Kuinka kirjoittaa kirja helposti?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 янв 2018
  • Haluaisitko kirjoittaa kirjan? Haluatko tietää kuinka tulla kirjailijaksi? 30 julkaistua kirjaa kirjoittanut palkittu kirjailija Katri Manninen paljastaa tällä videolla miten yksinkertaista kirjojen kirjoittaminen oikeasti on!
    Jos haluat oppia vieläkin enemmän kirjojen ja käsikirjoitusten kirjoittamisesta, tsekkaa Katrin kirjoituskurssi: kutri.net/kirjoita
    Katri Manninen on kirjoittanut 4 pitkää elokuvaa (FC Venus, Veijarit, Hulluna Saraan, Ella ja Aleksi), 30 kirjaa (mm. nuorten romaaneja, rakkausromaaneja, laihdutusoppaita ja self help -kirjoja) ja yli 100 osaa erilaisia televisiosarjoja (mm. Salatut elämät, Kotikatu, Benner & Benner, Laura-sarja ja Villa Helena).
    Katrin äiti Kirsti Manninen on kirjoittanut omalla nimellään ja Enni Mustosen nimellä yli 100 erilaista kirjaa ja satoja osia lukuisia hitti-tv-sarjoja.

Комментарии • 27

  • @kirsimenaoum2777
    @kirsimenaoum2777 5 лет назад +9

    Nonni siinähän se oli.
    Kiitos kun olet noin realistinen kun kerrot tätä! Toit jotain ihan uutta helppoutta tähän prosessiin.

  • @anniex82
    @anniex82 3 года назад +3

    Ihan huippuhyvä video kirjoittamisesta🥰😍 Kiitos paljon 🙏 Luovia ja aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

  • @Jatski_pelaa
    @Jatski_pelaa 6 лет назад +1

    aivan mahtava video! täs oli tosi hyvii vinkkei joita aion hyödyntää kirjani kirjottamisessa. kiitos :)

  • @JOPSU72
    @JOPSU72 Год назад +1

    Kiitos, kun avasit asiaa. Olen miettinyt kirjan kirjoittamista.

  • @omahashawty7233
    @omahashawty7233 6 лет назад +10

    Tosi mielenkiintonen video ja hyvin selitetty kaikki jutut👍

  • @satupihlajacoaching
    @satupihlajacoaching Год назад

    Tämä on aivan mahtavasti koottu video kirjan kirjoittamisesta!🤩 Tuo alitajunnan hyödyntäminen myös hyvin selitetty☺

  • @taikuriku
    @taikuriku 6 лет назад +6

    Olisko mahdollista saada lisää kirjoittamiseen liittyviä videoita? :)

  • @DarkerRunesASMR
    @DarkerRunesASMR 5 лет назад +3

    Hieno video!

  • @denkahina97
    @denkahina97 5 лет назад +4

    Moi, olen täysi aloittelija kirjojen kirjoittamisessa. Mitä formaattia suosittelisit kirjoittamiseen? Esim word/ Google docs/käsin

    • @KatriManninenKutriNet
      @KatriManninenKutriNet  5 лет назад +2

      Ekan version voi kirjoittaa vaikka käsin. Kustantajalle kannattaa lähettää käsis Wordinä tai vaikka pdf:nä.

  • @hollowmusicbox9912
    @hollowmusicbox9912 5 лет назад +2

    Um... En tiedä, mutta tarvitsen jonkun apua kirjoittaa kirjaksi muuan tarina. Monimutkainen ja jakautuu kolmeen aikaan. Ennen keskiaikaa, keskiaika ja nykyisyys. sisältää noitavainoa, kristinuskoa, kostonhimoa, ja sotaa. Ja myös Toisen puolen Taivaan/Alamaailman tarinointia. periaatteessa keksityjä tarinoita ja uskontoja. Lähinnä tarina joka toistaa kaavaa veri verestä ja kosto kostosta. ja kauhua. Ja mysteerejä. kummituksia ja aaveita jotka luulee elävänsä. toikin vasta pintaraapaisu tarinasta. joku joka on ennenkin tehnyt tarinaa, ja sekoittanut hullusti kaikkea vaan sekaisin? anyways, please, help me out

  • @mikkoiranen
    @mikkoiranen 6 лет назад +2

    Hei! Videossasi oli kyllä ihan hyviä pointteja. Onko sinulle tuttu ns. scene & sequel -rakenne? Omalle kirjottamiselleni kyseinen tekniikka oli se Suuri Oivallus, jota hyödyntäessäni oon melko varma, että esikoisestani tulee vähintään ihan hyvä. :)

    • @KatriManninenKutriNet
      @KatriManninenKutriNet  6 лет назад

      Mikko Koiranen En tiedä mitä tarkoitat scene & sequel:illa, mutta käsittelen kirjoituskurssillani näytöksiä, jaksoja (sequence) ja tietenkin kohtauksia tarinan rakennuspalikkoina.

    • @mikkoiranen
      @mikkoiranen 6 лет назад

      Okei, nuo sun käsittelemäsi jutut varmasti ainakin sivuaa tuota scene & sequelia.
      Ko. tekniikassa on siis tiivistetysti kyse siitä, että tarina on jaettu sceneihin ja sequeleihin. Scene tapahtuu aina fyysisesti; ei siis kenenkään pään sisällä. Henkilöiden toimintaa ja dialogia siis. Scenen alussa ilmenee päählön tavoite. Sitten on konflikti, josta scene varsinaisesti koostuu ja joka hankaloittaa päählön tavoitteen toteutumista. Lopulta scene loppuu ns. katastrofiin, joka tekee päählön tavoitteen toteutumisen täysin tyhjäksi. Tai sitten tavoite toteutuu, mutta aiheuttaa jonkin uuden ongelman.
      Katastrofin jälkeen alkaa sitten sequel, jossa päählö pohtii tapahtunutta katastrofia ja sen luonnetta ja miettii mitä seuraavaksi tekisi. Sequelin lopussa päählö sitten päättää tehdä jotain, jollon hänelle syntyy uusi tavoite. Ja niin ollaan uudessa scenessä uusine konflikteineen ja katastrofeineen. :)
      Ko. tekniikan on alunperin kehittänyt Dwight V. Swain, jota on sitten jalostanut Jack M. Bickham.

    • @KatriManninenKutriNet
      @KatriManninenKutriNet  6 лет назад

      Joo toi ei ole mulle tuttu lähestymistapa. Sekvenssiajattelussa tavallaan toi sequel ja scene sisältyvät sekvenssiin. Elokuvapuolella jokaisella sekvenssillä on lisäksi oma erityisluonteensa.

  • @paulalukkariniemi1726
    @paulalukkariniemi1726 4 года назад

    Mihin Säeromaanit luokitellaan?

  • @jessicamurtokangas6435
    @jessicamurtokangas6435 6 лет назад +6

    ku sanoit et pitää valita se lajityyppi nii saaks siinä kirjassa olla esim. monta lajityyppii eli jos tekee vaik fantasia tyyppisen saaks siinä olla niitä muitaki lajityyppejä eli kans rakkautta,seikkailuu jne 😂 selitin aika oudosti ku en tiä kui selittää

    • @KatriManninenKutriNet
      @KatriManninenKutriNet  6 лет назад +2

      Ihan hyvin selitit. Joo, voi olla monta lajityyppiä, mutta silloin yksi on selvästi ”isompi” eli jos on kirja jossa on sekä fantasiaa että rakkautta, useimmat kohtaukset vie joko fantasiatarinaa (esim keijujen taistelua vallasta tmd) eteenpäin ja rakkaus on vain mausteena - tai sitten rakkausstoori on pääjuoni ja fantasiaelmentit ovat vain mausteena. Silloin kannattaa miettiä miten samoja lajityyppejä yhdistelevissä kirjoissa asia käsitellään.

  • @WigThatFlewOffFloptok
    @WigThatFlewOffFloptok 3 года назад +1

    Miten esimerkiksi keksin päähenkilöiden nimet? (Kirjain yhdistyksistä, kö?). Teen siis fantasia kirjan/romaanin.

    • @kanakeitto6250
      @kanakeitto6250 3 года назад +1

      Ite oon kirjotellu novelleja sun muuta jonkun verran, ja yleensä oon googlesta ettinyt teemaan sopivia nimiä tai käyttänyt sellasia random genetaattoreja 😌 Esimerkiksi jos tarina sijoittuu Suomeen vuonna 1960, googletan vanhempia suomalaisia nimiä jne :)

    • @kanakeitto6250
      @kanakeitto6250 3 года назад +1

      Ja tosiaan noita fantasia nimiäkin löytyy hyviä googlettelemalla jossei omasta päästä nimiä tule 😌

    • @WigThatFlewOffFloptok
      @WigThatFlewOffFloptok 3 года назад +1

      @@kanakeitto6250 kiitos hyvistä neuvoista!

    • @KatriManninenKutriNet
      @KatriManninenKutriNet  2 года назад

      Esim. itse saatan katsoa mitkä ovat olleet yleisiä nimiä silloin kun päähenkilö on syntynyt. Jos kirjoittaa fantasiaa niin voisi esim. hakea inspiraatiota jostain jumalten tai taruhenkilöiden nimistä. 🤔

    • @HomoEucharistica
      @HomoEucharistica 22 дня назад

      Riippuu toki siitä millaista fantasiaa tahtoo kirjoittaa ja millaisia kulttuureja kirjassa on... yks vaihtoehto on valita jokin hahmoa määrittävä adjektiivi tai muu sana ja ottaa sen swahilin, sanskritin tms. kielen vastine nimeksi (Pendo, Saaya, Nashoba, Aslan...) tai sitten voi ottaa ihan suomalaisia sanoja ja väännellä niitä (Siroa, Kadeh, Kurki, Visu, Raito, Ämpyri, Piqq'asen...). Tai sitten mennään ihan Harry Potter, Narnia tai Sormusten Herra, Soturikissat ym. linjalla ja esitellään sellaisia nimiä kuin Myrskytuuli, Tylypahka, Hyppelipompeli jne.

  • @nellas7126
    @nellas7126 6 лет назад +1

    Mitä mieltä olet David Eddingsin sanoista; “My advice to the young writer is likely to be unpalatable in an age of instant successes and meteoric falls. I tell the neophyte: Write a million words-the absolute best you can write, then throw it all away and bravely turn your back on what you have written. At that point, you’re ready to begin.”?
    (Oikeastaan David Eddings ei edes ole ensimmäinen, joka on sanonut noin, vaan myös esimerkiksi Ray Bradbury ja Jerry Pournelle on neuvonut täysin samaa - eli sinun täytyy ensin kirjoittaa miljoona sanaa, harjoitukseksi, jonka jälkeen voit vasta aloittaa kirjoittamaan ensimmäistä kirjaa.)
    Haluaisin tietää, että mitä mieltä olet tästä? Kirjoititko itse ensin miljoona sanaa, ennen kuin aloitit kirjoittamaan ensimmäistä kirjaasi? Näetkö, että tuosta voisi olla suuri apu uudelle kirjoittajalle?

    • @KatriManninenKutriNet
      @KatriManninenKutriNet  6 лет назад +1

      Kuulostaa mun korvaan sellaiselta neuvolta jonka antaisin vittuillakseni. 😂 no ei vaan, kai tossa on pääpointtina saada jengi asennoitumaan siihen että kirjoittajaksi tulee vain kirjoittamalla ja ekat tekstit voi olla aikamoista räpellystä vaikka kuinka yrittäisi parhaansa.
      Mä uskon enemmän prosessiin, jossa nimenomaan palaa siihen omaan tarinaansa ja parantaa sitä kierros kierrokselta. Ja jos vielä saa muilta palautetta ja osaa hyödyntää sen oikein, kehittyy enemmän kuin että ”kirjoittaa miljoona sanaa” ilman että palaa niihin.