturals.com/ingrasaminte-bio/dolomita-calciu-si-magneziu-sac-25-kg.html
Am înțeles. Mulțumesc frumos de răspuns! O seara frumoasa va doresc!
Buna seara. Putem sa folosim Micoriza pentru aplicat direct pe sol? Multumesc pentru sfaturile deosebit de interesante pe care le postati. Succes!
Bună ziua. Micoriza se aplică la radacina plantei- prin scufundarea radacinilor sau prin udarea plantelor la rădăcină
@@secretelegradinarului Multumesc.
D-na Olga, va rog sa ma ajutați din nou, nu am dezinfectat in toamna straturile, acum am primit comanda de la bioculturi. Pot folosi metawhite dacă pe straturile in care a răsărit salata, spanacul si arpagicul, sau sa aștept pana la toamna? Multumesc pt sfaturile prețioase❤️
Bună seara. Puteți folosi metawhite acum.
Multumim esti o gospodinaaa
Cum îi spune? Eco și mai cum ?
Buna ziua! Eu nu an reușit sa “dezinfectez” solul in toamna. In luna Noiembrie 22 am adus gunoi de grajd putred și l-am incorporat in sol. Eu am avut probleme și cu boli, si cu dăunători…. Acum, in Februarie, înainte de însămânțarea diverselor culturi pot “dezinfecta” cu metawhite? Dacă da, cu cât timp înainte de punerea semințelor in pământ? Mulțumesc!
Bună ziua. Metawhite funcționează când temperatura solului este de la +10 grade în sus
@@secretelegradinarului Mulțumesc încă o data!
Ce parere aveti despre EM 1 ? Il pot folosi ca dezinfectant? Am deja o cantitate mai mare. In cazul in care am avut boli si daunatori mai putem folosi plantele respective la compost? Mulciul de la ele poate ramane pe sol? Il pot incorpora cu motocultorul in pamant, dupa dezinfectie si apoi semana siderate?
Daca nu il incorporez si nici nu il las pe sol , ca sa seman siderate, il pun la compost?
Imi cer scuze e a doua toamna de cand ma ocup de gradina, anul trecut am bagat motocultorul , am semanat siderate, dar nu au crescut prea mult , cred ca nu au fost udate suficient, si mulci am avut doar de incercare pe portiune mica si l-am bagat in pamant. Anul acesta am mulcit cu paie rosiile , ardeii, vinetele, varza, prazul. Dar inca nu m-am lamurit ce voi face in toamna. Multumesc frumos !
Bună seara. Trimiteți-mi va rog link-ul cu produsul despre care vorbiti. 2. Plantele bolnave se pot folosi la compostare, daca folosim biopreparate pe baza de trichoderma( sau alte microorganisme antagoniste). Mulciul vechi ramane pe sol si se trateaza cu microorganisme. Dacă doriti, il puteti incorpora in sol ( max 5- 10 cm), sau il puneti in compost. Va las linkul mai jos cu playlist-ul dedicat acestor subiecte
ruclips.net/p/PLNDgDWkYnoO-AQpMIKaSOl80axefP1q_7
@@secretelegradinarului Multumesc frumos pentru raspuns. Aveti aici un link. www.shsgarden.com/em1-effective-microorganism-molasses-1l-each-for-soil-and-plant-health-bokashi-composting-home-cleaning-pet-hygiene
Bună ziua, în solar acuma în noiembrie pot să plantez muștar?
Bună ziua. Puteți încerca. Închideți ușile, umpleți sticle de plastic cu apă și puneți-le în solar. Ziua apa se va incalzi de la soare, iar noaptea va ajuta ca temperatura să nu scadă mult
Buna seara. Pot aplica preparate pe baza de tricoderma dupa ce am pusceapa , usturoi , ridichii si rasaduri ?
Bună ziua. Da
Masina asta macina si tulpina de vinete care e tare ca o ramura de pom? In cazul asta si ramuri, pana la ce diametru?
Mașina asta macină și coceni de porumb. Crengi nu am tăiat ( nu vă pot spune până la ce dismetru face față)
@@secretelegradinarului Deci coceanul de porumb e mai tare decat tulpina de vinete?
Buna ziua. Am o intrebare se pot folosi intai Mycohelp si apoi dupa ce punem frunze sau iarba sa dam cu Ecostern? Multumesc.
Bună ziua. Dacă folosiți Ecostern, nu are rost să mai folositi și Mycohelp. Ecostern conține și trichoderma. Pastrati Mycohelp pentru sezonul urmator😉
@@secretelegradinarului Multumesc mult pentru raspuns.
Bună ziua,doamna Olga!
Dacă nu am făcut aceste lucrări toamna,se pot face primăvara?
Bună ziua. Da
Buna seara ! Cum ați plantat cartofii pe strat , i-ați introdus in pământ sau i-ați pus pe deasupra și ați acoperit cu mulci ?
Bună seara. Ii îngrop în pământ. Apoi mulcesc
@@secretelegradinarului mulțumesc frumos 🤗
Bună ziua, vă urmăresc cu atenție,dar dacă se poate să-mi dați un sfat; Anul acesta ( 2022) ce aș putea să plantez pe lângă straturile de usturoi, eu nu l-am pus usturoiul pe rând, l-am pus pe strat ridicat numai pe pământ , fără să-i pun scândură.
Puteti planta orice inafara de ceapa
Pentru mulci pot aduce frunze de la copaci din padure si sa le pun pe straturi? Adica sa adun frunze uscate din padure si sa le aduc la mine in gradina? Nu avem copaci ca sa avem frunze
Bună ziua. Da. Am un video dedicat acestui subiect. Vă las link-ul mai jos
ruclips.net/video/tXJw9ZmpJLk/видео.html
Este greșit dacă pun strat de frunze uscate și crengi subțiri,etc. pe teren curățat și apoi acoperit cu folie antiburuieni și apoi udat ?.Vreau apoi să pun diverse răsaduri în alveole decupate în folie .O fi corect?
Daca folositi frunze sau alte materiale organice, nu veti avea nevoie de folie.
Mă gândesc să nu ia vântul frunzele etc.
@@victoriaaldea2281 nu le ia. Se mai taseaza de la ploi.
Ce siderat trebuie sa folosim când urmează să cultiva crucifere! Multumesc frumos!
Orice siderat care nu face parte din aceasta familie. Daca semanati phacelia nu veti gresi niciodata.
Unde găsesc aceste dezinfectante vă rog că eu locuiesc la țară și nu pot scăpa de dăunători de tot felul? Mulțumesc frumos ptr video-clip și vă doresc sănătate?
Bună ziua. Cautați pe www.bioculturi.ro. Dacă veți avea nevoie de ajutor, găsiți pe site un număr de telefon. Vă va ajuta o doamnă foarte drăguță
Deci ati dat cu Ecostern înainte de semănat muștar.. putem sa.l dam primăvara acest Ecoster..?
Normal se dă toamna, ca până în primăvara resturile să se descompună
De unde pot cumpăra produsele amintite pt.dizinfectia solului? După cum eu încep primil an sa lucrez pământul în felu acesta.Cu ce încep? Cu siderate cred și ele își vor face treaba.. cu cit timp pot semăna până vine înghețul?
Va mulțumesc mult.
Bună ziua. Eu comand biopreparate pe www.bioculturi.ro. Iar in legătură cu sideratele- depinde de cultură si cat de repede creste
Va mulțumesc.. eu am încă porumb și chiar pus de doua ori fiindcă nu mia esit bine..asa că cu ce ma sfătuiți?..cred ca pot semăna în prag de iarna în octombrie..să seamăn ovăz.. sau sa las pentru primăvara ca sa seamăn muștar ?findca atunci este timp ploios.Am fin vechi care as putea sa acopăr gradina toamna ,sa las acoperit..? Aș renunță la grădină un An ca să o pot pregati.Multumesc mult pentru timpul acordat. Dumnezeu sa va binecuvinteze.
@@alfredgrime3205 puteti semana ovăz. Acesta ierneaza bine și suporta frigul. Primăvară puteti semana alt siderat- facelia sau mustar. Fânul este bun oricând- și nou și vechi.
@@secretelegradinarului mulțumesc, scupă Doamna,așa am sa fac..un sfârșit de săptămână plin de bucurii.
Buna ziua. Cumva ați încercat să tocați cu moara pentru cereale și coardele de la vița de vie? Mă gândeam că, dacă ar merge, ar fi foarte bune de pus pe alei având în vedere că sunt mai tari și se vor descompune mai greu. Mulțumesc.
Bună ziua. Nu am incercat, dar ar trebui să meargă. Am tocat tulpini de ardei, care au fost foarte groase si lemnificate
@@secretelegradinarului Vă mulțumesc. Mult spor în toate! 🤗
@@cristinabarza7881 💚🌺❤
Olga eu am pus cartoane ! E ok?
E ok si cu cartoanele, dar ele nu ofera plantelor noastre elementele necesare ca si mulciul din frunze, iarba cosita, etc
Buna ziua! Daca acum, sfarsit de august aranjez parcele in gradina( am scos deja recolta) cand aplic metawith? Adica ar trebui sa mai astept s.au larvele deja au intrat in pamant?Acum gradina este plina de nezara, deaceea am cam strans tot :(.Multumesc anticipat
Bună ziua. Metawhite deja se poate aplica
@@secretelegradinarului multumesc frumos, astept episodul cu lucrari in gradina, luna septembrie .Sanatate sa fie! 🤗
@@adrianastan3990 💚🌺❤
Buna ziua! Va apreciez f mult si va urmaresc cu drag.
Ma puteti ajuta cu un sfat?
As vrea sa imbunatatesc calitatea solului pe un teren pe care as vrea sa il transform in gradina. Ma gandeam la o cultura de acoperire care sa protejeze solul peste iarna dar e deja f tarziu. Ma gandesc ca tb sa incolteasca si sa creasca putin pana da inghetul. Sau poate ar tb sa pun doar cartoane si frunze la acest moment? Ca sa lupt si impotriva buruienilor...
Ati avea o recomandare in acest sens? Multumesc
Bună ziua! Da, acum e tarziu sa mai semanati siderate. Acum puteti face straturi permanente. Le acoperiti cu carton, frunze, fan, paie- ce aveti. Si la anu' semanati siderate.
@@secretelegradinarului Multumesc mult, ma scutiti de munca inutila!
Iar la primavara as putea sa seman de ex ovaz pe straturile permanente dupa exemplul dvs? Inainte de semanare ar tb facuta o "sapare" cu furca, dupa cum am vazut procedati, fara a rasturna brazda?
@@florinam8557 daca acoperiti straturile acum, la primavara solul va fi afanat si fara sapat. Eventual, il greblati la nevoie. Eu nu mai sap de cativa ani.
Atitea denumiri, ca nam mai inteles nimic, vreausa dezinfectez solul in toamna cu ce si de cite ori trebuie si inainte de a pune frunze sau se stropeste dupa multumesc
Oare cum pot "produce" singura tricoderma? Avand inn vedere ca este cam scumpa o cutie
Bună seara. Ași dori și eu un răspuns la această întrebare. Vă rugăm frumos. În numele persoanelor cu un buget restrâns. Mulțumesc frumos.
Întrebarea este.(Oare cum putem "produce" singure tricoderma? ). Mulțumesc
Am un video dedicat acestui subiect. Se numeste Vizita la fabrica BTU Center. Veti intelege de ce nu putem produce biopreparate acasa
Ce mi puteți spune despre cârtițe, nu am pus plasă,,, că nu mi s a recomandat ,,, așa că suport consecințele.
Cu ce le pot alunga. ? Vă rog 🤗
Bună ziua. Am un video despre cârtițe. Poate vă ajuta 🙂
ruclips.net/video/hBpm_Jy7_hY/видео.html
Încă o întrebare. În solar, cum nu am cum să fac rotația culturilor, cea clasică, am de gând să pun toamna siderate si primavara devreme culturi tip salată, ceapă verde. Acum, dupa acest episod, ma gandesc să las si resturile vegetale tocate pe alei si sideratele să fie doar pe rânduri. Inițial mă gândeam să fie peste tot siderate. Apoi spre iarnă, când tai sideratele, oare cu resturile de pe alei ce fac? La las pe alei sau pe împrăștii pe straturi peste siderate?
Si referitor la siderate, dacă folosesc muștar alb, in primăvară printre culturile "scurte" dinainte de răsaduri, nu ar trebui să pun ridiche si ricola? Culturale de bază din solar sunt roșii, ardei, vinete, castraveți.
Mulțumesc
PS. Desigur si domnișoara Tricoderma va fi prezentă si pe straturi, si pe alei😊
Bună ziua. 1. Siderarele taiate le lăsați acolo unde au crescut. 2. Dacă semănați siderate între culturi principale, acestea nu trebuie să facă parte din aceeași familie
Mulțumim 👃
Moara o folositi cu sitele din dotare sau fara site, atunci cand tocati resturile vegetale?
Fara site
Buna ziua,acuma se mai poate semana mustarul?
Bună ziua. In martie puteți semana
@@secretelegradinarului multumesc frumos!!
Pana la ce temperaturi se pot planta sideratele? In special mustarul.... Unikal si Viridin in combinatie pot face un tratament bun al solului?
Depinde de ce fel de siderate doriti sa semanati. Anul trecut eu am semanat ovaz in noiembrie. Acesta nu a inghetat si chiar a crescut toata iarna ( se poate vedea in video din primavara trecuta). Mustarul, phacelia s.a. sunt un pic mai sensibile. Chiar daca phacelia rezista pana la -7° iar mustarul pana la - 3°, s-ar putea ca acestea sa nu se dezvolte bine in aceasta perioada. Depinde de temperaturile din zona dvs. Daca ziua va fi in jur de +15, iar noaptea nu va coborî sub 5, eu cred ca vor avea sanse. Dumneavoastra puteti incerca. Nu pierdeti nimic ( inafara de banii dati pe seminte). Iar in legatura cu Unikal si Viridin, nu cred ca este nevoie sa le amestecati. Puteti folosi ori Viridin ori Unikal. Amandoua sunt bune in acest sens.
@@secretelegradinarului multumesc
Bună ziua. Lucerna poate fi folosită pentru mulcire?
Bună ziua. Da
Atitea denumiri ca nu mai inteleg cum sa fac, vr sa dezinfectez solul i toamna, cu ce si de cite ori, anul acesta nu a mers nimic nici in solar nici in gradina ,multumesc pt sfaturî, si de unde cumpar
Bună ziua. Toamna eu folosesc Soil Improver de la bioculturi.ro
Spuneți-mi vă rog, grâul se poate folosi ca siderat sau nu este eficient?Vă mulțumesc , și mă bucur că existați !💖
Bună ziua. Da, grâul se poate folosi ca siderat
Am cumparat produsele Agros si Bijap pt nazara viridula dar au ajuns cu intratziere de doua saptamani si nu am apucat sa le folosesc. Le pot folosi la ceva acum, pt pregatirea straturilor pt iarna?
Nu. Lasati-le pana la anul.
Buna...referitor la plantatorul manual de rasaduri de legume: ce diametru este indicat? Vad ca pe piata sunt de mai multe dimensiuni. Multumesc anticipat. Faine explicatii..cred ca esti agronom
Dumneavoastră ce suprafață aveți?
@@secretelegradinarului gradina mamei Dzeu sa o ierte...vreo 1500m2
@@estellenaturelle3447 eu am cumparat 1 plantator acum 2 ani. Dar asa a si ramas nefolosit, pentru ca mi-am dat seama ca nu am nevoie de el. De aceea v-am intrebat de suprafata. De marimi nu stiu, ca era un singur model. Acesta se poate folosi daca aveti pamantul sapat si uscat( ca praful). Al meu este umed si afanat natural ( nu sap gradina). Plus, daca nu plantati mii de rosii/ ardei nu aveti nevoie de acesta.
@@secretelegradinarului multumesc frumos 🤗🤗
Buna! Care este concentrația folosită de Ecostern?Multumesc!
Buna, concentratia este in functie de tipul resturilor vegetale. De exemplu, daca avem frunze, atunci 1.5- 2 l de preparat la 500-800 apa/ hectar. Iar daca avem culturi mai tari/ lemnoase, de exemplu, floarea soarelui sau porumb, 1.5-2 l preparat la 150-300 l apa / hectar. Faceti calcule in functie de suprafata pe care o aveti.
@@secretelegradinarului multumesc!
@@constantamercan6473 cu drag!
Buna ziua! Eu abia acum am debarasat gradina de resturi si vreau sa dezinfectez pamantul cu metawhite dar am si organic balance pt descompunerea resturilor vegetale. Pot sa le combin pe amandoua si sa stropesc straturile dupa ce le voi mulci? Sau dau cu metawhite direct pepamant si apoi mulcesc si stropesc cu organic balance. Mentionez ca eu abia acum incep sa ma oganizez pt o gradina fara sapat. Multumesc
Dati cu Metawhite direct pe pamant. Organic Balance il folositi pe mulci. Dar lasati macar 10 zile distanta.
@@secretelegradinarului Multumesc!
@@secretelegradinarului Metawhite il dau înainte de a sapa cu furca asa cum ne ati aratat in video sau dupa?
@@Dana-zx3ze inainte
@@secretelegradinarului Ma lovesc de o problema. Scrie pe metawhite ca se pune 120g/5-10l/100 mp dar nu cred ca acopar cu 10 l apa 100 mp udat cu stropitoarea. Cum ma sfatuiesti sa fac?
Daca punem la strat iarba cosita nu o sa ne impanzeasca iarba gradina din cauza semintelor de iarba?
Dacă stratul este gros- nu
Si mai am o intrebare, dupa ce stropesc este nevoie sa le acopar cu folie pt un rezultat mai bun?
Se pot acoperi, sau se pot lasa asa.
Daca roșiile mele au fost infestate de ploșnițe, este bine sa toc și să-l punem pe pământ ? Mă gândeam să le ard și să folosesc cenușă ?
Puteti sa le tocati si sa le folositi
Mai am o intrebare, pot sa stropesc cu vermorelul cu aceste doua substante?
Mai bine le folositi prin " udare". Nu le amestecati.
@@secretelegradinarului Multumesc tare mult. Ma odihnesc tare mult aceste videoclipuri si abia astept sa mai faceti si altele. Ceapa si usturoiul le punem deja?
@@Dana-zx3ze imediat vom pune si ceapa si usturoiul. Aici important este sa alegem momentul potrivit, care depinde de vremea de afara.
Bună seara, dacă nu am dezifectat straturile înălțate și am pus pe ele un strat gros de lucernă proaspăt cosită o să pot dezinfecta la primăvară sau trebuie să dau jos lucerna deși stratul este destul de gros. Mulțumesc.
Am primit de la Bioculturi, Unikal la plic ca bonus, il pot folosi ca bioaccelerator pe straturile cu lucernă ?
Puteti dezinfecta si la primavara. Da, puteti folosi Unikal si pe straturi.
Buna seara! Peste straturile acoperite cu frunze si paie cu ce ar fi mai bine sa stropesc cu organic balance sau cu Unikal pt ca pe acestea le am. Sau sa fac o comanda de Ecostern? Amintesc ca am stropit deja cu Metawhite. Multumesc.
Va rog sa mi răspundeți si la intrebarea de mai sus sa stiu daca sa comand sau nu ecostern.
@@Dana-zx3ze nu mai comandati ecostern. Organic Balance este foarte bun. Si il puteti folosi acum.
@@secretelegradinarului Va multumesc pt rabdarea pe care o aveti cu mine. 🍁🥰
@@Dana-zx3ze cu drag! 💚💚💚
La ce temperaturi pot aplica tratamentul cu Beauveria ?!
Cand temperatura solului este min 12°C. Acum e tarziu. Puteti aplica la primavara.
Se da toamnape sol cu dezinfectant sau primavara,
Eu folosesc și toamna și primăvara
Buna ziua. imi puteti scrie va rog numele produsului pe care il aveti ca si "dezinfectant"? Multumim pt informatii!
Puteti folosi Viridin sau Mycohelp sau Ecostern sau Unikal. Toate aceste produse vor dezinfecta solul si resturile vegetale si vor accelera descompunerea lor.
La Ecostern cât trebuie folosit pt o gradina de 400 m2?
@@siminaneacsu4129 depinde si de tipul resturilor vegetale. 1-1.5 litri de solutie se dizolva in 150- 800 litri de apa/ hectar. Consultati site-ul distribuitorului. Acolo gasiti un tabel cu toate detaliile.
@@secretelegradinarului mulțumesc mult
bună ziua, de unde le achiziționați?
Și unde ții mașinăria aia de tocat?că vreau să vin s.o fur😜.Dar să fie și pisicuța colorată acasă, că vreau s.o fur și pe ea😍😍😍.Cățelul e legat,da?
🤣🤣🤣🤣🤣🤣si moara si pisicile sunt pazite de caini. Cainii nu sunt legati niciodata🤣🤣🤣🤣🤣
@@secretelegradinarului 😂😂😂😂Aha,deci trebuie să iau niște salam ceva...crocănțele ,la mine....Apropo,ce mănâncă câinii tăi?🤔😂😂😂
@@valeriabanea3186 asta e, ca cainii nostri nu manca salam sau alte mezeluri. Asa pot verifica daca un produs este natural sau nu. De cate ori am incercat sa-i pacalesc...si nimic. Vorbesc serios. In schimb boxerița mea mananca...atentie!!! Castraveti, rosii, varza, cartofi cruzi, toate felurile de fructe. E totala😂😂😂
@@secretelegradinarului Fă un video și cu cățeii pe lângă tine,să știu dacă mai mă încumet sau nu😂😂😂
@@valeriabanea3186 😂😂😂 asa am sa fac😂😂😂
Eu ,am cumpărat mustar de la piata de ce-i ce vând cereale ..e mult ,mult m-ai ieftin ..
Sigur! Daca avem nevoie de cantitati mari, atunci mai bine sa cumparam seminte varsate. Este valabil si pentru alte culturi.( ovaz, phacelia etc).
Mult mai ieftin !!!!!!!
Îmi place foarte mult cum explicați și toate videoclipurile dvs , dar nu înțeleg de ce a trebuit să puneți plăcile de azbociment in grădină, din cate știu sunt cancerigene🤷
Nu tot ce se spune este adevărat, sau 100% adevarat
@@secretelegradinarului eu zic sa va mai interesați , din acele placi la lovire , spargere , taiere se poate inhala particule ca oasele de pește care se depun pe plămâni și în timp pot cauza cancer la plămâni , Doamne ferește 🙏🙏🙏...au fost cazuri
Bună ziua. Am cumpărat o cutiuță de Viridin de 100 grame dar nu găsesc cate grame de pun in 10 litri de apa de exemplu.
Mă puteți ajuta, va rog, fiindcă pe cutie scrie in rusește cred.
Va mulțumesc!
20 g la 10l de apa
Vă rog frumos!
Bine doamna vreau SI eu instrucțiuni
Instructiuni pentru ce anume?
@@secretelegradinarului cum se face soluția pentru accelerarea fermentației resturilor furajere
@@petresafta4047 de obicei scrie pe ambalaj sau pe site- ul producatorului/ distribuitorului. Cum se numeste solutia pe care vreti s-o folositi?
De unde se ia soluția. Mulțumesc.
Se poate comanda pe www.bioculturi.ro. Eu de acolo le cumpar.
⚘⚘⚘
Aceasta moara se.poate folosi si la crengile mai subțiri?
La ardei foarte grosi si porumb a mers foarte bine.
Grija la azbocimentul din care ati facut straturile, este extrem de toxic