"Nu există instinct de autoconservare la nivel de specie, există doar o furibundă sete de gratificare individuală" mamăă, ce a zis ăsta. Ce trist mă face să mă simt. Sper să ne putem schimba curând.
Ce-aș zice io față cu această zisă?: Aș zice citând: "Am zis c-avem și noi cultură, Cultură veche NU DE FESTIVAL..." .. Ce cultură tati? ..o cultură care te-ar putea ține mai nefâțâielnic, ci mai statornic, mai cerebros, mai principialist, decât hrăpăreț și lăcusto-consumerist. Cultura veche, NU DE FESTIVAL.. un arhaism..
Salut, eu tocmai fac un experiment de consum redus și eco :). Am plecat acuma aproape 2 luni de la Iași cu destinația Madrid pe bicicletă. După mai bine de 50 zile și aproape 4000km, sunt la granița cu Spania. Am experimentat de la dușuri cu 800ml de apă, până la campinguri ce cereau 35e pe noapte pt un cort mic și bicicleta ( nu le-am dat prefer 800ml de apă pt duș și un apus de soare pe un lan de grâu ). Am văzut cozile interminabile pe autostrăzi și nebunia de consum peste tot pe unde am trecut. Dar am întâlnit și mulți oameni ce au ales bicicleta și minimalismul ca mod de viață. Eu cred că ține ne fiecare individ in parte cum își gestionează propriul consum. Un prim pas ar fi renunțatul de a merge sa cumpărăm pâine cu mașina chiar dacă e electrică :)). Cât despre viitor sunt sigur ca o să supraviețuim ca specie. Felicitări pentru content
Spuneai de bicicleta, tatăl meu facea pe vremea lu Ceașcă 20 de ani zi de zi naveta zece kilometri la fabrica unde lucra, vara și iarna împingea de bicicletă, avea mereu pelerina de ploaie la el. Cam de astfel de atitudini și hotărâre avem nevoie când vorbim de bicicleta!
Ma bucur ca esti atat de optimist , dar eu nu cred ca o sa supravietuim ca specie, si daca o sa o facem i sa fim la limita. Si o sa ne puna Baietii care conduc lumea tot pe " Noi " sa participam la salvarea lumii cu toate ca ei aduc sfarsitul..
Pentru mine au inceput sa conteze criteriile astea acum vreo 3-4 ani si e incredibila transformarea mentala care se petrece. In 3 ani am ajuns sa spal ambalajele pentru a le putea recicla si ma irita la culme cand vine cineva la mine si nu pune gunoiul unde trebuie. De multe ori il iau din cos si il pun unde trebuie.
@@alexsam2630 și crezi ca e mai sustenabil ca tot gunoiul sa ajungă la groapa de gunoi, mai ales plasticul? Din păcate orice am face nu există soluție perfecta, dar puse in balanță ar trebui sa alegem ceea ce e mai puțin dăunător pentru noi cat si pentru planetă. Sănătate multă!
@@alexsam2630 Cred ca totusi e mai bine decat sa arunc ambalajele la gunoi, impreuna cu gunoiul menajer. Asa consider eu, cel putin, nu stiu cum e cel mai bine.
Durerea mare stă în faptul că suntem extrem de narcisiști. Am citit de curând faptul că în Statele Unite averea unei familii se păstrează undeva la două generații în medie. Acest fapt ne arată încă o dată faptul că nu ne interesează să lăsăm ceva nici măcar moștenitorilor noștri direcți, ce să mai vorbim despre păstrarea naturii în condiții decente pentru cineva din viitor, pe care nu îl vom cunoaște niciodată, și care oricum nu ne influențează pe noi, ci doar noi pe ei. Nu există simț și responsabilitate morală
Asta functioneaza si invers. Tocmai tarile avansate si bogate isi permit sa protejeze natura cand ceilalti nu pot. Sa dau cateva exemple: cine isi permite un frigider A+++ sau o clima A+++, unul din Nigeria sau India, sau un francez, german sau american? Cine isi permite o masina care polueaza putin, un occidental sau un estic/etc. care se bucura de VW-ul din 2002 care face el fum, dar merge? La fel in o multime de domenii.
E mai eco sa folosești scula/masina/laptopul/telefonul cât poți sa mai tragi de el, decât sa cumperi altul nou, fie el și super eco. Pentru ca procesul de producție al celui nou cat și procesul de reciclare al celui vechi are o amprenta de carbon considerabil mai mare decât consumul crescut pentru încă 2, 3 ani.
Ma nush ce sa zic daca chiar ii asa mi se pare ca e ca faza aia ca avem cea mai grea iarna din ultimi nush cati aniin tot anu de cativa ani buni incoace
Te ascult cu placere de fiecare data, indiferent de subiect. Pacat ca esti o "rara avis" si nu faci parte dintr-o majoritate a populatiei lumii, care sa gandeasca ca tine.
Salutare ! Funcționarea îndelungată este un criteriu pentru mine. Cel de al - II - lea ar fi "eco friendly". Pentru mine, un P.C. sau un smartphone în care ai posibilitatea să îi schimbi piesele, să faci un upgrade este întodeauna prima mea opțiune. De exemplu: În vara lui 2020 am achiziționat un smartphone LG G5, nou cu garanție, pentru că era modular și în principal că nu avea bateria "sudată" sau lipită de așa natruă încât să nu o pot înlocui. După doi ani, asta însemnând în vara lui 2022, vechiul acumulator s-a uzat așa de mult încât am eram nevoit să-l încarc de 3 ori pe zi. Din această cauză am cupărat un acumulator nou cu aproximativ 80 de lei și l-am înlocuit pe cel vechi și uzat. Acum îl încarc o singură dată și pentru o utilizare normală ține 22 de ore. Smartphon-ul LG G5 mine îmi satiaface în anul 2022 nevoiile de comunicare, socialmedia, fotografie, RUclips, filmare, ascultat de muzică, jocuri, etc. Datorită înlocuirii acumulatorului îl mai folosesc încă 2 ani. În acest mod am făcut o economie subatațială, și am evitat o cheltuială în plus. Dacă alegeam un smartphone cu baterie "sudată" sau lipită, ce nu putea fi înlocuită, ar fi trebuit să cumpăr un smatphone nou, ce cu singuranță costa mai mult de 80 de lei. Ce bine ar fi dacă legiuitorul ar impune vâzarea smartphone-urilor exclusiv cu posibilitatea de a schimba acumulatorul, sau de ce nu, ca acest acumulator să aibe și dimensiuni standard. Așa cum în prezent este impus standardul USB C. Sper că m-am făcut bine înțeles. Mult succes în continuare !
Foarte tare descrierea și ideea, și eu am schimbat bateria la OnePlus 5. Am comandat-o din China și am schimbat-o singur. Tot așa mai avem pe acasă un compaq cq57, la care am înlocuit bateria, tastatura și acum aștept un i5 2430m de pe olx pentru upgrade. Deci se poate! 😁
@@mihaistelian3194 Bravo ! Minitehnicus-ul din mine m-a determinat să-mi cunpăr o trusă de scule pentru a desface diverse șuruburi (capetele se numesc bit) practic este un mâner de șurubelniță la care se poate schimba vârful, și cu ajutorul acestei truse de scule am schimbat HDD-ul leptopului meu care avea bed-uri cu un SSD, și am adaugat memorie RAM. Și în acest mod am prelungit "viața acelui leptop". Să auzim numai de bine.
Soluția e simplă: supraimpozitarea companiilor energetice și creșterea prețurilor. Suna dureros dar e cu mult mai bine față de a da legi specifice. Și dacă observați deja se întâmplă. Barilul a ajuns la prețul din ianuarie, vedeți la pompă prețul din ianuarie? Mai rămâne că profiturile uriașe obținute din petrol sau gaz sa se ducă în tehnologii noi. Din păcate, la cum arată situația mondială, profiturile vor merge in dezvoltarea de arme mai moderne.
Salut. Te-am văzut pentru prima data la zaiafet în podcast săptămâna trecută și de atunci ți-am ascultat cât de multe video am putut. Ești genial la modul cum abordezi subiectele și cât de implicat ești. Am două subiecte care mă preocupă: 1. Sunt șofer de distribuție în UK și am văzut în ultimii doi ani o mulțime de mașini defectate pe banda de urgență, foarte multe de fabricație 2018-2020. Orice reparație la o asemenea mașină costă de rupe după ce s-a terminat garanția. Întreb: cum mă convinge cineva sa cumpăr mașini noi când a mea, kia cerato 2005, la 200k km mă costă întreținerea pe an (și chiar fac întreținere corecta) cam 400£ pe an versus 1000£+ doar service anual la una nouă? Țin cu planeta, nu îmi place sa irosesc resurse aiurea, dar se pare că orice nevoie minimă de bun simt a ajuns sa coste averi fabuloase și se mai și strică foarte repede. 2. Ce părere ai despre sistemul educational din UK care este axat mai mult pe experiment decât teorie, și mai mult, pe descoperirea înclinațiilor copilului decât pe materii impuse vrei-nu-vrei (bineînțeles, materii de bază mate, limbă maternă și alte două trei la strictul necesar)? Dacă ai dezbătut deja acesta două îmi cer scuze de spațiul irosit. Sper să găsesc video. Mersi și ține tot așa.
Salut Dane. Doar ce mi-am luat săptămâna trecută aer condiționat, Midea Xtreme Save AG1PRO. Face exact același lucruri ca și Samsung doar ca este 2000 lei. De consum am rămas surprins, chiar dacă are doar A++ A scos 0.8 kw/h în modul Turbo pe 16 grade. Pe modul eco la 24 de grade a scos 250w/h 🤣, mai mult consuma pc-ul.
Mulțam de idee!!! Nam băgat de seamă că și eu am mod ECO la Bosch Climate 8500 12kBTU și de curiozitate am activato. Consumul fiind acuma între 134w și 240w. Partea negativă este că nu are modul wifi dar am rezolvat problema cu un Broadlink RM4 Pro cu care accesez începând de la becuri ... până la sistemul audio.
Si eu am modelul asta. Eu recunosc ca l- am luat pentru ca incalzeste(pretinde) la -32 afara parca. Vreau sa testez la iarna in loc de centrala pe gaz. Ce inca nu stiu este cum sa opresc ventilatorul cand se atinge tem setata.
Salut Dan! Mă tot gândeam la un topic problematic la noi în țară și care mi s-ar părea interesant de abordat: cum poți diminua corupția în țară? Clar nu poate fi eliminată, există în toate țările, dar la noi prea e sat fără câini...
Like pentru a doua jumatate. Trebuie sa calculam si amprenta de carbon la productia specificatiilor Eco. Deocamdata marketingul nu ne spune si cat ne Costa in poluare caracteristicilr eco ale produselor. Daca poluarea s-a produs deja in momentul productiei, merita oare sa le cumparam. Poate singura solutie este chiar sa reducem consumul deci achizitia acestor produse.
"The planet is fine,the people are f*cket'" George Carlin,mare om.Din pacate omenirea inca nu a invatat ca nu poti mânca bani,iar cand o sa inteleaga asta,va fi deja prea tarziu,degeaba eu am grija la consumul de electricitate,degeaba tin câtiva ani de un telefon sau de haine sau de un pc,sau de orice altceva daca cel de peste drum(de obicei cel cu mai multi bani) cumpara chestii si consuma in prostie pentru ca....isi permite.
Fa le mai lungi Dane, ca nu ma mai satur sa ascult! E grav, e mai grav decât se spune și totuși capitalismul acesta s a infiltrat peste tot și nu mai contează nimic altceva decât creștere infinita pe o planeta-ce sa vezi-finita! Dacă nu începem noi sa consumam mai moderat, în asa fel încât sa i determinam pe cei mari și bogați sa nu mai producă atât de mult, deci sa nu mai consume atâtea resurse și sa polueze mai puțin, cel mai probabil omenirea nu mai are mult! Dar asta e greu, e foarte greu, pentru ca în primul rand e nevoie de conștientizare și de implicare în paturile lui Average Joe, iar asta.... E cam subțire! 😔
Mie tocmai mi s-a ars placa video din cauza căldurii din camera...și din cauza carcasei probabil că am un cartof la 300 lei..Gtx 970 nu o sa te uit niciodată,ai fost prima mea placa video și o să ai un loc special în inima mea
Băi Dane, „inspăimântător” clip, ca de obicei. Dar dacă înainte mă preocupa viitorul meu, acum fac tot posibilul să iau decizii „eco”, nu pentru mine, ci pentru copilul meu (și automat și pentru ai tăi sau a celor de la locul de joacă). Noi (eu și tu), posibil că nu vom apuca să vedem consecințele, iar de asta mi-e milă de copiii noștri.
Cald, cald. Umblu cu prosop dupa mine pentru ca transpir siroaie. In vacanta am avut in camera un AC de la Toshiba cu autocuratare si mi s-a parut genial. Acasa nu am si il dau manual pe ventilatie dupa ce opresc racirea. Vad ca la aerele voastre vechi, unitatile interioare sunt montate aproape de tavan. Nu sunt specialist, dar acolo trebuie sa fie o distanta minima de tavan pt buna eficienta a sistemului. Sper ca v-a sfatuit bine specialistul care le-a montat. De asemenea, trebuie vazuta si directia in care ele sufla. Eu am mutat unitatea interioara de 2 ori in casa pt ca nu circula bine aerul rece pe care il producea. Gratificare individuala, gratificare imediata si orgoliu. Atat la nivel individual cat si la nivel de companie. Sa fac si eu ce face celalalt, sa-l depasesc pe celalalt. Ai mai spus tu de cresterea year over year a companiilor. Deciziile de reducere a consumului se pot lua individual, sa ignori capra vecinului ca e mai mare, mai rapida, mai exotica si să faci cea mai buna treaba pe care o poti face acolo unde esti si cu ceea ce ai. Cand se strica ceva, cumperi in loc, altfel mergi cu ceea ce ai. Aici se mai poate discuta ca unealta pe care o ai devine depasita tehnologic. Cantaresti obiectiv, fara orgoliu, si decizi. Clientii au putere mare prin cererea pe care o creeaza. Daca noi cerem produse care respecta norme stricte de mediu, producatorii le vor aduce. Daca in acelasi timp ne oprim din a cumpara produse care nu le respecta, atunci presiunea pe producatori va fi si mai mare. Insa produsele care nu respecta normele sunt mai ieftine si aspectul asta e important pentru ca nu toata lumea isi permite sa plateasca un pret mai mare. La intrebarea cu "mai avem vreo sansa", ma gandesc la un mar mancat de vierme, un mar pe care inca de cand il culegi de pe creanga il gasesti cu viermele inauntru. Viermele acela distruge marul, propria sa lume in care traieste si creste. Un om nu mai mananca acel mar, dar alti viermisori, furnici, bacterii il pot manca. Viermele initial evolueaza, paraseste marul stricat, devine un fluture si nu se mai uita inapoi la mar. Bacteriile si furnicile nu se mai uita nici ele la acel mar dupa ce il mananca, apoi cauta alt mar. Intre timp, unii oameni viseaza si construiesc rachete care sa duca omenirea pe un alt mar, pe Marte.
Vrei masuri de bun simt? Opriti cumpararea de lucruri nefolositoare... nu cumpara urmatorul iphone pana nu se strica actualul ce-l detii, nu schimba televizoul, la fel se vede antena 1, nu cumpara pizza aia la cutie din hipermarket, fa-o tu acasa din resturile ce oricum le-ai fi aruncat, nu lasa apa sa curga cat timp te speli pe dinti, stinge lumina din bucatarie cat te-ai dus sa faci altceva rapid... acestea sunt niste lucruri de bun simt pe care oricare dintre noi ar trebui sa le implementam jn familiile noastre, asta daca mai vrei sa ai o familie in 50 de ani...
recomand cu caldura documentarul "A life on our planet" a lui David Attenborough. Face o trecere in revista mult mai detailiata plus ca ofera si niste optiuni respectiv posibile soluti.
Planeta oricum va merge continua cu sau fara noi, poate încălzirea asta globală e Ca o febră sa elimine virusul om, când erupe un vulcan acesta emite CO2 in atmosferă mai mult decât emitem noi in sute de ani....
@@unix2337 e manevra a băieților destepti din vest. De ce se bate pe chestia asta cu trecerea pe elrctric, pt ca statul controleaza furnizorii de energie electrica mai usor. Pe petrol nu prea. Maestrii in geift precum Al Gore fac milioane de dolari de pe urma certificatelor verzi🤣🤣🤣 In UK 15% din pretul curentului sunt taxe eco, certificate de carbon, indulgentele moderne. Asta apropo de religie. 😂 Cel mai nociva e spalarea pe creier a tinertului, sunt unii care au devenit climate anxious. 🤔 Cat de usor poti manipula.
Recomand filmul "La belle verte" (1996). E o comedie franțuzească despre cât de înapoiați sunt oamenii de pe pământ față de altă civilizație umana mult mai avansată care a renunțat la tehnologie și trăiau în comuniune cu natura. Filmul te lasă cu niște întrebări existențiale la final 😁
Salut Dan! Apropo de miliardarii lumii, am citit o stire zilele trecute ca au inceput sa finanteze misiuni de exploatare in Groenlanda, in zonele unde au disparut ghetarii, ca sunt convinsi ca vor gasii solutii energetice pentru situatia climatica, gen litiu si cobalt sau ce e nevoie pentru baterii, sigur nu cauta petrol sau gaze.
Eu am panouri fotovoltaice la bloc pentru ca stau la ultimul etaj. Din păcate e un experiment destul de inutil. Pe 3.5 mp de terasa produc 3kw pe zi, terasa are 450mp, teoretic s-ar putea produce 300kw pe zi dacă am acoperi-o cu panouri lăsând și loc de trecere bineînțeles... investiția individuala a fost de numai 700 euro, îmi asigura 80% din consum primăvara, toamna și 20-30% iarna, vara. Discutând cu asociația de proprietari posibilitatea de a investi și a ne micșora facturilede curent (întreținerea costa vara cât iarna acum 2 ani...) , am primit ca și contraargumente ca 1. mai bine așteptăm subvențiile 2.de ce sa plătesc eu investiția și nu primăria 3. dacă nu mai e soare 4. și argumentul final : mai bine bem de banii aia.... Vedem cum mai marele nostru primar ne da ca exemplu repararea unui sistem învechit și ineficient de căldură, probabil nu a auzit sau nu il intereseaza pompele de caldura, desi cica nu mai vrem sa ardem 'gaz de la Putin'. Vad peste tot hoarde de masini diesel non euro, boss, sunt sărac dar trebuie sa merg cu mașina și îmi dau seama ca toate eforturile astea individuale gen energie eco, mașini electrice, trotineta, bicicleta e doar o hipstereala, un fel de hobby nesustinut de instituțiile statului și mai ales de semenii noștri pentru ca deocamdată ar însemna să-și schimbe comportamentul ala extrem de comod și sa fie mai responsabili, eh dar sa fim optimiști, poate suntem suficient de bătrâni și vom rata finalul deși e clar ca vom prinde câteva acte, posibil in al 3 lea razbel pentru petrol normal, ca doar nu pentru o trecere pașnică pe energie electrica sustenabilă....
Pt cei care au sansa de a avea un spatiu pe care sa pui panouri solare un aparat care sa consume putin si sa faca si rece dar si cald suna bine cel putin pe perioada cu soare fie iarna fie vara . Speranta moare ultima dar deocamdata la cum se prezinta lucrurile in lume cam are sanse sa fie ultima. Sincer tare as vrea sa vad de la tine un clip sau mai multe cu si despre panourile solare. Revenind la poluare , de ex in Olanda in timpul zilei limita pe autostrada este de 100 . De ex un pret mai mic la tv.urile de 80-100 cm si mai prohibit la celelalte variante mai mari. Deee ecran mare consum mare. samd exemplele pot fi numeroase . Probabil ca dc se v a dori ca sa mai avem o lume in care sa poti trai se va ajunge si la acel venit minim garantat pe cap de lacusta , pina la urma dc te uti la nevoile tale pentru un trai hai sa.i zicem normal sau obisnuit parca nu este necesara o avere ,dar om trai si om vedea ce si cum o sa fie.
Pentru ca oamenii sa urmeze calea eco, trebuie sa si inteleaga ca ne aflam in cadere libera. E foarte bine si cu alegerea device-urilor mai putin poluante dar raul cel mai mare este motorul cu ardere interna. Randamentul de 30-40% este principalul poluant alaturi de transporturile aeriene. Le-as sugera celor eco-sceptici sa se intrebe de ce sauditii au inceput sa se pregateasca pentru ziua de maine.
Si eu am achizitionat anul acesta doua aparate de aer conditionat. Am vrut si eu un Samsung dar e prea scump pentru ceea ce ofera. Poate aveti sansa sa testati o chinezarie ca HISENSE Silentium Pro. O sa para cel de la Samsung ca e din evul mediu si la mai putin de jumatate de pret.
Nu stiu ce sa zic cu Hisense… am testat alte produse gen TV si n-am fost prea incantat. In plus pe mine iti zic sincer k m-a interesat mai degraba partea de conectare si consumul.
@@DanCadar Nu spun ca sunt cei mai buni sau ca acesta este aparatul cel mai bun de pe piata. Faceam doar o comparatie intre ele pentru ca si eu am vrut acelasi aparat(Windfree Elite). Nu ma pot pronuna nici la alte produse. In afara de aer conditionat nu am avut nimic HiSense. Aplicatia de exemplu se misca instant, indiferent daca sunt conectat la Wifi sau mobil. Cel putin versiunea Silentium PRO este tot A+++ deci consumul este mic. In 2 luni de cand il am nu am observat nimic in plus de plata la curent. Din ce stiu HiSense is cei mai mari producatori de aer conditionat din China. Posibil la TV sau electrocasnice sa o dea in bara, ca nah, low budget si putini bani bagati in dezvoltare.
Am un smart tv de la Hisense,am dat pe el juma din cat am dat pe un tv de firma LG,si ghici ce,este superior tv ului de firma la toate capitolele,imagine,sunet,partea de smart etc,asa ca jos palaria pentru Hisense!
Petru Cătălin S și pentru Melore Gabriel: după 2-3 ani, funcționează la fel de bine aparatele Hisense ? Nu-s hater, chiar întreb de curiozitate. În general în produse de tech, poți ajunge să ai specificații la fel cu un brand ”de firmă” folosind componente mai ieftine (gen plastic în loc de metal) și tot felul de ”shortcut-uri”. Astea nu se văd atunci când iei produsul, căci va merge bine-mersi, dar componentele mai ieftine se degradează mult mai ușor, și te trezești că realizezi după 2-3-5 ani de ce brandul ”de firmă” a ajuns unde e - calitatea ăă asamblării ? Nu știu cum i-ar zice în română - build quality. Mă rog, nu e universal valabil, câteodată și brnadul de firmă face aceleași rabaturi la calitate și îți poți lua o mega țeapă, plătind dublu pentru același lucru. De-aia contează review-urile la toate produsele, un must-have dacă vrei să dai o căruță de bani pe ceva care să te țină mulți ani.
Winnetou sa sti ca Hisense nu este o firma de cartier,au peste 80.000 de angajati,cat despre fiabilitatea produsului pana acum la aproape un an de la achizitionare totul este ok,oricum am 5 ani garantie deci chiar daca peste doi ani pica cum bati apropo il trimit in garantie,poate nu cumparam brandul asta,dar la 3 luni de la cumpararea LG ului i a picat placa digitala,am fost cu el la service,o dugheana de atelier reparatii tv in Buzau si acolo circ si panarama ca i am facut eu ceva,dupa ce l am ridicat de la ei la 4 zile iar s a ars placa digitala,asa ca am renuntat si am mers in Altex si am facut comparatii pe viu cum se spune si l am cumparat.Si pt cei 5 ani garantie nu am platit nimic,sunt oferiti de Hisense.
Salutare, încă o dată un video f bun și cu plăcere l am urmărit (cu cât mai lungi cu atât mai bine cum spunea cineva și în alte comentarii) părerea mea este că până când omenirea (prin legi dure) nu va folosii banii din petrol să producă hidrogen din energia solară nu vom evolua dpdv ecologic. Hidrogen care poate fi folosit in celule pentru producerea de electricitate sau producția de combustibil convențional prin folosirea CO2 deja prezent în atmosferă și menținerea lui la concentrațiile actuale. Ar fi de ajutor și tehnologii noi de desalinizare...
Asa cum ma asteptam, te pozitionezi intr-un mod decent, obiectiv si destul de echilibrat fata de aceasta problema delicata si complexa. Am spus "destul de" pentru ca in contextul dat, cred ca inceputul clipului: "...dar parca n a fost niciodata asa de cald" se bazeaza doar pe memoria colectiva de scurta durata si cred cumva ca este si o reactie emotionala pe fondul a ceea ce auzim/vedem peste tot in jur legat de incalzirea globala. Eu as zice totusi ca parca imi aduc aminte de verile incredibil de toride de acum 10-15-20 de ani, cand copil fiind veneam de la scoala pe jos si de multe ori apasam cu degetul pe asfalt sa vedem daca ne putem lasa amprenta (si reuseam). Se atingeau intradevar temperaturi record de 40-42-45 de grade la umbra. Dar parca in ultima vreme prea se agita stiristele si baga pe burtiere cod rosu de canicula la 34-36 de grade, in iulie, in centrul Bucurestiului.E totusi luna lui cuptor... Da, incalzirea globala exista, este aici si ii simtim efectele. Dar cred eu ca problema principala ar fi lipsa precipitatiilor, mai mare decat cea a temperaturii. Si ar mai fi un aspect pe care l as lua catusi de putin in considerare. Planeta a avut multe astfel de cicluri in existenta ei. Ne aflam in acest moment intre 2 perioade de glaciatiune. Este normal sa fie cald, este normal sa se schimbe lucrurile. Mereu au fost intr o continua schimbare. Total de acord ca si noi contribuim la accelerarea procesului si pare se ca ne doare fix in cot de asta. Dar trebuie cumva sa luam in calcul toate aspectele acestei probleme. Masuratorile pe care le facem si le tot invocam, sunt pe o perioada mult prea mica de timp ca sa ne dam seama de scara si magnitudinea evenimentelor. Insasi existenta intregii omeniri nu va fi fost decat o singura clipire raportata la viata acestei planete. Nu sunt nici negationist, nici conspirationist, spun doar ca este vorba despre un cumul de factori. Si sper sa nu fiu apostrofat si injurat pentru asta. Este doar o parere ce nu se vrea a fi irefutabila:) Spor si bafta!
Legat de canicula de la noi - da, țin minte codul roșu din 2007. Care a fost un cod roșu pe bune. Au fost 40 sau 42 de grade la umbră, nu mai țin minte. S-a dat liber în toată țara în acea zi. Țin minte că eu totuși a trebuit să merg la muncă, și în autobuzul care era întotdeauna plin, atunci eram 4 oameni, și stăteam toți în picioare. Când am ieșit de la muncă după-amiaza, a bătut un vânt opărit, m-a surprins cât de neplăcut poate să fie. Fast-forward în zilele noastre, și observ că se dă cod portocaliu la niște banale de condiții meteorologice un pic mai neplăcute. Am ajuns ca la orice ploaie un pic mai agresivă, să facă telefonul ca toate visele de la RoAlert. Băi frate, ăla ar trebui să facă așa când vine meteoritul, s-a spart barajul Vidraru și vine valul de 10 metri și inundă toată Muntenia, vin rachetele rusești sau un uragan cu vânturi de peste 200kmph sau ceva, nu de la o ploaie mai tare sau un pic de vânt și furtună. N-am putut să nu observ că la un moment dat a venit iar pROstAlert ăsta și (am realizat mai târziu asta) nici nu m-am uitat să văd ce e, atâta încredere deja am, la nivel subconștient, legat de alertele astea. Și nu e bine. Când o veni potopu', s-ar putea să-l ignor fără să vreau, pentru că în trecut și-au bătut joc de simțul meu de alertă, panicându-mă pentru niște rahaturi. Legat de schimbările climatice, recomand un canal aici pe RUclips, Simon Clark - explică tot felul de lucruri legat de schimbarea climatică, câteodată în destul de mult detaliu. Tipul și-a dat licența... sau masterul sau doctoratul, nu mai țin minte, chiar în asta, e domeniul lui. Revenind la subiect, da, avem măsurători mai exacte și mai complete pe o durată mică. Dar nivelul de CO2 e deja destul de bine cunoscut că 1) e mare, 2) e de la noi, omenire, pentru că am ars combustibili fosili, mai exact, ce era îngropat în pământ, acum e parțial în atmosferă și 3) are efect de seră și ne încălzește. Și fix pentru CO2, se știu ce niveluri a avut, cu mult timp în urmă, pentru că a lăsat urme, dacă nu mă înșel, în plante. Adică n-avem date doar de 40-100 de ani, avem date legate de asta și cu mii și milioane de ani în urmă. Da, CO2 nu e totul. Dacă iei la bani mărunți, și trebuie să iei la bani mărunți, ca să fii sigur că nu dai în alte probleme, atunci e mult mai complex. De exemplu, poluarea din aer, aparent e o mare cauză de morți premature (deși sunt totuși morți când ești ceva mai bătrân, nu e la fel de prematur ca un accident de mașină). Dar, sulfiții din aer, unul din lucrurile cu care aerul e poluat, aparent, reflectă căldura, ajutând la răcirea planetei. That is, dacă prin magie am curăța aerul complet deodată, brusc ar fi cu 0.8 grade, în medie global, mai cald. Deci acum dacă facem un efort foarte mare de a reduce poluarea din aer (gen de la mașini care poluează nu doar cu ce scot pe țeava de eșapament, dar și prin bucăți de cauciuc și de asfalt atunci când merg și încet-încet pneurile și drumul se degradează) atunci ar trebui să avem grijă cum balansăm încălzirea și mai mare a planetei. Altfel ar sări toți că e un hoax, reducem poluarea dar e și mai cald, deci totul e o minciună etcetc. E complicat, dar totuși am trecut de mult de punctul în care ar trebui doar să stăm să analizăm problema. Sunt deja multe lucruri pe care știm și le putem face, cu destul de mare certitudine că 1) au efectul așteptat și 2) n-au efecte secundare majore (mă rog, dpdv climatic să zicem, dpdv socio-economic s-ar putea să fie mai complicat)
@@Winnetou17 Un raspuns excelent, bine structurat si argumentat. Unele lucruri precum accelerarea pe termen scurt a incalzirii in momentul in care am reusi sa curatam tot aerul chiar nu le stiam. De aceea o sa merg sa-mi fac temele putin mai bine. In rest suntem de acord din multe puncte de vedere si chiar ma bucur ca, totusi, nu in totalitate. Astea se numesc discutii constructive. Da, ai dreptate legat de masuratorile de CO2, ca avem date pe o perioada ceva mai lunga, poate de ordinul a cateva milioane de ani. Insa asa cum ai spus si tu, nu trebuie sa ne oprim doar la acest aspect. Si pana la urma cateva milioane de ani inseamna enorm in raport cu durata noastra de viata, dar reprezinta un foarte mic procent raportat la cele 4,6 Miliarde de ani de cand exista planeta. In fine, un lucru e cert: si noi contribuim la dezastru, suntem nepasatori si ahtiati dupa consum. Dupa noi potopul si nimic nu mai conteaza...
@@Winnetou17 Problema e ceva mai complexă. Îți dau doar un exemplu: spuneai că o curățare a sulfiților din atmosferă ar aduce o încălzire cu +0,8 grade Celsius. Poate, dar ar duce și la o răcire cu peste 1,8 grade Celsius prin dispariția efectului de acumulare a căldurii în masa impurităților și prin faptul că Terra ar emite mai multă radiație termică în spațiu (impuritățile din atmosferă rețin și o mare parte și din energia care altfel ar fi radiată în spațiu, adică au și ele efect de seră). Deci, după cum spuneam, chestia este complexă, sunt multe aspecte de luat în seamă. Și aici chiar nu am zis nimic despre ”binefacerile” inhalării acestor noxe.
Dan, ce parere aveti de World Economic Forum? Puteti face un video despre asta va rog ? Am auzit ca circula multe vorbe negative despre oamenii astia, ar fi frumoasa o investigatie in stilul tau caracteristic + o prezentare asemenea.
@Radu P: Poi de ce nu sapi tu personal in saga asta cu WEFu ?? E chiar antrenanta, implica bogatasi, masini scumpe, prostituati/prostituate de lux, goana dupa putere si intriga multa, cinism si o rea intentie fata de plebei tangentacu sadomasochismul, etc, etc, n-o sa te plictisesti.
Știu că Dan & Zona IT mai merg și discută și lucruri mai socio-economice, dar ce ceri tu, un fel de review la WEF e mult în afara ăăă zonei de lucru, ca să zic așa. Sunt destul de sigur că nu vei vedea așa ceva. E prea diferit față de ce face Dan aici. Deci... cum zicea Bianca, cred că va trebui să-ți faci investigația singur. Sau să mergi la cineva care e mai în temă pe zona asta.
Omul e cea mai distructiva specie ce a populat vreodata pamantul . Si indiferent de conditii,o sa ne continuam goana spre imbogatire,consum,profitabilitate ignorand efectele ce le producem prin actiunile noastre . Si daca vreodata (ceea ce nu cred) , o sa ne trezim ,o sa fie prea tarziu pentru a reversa procesul . Suntem "doomed",vorba ta,daca nu noi,cel putin generatiile viiitoare . Viitorul suna sumbru .
Treabă cu dispozitive inteligente este cu dus și întors. Pe de o parte, ele sunt mai ușor de folosit și oferă funcții mai bune, pe de altă parte pățim ceea ce s-a întâmplat cu ring doorbell și cu alte dispozitive IoT.
Incerc sa combin partea a doua si un pic din clipul anterior. Atunci ai mers cu masina de la Bucuresti la Iasi si apoi pana la iesirea din tara. Am o curiozitate, ai fost cumva atent la drum sa vezi cate camioane cu remorca pline de busteni ai intalnit? Sute? Mii? Taierea in disperare a padurilor oare nu are o contributie la schimbarile climatice? Ai mai vazut zone impadurite, sau doi-trei copaci la margine si in spate ras totul? Noi inca suntem mici copii fata de ce se intampla in Amazon, dar eu daca dau bani pe un produs prietenos cu mediul de ce sa accept defrisarile ce au loc sub ochii nostri? Vad ca subiectul acesta e tabu, cel putin la noi in tara, sau plin de "explicatii" gen taierile ilegale si alte minciuni.
Dane, ai spus-o dureros de abrupt și dureros de adevărat. Când ai ajuns la citatul din Westworld, n-am putut să nu-mi amintesc de un alt speech la fel de dureros de adevărat. Este vorba de agent Smith din Matrix, interpretat în cel mai pur sictir englezesc de către Hugo Weaving și care spunea cam așa : ”un singur organism de pe Terra mai acționează aidoma unui virus, se mută într-un loc, secătuiește resursele până nu mai rămâne nimic de exploatat, apoi se mută în alt loc în care o ia de la capăt : omul” . Evident, cu toții am auzit de bullshitul ăla corporatist care o arde p-aia cu ”performanța”, ”profitul”, ”să dai tot ce ai mai bun în tine” ca fiind calea spre succes și alte căcaturi asemănătoare ... nu prea am auzit replicile employerilor care să spună că scopul nostru NU este acela de a aduce un profit mai mare bossilor, scopul nostru este să ducem un trai decent. Dar spune-le asta armatelor de cocalari și pițipoance pentru care un telefon ”dă fițe” e mai important decât tot restul lumii. Să-ți dau de exemplu pe soața lui bufonici pentru care e vital să le arate sărakilor ce s-au ajuns ei și ce săraki ”e” ăilalți care nu-s ca ei ? Bufonici și muierea lui sunt doar alți doi membri al armatei de cocalari parveniți pentru care devierea climei spre anormal e doar un subiect muuult sub cel al ”ego”-ului propriu. Poate că tu ești prieten cu el, dar nu pot să n-o spun pe șleau. Poate că bufonici a fost doar sincer când a comis-o pe-aia cu vergeturile și poate că în virtutea libertății de opinie nu-l pot condamna, dar come-on boss, puțină decență și autocenzură nu-i strica. Mai mult m-a înfuriat reacția parapantei ”minore”. A dat dovadă fără echivoc că măcar la creier a rămas minoră. Dat fiind felul în care cunosc eu cum e cu conștiința maselor umane și eu cred că animalul biped cunoscut drept homo sapiens sapiens se va orienta pe finalul civilizației spre războaie crâncene pentru resurse, mai degrabă decât către un consum echilibrat. Marea masă de oameni e ”atotștiutoare” chiar dacă n-a absolvit 4 clase, pune ”botu” la toate rahaturile de pe facebuci, dar nu ar asculta un medic sau un inginer care chiar știe ce spune. Animalul cu 4 clase ”știe el mai bine” decât fraierii care s-au spetit ca să-și ia o diplomă pe ”bune” (chiar așa, nu-s ei fraieri că au învățat când puteau să-și cumpere o diplomă de la șpilu haret și apoi să-și cumpere un post cu o șpăguță acolo ?) . Cu ăștia încercăm noi să reducem consumerismul ? Cu bipezii ăștia degenerați din homo sapiens sapiens vrei să reduci impactul omenirii asupra mediului ? E ca și cum te-ai băga printre armatele de asistați social, majoritatea covârșitoare fiind analfabeți funcțional și suferinzi de alergie cronică la muncă și ai striga ... chestia aia de pe plăcuța suedeză ... Să fiți iubiți :)
o mica intrebare: acum 10-15ani produsele congelate de panificatie aveau acelasi gust ca cele facute in casa de mana ta.. acum in prezent.. sa gustati .. gust de frigider.. de ce oare? durerea n cur fata de client dar tehnologie mai "noua".. insa nu cred ca ceea ce a creat Dumnezeau poti face "upgrade" .. voi ati facut upgrade sau schimbat in adn sa fiti cu calitati si nu cu defecte? cred ca apare discrepanta noi suntem "stock" iar hrana cu "upgrade" ?! e un pic offtopic, frumos video ul
Prima idee e ca ar fi cam scump mai ales ca ne-ai aratat preturi pentru Avant (A++) si nu Elite (A+++). Cam dublu fata de Gree G-tech meu luat anul trecut la aprope jumate de pret cu performante aproape de Elite (putin mai slab la incalzire). La capitolul design chinezii cam bat pe toata lumea acum. In teorie, ca n-am incercat inca, modelul meu se poate desface complet si spala tot nu doar filtrul ala de praf. Si nu de un tehnician ci de unu ca noi care stie sa asambleze un PC. Deci scap de Gigel care vine cu substantele alea antibacterine sau cu ce rahat dau in ele sa le curete cum am vazut pe la mine la birou. Probabil pot sa-l si repar singur daca gasesc piesele. Acum ca m-am uitat la preturi si modele e dezastru in piata fata de anul trecut deci nici preturile de la Samnsung nu mai par asa exagerate. (modelul meu nu se mai gaseste si era 2020)
Mare lucru ca am scapat de telecomanda o data cu controlul prin aplicatie. 🙂 Percuteaza prin 4G la maxim 1 secunda cu toate ca nu e vreun cine stie ce brand, pret
Legat de criterii de achizitie al unui produs, pot sa spun ca nu am pus in balanta consumul cand vine vorba de dispozitive mici cum ar fi telefon, casti etc. In schimb, electrocasnicele mari, cum ar fi tv, frigider au un factor si consumul, fiind la egalitate cu pretul si calitatea, mai ales fiindca aduce si un cost mai mic in timp, reflectat in facturi. Chestia cu ac-urile de acum mi se pare un self fulfilling prophecy deoarece daca temperatura creste, apar mai multe ac-uri, care la randul lor cresc temperatura si e un positive feedback loop, nu cu mult, dar arata cat de mult sacrificam viitorul pentru comfort pe termen scurt; sacrificii care, cumulativ, au un impact major. Solutiile pentru un viitor ok ar trebui impuse la un nivel superior consumatorului, deoarece acesta nu alege produse cu impact redus asupra mediului. In schimb, alegerea ar trebui asumata de stat prin interzicerea produselor care au o eficienta scazuta si introducerea unor concepte mai ecologice in legislatie, cum ar fi interzicerea circulatiei cazanelor, limite de viteza reduse in orase, incurajarea bicicletelor si altele. Cert e ca the average joe nu isi va sacrifica comfortul din viata sa pentru supravietuirea speciei peste 200 de ani.
Consider că Impactul asupra mediului pornește și de la noi, prin consum mai redus, reciclare și toate formele de manifestare a dorinței de a lăsa o planetă mai curata copiilor noștri. Cum rămâne cu producătorii acestor aparate mai inteligente mai economice ?....consider că ar trebuii sa fie mai ieftine și să nu te simți taxat suplimentar pentru că-ți dorești să practici un consum ecologic.
Eu cred că nu avem mari șanse să schimbăm trendul actual, pentru a atenua sau oprii încălzirea climei este necesară o cooperare fără precedent, toate tările lumii trebuie să respecte legi comune privind mediul și să educe cetățenii. În școli, chiar și la grădiniță ar trebui vorbit și studiat despre climă. Protecția mediului și modestia ar trebui să fie noua religie. Dar asta nu se va întâmpla pentru că dăunează la economie.
Observam ca sunt hoarde de turisti cand suntem in vacanta si recomandam moderatie, ceeea ce e evident necesar. Dar noi fiecare suntem parte a hoardei si traficului.
Salut, eu cred ca Dumnezeu exista dar problema e ca noi nu Il cautam si din cauza asta ni se intampla multe rele pe care de fapt ni le facem singuri si dam vina pe El.Da lumea e pe muchie de cutit cum zici si cum cineva zicea sfarsitul trebuie sa incepa si el de undeva asa ca poate e timpul sa il cautam pe Dumnezeu Mult respect si bafta.
Eu sunt mulțumit de un Vortex A++. Nu am avut bani de mai mult. Și e destul de eco, are o aplicație ok-ish și multe funcții dintre cele expuse în clipul ăsta
Prea sus puse. Trebue sa fie la cel putin 15 cm de tavan. Nu le plac la instalatori sa citeasca sau sa respecte regulile de instalare. Diferenta se simpte chiar daca estetic nu ii asa ok.👨🏭
Referitor la produse eco sau cele care au ambalaj eco/reciclabil, personal chiar dau atenție, mai ales la lucrurile de toată ziua. ( Detergenți, șampoane, alimente ambalate, etc. )
Suna bine chestia sa cumperi lucruri ce sunt mai prietenoase cu mediul.Uiți ca trăim in țara unde salariu minim e de 1500lei.De unde sa ai bani sa îți cumperi un aparat de peste 3000lei,o familie face foame și trăiește in pădure o luna sa își cumpere ?Vino cu variante green și pentru buzunar.
Am doua aparate de aer condiționat wind-free de 15k Btu, dar unu din ele este cu filtru PM 1.0, modelul cu filtru PM 1.0, merită toți banii!. ( Plus smartthings)
R32 este un freon mai nou, foarte inflamabil, adica pe baza de amoniac. Intr-adevar, față de R410a, R32 are un GWP mult mai mic, adica un Global Warming Potential, undeva la 600 si ceva, fata de 2000+ cat are R410a. Dar astea is valabile cand sunt eliberate in atmosfera. Spor! #JOHN_Leatherworks
Eu inca ma gandesc de câțiva ani la asta, cum de creste populatia atat de mult, atat de alert, desi vad in tot mai multe rapoarte ca natalitatea cade la pamant iar mortalitatea crește exponențial? Poate fi si vina mea ca se poate sa nu ma fi docunentat in detaliu legat de asta, dar in multe rapoarte ce le-am auzit sau vazut, asta se auzea despre pamant si diferite tari ale lumii.
Contează și DMU (durata medie de utilizare REALĂ) și reparabilitatea. Dacă îl schimbi des și (că) nu are service pentru modelul respectiv tot la consum se ajunge... Asta la AC. În rest chiar mă gândesc tare la ecologie și lucruri noi... DA ÎNTÂI SĂ AM NIVELUL ECHIVALENT DE TRAI A CELOR CE PROPOVĂDUIESC... Că acum sunt eco prin puterea de cumpărare - EcoSarakie cum ar veni...!
Am schimbat vechea masina cu motor aspirat pe una pe mild hybrid, reducere de cosum de 40%, tot ce achizitionez este dupa o indelunga analiza asupra eficientei si cunsumultui, prefer sa platesc un pic mai mult pentru ceva mai eficient energetic. Da, fac ce pot pentru a da o mana de "ajutor" in aceasta directie. Dar din pacate, nu prea multi fac asta, pentru ca prima data se uita la pret si de eficienta ... nu prea ii doare capul. Cat despre vreme, asta este al 2-lea an cand suntem la nivel global sub influenta La Nina ... adica partea aia mai racoroasa ... oare cum o sa fie cand vine El Nino ... ala cald? nu vreau sa ma gandesc .... sau sa imi imaginez ...
O gresita abordare raportand la istoria omenirii. adevarata abordare ar trebui sa se faca raportand totul la istoria pamantului ei si aici apara chestiile interesante. Suntem in plina era glaciara si vezi tu , astea sunt mult mai mici dar muult mai mici decat cele in care pamantul nu are gheata permanenta la poli. Cei 15.000 de ani sunt nimic la o scara care cuprinde 300 milioane de ani. Iar erele astea glaciare s-au tot terminat chiar si atunci cand nu ne dadeam cu masina ca sa poluam ca nu prea eram. Ajunge o reintensificare a activitatii vulcanice pe Pamant si hopa ...ne mutam in Antarctica si in zona de poli ca la ecuator te faci supa direct .
Cei care poluează cel mai mult, ne dau lecții.... se plimba cu Iahturi de milioane,ard mii de litri de combustibil pe zi, conduc mașini de sute de cai, au case in care pentru climatizarea lor se consumă resurse cat o uzina întreaga, aceiasi cercetatori ne spuneau ca prin anul 1990 o sa vina o era glaciara. Pe tine Dane o sa te vedem in curand cum o sa faci reclama la niste viermuși, insecte ceva... "Pentru ca, încălzire globala, pentru ca, Soros, Schwab" , e conspirație nu? Totul o sa fie bine 🤮😵🤦
Vrei aparat de climatizare, si nu "smarphone" sau "televizor" iti cumperi un Daikini (nr. 1), Mitsubishi Electric, sau Gree (cu compresoare Daikini) :))))). Restul sunt de fantezie. Cand compari clima Samsung cu Vortex, e ca si S24 cu Nokia 3310. De pe ambele poti efectua un apel telefonic. Dar totusi frumos video-ul - reclama.
nenea @@nicolaetuns păi ce, Dacia nu e tot mașină ? Uite că și ieftinătura mea de Gree are aplicație pentru "smartfon". Cu altceva te pot ajuta ? Pentru restul goagălit.
"Nu există instinct de autoconservare la nivel de specie, există doar o furibundă sete de gratificare individuală" mamăă, ce a zis ăsta. Ce trist mă face să mă simt. Sper să ne putem schimba curând.
Zice bine. Avem o probleme care vine din propriul ego.
Ce-aș zice io față cu această zisă?: Aș zice citând:
"Am zis c-avem și noi cultură,
Cultură veche NU DE FESTIVAL..."
..
Ce cultură tati? ..o cultură care te-ar putea ține mai nefâțâielnic, ci mai statornic, mai cerebros, mai principialist, decât hrăpăreț și lăcusto-consumerist. Cultura veche, NU DE FESTIVAL.. un arhaism..
Salut, eu tocmai fac un experiment de consum redus și eco :). Am plecat acuma aproape 2 luni de la Iași cu destinația Madrid pe bicicletă. După mai bine de 50 zile și aproape 4000km, sunt la granița cu Spania. Am experimentat de la dușuri cu 800ml de apă, până la campinguri ce cereau 35e pe noapte pt un cort mic și bicicleta ( nu le-am dat prefer 800ml de apă pt duș și un apus de soare pe un lan de grâu ). Am văzut cozile interminabile pe autostrăzi și nebunia de consum peste tot pe unde am trecut. Dar am întâlnit și mulți oameni ce au ales bicicleta și minimalismul ca mod de viață. Eu cred că ține ne fiecare individ in parte cum își gestionează propriul consum. Un prim pas ar fi renunțatul de a merge sa cumpărăm pâine cu mașina chiar dacă e electrică :)). Cât despre viitor sunt sigur ca o să supraviețuim ca specie. Felicitări pentru content
Spuneai de bicicleta, tatăl meu facea pe vremea lu Ceașcă 20 de ani zi de zi naveta zece kilometri la fabrica unde lucra, vara și iarna împingea de bicicletă, avea mereu pelerina de ploaie la el. Cam de astfel de atitudini și hotărâre avem nevoie când vorbim de bicicleta!
Tare as vrea sa vad niste videouri despre aventurile tale, suna interesant !
Ma bucur ca esti atat de optimist , dar eu nu cred ca o sa supravietuim ca specie, si daca o sa o facem i sa fim la limita.
Si o sa ne puna Baietii care conduc lumea tot pe " Noi " sa participam la salvarea lumii cu toate ca ei aduc sfarsitul..
Și eu sunt contra mersului cu mașina, în oraș folosesc bicicleta. Este o prostie să deplasezi o tonă de metal ca să cumperi ceva de 1 kg.
Felicitări,esti un exemplu de luat.
Pentru mine au inceput sa conteze criteriile astea acum vreo 3-4 ani si e incredibila transformarea mentala care se petrece. In 3 ani am ajuns sa spal ambalajele pentru a le putea recicla si ma irita la culme cand vine cineva la mine si nu pune gunoiul unde trebuie. De multe ori il iau din cos si il pun unde trebuie.
Si cand speli ambalaje nu irosesti apa?
@@alexsam2630 și crezi ca e mai sustenabil ca tot gunoiul sa ajungă la groapa de gunoi, mai ales plasticul? Din păcate orice am face nu există soluție perfecta, dar puse in balanță ar trebui sa alegem ceea ce e mai puțin dăunător pentru noi cat si pentru planetă. Sănătate multă!
@@alexsam2630 Cred ca totusi e mai bine decat sa arunc ambalajele la gunoi, impreuna cu gunoiul menajer. Asa consider eu, cel putin, nu stiu cum e cel mai bine.
Durerea mare stă în faptul că suntem extrem de narcisiști. Am citit de curând faptul că în Statele Unite averea unei familii se păstrează undeva la două generații în medie. Acest fapt ne arată încă o dată faptul că nu ne interesează să lăsăm ceva nici măcar moștenitorilor noștri direcți, ce să mai vorbim despre păstrarea naturii în condiții decente pentru cineva din viitor, pe care nu îl vom cunoaște niciodată, și care oricum nu ne influențează pe noi, ci doar noi pe ei. Nu există simț și responsabilitate morală
Asta functioneaza si invers. Tocmai tarile avansate si bogate isi permit sa protejeze natura cand ceilalti nu pot. Sa dau cateva exemple: cine isi permite un frigider A+++ sau o clima A+++, unul din Nigeria sau India, sau un francez, german sau american? Cine isi permite o masina care polueaza putin, un occidental sau un estic/etc. care se bucura de VW-ul din 2002 care face el fum, dar merge? La fel in o multime de domenii.
E mai eco sa folosești scula/masina/laptopul/telefonul cât poți sa mai tragi de el, decât sa cumperi altul nou, fie el și super eco. Pentru ca procesul de producție al celui nou cat și procesul de reciclare al celui vechi are o amprenta de carbon considerabil mai mare decât consumul crescut pentru încă 2, 3 ani.
Si e si mai eco sa cumparam lucruri exact atunci cand avem cu adevarat nevoie de ele, nu doar ca le-am vazut si ne-"au luat ochii".
Asta-i cea mai răcoroasă vară pe care o vom avea de acum încolo :D :D :D :D
Ma nush ce sa zic daca chiar ii asa mi se pare ca e ca faza aia ca avem cea mai grea iarna din ultimi nush cati aniin tot anu de cativa ani buni incoace
Te ascult cu placere de fiecare data, indiferent de subiect.
Pacat ca esti o "rara avis" si nu faci parte dintr-o majoritate a populatiei lumii, care sa gandeasca ca tine.
Salutare !
Funcționarea îndelungată este un criteriu pentru mine. Cel de al - II - lea ar fi "eco friendly".
Pentru mine, un P.C. sau un smartphone în care ai posibilitatea să îi schimbi piesele, să faci un upgrade este întodeauna prima mea opțiune.
De exemplu: În vara lui 2020 am achiziționat un smartphone LG G5, nou cu garanție, pentru că era modular și în principal că nu avea bateria "sudată" sau lipită de așa natruă încât să nu o pot înlocui.
După doi ani, asta însemnând în vara lui 2022, vechiul acumulator s-a uzat așa de mult încât am eram nevoit să-l încarc de 3 ori pe zi. Din această cauză am cupărat un acumulator nou cu aproximativ 80 de lei și l-am înlocuit pe cel vechi și uzat. Acum îl încarc o singură dată și pentru o utilizare normală ține 22 de ore.
Smartphon-ul LG G5 mine îmi satiaface în anul 2022 nevoiile de comunicare, socialmedia, fotografie, RUclips, filmare, ascultat de muzică, jocuri, etc.
Datorită înlocuirii acumulatorului îl mai folosesc încă 2 ani. În acest mod am făcut o economie subatațială, și am evitat o cheltuială în plus.
Dacă alegeam un smartphone cu baterie "sudată" sau lipită, ce nu putea fi înlocuită, ar fi trebuit să cumpăr un smatphone nou, ce cu singuranță costa mai mult de 80 de lei.
Ce bine ar fi dacă legiuitorul ar impune vâzarea smartphone-urilor exclusiv cu posibilitatea de a schimba acumulatorul, sau de ce nu, ca acest acumulator să aibe și dimensiuni standard. Așa cum în prezent este impus standardul USB C.
Sper că m-am făcut bine înțeles.
Mult succes în continuare !
Foarte tare descrierea și ideea, și eu am schimbat bateria la OnePlus 5. Am comandat-o din China și am schimbat-o singur. Tot așa mai avem pe acasă un compaq cq57, la care am înlocuit bateria, tastatura și acum aștept un i5 2430m de pe olx pentru upgrade. Deci se poate! 😁
@@mihaistelian3194 Bravo ! Minitehnicus-ul din mine m-a determinat să-mi cunpăr o trusă de scule pentru a desface diverse șuruburi (capetele se numesc bit) practic este un mâner de șurubelniță la care se poate schimba vârful, și cu ajutorul acestei truse de scule am schimbat HDD-ul leptopului meu care avea bed-uri cu un SSD, și am adaugat memorie RAM. Și în acest mod am prelungit "viața acelui leptop".
Să auzim numai de bine.
Ma bucur sa vad niste "common sense" in discursul public autohton, felicitari!
Pot sumariza tot intr-o propozitie care mi-a fost filosofie de viata inca de mic, inainte s-o descopar: "Sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine"
Rabla noastră pământească, vorba lui tata,Dumnezeu să-l odihnească!
Îmi place mult modul în care se exprima și subiectele pe care le alege omul asta :)
Cât îmi plac aceste subiecte🤗🥰❤
Felicitari Dl. Dan Wellington !
Soluția e simplă: supraimpozitarea companiilor energetice și creșterea prețurilor. Suna dureros dar e cu mult mai bine față de a da legi specifice. Și dacă observați deja se întâmplă. Barilul a ajuns la prețul din ianuarie, vedeți la pompă prețul din ianuarie?
Mai rămâne că profiturile uriașe obținute din petrol sau gaz sa se ducă în tehnologii noi. Din păcate, la cum arată situația mondială, profiturile vor merge in dezvoltarea de arme mai moderne.
Buna, il am de 2 ani acest model, se curata filtru care se afla deasupra unitatii. Este foarte eficient.
Ca de obicei, excelent.Dupa umila mea parere, we are fu..ed up.
Comentez pentru algoritm. Mult respect
Salut. Te-am văzut pentru prima data la zaiafet în podcast săptămâna trecută și de atunci ți-am ascultat cât de multe video am putut. Ești genial la modul cum abordezi subiectele și cât de implicat ești. Am două subiecte care mă preocupă:
1. Sunt șofer de distribuție în UK și am văzut în ultimii doi ani o mulțime de mașini defectate pe banda de urgență, foarte multe de fabricație 2018-2020. Orice reparație la o asemenea mașină costă de rupe după ce s-a terminat garanția. Întreb: cum mă convinge cineva sa cumpăr mașini noi când a mea, kia cerato 2005, la 200k km mă costă întreținerea pe an (și chiar fac întreținere corecta) cam 400£ pe an versus 1000£+ doar service anual la una nouă? Țin cu planeta, nu îmi place sa irosesc resurse aiurea, dar se pare că orice nevoie minimă de bun simt a ajuns sa coste averi fabuloase și se mai și strică foarte repede.
2. Ce părere ai despre sistemul educational din UK care este axat mai mult pe experiment decât teorie, și mai mult, pe descoperirea înclinațiilor copilului decât pe materii impuse vrei-nu-vrei (bineînțeles, materii de bază mate, limbă maternă și alte două trei la strictul necesar)?
Dacă ai dezbătut deja acesta două îmi cer scuze de spațiul irosit. Sper să găsesc video. Mersi și ține tot așa.
Salut Dane. Doar ce mi-am luat săptămâna trecută aer condiționat, Midea Xtreme Save AG1PRO. Face exact același lucruri ca și Samsung doar ca este 2000 lei. De consum am rămas surprins, chiar dacă are doar A++ A scos 0.8 kw/h în modul Turbo pe 16 grade. Pe modul eco la 24 de grade a scos 250w/h 🤣, mai mult consuma pc-ul.
Mulțam de idee!!! Nam băgat de seamă că și eu am mod ECO la Bosch Climate 8500 12kBTU și de curiozitate am activato. Consumul fiind acuma între 134w și 240w. Partea negativă este că nu are modul wifi dar am rezolvat problema cu un Broadlink RM4 Pro cu care accesez începând de la becuri ... până la sistemul audio.
Si eu am modelul asta. Eu recunosc ca l- am luat pentru ca incalzeste(pretinde) la -32 afara parca. Vreau sa testez la iarna in loc de centrala pe gaz. Ce inca nu stiu este cum sa opresc ventilatorul cand se atinge tem setata.
Buuunnn...ma.pregateam de somn si aveam nevoie de un video...
Mulțumesc ❤️
Salut Dan! Mă tot gândeam la un topic problematic la noi în țară și care mi s-ar părea interesant de abordat: cum poți diminua corupția în țară? Clar nu poate fi eliminată, există în toate țările, dar la noi prea e sat fără câini...
Like pentru a doua jumatate. Trebuie sa calculam si amprenta de carbon la productia specificatiilor Eco. Deocamdata marketingul nu ne spune si cat ne Costa in poluare caracteristicilr eco ale produselor. Daca poluarea s-a produs deja in momentul productiei, merita oare sa le cumparam. Poate singura solutie este chiar sa reducem consumul deci achizitia acestor produse.
Ti amo!
Fain review...da' tricoul e suuupppeerrr!!!
Genial videoclip, ca de fiecare data.
"The planet is fine,the people are f*cket'" George Carlin,mare om.Din pacate omenirea inca nu a invatat ca nu poti mânca bani,iar cand o sa inteleaga asta,va fi deja prea tarziu,degeaba eu am grija la consumul de electricitate,degeaba tin câtiva ani de un telefon sau de haine sau de un pc,sau de orice altceva daca cel de peste drum(de obicei cel cu mai multi bani) cumpara chestii si consuma in prostie pentru ca....isi permite.
Fa le mai lungi Dane, ca nu ma mai satur sa ascult! E grav, e mai grav decât se spune și totuși capitalismul acesta s a infiltrat peste tot și nu mai contează nimic altceva decât creștere infinita pe o planeta-ce sa vezi-finita! Dacă nu începem noi sa consumam mai moderat, în asa fel încât sa i determinam pe cei mari și bogați sa nu mai producă atât de mult, deci sa nu mai consume atâtea resurse și sa polueze mai puțin, cel mai probabil omenirea nu mai are mult! Dar asta e greu, e foarte greu, pentru ca în primul rand e nevoie de conștientizare și de implicare în paturile lui Average Joe, iar asta.... E cam subțire! 😔
suntem niste diboli si o sa ne coacem treptat pe planeta asta....si sincer, o meritam!
Mie tocmai mi s-a ars placa video din cauza căldurii din camera...și din cauza carcasei probabil că am un cartof la 300 lei..Gtx 970 nu o sa te uit niciodată,ai fost prima mea placa video și o să ai un loc special în inima mea
Băi Dane, „inspăimântător” clip, ca de obicei. Dar dacă înainte mă preocupa viitorul meu, acum fac tot posibilul să iau decizii „eco”, nu pentru mine, ci pentru copilul meu (și automat și pentru ai tăi sau a celor de la locul de joacă). Noi (eu și tu), posibil că nu vom apuca să vedem consecințele, iar de asta mi-e milă de copiii noștri.
Auci sigur,este vorba de un deceniu,si clima se va inrautati drastic.
Cald, cald. Umblu cu prosop dupa mine pentru ca transpir siroaie.
In vacanta am avut in camera un AC de la Toshiba cu autocuratare si mi s-a parut genial. Acasa nu am si il dau manual pe ventilatie dupa ce opresc racirea.
Vad ca la aerele voastre vechi, unitatile interioare sunt montate aproape de tavan. Nu sunt specialist, dar acolo trebuie sa fie o distanta minima de tavan pt buna eficienta a sistemului. Sper ca v-a sfatuit bine specialistul care le-a montat.
De asemenea, trebuie vazuta si directia in care ele sufla. Eu am mutat unitatea interioara de 2 ori in casa pt ca nu circula bine aerul rece pe care il producea.
Gratificare individuala, gratificare imediata si orgoliu. Atat la nivel individual cat si la nivel de companie. Sa fac si eu ce face celalalt, sa-l depasesc pe celalalt. Ai mai spus tu de cresterea year over year a companiilor.
Deciziile de reducere a consumului se pot lua individual, sa ignori capra vecinului ca e mai mare, mai rapida, mai exotica si să faci cea mai buna treaba pe care o poti face acolo unde esti si cu ceea ce ai. Cand se strica ceva, cumperi in loc, altfel mergi cu ceea ce ai. Aici se mai poate discuta ca unealta pe care o ai devine depasita tehnologic. Cantaresti obiectiv, fara orgoliu, si decizi.
Clientii au putere mare prin cererea pe care o creeaza. Daca noi cerem produse care respecta norme stricte de mediu, producatorii le vor aduce. Daca in acelasi timp ne oprim din a cumpara produse care nu le respecta, atunci presiunea pe producatori va fi si mai mare. Insa produsele care nu respecta normele sunt mai ieftine si aspectul asta e important pentru ca nu toata lumea isi permite sa plateasca un pret mai mare.
La intrebarea cu "mai avem vreo sansa", ma gandesc la un mar mancat de vierme, un mar pe care inca de cand il culegi de pe creanga il gasesti cu viermele inauntru. Viermele acela distruge marul, propria sa lume in care traieste si creste. Un om nu mai mananca acel mar, dar alti viermisori, furnici, bacterii il pot manca. Viermele initial evolueaza, paraseste marul stricat, devine un fluture si nu se mai uita inapoi la mar. Bacteriile si furnicile nu se mai uita nici ele la acel mar dupa ce il mananca, apoi cauta alt mar. Intre timp, unii oameni viseaza si construiesc rachete care sa duca omenirea pe un alt mar, pe Marte.
nu citește nimeni aceste romane 🤣
Zice că un gigel a montat unitatea prea aproape de tavan:))
@@sorryc5424 Dragule, e parerea mea. Tu ai parerea ta :)
@@catalinfree336 Nu sunt pt citit, sunt pt algoritm ;)
Vrei masuri de bun simt? Opriti cumpararea de lucruri nefolositoare... nu cumpara urmatorul iphone pana nu se strica actualul ce-l detii, nu schimba televizoul, la fel se vede antena 1, nu cumpara pizza aia la cutie din hipermarket, fa-o tu acasa din resturile ce oricum le-ai fi aruncat, nu lasa apa sa curga cat timp te speli pe dinti, stinge lumina din bucatarie cat te-ai dus sa faci altceva rapid... acestea sunt niste lucruri de bun simt pe care oricare dintre noi ar trebui sa le implementam jn familiile noastre, asta daca mai vrei sa ai o familie in 50 de ani...
Dane bine le zici ! Nu ne mai facem bine...
recomand cu caldura documentarul "A life on our planet" a lui David Attenborough. Face o trecere in revista mult mai detailiata plus ca ofera si niste optiuni respectiv posibile soluti.
Pe la 12:50 începe partea cu filozofia, pentru cei ca mine care îl preferă pe Dan sa fie Dostoevsky mai mult decât tech reviewer.
Wow super video
Big like for honesty 😄😄😄
Nu cred că mai există speranță! Ne îndreptăm spre autodistrugere in ritm alert!
Ete partz. Asa se zice din anii 70. E smecherie veche astam
Planeta oricum va merge continua cu sau fara noi, poate încălzirea asta globală e Ca o febră sa elimine virusul om, când erupe un vulcan acesta emite CO2 in atmosferă mai mult decât emitem noi in sute de ani....
@@unix2337 e manevra a băieților destepti din vest. De ce se bate pe chestia asta cu trecerea pe elrctric, pt ca statul controleaza furnizorii de energie electrica mai usor. Pe petrol nu prea. Maestrii in geift precum Al Gore fac milioane de dolari de pe urma certificatelor verzi🤣🤣🤣 In UK 15% din pretul curentului sunt taxe eco, certificate de carbon, indulgentele moderne. Asta apropo de religie. 😂 Cel mai nociva e spalarea pe creier a tinertului, sunt unii care au devenit climate anxious. 🤔 Cat de usor poti manipula.
ruclips.net/video/v5qmmNSHVHg/видео.html
Recomand filmul "La belle verte" (1996). E o comedie franțuzească despre cât de înapoiați sunt oamenii de pe pământ față de altă civilizație umana mult mai avansată care a renunțat la tehnologie și trăiau în comuniune cu natura. Filmul te lasă cu niște întrebări existențiale la final 😁
Salut Dan! Apropo de miliardarii lumii, am citit o stire zilele trecute ca au inceput sa finanteze misiuni de exploatare in Groenlanda, in zonele unde au disparut ghetarii, ca sunt convinsi ca vor gasii solutii energetice pentru situatia climatica, gen litiu si cobalt sau ce e nevoie pentru baterii, sigur nu cauta petrol sau gaze.
Foarte bun video!
Eu am panouri fotovoltaice la bloc pentru ca stau la ultimul etaj. Din păcate e un experiment destul de inutil. Pe 3.5 mp de terasa produc 3kw pe zi, terasa are 450mp, teoretic s-ar putea produce 300kw pe zi dacă am acoperi-o cu panouri lăsând și loc de trecere bineînțeles... investiția individuala a fost de numai 700 euro, îmi asigura 80% din consum primăvara, toamna și 20-30% iarna, vara. Discutând cu asociația de proprietari posibilitatea de a investi și a ne micșora facturilede curent (întreținerea costa vara cât iarna acum 2 ani...) , am primit ca și contraargumente ca 1. mai bine așteptăm subvențiile 2.de ce sa plătesc eu investiția și nu primăria 3. dacă nu mai e soare 4. și argumentul final : mai bine bem de banii aia.... Vedem cum mai marele nostru primar ne da ca exemplu repararea unui sistem învechit și ineficient de căldură, probabil nu a auzit sau nu il intereseaza pompele de caldura, desi cica nu mai vrem sa ardem 'gaz de la Putin'. Vad peste tot hoarde de masini diesel non euro, boss, sunt sărac dar trebuie sa merg cu mașina și îmi dau seama ca toate eforturile astea individuale gen energie eco, mașini electrice, trotineta, bicicleta e doar o hipstereala, un fel de hobby nesustinut de instituțiile statului și mai ales de semenii noștri pentru ca deocamdată ar însemna să-și schimbe comportamentul ala extrem de comod și sa fie mai responsabili, eh dar sa fim optimiști, poate suntem suficient de bătrâni și vom rata finalul deși e clar ca vom prinde câteva acte, posibil in al 3 lea razbel pentru petrol normal, ca doar nu pentru o trecere pașnică pe energie electrica sustenabilă....
Pt cei care au sansa de a avea un spatiu pe care sa pui panouri solare un aparat care sa consume putin si sa faca si rece dar si cald suna bine cel putin pe perioada cu soare fie iarna fie vara . Speranta moare ultima dar deocamdata la cum se prezinta lucrurile in lume cam are sanse sa fie ultima. Sincer tare as vrea sa vad de la tine un clip sau mai multe cu si despre panourile solare. Revenind la poluare , de ex in Olanda in timpul zilei limita pe autostrada este de 100 . De ex un pret mai mic la tv.urile de 80-100 cm si mai prohibit la celelalte variante mai mari. Deee ecran mare consum mare. samd exemplele pot fi numeroase . Probabil ca dc se v a dori ca sa mai avem o lume in care sa poti trai se va ajunge si la acel venit minim garantat pe cap de lacusta , pina la urma dc te uti la nevoile tale pentru un trai hai sa.i zicem normal sau obisnuit parca nu este necesara o avere ,dar om trai si om vedea ce si cum o sa fie.
Ai dreptate, dar nu știu câtă lume ar renunța la confortul cu care sa obișnuit...din păcate!
Pentru ca oamenii sa urmeze calea eco, trebuie sa si inteleaga ca ne aflam in cadere libera. E foarte bine si cu alegerea device-urilor mai putin poluante dar raul cel mai mare este motorul cu ardere interna. Randamentul de 30-40% este principalul poluant alaturi de transporturile aeriene. Le-as sugera celor eco-sceptici sa se intrebe de ce sauditii au inceput sa se pregateasca pentru ziua de maine.
Ești bun. Să dai la teatru.
Bun video
Si eu am achizitionat anul acesta doua aparate de aer conditionat. Am vrut si eu un Samsung dar e prea scump pentru ceea ce ofera. Poate aveti sansa sa testati o chinezarie ca HISENSE Silentium Pro. O sa para cel de la Samsung ca e din evul mediu si la mai putin de jumatate de pret.
Nu stiu ce sa zic cu Hisense… am testat alte produse gen TV si n-am fost prea incantat. In plus pe mine iti zic sincer k m-a interesat mai degraba partea de conectare si consumul.
@@DanCadar Nu spun ca sunt cei mai buni sau ca acesta este aparatul cel mai bun de pe piata. Faceam doar o comparatie intre ele pentru ca si eu am vrut acelasi aparat(Windfree Elite). Nu ma pot pronuna nici la alte produse. In afara de aer conditionat nu am avut nimic HiSense. Aplicatia de exemplu se misca instant, indiferent daca sunt conectat la Wifi sau mobil. Cel putin versiunea Silentium PRO este tot A+++ deci consumul este mic. In 2 luni de cand il am nu am observat nimic in plus de plata la curent. Din ce stiu HiSense is cei mai mari producatori de aer conditionat din China. Posibil la TV sau electrocasnice sa o dea in bara, ca nah, low budget si putini bani bagati in dezvoltare.
Am un smart tv de la Hisense,am dat pe el juma din cat am dat pe un tv de firma LG,si ghici ce,este superior tv ului de firma la toate capitolele,imagine,sunet,partea de smart etc,asa ca jos palaria pentru Hisense!
Petru Cătălin S și pentru Melore Gabriel: după 2-3 ani, funcționează la fel de bine aparatele Hisense ? Nu-s hater, chiar întreb de curiozitate.
În general în produse de tech, poți ajunge să ai specificații la fel cu un brand ”de firmă” folosind componente mai ieftine (gen plastic în loc de metal) și tot felul de ”shortcut-uri”. Astea nu se văd atunci când iei produsul, căci va merge bine-mersi, dar componentele mai ieftine se degradează mult mai ușor, și te trezești că realizezi după 2-3-5 ani de ce brandul ”de firmă” a ajuns unde e - calitatea ăă asamblării ? Nu știu cum i-ar zice în română - build quality. Mă rog, nu e universal valabil, câteodată și brnadul de firmă face aceleași rabaturi la calitate și îți poți lua o mega țeapă, plătind dublu pentru același lucru. De-aia contează review-urile la toate produsele, un must-have dacă vrei să dai o căruță de bani pe ceva care să te țină mulți ani.
Winnetou sa sti ca Hisense nu este o firma de cartier,au peste 80.000 de angajati,cat despre fiabilitatea produsului pana acum la aproape un an de la achizitionare totul este ok,oricum am 5 ani garantie deci chiar daca peste doi ani pica cum bati apropo il trimit in garantie,poate nu cumparam brandul asta,dar la 3 luni de la cumpararea LG ului i a picat placa digitala,am fost cu el la service,o dugheana de atelier reparatii tv in Buzau si acolo circ si panarama ca i am facut eu ceva,dupa ce l am ridicat de la ei la 4 zile iar s a ars placa digitala,asa ca am renuntat si am mers in Altex si am facut comparatii pe viu cum se spune si l am cumparat.Si pt cei 5 ani garantie nu am platit nimic,sunt oferiti de Hisense.
Salutare, încă o dată un video f bun și cu plăcere l am urmărit (cu cât mai lungi cu atât mai bine cum spunea cineva și în alte comentarii) părerea mea este că până când omenirea (prin legi dure) nu va folosii banii din petrol să producă hidrogen din energia solară nu vom evolua dpdv ecologic. Hidrogen care poate fi folosit in celule pentru producerea de electricitate sau producția de combustibil convențional prin folosirea CO2 deja prezent în atmosferă și menținerea lui la concentrațiile actuale. Ar fi de ajutor și tehnologii noi de desalinizare...
Mușcătura din Terra este genială. 😜
Ce parere ai despre China vs Tawian? Vei face un clip despre?
Mda, ar cam fi cazul :)
Asa cum ma asteptam, te pozitionezi intr-un mod decent, obiectiv si destul de echilibrat fata de aceasta problema delicata si complexa.
Am spus "destul de" pentru ca in contextul dat, cred ca inceputul clipului: "...dar parca n a fost niciodata asa de cald" se bazeaza doar pe memoria colectiva de scurta durata si cred cumva ca este si o reactie emotionala pe fondul a ceea ce auzim/vedem peste tot in jur legat de incalzirea globala.
Eu as zice totusi ca parca imi aduc aminte de verile incredibil de toride de acum 10-15-20 de ani, cand copil fiind veneam de la scoala pe jos si de multe ori apasam cu degetul pe asfalt sa vedem daca ne putem lasa amprenta (si reuseam).
Se atingeau intradevar temperaturi record de 40-42-45 de grade la umbra.
Dar parca in ultima vreme prea se agita stiristele si baga pe burtiere cod rosu de canicula la 34-36 de grade, in iulie, in centrul Bucurestiului.E totusi luna lui cuptor...
Da, incalzirea globala exista, este aici si ii simtim efectele.
Dar cred eu ca problema principala ar fi lipsa precipitatiilor, mai mare decat cea a temperaturii.
Si ar mai fi un aspect pe care l as lua catusi de putin in considerare. Planeta a avut multe astfel de cicluri in existenta ei. Ne aflam in acest moment intre 2 perioade de glaciatiune. Este normal sa fie cald, este normal sa se schimbe lucrurile. Mereu au fost intr o continua schimbare.
Total de acord ca si noi contribuim la accelerarea procesului si pare se ca ne doare fix in cot de asta. Dar trebuie cumva sa luam in calcul toate aspectele acestei probleme.
Masuratorile pe care le facem si le tot invocam, sunt pe o perioada mult prea mica de timp ca sa ne dam seama de scara si magnitudinea evenimentelor.
Insasi existenta intregii omeniri nu va fi fost decat o singura clipire raportata la viata acestei planete.
Nu sunt nici negationist, nici conspirationist, spun doar ca este vorba despre un cumul de factori. Si sper sa nu fiu apostrofat si injurat pentru asta. Este doar o parere ce nu se vrea a fi irefutabila:)
Spor si bafta!
Legat de canicula de la noi - da, țin minte codul roșu din 2007. Care a fost un cod roșu pe bune. Au fost 40 sau 42 de grade la umbră, nu mai țin minte. S-a dat liber în toată țara în acea zi. Țin minte că eu totuși a trebuit să merg la muncă, și în autobuzul care era întotdeauna plin, atunci eram 4 oameni, și stăteam toți în picioare. Când am ieșit de la muncă după-amiaza, a bătut un vânt opărit, m-a surprins cât de neplăcut poate să fie.
Fast-forward în zilele noastre, și observ că se dă cod portocaliu la niște banale de condiții meteorologice un pic mai neplăcute. Am ajuns ca la orice ploaie un pic mai agresivă, să facă telefonul ca toate visele de la RoAlert. Băi frate, ăla ar trebui să facă așa când vine meteoritul, s-a spart barajul Vidraru și vine valul de 10 metri și inundă toată Muntenia, vin rachetele rusești sau un uragan cu vânturi de peste 200kmph sau ceva, nu de la o ploaie mai tare sau un pic de vânt și furtună. N-am putut să nu observ că la un moment dat a venit iar pROstAlert ăsta și (am realizat mai târziu asta) nici nu m-am uitat să văd ce e, atâta încredere deja am, la nivel subconștient, legat de alertele astea. Și nu e bine. Când o veni potopu', s-ar putea să-l ignor fără să vreau, pentru că în trecut și-au bătut joc de simțul meu de alertă, panicându-mă pentru niște rahaturi.
Legat de schimbările climatice, recomand un canal aici pe RUclips, Simon Clark - explică tot felul de lucruri legat de schimbarea climatică, câteodată în destul de mult detaliu. Tipul și-a dat licența... sau masterul sau doctoratul, nu mai țin minte, chiar în asta, e domeniul lui.
Revenind la subiect, da, avem măsurători mai exacte și mai complete pe o durată mică. Dar nivelul de CO2 e deja destul de bine cunoscut că 1) e mare, 2) e de la noi, omenire, pentru că am ars combustibili fosili, mai exact, ce era îngropat în pământ, acum e parțial în atmosferă și 3) are efect de seră și ne încălzește. Și fix pentru CO2, se știu ce niveluri a avut, cu mult timp în urmă, pentru că a lăsat urme, dacă nu mă înșel, în plante. Adică n-avem date doar de 40-100 de ani, avem date legate de asta și cu mii și milioane de ani în urmă.
Da, CO2 nu e totul. Dacă iei la bani mărunți, și trebuie să iei la bani mărunți, ca să fii sigur că nu dai în alte probleme, atunci e mult mai complex. De exemplu, poluarea din aer, aparent e o mare cauză de morți premature (deși sunt totuși morți când ești ceva mai bătrân, nu e la fel de prematur ca un accident de mașină). Dar, sulfiții din aer, unul din lucrurile cu care aerul e poluat, aparent, reflectă căldura, ajutând la răcirea planetei. That is, dacă prin magie am curăța aerul complet deodată, brusc ar fi cu 0.8 grade, în medie global, mai cald. Deci acum dacă facem un efort foarte mare de a reduce poluarea din aer (gen de la mașini care poluează nu doar cu ce scot pe țeava de eșapament, dar și prin bucăți de cauciuc și de asfalt atunci când merg și încet-încet pneurile și drumul se degradează) atunci ar trebui să avem grijă cum balansăm încălzirea și mai mare a planetei. Altfel ar sări toți că e un hoax, reducem poluarea dar e și mai cald, deci totul e o minciună etcetc. E complicat, dar totuși am trecut de mult de punctul în care ar trebui doar să stăm să analizăm problema. Sunt deja multe lucruri pe care știm și le putem face, cu destul de mare certitudine că 1) au efectul așteptat și 2) n-au efecte secundare majore (mă rog, dpdv climatic să zicem, dpdv socio-economic s-ar putea să fie mai complicat)
@@Winnetou17 Un raspuns excelent, bine structurat si argumentat.
Unele lucruri precum accelerarea pe termen scurt a incalzirii in momentul in care am reusi sa curatam tot aerul chiar nu le stiam. De aceea o sa merg sa-mi fac temele putin mai bine.
In rest suntem de acord din multe puncte de vedere si chiar ma bucur ca, totusi, nu in totalitate. Astea se numesc discutii constructive.
Da, ai dreptate legat de masuratorile de CO2, ca avem date pe o perioada ceva mai lunga, poate de ordinul a cateva milioane de ani.
Insa asa cum ai spus si tu, nu trebuie sa ne oprim doar la acest aspect. Si pana la urma cateva milioane de ani inseamna enorm in raport cu durata noastra de viata, dar reprezinta un foarte mic procent raportat la cele 4,6 Miliarde de ani de cand exista planeta.
In fine, un lucru e cert: si noi contribuim la dezastru, suntem nepasatori si ahtiati dupa consum.
Dupa noi potopul si nimic nu mai conteaza...
@@Winnetou17 Problema e ceva mai complexă. Îți dau doar un exemplu: spuneai că o curățare a sulfiților din atmosferă ar aduce o încălzire cu +0,8 grade Celsius. Poate, dar ar duce și la o răcire cu peste 1,8 grade Celsius prin dispariția efectului de acumulare a căldurii în masa impurităților și prin faptul că Terra ar emite mai multă radiație termică în spațiu (impuritățile din atmosferă rețin și o mare parte și din energia care altfel ar fi radiată în spațiu, adică au și ele efect de seră). Deci, după cum spuneam, chestia este complexă, sunt multe aspecte de luat în seamă. Și aici chiar nu am zis nimic despre ”binefacerile” inhalării acestor noxe.
Vrem sa dezbați subiectul schimbarilor climatice pe lung!
Si eu ími doresc asta!
Si o ora daca se poate. :D
Complet off topic, ai zis acum cea vreme de ceva cu povestea Zeiss, mai e pe lista?
Lucrurile ieftine, sunt cele mai scumpe.
Dan, ce parere aveti de World Economic Forum? Puteti face un video despre asta va rog ? Am auzit ca circula multe vorbe negative despre oamenii astia, ar fi frumoasa o investigatie in stilul tau caracteristic + o prezentare asemenea.
@Radu P: Poi de ce nu sapi tu personal in saga asta cu WEFu ?? E chiar antrenanta, implica bogatasi, masini scumpe, prostituati/prostituate de lux, goana dupa putere si intriga multa, cinism si o rea intentie fata de plebei tangentacu sadomasochismul, etc, etc, n-o sa te plictisesti.
Asta face acum, propaganda pt marele reset și subdezvoltare durabila
Fa-ti investigatia singur, cerceteaza.
@@Bianca0110 vezi ti de treaba
Știu că Dan & Zona IT mai merg și discută și lucruri mai socio-economice, dar ce ceri tu, un fel de review la WEF e mult în afara ăăă zonei de lucru, ca să zic așa. Sunt destul de sigur că nu vei vedea așa ceva. E prea diferit față de ce face Dan aici.
Deci... cum zicea Bianca, cred că va trebui să-ți faci investigația singur. Sau să mergi la cineva care e mai în temă pe zona asta.
Omul e cea mai distructiva specie ce a populat vreodata pamantul . Si indiferent de conditii,o sa ne continuam goana spre imbogatire,consum,profitabilitate ignorand efectele ce le producem prin actiunile noastre . Si daca vreodata (ceea ce nu cred) , o sa ne trezim ,o sa fie prea tarziu pentru a reversa procesul . Suntem "doomed",vorba ta,daca nu noi,cel putin generatiile viiitoare . Viitorul suna sumbru .
Super tricoul Dane, unde l gasim?
Auziti, dar un review la un ventilator smart cand faceti ?
Treabă cu dispozitive inteligente este cu dus și întors. Pe de o parte, ele sunt mai ușor de folosit și oferă funcții mai bune, pe de altă parte pățim ceea ce s-a întâmplat cu ring doorbell și cu alte dispozitive IoT.
Salut, poți sa ne faci o prezentare a unui aer condiționat portabil recomandat de tine?
Incerc sa combin partea a doua si un pic din clipul anterior. Atunci ai mers cu masina de la Bucuresti la Iasi si apoi pana la iesirea din tara. Am o curiozitate, ai fost cumva atent la drum sa vezi cate camioane cu remorca pline de busteni ai intalnit? Sute? Mii? Taierea in disperare a padurilor oare nu are o contributie la schimbarile climatice? Ai mai vazut zone impadurite, sau doi-trei copaci la margine si in spate ras totul? Noi inca suntem mici copii fata de ce se intampla in Amazon, dar eu daca dau bani pe un produs prietenos cu mediul de ce sa accept defrisarile ce au loc sub ochii nostri? Vad ca subiectul acesta e tabu, cel putin la noi in tara, sau plin de "explicatii" gen taierile ilegale si alte minciuni.
🚲🚲🚲 la maxim
Dane, ai spus-o dureros de abrupt și dureros de adevărat. Când ai ajuns la citatul din Westworld, n-am putut să nu-mi amintesc de un alt speech la fel de dureros de adevărat. Este vorba de agent Smith din Matrix, interpretat în cel mai pur sictir englezesc de către Hugo Weaving și care spunea cam așa : ”un singur organism de pe Terra mai acționează aidoma unui virus, se mută într-un loc, secătuiește resursele până nu mai rămâne nimic de exploatat, apoi se mută în alt loc în care o ia de la capăt : omul” .
Evident, cu toții am auzit de bullshitul ăla corporatist care o arde p-aia cu ”performanța”, ”profitul”, ”să dai tot ce ai mai bun în tine” ca fiind calea spre succes și alte căcaturi asemănătoare ... nu prea am auzit replicile employerilor care să spună că scopul nostru NU este acela de a aduce un profit mai mare bossilor, scopul nostru este să ducem un trai decent. Dar spune-le asta armatelor de cocalari și pițipoance pentru care un telefon ”dă fițe” e mai important decât tot restul lumii. Să-ți dau de exemplu pe soața lui bufonici pentru care e vital să le arate sărakilor ce s-au ajuns ei și ce săraki ”e” ăilalți care nu-s ca ei ? Bufonici și muierea lui sunt doar alți doi membri al armatei de cocalari parveniți pentru care devierea climei spre anormal e doar un subiect muuult sub cel al ”ego”-ului propriu. Poate că tu ești prieten cu el, dar nu pot să n-o spun pe șleau. Poate că bufonici a fost doar sincer când a comis-o pe-aia cu vergeturile și poate că în virtutea libertății de opinie nu-l pot condamna, dar come-on boss, puțină decență și autocenzură nu-i strica. Mai mult m-a înfuriat reacția parapantei ”minore”. A dat dovadă fără echivoc că măcar la creier a rămas minoră.
Dat fiind felul în care cunosc eu cum e cu conștiința maselor umane și eu cred că animalul biped cunoscut drept homo sapiens sapiens se va orienta pe finalul civilizației spre războaie crâncene pentru resurse, mai degrabă decât către un consum echilibrat. Marea masă de oameni e ”atotștiutoare” chiar dacă n-a absolvit 4 clase, pune ”botu” la toate rahaturile de pe facebuci, dar nu ar asculta un medic sau un inginer care chiar știe ce spune. Animalul cu 4 clase ”știe el mai bine” decât fraierii care s-au spetit ca să-și ia o diplomă pe ”bune” (chiar așa, nu-s ei fraieri că au învățat când puteau să-și cumpere o diplomă de la șpilu haret și apoi să-și cumpere un post cu o șpăguță acolo ?) . Cu ăștia încercăm noi să reducem consumerismul ? Cu bipezii ăștia degenerați din homo sapiens sapiens vrei să reduci impactul omenirii asupra mediului ? E ca și cum te-ai băga printre armatele de asistați social, majoritatea covârșitoare fiind analfabeți funcțional și suferinzi de alergie cronică la muncă și ai striga ... chestia aia de pe plăcuța suedeză ...
Să fiți iubiți :)
o mica intrebare: acum 10-15ani produsele congelate de panificatie aveau acelasi gust ca cele facute in casa de mana ta.. acum in prezent.. sa gustati .. gust de frigider.. de ce oare? durerea n cur fata de client dar tehnologie mai "noua".. insa nu cred ca ceea ce a creat Dumnezeau poti face "upgrade" .. voi ati facut upgrade sau schimbat in adn sa fiti cu calitati si nu cu defecte? cred ca apare discrepanta noi suntem "stock" iar hrana cu "upgrade" ?! e un pic offtopic, frumos video ul
👏🏼👏🏼
Prima idee e ca ar fi cam scump mai ales ca ne-ai aratat preturi pentru Avant (A++) si nu Elite (A+++). Cam dublu fata de Gree G-tech meu luat anul trecut la aprope jumate de pret cu performante aproape de Elite (putin mai slab la incalzire).
La capitolul design chinezii cam bat pe toata lumea acum. In teorie, ca n-am incercat inca, modelul meu se poate desface complet si spala tot nu doar filtrul ala de praf. Si nu de un tehnician ci de unu ca noi care stie sa asambleze un PC. Deci scap de Gigel care vine cu substantele alea antibacterine sau cu ce rahat dau in ele sa le curete cum am vazut pe la mine la birou. Probabil pot sa-l si repar singur daca gasesc piesele.
Acum ca m-am uitat la preturi si modele e dezastru in piata fata de anul trecut deci nici preturile de la Samnsung nu mai par asa exagerate. (modelul meu nu se mai gaseste si era 2020)
Mare lucru ca am scapat de telecomanda o data cu controlul prin aplicatie. 🙂
Percuteaza prin 4G la maxim 1 secunda cu toate ca nu e vreun cine stie ce brand, pret
Legat de criterii de achizitie al unui produs, pot sa spun ca nu am pus in balanta consumul cand vine vorba de dispozitive mici cum ar fi telefon, casti etc. In schimb, electrocasnicele mari, cum ar fi tv, frigider au un factor si consumul, fiind la egalitate cu pretul si calitatea, mai ales fiindca aduce si un cost mai mic in timp, reflectat in facturi.
Chestia cu ac-urile de acum mi se pare un self fulfilling prophecy deoarece daca temperatura creste, apar mai multe ac-uri, care la randul lor cresc temperatura si e un positive feedback loop, nu cu mult, dar arata cat de mult sacrificam viitorul pentru comfort pe termen scurt; sacrificii care, cumulativ, au un impact major. Solutiile pentru un viitor ok ar trebui impuse la un nivel superior consumatorului, deoarece acesta nu alege produse cu impact redus asupra mediului. In schimb, alegerea ar trebui asumata de stat prin interzicerea produselor care au o eficienta scazuta si introducerea unor concepte mai ecologice in legislatie, cum ar fi interzicerea circulatiei cazanelor, limite de viteza reduse in orase, incurajarea bicicletelor si altele. Cert e ca the average joe nu isi va sacrifica comfortul din viata sa pentru supravietuirea speciei peste 200 de ani.
Consider că Impactul asupra mediului pornește și de la noi, prin consum mai redus, reciclare și toate formele de manifestare a dorinței de a lăsa o planetă mai curata copiilor noștri. Cum rămâne cu producătorii acestor aparate mai inteligente mai economice ?....consider că ar trebuii sa fie mai ieftine și să nu te simți taxat suplimentar pentru că-ți dorești să practici un consum ecologic.
Eu cred că nu avem mari șanse să schimbăm trendul actual, pentru a atenua sau oprii încălzirea climei este necesară o cooperare fără precedent, toate tările lumii trebuie să respecte legi comune privind mediul și să educe cetățenii. În școli, chiar și la grădiniță ar trebui vorbit și studiat despre climă. Protecția mediului și modestia ar trebui să fie noua religie. Dar asta nu se va întâmpla pentru că dăunează la economie.
Da da,hai să strângă cureaua tot poporul, ești spălat pe crer Dane rău de tot. ...
Observam ca sunt hoarde de turisti cand suntem in vacanta si recomandam moderatie, ceeea ce e evident necesar. Dar noi fiecare suntem parte a hoardei si traficului.
Partea 2 f ok !!
11:27, partea a doua cu schimbările climatice.
Salut, eu cred ca Dumnezeu exista dar problema e ca noi nu Il cautam si din cauza asta ni se intampla multe rele pe care de fapt ni le facem singuri si dam vina pe El.Da lumea e pe muchie de cutit cum zici si cum cineva zicea sfarsitul trebuie sa incepa si el de undeva asa ca poate e timpul sa il cautam pe Dumnezeu
Mult respect si bafta.
Eu sunt mulțumit de un Vortex A++. Nu am avut bani de mai mult. Și e destul de eco, are o aplicație ok-ish și multe funcții dintre cele expuse în clipul ăsta
super tricou, mmai c-as lua si eu o muscatura
Salut Dan ! De unde ai luat tricoul ?
Pe la fabricile cunoscute de cei mai în vârstă existau ateliere de întreținere, cam care ar fi acum numele unui astfel de atelier!?
Prea sus puse. Trebue sa fie la cel putin 15 cm de tavan. Nu le plac la instalatori sa citeasca sau sa respecte regulile de instalare. Diferenta se simpte chiar daca estetic nu ii asa ok.👨🏭
Și când te gândești ca tot un compresor și 2 "radiatoare" sunt.. Vezi ca alea vechi nu sunt montate bine, sunt prea aproape de tavan...
Referitor la produse eco sau cele care au ambalaj eco/reciclabil, personal chiar dau atenție, mai ales la lucrurile de toată ziua. ( Detergenți, șampoane, alimente ambalate, etc. )
8:50 R32 e succesorul lui R410A, costa mai putin si se foloseste o cantitate mai mica de agent frigorific. Numai plusuri
facem publicitate la produse samsung?
De ce nu le faceti undervolt la pc-uri ??
Suna bine chestia sa cumperi lucruri ce sunt mai prietenoase cu mediul.Uiți ca trăim in țara unde salariu minim e de 1500lei.De unde sa ai bani sa îți cumperi un aparat de peste 3000lei,o familie face foame și trăiește in pădure o luna sa își cumpere ?Vino cu variante green și pentru buzunar.
Suntem o specie violenta si autodistructiva, cu memorie scurtă si fara capacitatea de a învăța din erorile anterioare. Ne meritam soarta.
Am doua aparate de aer condiționat wind-free de 15k Btu, dar unu din ele este cu filtru PM 1.0, modelul cu filtru PM 1.0, merită toți banii!. ( Plus smartthings)
Pai si ce ameliorare climatica ai vazut in perioada pandemiei?
Poate doar scadereaa emisiilor, dar efectele lor?
Intrebare de 100 de puncte!
R32 este un freon mai nou, foarte inflamabil, adica pe baza de amoniac. Intr-adevar, față de R410a, R32 are un GWP mult mai mic, adica un Global Warming Potential, undeva la 600 si ceva, fata de 2000+ cat are R410a. Dar astea is valabile cand sunt eliberate in atmosfera. Spor! #JOHN_Leatherworks
R32 e difluorometan, nu are nicio treaba cu amoniacul R777...
Eu inca ma gandesc de câțiva ani la asta, cum de creste populatia atat de mult, atat de alert, desi vad in tot mai multe rapoarte ca natalitatea cade la pamant iar mortalitatea crește exponențial? Poate fi si vina mea ca se poate sa nu ma fi docunentat in detaliu legat de asta, dar in multe rapoarte ce le-am auzit sau vazut, asta se auzea despre pamant si diferite tari ale lumii.
Contează și DMU (durata medie de utilizare REALĂ) și reparabilitatea.
Dacă îl schimbi des și (că) nu are service pentru modelul respectiv tot la consum se ajunge... Asta la AC.
În rest chiar mă gândesc tare la ecologie și lucruri noi... DA ÎNTÂI SĂ AM NIVELUL ECHIVALENT DE TRAI A CELOR CE PROPOVĂDUIESC... Că acum sunt eco prin puterea de cumpărare - EcoSarakie cum ar veni...!
Af fi interesant sa vedem unde este creșterea populației, ca în Europa natalitatea este la pământ, nu cumva vestul consuma mult mai mult decât restul?
Am schimbat vechea masina cu motor aspirat pe una pe mild hybrid, reducere de cosum de 40%, tot ce achizitionez este dupa o indelunga analiza asupra eficientei si cunsumultui, prefer sa platesc un pic mai mult pentru ceva mai eficient energetic. Da, fac ce pot pentru a da o mana de "ajutor" in aceasta directie. Dar din pacate, nu prea multi fac asta, pentru ca prima data se uita la pret si de eficienta ... nu prea ii doare capul. Cat despre vreme, asta este al 2-lea an cand suntem la nivel global sub influenta La Nina ... adica partea aia mai racoroasa ... oare cum o sa fie cand vine El Nino ... ala cald? nu vreau sa ma gandesc .... sau sa imi imaginez ...
O gresita abordare raportand la istoria omenirii. adevarata abordare ar trebui sa se faca raportand totul la istoria pamantului ei si aici apara chestiile interesante. Suntem in plina era glaciara si vezi tu , astea sunt mult mai mici dar muult mai mici decat cele in care pamantul nu are gheata permanenta la poli. Cei 15.000 de ani sunt nimic la o scara care cuprinde 300 milioane de ani. Iar erele astea glaciare s-au tot terminat chiar si atunci cand nu ne dadeam cu masina ca sa poluam ca nu prea eram. Ajunge o reintensificare a activitatii vulcanice pe Pamant si hopa ...ne mutam in Antarctica si in zona de poli ca la ecuator te faci supa direct .
Cei care poluează cel mai mult, ne dau lecții.... se plimba cu Iahturi de milioane,ard mii de litri de combustibil pe zi, conduc mașini de sute de cai, au case in care pentru climatizarea lor se consumă resurse cat o uzina întreaga, aceiasi cercetatori ne spuneau ca prin anul 1990 o sa vina o era glaciara. Pe tine Dane o sa te vedem in curand cum o sa faci reclama la niste viermuși, insecte ceva... "Pentru ca, încălzire globala, pentru ca, Soros, Schwab" , e conspirație nu? Totul o sa fie bine 🤮😵🤦
Vrei aparat de climatizare, si nu "smarphone" sau "televizor" iti cumperi un Daikini (nr. 1), Mitsubishi Electric, sau Gree (cu compresoare Daikini) :))))). Restul sunt de fantezie. Cand compari clima Samsung cu Vortex, e ca si S24 cu Nokia 3310. De pe ambele poti efectua un apel telefonic.
Dar totusi frumos video-ul - reclama.
Dom' Marchizu', ia mai zi un pic de Daikini astia ca m-ai facut curios. De ce merita atata lauda? Mersi anticipat - cu plecaciuni bineinteles
nenea @@nicolaetuns păi ce, Dacia nu e tot mașină ? Uite că și ieftinătura mea de Gree are aplicație pentru "smartfon". Cu altceva te pot ajuta ? Pentru restul goagălit.
@@marchizu4992 Ok Dom' Marchizu.. iau lopata si sap un sant in Goagăl .. poate dau de Daikini cu pricina
Place tricoul:))))