meiose - reductiedeling

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024

Комментарии • 11

  • @SciencebyStars
    @SciencebyStars  4 месяца назад +1

    Voor een overzicht en snelle navigatie van al de lessen op dit kanaal: docs.google.com/document/d/19d_PO4kv0W_2Gj5h9ujmbo5g9xt1K03Y

  • @nathaliev9970
    @nathaliev9970 Год назад +1

    Dankjewel voor deze videoreeks! Als hogeschool student frustreert het mij enorm dat leerkrachten op dat niveau het zo slecht uitleggen, zo slecht en chaotisch dat je met je cursus wilt gooien. Terwijl deze video het kort en goed uitlegt! Je hebt net mijn herexamen van vrijdag gered!

  • @johannagoethals6994
    @johannagoethals6994 6 месяцев назад +1

    Alweer een super video! Nog een kleine vraag, rond 7:15 spreekt u over "4 identieke haploïde dochtercellen"... maar de 4 dochtercellen zijn voor zover ik begrepen heb verschillend van elkaar. Ik zou net denken dat het "4 UNIEKE haploïde dochtercellen" zijn, hoe zit dit precies?

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  6 месяцев назад +1

      Dat is een verspreking. Dat moet idd uniek zijn. Ik pas het zo snel mogelijk aan.

  • @ikhouvanje10
    @ikhouvanje10 2 года назад +1

    Zeer goede video, maar volgens veel andere online bronnen en mijn oude leraar bio ontstaan er wel kernmembranen bij telofase 1 en gaan de chromosomen toch decondenseren, hoewel in mijn HB bio (BIOgenie 5.2/6.2) en u zegt van niet. Dus ik ben niet zeker of dat er wel of geen kernmembranen gevormd worden bij telofase 1.

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  2 года назад +3

      Klopt helemaal. Dat is een van de details waarover niet echt consensus bestaat. Als je bijvoorbeeld naar Cambridge international for Biology gaat kijken dan zie je dat er wel een soort van tijdelijk kernmembraan ontstaat maar dat de chromosomen niet gaan decondenseren. Bij een andere grote speler: Campbell biology concept & connection (tenth edition) zie je dan weer dat er geen decondensatie gebeurt en geen kernmembraan ontstaat. Aangezien ik op dit moment met biogenie werk heb ik gekozen om de video daarop te baseren. Maar het is al knap dat je zover bent dat je ziet dat zelf lang gekende processen zoals mitose en meiose niet altijd op dezelfde manier omschreven worden. Je gaat dit ook zien bij andere processen zoals bijvoorbeeld DNA-replicatie. Bedankt voor je reactie. Altijd tof om een gegronde opmerking te krijgen. Veel succes met je studies!

    • @ikhouvanje10
      @ikhouvanje10 2 года назад +1

      @@SciencebyStars Bedankt om tijd te nemen om te antwoorden! 🙏💯

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  6 месяцев назад

      @@ikhouvanje10Het grappige is dat ik ondertussen zelf de boeken voor uitgeverij Pelckmans aan het schrijven ben (Focus biologie) en ik moest aan deze comment denken bij het schrijven van het hoofdstuk rond kerndeling. We hebben gekozen voor een kernmembraan te tekenen :), omdat dit toch het meest correcte is.

  • @Tilovdb
    @Tilovdb 4 месяца назад

    6:34, Ik dacht dat op het moment dat de zusterchromatide breekt, we spreken van enkelvoudige chromatiden en niet van enkelvoudige chromosomen. Waar zit ik fout?

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  4 месяца назад +1

      Een chromatide is altijd enkelvoudig. Een chromatide is de linker of rechterkant van het chromosoom in verdubbelde toestand (de typische X) . Dus op zich doe je niets fout maar maak je het iets ingewikkelder dan dat het moet zijn. :) . Wat je zegt klopt dus, je kan het chromatide noemen , maar je kan het ook een enkelvoudig chromosoom noemen. Ik heb hier gekozen voor enkelvoudig chromosoom om het goed af te kunnen zetten tov van de chromosomen in verdubbelde toestand (de Xjes). Veel succes met je studies!