Onks mulla sosiaalinen fobia?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 авг 2024
  • Poikien Puhelin vastaa numerossa 0800 94884 arkisin klo 13-18. Soittaa voi nimettömänä ja maksutta. Chat ma-ke klo 16-18 ja to-pe klo 13-15 osoitteessa www.poikienpuhelin.fi. Vastaajina ovat Väestöliiton työntekijät, jotka tietävät monipuolisesti erilaisista poikien ja nuorten miesten elämään liittyvistä asioista.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Onks mulla sosiaalinen fobia?
    Ujous, arkuus ja jännitys ovat normaaleita luonteenpiirteitä, jotka ilmenevät tilanteissa, jossa on läsnä muita ihmisiä. On tavallista, että esimerkiksi esitelmän pitäminen luokan edessä jännittää tai uusien ihmisten tapaaminen hermostuttaa. Lievä jännitys jopa parantaa ihmisen suorituskykyä nostamalla vireystilaa. Voimakas jännitys sen sijaan voi rajoittaa elinpiiriä ja muodostua sitä kautta ongelmaksi. Usein ujous ja arkuus vähenevät iän myötä, kun kokemus ja taidot eri elämän alueilla karttuvat. Kun jännittävien tilanteista huomaa selviävänsä, eivät ne seuraavalla kerralla jännitä enää yhtä paljon.
    Kun sosiaalisten tilanteiden pelosta puhutaan mielenterveyden häiriönä, tarkoitetaan sellaista tilannetta, jossa pelko ja muut sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät oireet vaikeuttavat merkittävästi tavallista elämää ja ahdistus on hyvin voimakasta sosiaalisissa tilanteissa. Tilanteet, joissa ahdistus on erityisen voimakasta vaihtelevat eri ihmisillä. Joku saattaa ahdistua esimerkiksi puhelimessa asioinnista, kaupassa käymisestä tai ihan tavallisesta sosiaalisesta kanssakäymisestä koulussa. Henkilö pelkää, että hänen käytöksensä olisi hänelle itselleen jollakin tavalla noloa tai nöyryyttävää, ja pyrkii tämän takia välttämään huomion kohteeksi joutumista ja sosiaalisia tilanteita. Usein täydellisyyden tavoittelu ja liiallinen vaativuus ja ankaruus itseä kohtaan ovat tyypillisiä sosiaalisista peloista kärsiville. Yleensä ihminen itse ymmärtää, että pelko on liiallista, mutta sitä vaan ei voi kontrolloida.
    Sosiaalisten tilanteiden pelko voidaan jakaa kahteen alatyyppiin, yleistyneeseen ja rajoittuneeseen muotoon. Yleistyneessä muodossa potilas pelkää ja välttää lähes kaikkia sosiaalisia kontakteja. Rajoittuneessa muodossa pelot kohdistuvat johonkin tiettyyn tilanteeseen, tavallisimmin julkiseen esiintymiseen, kuten vaikka esitelmien pitämiseen. Sosiaalisten tilanteiden aiheuttama ahdistus ilmenee usein ruumiillisina oireina, joista tavallisimpia ovat punastuminen, vapina, hikoilu ja virtsaamisen tai ulostamisen tarve. Äärimmillään ahdistusta aiheuttavien tilanteiden välttely johtaa eristäytymiseen ja vakavaan toimintakyvyn menetykseen.
    Sosiaalisten tilanteiden pelko alkaa tavallisimmin lapsuuden ja nuoruuden aikana ja saattaa vaikeuttaa jo kouluiässä opiskelua. Sosiaalisten tilanteiden pelon syntyminen näyttäisi olevan yhteydessä perinnöllisiin tekijöihin sekä vaikeisiin kokemuksiin ja opittuihin käyttäytymismalleihin. Lapsuuden, nuoruuden ja varhaisaikuisuuden kokemuksilla on siis merkittävä rooli siinä, kuinka jännittävinä sosiaaliset tilanteet koetaan. Sosiaalisten tilanteiden pelon esiintyvyys on noin 3-4 % ja sitä sairastaa yksi kymmenestä jossain vaiheessa elämässään.
    Jännittämisen hallinta lähtee itsetuntemuksen lisäämisestä ja itseluottamuksen vahvistamisesta; opetellaan tunnistamaan jännitystä ruokkivia ajatusmalleja ja pyritään muuttamaan niitä sekä opetellaan näkemään jännitysoireet normaaleina, jännittäviin tilanteisiin kuuluvina reaktioina, jotka ei näy ulospäin yhtä voimakkaina kuin ne itse koetaan ja joita ei tarvitse hävetä. Jännitysoireita voidaan helpottaa myös rentoutus- ja hengitysharjoitusten avulla. On tärkeää muistaa, ettei jännittämisestä tarvitse eikä voikaan päästä kokonaan eroon - kaikkia jännittää joskus. Tärkeintä on, että jännitysoireiden kanssa tulee toimeen eivätkä ne rajoita elämää.
    Jos sosiaalisiin tilanteisiin liittyvän jännittämisen kanssa ei koe tulevansa toimeen omin konstein, on asiasta hyvä keskustella ammattilaisen kanssa. Ennen hoidon aloittamista on lääkärin tekemä psykiatrinen haastattelu tarpeen, jotta diagnoosi tulee varmistettua. Sosiaalisten tilanteiden pelkoa voidaan hoitaa tuloksellisesti lääkehoidolla ja psykoterapialla sekä näiden kahden yhdistelmällä. Apua on syytä hakea jos pelko on voimakasta ja jatkuvaa tai jos ahdistus toistuu aina tietyissä tilanteissa tai johtaa paniikkikohtaukseen.
    Tärkeää on, ettei sekoita sosiaalisten tilanteiden pelkoa ujouteen. Ujous ei ole sairaus, vaan persoonallisuuden piirre. Vaikka ujoudestakin voi olla ihmiselle merkittävää haittaa, siihen ei liity intensiivistä ahdistuneisuutta tai toimintakyvyn laskua.
    Lue lisää: mieli.fi/fi/mi...
    KÄY NOPEE VASTAAMASSA PP:N PALAUTEKYSELYYN: link.webropols...

Комментарии • 56

  • @tutti8714
    @tutti8714 4 года назад +6

    Uijuma Metallica tatska 🤘

  • @Darjeeling_Gup
    @Darjeeling_Gup 4 года назад +3

    ei oo ihmispelkoo

    • @wssssw9093
      @wssssw9093 3 года назад +1

      @austro hungarian empire ihmisiin lajina (vaikka itse kuuluu siihen homo sapiens-lajiin) kohdistuva pelko on antrofobia. Ihmisten välisiin vuorovaikutustilanteisiin kohdistuva pelko on sosiaalinen fobia. Näistä ensin mainittu on melko harvinainen mutta usko tai älä, niin sellainenkin fobia on olemassa. En trollaa tai vedä hatusta.

  • @cornae4658
    @cornae4658 4 года назад

    Mun kaveri sano et se on bi ja nyt mustakin tuntuu vähän et oon, koska välillä "ihastun" myös tyttöihin mut myös poikiin ja mul ei muutenkaa oo lesbo olo eli oon kai bi mitä mä teen!!!!!

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад +1

      No ei tarvitse oikeastaan tehdä mitään. Ei seksuaalisuus ole joko/tai homma. Eli on ihan normaalia vaikka heterona ihastua saman sukupuolen edustajiin. Siinä ei ole mitään väärää tai epänormaalia.

  • @cybergaming9876
    @cybergaming9876 4 года назад +1

    Nämä hauskimmat kommentit jäivät pois. Sinänsä sääli.

  • @sesyodaanvikisematta8027
    @sesyodaanvikisematta8027 4 года назад +1

    Miten runkataan, eiks se oo niinku että esinahkaa liikutetaan. Mutta pitääkö sitä liikuttaa paljon ees taas ja miten paljo pitää runkata että tulee orgasmi

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Runkkaaminen on kovin yksilöllistä ja jokainen tekee sitä niin kuin hyvältä tuntuu. Ja kyllä, runkata voi myös noin. Runkkaaminen on hyvä tapa tutustua omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa. Myös laukeaminen on täysin yksilöllistä ja riippuu täysin ihmisestä.

    • @DioBrando-jf3sm
      @DioBrando-jf3sm 3 года назад

      Riippuu iästä mutta mulla jos oot 12-14 tai ylöspäin niin siemen nesteestä 👀 yleensä kestää mulla noin 10min

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  3 года назад

      Ei riipu iästä, vaan yksilöstä

  • @soilemyllymaki7896
    @soilemyllymaki7896 4 года назад

    Siis sori että kysyn mutta siis oon 13v tyttö ja siis aattelin et jos voisitte vastata siihen et miten pystyis saada poikaystävän ku en oikeen uskalla mennä puhumaan pojille. Tykkään yhestä pojasta meidän koulussa ja siis en tiiä onko varattu vai vapaa ja en uskalla kysyy ku pelkään et kaverit rupee kiusaan. Ja yks juttu vielä.... Ku olin joskus yhen pojan kans yhessä ja se oli kauheen ahdisteleva ja yritti pakottaa pussaa ja kaikkee nii erosin siitä ja se haluis vielä olla mun kanssa ja mulla on ehkä tunteita vähän sitä kohtaan mut en tiedä mitä mä teen jos pakottaa johonki pahempaan.😬

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Tuon pojan toiminta on ollut ehdottoman väärin sinua kohtaan. Tällaisista tilanteista on hyvä jutella vanhempien tai muun luotettavan aikuisen kanssa, jotta niiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin - kuten sanoitkin, niin ne voivat tuntua ahdistavilta. Pitää myös muistaa, että toisen pakottaminen seksuaalisiin tekoihin on aina vakava rikos, olipa osapuolilla tunteita toisiaan kohtaan tai ei.

    • @soilemyllymaki7896
      @soilemyllymaki7896 4 года назад

      @@PoikienPuhelinPP haluun viel kysyy sellasta et ku siis mun poikaystävä eros musta kaks viikkoo sitte vaan sen takia että oli kuullut huhuja että oisin pettäny sitä ja se ei uskonu mua ku yritin selittää et en oo ollu muiden kanssa ja et se on tosi tärkee mulle. Mut niin se eros siis sit musta ja mä välitän siitä tosi paljon mutta se. Esti mut niin en tiedä miten voisin saada sen kuuntelemaan mua ja se välittää musta myös mut en tiiä mitä tehä asialle

  • @xboxduck572
    @xboxduck572 4 года назад

    Pitääkö mennä lääkäriin kun Vedän esinahan taakse, niin siihen sivuun tulee pieni pallo. Onko normaalia

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Tuon kuvauksen perusteella on kovin vaikea sanoa, joten varmuuden vuoksi on hyvä käydä terkkarissa tai lääkärissä.

  • @nipa129
    @nipa129 4 года назад

    Onko noloa jos itsellä on karvoja alapäässä ja muilla esim joukkuekavereilla ei ole kun menee suihkuun treeneissä?

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад +1

      No ei todellakaan! Kyllä ne karvat kasvaa suurimalle osalle ennemmin tai myöhemmin! Murrosikä on täysin yksilöllistä, mikä tarkoittaa, että joillakin se voi alkaa ennemmin kuin toisilla ja ne viel äetenevätkin eri aikaan. Eli sinulla on nyt vain sattunut murrosikä alkamaan vähän aikaisemmin kuin joukkuekavereillasi. Kyllä ne sieltä perässä vielä tulee!

    • @nipa129
      @nipa129 4 года назад

      @@PoikienPuhelinPP ok, heippa

  • @Kebubbi22
    @Kebubbi22 4 года назад

    Mitä haittaa on liiallisesta pelaamusesta ja jos siihe on koukussa esim ettei käy ulkona tai oo kavereiden kanssa

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад +1

      Pelaaminen on liiallista, kun se haittaa muuta elämää, kuten koulua tai sosiaalista elämää. Silloin on hyvä miettiä, että mistä liiallinen pelaaminen johtuu. Yleensä liikapelaaminen on oire jostain muusta ongelmasta.
      Liikapelaamisen haittoina ovat yleensä elämänhallinnan vähentyminen, sosiaalisten suhteiden häviäminen, lihaskivut ja unen puute. Pelaaminen on oikein hyvä harrastus ja tapa viettää aikaa, mutta se ei voi olla muun elämän esteenä!

  • @merimies5579
    @merimies5579 4 года назад

    Tarkastetaanko kivekset jossain vaiheessa peruskoulua? Jos tarkistetaan niin millä luokalla ja kauanko se kestää

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Peruskoulussa laajat terveystarkastukset ovat 1., 5. ja 8.luokalla ja ne toteutetaan oppilaan, terveydenhoitajan ja lääkärin yhteistyönä. Näissä tarkastuksissa tutkitaan myös poikien kivekset puhtaasti lääketieteellisistä syistä. Eli terveydenhoitaja vain katsoo, että kehitys on normaalia, kiveksiä on kaksi ja sijaitsevatko ne oikeassa paikassa. Tutkimus on hyvin nopea ja kivuton, se ei kestä montaakaan sekunttia.

    • @merimies5579
      @merimies5579 4 года назад

      Poikien Puhelin ok. Oon 6.luokalla eikä sellaista ole vielä tehty. Oon stressanu aina kun oon menny Terkkarille että tehdäänkö se😖

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Okei, muistatko oliko sinulla 5.luokalla tarkastus? Ei kannata siitä stressata, se on kivuton ja nopea toimenpide, missä hoitaja vain tarkastaa kivekset ja niiden sijainnin pikaisesti. Voit rohkeasti myös käydä kysymässä asiasta terkkarilta. He ovat ammattihenkilöitä ja se osa niiden työtä.

    • @merimies5579
      @merimies5579 4 года назад

      Poikien Puhelin ei ollut 5 luokalla. Voiko myös olla mahdollista että sitä ei tehdä missään vaiheessa?

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Aika epätodennäköistä se kyllä on. Kun terveydenhoitaja pitää kyllä järjestelmässään tietoa oppilaista ja heille tehdyistä tervestarkastuksista. Kyllä suosittelemme, että rohkeasti menet vain tarkastukseen kun se kohdallesi tulee. Se on kuitenkin koko homma sinun omaksi parhaaksi, kun siellä tarkistetaan sinun terveydentila ja normaali kehitys. Tsemppiä!

  • @pleestenssoni1311
    @pleestenssoni1311 4 года назад

    Onko aatamiomenan kipu murrosiässä normaalia oon 13 v ja heräsin aamul ja ollu tän päivän kipee ainaku koskee tai taivuttaa päätä taakke päin kunnol

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Erittäin vaikea sanoa, joten suositellaan käyntiä vaikka kouluterveydenhoitajalla.

    • @pleestenssoni1311
      @pleestenssoni1311 4 года назад

      @@PoikienPuhelinPP voiko johtua esim siitä että olen ollut liikkumatta ja urheilematta kauan aikaa ja pelannut pää samassa asennossa ja tätä kipupäivää ennen kävin päivän superparkissa pomppimassa ja vaikka mitä. Vosiko olla vana rasituksen aiheuttamaa kipua

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      ​@@pleestenssoni1311 Tarkkaile tilannetta. Jos kipu ei häviä mutuamassa päivässä, niin käy juttelemassa kouluterkkarin kanssa.

  • @Kvaakki1
    @Kvaakki1 4 года назад

    Kauan kivestulehdus kestää ja kannattaako masturboida jos on kivestulehdus?

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Kesto on täysin yksilöllistä ja riippuu siitä, milloin hoidon saa aloitettua. Kivestulehdusta hoidetaan antibiootiella sekä levolla. Runkkaaminen kannattaa jättää pois ohjelmistosta siksi aikaa, että kivekset ovat taas terveet. Eli annetaan niiden parantua ilman ylimääräistä rasitusta.

  • @LolLol-fv7xk
    @LolLol-fv7xk 4 года назад

    Onko normaalia et toinen muna on toista alempana

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      On aivan normaalia, että kivekset eivät ole aivan samassa tasossa.

  • @runkkari693
    @runkkari693 4 года назад

    Mulla koskee kyrvän johonki osaan se on kiveksien keskellä melkee tai ei. Mistä vois johtua

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Helpoiten vastauksen ja mahdollisen hoidon saa lääkäriltä tai vaikka kouluterveydenhoitajalta.

    • @runkkari693
      @runkkari693 4 года назад

      Poikien Puhelin en kehtaa mennä. Miten voin lopettaa runkkaamisen

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      No ensinäkin jos sinulla on penis jo valmiiksi jotenkin arka tai kipeä, niin runkkailut kannattaa jättää vähemmälle siksi aikaa, että se parantuisi.
      Toiseksi, jos runkkaaminen alkaa tosiaan haittaamaan muuta elämää ja häiritsee jatkuvasti ajatuksia, niin voit yrittää pitää siitä taukoa. Jos on vaikeaa pitää taukoa, niin niinä hetkinä kun normaalisti alkaisit runkkaamaan, yritä keksiä jotain muuta tekemistä tai ajateltavaa, että pahin himo menisi ohi.
      Jos nuo kikat eivät auta, niin kannattaa tässäkin asiassa käydä juttelemassa lääkärin tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa. Ne ihan oikeasti osaa auttaa ja et todellakaan ole ensimmäinen ihminen, kenen kanssa he puhuisivat penis- ja seksijutuista. He ovat ihmiskehon asiantuntijoita ja heillä on paras tieto ja ymmärrys, miten ihmisen keho toimii

    • @runkkari693
      @runkkari693 4 года назад

      Poikien Puhelin älysin että joku vuosi sitten mun kaverit nosti mut sillai kuningas tuoliin ja sitten yks tuli takaa ilman että huomasin niin löi aivan vitun kovaa mun kyrpään ja nii voisko se olla syy ja niin.

    • @runkkari693
      @runkkari693 4 года назад

      Ja oon käynyt sillon lääkärillä ja se tohtori sanoi että oon kunnossa

  • @NikonKanava
    @NikonKanava 4 года назад

    Auttaako silmien mukavuus tila puhelimessa unen laatuun?

  • @PerunaMursu
    @PerunaMursu 4 года назад

    Onks mitään vinkkii miten saisin poikaystävän? :)

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Menemällä juttelemaan poikaystäväkandidaatille ja olemalla hurmaava oma itsensä. Myös henkilökohtaisesta hygieniasta kannattaa pitää huolta. Siitä se sitten alkaa luistamaan jos on alkaakseen.

  • @ho3getjob140
    @ho3getjob140 4 года назад

    Onko normaalii että saan erektion vesimeloonista

    • @PoikienPuhelinPP
      @PoikienPuhelinPP  4 года назад

      Kiihottua saa mistä tahansa, kunhan se ei aiheuta itsessään ahdistusta tai pahaa oloa. Jos aiheuttaa, niin asiasta on hyvä käydä juttelemassa vaikka seksuaaliterapeutin kanssa.