Robert Kolej: İmparatorluktan cumhuriyete bir okulun tarihi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 окт 2024

Комментарии • 8

  • @bulentberksan9888
    @bulentberksan9888 2 года назад +1

    Müthiş ilhan vericibir hikaye çok etkilendim teşekkür ederim

  • @ondersarkaya954
    @ondersarkaya954 2 года назад +2

    Çok daha fazla Önder Kaya'lar olsa...

  • @enisten
    @enisten 3 месяца назад

    15:44
    1. Ahmet Vefik Efendi'nin torunu Hüseyin Pektaş'ın Robert Kolej'in ilk Türk mezunu olduğunu söylediniz. Fakat, kitabınızda okulun 1863-1903 yılları arasındaki 40 yıllık periyotta, toplam 435 mezun verdiğini ve bunlardan birinin de Türk olduğunu yazmışsınız (sayfa 98). Hüseyin Pektaş'ın ise 1909'da mezun olduğunu biliyoruz. Acaba Hüseyin Pektaş'tan önce başka Türk mezun(lar) olabilir mi?
    2. "Pektaş" soyadı Bektaşi'den mi bozma?

  • @apasaoglu9933
    @apasaoglu9933 2 года назад

    Büyük insan Önder Hocam

  • @murabit0707
    @murabit0707 2 года назад +1

    1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Robert Kolej’de okuyan bilhassa Bulgar ve Ermeni öğrenciler Rus ordusunun mihmandarlığını ve rehberliğini üstlendiler. Hem Kafkasya’da hem Galiçya’da... Dolayısıyla biz, Ruslar karşısında yenilmedik; biz, ihanete kurban gittik!
    İsmet Özel

  • @murabit0707
    @murabit0707 2 года назад +2

    1865 yılından 1904 yılına kadar Robert Kolej bir tek Müslüman öğrenci almadı. Öğrencilerin çoğu az önce bahsettiğimiz işte bu Balkanlardaki milliyetçi unsurlardı, bilhassa Bulgarlardı. Yani Bulgaristan o sırada muhtar... Bulgaristan bağımsız olduğu zaman Bulgaristan’ı kim idare edecek? Onları Amerikalılar İstanbul’da Robert Kolej’de yetiştirdiler. Aynı zamanda Ermeniler de Robert Kolej’de yetişti. Tabii diğer unsurlar da vardı, gayrimüslim olmak şartıyla... Sırp’ı da, Hıristiyan Arnavut’u da vardı Robert Kolej’in içinde; ama Müslüman yoktu. Şimdi bunu niye söylüyorum size? Çünkü o sıralar bizim oldukça zayıf olduğumuz bir zaman sayılabilir... “Biz” kimsek? 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Robert Kolej’de okuyan bilhassa Bulgar ve Ermeni öğrenciler Rus ordusunun mihmandarlığını ve rehberliğini üstlendiler. Hem Kafkasya’da hem Galiçya’da... Dolayısıyla biz, Ruslar karşısında yenilmedik; biz, ihanete kurban gittik! Ve biliyorsunuz 1878 Anlaşması’nın doğurduğu bazı sonuçlar vardı: Ruslara karşı bizi koruyacak vaadiyle Kıbrıs'ın elimizden çıkması, Erzurum’a kadar Rus işgalinin kabul edilmesi ve gene Rusların Yeşilköy’e kadar gelmeleri... Hepsi bu savaşın bir sonucu. Ama dediğim gibi biz beceriksizliğimizden, dangalaklığımızdan varmadık bu sonuca; doğrudan doğruya içimizdeki gayrimüslim unsurların aleyhimize çalışmaları sebebiyle bu sonuç ortaya çıktı. Onun için, Türkiye’de Müslümanlık aleyhine laf söylemek doğrudan doğruya vatan hainliğidir. Yani kim ki İslâm aleyhine bir şey söylüyor Türkiye sınırları içinde, bilin ki bu adamlar Hıristiyan/Yahudi veya bilmem ne olduklarını saklamak için “ateist” olduklarını söylüyorlar; öyle bir şey yok! Aslında bunların hepsi İslâm düşmanlığının bir halitasıdır.
    İsmet Özel,05.12.2009,Ankara

  • @oguzhanaltinpinar3710
    @oguzhanaltinpinar3710 2 года назад

    🙏🤗