Ege hocanın söylediklerine katılmakla birlikte çözüm bulunması gereken konular var. Üreticinin malı öldü fiyatına alınırsa üretimi neden devam ettirsin.
Dinledim de, Turkiye' den gelen kuru kayısıyı Kanada' da nasıl daha ucuza alabiliyoruz, anlamadım. Hani zaman, meka n maliyeti. Taze inciri ise aynı fiyata alabiliyoruz.
@@Enes_77777 Bir çok faktör sayılabilir. En önemi faktör Kanada'yı saçma sapan ekonomik denemeler yapan bir iktidar yönetmiyor. 1) İhracat yapan firmalar KDV iadesi alırlar. Yani yurt içine yapılan satışa göre çok daha iyi fiyat verebilirler. Hatta bir ürünü maliyetine verseler bile ürünü üretirken kullandıkları KDV'yi devletten iade alıp kar edebilirler. 2) Kanada'da VAT yani KDV vergisi bizden düşük. Hatta bizde %20 olan KDV bir çok Kanada eyaletinde %5 3) Kanada'da kur riski yok, develüasyon riski yok, faizler dengeli gidiyor. O yüzden Türk toptancısı 10ton mal çekip eritip 10 ton yeniden çekerken yabancı firma ucuz krediyi alıp senelik ihtiyacını 500ton 1000ton malı çekip çok daha iyi fiyat alabiliyor. 4) Kayısıyı Malatya'dan 10tonluk kamyonlarla İstanbul'a taşımanın maliyeti 1000ton kayısıyı gemi ile Kanada'ya taşımanın maliyetinden fazlaya gelir. 5) İhracatçılar dolar bazlı fiyat verdikleri için Türk Lirası fiyat verdikleri kadar tedirgin olmuyorlar. O yüzden daha uygun fiyat veriyorlar. Bugün kuru kayısının kilosuna 33 lira desem 3 aylık çekle satsam. 3 ay içinde doların 45 lira olması riskini almak huzursuz edici olduğu için Türk Lirası fiyat verirken daha yüksek fiyat veririm. Çünkü ülkede güven yok. 6)Perakendeci de develüasyon riski ve enflasyon sarmalında malı yerine koyamama endişesi ile daha yüksek kar marjı belirliyor. Oysa Kanadalı satıcı bırak yüksek kar belirlemeyi müşteri kazanmak için fiyat kırarak rekabete girebiliyor.
Tarlalarin tapu olarak birleştirilmesine karşıyım. Çiftçi kooperatifi olabilir. Bakkalların hepsini kapatalım, market olsun. Her sanayi sitesi kapatılsın tek fabrika olsun. Küçük esnaf ve çarşılar kapatılsın Avm olsun. Köylü çiftçi toprağını bıraksın hepsini büyük sermaye alıp işletsin. Adı geçenlerde maaşlı çalışsın.
Türkiye'nin fakirliğinin altında tarımda verimsizlik yatıyor. Türkiye'deki buğday üretimi hiç bir zaman dünya üretimi ortalaması seviyesine çıkamamıştır. Mesela Fransa'da dekar başına buğday üretimi 800 kg civarında iken bu Türkiye'de 275 kg. dır. Bunun sebebi çiftçinin anız dedikleri tarlada ekin artıklarını yakarak toprağı verimsiz hale getirmesi ve Tezek dedikleri, toprağın hakkı olan hayvan gübresinin yakacak olarak kullanılmasıdır. Bunun yıllık 36 milyon ton olduğu biliniyor. Diğer taraftan Türkiye'de ekilen arazi meyilli olduğundan, tarım için kazılan en verimli toprak erezyonla denizlere taşınmaktadır. Türkiye'nin her yıl bu sebeple kaybettiği toprağın bir Kıbrıs adası büyüklüğünde olduğu biliniyor. Türkiye 500 yıl sonra şanslı bir döneme girmiştir. Bu dünyanın manyetik durumunun değişmesi nedeniyle Büyük Sahradaki gübreyi taşıyan rüzgarların Türkiye üzerine yönelmesidir. Bunun sonuçları görülmeye başladı. Televizyonda bir üretici arpa üretiminin %20 arttığını söylüyordu..
Türkiye de ki temel sorun rakım = yetersiz nem. Bu var olduğu sürece gübre ile verim alırsın ama maliyet hep hep hep yüksek olur. Türkiye bir tarım ülkesi değil hayvancılık ülkesi olmak zorunda. Bunun için turizm saçmalığından vazgeçilmesi gerek. Bunlar maliyetleri artıran mülkiyet paylaşımını terörize eden en kritik konu.
Ekim de çok uzunmuş be :(( Özleriz biz… Ege bey her neredeyse bize konum atsa, biz de Zoom üzerinden Asaf hocayı bağlasak, otursak dinlesek :) Hem reklam derdi de yok :)
Berber var 130₺tras yapiyor bir baska berber 160₺ baska berber200₺aluyor obur berber300₺aliyor hepsinddede berber tras logosu var ama semti farkli biri surumden kazaniyor yani yogun tras biri sakin tras oda geleni opup tras ediyor..fark bumu hoca bey ege bey selamlar
Sevgili hocalarım Türkiye'nin nüfusu 85milyon ama göçmen nüfus 10 milyon gelen turist sayısı 50 milyon, ihracat odaklı gıda ürünü de var 1 kilo domates tüketiciye ulaşana kadar 1 kiloda çöpe gidiyor, bizim gıda fiyatlarını düşürebilmemiz için ihracat hariç em az 300 milyon insana yetecek kadar gıda üretmemiz lazım
Bir şeyin fiyatını malın azlığı ya da çokluğu belirler. çok üretim yaparsan fiyat ucuzlar. Az üretim yaparsan fiyat artar demek. Tarlada ucuz olmasının sebebi verimsizlik ve sarış organizasyonu düşüklüğü plansız üretimdir.
Her iki hocama saygımız sonsuz. Ancak her ikisi de dünya görüşleri paralelinde fikir beyan ediyorlar ama özür dileyerek söylemek isterim ki her ikisi de konuyu bilmiyorlar. Ben bir üretici olarak katılmıyorum hocalara. Fiyat oluşumunda üreticinin hiçbir belirleyici etkisi yok. Karteller fiyat belirlediği sürece yakında ithal sebze meyve yersiniz. Çünkü üretici yakında kalmayacak.
Tarlada 1 ken mevsiminde pazarda 5 idi. Alsaydın stoklasaydın. Aylarca buzdolabında saklaman gerek. Bir buzdolabı saatte 1-2 kW elektrik yakar günlük 30-40 kW ayda 1000 kW
@@wrath4643 3000 bin dönüm dometes eken var...o izin ciksin herkes malini hal e kendi getirir....bu olay ayni taksi tekel i gibi, halleri haydutlar ele gecirmis, ureticinin malalini 1 e alip pazarciya 10 satiyor...pazarcida 20 ye vatandasa satiyor
Ege Hocam'a katılmadığım tek konu, Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri'dir. Bu marketler AKP'nin yaptığı belki en doğru iş oldu. Çünkü bu marketlerdeki fayda fiyat avantajı değil, başka hiçbir zincir markette bulamayacağınız inanılmaz doğal ve kaliteli ürünler bulabilmenizdir. Ben bu marketlerin sadık bir müşterisi oldum ve herkese tavsiye ederim. Süt ürünleri Zeytin Helva Katkısız şekersiz muhteşem meyve suları Dondurulmuş limonatalar Kuru yemişler Kuru meyveler Hakiki dondurma gibi daha sayamayacağım sayısız ürün direkt yerli üreticiden geliyor.
@@orhangurcan1445 Mesele yeni olması değil, ciddi anlamda piyasada olmayan kalitede ürün satışa sunuluyor diyorum. Ayrıca her konuya siyasi bakmayalım, fi tarihinde olması beni ilgilendirmiyor. Son dönemde açılanlar sayesinde ben mahallemde ulaşabiliyorum, önceden ulaşamıyordum, çünkü yoktu. Bu kadar basit.
Her hafta büyük keyifle izlediğim güzel insanlar. ❤
Ege hocanın söylediklerine katılmakla birlikte çözüm bulunması gereken konular var. Üreticinin malı öldü fiyatına alınırsa üretimi neden devam ettirsin.
Adamlar kibar ve objektif bir şekil de ne güzel paylaştılar! Konunun tüm taraflarına ince ince çaktı!
Toprak rantından bahsedilmemiş. Tarlalar arsa gibi alınıp satılır oldu ve bunu tarla kirası olarak da ürüne maliyet olmuş.
Serbest piyasa dinamikleri doğru işletilirse, müdahele edilmezse,piyasa dengesini bulur. Serbest piyasa en doğrusu!
Dinledim de, Turkiye' den gelen kuru kayısıyı Kanada' da nasıl daha ucuza alabiliyoruz, anlamadım. Hani zaman, meka n maliyeti. Taze inciri ise aynı fiyata alabiliyoruz.
döviz ve gümrük vergisi 🤔 düşüncem bu onlar için daha ucuz diye sanırım
Canada'ya götüren adam gelip tarladan alıp götürüp satıyor. Türkiyede çok fazla aracı var. Haller kapatılmalı.
@@Enes_77777 Bir çok faktör sayılabilir. En önemi faktör Kanada'yı saçma sapan ekonomik denemeler yapan bir iktidar yönetmiyor.
1) İhracat yapan firmalar KDV iadesi alırlar. Yani yurt içine yapılan satışa göre çok daha iyi fiyat verebilirler. Hatta bir ürünü maliyetine verseler bile ürünü üretirken kullandıkları KDV'yi devletten iade alıp kar edebilirler.
2) Kanada'da VAT yani KDV vergisi bizden düşük. Hatta bizde %20 olan KDV bir çok Kanada eyaletinde %5
3) Kanada'da kur riski yok, develüasyon riski yok, faizler dengeli gidiyor. O yüzden Türk toptancısı 10ton mal çekip eritip 10 ton yeniden çekerken yabancı firma ucuz krediyi alıp senelik ihtiyacını 500ton 1000ton malı çekip çok daha iyi fiyat alabiliyor.
4) Kayısıyı Malatya'dan 10tonluk kamyonlarla İstanbul'a taşımanın maliyeti 1000ton kayısıyı gemi ile Kanada'ya taşımanın maliyetinden fazlaya gelir.
5) İhracatçılar dolar bazlı fiyat verdikleri için Türk Lirası fiyat verdikleri kadar tedirgin olmuyorlar. O yüzden daha uygun fiyat veriyorlar. Bugün kuru kayısının kilosuna 33 lira desem 3 aylık çekle satsam. 3 ay içinde doların 45 lira olması riskini almak huzursuz edici olduğu için Türk Lirası fiyat verirken daha yüksek fiyat veririm. Çünkü ülkede güven yok.
6)Perakendeci de develüasyon riski ve enflasyon sarmalında malı yerine koyamama endişesi ile daha yüksek kar marjı belirliyor. Oysa Kanadalı satıcı bırak yüksek kar belirlemeyi müşteri kazanmak için fiyat kırarak rekabete girebiliyor.
@@Enes_77777 Fiyatı zaten döviz bazında hesapladım. Gümrük vergisi düşük bile olsa, üzerine gümrük vergisi ve transport biniyor.
Acaba indirimde veya tarihi yaklaşan ürün diye indirime mi girmiş, yoksa dediğin gibi çok saçma
Tarlalarin tapu olarak birleştirilmesine karşıyım. Çiftçi kooperatifi olabilir.
Bakkalların hepsini kapatalım, market olsun. Her sanayi sitesi kapatılsın tek fabrika olsun. Küçük esnaf ve çarşılar kapatılsın Avm olsun. Köylü çiftçi toprağını bıraksın hepsini büyük sermaye alıp işletsin. Adı geçenlerde maaşlı çalışsın.
Teşekkürler.
İyi tatiller.
Haller kapatılmalı.
Normal lüks olmayan bir lokantada bir Adana yiyorsun ve bir su 400-500 TL. Onun icin tarlada 1, manavda 10 tl olması gayet normaldir.
Türkiye'nin fakirliğinin altında tarımda verimsizlik yatıyor. Türkiye'deki buğday üretimi hiç bir zaman dünya üretimi ortalaması seviyesine çıkamamıştır. Mesela Fransa'da dekar başına buğday üretimi 800 kg civarında iken bu Türkiye'de 275 kg. dır. Bunun sebebi çiftçinin anız dedikleri tarlada ekin artıklarını yakarak toprağı verimsiz hale getirmesi ve Tezek dedikleri, toprağın hakkı olan hayvan gübresinin yakacak olarak kullanılmasıdır. Bunun yıllık 36 milyon ton olduğu biliniyor. Diğer taraftan Türkiye'de ekilen arazi meyilli olduğundan, tarım için kazılan en verimli toprak erezyonla denizlere taşınmaktadır. Türkiye'nin her yıl bu sebeple kaybettiği toprağın bir Kıbrıs adası büyüklüğünde olduğu biliniyor.
Türkiye 500 yıl sonra şanslı bir döneme girmiştir. Bu dünyanın manyetik durumunun değişmesi nedeniyle Büyük Sahradaki gübreyi taşıyan rüzgarların Türkiye üzerine yönelmesidir. Bunun sonuçları görülmeye başladı. Televizyonda bir üretici arpa üretiminin %20 arttığını söylüyordu..
Türkiye de ki temel sorun rakım = yetersiz nem. Bu var olduğu sürece gübre ile verim alırsın ama maliyet hep hep hep yüksek olur. Türkiye bir tarım ülkesi değil hayvancılık ülkesi olmak zorunda. Bunun için turizm saçmalığından vazgeçilmesi gerek. Bunlar maliyetleri artıran mülkiyet paylaşımını terörize eden en kritik konu.
Verimi ülkenin aldığı yağış miktarı ve kullandığın gübren,tohumluğun belirler 😢
mükemmel yayın
"Kooperatif olmasın"!?.. bu bakış açısıyla işci sendikası da olmasın demek gibi birşey sanki. Biraz da "içe bakarken dışa da bakabilir" ya onun için.
Ege hocanin ceketine bayildim :)
Yurtdisinda fiyatlar neden yukselmiyo
Ekim de çok uzunmuş be :(( Özleriz biz… Ege bey her neredeyse bize konum atsa, biz de Zoom üzerinden Asaf hocayı bağlasak, otursak dinlesek :) Hem reklam derdi de yok :)
Berber var 130₺tras yapiyor bir baska berber 160₺ baska berber200₺aluyor obur berber300₺aliyor hepsinddede berber tras logosu var ama semti farkli biri surumden kazaniyor yani yogun tras biri sakin tras oda geleni opup tras ediyor..fark bumu hoca bey ege bey selamlar
çok süper program
Sevgili hocalarım Türkiye'nin nüfusu 85milyon ama göçmen nüfus 10 milyon gelen turist sayısı 50 milyon, ihracat odaklı gıda ürünü de var 1 kilo domates tüketiciye ulaşana kadar 1 kiloda çöpe gidiyor, bizim gıda fiyatlarını düşürebilmemiz için ihracat hariç em az 300 milyon insana yetecek kadar gıda üretmemiz lazım
O da imkansız 😅
Bir şeyin fiyatını malın azlığı ya da çokluğu belirler.
çok üretim yaparsan fiyat ucuzlar.
Az üretim yaparsan fiyat artar demek.
Tarlada ucuz olmasının sebebi verimsizlik ve sarış organizasyonu düşüklüğü plansız üretimdir.
Üretimden herkes kazanacak.Toplama, Lojistik yer, vb herkes kazanacak.😮
Her iki hocama saygımız sonsuz. Ancak her ikisi de dünya görüşleri paralelinde fikir beyan ediyorlar ama özür dileyerek söylemek isterim ki her ikisi de konuyu bilmiyorlar. Ben bir üretici olarak katılmıyorum hocalara. Fiyat oluşumunda üreticinin hiçbir belirleyici etkisi yok. Karteller fiyat belirlediği sürece yakında ithal sebze meyve yersiniz. Çünkü üretici yakında kalmayacak.
Bayılıyorum bu ikiliye.
Geçen haftaki sunucu daha iyiydi, o devam etse daha memnun olurum.
Ciftcinin hali ne olacak bu konuda konusun bos hepsi
😍😍
Ankarali Namık bir şarkı yapmıştı durum buna benziyor 😂😂😂
Hande hanim sessizce kesmeden dinliyor iyi bir ogrenci kes soru sor yok..yapistir..kopyala yok gözlerinden operim kutlarim...
Teknoloji aracıyı bitiriyor . Bunlar da bitecek
@@chenxxl bitmez.
Amazon girer tüm türkiyenin sahibi olur biter
🎉
ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ AYNI MASAYA OTURUP ANLAŞMADIKÇA MEYDAN ARACILARA KALIR.
1 saat konuşup hiç bir şey konuşmamak da başarı
Müthiş yayın , düşman yaratan cahillere ders olsun.
Hocam iyi mal iyi para, kaliteyi ucuza alamazsını. YANİ SON BİTİRİCİYE KAZIKCI DEMENİZE KIRILMASIN MANAV😂😮😅😅😊😅😅😅
ben aracılık konusunu net anlatırım ama başım belaya girer.
tarladakinden çaliniyor
🤔
Tarlada 1tl manavda 10 yl değil 100tl örnegin limon (2ay içinde)
ve üretim maliyetleri yüzünden farklı bir işte çalışıp kazandığı parayı tarlaya gömen ağaçlarından vazgeçemeyen borca batmış gariban çiftçiler :(:(
Tarlada 1 ken mevsiminde pazarda 5 idi. Alsaydın stoklasaydın. Aylarca buzdolabında saklaman gerek. Bir buzdolabı saatte 1-2 kW elektrik yakar günlük 30-40 kW ayda 1000 kW
@@fotonot iki ayda buz dolabında da olsa o limon maf olur birde kaç kilo saklayacan acaba?
@@aybesir pazarda ki limon dalından gelmiyor. Hepsi mumlanmış, ilaçlanmış soğuk depodan . Limon hasatları mart nisan da, tarlada 1 lira 🙂
@@fotonot aynen öyle
Solis😊t asafhocam😅😅😅
Ege hocam bir yalan balonunu daha patlatmış.
Hande Hanım’ın sesiz olarak izlemesini tercih ederim..
(Naçizane).. Sevgiler..
Chp
Üretici kendini malini Hâl e getirip Pazarcilik yapan esnafa satabilmeli....yoksa bi düzen degismez....
Öyle bie üretici yok , ölçekler küçük , mesafeler uzun , Anadolu bir Hollanda değil.
Dar, șanse, bune, Exyta, contează, voința,,,, yleryyy👌🤔🙄🧿☝️@@wrath4643
@@wrath4643 3000 bin dönüm dometes eken var...o izin ciksin herkes malini hal e kendi getirir....bu olay ayni taksi tekel i gibi, halleri haydutlar ele gecirmis, ureticinin malalini 1 e alip pazarciya 10 satiyor...pazarcida 20 ye vatandasa satiyor
@@wrath4643Bilmediğin konularda niçin yorum yapıyorsun
Neden taşımasın ki? Taşıyorlar. @@wrath4643
Ege Hocam'a katılmadığım tek konu, Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri'dir.
Bu marketler AKP'nin yaptığı belki en doğru iş oldu.
Çünkü bu marketlerdeki fayda fiyat avantajı değil, başka hiçbir zincir markette bulamayacağınız inanılmaz doğal ve kaliteli ürünler bulabilmenizdir.
Ben bu marketlerin sadık bir müşterisi oldum ve herkese tavsiye ederim.
Süt ürünleri
Zeytin
Helva
Katkısız şekersiz muhteşem meyve suları
Dondurulmuş limonatalar
Kuru yemişler
Kuru meyveler
Hakiki dondurma gibi daha sayamayacağım sayısız ürün direkt yerli üreticiden geliyor.
Tarım kredi kooperatifi yeni bir buluş değil, eskiden daha çok sayıdaydı.
@@orhangurcan1445
Mesele yeni olması değil, ciddi anlamda piyasada olmayan kalitede ürün satışa sunuluyor diyorum.
Ayrıca her konuya siyasi bakmayalım, fi tarihinde olması beni ilgilendirmiyor. Son dönemde açılanlar sayesinde ben mahallemde ulaşabiliyorum, önceden ulaşamıyordum, çünkü yoktu. Bu kadar basit.
aracıları ortadan kaldırmak için doğru hamle ama fiyat olarak iyi değil ama örnek zeytin bir market 130 lira tarım kredi 135 lira