Aliya İzzet Begoviç'in Hayatı
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- Aliya İzzetbegoviç 1925 yılında, doğu ve batının kesiştiği yerde; Bosna’da doğdu. Saraybosna’da hukuk eğitimi gördü ve avukat olarak çalıştı. Kalabalık bir ailede yetişen Aliya, beş kardeşin en büyüğüydü. Annesi çok dindar bir hanımdı. Öyle ki, aliya daha sonraları tuttuğu notlarda “dine karşı erken yaşlarda oluşan bağlılığını tamamen annesine borçlu olduğunu” dile getirir.
Bir aydın olarak ülkesini, halkını ve sahip olduğu değerlerin savunmasını yapmış, düşüncelerinden dolayı ağır hapis cezalarına çarptırılmayı göze alabilmiştir.
Aliya İzzetbegoviç, İlerlemiş yaşına rağmen, tarihin en büyük şahitlerinden birisi olarak halkının kurtuluşu için mücadele etti. Aynı zamanda hayatı boyunca kitaplar yazdı ve yayınladı.
“Her şeyden önce bana acılar ve kendi halkımla birlikte geçirmekte olduğum imtihan da dâhil tüm bahşettikleri için Allah’a şükrediyorum. Allah’ın tarihi yönlendirdiğine inanıyorum. İlk gençlik yıllarımdan itibaren faaliyetlerimin ilham kaynağının İslam düşüncesi olduğu bir gerçektir. Benim için gelecekte de böyle olacaktır” sözleri, imanından aldığı gücü gözler önüne sermektedir. Onun İslam’a bakışını anlamak için yine kendi ifadelerine kulak verelim: "ben şimdiye kadar daima müslüman kaldım ve bundan sonra da müslüman kalacağım. islam için yaşıyorum ve hayatımın sonuna kadar da islam için çalışacağım. çünkü benim için islam; yüce, iyi ve güzel olan ne varsa hepsinin diğer adıdır.”
Aynı zamanda o, sağında ve solunda patlayan bombalara aldırış etmeden yürürken ‘Başkan korkmuyor musun?’ diye seslenen Saraybosnalı kadına ‘Korkuyorum, ben de insanım’ cevabını vermekten çekinmeyen, fıtrat üzere var olmayı savunan bir insandır.
Savaşın eşiğindeki Bosna’nın iradesini yansıtan Aliya bir konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştır: “Başımızı eğecek miyiz yoksa başımız dik olarak mı kalacağız, köle mi, özgür insan mı olacağız? Büyük Allah’a yemin ederiz ki köle olmayacağız”. İşte böylesi bir duruşla zorlu savaştan mücadele ve özgürlük ruhuyla çıkan Aliya ve ordusu çetin şartların üstesinden gelmeyi başarmıştır. Bu zorlu süreçte; “Katil olmakla kurban olmak arasında seçim yapmamız gerektiğinde, biz kurban olmayı seçeceğiz!” diyerek ilkelerinden asla taviz vermemiştir.
Savaşın mağdur ettiği, acıyı tatmış insanlara yaşama sevincini yeniden aşılamaya çalışırken; cephede askerlerini yüreklendirirken; siyasi parti kongresinde dava arkadaşlarıyla hasbıhal ederken; Hac’da ümmetin bir parçası olarak hacılara konuşurken; Birleşmiş Milletler’de tüm dünyaya seslenirken yaptığı konuşmalar onun çok yönlü kişiliğini, birikimini ve Bosna direnişinin ruhunu yansıtır.
Salahaddin Yusuf “"sana dünyanın bütün dillerinde komutanım demek isterdim” diye seslenir Aliya’ya. O, entelektüel, eylem adamı, siyasetçi, özgürlük savaşçısı, düşünür kimliği ve bilge-zahid kişiliğiyle halkına öncülük etmiş; Müslüman toplumlar için de bir ufuk ortaya koymuştur. 2003’te Rabbine kavuşan Aliya, İslamî erdemler ile yoğrulmuş karakterini yansıtan kelimelerle, şöyle der;
“Her fani gibi ben de öleceğim. Mezarıma anıt yapmayın, öldüğümde Osmanlı askerleriyle, Bosna şehitleriyle yan yana yatmak istiyorum.”
Bediüzzaman Said Nursi'inin Hayatı : goo.gl/Y96u5r
Şeyh Şamil'in Hayatı : goo.gl/Q9d37X
Malcom X in Hayatı : goo.gl/ECDjss
İmam Şafii'nin Hayatı : goo.gl/Kn5mn4
Mevlana Celaleddin Rumi nin Hayatı:goo.gl/d8714y
Aliya İzzet Begoviç'in Hayatı : goo.gl/e4ndpP
Yunus Emrenin Hayatı : goo.gl/SsXAxo
Selehaddin Eyyubi'nin Hayatı : goo.gl/dSBtjL
Mustafa Akad'ın Hayatı : goo.gl/UD76GS
Hz Meryemin Hayatı :goo.gl/9KatN6
Hz Ali'nin Hayatı : goo.gl/vsUgJm
Ömer Muhtarın Hayatı : goo.gl/1rvKn8
Elmalılı Hamdi Yazır : goo.gl/oKRifr
Hacı Bayram Veli'nin Hayatı : goo.gl/bzbPeX
Hz Ömer'in Hayatı : goo.gl/h8suhe
İmam Rabbani'nin Hayatı : goo.gl/PvxXU1
iskilipli Atıf Hoca'nın Hayatı : goo.gl/8PHUhb
İmam Gazali'nin Hayatı : goo.gl/eqcF5b
Hz. Hatice'nin Hayatı: • Video
çok teşekkürler ödevim için çok yardımcı oldu :)