"Mutta kun me saadaan näillä verorahoilla se HYVINVOINTIVALTIO." Mutta kun ei ole saatu, ihmiset hädässä, suorastaan kusessa eikä ahkera työntekokaan enää auta. Hyvä Tere kun tuot tosiasiat perusteellisesti esille.
Näinpä. Itse näen tälle useammankin syyn, mutta suurin lienee julkisen sektorin taipumus paisua. Se on lähes luonnonlaki, niin kuin painovoima. Liittyviä syitä ovat mm. julkisen sektorin tehottomuus ja sen paikkailuyritykset yksityisten firmojen kautta, joiden päätehtävä on tehdä rahaa omistajilleen. Vähemmän liittyviä syitä mm. eläkeponzi, jonka riskit alkavat laueta suurten ikäluokkien vanhentessa.
@@koolkoo111 Suurten ikäluokkien vanhetessa... Suuriksi ikäluokiksi kutsutaan vuosina 1945-50 syntyneitä, eli nuorimmatkin ovat jo yli 70 vuotiaita. Keskimäärin siis jäljellä olevilla on ehkä 5 vuotta elinaikaa, ja tähän mennessä on jo melkoinen joukko poistunutkin. Ja loputkin poistuu muutamien vuosien kuluessa. Sitä paitsi he ovat aikanaan maksaneet työeläkemaksuina työeläkkeensä. Ja mitä tulee vielä tuohon "pommiin" niin kaikki nykyiset ja eläkkeelle tulevien eläkkeet pystyttäisiin maksamaan 5-7 vuotta, vaikka kaikki eläkemaksut lopetettaisiin saman tien. Niitä ei tietenkään lopeteta. Ja eläkerahastoihin on käytännössä joka vuosi mennyt rahaa enemmän kuin sinne on maksettu ulos, siitäkin huolimatta, että ne suuret ikäluokat ovat jo kauan olleet eläkkeellä. Mitään eläkepommia ei siis ole tulossa muutakun tarkoitushakuisessa poliittisessa puheessa. Toki jos elinajan noustessa ei mitään tehdä, niin jossakin vaiheessa tulisi ongelma. Tuohon ongelmaan on tosin myös helppo ratkaisu: eläkeiän nosto. Kun työssäoloaikaa (eli eläkeikää) lisätään siten, että keskimääräinen eläkkeelläoloaika on sopivassa suhteessa, niin mitään ongelmia ei työeläkkeiden osalta ole olemassa. Loppukin jutustasi on aika tuubaa, mutta ei jaksa nyt kaikkeen puuttua.
Muutenkin tuntuu järjettömältä että mitä enemmän tekee töitä, sitä suurempi on veroprosentti. Työn tekemisestä ei pitäisi rangaista, sen pitäisi olla palkitsevaa.
Aivan ja mitä luulet kun prosentin lasketaan työverotusta mistä se vero kerätään? Mitä luulet jos tämä idiootti pääsee suomen kalleimpaan sirkukseen mikä muuttuu?
Videossa kuvataan hyvin mitä lähtökohtaisesti kovalla verotuksella saavutetaan ja annoit hyvin konkreettista näyttöä siitä, että verottaminen ei ole kannattavaa yhteiskunnallista kehittämistä, sillä se tekee suuressa kuvassa ihmisistä passiivisia kehitykselle, työnteolle, yrittämiselle, sijoittamiselle ja tulevaisuuden suunnitelmille. Toivottavasti tähän holhousyhteiskuntaan tulisi muutosta pikkuhiljaa, koska isossa kuvassa ihmiset osaavat kantaa vastuun omista asioistaan. Valtion tehtävä on pitää käsissä omat ydintehtävät ja sen on oltava ketterä kehittymään, sosialismin avulla ollaan onnistuttu lihomaan massiiviseksi ja kangistuttu paikalleen. Ihmisille enemmän ja valtiolle vähemmän!
Kokonais veroaste pitäisi saada alas, jos palkka tulee puhtaana lapaan niin sitten tavarat ym. olisi verotettu tappiin, porukoilla olisi rahaa mutta kukaan ei ostaisi juuri mitään ja sitten ei olisi työpaikkoja.
Juuri työnteon verotusta pitää laskea joka kannustaa työntekoon. esim. eri alojen lakot nostavat palkkoja vain joillakin senteille ja nettohyödyt siitä ei ole työntekijälle suuret tai voi olla täysin olematon, koska verotus vie palkasta kaiken ostovoiman ensiksi palkasta jonka jälkeen kaikesta elämiseen (asuminen, sähkö, ruoka...) ja työntekemiseen tarvittavista asioista (kulkuneuvot, polttoaineet...). Lisäksi pitäisi muuttaa sitä, jos haluaa koittaa uutta työtä vaikka uudelta alalta tai työpaikassa josta ei ole aivan satavarma vihtyisikö siellä tai sopiiko työ sinulle, niin koeajalla irtisanoutumisesta ei seuraisi 3kk:n karenssia. Minulta lähti poliittisten koronatoimien takia työpaikka alta ja hain itsenäisesti uutta työtä ja pääsin työpaikkaan uudelta alalta joka ei todellakaan sopinut minulle ja irtisanoin itseni koeajalla. No tästä oma-alotteisesta kokeilusta minut palkittiin 3kk:n karensilla.
Karenssien kokonaan poistaminen nostaisi kynnystä ihmisen itsehakeutua mielekkääseen työhön tai ruveta hoitamaan puutteellista terveyttään, ja parantaisi tilannetta huomattavasti.
@@TereSammallahti ansiosidonnainen pitäisi siirtää täysin kassojen rahoittamaksi ja hallitsemaksi, jos niillä rahaa on niin maksakoot vaiikka 10v, ei valtion tarvitse siihen käsiään sotkea. Mieluummin nopeuttaa irtisanomisajan kasvua niin että 1v = 1kk irtisanomisaikaa, ts. 6 vuoden jälkeen irtisanomisaika on se 6kk maksimi (mihin nykyään kestää sen 12 vuotta). Ei tuohon edes tarvi päälle ansiosidonnaista kun suurimmalla osalla olisi se 3+kk etukäteisvaroitus ja aikaa hankkia uusi työpaikka.
Ihan sama kun ikkunoissa ja tiilissä Esim eräässäkin tuloluokassa, kannattaa ennemmin tehdä puolikasta päivää tukien kanssa saa saman rahan tai enemmän kuin täyttä päivää töitä tekemällä. Lisäksi jää puolet enemmän aikaa itselle ja perheelle.Kun töissä käynti ei periaatteessa edes kannata. Enemmän vapaa aikaa samalla rahalla, miksi siis edes tehdä enemmän töitä kun verottaja vie, ja tuet tippuu? WTF !! Vasemmisto osa-aikatyön omapuolue, täyttä työpäivää vastaan!! Tee sinäkin puolet vähemmän näin Suomi lähtee nousuun!!
Olet oikeilla jäljillä, mutta tuotteiden ja palvelun tuottamiseen tarvitaan työn lisäksi pääomaa. Pääoman verotus pitäisi siis myös saada nollaan. Kuten nimikin sanoo niin tuotantoa (työ+pääoma) ei kannata verottaa, koska se tuottaa hyvinvointia. Kuluttamista sen sijaan voidaan verottaa epäsuorilla veroilla. Epäsuorilla veroilla on se hyvä puoli, ettei niitä voi nostaa miten paljon huvittaa. Jos esim. alv-prosentti määrätään liian korkeaksi niin kokonaistuotto pienenee.
Tämä on kyllä niin totta... Kyllä ihmiset tekis enemmän töitä jos verotus olis järkevämpi... Itse ole osa aika töissä teen vaan sen verran töitä että pärjään jos tekee enemmän niin maksat isommalla prosentilla..
Vielä parempi ehdotus poliitikot taloudelliseen vastuuseen teoista, koko henkilökohtaisella omaisuudellaansa, koskien tietty rahaa tilillä, kaikkia maailman osakkeita, sekä kiinteistöjä, maata, metsää ja kryptoja. Kaikki mitä omistat ja sotket taloutta poliitiikka urallasi tai tekemättä mitään järkevää määritellään pantattaviksi tai otetaan sinulta pois, koska tyhmästä päästä vaikka olisi kuinka kiva ja filmaattinen persoonana kameroitten edessä ja oikein ihqun lutunenkin, niin tyhmyydestä sakotetaan ja kunnolla oikein isän kautta. tyhmästä ihmisestä vallanpitäjistä täytyy päästä eroon ja mieluummin heti eikä huomenna.
Ois hauska kokeilu että tuloverot nolliin ja sen jälkeen nähdä demarin ilme kun kaikilla alkaa menemään paremmin elämässä ja onkin yhtäkkiä varaa myös harrastaa jotain.
@@petskup4 Suomessa taas ihmiset putoaa jatkuvasti alemmas tällä jatkuvalla köyhdyttämisellä. Mieluummin pidän rahat itselläni ja päätän mihin ne käytän kuin annan rahat demareille jotka työntää ne kaiken maailman turhiin virkoihin ja palveluihin joita en edes tarvitse.
Sillon olis hauska nähdä kokkareen ilme, kun rahaa kuluukin enemmän päiväkotimaksuihin, julkiseen liikenteeseen, terveydenhoitoon, yms ja käteen jääkin paljo vähemmän käteen
Talouskasvu tulee lähes yksinomaan kulutuksesta. Miten kukaan voi kuluttaa rahojaan jos demari kerää erinäisin veroin yli 50℅ pois sun ostovoimasta? Toisella puoliskolla sitten maksat ruoat, matkustamisen, talolainat tai vuokran yms pakolliset menot. Kuluttamiseen ei jää rahaa nykyinflaatiolla ja talous onkin polkenut paikallaan viimeiset 10 vuotta. Päiväkotimaksukin on sen 300e kuussa ja näillä koiran palkoilla kaiken muun kulun jälkeen tuo on iso raha. PS. Täällä pohjoisessa ei ole toimivaa julkista liikennettä. Ja terveydenhuollossa saa käydä tätä menoa 100km päässä. Palvelut eivät vastaa nousevaa verotasoa enää lainkaan.
@@Zanderman2000 voitashan me pelata jenkkiläistä rulettia, jossa palkasta jää enemmän käteen mutta kappas kehveliä kun yksi sairastuminen iskee niin joudut kadulle. Tää jenkkiläinen ruletti on onnistunu viemää hyvinkin koulutetut tyypit sillan alle.
Nyt kun vassarilta kysyit niin ei voisi. Tulovero voidaan laittaa vaikka nollille. Yritysveronki voi laittaa nollille, kunhan pääomavero nostetaan korkeelle. Ei ongelmana ole se, että tienaa työstä vaan ne pääomat, jotka kasautuu harvoille ja joita kerrytetään.
@@kalmarii Tuossa politiikassa tulee ongelmaksi se, että se ei erottele kuka on miljonääri ja kuka koko ikänsä salkkua varovaisesti kasvattanut perus duunari. Jos elantosi ei ole punaisen käden varassa, saat keppiä. Vasemmistopolitiikka nojaa hyvin pitkälti naapurikateuteen: "mulla menee huonosti, niin sulla pitää mennä huonommin". Huono-osaisia meillä tulee aina riittämään, koska ihmisellä on yksilönvapaus tehdä paskoja valintoja. Meillä on aivan hemmetisti rahaa valtion kirstussa, mutta se on priorisoitu ihan päin peetä tuottamalla palveluita ja hankkeita, mitkä eivät valtiolle kuulu. Eriarvoisuus kipataan rikkaiden niskaan. Suomessa jaettiin puhtaasti omistavalle luokalle(eli omistajat, jotka eivät tee yhtiössä töitä) osinkoja 1,2 miljardin edestä vuonna 2020. Keski-Euroopan taloremppoja Suomen valtio avusti 8 miljardilla. Wääää porvari sikojen syy wäääää. Tuolla 8 miljardilla olisi aika monta asiaa korjattu täällä kotonakin. Jollakin mentaaliakrobatialla vasemmistolaiset saivat asian käännettyä omassa päässään muotoon "italialaisten ikkunaremontit hyödyttää meitä".
Ylellä tais olla se joku artikkeli missä pystyit vapaavalintaisesti leikkaamaan eri kohteista jotta saisit 6 miljardia säästettyä. Mietin vaan pienessä mielessäni että miks ne leikkauskohteet oli tasoa köyhät/vanhukset/opiskelijat ja nimenomaan vaan ja ainoastaan nää vaihtoehdot, eikä esimerkiksi tämä Teren ehdottama julkisten menojen leikkaus josta saatais kevyesti se 10 miljardia vähintään säästettyä. Miksi meille luodaan mielikuvaa että rahaa saadaan säästettyä vain ja ainoastaan sillä että joku joutuu kärsimään?
Lisäksi vielä ihmettelin sitä että mistä hatusta ne luvut on vedetty, kun näitä vastaavia laskureita oli muutamassa eri lähteessä ja numerot vaihteli. Selkeää mielikuvavaikuttamista nuo. Ei mitään muuta.
Mitään mistään tietämättä, oma näkemykseni on seuraava: Tuloveron reilu laskeminen johtaisi luultavasti verotulojen siirtämiseen alviin ja muihin lisäveroihin kulutussektorilla, koska valtio tahtoo ja tarvitsee rahansa loppupäässä. Tämä jälleen entisöisi ostovoiman Suomen sisäisesti, kun taas ulkomailla Suomen kansalaisilla olisi verrattavasti enemmän ostovoimaa, eli saataaisiin yhä enemmän ohjattua Suomalaisten rahat ulkomaille oman talouden tukemisen sijasta. Korjatkaa jos olen väärässä.
Niin tässä se virhe on ku ei edes ajatella karsia menoja. Ei valtion tarvitse ryöstää kansaa näin paljoa koska faktaa on se että verotus on yks merkittävä syy siihen ettei suomalaiset vaurastu. Ja jos nykyisetkään verotulot ei riitä valtion molokin kidan täyttämiseen niin tietenkään ei ole varaa alentaa veroja ennen ku menoja on karsittu
Mutta kun Tanskassakin maksetaan enemmän veroja. Ihan asiaa videossa, 4 vuotta vaan liian lyhyt aika saada muutoksia paalutettua tukevasti. Seuraava hallitus tuhoaa sitten taas kaiken hyvän perustan, kuten kävi Sipilän jälkeisenä aikana.
Tuohon verotukseen on saatava jokin järki, mutta myös polttoaineisiin. Tämän hetken polttoaineiden hinnoilla ei yksinkertaisesti kannata enää käydä etempänä töissä. Kannattaa ennemmin jäädä kotiin loisimaan ja maksattaa yhteiskunnalla eläminen.
Suomessa oli aikoinaan savupiippuvero. Tästä syystä pitkissä taloissa piippuja yhdisteltiin ullakolla. Verottaja laski vain katon ulkopuolella näkyvät piiput.
Tosin jos olisi ollut viisaita päättäjiä niin ei oltais kusessa Talous Kataisen ministerivuosien tulos: 47 miljardia euroa velkaa Kataisen ministerivuosina kansantuote ja tuottavuus polkivat paikallaan, mutta velka paisui TILAAJILLE Juha-Pekka Raeste HS 11.4.2014 2:00 | Päivitetty 11.4.2014 8:07 Pääministeri Jyrki Katainen (kok) ilmoitti lauantai-iltana, että hänen pääministerikautensa loppuu kesäkuussa puolueen valittua uuden puheenjohtajan hänen tilalleen. Moni hallituspuolueen puheenjohtaja kehui Kataista hänen kärsivällisestä ja sopua rakentavasta työstään pääministerinä. Mutta millainen on Kataisen ministerikausi kansantalouden numeroiden valossa?
Tulovero nollaan, tuontitullit ja kotimainen tuotanto vähemmälle verolle. Kiinan tuotteet voi tullilla tukahduttaa ihan ympäristö ja moraalisita syistä.
Ite olinkin jo ideoinut että sitten kun valmistuisin niin optimoisin verotuksen ja tekisisin 30 tuntista työviikkoa kun neljästä tonnista tarvii maksaa niin saatanasti veroa.
Kun otetaan tähän yhtälöön vielä työperäinen maahanmuutto, niin johan näyttää hyvältä. Heillä vero on usein miinusmerkkistä tulonsiirroista johtuen, joten ovat varmasti kaikkein ahkerimpia. Toki veroaste on liian korkea, mutta nollavero menee jo pahasti vappusatasen puolelle.
Työperäisen maahanmuuton järjestelmäkin pitää korjata niin, että se hyödyttää kaikissa tapauksissa myös Suomea. Ei se liity tähän sinällään mitenkään. Esitän tuloveron poistoa pitkällä aikavälillä, visiona siitä, miten pitäisi olla. Eli jos tulee ylijäämää, se ohjataan työn verotuksen alentamiseen. Ylijäämä saadaan taas leikkaamalla julkisia menoja ja työmarkkinauudistuksilla (lisää työtä).
Vaikka teren kanssa yleisesti asioista samoilla linjoilla, niin vaikka tää 0 tulovero ois vaan visio, pitäs silti olla varovainen niitten kertomisessa. Nakertaa turhaan uskottavuutta. Verotusta pitää kyllä saada kevennettyä, se on selvää.
Hyvä video. Oon pohtinut sitä, mitä Sarasvuo heitti kun kävi Keskusteluohjelman vieraana. Eli jos kokoomus/liberaalipuolue hoitais talousasiat, vasemmistolle jäisi sosiaali- ja ympäristöpoliittiset asiat. Toimisko tämänkaltainen järjestely missään maailman ajassa. Onhan tässä myös modernismi / postmodernismi / metamodernismi - katsantokanta.
3:25 miksi... Kun pm SM kehuu, että hallitus saanut työllisyysasteen kohoamaan ennätyksellisen korkealle, niin MIKSI kukaan ei laita sille jauhoja suuhun?? Onko tässä ollut keskustelijoiden varovaisuutta, ettei some-julkkista saa nolostuttaa, vai toimittajien ammattitaidottomuutta. Vai yliarvioivatko keskustelijat katsojia/kuulijoita ja luulevat että heidän huomautus ("1 tunti työtä viikossa tekee ihmisestä työllisen") menee äänestäjälle perille. Muistelen että jo pari vuotta sitten Halla-aho olisi eduskunnan kyselytunnilla ottanut esiin "tilastokikkailun". Siihen ei silloin media tarttunut ....
vooitais lopettaa tämmöin muka hyvinvointi valtiona leikkiminen ja laittaa sit samantien kaikki verotus nolliin ja lakkauttaa kaikki koulut yms. niin eiköhän kaikki ala tekemään töitä. Harmi ettei sen jälkeen varmaan täälä olis töitäkään jos tuohon vertausk uvaan on luottamista.
Jos tuo logiikka pitäs kutinsa, niin metsästäjäkeräilijät ja nyky alkuasukkaat tuskin pääsisivät vähemmällä tuntimäärällä. Niiltä puuttuu verojen lisäksi väestönosa joka elää toisten työn hyödyllä ja kun aikaa jää, väittää ettei oo kivaa, kun joutuu toisten työllä tehdystä hyödystä maksamaan veroja. Tavallinen työ ja siitä maksettava vero ei estä työtä. Ja tuo valtion omistusten kavereille myyminen on samaa yhteisen hyödyn pelaamista niiden taskuun joilla on jo liikaa. Miten siinä hyvinvoinnille lopulta käy jos muutama omistaa kaiken. Sama se sille on montako ontuvaa vertauskuvaa siihen esittää talot ja työt on eri asioita. Työtä tehdään paljon muunkin takia kuin rahan. Se on ihminen sellainen sosiaalinen ja puuhakas olento joka toteuttaa itseään. Toiset on vain keskittyneet rahaan. Sitä on riittävästi kaikkien hyvinvointiin jos halutaan.pitäis kait joskus miettiä sitäkin mitä nämä hyvinvointi ja kansaivälinenkilpailukyky yms tarkoittaa. Fortum sössökaupoillaan poltti miljardeja valtionkin rahaa ja bonuksia jaellaan. Siinä niitä rikottuja ikkunoita saa muurailla umpeen ilman verojakin. Tsemppiä noihin poliittisiin sydeemeihin T Money for Nothing.
Sen lisäksi kun puhutaan työntekoon käytetystä ajasta. Kun tekniikka kehittyy lyhenee ihmisen tekemä työtuntien määrä. Ja kun kulutus ei kasva samaa tahtia. Siitä seuraa , ettei tekemistä piisaa jokaiselle. 100 000 uutta työpaikkaa suomeen. On muka tavoite. Kysymys kuuluu missä on olemassa se mikämikämaa joka kuluttaa Suomen lisä tuotannon. Jokainen valtio pyrkii myymään enemmän, mitä ostaa. Ja investoidakkin tarvis jos työpaikkoja luodaan. Tilastoja voi tietysti kikkailla. Se ei tuo hyvinvointia. Sitten on viel tämä NAIRU-teoria jonka mukaan työllisyyttä ei voida pitkän aikavälin tasapainossa kasvattaa ilman, että inflaatio kiihtyisi samanaikaisesti. Miksi siis investoida jemmaamansa jos samalla menettää mahdollisuuden kiristää työntekijöitä potkuilla. Tilanne on omistajan kannalta parempi jos 20 % on kortistossa. Jos kaikki on töissä menee momentumi ja inflaatio kiihtyy. Siksi jään mielenkiinnolla seuraamaan kokoomuksen koottuja selityksiä miksi kakusta ei taaskaan ihan riitä jaettavaa.
Mielestäni tasavero olis jo melkein yhtä hyvä kuin nollavero. Ja perustulo pohjalle, kaikille sama tuloista riippumatta. Näin saadaan ilman kannustinloukkuja toimiva sosiaaliturva ja enemmän töitä tekemään kannustava järjestelmä tilanteesta riippumatta.
No, se että olisi perustulo, tarkoittaisi jo suoraan sitä että ei ole tasavero, siis siinä mielessä että kaikilta menisi tuloista riippumatta yhtä suuri prosentuaalinen osuus veroihin. Joten olet ristiriitainen itsesi kanssa.
Marginaalivero ei kyllä työllisyysasteeseen vaikuta pätkän vertaa. Saattaa vaikuttaa tehtyihin tunteihin, kuten itsellänikin, mutta ei työllisten määrään. Työllisten määrää voidaan parantaa mm. antamalla alle 20 hengen yrityksille oikeus erottaa porukkaa ilman syytä. Ja toisaalta vähentämällä (osa-aika) työllistymisen riskejä työntekijälle vaihtamalla työttömyyskorvaus kansalaispalkkaan, samalla voidaan lakkauttaa monia tukimuotoja, mutta toki tuo kansalaispalkka pitäisi yli minimiverorajan tienaavilta verottaa pois. Nämä kaksi muutosta antaisivat myös paremmat mahdollisuudet niin nuorille kuin pitkäaikaistyöttömillekin saada edes jonkinlaista työtä ja saada ura käyntiin.
Kansalaispalkan verotuksesta: esim. 42% tasavero aina sinne (olikohan 16000/v) minimirajaan ja se siitä lähtisi tippumaan (!) tulojen kasvaessa kunnes jossain vaiheessa kääntyisi taas nousuun. Toisin sanoen verotus olisi progressiivisesti kasvavan sijaan U-käyrän muotoinen.
Puhuinkin videolla työtunneista. Irtisanomissuojan poistamista ja TES yleissitovuudesta luopumista olenkin jo esittänyt aikaisemmilla videoilla. Kaikki hyvät keinot tarvitaan tietysti.
@@TereSammallahti "marginaaliveroprosentti on tuommoiset vajaa 60%, ja tää näkyy selkeästi myös Suomen työllisyysasteessa" En ole marginaaliveroprosentin alentamista vastaan, ei (lisä)tuloista valtion pitäisi koskaan yli 50% ottaa, mutta ei se työllisyysasteeseen vaikuta. Mutta juu, työllisyys kasvaa kun työllistämisen ja työllistymisen riskit ovat pienet JA hyödyt edes kohtalaiset.
@@defeqel6537 Jos hifistellään ni kyllä marginaaliveron laskukin, vähänkin pitkällä aikavälillä (1-2 vuotta), vaikuttaa myös työllisyysasteeseen. Kuten kaikki työnverotuksen alentamiset.. Ehtona on toki se, että etuuksia leikataan samalla mutta se kait on itsestäänselvyys.
@@esariekki7454 Miten yli 150k vuodessa tienaavan pienempi verotus 2 vuoden aikajänteellä lisää työllisten määrää (150k koska sitä käsiteltiin videolla)? Etuuksien leikkaaminen on ihan eri keskustelu ja se todennäköisesti vaikuttaisi ihan itsenäisesti, ilman muutoksia tuloveroon. Sillä olisi todennäköisesti myös sivuvaikutuksia.
Tere, nyt kun on todennäköistä että Kokoomuksella on enemmän vaikutusvaltaa tulevalla kaudella, niin pyytäisin että "työllisyyden" määritelmä korjattaisiin työllisyysastetta laskettaessa ja alettaisiin puhua "täystyöllisestä". Henkilö, joka tulee toimeen omalla, työstään ansaitsemalla palkallaan, on TÄYSTYÖLLINEN. Henkilö, joka ei saa palkkatuloja, tai joutuu nostamaan valtion tukia palkan lisäksi elääkseen, EI OLE TÄYSTYÖLLINEN. Eli ajatuksena olisi laskea vain niiden ihmisten osuus jotka eivät kuormita julkista taloutta kun lasketaan työllisyysaste. Muuten hämäämme itseämme.
Yksi keino korjata työllisyysastetta tässä laskennassa, on asteittain purkaa tukijärjestelmiä, jotka keinotekoisesti aiheuttavat korkeita markkinahintoja. Esimerkkinä asumistuki. Asteittainen purku sen vuoksi, että markkinahintojen tulee laskea samalla, tai ennen, kuin tukia vähennetään. Perusperiaatteena on, että omalla täyspäiväisellä työllään pitää voida tulla toimeen ilman valtion (eli muiden veronmaksajien) almuja. Tämä vain yhtenä esimerkkinä.
Työllisyysasteen nousu kun ei merkkaa uusia työpaikkoja ja enemmän työntekijöitä . Tietänet Sammallahti kuinka työllisyysaste lasketaan,joten kerro se myöskin.
SUOMI: asukkaita noin 5,5 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 723.000. SVEITSI: asukkaita 8,57 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 265.000. No ei ihme, että Sveitsi pärjää 10% tuloveroprosentilla.
Seuraavalla videolla esität sitten miten työpaikkoja saadaan syntymään lisää, jotta vähemmän verotettavat pääsevät ansaitsemaan. Ensimmäisen ja toisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen ja tuottamattoman laiskurin ulosheitto jotenkin helpommaksi koeajan jälkeen.
Moikka! Itse asiassa olen viime videoilla esittänytkin niitä keinoja. Pähkinänkuoressa: Perustilimalli ja TE-byrokratia veks, työn verotuksen alentaminen, tulonsiirtojen leikkaaminen, Tanskan Flexicurity-malli.
@@TereSammallahti TE systeemihän nyt siirtyi kunnille eli hyvinvointialueille hoidettavaksi, joten luulen jonkinlaista tolkkua siihen tulevan. Massiivinen TE systeemi työllisti tuhansia paperinpyörittäjiä missä toinen osapuoli oli hakevinaan töitä ja toinen osapuoli oli tarjoavinaan töitä:)
Mutta raataisitko itse 11 euron tuntipalkalla tietäen että olet ikuisessa jumissa työpaikkaasi nähden? Pitää suhteuttaa oma ikä nuori tai vanha, sekä tulokulurakenne että muut rajoittimet yhteiskunnassamme josta voisi periaatteessa siirtyä kätevästi toiselle alalle ilman kovia tulojen alennuksia. Tämä viimeinen vaihtoehto ylleensä tuppaa tietty jarruttamaan koulutuspuutteen takia koska kaikki alat on määritelty lähes tarkalleen (verohallituksenkin suuren haukansilmän kautta, plus ammatti yhdistys liikkeet ja niiden palkan muodostus linjat) tietyn arvoisiksi palkanmuodostuksen suhteen. Jos otat halvan työn vastaan olet astunut järjestelmä MIINAAN!!!!!!!!! siitä ei helposti lähdetä mihinkään.
@@TereSammallahti Näin opiskelijan näkökulmasta perutili ois kyl mahtava, kun ei tarvitsisi miettiä tekeekö vahingos liikaa töitä ja menettää sen takia tukia.
@@villeveikko1 riippuu köyhästä.ei tietysti jos ei omista mitään.. ja sitten jos ihan vähän niin kyllä on kovaa verotusta.. juuri että tulee yle vero.. ja jos pieni eläke niin johan siitä verotus suhteessa kova..
@@TereSammallahti ensiksi kun auto jolla mennään töihin on 20vuotta vanha (syy entisten hallitusten kun verotus oli tapissa ei ollut rahaa hankkia uutta) asunto vuokra kun kulut suuret elämiseen..sie taiat olla syntynyt kulta lusikka suussa.. ottaa selvää asioista..oletkin Kokoomuksen ehdokas..
Vero systeemi todella kaipaa järkeistämistä, mut tuloveron tipautus nollaan kaatais koko syteemin, ei vain köyhiltä vaan myös rikkailta. Verorahalla ylläpidettävät toiet loppuisivat, eikä EUn jäesenmaksuja saati hornetin korvaavia lentsikoita saatas maahan ti edes NATO maksua maksettua. Se raha pitäs jostakin saada revittyä, joten ALV nousisi vastaavasti tappiin. Virosn verotusmalliin siirtyminen voisi jopa toimia, sillä se kohtelee yrityksiä paljon reilummin ja sitä suomeen tarvittais. SUmen valtion oma ylläpito imasee rahaa järjettömästi ja varmuudella päällekkäisyyksiä on, kuten moni tasioinen johtajista. On johtajia ja yli johtajia ja ties mitä kopiokoneen yli käyttäjää. Eräs seikka joka ainaskin tätä tökkii on EUn kulut ja se miten suomea viedää ku päätöntä possua. EUssa päätetään miten sumen pitää käyttää metsiä ja jos käytetään väärin siitä pitää maksaa EUn kassaan ja suomi ei voi vaikuttaa alle 2% äänimäärällään yhtään nuihin päätöksiin vaikka ne on meille kovin kalliita. Se, et suomi on ja ei tilastojen mukaan hyötynyt pitäs myös katella tarkemmin läpi. Ereen emme tuosta mammutista pääse, mut sen kolut pitäs vihdoin myöntää.
Miksikäs tuo Suomen ja Viron verotusta vertailevan graafin pienin vuositulo on 30000 €? Eikö Suomessa kukaan tienaa tuon vähempää? Jos oikein muistan, niin pienituloiset eivät maksa valtion tuloveroa ollenkaan. Jos näin, niin silloin pienituloiset eivät hyödy tuosta verotuksen alentamisesta.
@@TereSammallahti En voi sanoa olevani yllättynyt vastauksestasi. Entä allekirjoitatko Kokoomuksen ilmastotavoitteen, eli että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035?
@@J.A.11 Olen ottanut asiaan kantaa videollakin. Minua ei kiinnosta vuodet, minua kiinnostaa keinot. Sellaiset kokoomuksen ohjelmista onneksi löytyvät.
@@TereSammallahti Eli et siis allekirjoita tuota aikataulua. Eikö kannattaisi sanoa suoraan, kun muuten olet kannanotoissasi niin rehellinen? Joka tapauksessa ainakin Elina Valtosen mukaan tuo aikataulu on Kokoomukselle kynnyskysymys.
Höpö höpö. Se on ihan selvää, että jokainen yksilö tai yhteisö osaa harjoittaa verosuunnittelua riippumatta siitä millaista verotuspolitiikka harjoitetaan, oli se sitten kireää tai ei. Kaikkihan tämän tietävät. Ansiotuloveroja kerätään vuodessa 30 miljardia, mikään 10 miljardin hokkuspokkus tai julkisen talouden tehostaminen ei tätä lovea paikkaa, puhumattakaan siitä millaisen kannustimen tämä luo siirtymiseen pois yrittäjyydestä. Minne ihmiset laitetaan töihin jos yrittäminen ei kannata?
Ei yrittämisen edellytysten parantaminen ole mitenkään poissuljettua vaikka tavoite onkin tuloveron painaminen nollaan. Ansiotuloveroja kerättiin vuonna 2021 n. 6 miljardia euroa. Ei tällaisen niistäminen ole temppu eikä mikään ja järkevien rakenneuudistusten myötä myös yhteisöveroa voidaan alentaa.
Verohallinnon ilmoittamat luvut ansiotuloverojen määrästä vuonna 2021 on 30,7 miljardia euroa. Kiinnostaisi kyllä tietää mihin tilastoon tai laskentaperiaatteeseen perustat väitteesi, että niitä olisi kerätty vain 6 miljardia?
@@matiasmaatta4809 Valtion budjetista. Pahoittelut epäselvästä termistä. Ongelma tietysti on, että tulovero on käsitteenä niin sekava, että se voidaan tulkita jonnekin 2-40 miljardin euron välille. Mun ajatus siis on, että keskeisesti tulonhankintaan liittyvän verotuksen alentaminen ja poistaminen on strateginen tavoite. Ensisijaisesti pitäisi ajaa se vanha progressiivisen tulovero (valtion ansiotulovero) nollaan, sitten jatkaa yhteisöverolla ja pääomatuloverotuksen keventämisellä. budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2023&lang=fi&maindoc=/2023/aky/aky.xml&id=/2023/aky/YksityiskohtaisetPerustelut/11/01/01.html
EIhän se nolla tulovero auta paskaakaan jos ei makseta palkkaa joka ei riitä kattamaan inhimillisen elämän kannalta tarpeellisia menoja, tai niitä töitä ei yksinkertaisesti ole kun työnantajat vaativat mahdottomia ja kun hiljaista syrjintää suomessa saa harjoittaa työttömiä ja ikääntyneitä kohtaan. Sipilän kaudella saatiin tempputyöllistämisellä ja tilastoita vääristämällä ``luvut nousuun ja plussalle´´ uhkailun siivittämällä pakkolailla, puhumattakaan muista kyseenalaisista ja paikoin laittomista toimista joilla laitettiin ``taseet töihin``.
Niin Sipilän kaudella yli 20 miljardia alijäämäinen talous saatiin melkeen tasapainoon kunnes Marinin hallitus tuhos kaiken ja nyt alijäämää on tuplasti enemmän. Eli ilman Marinin luomaa velkahelvettiä tällä tulevalla kaudella ei olisi tarvinut sopeuttaa yli varojen elämisen takia mutta kiitos Marinin nyt tarvitaan kaks kertaa kovemmat leikkaukset mitä Sipilän aikaan
Lisäksi Sipilän kaudella työllisyys kasvoi ja tehdyt työtunnit lisääntyi, toisin kuin Marinin kaudella työllisyys ei ole noussut, Marinin hallitus hylkäsi valtionvarainministeriön käyttämän matematiikan ja korvasi sen omallaan. Marinin kaudella täyttä päivää tekevät muutettiin osa-aikaisiksi että työllisyys näyttäisi lisääntyneen vaikka todellisuudessa tehdyt työtunnit eivät ole lisääntyneet. Ja Marinin hallitus purki Sipilän kauden aktiivimallin ja otti käyttöön oman tismalleen samanlaisen aktiivimallin.
@@villeveikko1 sipilän mallissa ei ollut armoa työttömälle koska siinä ei otettu huomioon paikkakuntakohtaisia eroja ja siinä oli saanut täyden karenssin oli onnistumisen puute sitten itsestään kiinni tai ei.Sipilän hallitus samanlailla vääristi tilastoja ja pyrki luomaan vääristynyttä kuvaa tilanteesta,sipilän hallituks leikkasi perusturvaa,opintoturvaa ja samalla möi valtionomisteisen yhtiöden osakkeita ohi laillisen marssijärjestyksen kavereille ja tuttaville ja samalla järjesti rahat vielä eduskunnan päätäntävallan ulkopuolelle. Sivistysvaltiossa sipilä istuisi tuomiota petoksesta,mutta koska kansanedustaja nauttii rikosoikeudellista koskemattomuutta näin ei ole.
@@villeveikko1 Sipilän hallituskaudella ei tullut massiivista pandemiaa joka pisti mailmantalouden ja järjestyksen polvilleen marinin kaudella tuli ja marin teki sen saman työnmitä muutkin jakoi elvytysrahaa jokaiselle varakkaalle joka kynnelle kykeni ja silti itkettiin että väärin elvytetty, hyvähän se nyt on huutaa velkahelvettiä esiin kun aiemmin huudettiin että meiltä loppuu rahat,kokotänä aikana tavallinen potunsyöjä on hyppinyt renkaiden ja sirkuksien läpi mukisematta ja käynyt töissä. asioihin voisi perehtyä enemmän ennen kuin tulee huutelemaan.
Työtä tehdään vähemmän kun maksetaan paskoja palkkoja, suhteessa työnkuvaan. Minun veroprosentti 35000 tulorajalla on 17% ei se nyt kovin kova ole. Kun veroja poistellaan, se näkyy sitten ihan kaikessa, kun sitä rahaa ruvetaan muualta repimään, kaikki kallistuu ja julkiset palvelut huononee.
@@TereSammallahti Jep. Aina sopivasti unohdetaan että työnantaja maksaa joka palkasta työnantajamasua valtiolle joka on vero. Oma kokonaisvero on noin 49% 55 tuhannen tuloista. On siinä kiva talkoilla joka toinen tunti valtiolle. Toki sillä rahalla saan edullisen sairaanhoidon jne. mutta olisin mieluummin itse määrittämässä vakutuuksilla minkälaista hoitoa tahdon saada. Sama asia on tämä eläkevakuusmaksu jota pakkoperitään palkasta...tahtoisin itse sijoittaa omat eläkerahat järkevämmin ja tuottavammin kun valtio.
Kun vaalit on käyty ja Kok on suurin ja kaunein. Onko SDP lähempänä sydäntä, vaikka se ei suostu verotuksen alentamiseen. Onko PS lähempänä. Sillähän on valmiina mistä otetaan puuttuvat miljardit .. kehitysavusta. Kehitysavun voisi muuttaa vapaaehtoiseksi .
Ranskan alkoholiverotus vaikutti suomen taiteeseen. Verotus oli kevyempää yrttiviinoille. Suomalaiset taiteilijat kävivät ranskassa ottamassa vaikutteita ja köyhinä joivat absinttia, joka aiheutti yliannoksina hallusinaatioita.
En ihan päässyt kärryille mikä tässä oli se yhteys työttömyyden ja erittäin hyvätuloisten ihmisten veroprosentissa. Eikai kukaan työtön ihminen ole menemättä töihin sen takia että erittäin hyvätuloisilla ihmisillä on korkea veroprosentti? Toki sen ymmärrän että jo valmiiksi töissä oleva ihminen ei ole välttämättä niin motivoitunut ottamaan lisää tunteja tai vastuuta, koska tulot nousee suhteessa vähemmän. Mutta eikö tämäkin vain tarkoita, että yrityksen pitää palkata useampi ihminen tekemään se sama työmäärä, eli työttömyys vähenee?
Kun tässä asiaa pohdin kuinka tämä toisi enemmän työtä niin. Firmat olisivat kannattavempia kun työntekijät ovat motivoituneita tekemään työtä enemmän,keksimään ideoita ja ottamaan lisää vastuuta yrityksissä, tämä tekee näistä kannattavempia, mikä lisää kasvua mikä tarkoittaa uusia työpaikkoja. Tämä myös vähentää yrittäjien verosuunnittelua kun voi järkevämmin nostaa palkkaa itselleen. Se myös että kun työtä tekeville ja yrittäjille jäisi enemmän rahaa käyttöön tarkoittaa kulutuksen lisääntymistä mikä vaikuttaa myös positiivisesti kaikkeen ympärillään. Tämä on omiaan luomaan uutta yritystoimintaa ja työtä näistä.
Meillä on työvoimapula monella korkeasti koulutetulla alalla. Jos riistoverotuksella tuhotaan työnteon kannustimet, niin tässä tilanteessa ei tule lisää työpaikkoja vaan jää työtä tekemättä, eikä se ole kenenkään etu. Mutta työttömyyden suhteen kyse on siitä, että kun verottaja vie liikaa välistä ja tulonsiirrot on valtava, niin töihin ei kannata lähteä.
Miten yksinkertaisen saa kaksinkertaiseksi ?. Vastaus kuuluu : ei sitä saa. Tulonsiirto on tuloerojen kompensaatio. Progressio on sama. Kukaan ei pysty olemaan hyödyllisempi yhteiskunnalle 1000 kertaa toista enemmän. Silti näemme sellaisia tuloeroja. Meillä on hunajapurkkijengiä joille todellinen työ on vierasta, semmonen missä menee terveys ja mistä saa huonoa palkkaa silloin kun saa kk kerrallaan olla jollain hommissa. Tietysti itsepetos tekee rohkeaksi. Tosiasiat on silti niin että lasketaan tasaveroja ja nostetaan progressioita Eikö juu !
En koska mitä saa jos 200 idioottia voi elättää avustajineen kerro miksi "kansankusettajia" tienaa vuodessa vain puolessa vuodessa vuoden ansiot kerro miksi porvari hallitusksen aktiivimalli tunti töitä viikossa ja työllisyys nousee? Kerros miksi katainesen hallitus möi fortumin sähkönsiirron ulkomaalaisille sijoittajille paljonko tulee veroja tästä fantastisesta myynnistä veroeuroja? Miksi kokoomus ei ole 30 vuodessa saanut aikaan kuin velkaa?
@@TereSammallahti No mutta kerro miksi Suomen tiestö on rapakunnossa murenee alta 8 miljardia vuodessa kerätään autoilijoilta veroja mihin se häviää? Nyt kun näin viisas kokoomuslainen on paikalla miten on mahdollista saada vielä miljardin korjaus velka? Ihan mielenkiinolla odotan vastausta.
Ehkä kunnon palkkan maksaminen voisi olla parempi idea,ei ku niin...sehän olisi kumartelua ay-liikkeelle eikä meidän rikkaat rakkaat oligarkimme saisi enään pääomaa työstä. Pääoma syntyy työstä,ei tyhjiöstä. Tämän takia porvaristo yrittää kieltää ay-liikkeen lakkoilun.
Marin haluaa korottaa veroja niin miksei se alottanu Kojamosta ja AY-liikkeistä ja poistanu niiden veronkiertoa? AY-liikkeet, Kojamo ja eläkeyhtiöt on tän maan suurimpia verovälttelijöitä
SUOMI: asukkaita noin 5,5 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 723.000. SVEITSI: asukkaita 8,57 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 265.000. No ei ihme, että Sveitsi pärjää 10% tuloveroprosentilla.
"Mutta kun me saadaan näillä verorahoilla se HYVINVOINTIVALTIO." Mutta kun ei ole saatu, ihmiset hädässä, suorastaan kusessa eikä ahkera työntekokaan enää auta. Hyvä Tere kun tuot tosiasiat perusteellisesti esille.
Hyvinvointivaltio nykyisin=valtio ja ihmiset voivat huonosti, kannattaa kuopata koko sana samantien
Näinpä. Itse näen tälle useammankin syyn, mutta suurin lienee julkisen sektorin taipumus paisua. Se on lähes luonnonlaki, niin kuin painovoima. Liittyviä syitä ovat mm. julkisen sektorin tehottomuus ja sen paikkailuyritykset yksityisten firmojen kautta, joiden päätehtävä on tehdä rahaa omistajilleen. Vähemmän liittyviä syitä mm. eläkeponzi, jonka riskit alkavat laueta suurten ikäluokkien vanhentessa.
@@koolkoo111 Suurten ikäluokkien vanhetessa... Suuriksi ikäluokiksi kutsutaan vuosina 1945-50 syntyneitä, eli nuorimmatkin ovat jo yli 70 vuotiaita. Keskimäärin siis jäljellä olevilla on ehkä 5 vuotta elinaikaa, ja tähän mennessä on jo melkoinen joukko poistunutkin. Ja loputkin poistuu muutamien vuosien kuluessa. Sitä paitsi he ovat aikanaan maksaneet työeläkemaksuina työeläkkeensä. Ja mitä tulee vielä tuohon "pommiin" niin kaikki nykyiset ja eläkkeelle tulevien eläkkeet pystyttäisiin maksamaan 5-7 vuotta, vaikka kaikki eläkemaksut lopetettaisiin saman tien. Niitä ei tietenkään lopeteta. Ja eläkerahastoihin on käytännössä joka vuosi mennyt rahaa enemmän kuin sinne on maksettu ulos, siitäkin huolimatta, että ne suuret ikäluokat ovat jo kauan olleet eläkkeellä. Mitään eläkepommia ei siis ole tulossa muutakun tarkoitushakuisessa poliittisessa puheessa. Toki jos elinajan noustessa ei mitään tehdä, niin jossakin vaiheessa tulisi ongelma. Tuohon ongelmaan on tosin myös helppo ratkaisu: eläkeiän nosto. Kun työssäoloaikaa (eli eläkeikää) lisätään siten, että keskimääräinen eläkkeelläoloaika on sopivassa suhteessa, niin mitään ongelmia ei työeläkkeiden osalta ole olemassa.
Loppukin jutustasi on aika tuubaa, mutta ei jaksa nyt kaikkeen puuttua.
Muutenkin tuntuu järjettömältä että mitä enemmän tekee töitä, sitä suurempi on veroprosentti. Työn tekemisestä ei pitäisi rangaista, sen pitäisi olla palkitsevaa.
Aivan ja mitä luulet kun prosentin lasketaan työverotusta mistä se vero kerätään? Mitä luulet jos tämä idiootti pääsee suomen kalleimpaan sirkukseen mikä muuttuu?
Kiitti tästä!
Ukko on kyllä järkioikeiston kasvot, toivottavasti tulevaisuudessa myös järkikokoomuksen..
Jos kaikki kokoomuksessa olis terejä niin PS olis pienpuolue
kiitos ,nyt oli niin selkeä rautalankamalli että pitäisi kaikkien ymmärtää.
Itelläki ois halua tehdä enemmän töitä. Ei kannata ku menee sit 50% muiden elättämiseen!
Nyt oli hyvä video. 5/5. Toivottavasti jokainen uudellamaalla asuva joka tämän videon näkee käy sunnuntaina äänestämässä sinut eduskuntaan.
Kävin jo.
Videossa kuvataan hyvin mitä lähtökohtaisesti kovalla verotuksella saavutetaan ja annoit hyvin konkreettista näyttöä siitä, että verottaminen ei ole kannattavaa yhteiskunnallista kehittämistä, sillä se tekee suuressa kuvassa ihmisistä passiivisia kehitykselle, työnteolle, yrittämiselle, sijoittamiselle ja tulevaisuuden suunnitelmille. Toivottavasti tähän holhousyhteiskuntaan tulisi muutosta pikkuhiljaa, koska isossa kuvassa ihmiset osaavat kantaa vastuun omista asioistaan. Valtion tehtävä on pitää käsissä omat ydintehtävät ja sen on oltava ketterä kehittymään, sosialismin avulla ollaan onnistuttu lihomaan massiiviseksi ja kangistuttu paikalleen. Ihmisille enemmän ja valtiolle vähemmän!
Meidän hyvinvointivaltio ja maailman onnellisimmat ihmiset.. Olen monesti jo miettinyt siirtymistä toiseen maahan missä rikastuminen on vaihtoehto.
Kokonais veroaste pitäisi saada alas, jos palkka tulee puhtaana lapaan niin sitten tavarat ym. olisi verotettu tappiin, porukoilla olisi rahaa mutta kukaan ei ostaisi juuri mitään ja sitten ei olisi työpaikkoja.
Juuri työnteon verotusta pitää laskea joka kannustaa työntekoon.
esim. eri alojen lakot nostavat palkkoja vain joillakin senteille ja nettohyödyt siitä ei ole työntekijälle suuret tai voi olla täysin olematon, koska verotus vie palkasta kaiken ostovoiman ensiksi palkasta jonka jälkeen kaikesta elämiseen (asuminen, sähkö, ruoka...) ja työntekemiseen tarvittavista asioista (kulkuneuvot, polttoaineet...).
Lisäksi pitäisi muuttaa sitä, jos haluaa koittaa uutta työtä vaikka uudelta alalta tai työpaikassa josta ei ole aivan satavarma vihtyisikö siellä tai sopiiko työ sinulle, niin koeajalla irtisanoutumisesta ei seuraisi 3kk:n karenssia. Minulta lähti poliittisten koronatoimien takia työpaikka alta ja hain itsenäisesti uutta työtä ja pääsin työpaikkaan uudelta alalta joka ei todellakaan sopinut minulle ja irtisanoin itseni koeajalla. No tästä oma-alotteisesta kokeilusta minut palkittiin 3kk:n karensilla.
Karenssit pitäisi poistaa, ehdottomasti. Ansiosidonnaista lyhyemmäksi ja karenssi veks.
Karenssien kokonaan poistaminen nostaisi kynnystä ihmisen itsehakeutua mielekkääseen työhön tai ruveta hoitamaan puutteellista terveyttään, ja parantaisi tilannetta huomattavasti.
@@TereSammallahti ansiosidonnainen pitäisi siirtää täysin kassojen rahoittamaksi ja hallitsemaksi, jos niillä rahaa on niin maksakoot vaiikka 10v, ei valtion tarvitse siihen käsiään sotkea. Mieluummin nopeuttaa irtisanomisajan kasvua niin että 1v = 1kk irtisanomisaikaa, ts. 6 vuoden jälkeen irtisanomisaika on se 6kk maksimi (mihin nykyään kestää sen 12 vuotta). Ei tuohon edes tarvi päälle ansiosidonnaista kun suurimmalla osalla olisi se 3+kk etukäteisvaroitus ja aikaa hankkia uusi työpaikka.
Ihan sama kun ikkunoissa ja tiilissä Esim eräässäkin tuloluokassa, kannattaa ennemmin tehdä puolikasta päivää tukien kanssa saa saman rahan tai enemmän kuin täyttä päivää töitä tekemällä. Lisäksi jää puolet enemmän aikaa itselle ja perheelle.Kun töissä käynti ei periaatteessa edes kannata. Enemmän vapaa aikaa samalla rahalla, miksi siis edes tehdä enemmän töitä kun verottaja vie, ja tuet tippuu? WTF !! Vasemmisto osa-aikatyön omapuolue, täyttä työpäivää vastaan!! Tee sinäkin puolet vähemmän näin Suomi lähtee nousuun!!
Olet oikeilla jäljillä, mutta tuotteiden ja palvelun tuottamiseen tarvitaan työn lisäksi pääomaa. Pääoman verotus pitäisi siis myös saada nollaan. Kuten nimikin sanoo niin tuotantoa (työ+pääoma) ei kannata verottaa, koska se tuottaa hyvinvointia. Kuluttamista sen sijaan voidaan verottaa epäsuorilla veroilla. Epäsuorilla veroilla on se hyvä puoli, ettei niitä voi nostaa miten paljon huvittaa. Jos esim. alv-prosentti määrätään liian korkeaksi niin kokonaistuotto pienenee.
Hyvä video täyttä totta 👍
Tere -klooneja tarvitaan muihinkin vaalipiireihin.
Työn verotus pitää ajaa mahdollisimman alas,jolloin astovoima kasvaa.
Kun vaan ei erehdytä kasvattamaan arvolisäveroa tai varainsiirtoveroa. Sitten ei enää olekaan ostovoimaa tai työn perässä muuttoa. Jos on nytkään.
Tämä on kyllä niin totta... Kyllä ihmiset tekis enemmän töitä jos verotus olis järkevämpi... Itse ole osa aika töissä teen vaan sen verran töitä että pärjään jos tekee enemmän niin maksat isommalla prosentilla..
Mulla on vielä parempi idea....laitetaan verot kokonaan valtion maksettavaksi!
Vielä parempi ehdotus poliitikot taloudelliseen vastuuseen teoista, koko henkilökohtaisella omaisuudellaansa, koskien tietty rahaa tilillä, kaikkia maailman osakkeita, sekä kiinteistöjä, maata, metsää ja kryptoja. Kaikki mitä omistat ja sotket taloutta poliitiikka urallasi tai tekemättä mitään järkevää määritellään pantattaviksi tai otetaan sinulta pois, koska tyhmästä päästä vaikka olisi kuinka kiva ja filmaattinen persoonana kameroitten edessä ja oikein ihqun lutunenkin, niin tyhmyydestä sakotetaan ja kunnolla oikein isän kautta. tyhmästä ihmisestä vallanpitäjistä täytyy päästä eroon ja mieluummin heti eikä huomenna.
Ois hauska kokeilu että tuloverot nolliin ja sen jälkeen nähdä demarin ilme kun kaikilla alkaa menemään paremmin elämässä ja onkin yhtäkkiä varaa myös harrastaa jotain.
USAn malliin. Siellä on kenellä on isot talot palvelijoineen. Keskiluokkaa alemmaksi ei sit kannattas jäädä.😅
@@petskup4 Suomessa taas ihmiset putoaa jatkuvasti alemmas tällä jatkuvalla köyhdyttämisellä. Mieluummin pidän rahat itselläni ja päätän mihin ne käytän kuin annan rahat demareille jotka työntää ne kaiken maailman turhiin virkoihin ja palveluihin joita en edes tarvitse.
Sillon olis hauska nähdä kokkareen ilme, kun rahaa kuluukin enemmän päiväkotimaksuihin, julkiseen liikenteeseen, terveydenhoitoon, yms ja käteen jääkin paljo vähemmän käteen
Talouskasvu tulee lähes yksinomaan kulutuksesta. Miten kukaan voi kuluttaa rahojaan jos demari kerää erinäisin veroin yli 50℅ pois sun ostovoimasta? Toisella puoliskolla sitten maksat ruoat, matkustamisen, talolainat tai vuokran yms pakolliset menot. Kuluttamiseen ei jää rahaa nykyinflaatiolla ja talous onkin polkenut paikallaan viimeiset 10 vuotta. Päiväkotimaksukin on sen 300e kuussa ja näillä koiran palkoilla kaiken muun kulun jälkeen tuo on iso raha. PS. Täällä pohjoisessa ei ole toimivaa julkista liikennettä. Ja terveydenhuollossa saa käydä tätä menoa 100km päässä. Palvelut eivät vastaa nousevaa verotasoa enää lainkaan.
@@Zanderman2000 voitashan me pelata jenkkiläistä rulettia, jossa palkasta jää enemmän käteen mutta kappas kehveliä kun yksi sairastuminen iskee niin joudut kadulle. Tää jenkkiläinen ruletti on onnistunu viemää hyvinkin koulutetut tyypit sillan alle.
5/5 👍
Jos Vihreiltä ja Vasemmistolta kysytään, tulovero voisi olla vaikka 100% ja töitä tehtäisiin kolhooseissa... Rahat laitettaisiin "yhteiseen" hyvään...
Nyt kun vassarilta kysyit niin ei voisi. Tulovero voidaan laittaa vaikka nollille. Yritysveronki voi laittaa nollille, kunhan pääomavero nostetaan korkeelle. Ei ongelmana ole se, että tienaa työstä vaan ne pääomat, jotka kasautuu harvoille ja joita kerrytetään.
@@kalmarii ja luulet ettei monet keplottelis niitä rahoja tuloksi sen jälkeen 😂
@@kalmarii Tuossa politiikassa tulee ongelmaksi se, että se ei erottele kuka on miljonääri ja kuka koko ikänsä salkkua varovaisesti kasvattanut perus duunari. Jos elantosi ei ole punaisen käden varassa, saat keppiä. Vasemmistopolitiikka nojaa hyvin pitkälti naapurikateuteen: "mulla menee huonosti, niin sulla pitää mennä huonommin". Huono-osaisia meillä tulee aina riittämään, koska ihmisellä on yksilönvapaus tehdä paskoja valintoja.
Meillä on aivan hemmetisti rahaa valtion kirstussa, mutta se on priorisoitu ihan päin peetä tuottamalla palveluita ja hankkeita, mitkä eivät valtiolle kuulu. Eriarvoisuus kipataan rikkaiden niskaan. Suomessa jaettiin puhtaasti omistavalle luokalle(eli omistajat, jotka eivät tee yhtiössä töitä) osinkoja 1,2 miljardin edestä vuonna 2020. Keski-Euroopan taloremppoja Suomen valtio avusti 8 miljardilla. Wääää porvari sikojen syy wäääää. Tuolla 8 miljardilla olisi aika monta asiaa korjattu täällä kotonakin. Jollakin mentaaliakrobatialla vasemmistolaiset saivat asian käännettyä omassa päässään muotoon "italialaisten ikkunaremontit hyödyttää meitä".
Ylellä tais olla se joku artikkeli missä pystyit vapaavalintaisesti leikkaamaan eri kohteista jotta saisit 6 miljardia säästettyä.
Mietin vaan pienessä mielessäni että miks ne leikkauskohteet oli tasoa köyhät/vanhukset/opiskelijat ja nimenomaan vaan ja ainoastaan nää vaihtoehdot, eikä esimerkiksi tämä Teren ehdottama julkisten menojen leikkaus josta saatais kevyesti se 10 miljardia vähintään säästettyä. Miksi meille luodaan mielikuvaa että rahaa saadaan säästettyä vain ja ainoastaan sillä että joku joutuu kärsimään?
Lisäksi vielä ihmettelin sitä että mistä hatusta ne luvut on vedetty, kun näitä vastaavia laskureita oli muutamassa eri lähteessä ja numerot vaihteli.
Selkeää mielikuvavaikuttamista nuo. Ei mitään muuta.
Mitään mistään tietämättä, oma näkemykseni on seuraava:
Tuloveron reilu laskeminen johtaisi luultavasti verotulojen siirtämiseen alviin ja muihin lisäveroihin kulutussektorilla, koska valtio tahtoo ja tarvitsee rahansa loppupäässä. Tämä jälleen entisöisi ostovoiman Suomen sisäisesti, kun taas ulkomailla Suomen kansalaisilla olisi verrattavasti enemmän ostovoimaa, eli saataaisiin yhä enemmän ohjattua Suomalaisten rahat ulkomaille oman talouden tukemisen sijasta.
Korjatkaa jos olen väärässä.
Olet oikeassa vain sillä oletuksella, ettei julkisia menoja leikata. Tietysti niitä pitää leikata.
Niin tässä se virhe on ku ei edes ajatella karsia menoja. Ei valtion tarvitse ryöstää kansaa näin paljoa koska faktaa on se että verotus on yks merkittävä syy siihen ettei suomalaiset vaurastu.
Ja jos nykyisetkään verotulot ei riitä valtion molokin kidan täyttämiseen niin tietenkään ei ole varaa alentaa veroja ennen ku menoja on karsittu
Mutta kun Tanskassakin maksetaan enemmän veroja.
Ihan asiaa videossa, 4 vuotta vaan liian lyhyt aika saada muutoksia paalutettua tukevasti. Seuraava hallitus tuhoaa sitten taas kaiken hyvän perustan, kuten kävi Sipilän jälkeisenä aikana.
Tuohon verotukseen on saatava jokin järki, mutta myös polttoaineisiin. Tämän hetken polttoaineiden hinnoilla ei yksinkertaisesti kannata enää käydä etempänä töissä. Kannattaa ennemmin jäädä kotiin loisimaan ja maksattaa yhteiskunnalla eläminen.
Suomessa oli aikoinaan savupiippuvero. Tästä syystä pitkissä taloissa piippuja yhdisteltiin ullakolla. Verottaja laski vain katon ulkopuolella näkyvät piiput.
Tosin jos olisi ollut viisaita päättäjiä niin ei oltais kusessa Talous
Kataisen ministerivuosien tulos: 47 miljardia euroa velkaa
Kataisen ministerivuosina kansantuote ja tuottavuus polkivat paikallaan, mutta velka paisui
TILAAJILLE
Juha-Pekka Raeste HS
11.4.2014 2:00 | Päivitetty 11.4.2014 8:07
Pääministeri Jyrki Katainen (kok) ilmoitti lauantai-iltana, että hänen pääministerikautensa loppuu kesäkuussa puolueen valittua uuden puheenjohtajan hänen tilalleen.
Moni hallituspuolueen puheenjohtaja kehui Kataista hänen kärsivällisestä ja sopua rakentavasta työstään pääministerinä. Mutta millainen on Kataisen ministerikausi kansantalouden numeroiden valossa?
Tulovero nollaan, tuontitullit ja kotimainen tuotanto vähemmälle verolle. Kiinan tuotteet voi tullilla tukahduttaa ihan ympäristö ja moraalisita syistä.
Ite olinkin jo ideoinut että sitten kun valmistuisin niin optimoisin verotuksen ja tekisisin 30 tuntista työviikkoa kun neljästä tonnista tarvii maksaa niin saatanasti veroa.
Kun otetaan tähän yhtälöön vielä työperäinen maahanmuutto, niin johan näyttää hyvältä. Heillä vero on usein miinusmerkkistä tulonsiirroista johtuen, joten ovat varmasti kaikkein ahkerimpia. Toki veroaste on liian korkea, mutta nollavero menee jo pahasti vappusatasen puolelle.
Työperäisen maahanmuuton järjestelmäkin pitää korjata niin, että se hyödyttää kaikissa tapauksissa myös Suomea. Ei se liity tähän sinällään mitenkään. Esitän tuloveron poistoa pitkällä aikavälillä, visiona siitä, miten pitäisi olla. Eli jos tulee ylijäämää, se ohjataan työn verotuksen alentamiseen. Ylijäämä saadaan taas leikkaamalla julkisia menoja ja työmarkkinauudistuksilla (lisää työtä).
Vaikka teren kanssa yleisesti asioista samoilla linjoilla, niin vaikka tää 0 tulovero ois vaan visio, pitäs silti olla varovainen niitten kertomisessa. Nakertaa turhaan uskottavuutta. Verotusta pitää kyllä saada kevennettyä, se on selvää.
Verotuksen laskeminen pitää olla itseisarvo.
@@villeveikko1 Miksi?
Hyvä video. Oon pohtinut sitä, mitä Sarasvuo heitti kun kävi Keskusteluohjelman vieraana. Eli jos kokoomus/liberaalipuolue hoitais talousasiat, vasemmistolle jäisi sosiaali- ja ympäristöpoliittiset asiat. Toimisko tämänkaltainen järjestely missään maailman ajassa. Onhan tässä myös modernismi / postmodernismi / metamodernismi - katsantokanta.
Eiköhän sitä Kataisen sekametelihallituksessa jo kokeiltu - ei toiminut.
Mikä on tere tuo tunnusbiisi kuka esittää?muutkin voi sanoo jos tietää.
3:25 miksi... Kun pm SM kehuu, että hallitus saanut työllisyysasteen kohoamaan ennätyksellisen korkealle, niin MIKSI kukaan ei laita sille jauhoja suuhun?? Onko tässä ollut keskustelijoiden varovaisuutta, ettei some-julkkista saa nolostuttaa, vai toimittajien ammattitaidottomuutta. Vai yliarvioivatko keskustelijat katsojia/kuulijoita ja luulevat että heidän huomautus ("1 tunti työtä viikossa tekee ihmisestä työllisen") menee äänestäjälle perille.
Muistelen että jo pari vuotta sitten Halla-aho olisi eduskunnan kyselytunnilla ottanut esiin "tilastokikkailun". Siihen ei silloin media tarttunut ....
Älytön ajatus. Sori, menetit juuri yhden äänen. Ainakin.
vooitais lopettaa tämmöin muka hyvinvointi valtiona leikkiminen ja laittaa sit samantien kaikki verotus nolliin ja lakkauttaa kaikki koulut yms. niin eiköhän kaikki ala tekemään töitä. Harmi ettei sen jälkeen varmaan täälä olis töitäkään jos tuohon vertausk uvaan on luottamista.
Jos tuo logiikka pitäs kutinsa, niin metsästäjäkeräilijät ja nyky alkuasukkaat tuskin pääsisivät vähemmällä tuntimäärällä. Niiltä puuttuu verojen lisäksi väestönosa joka elää toisten työn hyödyllä ja kun aikaa jää, väittää ettei oo kivaa, kun joutuu toisten työllä tehdystä hyödystä maksamaan veroja. Tavallinen työ ja siitä maksettava vero ei estä työtä. Ja tuo valtion omistusten kavereille myyminen on samaa yhteisen hyödyn pelaamista niiden taskuun joilla on jo liikaa. Miten siinä hyvinvoinnille lopulta käy jos muutama omistaa kaiken. Sama se sille on montako ontuvaa vertauskuvaa siihen esittää talot ja työt on eri asioita. Työtä tehdään paljon muunkin takia kuin rahan. Se on ihminen sellainen sosiaalinen ja puuhakas olento joka toteuttaa itseään. Toiset on vain keskittyneet rahaan. Sitä on riittävästi kaikkien hyvinvointiin jos halutaan.pitäis kait joskus miettiä sitäkin mitä nämä hyvinvointi ja kansaivälinenkilpailukyky yms tarkoittaa. Fortum sössökaupoillaan poltti miljardeja valtionkin rahaa ja bonuksia jaellaan. Siinä niitä rikottuja ikkunoita saa muurailla umpeen ilman verojakin. Tsemppiä noihin poliittisiin sydeemeihin T Money for Nothing.
Sen lisäksi kun puhutaan työntekoon käytetystä ajasta. Kun tekniikka kehittyy lyhenee ihmisen tekemä työtuntien määrä. Ja kun kulutus ei kasva samaa tahtia. Siitä seuraa , ettei tekemistä piisaa jokaiselle. 100 000 uutta työpaikkaa suomeen. On muka tavoite. Kysymys kuuluu missä on olemassa se mikämikämaa joka kuluttaa Suomen lisä tuotannon. Jokainen valtio pyrkii myymään enemmän, mitä ostaa. Ja investoidakkin tarvis jos työpaikkoja luodaan. Tilastoja voi tietysti kikkailla. Se ei tuo hyvinvointia. Sitten on viel tämä NAIRU-teoria jonka mukaan työllisyyttä ei voida pitkän aikavälin tasapainossa kasvattaa ilman, että inflaatio kiihtyisi samanaikaisesti. Miksi siis investoida jemmaamansa jos samalla menettää mahdollisuuden kiristää työntekijöitä potkuilla. Tilanne on omistajan kannalta parempi jos 20 % on kortistossa. Jos kaikki on töissä menee momentumi ja inflaatio kiihtyy. Siksi jään mielenkiinnolla seuraamaan kokoomuksen koottuja selityksiä miksi kakusta ei taaskaan ihan riitä jaettavaa.
Mielestäni tasavero olis jo melkein yhtä hyvä kuin nollavero. Ja perustulo pohjalle, kaikille sama tuloista riippumatta. Näin saadaan ilman kannustinloukkuja toimiva sosiaaliturva ja enemmän töitä tekemään kannustava järjestelmä tilanteesta riippumatta.
No, se että olisi perustulo, tarkoittaisi jo suoraan sitä että ei ole tasavero, siis siinä mielessä että kaikilta menisi tuloista riippumatta yhtä suuri prosentuaalinen osuus veroihin. Joten olet ristiriitainen itsesi kanssa.
Marginaalivero ei kyllä työllisyysasteeseen vaikuta pätkän vertaa. Saattaa vaikuttaa tehtyihin tunteihin, kuten itsellänikin, mutta ei työllisten määrään. Työllisten määrää voidaan parantaa mm. antamalla alle 20 hengen yrityksille oikeus erottaa porukkaa ilman syytä. Ja toisaalta vähentämällä (osa-aika) työllistymisen riskejä työntekijälle vaihtamalla työttömyyskorvaus kansalaispalkkaan, samalla voidaan lakkauttaa monia tukimuotoja, mutta toki tuo kansalaispalkka pitäisi yli minimiverorajan tienaavilta verottaa pois. Nämä kaksi muutosta antaisivat myös paremmat mahdollisuudet niin nuorille kuin pitkäaikaistyöttömillekin saada edes jonkinlaista työtä ja saada ura käyntiin.
Kansalaispalkan verotuksesta: esim. 42% tasavero aina sinne (olikohan 16000/v) minimirajaan ja se siitä lähtisi tippumaan (!) tulojen kasvaessa kunnes jossain vaiheessa kääntyisi taas nousuun. Toisin sanoen verotus olisi progressiivisesti kasvavan sijaan U-käyrän muotoinen.
Puhuinkin videolla työtunneista. Irtisanomissuojan poistamista ja TES yleissitovuudesta luopumista olenkin jo esittänyt aikaisemmilla videoilla. Kaikki hyvät keinot tarvitaan tietysti.
@@TereSammallahti "marginaaliveroprosentti on tuommoiset vajaa 60%, ja tää näkyy selkeästi myös Suomen työllisyysasteessa"
En ole marginaaliveroprosentin alentamista vastaan, ei (lisä)tuloista valtion pitäisi koskaan yli 50% ottaa, mutta ei se työllisyysasteeseen vaikuta. Mutta juu, työllisyys kasvaa kun työllistämisen ja työllistymisen riskit ovat pienet JA hyödyt edes kohtalaiset.
@@defeqel6537 Jos hifistellään ni kyllä marginaaliveron laskukin, vähänkin pitkällä aikavälillä (1-2 vuotta), vaikuttaa myös työllisyysasteeseen. Kuten kaikki työnverotuksen alentamiset..
Ehtona on toki se, että etuuksia leikataan samalla mutta se kait on itsestäänselvyys.
@@esariekki7454 Miten yli 150k vuodessa tienaavan pienempi verotus 2 vuoden aikajänteellä lisää työllisten määrää (150k koska sitä käsiteltiin videolla)?
Etuuksien leikkaaminen on ihan eri keskustelu ja se todennäköisesti vaikuttaisi ihan itsenäisesti, ilman muutoksia tuloveroon. Sillä olisi todennäköisesti myös sivuvaikutuksia.
Tere, nyt kun on todennäköistä että Kokoomuksella on enemmän vaikutusvaltaa tulevalla kaudella, niin pyytäisin että "työllisyyden" määritelmä korjattaisiin työllisyysastetta laskettaessa ja alettaisiin puhua "täystyöllisestä".
Henkilö, joka tulee toimeen omalla, työstään ansaitsemalla palkallaan, on TÄYSTYÖLLINEN.
Henkilö, joka ei saa palkkatuloja, tai joutuu nostamaan valtion tukia palkan lisäksi elääkseen, EI OLE TÄYSTYÖLLINEN.
Eli ajatuksena olisi laskea vain niiden ihmisten osuus jotka eivät kuormita julkista taloutta kun lasketaan työllisyysaste. Muuten hämäämme itseämme.
Yksi keino korjata työllisyysastetta tässä laskennassa, on asteittain purkaa tukijärjestelmiä, jotka keinotekoisesti aiheuttavat korkeita markkinahintoja.
Esimerkkinä asumistuki. Asteittainen purku sen vuoksi, että markkinahintojen tulee laskea samalla, tai ennen, kuin tukia vähennetään.
Perusperiaatteena on, että omalla täyspäiväisellä työllään pitää voida tulla toimeen ilman valtion (eli muiden veronmaksajien) almuja.
Tämä vain yhtenä esimerkkinä.
Työllisyysasteen nousu kun ei merkkaa uusia työpaikkoja ja enemmän työntekijöitä . Tietänet Sammallahti kuinka työllisyysaste lasketaan,joten kerro se myöskin.
SUOMI: asukkaita noin 5,5 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 723.000. SVEITSI: asukkaita 8,57 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 265.000. No ei ihme, että Sveitsi pärjää 10% tuloveroprosentilla.
Seuraavalla videolla esität sitten miten työpaikkoja saadaan syntymään lisää, jotta vähemmän verotettavat pääsevät ansaitsemaan. Ensimmäisen ja toisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen ja tuottamattoman laiskurin ulosheitto jotenkin helpommaksi koeajan jälkeen.
Moikka! Itse asiassa olen viime videoilla esittänytkin niitä keinoja. Pähkinänkuoressa: Perustilimalli ja TE-byrokratia veks, työn verotuksen alentaminen, tulonsiirtojen leikkaaminen, Tanskan Flexicurity-malli.
Meillähän on monilla aloilla massiivinen työvoimapula jo nyt. Nimim. Kokemusta on.
@@TereSammallahti TE systeemihän nyt siirtyi kunnille eli hyvinvointialueille hoidettavaksi, joten luulen jonkinlaista tolkkua siihen tulevan. Massiivinen TE systeemi työllisti tuhansia paperinpyörittäjiä missä toinen osapuoli oli hakevinaan töitä ja toinen osapuoli oli tarjoavinaan töitä:)
Mutta raataisitko itse 11 euron tuntipalkalla tietäen että olet ikuisessa jumissa työpaikkaasi nähden? Pitää suhteuttaa oma ikä nuori tai vanha, sekä tulokulurakenne että muut rajoittimet yhteiskunnassamme josta voisi periaatteessa siirtyä kätevästi toiselle alalle ilman kovia tulojen alennuksia. Tämä viimeinen vaihtoehto ylleensä tuppaa tietty jarruttamaan koulutuspuutteen takia koska kaikki alat on määritelty lähes tarkalleen (verohallituksenkin suuren haukansilmän kautta, plus ammatti yhdistys liikkeet ja niiden palkan muodostus linjat) tietyn arvoisiksi palkanmuodostuksen suhteen. Jos otat halvan työn vastaan olet astunut järjestelmä MIINAAN!!!!!!!!! siitä ei helposti lähdetä mihinkään.
@@TereSammallahti Näin opiskelijan näkökulmasta perutili ois kyl mahtava, kun ei tarvitsisi miettiä tekeekö vahingos liikaa töitä ja menettää sen takia tukia.
Taitaa olla että rikkaat rikastuu ja köyhät jää maksajan rooliin .. kun rikkaiden on muutenkin helppo kiertää veroja...
Köyhät pääsevät töihin ja ansaitsevat enemmän rahaa työllään.
Köyhät ei maksa tässä maassa mitään, vaan suurituloiset maksavat sekä suhteellisesti että absoluuttisesti kaikkein suurimman osan.
@@villeveikko1 riippuu köyhästä.ei tietysti jos ei omista mitään.. ja sitten jos ihan vähän niin kyllä on kovaa verotusta.. juuri että tulee yle vero.. ja jos pieni eläke niin johan siitä verotus suhteessa kova..
@@TereSammallahti ensiksi kun auto jolla mennään töihin on 20vuotta vanha (syy entisten hallitusten kun verotus oli tapissa ei ollut rahaa hankkia uutta) asunto vuokra kun kulut suuret elämiseen..sie taiat olla syntynyt kulta lusikka suussa.. ottaa selvää asioista..oletkin Kokoomuksen ehdokas..
Ei toi työn verotus ole ongelma, mutta työhön siirtymisen verotus ja töissä hengissäpysymisen verotus on...
Onks vaalivalvojaiset jossain?
Juhlitaan yhdessä sitten Nato-bileissä:)
Mites Tere, eikös ole yrittäjä? Joutuuko maksamaan 24% alvit pois ensin kun asiakasyritys maksaa laskun?
Vero systeemi todella kaipaa järkeistämistä, mut tuloveron tipautus nollaan kaatais koko syteemin, ei vain köyhiltä vaan myös rikkailta. Verorahalla ylläpidettävät toiet loppuisivat, eikä EUn jäesenmaksuja saati hornetin korvaavia lentsikoita saatas maahan ti edes NATO maksua maksettua. Se raha pitäs jostakin saada revittyä, joten ALV nousisi vastaavasti tappiin. Virosn verotusmalliin siirtyminen voisi jopa toimia, sillä se kohtelee yrityksiä paljon reilummin ja sitä suomeen tarvittais. SUmen valtion oma ylläpito imasee rahaa järjettömästi ja varmuudella päällekkäisyyksiä on, kuten moni tasioinen johtajista. On johtajia ja yli johtajia ja ties mitä kopiokoneen yli käyttäjää. Eräs seikka joka ainaskin tätä tökkii on EUn kulut ja se miten suomea viedää ku päätöntä possua. EUssa päätetään miten sumen pitää käyttää metsiä ja jos käytetään väärin siitä pitää maksaa EUn kassaan ja suomi ei voi vaikuttaa alle 2% äänimäärällään yhtään nuihin päätöksiin vaikka ne on meille kovin kalliita. Se, et suomi on ja ei tilastojen mukaan hyötynyt pitäs myös katella tarkemmin läpi. Ereen emme tuosta mammutista pääse, mut sen kolut pitäs vihdoin myöntää.
eihän tuo ole kun alle 10% valtion budjetista koko tulovero, ei sillä kaadeta. ALVit oli lähes kolmannes muiden kulutusverojen kanssa.
Miksikäs tuo Suomen ja Viron verotusta vertailevan graafin pienin vuositulo on 30000 €? Eikö Suomessa kukaan tienaa tuon vähempää?
Jos oikein muistan, niin pienituloiset eivät maksa valtion tuloveroa ollenkaan. Jos näin, niin silloin pienituloiset eivät hyödy tuosta verotuksen alentamisesta.
Ei pienituloisten pidäkään hyötyä veronalennuksesta sellaisessa verolajissa, jota eivät maksa.
@@TereSammallahti En voi sanoa olevani yllättynyt vastauksestasi. Entä allekirjoitatko Kokoomuksen ilmastotavoitteen, eli että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035?
@@J.A.11 Olen ottanut asiaan kantaa videollakin. Minua ei kiinnosta vuodet, minua kiinnostaa keinot. Sellaiset kokoomuksen ohjelmista onneksi löytyvät.
@@TereSammallahti Eli et siis allekirjoita tuota aikataulua. Eikö kannattaisi sanoa suoraan, kun muuten olet kannanotoissasi niin rehellinen? Joka tapauksessa ainakin Elina Valtosen mukaan tuo aikataulu on Kokoomukselle kynnyskysymys.
@@J.A.11 Tuokin aikataulu on saavutettavissa oikeilla keinoilla.
Höpö höpö. Se on ihan selvää, että jokainen yksilö tai yhteisö osaa harjoittaa verosuunnittelua riippumatta siitä millaista verotuspolitiikka harjoitetaan, oli se sitten kireää tai ei. Kaikkihan tämän tietävät. Ansiotuloveroja kerätään vuodessa 30 miljardia, mikään 10 miljardin hokkuspokkus tai julkisen talouden tehostaminen ei tätä lovea paikkaa, puhumattakaan siitä millaisen kannustimen tämä luo siirtymiseen pois yrittäjyydestä. Minne ihmiset laitetaan töihin jos yrittäminen ei kannata?
Ei yrittämisen edellytysten parantaminen ole mitenkään poissuljettua vaikka tavoite onkin tuloveron painaminen nollaan. Ansiotuloveroja kerättiin vuonna 2021 n. 6 miljardia euroa. Ei tällaisen niistäminen ole temppu eikä mikään ja järkevien rakenneuudistusten myötä myös yhteisöveroa voidaan alentaa.
Verohallinnon ilmoittamat luvut ansiotuloverojen määrästä vuonna 2021 on 30,7 miljardia euroa. Kiinnostaisi kyllä tietää mihin tilastoon tai laskentaperiaatteeseen perustat väitteesi, että niitä olisi kerätty vain 6 miljardia?
@@matiasmaatta4809 Valtion budjetista. Pahoittelut epäselvästä termistä. Ongelma tietysti on, että tulovero on käsitteenä niin sekava, että se voidaan tulkita jonnekin 2-40 miljardin euron välille. Mun ajatus siis on, että keskeisesti tulonhankintaan liittyvän verotuksen alentaminen ja poistaminen on strateginen tavoite. Ensisijaisesti pitäisi ajaa se vanha progressiivisen tulovero (valtion ansiotulovero) nollaan, sitten jatkaa yhteisöverolla ja pääomatuloverotuksen keventämisellä. budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2023&lang=fi&maindoc=/2023/aky/aky.xml&id=/2023/aky/YksityiskohtaisetPerustelut/11/01/01.html
EIhän se nolla tulovero auta paskaakaan jos ei makseta palkkaa joka ei riitä kattamaan inhimillisen elämän kannalta tarpeellisia menoja, tai niitä töitä ei yksinkertaisesti ole kun työnantajat vaativat mahdottomia ja kun hiljaista syrjintää suomessa saa harjoittaa työttömiä ja ikääntyneitä kohtaan. Sipilän kaudella saatiin tempputyöllistämisellä ja tilastoita vääristämällä ``luvut nousuun ja plussalle´´ uhkailun siivittämällä pakkolailla, puhumattakaan muista kyseenalaisista ja paikoin laittomista toimista joilla laitettiin ``taseet töihin``.
Niin Sipilän kaudella yli 20 miljardia alijäämäinen talous saatiin melkeen tasapainoon kunnes Marinin hallitus tuhos kaiken ja nyt alijäämää on tuplasti enemmän. Eli ilman Marinin luomaa velkahelvettiä tällä tulevalla kaudella ei olisi tarvinut sopeuttaa yli varojen elämisen takia mutta kiitos Marinin nyt tarvitaan kaks kertaa kovemmat leikkaukset mitä Sipilän aikaan
Lisäksi Sipilän kaudella työllisyys kasvoi ja tehdyt työtunnit lisääntyi, toisin kuin Marinin kaudella työllisyys ei ole noussut, Marinin hallitus hylkäsi valtionvarainministeriön käyttämän matematiikan ja korvasi sen omallaan. Marinin kaudella täyttä päivää tekevät muutettiin osa-aikaisiksi että työllisyys näyttäisi lisääntyneen vaikka todellisuudessa tehdyt työtunnit eivät ole lisääntyneet.
Ja Marinin hallitus purki Sipilän kauden aktiivimallin ja otti käyttöön oman tismalleen samanlaisen aktiivimallin.
@@villeveikko1 sipilän mallissa ei ollut armoa työttömälle koska siinä ei otettu huomioon paikkakuntakohtaisia eroja ja siinä oli saanut täyden karenssin oli onnistumisen puute sitten itsestään kiinni tai ei.Sipilän hallitus samanlailla vääristi tilastoja ja pyrki luomaan vääristynyttä kuvaa tilanteesta,sipilän hallituks leikkasi perusturvaa,opintoturvaa ja samalla möi valtionomisteisen yhtiöden osakkeita ohi laillisen marssijärjestyksen kavereille ja tuttaville ja samalla järjesti rahat vielä eduskunnan päätäntävallan ulkopuolelle. Sivistysvaltiossa sipilä istuisi tuomiota petoksesta,mutta koska kansanedustaja nauttii rikosoikeudellista koskemattomuutta näin ei ole.
@@villeveikko1 Sipilän hallituskaudella ei tullut massiivista pandemiaa joka pisti mailmantalouden ja järjestyksen polvilleen marinin kaudella tuli ja marin teki sen saman työnmitä muutkin jakoi elvytysrahaa jokaiselle varakkaalle joka kynnelle kykeni ja silti itkettiin että väärin elvytetty, hyvähän se nyt on huutaa velkahelvettiä esiin kun aiemmin huudettiin että meiltä loppuu rahat,kokotänä aikana tavallinen potunsyöjä on hyppinyt renkaiden ja sirkuksien läpi mukisematta ja käynyt töissä. asioihin voisi perehtyä enemmän ennen kuin tulee huutelemaan.
Työtä tehdään vähemmän kun maksetaan paskoja palkkoja, suhteessa työnkuvaan. Minun veroprosentti 35000 tulorajalla on 17% ei se nyt kovin kova ole.
Kun veroja poistellaan, se näkyy sitten ihan kaikessa, kun sitä rahaa ruvetaan muualta repimään, kaikki kallistuu ja julkiset palvelut huononee.
En tiedä miten tulos on ilmotettu verottajalle, mutta siitähän pitäs mennä 24,5% ja lisätuloista 38,8%
Sun veroprosentti voi olla 17 %. Kokeilepa ynnätä siihen työnantajasi maksamat maksut, niin ollaan jo varsin erilaisessa luvussa.
@@TereSammallahti Jep. Aina sopivasti unohdetaan että työnantaja maksaa joka palkasta työnantajamasua valtiolle joka on vero. Oma kokonaisvero on noin 49% 55 tuhannen tuloista. On siinä kiva talkoilla joka toinen tunti valtiolle. Toki sillä rahalla saan edullisen sairaanhoidon jne. mutta olisin mieluummin itse määrittämässä vakutuuksilla minkälaista hoitoa tahdon saada. Sama asia on tämä eläkevakuusmaksu jota pakkoperitään palkasta...tahtoisin itse sijoittaa omat eläkerahat järkevämmin ja tuottavammin kun valtio.
Ensin pitäisi karsia menoja
@@TereSammallahti No minäpä kokeilin..päästään noin 27%. On sitten makuasia onko se nyt sitten varsin erilainen luku..jääköön lukijan harkittavaksi..
Kun vaalit on käyty ja Kok on suurin ja kaunein. Onko SDP lähempänä sydäntä, vaikka se ei suostu verotuksen alentamiseen.
Onko PS lähempänä. Sillähän on valmiina mistä otetaan puuttuvat miljardit .. kehitysavusta.
Kehitysavun voisi muuttaa vapaaehtoiseksi .
Minnekäs tämä vero sitten siirretään???, valtio ei pyöri ilman veroja, mistäs tämä raha sitten otetaan, lainoilla vai???
Alv-tuotto lisääntyy, kun ihmisille jää enemmän rahaa palveluiden ostamiseen.
Ei yhtään minnekkään kun ensin pitää leikata menoja 🤦 ei jumalauta miten yksinkertasta porukkaa
Ranskan alkoholiverotus vaikutti suomen taiteeseen. Verotus oli kevyempää yrttiviinoille. Suomalaiset taiteilijat kävivät ranskassa ottamassa vaikutteita ja köyhinä joivat absinttia, joka aiheutti yliannoksina hallusinaatioita.
En ihan päässyt kärryille mikä tässä oli se yhteys työttömyyden ja erittäin hyvätuloisten ihmisten veroprosentissa. Eikai kukaan työtön ihminen ole menemättä töihin sen takia että erittäin hyvätuloisilla ihmisillä on korkea veroprosentti? Toki sen ymmärrän että jo valmiiksi töissä oleva ihminen ei ole välttämättä niin motivoitunut ottamaan lisää tunteja tai vastuuta, koska tulot nousee suhteessa vähemmän. Mutta eikö tämäkin vain tarkoita, että yrityksen pitää palkata useampi ihminen tekemään se sama työmäärä, eli työttömyys vähenee?
Kun tässä asiaa pohdin kuinka tämä toisi enemmän työtä niin. Firmat olisivat kannattavempia kun työntekijät ovat motivoituneita tekemään työtä enemmän,keksimään ideoita ja ottamaan lisää vastuuta yrityksissä, tämä tekee näistä kannattavempia, mikä lisää kasvua mikä tarkoittaa uusia työpaikkoja. Tämä myös vähentää yrittäjien verosuunnittelua kun voi järkevämmin nostaa palkkaa itselleen. Se myös että kun työtä tekeville ja yrittäjille jäisi enemmän rahaa käyttöön tarkoittaa kulutuksen lisääntymistä mikä vaikuttaa myös positiivisesti kaikkeen ympärillään. Tämä on omiaan luomaan uutta yritystoimintaa ja työtä näistä.
Meillä on työvoimapula monella korkeasti koulutetulla alalla. Jos riistoverotuksella tuhotaan työnteon kannustimet, niin tässä tilanteessa ei tule lisää työpaikkoja vaan jää työtä tekemättä, eikä se ole kenenkään etu. Mutta työttömyyden suhteen kyse on siitä, että kun verottaja vie liikaa välistä ja tulonsiirrot on valtava, niin töihin ei kannata lähteä.
Miten yksinkertaisen saa kaksinkertaiseksi ?. Vastaus kuuluu : ei sitä saa. Tulonsiirto on tuloerojen kompensaatio. Progressio on sama. Kukaan ei pysty olemaan hyödyllisempi yhteiskunnalle 1000 kertaa toista enemmän. Silti näemme sellaisia tuloeroja. Meillä on hunajapurkkijengiä joille todellinen työ on vierasta, semmonen missä menee terveys ja mistä saa huonoa palkkaa silloin kun saa kk kerrallaan olla jollain hommissa. Tietysti itsepetos tekee rohkeaksi. Tosiasiat on silti niin että lasketaan tasaveroja ja nostetaan progressioita Eikö juu !
Lopetetaan kaikki verot😂 Harvoin kuulee tämmöstä sontaa, juuri maksoin Iiro Viinasen väliaikaisen veron 1995😂😂😂
Haluatko maksaa jatkossakin yhtä paljon veroja vai vähemmän veroja?
En koska mitä saa jos 200 idioottia voi elättää avustajineen kerro miksi "kansankusettajia" tienaa vuodessa vain puolessa vuodessa vuoden ansiot kerro miksi porvari hallitusksen aktiivimalli tunti töitä viikossa ja työllisyys nousee? Kerros miksi katainesen hallitus möi fortumin sähkönsiirron ulkomaalaisille sijoittajille paljonko tulee veroja tästä fantastisesta myynnistä veroeuroja? Miksi kokoomus ei ole 30 vuodessa saanut aikaan kuin velkaa?
@@TereSammallahti No mutta kerro miksi Suomen tiestö on rapakunnossa murenee alta 8 miljardia vuodessa kerätään autoilijoilta veroja mihin se häviää? Nyt kun näin viisas kokoomuslainen on paikalla miten on mahdollista saada vielä miljardin korjaus velka? Ihan mielenkiinolla odotan vastausta.
@@TereSammallahti No sinne hävis ku pieru saharaan tero😂😂Yritystiedot
Virallinen nimi
Tere Sammallahti Oy
Lähde: YTJ
Rinnakkaistoiminimet
Tere Sammallahti Ltd
Lähde: YTJ
Yhtiömuoto
Osakeyhtiö
Lähde: YTJ
Perustamisvuosi
2020
Lähde: Fonecta-konserni
Kotipaikka
Espoo
Lähde: YTJ
Yrityksen liikevaihtoluokka
0-0,2 milj. euroa
Lähde: Fonecta-konserni
Toimipaikan henkilöstöluokka
1-4 henkilöä
Lähde: Fonecta-konserni
Toimialat
Tuotantoyhtiö (päätoimiala)
Lähde: Fonecta-konserni
Toimialaluokitus (TOL2008)
59110 Elokuvien, videoiden ja televisio-ohjelmien tuotanto
Lähde: YTJ
Voimassa olevat rekisteröinnit
Ennakkoperintärekisteri: 17.1.2020
Verohallinnon perustiedot: 23.1.2020
Kaupparekisteri: 23.1.2020
Lähde: YTJYritystiedot
Virallinen nimi
Tere Sammallahti Oy
Lähde: YTJ
Rinnakkaistoiminimet
Tere Sammallahti Ltd
Lähde: YTJ
Yhtiömuoto
Osakeyhtiö
Lähde: YTJ
Perustamisvuosi
2020
Lähde: Fonecta-konserni
Kotipaikka
Espoo
Lähde: YTJ
Yrityksen liikevaihtoluokka
0-0,2 milj. euroa
Lähde: Fonecta-konserni
Toimipaikan henkilöstöluokka
1-4 henkilöä
Lähde: Fonecta-konserni
Toimialat
Tuotantoyhtiö (päätoimiala)
Lähde: Fonecta-konserni
Toimialaluokitus (TOL2008)
59110 Elokuvien, videoiden ja televisio-ohjelmien tuotanto
Lähde: YTJ
Voimassa olevat rekisteröinnit
Ennakkoperintärekisteri: 17.1.2020
Verohallinnon perustiedot: 23.1.2020
Kaupparekisteri: 23.1.2020
Lähde: YTJ
Ehkä kunnon palkkan maksaminen voisi olla parempi idea,ei ku niin...sehän olisi kumartelua ay-liikkeelle eikä meidän rikkaat rakkaat oligarkimme saisi enään pääomaa työstä. Pääoma syntyy työstä,ei tyhjiöstä. Tämän takia porvaristo yrittää kieltää ay-liikkeen lakkoilun.
Suurin välistävetäjä on valtio, kaikissa veroluokissa.
Marin haluaa korottaa veroja niin miksei se alottanu Kojamosta ja AY-liikkeistä ja poistanu niiden veronkiertoa? AY-liikkeet, Kojamo ja eläkeyhtiöt on tän maan suurimpia verovälttelijöitä
SUOMI: asukkaita noin 5,5 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 723.000. SVEITSI: asukkaita 8,57 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 265.000. No ei ihme, että Sveitsi pärjää 10% tuloveroprosentilla.