Γιατί κάνουμε εξετάσεις για το σάκχαρο το πρωί, νηστικοί;
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- Στο σημερινό επεισόδιο θα απαντήσουμε σε μια απλή ερώτηση που αφορά μια από τις πιο συχνές εξετάσεις αίματος: Γιατί μετράμε σάκχαρο πρωινή ώρα, χωρίς να έχουμε φάει κάτι; Καθώς υπάρχει η άποψη ότι το σάκχαρο ανεβαίνει μετά την κατανάλωση τροφής, δε θα ήταν λογικό να αναζητούμε τη χειρότερη στιγμή του, όταν έχουμε φάει, και όχι όταν είμαστε νηστικοί;
Η απάντηση είναι απλή και έρχεται καθώς εξηγούμε το πως λειτουργεί ο οργανισμός μας. Στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την απαραίτητη γλυκόζη για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος, ο οργανισμός μας έχει αναπτύξει έναν μηχανισμό που έχει ως κεντρική ορμόνη ρύθμισης την ινσουλίνη.
Αυτή η ορμόνη διαχειρίζεται το πόσο γλυκόζη θα απελευθερωθεί από την αποθήκη του συκωτιού μας, όταν δεν τρώμε. Αυτός είναι και ο άξονας που χαλάει πρώτος στα άτομα με πρόβλημα στο μεταβολισμό του σακχάρου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αυτός είναι και ο λόγος που μετράμε σάκχαρο το πρωί, νηστικοί. Ώστε να εντοπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους νωρίς.
📌Κάνε εγγραφή στο "ΓΝΩΡΊΖΩ για την υγεία μου" πατώντας εδώ: bit.ly/2rQsuDU
📌Ανεβάζω νέο video κάθε Δευτέρα κοντά τις 21:00
📌Ακολούθησε με στο / labrinidismed
www.labrinidis...
Όπου εντοπίζονται υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια, θα διαγράφονται και οι χρήστες θα απομονώνονται από το κανάλι.
Ευχαριστώ Γιατρέ μου ❤
Πρωινές μετρήσεις πχ στις ώρα 8.30πμ μετρηση 1.00-1.10 και μετά μισή ώρα ξανά μέτρηση 1.30-1.45 κι άλλη ακόμα μετά μισή ώρα μέτρηση πέφτει 1.10 ενώ όλες τις υπόλοιπες ώρες 90-1.10 εκτός μία ώρα μετά απτο μεσημεριανό 135-145 σημαίνει όλο αυτό «φαινόμενο της αυγής»? Λέγεται προδιαβήτης ή διαβήτης? Τι μπορεί να γίνει? ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΈΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΕ.
Ευχαριστώ! Να είστε καλά! Αν οι πρωινές μετρήσεις (σε εξετάσεις αίματος) είναι μέχρι μεταξυ 110 (ή 100 με τις πιο αυστηρές προσεγγίσεις) και 126, τότε πιθανόν να ανήκουμε στην γκρίζα ζώνη του προδιαβήτη. Σε προηγούμενα επεισόδια μιλάμε για παρόμοια θέματα. Πάντως το υψηλό πρωινό σάκχαρο, σχετίζεται λίγο πολύ με αυτά που περιγράψαμε. Δεν προτείνουμε σε μη διαβητικούς να μετρούν με τα μηχανάκια του σακχάρου.
Γιατρε καλημερας το180ζαχαρο ποσο ειναι στα εγκλεζικα; Και κατι αλλοαν καποις ξυπνα και τρωι την νυχτα ειναι ενταξη;ευχαριστο πολυ καλη σας ημερ
Καλημέρα! Στην Αγγλία οι μονάδες μέτρησης του σακχάρου είναι το mmol/l. Για να βρείτε την αντιστοιχία διαιρείτε τις δικές μας τιμές (180 ας πούμε) με το 18. Άρα είναι 10 mmol/l το 180 mg/dl που περιγράφουμε. Γενικά το τελευταίο γεύμα καλό είναι να γίνεται μέχρι τις 9 το βράδυ.
Γιατρε καλημερα σας πρεπει να εχουμε ζαχαρο το πρωι; Γιατι στα εγκλεζικα εχω 7 ειναι καλο; Ευχαριστο
Καλησπέρα. Πολλαπλασιάζεται με το 18 και βρίσκετε τα νούμερα στις μονάδες που συζητάμε. (7*18 = 126 mg/dl)
Γιατρέ μου καλημέρα, τό πρωί τό ζάχαρο μου είναι 160 ,170,την υπόλοιπη μέρα είναι 110,120, τί να κάνω; Ευχαριστώ.
Καλησπέρα. Δε θεωρούνται άριστες μετρήσεις για πρωινά σάκχαρα, αλλά οι στόχοι μας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Μιλήστε με τον ιατρό σας για να δείτε τι πρέπει να κάνετε.
@@kostasLabrinidis Ευχαριστώ.
Όταν όμως το βράδυ πίνουμε και τα χάπια Ζαχάρου η πρωινή μέτρησης είναι ακριβείς???
Καλημέρα! Μετά από 8ωρη νηστεία οι εξετάσεις είναι ακριβείς, ανεξάρτητα της λήψεως αγωγής το βράδυ.
Γιατρέ μου καλημέρα. Όταν μπορείς θα ήθελα πολύ να μας μιλήσετε για την υδροκεφαλια και τις κινητικές διαταραχές σε μεγάλη ηλικία. Π. Χ. σε ηλικία 80 ετών. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Να είστε πάντα καλά.
Ευχαρίστως κάποια στιγμή θα συμπεριλάβουμε στη θεματολογία μας αυτά. Να είστε καλά!
Γιατρέ όταν έχουμε φαγούρα στα χέρια έχει σχέση με το ζάχαρο
Όταν το πρωί το σάκχαρο είναι 80 και το μεταγευματικό, δηλ. Μετα από 2 ώρες είναι 2.30, τί συμβαίνει;
Καλησπέρα. Το 230 σάκχαρο πιθανόν σημαίνει σακχαρώδης διαβήτης, οπότε εκεί πιθανόν έχουν μεταβληθεί και άλλοι μηχανισμοί.
Διαβήτης.Ετσι το παθαινα εγω
Πόσο κατανοητά γίνονται όλα,όταν τα εξηγείς εσύ γιατρέ μου!!!!!
@@elenipapakalodouka8068 να είστε καλά!! Είναι σημαντικό και προσπαθούμε να τα τοποθετούμε με πιο απλό τρόπο. Παραλείπουμε κάποια στοιχεία σε ότι αφορά τη βιοχημεία του πράγματος, αλλά το κάνουμε για να μην περιπλέκουμε τα πράγματα με δυσνόητους όρους και μηχανισμούς.
Ναι αυτό που δεν μπορούσα να κατανω είναι γιατί το πρωί τόσες ώρες νηστική έχω υψηλό σάκχαρο 149-18ο και το μεσημέρι πριν το φαγητό γύρω στο 120;
Η ινσουλίνη δεν είναι κυρίως αναβολική ορμόνη και έτσι οδηγεί την γλυκόζη στον δρόμο σχηματισμού γλυκογόνου ; ενώ το γλουκαγόνο που είναι καταβολική ορμόνη επάγει την γλυκονεογενεση και την γλυκογονόλυση για τον σχηματισμό γλυκόζης;
Καλησπέρα. Εκεί που γράφετε γλουκαγόνο, εννοείτε τη γλυκαγόνη, μια "ανταγωνιστική" στη δράση της ινσουλίνης ορμόνη. Η πραηματικότητα είναι ότι ινσουλίνη και γλυκαγόνη, ανταγωνίζονται σε όλη τη διαρκεια του μεταβολισμού. Για την ακρίβεια η ινσουλίνη "φρενάρει" το σχηματισμό γλυκόζης από το συκώτι. Απλά όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα περίπλοκα, για αυτό προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τις έννοιες, χωρίς να χρησιμοποιούμε όρους βιοχημείας. Δίνουμε μια γενική ιδέα για αυτά τα θέματα.
Εμένα η διαβητιλογος μου έγραψε για τρίτο χάπι το μεσημέρι το DALMEVIN (βιλνταγλιπτινη,)διότι με δύο χάπια GLUCOFAS και Cyniardy έχω αρυθμιστο σάκχαρο (7 γλυκοζυλιωμενη) και πρωινό σάκχαρο μεγαλύτερο από το μεταγευματικο 2 ωρών (140-180).Τι γνώμη έχετε γιατί το φάρμακο που λέει ότι αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και μειώνει την παραγωγή γλυκαγονου;Τώρα το αρχισα
Προσθέτω εάν μπορείς και να διαπιστώσεις την πορεία της καλής λειτουργίας του μηχανισμού των οργάνων παραγωγής ινσουλίνης …
Οι ηλεκτρονικοι μετρητές.. Ζαχάρου είναι αξιόπιστοι..?
Έχουν ένα ποσοστό απόκλισης κοντά στο 5-10%, αλλά είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση μέτρησης για τους διαβητικούς.
Λ