Onderzoek in de Deltagoot: hoe sterk is kweldervegetatie

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 мар 2024
  • Welk effect heeft kweldervegetatie op de kracht van golven die de dijk bereiken? Wetterskip Fryslân onderzoekt samen met Deltares, Universiteit Twente en TU Delft en het NIOZ het effect van kweldervegatie en open voorland op de kracht van golven die de dijk bereiken. Hierdoor heeft een dijk mogelijk minder ruimte nodig en kunnen kwelders mogelijk bijdragen aan de hoogwaterbescherming in Nederland. Het onderzoek wordt gefinancierd door HWBP.
    In september 2023 heeft het waterschap blokken grond uit de buitendijkse kwelder ten oosten van het dorp Peazens-Moddergat in Friesland gehaald. De blokken grond werden naar de Deltagoot in Delft gebracht voor het onderzoek. Er werd in totaal circa 270 vierkante meter grond uitgestoken. Dit komt neer op 68 bakken grond van elk 2 bij 2 meter en 40 tot 70 centimeter dik.
    Begin 2024 werden de blokken met een hijskraan voorzichtig in de vijf meter brede goot gehesen. Collega’s in de goot trokken de wanden weg en plaatsten houten balken om de blokken stevig tegen elkaar aan te zetten. Ze zijn stevig tegen elkaar aangeduwd met een krachtige lier om nergens kieren te hebben, met een looppad middenin om de vegetatie te inspecteren en te onderhouden tot de test begint.
    In de Deltagoot bootsten we vervolgens een superstorm na. We hebben een dijk van tien meter hoogte gebouwd en leggen daarvoor de blokken met kweldergras. We doen verschillende metingen. Met de golfhoogtemeters meten we de reductie van de golfhoogte boven de kwelder met vegetatie. Zo kunnen we het golfdempende effect van de kweldervegetatie meten. Ook kijken we naar het erosieproces van de kweldergrond. Wanneer wordt de kweldervegetatie afgebroken en spoelt de klei onder de vegetatie weg? En welk effect heeft de hoogte van de vegetatie op de dijkbelasting?
    Volg ons op:
    Facebook: / deltaresnl
    LinkedIn: / deltares
    Instagram: / deltares

Комментарии •