Genclerin buyuk cogunlugu finansal ozgurluk derken ana babaya bagimli olmamaktan bahsediyor. Harcadiginin ya da tasarrufunun hesabini kendinden baska kimseye vermemekten.
Hayır finansal özgürlük anne babaya bağlı olmadan yaşayabilmek değil arkadaşlar siz kendi kafanızda öyle kurmuşsunuz. Zaten beyaz yakalı ya da başlangıç üstü bir mavi yakalı olduğunda o dediğiniz tek başına yaşama olayını gerçekleştirebilirsiniz. Finansal özgürlük o değil. Milyonlarca insan finansal olarak özgür mü yani bu ülkede? Babalarınız finansal özgür mü :)
@@salihmert4156 Sizin dediğiniz gibi yaşayabilen çok az insan var zaten dünyada. Ben finansal özgürlük istiyorum diyen herhangi bir gencin hiç çalışmadan rahatça yaşamak istediğini düşünmüyorum. Ve evet milyonlarca insan finansal olarak özgür. Yaptıkları harcamalardan dolayı kimseye hesap vermiyorlar ama bu hayatlarından memnun oldukları veya emeklerinin karşılğını aldıkları anlamına da gelmiyor tabi ki.
Kimseye ihtiyaç duymadan temel ihtiyaclari gerçekleştirmek ve ters giden bir durumda(hastalık,kriz,istifa vs) çalışmasan da belli bir süre buna devam edebilmek finansal özgürlüktur
evet fakat bu imkansız bundan bahsediyor işe girsen işin batma riski var en risksiz yöntem devlet fakat enflasyon var bölgesel ve yıllara göre değişiyor
Finansal özgürlük tanımlarınız bana tamamen yabancı, kimseye bağlı olmadan yaşamını idame ettirebilecek ekonomik gelire sahip olabilmek diye kullanırız bildim bileli. Bayılıyorum terimlerin başka insanlara tamamen farklı bir konsepti hatırlatmasına. Elinize sağlık, yine şahane bir bölüm.
Ekonomi ile finansın farklı şeyler olduğunu unutup, dinlediğimi tam anlamadan yorum yapmışım. :) Evet Finansal Özgürlük ne demek bu sayede öğrendim. Ekonomik özgürlük hep çok kişisel bir dert olduğu için (özellikle kadınlar için) sanırım biraz yanlı ve aceleci davranmışım. Teşekkürler açıklayanlara.
Ben finansal özgürlükten bunu anlamıyorum. 30 yaşıma gelip ailemin yanında yaşamak zorunda kalmamak benim için bunu tanımlar. Milyonum olsun falan istemiyorum, birkaç haftamı aklıma hiç intihar düşüncesi gelmeden geçirebilmek istiyorum yalnızca.
ona finansal "bağımsızlık" deniyor. finansal olarak ailene bağlı/bağımlı. bağını kopardığında özgür olmuyorsun, bağımsız oluyorsun. özgürlük kelimesinin anlamı başka. ha siz "ben post-modernistim, post-truth çağında yaşıyorum" derseniz, eyvallah. özgürlük kelimesi siz ne derseniz o olur. bu yazdığımı da görmezden gelirsiniz.
İyi bir uniden kendime bir seyler katarak yeni mezun oldum(muhendislik). Calisiyorum ve ailemin evinde kaliyorum. Eger kendi evime cikmak istesem neredeyse maasin cogu yemek ve kira masrafina gidecek. Dolayisiyla aile evine mahkum kaldim...
Aşağıdaki yorumların birkaçını okudum. Herkes kendine göre bir tanım yapmış. Kimse bir terim hakkında kendine göre bir tanım yapamaz eğer o konunun uzmanı değilseniz. Ekonomi programındaki konuşmacının unvanı ve tecrübesini nasıl ve ne şekilde göz ardı edip kendi tanımlarınızı doğru kabul edip anlatıcı Hakan beyi'de eleştiriyorsunuz. Cidden tuhaf. Siyaset, futbol ve ekonomi. Ülkemizde sanırım herkes bildiğini zannettiği ama bilgisizlikle konuşulan konuları oluşturuyor.
27:00 yaklasik 5 yildir Hollanda'dayim. Yeni mezun bir Hollandaliyi ise almistik, adam bir sene sonra "sevgilimle dunya turu yapmaya karar verdik bir yil boyunca" diyerekten isten ayrildi. Ben ilk isime girdigimde annem babam sabah ise gec kalip da isten atilirsam diye yatma saatimi kontrol ediyordu.
Finansal özgürlük: kişinin temel ihtiyaçlarını (yemek, barınma, giyim ve sosyal etkinlikler) dışardan her hangi bir destek almadan kendi kazandığı para ile karşılamasıdır.
@@yalcin_kaayaa7142 sen diyorsun, kendi dışarıdan destek almadan yapiosa özgür diye. Bende ozmn herkes özgür mü diyorum.... çalışmak destek almak değilki... çalışmadan geliri olanlar özgür diyorum ben
@@salihtozluyurt6119 arkadaşım ben finansal özgürlüğün tanımını yaptım. Ve tanıma bile isteye sosyal etkinlik kısmını ekledim. Ülke o kadar zamandır fakirlikle boğuşuyor ki ben haftada 3 kez sinemaya gittiğim günleri hatırlıyorum. Şuan öyle bi şey imkansız. Konser, bar zaten söyle dursun. Türkiye de kendi çalıştığıyla bunları karşılayabilecek bir meslek yok gibi şuan. Kısaca öyle bir şey demedim.
Bence soruyu yanlış algıladınız. Özgürlük denince hiç çalışmadan para kazanayım diye düşündünüz. Bence Finansal Özgürlük; işten çıktıktan sonra istediğim aktiviteyi yapabilecek, istediğim şeye sahip olabilecek kadar özgür müyüm değil miyimin cevabıdır. "Kazandığım para ile istediğim özgürlüğü sağlayabiliyor muyum ?" soru buydu ama siz bambaşka yerlere çektiniz. Şunu diyebilirsiniz "Eee ben Eyfel kulesinin yanına bir şato dikip orada yaşamak istiyorum." ya da "Ronaldo ile yan yana sahada maça çıkmak istiyorum." bunları yapamıyorsam özgür değilim diyebilirsiniz. Kısaca hayattaki beklentilerimizi maddi olarak ne kadar karşılayabiliyorsak o kadar özgürüz.
Hollanda’da yaşıyorum, 1,5 sene önce buraya taşındım ve 13 yıldır çalışan biri olarak söyleyebilirim ki ilk defa finansal olarak özgür hissediyorum. Buraya eşim sayesinde taşındım buranın vatandaşı. Yani ilker hoca yine haklı çıktı arkadaşlar evlenin.
Bu videoda Z kuşağını "Parayı atıyım kriptoya çalışmadan ordan gelen parayı yiyeyim" kafasında göstermişsiniz. Z kuşağı buna meyilli olsa bile bunun nedeni çalışarak kazanacağı para açlık sınırını geçemeyeceği için insan gibi yaşamanın tek çaresinin böyle çözümler olarak gözükmesi. Hocam umarım konuyu sponsorluğa getirecem diye bizi yakmamışsınızdır.
Hakan Bey selamlar. Yurtdışı hisselere yatırım yapıldığında doğabilecek kar ve zararlardan kaynaklı devlete ödenmesi gerekli vergilerin ödenme ve hesaplanma yöntemlerini kısacası gelir beyannamesi süreçlerini de açıllayabilir misiniz? Tek tuşla alım satım yapan arkadaşların dikkatine. Sonrasında çok uğraşırsınız. Keşke demeden önce Sevgili Hakan hocamı takip ederek bu bilgiyi kendisinden ısrarla talep ediniz. Zira alım satım ve finansal alanda her bilgiye her yerden ulaşabilirsiniz ancak doğabilecek vergilendirmelere sadece vergi dairesinden ulaşabilirsiniz
@@VigilanteStirner yurtdışı hisselerde ne yazık ki alım veya satımlarda gelir vergisi hesaplanıp tahsil edilmiyor. Türk hisse senetleri veya yatırım fonlarında bu vergiler otomatik tahsil edilirken yurtdışı varlıklarda böyle bir süreç uygulanmamaktadır. Doğabilecek vergileri tüzel veya bireyseller online vergi tahsilat işlemlerinden kendileri o günkü kuru hesaplayıp hisse başı dolar kaynaklı değişimleri de belirlenmiş formülle hesaplayarak online gelir beyannamesi oluşturması gerekli. Haziran ayına kadar varlık barışı söz konusu yurtdışına yapılan yatırımlarınız sonrası yurtiçi bankalara paranızı yatırmadan önce bir banka şubesine gidip varlık barışı formunu doldurup öyle tr ye transfer edebilmektesiniz. Ancak Haziran ayından itibaren sanırım özellikle A.B.D. İle yapılan çift taraflı vergi kaçakçılığını ve kara para önleme anlaşmasına göre yatırımcı bilgileri her ilk devletin ilgili kurumlarınca paylaşılıp takibi sağlanmaya başlandı. Midas süper bşr uygulama ama bu uygulamada ki bana göre uygulamanın da suçu değil yatırımcıların atladığı konu doğabilecek kar veya zararların dolar bazında doğabilecek tl karşısındaki değerlenmelerden ve temettülerden kaynaklı vergi ödeme zorunluluğu olduğunu bilmemesi. Bir süre böyle devam etsede muhtemelen sonrasında vergi dairelerinde çok denk geliriz bu haberlere.
Amerika'da vasıfsız bir genç aynı gün içinde bir işe başlayıp (Delivery/Uber vs.) saatte minimum 15$ kazanabiliyor. İşi beğenmezse değiştirip başka yerde çalışabiliyor. Aldığı ücret ailesine, devlete, işverene, herhangi bir cemaate ideolojiye falan bağlı kalmadan onun bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Finansal Özgürlük budur, siz ne anlatıyorsunuz...
Hayır o finansal özgürlük değil finansal kölelikdir(isden çıkmak mecburiyyetinde kalsan nasıl para kazanacaksız? Ve ya işleyeməyecek duruma düşsen?) Finansal özgürlük para kazanmak icin çalışmak değil, paranın senin icin çalışmasıdır
@@emilhdov3350 sizin durum çok mu iyi? Sizin başınızda da bizim ki kadar büyük bir bela var ama siz farkında değilsiniz çünkü sizin babalarınız da onun babasının zamanında büyümüş.
2018 yılında gittiğim yaz stajını hatırladım ''günde 9 saat bilgisayar başında neyin finansal özgürlüğü'' gibi bir ifade etrafında sohbet dönünce (her türlü ''borsa'' işlemleri ile ilgilenenler için). maden mühendisliği zorunlu yaz stajı idi. gittiğim yer demir madeni ve kurumsallaşmasını tamamlamış bir bankanın madencilik sektöründe yaptığı yatırımdı. pazartesi stajım başlıyor pazar günü saat sabah 10 otogardan personel müdürüne telefon ettim (kurumsal şirket bir başka) hemen araç gönderip maden sahasına ulaşımımı sağladılar. misafirhaneye yerleştim yemek vs kimseyi tanımıyorum akşam 7 misafirhane birden kalabalıklaştı. sonradan öğrendim şantiye müdürü, açık ocak baş mühendisi, iş sağlığı güvenliği mühendisi , 8 yıllık deneyimli vardiya mühendisi misafirhanede kalıyorlarmış. kimi bekar kimi evli olsa bile ailesi o coğrafi bölgede bile değil vs vs. eveeet gelelim konumuza ; şantiye müdürü o tarihte 18 yıllık deneyime sahip maden mühendisi imiş. şöyle bir bana baktı '' bu yaştan sonra aklına nereden düştü de staja geldin?'' diye sordu. ''1 dakika bekler misiniz?'' dedim odama koştum üniversitenin staj belgesini kapıp yanlarına geri dönüp ''bu belgeyi imzalama yetkiniz varsa hemen imzalayın yarın hemen giderim zorunlu staj olmadan mezun etmiyor üniversite, benim derdim şimdilik okulu bitirmek. günde ortalama 10 saat 30 yıl çalışıp çalıştığım yerin aylık NET kazancının 1000 de 1 i bile etmeyen maaş kazanmak değil '' dedim. 1 saniyede (tahminimce sinirden ) kıpkırmızı kızardı sonra sessizce gitti. vardiya mühendisi daha sonra bana şöyle sordu: ''burayı daha önce araştırdın mı maaşların (işletmenin aylık net kazancının ) 1000 de 1 inden az olduğunu nereden bildin?'' 2018 piyasasında aylık 15 milyon TL NET kazanç sağlayan işletme 18 yıllık maden mühendisi olan şantiye müdürüne 10 bin tl veriyormuş. 15 milyonun 1000 de 1 i 15 bin tl eder bu arada. şimdi etiket mevki makam için ben bilmem ne holding CEO'suyum demek için git çalış sen 1 kazanırken işverenin 1000 kazanır ama toplumda çoooooooookkkk büyük saygı görürsün o ayrı. günde 9 saat ekran başında kalırsan hiç mi değil ne yatırdıysan ne kadar iyi takip etti isen o derece karşılığını alırsın ve kazandığın kaybettiğinin tek sorumlusu sen olursun ve toplumda da ''yaaa boşver o salağı internetten boş beleş işlerle uğraşıyor'' damgası yersin. emeğin bilginin üniversite diplomasının (Hacettepe Maden Mühendisliği/İngilizce mezunuyum bu arada) hakkının verilmediği bu iş dünyasında günde 12 saat ekran başında kripto/ borsa kovalamak veya kredi çekip 5 bilgisayar 20 ekran kartı alıp kripto para madenciliği yapmak daha makul ve mantıklı. hatta 10 yıl önce imkanım olsa idi (para, internet altyapısı vs vs ) kripto para madenciliği yapmak isterdim. okul üniversite diploma sigortalı iş hepsi hikaye doğuştan fakirler zenginlere karşı ayaklanıp isyan çıkarmasın diye oyalama taktiği.
Qardaşım o qədər haklısan ki, seni tam qelbimle alqışlayıram. Azərbaycanlıyam, 34 yaşındayım, son 7 yıldır bir bankada çalışıyorum. Günlük rutin işler, ondan önce Beko bayisinde satıcıydım. Söylediklerin çok doğru. Bi kaç defa kendi işimi kurmaya çalıştım, gerke coğrafya, gerekse de para ve ya aile konuları yüzünden hep bi yerden sonra iptal etmek zorunda kaldım. Ama bu yıl artık tam kafama koydum. Yeniden kendi işimi kurma yönünde çalışmalara başladım. Ve artık hiçbişey hiçkimse durduramayacak. Artık zenginler için çalışma devrini kendim için bitiricem.
Çözüm, işçinin de işletmenin karından pay aldığı lonca sosyalizmi.
2 года назад+15
Gençlerle çalışıyorsunuz ama gençlere biraz uzak bir yerden almışsınız konuyu hocam. Ne kadar doğru veya yanlış tartışılabilir bu ancak gençlerin büyük bir kısmı finansal özgürlük derken aileye bağımlı olmadan yaşamayı kastediyor. Yani gencler arasındaki işsizlik oranlarını düsünürsek bu çok da anlaşılmayacak bir istek değil. Amaç aileden bir kuruş bile almadan yaşayabilmek. Bunun getirisi yaşamsal özgürlük. Babadan para alabilecek miyim alamayacak mıyım diye düşünmeden sinema,kahve,bira, alışveriş, konser vs. Planı yapmak istiyorlar. Haksız da sayılmazlar. Özgür değiller ve iş yok. Ha kasiyerlik de yapabilir elbette ama bu da ona özgürlük getirebilecek bir iş değil mutlaka aileyle ayni yerde yasamak zorundasın veya bi noktada destek almak zorundasın ki hayatta kalasin. Kısacası finansal özgürlük kriptocu olayım maaşlı iş yapmayayımdan ziyade babanın annenin yorganına gore ayak uzatmak zorunda kalmama isteği. 45ine gelip aileden kopamayan insanlar var ya da evlenene kadar. Sorun tam da bu.
Ben 2014ten itibaren (15 yaşındaydım) çalışıp kazandığım parayla dolar alıp kenara koyuyordum coronada karantinalarin başlamasıyla işsiz kaldım tekrar iş bulana kadar butun birikimim sıfırlandı. He o sırada birikimim olmasaydı ne yapardım gerçekten gram fikrim yok. Kenara koyduğum para kazandığımın % 5-%10 arasındaydı. Şuan çalışıp kazandığımdan bırakın kenara %1 koymayı her ay sonu zar zor geliyor zaten.. 😄 şimdi öğrendiklerimi o zamanlar öğrenseydim kesin hisse senetleri alıp temettülerini tekrar hisselere yatırıp böyle yıllar içinde büyümesini sağlardım. 2014ten itibaren yapsaydım bunu çok güzel bir portföy olurdu elimde şuan... Böyle gerçek hayatta işe yarayacak bildiler verdiğiniz için teşekkür ederim 💚
Videodaki tanımlamaya göre benim çocuklar finansal özgürlüklerine kavuşmuş durumdalar. biri 8 diğer 14 yaşında. bu yaşa kadar bayramlarda vs aldıkları harçlıkları dövize çevirmişlerdi. bu yıl başından beridir biriktirdikleri parayı şirketimde satılacak ürünleri almak için bana veriyorlar. ben o parayla ürünü alıp satıyorum, kârdan belirli bir oranı onlara geri ödüyorum. her seferinde kârı üzerine koyup, harcayacakları kadar kısmı kendileri alıp kalanı tekrar bana veriyorlar, döngü bu şekilde devam ediyor. biner dolarla başlamışlardı yılbaşında. şu an beşerbin dolardan fazla paraları birikti. arada harcadıkları oyun, oyuncak vs giderleri de kârdan ayırdıkları kısımdan kendileri karşılıyorlar. :) Okula gidip kalan zamanda pc oyunları oynayarak kazanmaya devam ediyorlar. :)
Finansal özgürlük,bağımsızlık tanımları bana hiçbir zaman videoda söylenilenleri düşündürmedi. 9-5 çalışmadan, çok emek harcamadan kazanmak gibi şeyler de hiç düşünmedim. Bence gençlerin bahsettiği şey anne babadan veya herhangi başka bir yerden gelecek paraya gerek duymadan ihtiyaçlarını karşılayabilmek. Sadece temel ihtiyaçlardan bahsetmiyorum. En azından benim için böyle.
Sen söylediğin finansal kölelikdir.İşleyemezsen hic bri şeyi karsilayamazsın ,yani koleden farkın kalmaz.Finansal özgürlük para akzanmak için çalışmak değil, paranın senin için çalışmasıdır.Cok garib çoğu insan bu videonu anlamamış
Amerika'da geçen finansal özgürlük tanımı sizin anlattığınızla aynı, ama yorumlardan anlaşılan Türkiye'de tamamen farklıymış. Burada FIRE (Financial Independence, Retire Early) diye geçiyor ve sizin dediğiniz gibi hisse değeri artma ve temettü geliri ile enflasyonun üzerinde getiri sağlayıp, belli miktara ulaşınca kira, yiyecek, ulaşım gibi temel ihtiyaçları karşılayacak şekilde kişilerin kendilerini erkenden emekli edebilmesini sağlıyor.
"Finansal özgürlük bu değil ya!" diyerek başladım ama böyle bir hataya düşmeyeceğinizi düşünerek Google'a yazınca aklıma gelenin ekonomik özgürlük olduğunu anladım. Yorumlarda da bu anlamda tepki çok olmuş. Bu iki terim arasındaki farkı ifade ederek başlamak daha iyi olabilirdi. Onun dışında, mis.
Finansal özgürlükten gençlik olarak kastımız ailemizin veya herhangi birinin parasına değil kendi paramıza sahip olup özgürce harcamak veya harcamamak yani kendi paranı yönetmek. Bizim kast ettiğimiz budur gayet yanlış anlamışsınız gençliği.
Financial Indipendence and Retire Early (Fire) denilen türkçesi finansal özgürlük olan sistem, trade yapmak ya da borsada oynamak değil, yatırım yapmaktır. Önemli olan pasif gelirlerin toplam harcamaları geçtiği durumda aslında teknik olarak finansal özgürsünüz. Yani 9-5 çalışmak zorunda degilsiniz, yapmak istemediginiz bir isi yapmak zorunda degilsiniz. Bu pasif gelirler temettü olabilir, stake gelirleri olabilir, kira olabilir. Yani aslında tasarruflarınız sizin için çalışmış oluyor. Bu sisteme aralık ayında Abd borsalarında başladım. İlk ay 5 dolar gelirim oldu. Üzerine ekleyerek bu ay 150 dolar temettü aldım. Şuan abd borsalarından gelen temettü ile bistten temettü hisseleri de topluyorum. Yaklaşık olarak 200 bin dolarlık bir portfoyüm olduğunda alacağım temettu ve eurobond kuponları ile finansal olarak özgür oluyorum. Umarım finansal olarak okuryazarlığımız daha da artar ve hepimiz finansal özgürlüge ulaşırız. Bu arada hisse yerine temettü fonları alırsanız hisseleri tek tek seçmenize gerek kalmaz. Araştırın, öğrenin.
Muazzam konuklar geliyor muazzam sorular soruluyor ama geyik yapacam diye ne dinliyorsunuz adamı ne biz dinleyebiliyoruz. abi müsaade etseniz de bu güzel sorularınızın cevaplarını dinlesek. Hep geyik hep geyik ama ne yapalım kanal sizin İlker Bey
finansal özgürlük ücretli çalışan bir insan olmak ve aldığın sabit ücretin geçim masraflarını karşılaması değil finansal özgürlük çalışmak zorunda kalmadan elde ettiğin gelirin geçim masraflarını karşılıyor olması demek amaç sahip olduğun varlıklardan düzenli nakit akışı sağlamak örneğin halka arz edilmiş bir şirketin hisse senetlerine sahip olmak karşılığında her yıl şirketin dağıtılan karından hisse başına düşen kar paylarını almak gibi
Finansal özgürlük, patronun haksız olduğu yerde rahatça (yarını düşünmeden) patrona haksınız diyebilmesidir. Finansal özgürlük, kişinin alım gücünün muasır medeniyetler düzeyinde olmasıdır. Finansal özgürlük, işçinin kanuni haklarının (ve belki de biraz daha fazlasının) patrondan rahatça talep edebilmesidir. Finansal özgürlük, tüm olumsuzluklar karşılığında patronun işçisine "işine gelmiyorsa çalışma" dediğinde işçinin işten ayrılıp yeni bir iş buluncaya kadar geçimini rahatça idame ettirebilmesidir.
çok özür dilerim ama bölüm çekmiş olmak için bölüm çekmişsiniz. Mustafa Seven'in don giymediğini açıkladığı zamazingo bölümünün içeriği çok daha genişti (O bölümü atlamadım hala :) ). Diğer konuya gelirsek finansal özgürlük kavramını gençler üzerinden yorumlamak doğru olur. Değilse 30 bin lira gelirli bir maaşınız olsa bile o geliri kaybetme korkusuyla yaşarsınız o doğru. Maaşlı işim olmadan önce telefonuma "o günün" jargonuyla kontör yani TL yüklüyordum, bitince de kimseyi arayamıyordum, arkadaşlar çay içmeye çağırıyordu, bir çay içmeye bile gidemediğim günler oluyordu. Genç arkadaşlar finansal özgürlük lafını en azından ufak tefek şeyler düzeyinde bir takım gereklilikleri yerine getirebilmek üzerinden yorumluyorlar ki gayet de haklılar. Bu genç arkadaşların çoğu, şöyle bir starbucks'a gideyim de bir filtre kahve içeyim diyemiyorlar. böyle bir işlem için bile ailesinden para talep etmek, açıklama yapmak zorunda kalıyorlar. Finansal özgürlük kavramını öyle çok büyük felsefi yaklaşımlarla çözmeye çalışmayın. Bir insanın canı şöyle bir ortama gidip kahve içmek istiyor ve bunu yapamıyor. Evet bu ülkede milyonlarca genç bu durumda, hepimizin hali içler acısı.
Örnekte verilen Mertcan sanırım benim. Erasmus+ Projeler, European Volunteer Service, BFD vs kendimi almanyaya attım. Projelerden birinde alman yengeniz ile tanıştım. Yakında çalısma iznim çıkacak ve Hamburg'a taşınacağım.
Temettü emeklilik sistemi. 6 aydır hisse biriktiriyorum. 10 yıl biriktirince tamamen olmasa bile belli bir pasif gelirim olacak, firmaların verdiği temettüler sayesinde.
Benim gözümde ekonomik özgürlük: Sadece aile evinden kurtulup yaklaşık aynı gelire sahip olup o kaynağı kendimizce gönlünüzce harcamak istemeniz. Yani kendi ayakları üzerinde durma olayı. Asıl sebebi ise ekonomik bağımlılığın yanında siyasi ve dini vs başka bağımlılıklar yaratıyor olması.
20 bölümdür izliyorum seriyi. Bu bölüme ilişkin olarak daha öncede Midas'tan sponsorluk almıştınız ve içeriğin biçimine uygun şekilde sponsorunuzdan bahsetmiştiniz. Ancak bu bölümde sanki reklam aldığınız için ekstra doğallığı korumak adına, konu dışına çıkarak normalin dışında aşırı şekilde goy goy yaptınız. Arada ben ne izliyorum acaba diye düşünmedim değil. Bunu ufak bir eleştiri olarak kabul ederseniz sevinirim. Severek izliyorum, iyi çalışmalar :)
Hocam benim 7 senem kaldı emekliliğime yaş 30 şuan 37 yaşımda yılda 2 tatil ev kirası fatura pazar parası haftalık ve aylık gezilerim için düzenli temettü ödemesi alacağım her ihtimale karşı 2 tane temettü hissesi harici topluyorum Temettü verme ihtimali olan bazı hisseleri de alıyorum
doğrusu bu programdan beklentim daha yüksekti. eğlenceliydi ama pek aydınlatıcı değildi. Tanımlamayı geçersek bugün kaç Tl miz ya da dolarımız olsa kalan ömürde çalışmadan yaşayabiliriz. bunun yaşa bağlı bir formülünü falan vermenizi beklerdim. Ben şahsen, kendimce şöyle formülize ettim. Emekliliğe kalan yıl*(aylık gider dolar olarak)*14 ay(1 yıl ve ilave masraflar olabileceğinden 14 ay kabul ettim.) Yani diyelim ayda 800 dolar harcayacağım, eneklilik maaşı almaya 13 yıl varsa; 800*14*13=157bin dolarım varsa bundan sonra çalışmadan yaşayabilirim. Ayrıca ev asla peşin parayla alınacak bir yatırım değil. enflasyonist bir ortamda paraya para katmanın en iyi yolu 10 yıllık yüksek krediyle ev almak, bir kaç yıla o para pul olur, hele de kiraya verildiyse kendi kendini öder. 5 yıl sonra satılmak suretiyle bu kez peşinat ve krediyle iki ev alınır. Bu döngü 3'e tamamlandığında yaslan arkana. Fakat bunun için biraz erken girişmek gerekiyor, kredi işlerine. Bundan sonra bu ülkede ev almak da zor. Tabi zengin eş opsiyonunun önüne geçemez. Onu alt edecek şey ise loto ya da piyango biletidir, o da bize çıkmaz. :)
finansal özgürlükten benim anladığım. hayatını sorunsuz idame ettirebilecek para kazanıyor olmak. faturayı ödeyemeyince baba bana para göndersene biraz dememek. aylık kazancının yada maaşının tüm ihtiyaçlarına tasalanmadan ve borçlanmadan yetmesi. sadece keyfe keder olmasa da olur şeyler için borca girmek ve yine zorlanmadan, hayatını etkilemeden bütçenin belli kısmını o taksite ayırabilmek.
Frugalism financial freedom .. ihtiyaclarinizi oncelikleriniz dogrultusunda siralayarak, daha az harcamak ve en kisa surede borc batagindak cikarak, kendinize yetecek kadar gelir elde ederek. Mecburi calismaya daha az zaman vermek, ve zamaninizi istediginiz seylere harcamak.
Hocam başta yaptığınız eleştiriye katılıyorum. İnsanların çoğunluğu pasif gelirle (yatarak) hayatını idame ettirmek istiyor. Ne yazık ki finansal özgürlük günümüz gençleri tarafından baba-ana eline bakmadan hayatta kalabilmek anlamına geliyor.
Merhabalar, hocam birde Türkiye’deki ponzi sistemlerini (piramit) ve network marketing ile benzerliğini anlatır mısınız, tam olarak nedir ve nasıl para kazanılır ve ponzi sistemi bir finansal bağımsızlık mıdır ? Teşekkürler
Sürekli lafı dönen finansal özgürlük aslında pasif gelir mantığına dayanıyor. Hiçbir emek vermeden düzenli bir gelir sağlıyorsan ve bu gelirin günlük yaşantını istediğin gibi devam ettirmene yetiyorsa finansal özgürlüğün vardır
30 yaşındayım 24 yaşımda evlendim, eşimde çalışıyor, (asgari ücretliyiz) 24 yaşında öküz gibi risk aldık krediye girdik 2+1 sıfır daire kadık, birimizin maaşı zaten gitti üstüne diğerimizin ki de gidiyordu, çok zor geçinmeye başladık, resmen açlık sınırını deneyimledik, artık fayans kalebodur yada bu gün kapıyı yiyelim diye espiriler yaptık, çocuk düşünmedik önce ev alalım dedik, maddiyatın yerle bir olacağı belliydi çocuk sahibi olmak ahmaklık olurdu, sonra kriz geldi maaşlar arttı borç rahat ödendi, fazla fazla ödendi ve bitti ev sahibi olduk, borcu öderken maaşlar biraz artınca nefes aldığımızı gördüğüm anda hemen sıfır motor aldık market pazar işleri için 125lik scooter, aldıkça kazandık, biz borca girdik sonra ekonomi böyle olunca maaşlar arttı ödemeler hızlandı falan filan. Yaş 30 Sıfır 2+1 ev sahibiyiz ev 6 yaşında şu an, motorda sıfır alındı 4 yaşında, 2 yaşında kızımız var, yeniden kredi ile araba aldık o 2.el. Şu an artık almayı bıraktık bundan sonra birikim, riski aldık güzeldi kazandırdı, yani arabayıda aldık krediyle tabi, o bitsin duruma göre bakıcaz. Risk alacaksın. Yaşıtlarım şimdi öyle mölül mölül bakıyor bana özeniyor. Evlendik niye evleniyorsun dediler, daha gençsin yaşa evlenip hayatınımı zehir edicen dediler. Ev alacağım kredi çekeceğim dedim, ödeyemezsin o kadar borca girilir mi, hayatını gençliğini borçla geçireceğine ilk zamanlarınızda paranızı yiyin gezin dolaşın tatile gidin dediler falan filan galiba tek farkımız buydu, onlar korktu biz yaptık, şimdi temel ihtiyaçlar karşılanda garantide hissediyoruz, bu saatten sonra istediğim yere tatile giderim paramı da gömerim hiç sıkıntı yok =)
@@elifabcdef risk alırsan oluyor demek için anlatattm. Yoksa beni tanıyan kimse yok günlük hayatımda da şu var bu var asla demem. Hepsi Allahtan geldi vesile oldu birseyler, bir gun zaten hepsi gidecek hic biri aslen benim degil. Öldüğün gün hepsi burada kalıyor.
26:17 daha video yayınlanalı 4 gün olmuş, sanki eski bir video izlermişim gibi geliyor. Dolar 14 lira olmuş diyor Hakan hocam. Altta da bir yazı bu video 7 mart 2022 de çekilmiştir şu anda 1 dolar = 14.5370 TL yazıyor. Şu anda (17 mayıs 2022) 1 dolar = 15.8725 😳😅
Yuksek temettu cogu zaman tuzaktir. Eger bir sirket cok yuksek temettu veriyor ise cok iyi arastirilmali. Genelde finansallari cok bozuk firmalar hissenin fiyatinin yukselmesi ve talep gelmesi icin yaparlar bunu. Sonra da akilli hissedarlar yukselen fiyat uzerinden hisselerini satip tuzaga dusen yatirimciyi zararda bekletirler, hatta firma batabilir. Bir dost tavsiyedir :)
@@fatihaltn6250 tabi canım öyle de sistemleri de müsait idi %20 stake kazancı ney düşün bir de dolar olarak kazanıyosun çok fazlaydı ve senin belirttiğin gibi sistem kaldıramadı
Midas'ın sınırlı kullanıcı kabul ettiği dönemden kayıtlı kullanıcısıyım. Para biriktirme işi benim tarafta biraz yavaş ilerlediği için henüz bir aksiyon alamadım ama güzel bir platform :)
Videolar gerçekten çok bilgilendirici ve eğlenceli emeğinize sağlık. Biraz teknik bir konu olabilir ama Hakan Bey şirket değerlemenin mantığını anlatabilir mi? teşekkürler.
özgürlükten ziyade finansal kölelik sistemini konuşmak gerekiyor.finansal köleliği tanımladığımız da tam tersi özgürlük olacaktır...bu arada hocanın son bölüme doğru değerlendirmeleri çok önemliydi. *en garanti getiri aracı faizdir.temettü felan daha sonra gelir.
krall gelmiş yaa :d özlemiştim hakan abiyi.. hemen izleyelim :D izledikten sonra tekrar yorum yaparım ama hakan abiyi görmek bile bana mutluluk sebebi :))))
kısmen finansal özgürlüğe ulaştım. klasik yöntemle. parayı çalıştırarak. tahminen 2 yıl sonra finansal özgür olacağım. önce klasik yöntemle başladım. ev alıp kiraya verdim. şimdide yerli temettü hisseleri ve yatırım fonlarına yatırım yapıyorum.. 45 yaşında karavan alıp dünyayı gezmeyi planlıyorum
Neden "finansal-ekonomik özgürlük" isteriz veya istemeliyiz? Aristo der ki; "Yeme, içme, barınma ve çiftleşme, sığır yaşamıdır." Bundan sonrası bana ait. Bu tarifin üzerine artı bir değer koymak için, hayatına bir anlam katmak için, finansal veya ekonomik olarak özgür olunmalıdır.
Finansal özgürlük tanımı pandemi dönemi ile öne çıktı. Şu holdingte müdürüm, bu şirketin sahibiyim ve süper gelirim var etiketi pandemi olunca darmadağın oldu. Finansal özgürlük bir şey olsa herşey dursa internet vb gitse ben 6 ay evden çıkmak zorunda kalmadan kendim ve ailem aynı seviyede yaşamına devam edebilir mi? İşte yanıtı finansal özgürlük.
22:23 bu bağlamdaki finansal özgürlük zaten kolay elde edilebilir birşey değildir, ki bir genç eğer bu bağlamda bir finansal özgürlük beklentisi içindeyse çok fazla youtube izleyip gerçeklikten kopmuş demektir, bir an önce youtube izlemeyi azaltıp gerçek dünyaya dönmesi gerekir. Bu bağlamdaki finansal özgürlük o kadar kolay olsaydı, çoğu insan da bunu başarabilirdi... Burada bu tür gençlerin "Operating System"lerini bir an evvel son update'i ile güncelleyip, bir an önce "finansal özgürlük=kendi rıskını kazanıp (çalışarak da) aile desteği olmadan ay sonunu getirebilme=kendi ayakları üzerinde durabilme" moduna geçebilmeleri gerekir...
Btc nin batabilmesi var, altınların çalınabilmesi var, evin depremde yıkılabilmesi var. Varda var hocam hiç bir risk almadan hiç bir şey kazanamazsınız olabildiğince mantıklı riskler almaya odaklanılmalı.
Peki hocam benim aklıma bir şey takıldı, Şirketler hisse temettü dağıttığında, insanlar nakite çevirmek için bunu satışa çıkartacaklar ister istemez hisselerin değeri düşecek, ama nakit temettü verirlerse nakit alanların bazıları bunu hisseye çevireceği için hisselerin değeri artacak. Şirketler neden hisse temettü dağıtsın bu durumda? Ne avantajı var
Her ay Maaş imin bir kısmı ile direkt usdt aliyorum. Sonrasında Eth grafiğine göre görece düşükten Eth aliyorum. Sonra para harcamaya başlıyorum. Al-sat işi olarak değil 5-10 yil sonra belki emeklilik işi olarak yaklaşıyorum buna. İnşallah beklentilerim karşılanır.
Fransa’da da gençler ev alma konusunda biraz umutsuz görünüyorlar bana. Arz çok az olduğu için ev fiyatları sürekli artıyor. Gerçi henüz bir buçuk yıldır buradayım, evden de pek çıkmıyorum. Buralarda uzun yıllar yaşamış olanlar daha iyi bilir.
Kıssadan hisse sepet yapın.. Şaka bir yana 4 yıldır temettü yatırımı yapam bir bireyim videoda katılıp katılmadığım bir sürü yer oldu temettü yatırımıyla ilgili bilgilerimizi güncellememiz gerekir son 1-2 yılda bu yatırım türü kitleler arasında çok popüler hale geldi
Ben kazara gayrimenkule yatırığ kalmışım . Ana para kendini eflasyona karşı koruyor . Kira da faiz gibi . Çok az ama idare ediyoruz . $ yatırımı, hisse senedi yatırımı çok daha fazla tesirler altında . Gayrimenkulden çıksam ne yapacağım .
Genclerin buyuk cogunlugu finansal ozgurluk derken ana babaya bagimli olmamaktan bahsediyor. Harcadiginin ya da tasarrufunun hesabini kendinden baska kimseye vermemekten.
Hayır finansal özgürlük anne babaya bağlı olmadan yaşayabilmek değil arkadaşlar siz kendi kafanızda öyle kurmuşsunuz. Zaten beyaz yakalı ya da başlangıç üstü bir mavi yakalı olduğunda o dediğiniz tek başına yaşama olayını gerçekleştirebilirsiniz. Finansal özgürlük o değil. Milyonlarca insan finansal olarak özgür mü yani bu ülkede? Babalarınız finansal özgür mü :)
o finansal olarak ana babaya bağlı olmak olabilir. çözümü basit git çalış. :) finansal özgürlük çok zor.
@@salihmert4156 Sizin dediğiniz gibi yaşayabilen çok az insan var zaten dünyada. Ben finansal özgürlük istiyorum diyen herhangi bir gencin hiç çalışmadan rahatça yaşamak istediğini düşünmüyorum. Ve evet milyonlarca insan finansal olarak özgür. Yaptıkları harcamalardan dolayı kimseye hesap vermiyorlar ama bu hayatlarından memnun oldukları veya emeklerinin karşılğını aldıkları anlamına da gelmiyor tabi ki.
Şu anda finansal özgürlük : “Şu kadar param olsa daha da çalışmam”
Tam olarak bunu yazmaya gelmiştim. Gençlerin kullandığı "finansal özgürlük" kalıbını yanlış anlayıp video çekmişler:')
Kimseye ihtiyaç duymadan temel ihtiyaclari gerçekleştirmek ve ters giden bir durumda(hastalık,kriz,istifa vs) çalışmasan da belli bir süre buna devam edebilmek finansal özgürlüktur
evet fakat bu imkansız bundan bahsediyor işe girsen işin batma riski var en risksiz yöntem devlet fakat enflasyon var bölgesel ve yıllara göre değişiyor
Herşey risk hayatın bile risk altında kendin dedin her an ölüm vb gelebilir Allah korusun önem li olan hamlen nerde ve hamlen avantaj dami
Finansal özgürlük tanımlarınız bana tamamen yabancı, kimseye bağlı olmadan yaşamını idame ettirebilecek ekonomik gelire sahip olabilmek diye kullanırız bildim bileli. Bayılıyorum terimlerin başka insanlara tamamen farklı bir konsepti hatırlatmasına. Elinize sağlık, yine şahane bir bölüm.
Ben de hep söyleydi : Finansal olarak özgürüm artik ailemden para almiyorum :)) Kendim calisiyorum ve ayaklarimin üzerinde duruyorum :D
Ekonomik özgürlük farklı bir şey
@@searaider3340 ekonomi ile finans farklı anlamlara mı geliyor ki?
Ekonomi ile finansın farklı şeyler olduğunu unutup, dinlediğimi tam anlamadan yorum yapmışım. :) Evet Finansal Özgürlük ne demek bu sayede öğrendim. Ekonomik özgürlük hep çok kişisel bir dert olduğu için (özellikle kadınlar için) sanırım biraz yanlı ve aceleci davranmışım. Teşekkürler açıklayanlara.
Kendi kafanıza göre kavramların içini boşaltıp kendi anlamlarınızla doldurmayın. Bu videoyu izleyip de doğru düzgün anlayanınız yok.
Ben finansal özgürlükten bunu anlamıyorum. 30 yaşıma gelip ailemin yanında yaşamak zorunda kalmamak benim için bunu tanımlar. Milyonum olsun falan istemiyorum, birkaç haftamı aklıma hiç intihar düşüncesi gelmeden geçirebilmek istiyorum yalnızca.
aynen öyle. 30 yaşına gelip de sevgilimle vakit geçirebileceğim kiralık bir evde kalamıyorsam finansal olarak özgür değilimdir.
ona finansal "bağımsızlık" deniyor. finansal olarak ailene bağlı/bağımlı. bağını kopardığında özgür olmuyorsun, bağımsız oluyorsun. özgürlük kelimesinin anlamı başka. ha siz "ben post-modernistim, post-truth çağında yaşıyorum" derseniz, eyvallah. özgürlük kelimesi siz ne derseniz o olur. bu yazdığımı da görmezden gelirsiniz.
@@cagrmert9104 Geldim bile.
Hayır o finansal özgürlük değil finansal kölelikdir
Finansal özgürlük para kazanmak icin çalışmak değil, paranın senin icin çalışmasıdır
İyi bir uniden kendime bir seyler katarak yeni mezun oldum(muhendislik). Calisiyorum ve ailemin evinde kaliyorum. Eger kendi evime cikmak istesem neredeyse maasin cogu yemek ve kira masrafina gidecek. Dolayisiyla aile evine mahkum kaldim...
Aşağıdaki yorumların birkaçını okudum. Herkes kendine göre bir tanım yapmış. Kimse bir terim hakkında kendine göre bir tanım yapamaz eğer o konunun uzmanı değilseniz. Ekonomi programındaki konuşmacının unvanı ve tecrübesini nasıl ve ne şekilde göz ardı edip kendi tanımlarınızı doğru kabul edip anlatıcı Hakan beyi'de eleştiriyorsunuz. Cidden tuhaf. Siyaset, futbol ve ekonomi. Ülkemizde sanırım herkes bildiğini zannettiği ama bilgisizlikle konuşulan konuları oluşturuyor.
27:00 yaklasik 5 yildir Hollanda'dayim. Yeni mezun bir Hollandaliyi ise almistik, adam bir sene sonra "sevgilimle dunya turu yapmaya karar verdik bir yil boyunca" diyerekten isten ayrildi.
Ben ilk isime girdigimde annem babam sabah ise gec kalip da isten atilirsam diye yatma saatimi kontrol ediyordu.
Finansal özgürlük: kişinin temel ihtiyaçlarını (yemek, barınma, giyim ve sosyal etkinlikler) dışardan her hangi bir destek almadan kendi kazandığı para ile karşılamasıdır.
economic self-sufficiency diyor ecnebiler buna. ekonomik (olarak kendi kendine) "yeterlilik" yani.
Kendi kazandığı ile yapmaksa herkes finansal özgür mü yani? . Bence çalışmadan düzenli geliri olanlar finansal özgür..
@@salihtozluyurt6119 asgari ücrete çalışan üniversite mezunları finansal özgür mü yani???????
@@yalcin_kaayaa7142 sen diyorsun, kendi dışarıdan destek almadan yapiosa özgür diye. Bende ozmn herkes özgür mü diyorum.... çalışmak destek almak değilki... çalışmadan geliri olanlar özgür diyorum ben
@@salihtozluyurt6119 arkadaşım ben finansal özgürlüğün tanımını yaptım. Ve tanıma bile isteye sosyal etkinlik kısmını ekledim. Ülke o kadar zamandır fakirlikle boğuşuyor ki ben haftada 3 kez sinemaya gittiğim günleri hatırlıyorum. Şuan öyle bi şey imkansız. Konser, bar zaten söyle dursun. Türkiye de kendi çalıştığıyla bunları karşılayabilecek bir meslek yok gibi şuan. Kısaca öyle bir şey demedim.
Sponsoru uydurabilmek için finansal özgürlüğü traderlık kafasına indirgemişsiniz, finansal özgürlüğün bizim için tanımı aileye bağımlı olmamak.
ÇOK HAKLISIN KARDEŞİM..
Sizin bahsettiğiniz şey ekonomik özgürlüktür. Finansal özgürlük ile aynı anlamda değil
Bence soruyu yanlış algıladınız. Özgürlük denince hiç çalışmadan para kazanayım diye düşündünüz. Bence Finansal Özgürlük; işten çıktıktan sonra istediğim aktiviteyi yapabilecek, istediğim şeye sahip olabilecek kadar özgür müyüm değil miyimin cevabıdır. "Kazandığım para ile istediğim özgürlüğü sağlayabiliyor muyum ?" soru buydu ama siz bambaşka yerlere çektiniz. Şunu diyebilirsiniz "Eee ben Eyfel kulesinin yanına bir şato dikip orada yaşamak istiyorum." ya da "Ronaldo ile yan yana sahada maça çıkmak istiyorum." bunları yapamıyorsam özgür değilim diyebilirsiniz. Kısaca hayattaki beklentilerimizi maddi olarak ne kadar karşılayabiliyorsak o kadar özgürüz.
Genç arkadaşım; bence sen bu konuyu tekrar bir gözden geçir 👍🏻 finansal özgürlük pek dediğin şekilde açıklanmıyor çünkü 😘
Hollanda’da yaşıyorum, 1,5 sene önce buraya taşındım ve 13 yıldır çalışan biri olarak söyleyebilirim ki ilk defa finansal olarak özgür hissediyorum. Buraya eşim sayesinde taşındım buranın vatandaşı. Yani ilker hoca yine haklı çıktı arkadaşlar evlenin.
Bu videoda Z kuşağını "Parayı atıyım kriptoya çalışmadan ordan gelen parayı yiyeyim" kafasında göstermişsiniz. Z kuşağı buna meyilli olsa bile bunun nedeni çalışarak kazanacağı para açlık sınırını geçemeyeceği için insan gibi yaşamanın tek çaresinin böyle çözümler olarak gözükmesi. Hocam umarım konuyu sponsorluğa getirecem diye bizi yakmamışsınızdır.
İlk defa bir ekonomi programını baştan sona anlatılanları anladım, anlatıcı hocayı tebrik ederim tane tane çok güzel açıklıyor
Hakan Bey selamlar. Yurtdışı hisselere yatırım yapıldığında doğabilecek kar ve zararlardan kaynaklı devlete ödenmesi gerekli vergilerin ödenme ve hesaplanma yöntemlerini kısacası gelir beyannamesi süreçlerini de açıllayabilir misiniz? Tek tuşla alım satım yapan arkadaşların dikkatine. Sonrasında çok uğraşırsınız. Keşke demeden önce Sevgili Hakan hocamı takip ederek bu bilgiyi kendisinden ısrarla talep ediniz. Zira alım satım ve finansal alanda her bilgiye her yerden ulaşabilirsiniz ancak doğabilecek vergilendirmelere sadece vergi dairesinden ulaşabilirsiniz
RTEniz her seye ortak olmasa $a$ardim. =)
@@VigilanteStirner yurtdışı hisselerde ne yazık ki alım veya satımlarda gelir vergisi hesaplanıp tahsil edilmiyor. Türk hisse senetleri veya yatırım fonlarında bu vergiler otomatik tahsil edilirken yurtdışı varlıklarda böyle bir süreç uygulanmamaktadır. Doğabilecek vergileri tüzel veya bireyseller online vergi tahsilat işlemlerinden kendileri o günkü kuru hesaplayıp hisse başı dolar kaynaklı değişimleri de belirlenmiş formülle hesaplayarak online gelir beyannamesi oluşturması gerekli. Haziran ayına kadar varlık barışı söz konusu yurtdışına yapılan yatırımlarınız sonrası yurtiçi bankalara paranızı yatırmadan önce bir banka şubesine gidip varlık barışı formunu doldurup öyle tr ye transfer edebilmektesiniz. Ancak Haziran ayından itibaren sanırım özellikle A.B.D. İle yapılan çift taraflı vergi kaçakçılığını ve kara para önleme anlaşmasına göre yatırımcı bilgileri her ilk devletin ilgili kurumlarınca paylaşılıp takibi sağlanmaya başlandı. Midas süper bşr uygulama ama bu uygulamada ki bana göre uygulamanın da suçu değil yatırımcıların atladığı konu doğabilecek kar veya zararların dolar bazında doğabilecek tl karşısındaki değerlenmelerden ve temettülerden kaynaklı vergi ödeme zorunluluğu olduğunu bilmemesi. Bir süre böyle devam etsede muhtemelen sonrasında vergi dairelerinde çok denk geliriz bu haberlere.
Amerika'da vasıfsız bir genç aynı gün içinde bir işe başlayıp (Delivery/Uber vs.) saatte minimum 15$ kazanabiliyor. İşi beğenmezse değiştirip başka yerde çalışabiliyor. Aldığı ücret ailesine, devlete, işverene, herhangi bir cemaate ideolojiye falan bağlı kalmadan onun bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Finansal Özgürlük budur, siz ne anlatıyorsunuz...
@@falphan Adamın yazdığı yorumda nasıl hisseler, kriptolar yoksa programda anlatılanlarda da bu yorumdakiler yok.
Hayır o finansal özgürlük değil finansal kölelikdir(isden çıkmak mecburiyyetinde kalsan nasıl para kazanacaksız? Ve ya işleyeməyecek duruma düşsen?)
Finansal özgürlük para kazanmak icin çalışmak değil, paranın senin icin çalışmasıdır
mal örnek verdiğin ülke amerikaaaaaa
Valla benim finansal özgürlük anladığım tam da video da bahsedilen şey. Zengin falan da değilim. Sizin standartlarınız aşırı düşük
@@emilhdov3350 sizin durum çok mu iyi? Sizin başınızda da bizim ki kadar büyük bir bela var ama siz farkında değilsiniz çünkü sizin babalarınız da onun babasının zamanında büyümüş.
2018 yılında gittiğim yaz stajını hatırladım ''günde 9 saat bilgisayar başında neyin finansal özgürlüğü'' gibi bir ifade etrafında sohbet dönünce (her türlü ''borsa'' işlemleri ile ilgilenenler için). maden mühendisliği zorunlu yaz stajı idi. gittiğim yer demir madeni ve kurumsallaşmasını tamamlamış bir bankanın madencilik sektöründe yaptığı yatırımdı. pazartesi stajım başlıyor pazar günü saat sabah 10 otogardan personel müdürüne telefon ettim (kurumsal şirket bir başka) hemen araç gönderip maden sahasına ulaşımımı sağladılar. misafirhaneye yerleştim yemek vs kimseyi tanımıyorum akşam 7 misafirhane birden kalabalıklaştı. sonradan öğrendim şantiye müdürü, açık ocak baş mühendisi, iş sağlığı güvenliği mühendisi , 8 yıllık deneyimli vardiya mühendisi misafirhanede kalıyorlarmış. kimi bekar kimi evli olsa bile ailesi o coğrafi bölgede bile değil vs vs. eveeet gelelim konumuza ; şantiye müdürü o tarihte 18 yıllık deneyime sahip maden mühendisi imiş. şöyle bir bana baktı '' bu yaştan sonra aklına nereden düştü de staja geldin?'' diye sordu. ''1 dakika bekler misiniz?'' dedim odama koştum üniversitenin staj belgesini kapıp yanlarına geri dönüp ''bu belgeyi imzalama yetkiniz varsa hemen imzalayın yarın hemen giderim zorunlu staj olmadan mezun etmiyor üniversite, benim derdim şimdilik okulu bitirmek. günde ortalama 10 saat 30 yıl çalışıp çalıştığım yerin aylık NET kazancının 1000 de 1 i bile etmeyen maaş kazanmak değil '' dedim. 1 saniyede (tahminimce sinirden ) kıpkırmızı kızardı sonra sessizce gitti. vardiya mühendisi daha sonra bana şöyle sordu: ''burayı daha önce araştırdın mı maaşların (işletmenin aylık net kazancının ) 1000 de 1 inden az olduğunu nereden bildin?'' 2018 piyasasında aylık 15 milyon TL NET kazanç sağlayan işletme 18 yıllık maden mühendisi olan şantiye müdürüne 10 bin tl veriyormuş. 15 milyonun 1000 de 1 i 15 bin tl eder bu arada. şimdi etiket mevki makam için ben bilmem ne holding CEO'suyum demek için git çalış sen 1 kazanırken işverenin 1000 kazanır ama toplumda çoooooooookkkk büyük saygı görürsün o ayrı. günde 9 saat ekran başında kalırsan hiç mi değil ne yatırdıysan ne kadar iyi takip etti isen o derece karşılığını alırsın ve kazandığın kaybettiğinin tek sorumlusu sen olursun ve toplumda da ''yaaa boşver o salağı internetten boş beleş işlerle uğraşıyor'' damgası yersin. emeğin bilginin üniversite diplomasının (Hacettepe Maden Mühendisliği/İngilizce mezunuyum bu arada) hakkının verilmediği bu iş dünyasında günde 12 saat ekran başında kripto/ borsa kovalamak veya kredi çekip 5 bilgisayar 20 ekran kartı alıp kripto para madenciliği yapmak daha makul ve mantıklı. hatta 10 yıl önce imkanım olsa idi (para, internet altyapısı vs vs ) kripto para madenciliği yapmak isterdim. okul üniversite diploma sigortalı iş hepsi hikaye doğuştan fakirler zenginlere karşı ayaklanıp isyan çıkarmasın diye oyalama taktiği.
Qardaşım o qədər haklısan ki, seni tam qelbimle alqışlayıram.
Azərbaycanlıyam, 34 yaşındayım, son 7 yıldır bir bankada çalışıyorum. Günlük rutin işler, ondan önce Beko bayisinde satıcıydım. Söylediklerin çok doğru. Bi kaç defa kendi işimi kurmaya çalıştım, gerke coğrafya, gerekse de para ve ya aile konuları yüzünden hep bi yerden sonra iptal etmek zorunda kaldım. Ama bu yıl artık tam kafama koydum. Yeniden kendi işimi kurma yönünde çalışmalara başladım. Ve artık hiçbişey hiçkimse durduramayacak. Artık zenginler için çalışma devrini kendim için bitiricem.
Evet, isterse günde 15 saat ekran başında ol ama en azından bunu karşılığını kat be kat alıyorsun. Kimse bunu söylemez. Ama biz biliyoruz söylüyoruz.
Çözüm, işçinin de işletmenin karından pay aldığı lonca sosyalizmi.
Gençlerle çalışıyorsunuz ama gençlere biraz uzak bir yerden almışsınız konuyu hocam. Ne kadar doğru veya yanlış tartışılabilir bu ancak gençlerin büyük bir kısmı finansal özgürlük derken aileye bağımlı olmadan yaşamayı kastediyor. Yani gencler arasındaki işsizlik oranlarını düsünürsek bu çok da anlaşılmayacak bir istek değil. Amaç aileden bir kuruş bile almadan yaşayabilmek. Bunun getirisi yaşamsal özgürlük. Babadan para alabilecek miyim alamayacak mıyım diye düşünmeden sinema,kahve,bira, alışveriş, konser vs. Planı yapmak istiyorlar. Haksız da sayılmazlar. Özgür değiller ve iş yok. Ha kasiyerlik de yapabilir elbette ama bu da ona özgürlük getirebilecek bir iş değil mutlaka aileyle ayni yerde yasamak zorundasın veya bi noktada destek almak zorundasın ki hayatta kalasin. Kısacası finansal özgürlük kriptocu olayım maaşlı iş yapmayayımdan ziyade babanın annenin yorganına gore ayak uzatmak zorunda kalmama isteği. 45ine gelip aileden kopamayan insanlar var ya da evlenene kadar. Sorun tam da bu.
Ben 2014ten itibaren (15 yaşındaydım) çalışıp kazandığım parayla dolar alıp kenara koyuyordum coronada karantinalarin başlamasıyla işsiz kaldım tekrar iş bulana kadar butun birikimim sıfırlandı. He o sırada birikimim olmasaydı ne yapardım gerçekten gram fikrim yok. Kenara koyduğum para kazandığımın % 5-%10 arasındaydı.
Şuan çalışıp kazandığımdan bırakın kenara %1 koymayı her ay sonu zar zor geliyor zaten.. 😄 şimdi öğrendiklerimi o zamanlar öğrenseydim kesin hisse senetleri alıp temettülerini tekrar hisselere yatırıp böyle yıllar içinde büyümesini sağlardım. 2014ten itibaren yapsaydım bunu çok güzel bir portföy olurdu elimde şuan... Böyle gerçek hayatta işe yarayacak bildiler verdiğiniz için teşekkür ederim 💚
Videodaki tanımlamaya göre benim çocuklar finansal özgürlüklerine kavuşmuş durumdalar. biri 8 diğer 14 yaşında. bu yaşa kadar bayramlarda vs aldıkları harçlıkları dövize çevirmişlerdi. bu yıl başından beridir biriktirdikleri parayı şirketimde satılacak ürünleri almak için bana veriyorlar. ben o parayla ürünü alıp satıyorum, kârdan belirli bir oranı onlara geri ödüyorum. her seferinde kârı üzerine koyup, harcayacakları kadar kısmı kendileri alıp kalanı tekrar bana veriyorlar, döngü bu şekilde devam ediyor. biner dolarla başlamışlardı yılbaşında. şu an beşerbin dolardan fazla paraları birikti. arada harcadıkları oyun, oyuncak vs giderleri de kârdan ayırdıkları kısımdan kendileri karşılıyorlar. :) Okula gidip kalan zamanda pc oyunları oynayarak kazanmaya devam ediyorlar. :)
Finansal özgürlük,bağımsızlık tanımları bana hiçbir zaman videoda söylenilenleri düşündürmedi. 9-5 çalışmadan, çok emek harcamadan kazanmak gibi şeyler de hiç düşünmedim. Bence gençlerin bahsettiği şey anne babadan veya herhangi başka bir yerden gelecek paraya gerek duymadan ihtiyaçlarını karşılayabilmek. Sadece temel ihtiyaçlardan bahsetmiyorum. En azından benim için böyle.
Sen söylediğin finansal kölelikdir.İşleyemezsen hic bri şeyi karsilayamazsın ,yani koleden farkın kalmaz.Finansal özgürlük para akzanmak için çalışmak değil, paranın senin için çalışmasıdır.Cok garib çoğu insan bu videonu anlamamış
Hocam finansal özgürlük derken asıl kastettiğimizin ne olduğunu arkadaşlar yorumlarda anlatmış. Acaba o konuda da video çeker misiniz ?
Amerika'da geçen finansal özgürlük tanımı sizin anlattığınızla aynı, ama yorumlardan anlaşılan Türkiye'de tamamen farklıymış. Burada FIRE (Financial Independence, Retire Early) diye geçiyor ve sizin dediğiniz gibi hisse değeri artma ve temettü geliri ile enflasyonun üzerinde getiri sağlayıp, belli miktara ulaşınca kira, yiyecek, ulaşım gibi temel ihtiyaçları karşılayacak şekilde kişilerin kendilerini erkenden emekli edebilmesini sağlıyor.
"Finansal özgürlük bu değil ya!" diyerek başladım ama böyle bir hataya düşmeyeceğinizi düşünerek Google'a yazınca aklıma gelenin ekonomik özgürlük olduğunu anladım. Yorumlarda da bu anlamda tepki çok olmuş. Bu iki terim arasındaki farkı ifade ederek başlamak daha iyi olabilirdi. Onun dışında, mis.
Bu serininn devami gelsin nolurrrr 😭😭😭😭😭😭
Finansal özgürlükten gençlik olarak kastımız ailemizin veya herhangi birinin parasına değil kendi paramıza sahip olup özgürce harcamak veya harcamamak yani kendi paranı yönetmek. Bizim kast ettiğimiz budur gayet yanlış anlamışsınız gençliği.
Çalışarak kazandığı para ile istediğini yapıp güzel yaşayan kişi sayısı 🤔
@@Mehmet_76_ vardır elbet
@@tunahan8545 finansal özgürlük terimi videodaki hocanın dediği şey senin dediğin başka bir şey
Tam da bunu yazmak için gelmişim. Katılıyorum kesinlikle :)
@@karker3776 doğrudur kelime anlamını bilemem ama gençliğin bu krlimeyi kullanım şekli budur.
8 ay önce de yurtdışı seyahati hayal edemiyordum 2 yıl önce de
Yorumlardaki arkadaşlara katılıyorum hiçbir gencin finansal özgürlükten kastı bu değil
Şahane bölümler olmuş. Hakan hocamın tatlı dili sayesinde yavaş yavaş geliştiriyorum kendimi. FluTv ailesine teşekkür ederim, iyiki varsınız.
Financial Indipendence and Retire Early (Fire) denilen türkçesi finansal özgürlük olan sistem, trade yapmak ya da borsada oynamak değil, yatırım yapmaktır.
Önemli olan pasif gelirlerin toplam harcamaları geçtiği durumda aslında teknik olarak finansal özgürsünüz. Yani 9-5 çalışmak zorunda degilsiniz, yapmak istemediginiz bir isi yapmak zorunda degilsiniz. Bu pasif gelirler temettü olabilir, stake gelirleri olabilir, kira olabilir. Yani aslında tasarruflarınız sizin için çalışmış oluyor.
Bu sisteme aralık ayında Abd borsalarında başladım. İlk ay 5 dolar gelirim oldu. Üzerine ekleyerek bu ay 150 dolar temettü aldım. Şuan abd borsalarından gelen temettü ile bistten temettü hisseleri de topluyorum. Yaklaşık olarak 200 bin dolarlık bir portfoyüm olduğunda alacağım temettu ve eurobond kuponları ile finansal olarak özgür oluyorum.
Umarım finansal olarak okuryazarlığımız daha da artar ve hepimiz finansal özgürlüge ulaşırız.
Bu arada hisse yerine temettü fonları alırsanız hisseleri tek tek seçmenize gerek kalmaz. Araştırın, öğrenin.
Çok güzel bir program oldu , çok keyif aldım teşekkürler.
mükemmel bir program olmuş ya. sırf muhabbet için izlenir
Muazzam konuklar geliyor muazzam sorular soruluyor ama geyik yapacam diye ne dinliyorsunuz adamı ne biz dinleyebiliyoruz. abi müsaade etseniz de bu güzel sorularınızın cevaplarını dinlesek. Hep geyik hep geyik ama ne yapalım kanal sizin İlker Bey
finansal özgürlük ücretli çalışan bir insan olmak ve aldığın sabit ücretin geçim masraflarını karşılaması değil
finansal özgürlük çalışmak zorunda kalmadan elde ettiğin gelirin geçim masraflarını karşılıyor olması demek
amaç sahip olduğun varlıklardan düzenli nakit akışı sağlamak
örneğin halka arz edilmiş bir şirketin hisse senetlerine sahip olmak karşılığında her yıl şirketin dağıtılan karından hisse başına düşen kar paylarını almak gibi
Finansal özgürlük, patronun haksız olduğu yerde rahatça (yarını düşünmeden) patrona haksınız diyebilmesidir.
Finansal özgürlük, kişinin alım gücünün muasır medeniyetler düzeyinde olmasıdır.
Finansal özgürlük, işçinin kanuni haklarının (ve belki de biraz daha fazlasının) patrondan rahatça talep edebilmesidir.
Finansal özgürlük, tüm olumsuzluklar karşılığında patronun işçisine "işine gelmiyorsa çalışma" dediğinde işçinin işten ayrılıp yeni bir iş buluncaya kadar geçimini rahatça idame ettirebilmesidir.
her videoda geçerli en mükemmel soruyu soruyor ilker bey, PEKİ NE YAPALIM HOCAM?
Hakan hocanın anlatımı çok iyi
İzlemeden önce beğeneyim... güzel bir program ve eminim iyi bilgiler alıcam. (34 yaşında bir GENCİM :))
çok özür dilerim ama bölüm çekmiş olmak için bölüm çekmişsiniz. Mustafa Seven'in don giymediğini açıkladığı zamazingo bölümünün içeriği çok daha genişti (O bölümü atlamadım hala :) ). Diğer konuya gelirsek finansal özgürlük kavramını gençler üzerinden yorumlamak doğru olur. Değilse 30 bin lira gelirli bir maaşınız olsa bile o geliri kaybetme korkusuyla yaşarsınız o doğru.
Maaşlı işim olmadan önce telefonuma "o günün" jargonuyla kontör yani TL yüklüyordum, bitince de kimseyi arayamıyordum, arkadaşlar çay içmeye çağırıyordu, bir çay içmeye bile gidemediğim günler oluyordu. Genç arkadaşlar finansal özgürlük lafını en azından ufak tefek şeyler düzeyinde bir takım gereklilikleri yerine getirebilmek üzerinden yorumluyorlar ki gayet de haklılar. Bu genç arkadaşların çoğu, şöyle bir starbucks'a gideyim de bir filtre kahve içeyim diyemiyorlar. böyle bir işlem için bile ailesinden para talep etmek, açıklama yapmak zorunda kalıyorlar. Finansal özgürlük kavramını öyle çok büyük felsefi yaklaşımlarla çözmeye çalışmayın. Bir insanın canı şöyle bir ortama gidip kahve içmek istiyor ve bunu yapamıyor. Evet bu ülkede milyonlarca genç bu durumda, hepimizin hali içler acısı.
eurobondlar hakkında bizi bilgilendire biri misiniz hocam
Harikasınız. 👍👏
Örnekte verilen Mertcan sanırım benim.
Erasmus+
Projeler, European Volunteer Service, BFD vs kendimi almanyaya attım.
Projelerden birinde alman yengeniz ile tanıştım. Yakında çalısma iznim çıkacak ve Hamburg'a taşınacağım.
finansal özgürlükle kastettiğim şey aslında annemden babamdan para istemeden yaşayabilmek kendi ihtiyaçlarımı kendim karşılayabilmek bu kadar
Programın özeti; "Anne, babanızın fakir olması sizin suçunuz değil, ama kayınpederinizin fakir olması sizin suçunuz "💰💸😄
Çok doğru. Kayınpederinizi iyi seçerseniz Bakan bile olabilirsiniz
@@TheOldubikerem Enver paşa saraydan kız alıp bildiğin kral oldu 😀 Atatürk de kız istemiş vermemişler 😔
finans okur yazarlığı konusunda geliştirmesi lazım her yaştan insanın bence.
güzel kitaplar var bu konu ile alakalı.
Bu program bir Flu tv klasiğidir.
Sadece gırgır değil gerçeğin ta kendisidir !
Gerçekten en keyifle izlediğim ekonomi programı ..
Hocanın sade anlatımı çok keyif veriyor
Temettü emeklilik sistemi. 6 aydır hisse biriktiriyorum. 10 yıl biriktirince tamamen olmasa bile belli bir pasif gelirim olacak, firmaların verdiği temettüler sayesinde.
eski programları yeniden izliodum bir baktım yenisi gelmiş...müthiş
Yenisi dediğin de aslında 2 ay önce çekilmiş
30 yaşında artık genç olmadığıma mı yanayım yoksa gençlerin de kurtulması hayal mi olacak ona mı yanayım bilemiyorum
30 yaş genç sayılmaz mı ya? Nolur öyle olsun 😅
Gençler ekonomiden gayet memnun. Gençler biliyor tüm dünyada global enflasyon var bütün her yerde fiyatlar arttı. Almanya'da sıvı yağ yok marketlerde
@@phoenix1453 kimmiş o gençler ?
@@phoenix1453 sen cok a haber okuyorsun okuma hemşerim
@@elifo5243 Troll bu
hocam hesapları biraz da yazı ile gösterseniz . 1.000 x 10/100 = 100 lira faiz gibi .
Benim gözümde ekonomik özgürlük: Sadece aile evinden kurtulup yaklaşık aynı gelire sahip olup o kaynağı kendimizce gönlünüzce harcamak istemeniz. Yani kendi ayakları üzerinde durma olayı.
Asıl sebebi ise ekonomik bağımlılığın yanında siyasi ve dini vs başka bağımlılıklar yaratıyor olması.
Midas güvenilir mi? Çiftlik bank, Thodex olayına dönebilir mi?
20 bölümdür izliyorum seriyi. Bu bölüme ilişkin olarak daha öncede Midas'tan sponsorluk almıştınız ve içeriğin biçimine uygun şekilde sponsorunuzdan bahsetmiştiniz. Ancak bu bölümde sanki reklam aldığınız için ekstra doğallığı korumak adına, konu dışına çıkarak normalin dışında aşırı şekilde goy goy yaptınız. Arada ben ne izliyorum acaba diye düşünmedim değil. Bunu ufak bir eleştiri olarak kabul ederseniz sevinirim. Severek izliyorum, iyi çalışmalar :)
Hocam benim 7 senem kaldı emekliliğime yaş 30 şuan 37 yaşımda yılda 2 tatil ev kirası fatura pazar parası haftalık ve aylık gezilerim için düzenli temettü ödemesi alacağım her ihtimale karşı 2 tane temettü hissesi harici topluyorum
Temettü verme ihtimali olan bazı hisseleri de alıyorum
Beğenip kanalınıza abone olmamı sağlayan videonuz oldu; hoş buldum :))
Ağzınıza sağlık hocam
28:39
*Fırsat anı vardı, o da bir dönemdi*
*Ama her gün öyle bir dönem yok...*
doğrusu bu programdan beklentim daha yüksekti. eğlenceliydi ama pek aydınlatıcı değildi. Tanımlamayı geçersek bugün kaç Tl miz ya da dolarımız olsa kalan ömürde çalışmadan yaşayabiliriz. bunun yaşa bağlı bir formülünü falan vermenizi beklerdim. Ben şahsen, kendimce şöyle formülize ettim. Emekliliğe kalan yıl*(aylık gider dolar olarak)*14 ay(1 yıl ve ilave masraflar olabileceğinden 14 ay kabul ettim.) Yani diyelim ayda 800 dolar harcayacağım, eneklilik maaşı almaya 13 yıl varsa; 800*14*13=157bin dolarım varsa bundan sonra çalışmadan yaşayabilirim. Ayrıca ev asla peşin parayla alınacak bir yatırım değil. enflasyonist bir ortamda paraya para katmanın en iyi yolu 10 yıllık yüksek krediyle ev almak, bir kaç yıla o para pul olur, hele de kiraya verildiyse kendi kendini öder. 5 yıl sonra satılmak suretiyle bu kez peşinat ve krediyle iki ev alınır. Bu döngü 3'e tamamlandığında yaslan arkana. Fakat bunun için biraz erken girişmek gerekiyor, kredi işlerine. Bundan sonra bu ülkede ev almak da zor. Tabi zengin eş opsiyonunun önüne geçemez. Onu alt edecek şey ise loto ya da piyango biletidir, o da bize çıkmaz. :)
En sevdiğim konuk teşekkür ederim 👏
finansal özgürlükten benim anladığım. hayatını sorunsuz idame ettirebilecek para kazanıyor olmak. faturayı ödeyemeyince baba bana para göndersene biraz dememek. aylık kazancının yada maaşının tüm ihtiyaçlarına tasalanmadan ve borçlanmadan yetmesi. sadece keyfe keder olmasa da olur şeyler için borca girmek ve yine zorlanmadan, hayatını etkilemeden bütçenin belli kısmını o taksite ayırabilmek.
Bu programı daha sık yapın lütfen
Edit: Video 9 Martta çekilmiş, yorumumu değiştiriyorum. Bu programı daha hızlı paylaşın lütfen
çok keyifliydi teşekkürler.
Frugalism financial freedom .. ihtiyaclarinizi oncelikleriniz dogrultusunda siralayarak, daha az harcamak ve en kisa surede borc batagindak cikarak, kendinize yetecek kadar gelir elde ederek. Mecburi calismaya daha az zaman vermek, ve zamaninizi istediginiz seylere harcamak.
Hocam başta yaptığınız eleştiriye katılıyorum. İnsanların çoğunluğu pasif gelirle (yatarak) hayatını idame ettirmek istiyor. Ne yazık ki finansal özgürlük günümüz gençleri tarafından baba-ana eline bakmadan hayatta kalabilmek anlamına geliyor.
Finansal özgürlük, kişinin kendine yakışan geliri kazanması demektir. 😂😂
İzlemeden beğeneyim de izleyince kendime gelmem uzun süriyo bu seride.
Midas'ın güvenirliliği ile ilgili bir ek yayın yapar mısınız? Malum çok acı örnekler gördü bu insanlar
Midas konusunda ben de şüphedeyim.
Merhabalar, hocam birde Türkiye’deki ponzi sistemlerini (piramit) ve network marketing ile benzerliğini anlatır mısınız, tam olarak nedir ve nasıl para kazanılır ve ponzi sistemi bir finansal bağımsızlık mıdır ? Teşekkürler
Ya ne tatlısınız, boktan konuları bile gülümseterek dinlettiniz🥰🥰🥰
Sürekli lafı dönen finansal özgürlük aslında pasif gelir mantığına dayanıyor. Hiçbir emek vermeden düzenli bir gelir sağlıyorsan ve bu gelirin günlük yaşantını istediğin gibi devam ettirmene yetiyorsa finansal özgürlüğün vardır
Hocam lütfen daha uzun yapın talk show gibi program ve arkadaş ortamlarında konuşulanlarla aynı şeylerden bahsettin. Lütfen daha uzun hocam
Tolk
@@ozgur9402 aynenn kankaaa
30 yaşındayım 24 yaşımda evlendim, eşimde çalışıyor, (asgari ücretliyiz) 24 yaşında öküz gibi risk aldık krediye girdik 2+1 sıfır daire kadık, birimizin maaşı zaten gitti üstüne diğerimizin ki de gidiyordu, çok zor geçinmeye başladık, resmen açlık sınırını deneyimledik, artık fayans kalebodur yada bu gün kapıyı yiyelim diye espiriler yaptık, çocuk düşünmedik önce ev alalım dedik, maddiyatın yerle bir olacağı belliydi çocuk sahibi olmak ahmaklık olurdu, sonra kriz geldi maaşlar arttı borç rahat ödendi, fazla fazla ödendi ve bitti ev sahibi olduk, borcu öderken maaşlar biraz artınca nefes aldığımızı gördüğüm anda hemen sıfır motor aldık market pazar işleri için 125lik scooter, aldıkça kazandık, biz borca girdik sonra ekonomi böyle olunca maaşlar arttı ödemeler hızlandı falan filan. Yaş 30 Sıfır 2+1 ev sahibiyiz ev 6 yaşında şu an, motorda sıfır alındı 4 yaşında, 2 yaşında kızımız var, yeniden kredi ile araba aldık o 2.el. Şu an artık almayı bıraktık bundan sonra birikim, riski aldık güzeldi kazandırdı, yani arabayıda aldık krediyle tabi, o bitsin duruma göre bakıcaz. Risk alacaksın. Yaşıtlarım şimdi öyle mölül mölül bakıyor bana özeniyor. Evlendik niye evleniyorsun dediler, daha gençsin yaşa evlenip hayatınımı zehir edicen dediler. Ev alacağım kredi çekeceğim dedim, ödeyemezsin o kadar borca girilir mi, hayatını gençliğini borçla geçireceğine ilk zamanlarınızda paranızı yiyin gezin dolaşın tatile gidin dediler falan filan galiba tek farkımız buydu, onlar korktu biz yaptık, şimdi temel ihtiyaçlar karşılanda garantide hissediyoruz, bu saatten sonra istediğim yere tatile giderim paramı da gömerim hiç sıkıntı yok =)
Nazar değer anlatmayın
@@elifabcdef risk alırsan oluyor demek için anlatattm. Yoksa beni tanıyan kimse yok günlük hayatımda da şu var bu var asla demem. Hepsi Allahtan geldi vesile oldu birseyler, bir gun zaten hepsi gidecek hic biri aslen benim degil. Öldüğün gün hepsi burada kalıyor.
@@R-Rpt öyleyle iyi selametle
26:17 daha video yayınlanalı 4 gün olmuş, sanki eski bir video izlermişim gibi geliyor. Dolar 14 lira olmuş diyor Hakan hocam. Altta da bir yazı bu video 7 mart 2022 de çekilmiştir şu anda 1 dolar = 14.5370 TL yazıyor. Şu anda (17 mayıs 2022) 1 dolar = 15.8725 😳😅
müthiş bir enerji çok hoş bir video olmuş, elinize sağlık :D
Yuksek temettu cogu zaman tuzaktir. Eger bir sirket cok yuksek temettu veriyor ise cok iyi arastirilmali. Genelde finansallari cok bozuk firmalar hissenin fiyatinin yukselmesi ve talep gelmesi icin yaparlar bunu. Sonra da akilli hissedarlar yukselen fiyat uzerinden hisselerini satip tuzaga dusen yatirimciyi zararda bekletirler, hatta firma batabilir. Bir dost tavsiyedir :)
terra da olduğu gibi
Benzer şeyler ama Terra'da saldırı var kesinlikle biraz farklı bir hikayesi var
@@fatihaltn6250 tabi canım öyle de sistemleri de müsait idi %20 stake kazancı ney düşün bir de dolar olarak kazanıyosun çok fazlaydı ve senin belirttiğin gibi sistem kaldıramadı
Türkiye batsa batmayacak şirketler var onları araştırıp bulmak gerekir BIST 30da
Hakan hocayla oturup saatlerce sohbet edebilirim müthiş bir adam
Midas'ın sınırlı kullanıcı kabul ettiği dönemden kayıtlı kullanıcısıyım. Para biriktirme işi benim tarafta biraz yavaş ilerlediği için henüz bir aksiyon alamadım ama güzel bir platform :)
Harika muhabbet 😀👌
Çok teşekkürler
Sonunda beklediğim video geldi
Videolar gerçekten çok bilgilendirici ve eğlenceli emeğinize sağlık. Biraz teknik bir konu olabilir ama Hakan Bey şirket değerlemenin mantığını anlatabilir mi? teşekkürler.
özgürlükten ziyade finansal kölelik sistemini konuşmak gerekiyor.finansal köleliği tanımladığımız da tam tersi özgürlük olacaktır...bu arada hocanın son bölüme doğru değerlendirmeleri çok önemliydi.
*en garanti getiri aracı faizdir.temettü felan daha sonra gelir.
Hocam dönem dönem ömrümüz bitti. 30umuzda hala aile evinde yaşıyoruz bıktık be yaa
bende 30 daha yeni ayrıldım ailemden
krall gelmiş yaa :d özlemiştim hakan abiyi.. hemen izleyelim :D izledikten sonra tekrar yorum yaparım ama hakan abiyi görmek bile bana mutluluk sebebi :))))
kısmen finansal özgürlüğe ulaştım. klasik yöntemle. parayı çalıştırarak. tahminen 2 yıl sonra finansal özgür olacağım.
önce klasik yöntemle başladım. ev alıp kiraya verdim. şimdide yerli temettü hisseleri ve yatırım fonlarına yatırım yapıyorum.. 45 yaşında karavan alıp dünyayı gezmeyi planlıyorum
Yaş kaç şuan?
Neden "finansal-ekonomik özgürlük" isteriz veya istemeliyiz? Aristo der ki; "Yeme, içme, barınma ve çiftleşme, sığır yaşamıdır." Bundan sonrası bana ait. Bu tarifin üzerine artı bir değer koymak için, hayatına bir anlam katmak için, finansal veya ekonomik olarak özgür olunmalıdır.
Hakan Hocam cok ekonomist olarak bakiyor, ulkede rejim degisti. Kendisinin gencligi doneminden bugune tek adam rejimi var bugun ulkede
bu seriyi severek izliyorum ama bu bölüm biraz zayıf olmuş hakan bey
türkiyede hiçbişye girilmez temettü dağıtmayan borsamız var
Finansal özgürlük tanımı pandemi dönemi ile öne çıktı. Şu holdingte müdürüm, bu şirketin sahibiyim ve süper gelirim var etiketi pandemi olunca darmadağın oldu. Finansal özgürlük bir şey olsa herşey dursa internet vb gitse ben 6 ay evden çıkmak zorunda kalmadan kendim ve ailem aynı seviyede yaşamına devam edebilir mi? İşte yanıtı finansal özgürlük.
SGKdan başka bir tasarrufu olmayan biz marabalar ne etsin?
22:23 bu bağlamdaki finansal özgürlük zaten kolay elde edilebilir birşey değildir, ki bir genç eğer bu bağlamda bir finansal özgürlük beklentisi içindeyse çok fazla youtube izleyip gerçeklikten kopmuş demektir, bir an önce youtube izlemeyi azaltıp gerçek dünyaya dönmesi gerekir. Bu bağlamdaki finansal özgürlük o kadar kolay olsaydı, çoğu insan da bunu başarabilirdi...
Burada bu tür gençlerin "Operating System"lerini bir an evvel son update'i ile güncelleyip, bir an önce "finansal özgürlük=kendi rıskını kazanıp (çalışarak da) aile desteği olmadan ay sonunu getirebilme=kendi ayakları üzerinde durabilme" moduna geçebilmeleri gerekir...
Temettü’de hisse sanki hep sabit ve üzerine çıkacak şekilde hesap yaptınız ama hissenin çok düşüp temettü’yü bırak parayı yok etme durumu da var.
Btc nin batabilmesi var, altınların çalınabilmesi var, evin depremde yıkılabilmesi var. Varda var hocam hiç bir risk almadan hiç bir şey kazanamazsınız olabildiğince mantıklı riskler almaya odaklanılmalı.
Peki hocam benim aklıma bir şey takıldı,
Şirketler hisse temettü dağıttığında, insanlar nakite çevirmek için bunu satışa çıkartacaklar ister istemez hisselerin değeri düşecek, ama nakit temettü verirlerse nakit alanların bazıları bunu hisseye çevireceği için hisselerin değeri artacak.
Şirketler neden hisse temettü dağıtsın bu durumda? Ne avantajı var
Her ay Maaş imin bir kısmı ile direkt usdt aliyorum. Sonrasında Eth grafiğine göre görece düşükten Eth aliyorum. Sonra para harcamaya başlıyorum. Al-sat işi olarak değil 5-10 yil sonra belki emeklilik işi olarak yaklaşıyorum buna. İnşallah beklentilerim karşılanır.
Fransa’da da gençler ev alma konusunda biraz umutsuz görünüyorlar bana. Arz çok az olduğu için ev fiyatları sürekli artıyor. Gerçi henüz bir buçuk yıldır buradayım, evden de pek çıkmıyorum. Buralarda uzun yıllar yaşamış olanlar daha iyi bilir.
Kıssadan hisse sepet yapın..
Şaka bir yana 4 yıldır temettü yatırımı yapam bir bireyim videoda katılıp katılmadığım bir sürü yer oldu temettü yatırımıyla ilgili bilgilerimizi güncellememiz gerekir son 1-2 yılda bu yatırım türü kitleler arasında çok popüler hale geldi
Ben kazara gayrimenkule yatırığ kalmışım . Ana para kendini eflasyona karşı koruyor . Kira da faiz gibi . Çok az ama idare ediyoruz . $ yatırımı, hisse senedi yatırımı çok daha fazla tesirler altında . Gayrimenkulden çıksam ne yapacağım .
hocam yarış atı nasıl yatırım sizce
Yapılan araştırmaya göre aylık giderinizin 300 katı bir portföye sahipseniz finansal özgürsünüz demektir.
Program arada beyaz ekonomiye dönünce baya zevkli oluyor izlemesi