Revisió oficiosa d'una expressió escrita suspesa de C2 de la JQCV 2021

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 мар 2022
  • La primera redacció és un article de divulgació científica sobre els CTEM. La segona, una entrada de blog d'opinió sobre Nutriscore. Analitzem la prova, que està suspesa per poquet. Al final, recomanem recursos culturals en internet.

Комментарии • 19

  • @Alejandrito2332
    @Alejandrito2332 2 года назад +1

    Ostres Aina, m'estic preparant el C2 de valencià ara mateix i tu sembles més dura que els correctors de la junta, jajajaja. Després de veure aquest video, no se si deixar de preparar-me, perquè si em corregeixes tu no aprove ni de broma.
    Gràcies pel video, m'he apuntat moltes errades dels autors de les redaccions que hem poden ajudar.

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад +1

      No és una loteria. La idea és ser tots igual d'estrictes o de no estrictes. Per això tots els avaluadors seguim els mateixos criteris, que venen marcats pel Consell d'Europa. En aquest vídeo ho explique: ruclips.net/video/J4tDComg3QU/видео.html
      Molts ànims en la preparació.
      Salut i força,
      Aina

  • @Sara-uu7nz
    @Sara-uu7nz 2 года назад

    Bon dia, en primer lloc gràcies per compartir tota aquesta informació.
    Tinc un dubte:
    En el model de juny de 2019 la JQCV, l’opció A demana una ressenya però no termine d’entendre el què hem de fer.
    Parla d’una exposició de Harry Potter però les instruccions demanen fer una ressenya només d’una citació que hi trobem: “En cas de dubte, ves a la biblioteca”.
    El mateix passa en el C2 de 2018 que demana fer una ressenya d'aquesta cita «Una dona sense un home és com un peix sense bicicleta.»
    No sé què hauria de fer perquè sempre havia pensat que una ressenya es sobre un llibre, obra de teatre... però no d'una cita.
    Moltes gràcies.

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад

      Hola, Sara,
      Coincidesc amb tu que el més comú quan ens demanen una ressenya és el que dius, que coincideix amb la primera definició de ressenya segons el DNV de l'AVL:
      1. f. LIT./RET. Notícia o escrit informatiu sobre una obra literària o científica, amb una anàlisi o comentari crítics.
      Pel que fa als enunciats que t'han generat confusió, entenc que el que demanen és que desenvolupes una argumentació estructurada a partir de l'aforisme o idea que t'han mostrat i contextualitzat mínimament en l'enunciat. Seria la segona definició de 'ressenya' segons el DNV de l'AVL:
      2. f. Enumeració de les principals característiques d'una persona, un animal o una cosa, amb juís i observacions.
      A més, en el primer que esmentes sobre l'exposició de Harry Potter, podries també referir a l'esmentada exposició en la ressenya.
      Tanmateix, insistesc que el més normal que trobaràs és la primera idea (i més generalitzada) que tenim sobre la ressenya, que coneixem de la premsa escrita.
      Salut i força,
      Aina

  • @miriamcdafdz9681
    @miriamcdafdz9681 2 года назад +1

    Hola! Gràcies per traure aquest tipus de vídeos, són de molta ajuda :)
    Quan parlaves de "STEM" i paraules anglesas, he recordat un dubte que vaig tindre ahir sobre les paraules com instagram, twitter, youtubers, influencers... Com podríem fer servir aquests termes sense fer cap errada?
    Moltres gràcies pel teu treball!

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад +2

      Hola, Miriam,
      Ho tens explicat en aquest vídeo:
      ruclips.net/video/dSJnrNz2uKQ/видео.html
      Si no et quedara prou clar, pots mirar també els següents vídeos:
      ruclips.net/video/llXP-q9nwnc/видео.html
      ruclips.net/video/KvwsvcK0hNs/видео.html
      Gràcies i salut,
      Aina

  • @bergmaninberg1566
    @bergmaninberg1566 2 года назад

    ¡Vaya, qué sorpresa! Llevo viendo un montón de vídeos tuyos para ver si aprendo algo de valenciano y de repente hoy, cuando voy a ver mi correo, me encuentro con un artículo dedicado a ti que ha escrito "El País". ¡Enhorabuena!

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад

      Hahaha, gràcies i ànims amb el valencià!

  • @sarasolves9377
    @sarasolves9377 2 года назад +1

    Bon dia, Aina !
    Gràcies per tot el material que altruistament ens lliures al teu web i als canals de Twitch i RUclips perquè gràcies a ells vaig aprovar la prova de certificació nivell C1 de valencià el juny passat.
    M'estic preparant per presentar-me a les proves dels certificats de llenguatges específics. Concretament, en la modalitat de llenguatge administratiu i he estat consultant el teu web per veure si tenies algun manual publicat especificament al respecte però no hi he trobat cap.
    Podries aconsellar-me alguna metodologia d'estudi per a aquesta prova o si coneixes d'alguns materials complementaris de companys que em puguen ajudar a aprovar l'examen?
    Moltes gràcies de nou!

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад +2

      Hola, Sara,
      Et poden interessar alguns dels gèneres textuals que s'expliquen en aquest vídeo: ruclips.net/video/-fOMFyoxeX4/видео.html
      A més, t'hauries d'estudiar el següent PDF: www.avl.gva.es/documents/31987/58581/MANUALS_01_AVL_5a-ed.pdf
      La resta d'aspectes d'expressió i de normativa que has de tindre en compte són els propis del C2.
      Salut,
      Aina

  • @hicks5828
    @hicks5828 Год назад +1

    L'article d'opinió, escriure una entrada en un blog i la carta al director, respon tot al mateix tipus de text? Expositiu-argumentatiu? Gràcies

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  Год назад +1

      Sí. Carta al director i article d'opinió serien formalment el mateix (en la carta al director pots fer explícit que és un lector espontani qui escriu el text). En l'entrada de blog, convé afegir-hi hora de publicació com a element que remet a publicacions en internet.

    • @hicks5828
      @hicks5828 Год назад

      @@AinaMonferrer Moltíssimes gràcies

  • @Jordi94xtv
    @Jordi94xtv 2 года назад

    Hola Aina, moltes gràcies per tots el vídeos que són de molta ajuda. Et voldria fer una pregunta externa als examens EOI i es que tinc un dubte respecte a un exercici de la CIEACOVA C1 que m'he matriculat i que et pregunte, perquè no sé com aquest tipus:
    Es tracta d'escoltar un àudio i en base a aquest àudio, redactar un text amb una determinada tipologia (i et donen unes 4 idees). En aquest cas es tracta de fer la redacció casi al 100% respecte de l'àudio (i per tant anotar molt amb gran facilitat de perdre't) o de fer anotacions molt concretes i complementar amb altres idees pròpies?
    Podries fer un video amb una simulació d'aquest tipus per favor? T'ho agrairia molt, ja que informació d'aquest tipus o exemples no trobem qui ens presentem a aquesta prova un poc diferent de JQCV o EOI

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад +1

      Hola, Jordi,
      Recull la idea de fer eixe vídeo, però no sé quan el faré. Pel que fa a l'exercici de CIEACOVA sobre què tens dubtes, al capdavall es tracta d'una mediació. En el text que tu elabores a partir de l'àudio, hauràs de tindre en compte el següent:
      - Que estiga redactat en llengua estàndard (ni molt culta ni molt col·loquial).
      - Que el text mostre riquesa i genuïnitat (de paraules i d'estructures).
      - Que hages sigut capaç de demostrar les microhabilitats de mediació: capaç de sintetitzar, de triar la informació més important, de reformular o de parafrasejar.
      Així doncs, hauràs de dir el mateix que diu l'àudio però amb paraules pròpies estàndard i ajustant-te a un tipus de text concret.
      Et pot vindre bé revisar vídeos de mediació com els que tinc en aquest llistat: ruclips.net/video/aUPZAGvZxb0/видео.html
      També et pot vindre bé treballar l'itinerari de microhabilitats de mediació: ainamonferrer.com/?p=2346
      Salut,
      Aina

  • @Natalia-qj8gc
    @Natalia-qj8gc 2 года назад

    L'autor del text ha posat de STEM ja que l'enunciat diu "Cada vegada és més comú sentir parlar de STEM...."

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад

      Aneu alerta perquè els enunciats de les mediacions poden tindre errors.

  • @JandroCaballero
    @JandroCaballero 2 года назад +1

    No és correcte apostrofar STEM amb la preposició «de». Només amb l'article masculí.
    La «e» que hi apareix en la parla no pot ser una justificació per a l'apostrof ja que sense apostrofar també té aquesta vocal (i amb més raó, ja que forma part de la preposició): [destém].

    • @AinaMonferrer
      @AinaMonferrer  2 года назад

      Hola, Alejandro,
      Tens raó en el que dius. Davant d'esse líquida, només s'apostrofa l'article masculí singular, ni el femení ni la preposició "de": n9.cl/nk7if
      Si he dit el contrari, que pot ser tot i que ara no ho trobe, ho he dit malament. De tota manera, hauríem de fer servir CTEM i no STEM, segons l'Optimot: n9.cl/joleq
      Gràcies per l'aportació,
      Aina