הלוח העברי ? לא היה ולא נברא ! פרק 1 : "אין "חודש" תחת השמש"...

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024

Комментарии • 80

  • @אפריםלצרס-פ6ר
    @אפריםלצרס-פ6ר 6 лет назад +10

    כמו תמיד הרצאתך וחכמתיך נהדרים.תודה לך.

    • @lior1328
      @lior1328 5 лет назад

      אני מסכים(:

    • @lior1328
      @lior1328 5 лет назад

      שלום אפרים. אני מסכים איתך(-:

  • @מאיררונן
    @מאיררונן 6 лет назад +4

    נחכה לסרטון הבא

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +4

      שלום מאיר. בהחלט

  • @idomoheban3847
    @idomoheban3847 6 лет назад +9

    השארת אותנו במתח...
    אני כבר מצפה לפרק הבא!
    ואגב, דוקא שילוב החקלאות (שסובבת סביב השמש) והירח בלוח גזר, מעיד אולי על חלוקת השנה (השמשית) לחודשים ירחיים, פשוט בלי לדחוף את החודשים הירחיים לתבנית שנה שמשית
    ומה עם החודש המוזכרים בבנית בית יהוה על ידי שלמה (בול, זיו, אתנים וכו')?

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +6

      שלום עידו. נגעת כאן לנקודה המרכזית ! לא ניתן לחלק את השנה השמשית בחודשי הירח. כי לשנה השמשית אין חלוקה לחודשים אלא לעונות ותקופות. לכן לוח גזר מדבר אך ורק על עבודות חקלאיות לפי "ירחים". הוא אינו מדבר על "שנה" וגם אינו מציין את אורכו בימים של כל "ירח". יש לומר גם כי הוא מדבר על 8 ירחי עבודות חקלאיות, למרות הניסיון העקר של חוקרים מסויימים הטוענים כי "ירחו" פרושו שני ירחים וכל זאת כדי להגיע ל-12 ירחים. אולם, זהו אינוס הכתוב ! "ירחו" עם הו' בסוף אינו מציין שני ירחים, אלא סופית של שם פועל בשפה העברית הקדומה.אולם הו' הסופית נופלת כאשר אחריו יש אות גרונית ע' או ק'. ולכן אין ו' אחר עצד, קציר, קץ. ובאשר לאיזכורים על שמות חודשים וירחים בספר מלאכים הקשורים לבניית בית המקדש, זהו מה שנקרא בלע"ז "אטביזם", כלומר שימוש אנכרוניסטי בשמות חודשים ירחיים עבור עבודות חקלאיות גם כאשר כבר אין מדובר בעבודות חקלאיות. למה הדבר דומה ? למי שמשתמש כיום בביטוי "ירד לך האסימון", למרות שאין כבר צורך באסימונים וכולנו משתמשים במכשירים ניידים

    • @idomoheban3847
      @idomoheban3847 6 лет назад +3

      אך החודשים מתיחסים לזמן בשנה, וזהו הד לשמות החודשים הקדומים, כך שאולי ניתן למצוא את שאר שמות החודשים על פיהם ועל פי ממצאים עתידיים (אולי)

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +5

      ido moheban שמות הירחים-חודשים הם קדומים, ואיזכורם כדי לציין באופן רופף עונה הוא גם קדום. אולם שימושם כדי לציין "שנה" הוא אנכרוניסטי ומעיד על תסבוכת מאוחרת של שלטון ריכוזי כאשר ניסה להתאים את מחזור הירחים החודשיים למחזור השנה השמשית

    • @idomoheban3847
      @idomoheban3847 6 лет назад +5

      וזה מוביל אותנו ל-מה הפיתרון, אך אני לא אשאל אותך מהו. אני אחכה לסרטון.
      תודה על המידע!

  • @marmotte3159
    @marmotte3159 5 месяцев назад

    Bonjour dommage qu'il n'y a pas de sous titres en français

  • @jennybrener7749
    @jennybrener7749 4 года назад +2

    מעניין מאוד. כל הכבוד.הטבע קובע את המחזוריות. יש

  • @yonatanliran3542
    @yonatanliran3542 3 года назад

    סרטון יפה ומחכים. תודה
    לא הבאת תשובה מדוע חולק השבוע ל-7 ימים?
    אשמח להתייחסותך.
    תודה

  • @erezcohenbox
    @erezcohenbox 3 года назад +1

    אתה מסביר את כל הנושאים בצורה הטובה ביותר שאי פעם שמעתי. תודה רבה. רק תיקון קטן, בעדת קומראן יום כיפור תמיד ביום שישי ולא ברביעי.

  • @Jewish_Israeli_Zionist
    @Jewish_Israeli_Zionist 2 года назад

    סוף סוף הבנתי את זה

  • @tarikuzkebede3361
    @tarikuzkebede3361 4 года назад

    היי דוד, מה אתה אומר על הלוח האתיופי? לוח ירחי ושמשי

  • @Mr00000111
    @Mr00000111 6 лет назад

    דוד, תקן אותי אם אני טועה, אך הבנתי ממך שיש לך סוג של הערצה לעבודת אדמה וחקלאות. האם תוכל להסביר לי מה הרציונל שעומד מאחורי הערצה זו? והאם אינך חושב שככל שהטכנולוגיה צועדת קדימה אין כבוד מיוחד (אם לא פחיתות ערך) בעבודת כפיים חקלאית?

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +4

      ערב טוב ציון. אינך טועה. בלא עבודת האדמה וקשר אליה, כל מה שאנו נבנה יהיה לריק ולשוא ויתפוגג לנו מול העיניים. עבודת האדמה והקשר אליה היא גאולתנו והתנאי בל יעבור לשיבתנו אל ארץ העברים, לבניית עמנו כעם אציל, גאה, ענו, מכובד, וזקוף קומה, להשתחררותנו מהגלותיות היהודית הארורה של מתווכים פרזיטים וסוחרים עוסקי אוויר, ולעמידתנו האיתנה מול אויבנו מבית ומחוץ. לא לחינם על החלוצים האמיתיים בתחילת הציונות דגלו ב"עבודה עברית" ובעבודת האדמה גם כאשר הם היו משכילים ובעלי תוארים יותר מכל ה"פוצים" הבורגנים והמפונקים הגודשים היום את ספסלי האוניברסיטאות ומשרדי ההי-טק שלהם, ואשר אין להם מושג מה זה עבודת כפיים ו"ללכלך את הידיים".

    • @Mr00000111
      @Mr00000111 6 лет назад

      @@mapats2011 על סמך מה אתה מניח שללא עבודת אדמה והקשר אליה כל מה שנבנה יתפוגג? כפי שהספקתי להכירך מסרטוניך אני משער שזה מתבסס על תפיסת עולם רחבה יותר שעליה נשענת קביעה זו. אם זה אכן המצב, אשמח אם תפרט לי מעט בקשר לכך.

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +1

      אל ציון. מדובר אכן ב"תפיסת עולם" מנומקת. וכדי להציגה בצורה נכונה ושלמה, מסגרת זו של תגובות אינה מתאימה. אשמח בעתיד להקדיש לה סרטון ווידיאו. לילה טוב.

    • @Mr00000111
      @Mr00000111 6 лет назад +1

      @@mapats2011 מצפה לסרטון בעניין. לילה טוב ומבורך איש יקר.

  • @אליעדעודי
    @אליעדעודי 3 года назад

    מאיפה הסברה שכתות מדבר יהודה שינו את הלוח הרבני (כפי שאתה קורא לו) ? אולי מה שמופיע במגילות, לוח של 364 יום, מעיד שהיה לוח עתיק יותר, מתקופת בית ראשון ואולי לפני ?

  • @user-nw2jf6uw2tShalomhalevi
    @user-nw2jf6uw2tShalomhalevi 4 года назад

    לדוד בלחסן היקר.
    שמעתי את ההרצאה שלך בנושא "הלוח העברי". אבל.... החסרת את ההסבר על הלוח "העברי" שהוא לוח חקלאי המקורו.
    נכון, הזכרת את "לוח גזר" . שהגדיר את הפעולות החקלאיות שנעשות בכל חודש או חודשיים. אבל ... על פי "תורת ישראל", תחילתו של החודש הראשון נקבע ע"י מציאת "האביב".
    "האביב" הוא פריחת שיבולת השעורה . מהרגע שהכהנים מצאו את "האביב", המולד הקרוב, מתחיל את "ירח האביב". שביום ה-14 שבו, חוגגים את חג הפסח בין הערביים, ובערב מתחיל ה-15 לחודש בו מתחיל "חג המצות" הנמשך 7 ימים. ביום השמיני, יום חוגגים את "יום הנפת העומר הראשון של קציר שעורים. ממנו סופרים 49 ימים וביום ה-50 חוגגים את חג השבועות. מכאן ממשיכים עם החודש הירחי, ובחודש השביעי, ביום הראשון הוא יום שבתון "מקרא קודש", ביום העשירי הוא יום הכיפורים, וביום ה15 חוגגים את חג הסוכות. יתר החודשים אינם נזכרים ב"תורת ישראל" מאחר והם חודשי סתו וחורף שברובם אין רואים את הירח. והם חשובים רק לזריעת ירקות החורף. על פי לוח גזר. זאת עד ל"מציאת האביב" הבא. באמצעות הלוח העברי" של תקופת המקרא שהוא הלוח ה"אורגינלי", אין חשיבות ליתר החודשים מבחינת החגים, פרט לחג אחד שאינו מוזכר ב"תורת ישראל" והוא "חג המסיק" שחל בחודש ה-9 (חודש כסלו) בחג זה נחוג סיום המסיק של עצי הזית.
    כשהמכבים רצו לחגוג את חנוכת בית המקדש המחודש, הם בחרו את "חג המסיק" מאחר והחג מזכיר גם את ה"שמן כתית טהור" בן היום מדליקים את המנורה בבית המקדש. כך החליף חג החנוכה בן 8 הימים את חג המסיק בן יום אחד.
    אגב "חנוכה". כל הסיפור על מתתיהו הזקן וכד השמן, הוא סיפור בלוף רבני. כי מתתיהו הזקן מת לאחר שנה אחת של המרד. וכאשר המכבים נכנסו לירושלים לאחר כ-8 שנות המרד, לא מצאו כלום בבית המקדש, זאת מאחר ואנטיוכוס שדד את כל מה שניתן לקחת. כך שגם מנורה לא הייתה כלל. (על פי ספר חשמונאים) אגב, כלי המקדש שנוצרו מחדש ע"י בניו של מתיתיהו, היו הסט ה-5 של כלי המקדש שהגיעו לבסוף לרומא. לאחר חורבן בית שני.
    בכבוד רב
    שלום הלוי.

    • @mapats2011
      @mapats2011  4 года назад +1

      אל שלום הלוי. החסרת את הפרק 2 הדן בלוח ובמציאת האביב.

  • @יואלויזל
    @יואלויזל 6 лет назад +3

    דוד בלחסן שלום הלוח העברי בא לפתור את הבעיה שכשהתורה מצווה על החגים היא מסווגת אותם גם לפי שנת שמש וגם ולפי חודשי ירח כמו לדוגמא פסח שהציווי הוא לחגוג אותו בתקופת האביב כלומר לפי שנת השמש שרק היא מחולקת לתקופות אבל מצד שני כתוב שהוא נחגג בחודש הראשון בחמשה עשר לחודש כלומר לפי חלוקת חודשי הירח וזה יצר בעיה ולכן חכמים אימצו את החלוקה של מטון שמביאה פתרון לבעיה הזאת
    מה שאני לא מבין זה למה לא הסברת את זה בסרטון?
    ועוד דבר לפי מגילות קומראן שנמצאו אני חושב שאי אפשר לטעות הם בוודאי היו יותר קרובים לפרושים אם כי הם גם לא היו ממש פרושים מה שבטוח זה שצדוקים הם לא היו

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +9

      אל יואל ויזל. אנא תקן : לא ה"לוח העברי" אלא "הלוח הפרושי-רבני-תלמודי". וכעת לתוכן דבריך. למעשה אתה מאשר את אשר הוכחתי בסרטון כי היהדות הפרושית אימצה את חישוביו של מטון היווני-בבלי כדי להתאים את השנה השמשית לחודשי הירח. ועצם העובדה כי התורה ציוותה חג הפסח (אשר יש בו איסורי מלאכה) גם לפי השמש וגם לפי הירח, דבר בלתי אפשרי בעליל ללא הוספת חודש -13 על פי המחזור של מטון, היא יצרה לעצמה תסבוכת בלתי פתירה. והרי בתנ"ך, לא מוזכר חודש -13 ולו פעם אחת ! מכאן שבבלי-יווני פתר לכם, היהודים, את התסבוכת בה התורה הכניסה אתכם ! הלזאת תיקרא "תורת אלוהים" ??? ואגב, לא רק שאין פתרון לתסבוכת אלא התסבוכת תלך ותחמיר עם הזמן כי הרי האורך הממוצע של "השנה הירחית-שמשית" גדולה מדיי. כל עוד עמנו חי בגלות ו\או היה תחת שלטון זר, עוד יכולנו לסבול את התסבוכת הנוראית הזאת. אולם כיום בארץ העברים לא עוד ! ובנוגע למגילות קומראן, היות כי היו ארבע זרמים של צדוקים שונים אלה מאלה, לא ניתן לדעת לאיזה זרם הם השתייכו באמת. רק דבר אחד בטוח ומוכח : הם התנגדו בעליל לזרם הפרושי-רבני

    • @נמנםנמנמנם
      @נמנםנמנמנם 6 лет назад +2

      לא מספיק הלוח הפרושי/הלוח הרבני דוד?

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +5

      נמנם נמנמנם ממש לא ! כי הלוח הזה מסבך אותנו ועולה כמה מיליארדים של שקלים למשלמי המסים ולמדינת ישראל

    • @יואלויזל
      @יואלויזל 6 лет назад

      David Belhassen דוד בלחסן
      אני מסכים שכנראה חכמים אימצו את שיטת המחזור של מטון למרות שלא הוכחת את זה לא הבאת שום הוכחה שזה נכון אלא פשוט בגלל שזה הגיוני זאת אומר שברור שהשיטה של חיבור שנת שמש לחודשי ירח נעשה רק ע"י חכמים אבל אין לך שום הוכחה שזה בהשפעת מטון אבל אני מקבל את זה בתור דבר הגיוני
      מה שלא הבנתי זה למה אתה כותב שכשההינו בגלות או תחת שלטון זר היה יותר קל לחיות עם הסתירה הזאת והיום זה הולך ונהיה מסובך יותר ויותר?
      ובנוגע למגילות קומראן ברור שהם התנגדו לפרושים אבל לא בטוח שזה בגלל שהם היו צדוקים יכול להיות שהם התנגדו להם בגלל שלדעתם הפרושים היו פשרנים מידי ומקלים מידי

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +7

      יואל ויזל. בענין בעלות של מטון ושאר אסטרונומים בבלים ויוונים על יצירת הלוח הירחי-שמשי, כולל השיטה של 3 שנים מעוברות במחזור של 8 שנים ולאחר מכן השיטה של 7 שנים מעוברות במחזור של 19 שנים, אני מפנה אותך לספרות הענפה הדנה בסוגיה זו ובתולדות הלוח. הדברים ידועים, ואין צורך להתעכב על כך.
      בנוגע להבדל הגישה בגלות ובארץ ובמדינת ישראל, הדבר פשוט : בגלות, היינו תחת שלטון זר, ומבחינתי כל קיומנו היה טפל וחסר ערך, וכל חיינו התרבותיים ומהווינו לא היו שווים את קליפת השום. ומכאן, אימוץ לוח נוכרי אם לאו, לא מעלה ולא מוריד. מצדי היינו גם יכולים לאמץ את הלוח הסיני או האצטקי. אין זה משנה כלל באשר למצבנו העגום בעצם היותנו בגלות הארורה. אולם כאן בארצנו, וכאשר אנו ריבונים בה, אל לנו לאמץ לוח שנה זר ונוכרי. אלא להיצמד למקורותינו העבריים ולחשבון עתים המתאים למציאות ולטבע ארצנו. מה גם כי אימוץ לוח נוכרי הגורם לבעיות חברתיות ולהפסדים כספיים ענקיים, הוא לא רק בעוכרינו, אלא באחריותנו. והאשמה על כך תרבוץ רק עלינו. לא יהיה לנו כל תרוץ הדבר נעשה עקב שלטון זר אשר כפה זאת עלינו. מכאן, החובה לזרוק כל לוח נוכרי לפח אשפה ולחשוב על יצירת לוח ייחודי משלנו\ התואם את מציאות הטבע והחקלאות בארץ.
      ובאשר לזהות כותבי מגילות קומראן, הנושא של הצדוקיות שלהם במחלוקת אצל החוקרים. פרופ' רחל אליאור לדוגמה רואה בהם צדוקים מובהקים. אחרים חולקים עליה ורואים בהם "איסיים". אולם ברי לכולם כי הם לא היו פרושים אלא התנגדו בחריפות לפרושים. וזאת, לא רק בגלל שהם התנגדו לפשרנות ולהקלות הפרושים, אלא בגלל תפיסתם היסודית של דחיית המושג של "תורה שבעל פה". אני מציע לך לקרוא על כך את מחקריו של פרופ' יהודה פישמן בספרו : "הלכה, הליכה, ומשיחיות בכת מדבר יהודה", בהוצאת מרכז זלמן שור לתולדות ישראל

  • @leviodedltd9772
    @leviodedltd9772 5 лет назад

    לידיעה: על מה אתה נסמך שאתה אומר שבבית המקדש היה לוח ירחי שמשי כלומר לוח רבני ?

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 лет назад +4

      אל לוי עודד. היכן אמרתי כי בבית המקדש היה לוח ירחי-שמשי-רבני ? צפה מחדש בעיון והקשב לאשר אמרתי

  • @yotama8
    @yotama8 5 лет назад +2

    עם כל הכבוד לבחור המלומד ולתרבות לעם - אנחנו מדברים על חומר ממוחזר- תקשיבו לרחל אליאור ולחוקרים ממחשבת ישראל באוניברסיטה כדי לקבל פרופורציות

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 лет назад +2

      אל שלמה. אם היה לך שמץ של מושג על מה אתה שח, היית יודע כי עמדתי סותרת בעליל את השקפותיה של רחל אליאור וה"ברנג'ה האוניברסיטאית" ההזויה של "מחשבת ישראל". אני מציע לך להתעמק בטרם תפיח את נפיחותיך

    • @yotama8
      @yotama8 5 лет назад

      ההערה היתה מיועדת לקוראים ולא אלייך !! אני מכיר את החומר הקיים על בוריו !!

    • @mapats2011
      @mapats2011  5 лет назад +3

      @@yotama8 עם כל הכבוד לך, אני גם קורא ומגיב להערות הקוראים והצופים בערוץ שלי. אמור תודה גם שלא העפתיך מהערוץ שלי, שלא מחקתי את תגובתך הילדותית, ושאני בכלל מתייחס אליך. אין לך שמץ של מושג על "החומר הקיים", ואינך מכיר אותו על "בוריו" אלא אולי כ"בור". אם לא שמת לב, יש פרק שני לסרטון, ואם היית מטריח עצמך לצפות בו, היית מבין עד כמה עמדתי שונה בתכלית לזו של רחל אליאור וה"ברנג'ה" האוניברסיטאית של בר אילן

  • @yeoshooamalash5813
    @yeoshooamalash5813 6 лет назад +1

    דוד שלום לך ..מה אתה אומר על הלוח הקופטי ... /מצרי העתיק

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +2

      שלום יהושע. למרות שהוא היה לוח שמשי, גם לוח השנה המצרי הקדום היה בעייתי, כי גם הם חילקו את השנה ל- 12 חודשים מלאכותיים של 30 ימים ועם תוספת של 5 ימים בסוף השנה

    • @yeoshooamalash5813
      @yeoshooamalash5813 6 лет назад

      @@mapats2011 וכול 4שנים 6ימים זה הקרוב ללוח הגאזי .. אבל זה משתנה בגלל האזור האקלמי של כול מדינה .. חייב את החישוב הזה . מכן שזה הכי נכון לעשות את החישוב כי זה נופל באותו הזמן שהחקלים רוצים

    • @yeoshooamalash5813
      @yeoshooamalash5813 6 лет назад +1

      להזכירך דוויד שהכול התחיל בגלל החקלאים ולשמחתם לפי כול עונה של זמן החקלאות שלהם .לפני כול החגים.. שהם מקורות חגים פגנים הקציר .האסיף וכו'.. שוב אנחנו נופלים בממון והכוח של האנושות והדתות.. שרוצה כוח ושליטה נכנס

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +4

      ליהושע. הבעיה אינה אם זה קרוב או לא או האם זה מתאים או לא לאזור זה או לאקלים זה או אחר. הבעיה המרכזית היא כי אין לשמש חלוקה טבעית לחודשים. ומאותו רגע, שלוח שמשי מחלק את שנת השמש לחודשים, הוא מסתבך ומסבך את החיים ואת העתים

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +4

      ליהושע. נכון שכל דת מחפשת שליטה על בני האדם. ולכן צריך לבטל אותן

  • @מרוןוורמן
    @מרוןוורמן 6 лет назад

    איך אתה אומר אין לוח שנה עברי הרי אנחנו משתמשים בלוח העיברי

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +5

      אל מרון וורמן. לא ראית אפילו את הווידיאו ואתה מגיב. הרי הוכחתי כי לא מדובר ב"לוח עברי" אלא בלוח יהודי-פרושי אשר מקורו בלוח הבבלי-יווני

    • @מרוןוורמן
      @מרוןוורמן 6 лет назад

      David Belhassen דוד בלחסן אני לא יודע אם זה בבלי.אבל נכון שזה יהודי והתורה אומרת היום אתם יוצאים בחודש האביב.כלומר התורה עוד ליפני הבבלים כבר היה לוח עברי בן 354 ימים

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +2

      למרון וורמן. התורה חוברה אחר לוח השנה הבבלי. והמספר של 354 ימים אינו יכול לציין אורך של שנה

    • @מרוןוורמן
      @מרוןוורמן 6 лет назад

      David Belhassen דוד בלחסן הבבלים היו קימים בערך אלף שנה אחרי מתן תורה.הלל המורא היה בתקופת ההמוראים בערך כ400 שנה אחרי חורבן בית שני

  • @מיכלןביתןקרן
    @מיכלןביתןקרן 19 дней назад

    רונן כהן חישב יפה את הלוח הכהני

  • @מרוןוורמן
    @מרוןוורמן 6 лет назад

    המוסלמים משתמשים רק בירח אז אצלם בראמדן יוצא פעם בחורף ופעם בקיץ

  • @מרוןוורמן
    @מרוןוורמן 6 лет назад

    התורה אומרת פסח חייב להיות בחודש האביב.ולכן מעברים את חודש אדר

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +2

      אל מרון וורמן. צפה בסרטון והבן את הנאמר בו בטרם תגיב

    • @מרוןוורמן
      @מרוןוורמן 6 лет назад

      David Belhassen דוד בלחסן היה הלל המורא שחיבר לנו את לוח השנה שבו אנו משתמשים היום.לםני כן היו מקדשים לפי הראיה

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +2

      למרון וורמן. הלוח של הלל השני מהמאה ה-4 גנוב מחישובי הלוח של הבבלים והיוונים

    • @מרוןוורמן
      @מרוןוורמן 6 лет назад

      David Belhassen דוד בלחסן לא ניראה לי .הרי לפני הלל היה בית דין והיו קובעים את החודש לפי הראיה

    • @mapats2011
      @mapats2011  6 лет назад +2

      אל מרון וורמן. אתה מבלבל בין הילל הזקן לבין הילל השני, מסדר הלוח

  • @noa-yy7yb
    @noa-yy7yb 4 года назад

    נע