Devin AI - LLM - AGI Hakkında | Yazılım Mühendisliği Bitmiş(!)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024

Комментарии • 18

  • @mustafatiti8844
    @mustafatiti8844 7 месяцев назад

    Ağzına sağlık on numara olmuş

  • @the-ghost-in-the-machine1108
    @the-ghost-in-the-machine1108 7 месяцев назад

    Abi optimizasyondan cok mimarinin next-token prediction yapmasi yani auto-regresive olup internal assesmentinin, dusuncelerini degerlendirme/kontrol etmesinin mumkun olmamasi asil problem gibi duruyor. Yann lecun da bunun altini cizip alternatif mimariler uzerinde calisiyor.

    • @kaanbicakci
      @kaanbicakci  7 месяцев назад +1

      Aynen, aslında çok problem var 🙂Optimizasyon kısmı işin en temeli oluyor

  • @pnarirmak4669
    @pnarirmak4669 7 месяцев назад

    👏👏

  • @eren4420
    @eren4420 7 месяцев назад

    Ben yönetim bilişim sistemleri birinci sınıf öğrencisiyim ve bu Devın AI gördüğümde çok korktum çünkü bundan önceki muadillerine göre çok gelişmiş gözüküyor en önemlisi hata ayıklama yapması(debug).RUclips da bazı türk kanallara baktım kimisi software-developer bitti diyor kimisi piyasa şimdiden en az yüzde 15-20 daralacak diyor.Bu saatten sonra kodlama,algoritma öğrenmek mantıklı mı ,yoksa sadece kodlamaya odaklı olmayan bilişimin farklı alanlarına mı yönelmeliyiz örneğin bence web developer diye bişey kalmadığını söylemek bana çok mantıksız gelmiyor siz ne düşünüyorsunuz ?

    • @kaanbicakci
      @kaanbicakci  7 месяцев назад +6

      Software Development bitti diyenler büyük ihtimalle production seviyesinde kod yazmamıştır. Koskoca code-base'ini bir LLM'e teslim etmek saçma olur, bu LLM (Devin ve diğerleri) nasıl çalışacak? İki temel soru var:
      1) Bizim kendi serverımızda mı çalışacak yoksa kodlarımızı API aracılığıyla kendi sunucusuna mı yönlendirecek?
      --> Kendi sunucusuna yönlendiriyorsa gizlilik nasıl sağlanacak? Sadece kodların gizliliği değil, şirketin IP adresinin leak olması bile başlı başına bir sorun olabilir.
      2) Kendi localimizde çalışacaksa bunun için ne kadar masraf yapılacak?
      --> Çünkü tamamen bir yazılımcının yerini alamaz, hata yaptığında kim nasıl fixleyecek, bunun için bir vakit harcanması gerek. Yazılımcının yerini alabilecek seviyeye geldiği zaman zaten diğer işlerin de yerini almaya başlar. Podcastte de dediğim gibi, bunlar farklı konular, AGI'ye ulaşılması ile farklı sorunları konuşuyor oluruz. Yani soru şu olur, bir yapay zeka modeli production seviyesinde kod yazabiliyor ve diğer işleri yapabiliyor (yazılımcının yerini almış diye farz edelim) ama diğer meslekleri yapamıyor mu? Büyük ihtimalle o seviyede ise yapabilir.
      Bu tür toollar hep olacak, daha yeni bir tane daha çıktı, ismi de Cleric AI. İnsanlar bu işi hep kod yazmak sandığı için oluyor bu tür algılar. Bir open-source kütüphane kullanılacaksa mesela, onun lisansı bile önem teşkil ediyor. Öyle kodu bıraktım çalıştı olmuyor, arka planda farklı şeyler var.
      Kodlama vb. yine öğrenilebilir, mevcut araçları kullanarak üretkenliği artırmayı da öğrenirseniz güzel olur. Bahsettiğim gibi şuanda özgün bir şey üretebilecek bir model yok, ondan ötürü işimi bu tür modellere kaptırır mıyım diye korkmaya gerek yok. Debug kısmını ChatGPT ile biz de yapıyoruz herkes gibi, işte burada olmadı, şu satır hata verdi diye kavga ettiğimiz olmuştur😄Bu adamlar bunu döngüye koyup code-execution ortamını geliştirmişler sadece. Temelde bu tür LLM'ler olduğu takdirde software development bitti diye bir şey doğru olmaz.
      Çok büyük bir yanılgı var, şuanki "AI" modellerinde herhangi bir "zeka" yok. Deep Learning ve insan seviyesinde zeka birbirine konsept olarak ters şeyler. Umarım yararlı olmuştur cevap
      🙂

    • @eren4420
      @eren4420 7 месяцев назад

      @@kaanbicakci çok yararlı oldu sağolun.Bu konuyla ilgili kimi dinlesem,okusam öyle bir karamsarlığa itti ki beni inanın nerdeyse bölüm degistirecektim ancak sizin dediklerinizle tekrardan araştırma yaptım ve haklılık payınızın yüksek olduğuna kanaat getirdim.Ancak beni ve benim gibi bir çok insanı bu ruh haline sokan insanlara bakıyorum üst düzeyde yönetici, profesör, üniversitelerde görevli eğitimci yani alanında uzman diyebileceğimiz insanlar onların böyle karamsar olması beni şaşırttı bir üniversitedeki profesörden yazılımı bırakın diye söz bile duydum videosunda iş buralara gelmiş.

    • @kaanbicakci
      @kaanbicakci  7 месяцев назад +3

      ​@@eren4420 Şimdi vereceğim cevap birazcık bias'lı olabilir fakat **(Yazılım alanı için konuşuyorum)** üniversitedeki hocaların çoğu gerçek hayatta aktif olarak kod yazmadığı için işlerin nasıl yürüdüğünü bilmiyor. Alanında uzmanlık neye göre belirleniyor çok bilmiyorum, bu alanda yaptıkları katkıya bakmak gerekiyor. Mesela insanların hayatında yeri olan bir şeyler yapılmış mı diye bakmak doğru bir metrik olabilir.
      Akademi ve endüstri birbirinden ayrık yaşıyor.
      Üst düzey yöneticiler yazılımcıları bu tür modellerle değiştirebildiği zaman, müşterileri de bu modelleri alıp 3-4 cümleyle kendilerine ürün yapabileceğini hiç düşünmüyor sanırım. AI ile tamamen replace edilmezsiniz fakat AI kullanmayı bilen bir yazılımcı ile replace edilebilirsiniz.
      LLM'lerin çalışması için kelimelerin tokenlar ile ifade edilmesi gerekir, bu da aslında bir problem. Çok basit bir örnek olması açısından ChatGPT'ye "Sonu k harfi ile biten 20 cümle yazar mısın" diye prompt verirseniz kendiniz de görebilirsiniz. Ya "k" harfiyle bitmeyecek ya da büyük oranla sonraki cümlelerde saçmalayacaktır. Çözülmesi gereken çooook şeyler var açıkçası 🙂

    • @eren4420
      @eren4420 7 месяцев назад

      Evet endüstri ve akademi çok farklı alanlar bu konuda hocaların bakış acilarini sorgulamak lazım.Vakit ayırıp sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim belki de onlarca makale okuyup cikarim yaparak sahip olacağım bakış açısını cevaplarınızla kazandırdınız.

  • @burakusluer8953
    @burakusluer8953 7 месяцев назад

    milleti uyandırma dostum

    • @kaanbicakci
      @kaanbicakci  7 месяцев назад +1

      Biz bizeyiz sorun yok 😂

  • @thewayoumoveit
    @thewayoumoveit 7 месяцев назад

    hocam ben devin ın fake olduğunu söylemenizi beklerdim şahsen. ki muhtemelen yatırım hilesi olan bir ürün. ama eğer gerçekse devin iş kötü. çünkü dediğiniz gibi bu bir yardımcı tool değil. biraz daha ilerisi bir yazılım mühendisinini işini alabilecek bir şey ama fake olduğu bariz. bence bu videoda devinın gpt api si kullanmasını ve yatırım yalancısı olduklarını söylemenizi beklerdim. dua edin devin gibi bir ürün çıkmasın.

    • @kaanbicakci
      @kaanbicakci  7 месяцев назад +2

      Selam,
      Burada mesele GPT veya başka bir API kullanması değil, LLM çevresinde oluşturulmuş bir uygulama olması. Kod yazmak işin bir kısmı (bazen küçük bir kısmı bile olabilir) ve her zaman sıfırdan bir şeyler yazmıyoruz. Yazılan kodlar diğer modüllerle uyum içinde çalışması gerek gibi şeyler de var. Dediğim gibi yazılım geliştirme sürecini baştan sona yapacak bir şey olursa AGI seviyesinde olur, orada da çok farklı durumlar var.
      Şuanki LLM hype ile insanlar yatırımcı silkelemeye çalışıyor zaten, burada hemfikiriz.😄
      Yazılım mühendisi diye tanıtılması saçma tabi ki fakat ortada bir ürün olabilir. Ama bu ürün bir yazılım mühendisi değil, LLM çevresinde oluşturulmuş code-complete aracı. Videolarında verilen örnekler de cherry-pick olabilir. Şimdi "fake" dersem ortada hiçbir şey yokmuş gibi konuşmuş oluruz, ortada bir şeyler var ama reklam edildiği gibi değil.
      Ayrıca sıfırdan proje yapabilecek seviye bir model olsa, bazı yazılım şirketleri de batmaz mı? Müşteriler direkt bu modeli alıp da bir şeyler yapabilir 🤔Ondan diyorum ya, oraya daha çok var. Mesele aslında çok daha derin. Yazılım mühendisliği, sadece kodlama değil, aynı zamanda problemleri ve çözümleri **kavrayıp** üzerinde düşünmektir.
      Bu podcastte bunlara dikkat çekmek istedim daha çok 🙂

    • @voxparatornerax8240
      @voxparatornerax8240 7 месяцев назад +1

      Muhabbeti biraz araştırırsan fake olmadığını anlarsın dostum. Ben yazılım mühendisliği öğrencisiyim ve ai teknolojileri üzerine çalışıyorum. Devin gibi çalışabilecek basit bir algoritma yazıp bir llm modelle birleştirdim yaklaşık 3 saat içerisinde kod yazıp bu kodu debug edebilen bir AI modeli oluşturabildim. Yani ben bile bu tarz bir teknolojiyi 3 saatte işe yarar şekle sokabiliyorsam devin geliştirici ekibi 3 ayda ne seviyeye gelmiştir sen tahmin et. Ha bu tabi ki sektör bitti demek değildir sadece olayın fake olmadığını yapılması imkansız olmayan bir ai modeli olduğunu belirtmek istiyorum.

    • @voxparatornerax8240
      @voxparatornerax8240 7 месяцев назад

      Dipnot ekleyeyim, podcast içinde geçen her şeye katılmakla beraber yazılım mühendisliğinin sadece kod yazmak olmadığını da söylemek isterim

    • @thewayoumoveit
      @thewayoumoveit 7 месяцев назад

      yapılması imkansız demedim sadece özel bir olaya özgü şov amaçlı yapıldığını söyledim. ve gayette fake. yapılamaz bir şey değil bu arada ama "first software engineer" deyip gereksiz bir hype yaratıyorlar. chatgpt 4 ten daha verimli bir şey kesinlikle değil. site falan yaptığını iddia ediyor hata bulduğunu falan iddia ediyor. bu da doğru değil. kendi kendine hatayı bulup düzeltiyormuş vs vs. kandırmaca yatırım almak amaçlı. ki gerçek olsa bile zaten yararlı bir şey değil. öyle gündemi sarsacak bir şey değil tek olayı "software engineer" diye cafcaflı bir isim kullanılmıiş. bu konuda onur tırpanın videosunu izlersen ne çeşit bir scam olduğunu anlarsın. bazı iddiaları açıkcafake ve %13 ünü çözdüğü iddiası da %90 fake. zamanla ortaya çıkacak zaten. devin ai a erişen bir kaç kişi de benimle benzer şeyleri düşünüyor. @@voxparatornerax8240

    • @thewayoumoveit
      @thewayoumoveit 7 месяцев назад

      "Şuanki LLM hype ile insanlar yatırımcı silkelemeye çalışıyor zaten, burada hemfikiriz.😄" doğru hocam kesinlikle. ben sadece scam olabileceğine de değinseniz de olabilirdi dedim. önemli değil.@@kaanbicakci