İNSANLAR NEDEN RİSKLİ BİNALARDA OTURMAYA DEVAM EDİYOR? BEKLENTİ TEORİSİ.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • Bu sorunun elbette başlıca yanıtı ekonomik... Ama Daniel Kahneman ve Amor Tversky'nin ortaya koyduğu ve onlara Ekonomi Nobel'i kazandıran beklenti teorisinin bu davranışımızdaki rolünü mutlaka hesaba katmamız gerek. #danielkahneman #beklentiteorisi #deprem
    Yayında bahsedilen makale:
    www.tandfonlin...

Комментарии • 8

  • @emreurun
    @emreurun Год назад +1

    4:00
    İnsanlar kaybederken daha fazla risk alır söylemini doğru buluyorum, fakat bu zar anketinden çıkacak sonuç sanıyorum bu değildir.
    1.Durum-) 100 değer kazanıldığında; 6/1 olasılıkla kazancı daha fazla(600) artırma oranı var, 6/5 olasılıkla kazancı(100) kaybetme oranı var.
    2.Durum-) 100 değer kaybedildiğinde; 6/1 olasılıkla kaybı daha fazla(600) artırma oranı var, 6/5 olasılıkla kaybı(100) kazanma oranı var.
    2 durumda da zarların olasılıklarına göre kazanç ve kayıp oranları eşittir. Hiç bir mantıksal hata yoktur. Fakat kazanma oranlarını göz ardı edersek;
    1. Durumda zar atıldığında kazanma olasılığı 6/1 (fazla risk)
    2. Durumda zar atıldığında kazanma olasılığı 6/5 (az risk)
    Durumlara bu şekilde bakıldığında 2. durumda zar atma isteği tabi ki de daha fazla olacaktır.
    Dolayısıyla bu zar anketinden çıkacak sonuçtan "battı balık yan gider." 'den ziyade "insanlar 'fazla' risk almaktan kaçınırlar." diyebiliriz.
    İnsanların kazanırken ve kaybederken aldığı risklerin farkını öğrenmek istiyorsak, anket aşağıdaki şekilde daha doğru sonuç verecektir:
    1.Durum-) sana 300 bin lira veriyorum. İstersen bunun üzerine zar at; 3'ten yüksek gelirse bir 300 bin lira daha veririm, 3 veya altını atarsan verdiğim 300 bin lirayı geri alırım.
    2.Durum-) senin 300 bin lirana el koyuyorum. İstersen bunun üzerine zar at; 3'ten yüksek gelirse senden aldığım 300 bin lirayı geri veririm, 3 veya altını atarsan bir 300 bin lirana daha el koyarım.
    Saygılar.

  • @dr.strangelove9633
    @dr.strangelove9633 Год назад +1

    Harikasın Tevfik Hocam. Çok kıymetli bir içerik. Belki ilave etmek gerek, kayıp durumunda riskli durumları seçen bireylerin tercihlerini etkileyen dışsal faktörleri unutmamak gerek... Tüm "bireyleri" rasyonel tercihler yapmaya itsek/zorlasak/güdülesek de bu sorun çözülmeyecek...

  • @urtn
    @urtn Год назад +1

    unutmak aslında çok insanca bir savunma yöntemi. öleceğimizi bildiğimiz halde yaşamaya devam etmek gibi unutmazsak eğer hayatımızı idame ettiremeyiz

  • @AyseKarahasan
    @AyseKarahasan Год назад +1

    "Konu kayıpsa, risk arayışına gireriz."

  • @serhatoz
    @serhatoz Год назад +1

    teşekkürler.

  • @yigitatlgan6031
    @yigitatlgan6031 Год назад +1

    Beklenti teorisi böyle bir durumu analiz etmek için yetersiz kalıyor. Ülkedeki kanun koyucu, uygulayıcı ve sermaye sınıfı bahsettiğiniz risklerin azaltılmasının önündeki engel. Bu engel çok kudretli. Tüm iktidara sahip. O yüzden bir 200₺ kazanma kaybetme örneği üzerinden yalın bir şekilde işletilebilen bir psikolojik yöntem karmaşık sınıfsal çelişkileri barındıran bir durum için ziyadesiyle zorlama kalıyor. Sevgiler.

    • @yigitatlgan6031
      @yigitatlgan6031 Год назад

      Tek bir gerçek var. Para yok. Bitti. Geri kalan tüm her şey entelektüel gevezelik.