Retezat| Circuit prin Portile Inchise sau "Chiar o luam pe acolo?"
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- Bine ati venit pe Taramul cu ochi albastri! As indrazni sa spun ca traseul prezentat in video-ul de mai sus este cel mai frumos parcurs vreodata. Daca vi se pare ca obiectivul camerei s-a indreptat de foarte multe ori catre Taul Tapului, ei bine, chiar asa este! Pentru ca ochii nostri au stat mai tot timpul catre aceasta minune a carei culoare se schimba de la un minut la altul, in functie de razele soarelui.
Dar pana la Taul Tapului, care este cireasa de pe tort, intregul traseul este magic. Trecem, mai intai, pe la Taul dintre Brazi, apoi Lacul Gales, culminand cu urcarea care parea ca nu are final, spre Portile Inchise. Si cand am ajuns in fata crestei cu pricina, ne intrebam: Chiar vom merge pe acolo? Pentru ca din departare parea a avea zimti de fierastrau, dar, dupa ce ne-am apropiat, nu mai parea chiar atat de inabordabila! Totusi, portiunile periculoase nu sunt putine si am ramas mirati ca multe zone nu sunt asigurate cu lanturi, dat fiind ca este un traseu marcat ( a se vedea multe alte trasee montane unde poti trece linistit fara sa utilizezi lantul montat).
Dupa aceasta portiune si ascensiune catre vf Papusa, am coborat, prin Valea Rea, inapoi in Carnic.
Lungime traseu: 23 km.
Elevatie: 1666m
Durata: 11h:30' (cu tot cu pauze)
Atunci cand va alegeti un traseu in Retezat, luati aminte faptul ca 20 de km aici nu-i putem echivala cu o tura in Muntii Baiului, spre exemplu, nu va grabiti, ci, mai degraba, dati-va timp pentru a admira minunile pe care muntii tarii noastre le ofera!
__________________________________________________
www.bensound.com
Argatu' - Cine iubeste si lasa
Subcarpati - Dintr-o lume in alta lume
Subcarpati - De dor si de bucurie
________________________________________________
Daca v-a placut video-ul, nu uitati sa va abonati (SUBSCRIBE), pentru a urmari viitoare materiale din frumoasa noastra tara!
Facebook: / 2drumeti
Instagram: / calatoriprinromania
Fff frumos ați redat frumusețe și dificultatea teaseului🤗mulțumim si forță pt alte trasee minunate
Mulțumim! Forță avem, timpul trece prea repede și în detrimentul nostru.
Retezat !? Minunat..alegeti trasee deosebite..si greu de urcat..!important sa nu tipe ..vreun muschiulet..tendon..etc..felicitari !
Frumos traseu dar destul de lung și greu .Felicitări pentru ce face-ți și mulțumesc că împărtășiți și cu noi aceste frumoase experiențe . Drumuri bune in continuare.
Asa este, un traseu fantastic, merită făcut măcar o data în viață. De preferat, în doua zile sau mai multe dacă ne abatem și pe alte carari. Retezatul e unic și e greu sa spui ca îl cunoști în totalitate. Ne bucuram ca oferim informații utile, speram sa indemnam lumea la mișcare și încercam sa o apropiem mai mult de natură.
Impecabil!
De vis! :)
Tarisoara noastra minunata!
Important de menționat, că voi ați parcurs Porțile Închise din direcția mai ușoară. Din cealaltă direcție aproape toate porțiunile dificile sunt în coborâre și e mult mai neplăcut.
Sunt de acord, că este o zonă dificilă, într-un fel mai degrabă înșelător. Nu este nici foarte solicitant fizic sau tehnic, nici foarte expus, doar suficient cât o neatenție să coste enorm și trebuie făcute mișcări variate și nefirești în unele zone. Eu personal când l-am parcurs din direcția mai dificilă, am avut adrenalina la un nivel mult mai ridicat față de când am parcurs ”La Lanțuri” din Piatra Craiului, sau ”Strunga Dracului” (pe vremea când era încă deschisă).
Sunt câteva porțiuni unde stai pe câteva smocuri de iarba și pământ. Așa e, doar o clipa de neatenție te poate costa viața, ca de altfel la toate traseele tehnice. De aceea trebuie că turistul să știe ce urmează să parcurgă și să se uite pe prognoza meteo înainte (pe diverse site-uri, nu doar pe unul, in ultima vreme multe au cam dat greș)
Inainte sa fac acest traseu m am uitat la postarea aceasta. Am mers mai mult pt portile inchise, pt adrenalina. Am fost mega dezamagit, peisajul de vis. Pericol? Este o gluma, poate fi periculos daca esti legat la ochi. Nici nu stiu de ce era inchis la un moment dat. Nu compara cu Custura Saratii sau mai ales cu Piatra Craiului pt ca nu exista grad de comparatie. Piatra Craiului este mult mult mai tehnic.
Peisaje de vis, taul tapului este wow.
Fiecare cu propria opinie. Și noi am parcurs toate traseele turistice din Piatra Craiului și ni se par mult mai ușoare decât Porțile Închise. Nu știu de ce atât de mult regret. Ai fost la munte, ai văzut locuri frumoase, daca vrei adrenalină pură, alpinismul este o soluție pentru tine. Până una-alta, dorim sa informăm și pe cei care nu au o condiție fizică peste medie și care și-ar dori să parcurgă Porțile Închise la un moment dat.
@@calatoriprinromania , portile inchise sunt pt oricine a mai facut ceva trasee. Nu poti compara ca tehnicitate portile inchise cu Custura. Iar in Piatra Craiului vezi mult hau sub tine, este altceva Craiul. Cine merge pe Portile inchise special pt a face ceva tehnic,o sa fie tare dezamagit. Peisajele sunt de vis, dar nu este un traseu tehnic, clar. O zi buna! Am incercat si via ferrata, dar nu este pt mine, in sensul ca nu ma simt bine cu haul sub picioare.
@@calatoriprinromania Ma bucur ca ati pus clipul cu Portile Inchise si mai ales ca v-ati exprimat parerea despre el. Sunt de acord intru totul cu ea (mai ales sa te informezi cu privire la vreme inainte de a-l parcurge). Eu nu m-am interesat prea mult de el, desi cu doua zile in urma murise un turist chiar pe acest traseu in conditiile in care era soare si nu batea vantul. Cand am ajuns pe el, era ceata, burnita si batea vantul, iar eu am fost singur si am avut un rucsac de peste 15 kg. Eu l-am parcurs dinspre Varful Papusa spre Varful Mare si cred ca nu l-as fi continuat daca nu as fi crezut ca nu mai pot urca lantul acela (de la finalul traseului vostru si inceputul traseului meu) pentru ca roca era uda iar eu am avut manusi subtiri cat sa imi tina putin de cald, dar sub nici o forma ca sa imi protejeze mainile de șufa aceea. Trei dintre cele patru portiuni marcate pe harta cu semnul exclamarii nu sunt asigurate cu nimic, pur si simplu acolo este periculoasa traversarea si trebuie foarte multa atentie. La un moment dat a trebuit sa imi dau rucsacul jos si sa il pun mai sus pentru ca nu m-as fi putut strecura pe langa perete cu el fara sa ma dezechilibreze.
Cred ca salvamontul, atunci cand aude ca cineva doreste sa parcurga acel traseu, ar trebui sa informeze turistii cu privire la dificultatea traseului. Cineva care nu are o conditie fizica peste medie, cel putin un litru de apa la el, ceva de mancare si care sa nu mai fi parcurs trasee tehnice pana atunci pur si simplu nu are ce cauta pe traseul acela. Cred ca cea mai buna comparatie pe care o pot face este cu mersul in permanenta pe marginea unui bloc.
@@ValiPetricele nu știam că a murit cineva acolo. E de curând întâmplarea? Nu îmi imaginez cum ar fi fost traseul pe stânca uda, cred că ai avut noroc! Câteva lanțuri in plus, nu ar strica. Ce am observat de-a lungul timpului prin munții noștri, este că sunt porțiuni prevăzute cu lanțuri, unde poți trece lejer fara sa le folosești, iar acolo unde fac diferența între viatā și accident, sau mai rāu, nu se pun aceste lanțuri. Dincolo de toate, rămâne unul dintre cele mai frumoase trasee din țarā.
Cred ca traseul se numeste Portile Inchise pentru ca arata ca doua porti de la tara inchise atunci cand creasta este vazuta de jos de la Lacul Galesul.
💠
Un video de real folos pt cei care cunosc insuficient portiunea Portile Inchise! Am fost in Retezat, la Lacul Bucura, pt 7 nopti, la sfarsitul lunii Iulie 2022 si imi amintesc impactul unui accident teribil in acea zona. Un turist campat la Lacul Bucura, departe de a fi un novice, a suferit un accident in zona Portile Inchise pe 26 Iulie 2022, cazand mai bine de 100 m in gol. Nu s-a putut face nimic pt el. Inca am imaginea lui in memorie, deoarece a avut cortul la cativa m de al meu, chiar in vecinatatea lacului Bucura. Intreaga tabara de la lac a fost zguduita serios (dpdv emotional). Multi au plecat din tabara chiar a doua zi. Discutam dupa accident cu cei de la Salvamont , chiar referitor la instalarea mai multor lanturi si...am primit un punct de vedere contrar pe care, dupa o analiza mai atenta, nu l-am putut combate: Nu cumva, prezenta mai multor lanturi pe acel traseu (frecventat in general doar de cei cu experienta) ar crea un fals sentiment de siguranta garantata pt turistii cu mai putina experienta si, deoadata, ne-am trezi pe acel traseu cu mai multi novici si implicit cu mai multe victime? Lantul nu este o garantie, este doar un ghidaj, un suport in regim dinamic ce trebuie utilizat cu o anumita precautie, dar, in eventualitatea in care pierzi baza (adica contactul intre picioare si suprafata traseului), este improbabil ca un turist mai greoi cu rucsac in spate sa se poata mentine agatat de lant doar in maini sau poate intr-o mana. Cel mai probabil, va elibera lantul din mana sub propria greutate. Poate va atenua oarecum caderea, dar...poate! Ancorat cu un ham este altceva, dar, fara ham, lantul propriuzis nu reprezinta un element de asigurare, ci doar de ghidare/acces pe un traseu dificil. Poate ca in absenta lanturilor, astfel de zone periculoase vor fi evitate de catre marea majoritate a turistilor. Si poate este mai bine! Altfel, Taul Tapului este o recompensa pe masura efortului depus!
Referitor la acest lucru: am observat un trend: traseele care sunt marcate, dar, totusi sunt in zone foarte tranzitate si pot pune in pericol turistii nepregatiti sunt echipate cu lanturi necorespunzator sau oarecum slab marcate, tocmai pentru a descuraja pe cel ce pune piciorul pe munte pentru prima data. Si aici dau exemplul unui traseu parcurs de curand (Abruptul Ticlauluii)- numele iti spune totul. Marcat, de altfel, dar cu startul in vecinatatrea cascadei Rachitele, unde, fara exagerare, in ziua in care am ajuns noi erau in zona sute de turisti. Din cele cateva sute, daca ar fi stiut de acest loc, spectaculos, de altfel, sigur ar fi plecat la drum cativa, poate mai putin echipati. Potecile sunt foarte bine marcate, dar primul marcaj apare dupa ce intri de cateva minute in traseu (chiar ma gandeam: ce-o fi fost in capul salvamontului de n-o fi pus o placuta indicatoare, incat ajungi sa bajbai pana dai de primul marcaj). Dupa finalizarea traseului, mi-am dat raspunsul: aici, clar iti trebuie incaltaminte de munte, pe care multi, din pacate inca o desconsidera, potecile fiind foarte inguste si riscul de accident ridicat. Cat despre Retezat, imi pare rau sa aud asa ceva. Oare cum s-a intamplat? Stanca umeda - alunecat ori neatentie, oboseala etc... Cu toate acestea, montarea unor lanturi la Portile Inchise e musai. De ce? Pentru ca deja stie foarte multa lume de el, observ mai nou ca oamenii care abia merg pe munte de un an-doi si asta doar in concediu,doresc sa ajunga in locuri dificile, pe trasee lungi/ tehnice...Nu inteleg de ce, si de ce nu se ia totul gradual. Educatia montana nu e ceva ce se mananca cu polonicul, de multe ori inveti din propriile greseli. Din pacate, unii oameni nu mai apuca sa isi repare greselile...
@@calatoriprinromania Intr-adevar, cel putin avertizarea zonelor periculoase lasa de dorit in multe zone (cu sau fara lanturi). Din fericire (daca se poate spune asa), in unele zone (precum Retezat), inca ajung cei care au ceva experienta, dorinta de a ajunge acolo in cunostinta de cauza, spre deosebire de alte zone in care, in ultima vreme, se aventureaza tot mai multi turisti, cu diferite motivatii si nivel de cunoastere a riscurilor (doar pt ca le este aparent la indemana). Dar, din pacate, o eroare/greseala personala poate avea oricine, indiferent de nivelul de experienta. In cazul accidentului de la Portile Inchise...cel implicat a iesit de pe traseu, cautand o alta ruta, in zona cu vegetatie/iarba pe panta abrupta (din declaratiile celor doi copii care il insoteau). Vreme buna, suprafete uscate. Copiii nu au surprins momentul accidentului, doar stiau ca s-au separat, mergand pe rute diferite. Ei au continuat drumul pe traseul marcat si se asteptau sa il intalneasca la final (asa cum convenisera la despartirea de pe traseu). L-au asteptat si strigat cam 1 ora, apoi au revenit catre tabara si au anuntat direct la 112 in prima zona mai inalta in care au avut semnal, ulterior au anuntat la cabana Salvamont de la lacul Bucura. Cei de la Salvamont au anticipat consecintele tinand cont de descrierea locului in care s-au despartit pe traseu (este misiune imposibila sa treci de acea zona in afara traseului marcat, oricat de dificil ar fi acesta din urma). Restul...este deja o poveste tragica, care, totodata, ne lasa anumite lectii de invatat.
În opinia mea, comparațiile cu piatra craiului sunt nepotrivite. Am făcut acest Traseu pe vreme bună și nu am observat, decât 2-3 porțiuni mai tehnice, care în condiții meteo nefavorabile pot fi periculoase.
Pentru cei care vor sa pargurga acest traseu:
- traseul nu este atât de greu precum este prezentat în videoclip.
- într-adevăr nu este pentru începători, mai ales pt cei cu frica de înălțime.
- sa fiți mâncați și sa aveți apa la voi când parcurgeți traseul
- încălțăminte și atenție sporita în zonele expuse.
În rest, mulțumim mult pentru videoclip și informații, va urmăresc și am avut parte de informații utile în expedițiile mele. Sănătate!
Mulțumim de comentariu, este de bun augur că ai spus "in opinia ta". Altfel încurajăm pe oricine să meargă pe acolo și probabil știi cât de mult are de lucru Salvamontul în ultima vreme.
Ceea ce trebuie sa se retina, dincolo de toate, este partea tehnica și periculoasă din unele porțiuni. Acolo au murit oameni. Oameni bine echipați și pregătiți. Probabil într-o clipă de neatenție. Da, se poate întâmpla oriunde pe munte, dar zonele respective nu le putem trece cu vederea. Iar Piatra Craiului nu este o sperietoare.🙂 Are lanțuri în porțiunile dificile, ești asigurat.
Superbe locuri! Lacul Galeșul în special, e incredibil!
Intr-adevar, una dintre cele mai frumoase ture! Chiar ai impresia ca esti intr-o alta lume!
@@calatoriprinromania recomand și Lacul Tăul Țapului! Pt mine e cel mai frumos lac din România!
@@romanialapas1981 pai...apare si el in video! Cireasa de pe tort! Taul Tapului este si la Thumbnail:)
Zic de ideea de a merge le el, nu doar de a-l vedea de sus! ;)
Aaa, da, da! Mai mergem, cu siguranță! Dar ce sa faci, mai întâi, în tara asta frumoasa? 🙂
Marmote nu ați întâlnit?
Da, au ținut recitaluri pe tot traseul😂
😊🙄😘
Comparativ cu Custura Sărații din Făgăraș e mai dificil?
Nu știu dacă mai dificil, cât necesita o atenție sporită, intrucat ai zero asigurare, iar poteca poate fi înșelătoare pe alocuri, cu smocuri de iarba care o iau la vale de sub picioarele tale. Custura Saratii nu mi se pare un bau-bau, atâta vreme cât ai lanțuri de care sa te ajuți.
@@calatoriprinromania da, pare mai expus ca si Custura,acolo peste tot aveai lanturi la zonele expuse.deci probabil ca asta ar fi cel mai greu traseu din tara.multumesc si felicitari pentru traseu.
Multumim!
Nu se poate compara. Nu stiu de ce ar pune lanturi pt asigurare in portile inchise. Sunt mega lejere, custura este de 10000 de ori mai expusa, periculoasa, tot ce vrei.
@@tribmare ai fost in ambele zone de tragi concluzia asta? eu am fost doar pe custura saratii ,acolo tot ce e expus e securizat cu cablu/lant, in portile inchise din ce am vazut doar din prezentari ,ar fi cateva zone expuse dar nici nu au lanturi decat parca la final cand urci spre vf. Papusa.
A-ti mai bifat inca un traseu :)
Da, un traseu ca o cireasa de pe tort!😍
💠
💠
💠