Doğuştan Çarpık Ayak Tedavisinde Ponseti Yöntemi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 фев 2024
  • Doğuştan çarpık ayak, çocuk ortopedisinin en sık görülen konjenital anomalilerinden biridir. Tanısı kolaydır. Anne karnında ultrason ile tanı konabileceği gibi doğum sonrası gözlemleme ve muayeneyle de deformitenin erken tanısı mümkündür.
    Doğuştan çarpık ayak yaklaşık olarak 1/1000 oranında ve erkeklerde kadınlara göre 3-4 misli daha fazla görülmektedir. Olguların %50’sinde çift taraflı tutulum söz konusudur. Genetik geçiş bildirilmiştir.
    Doğuştan çarpık ayağı 4 farklı tipe ayırmak mümkündür:
    ➡️ Postural
    ➡️ İdyopatik
    ➡️ Nörolojik
    ➡️ Teratolojik
    Postural tip bebeğin anne karnındaki pozisyonuna bağlı olarak görülen en hafif tip olup genellikle manüplasyon ve nadiren bir-iki alçı ile kolaylıkla tamamen düzelmektedir.
    Nörolojik ve teratolojik tipler ise beraberinde çarpık ayağa, kas iskelet sisteminin diğer hastalıklarının eşlik ettiği daha ağır formlardır. Tedavileri daha güçtür. Ayakları düzeltebilmek için daha fazla sayıda alçılama ve sonrasında cerrahi işlem yapmak gerekebilir. Ayrıca düzelme sonrasında nüksler daha sık görülür.
    İdyopatik tip ise ayaktaki şekil bozukluğuna başka bir deformitenin eşlik etmediği klasik tiptir.
    Doğuştan çarpık ayağın tedavisine alçı yapmaya engel herhangi bir durum yoksa çocuk doğar doğmaz başlanmalıdır. Erken ve doğru tedavi ile normale çok yakın ağrısız ve fonksiyonel ayaklar elde edilebilmektedir. Bacağın hafif ince olması ve ayağın sağlam tarafa göre hafif küçük olması dışında diğer tüm deformiteleri tam olarak düzeltmek mümkündür.
    Çarpık ayağın tedavisi iki kısımda ele alınabilir:
    Birinci kısım: Bir hafta ara ile yapılan ortalama 5-6 hafta süren ve sonrasında vakaların %70 inde aşile uzatma yapılan doktor kontrolündeki dönemdir.
    İkinci kısım: 2-3 aydan sonra başlayan, alçılamanın bitip cihaza geçildiği, 2-4 yıl devam eden ailelerin insiyatifinde olan dönemdir. Ne yazık ki bu dönemde ailelerin cihaz uygulamasının önemini yeterince kavrayamaması ve düzgün uygulamamasından dolayı nüksler sık olarak görülmektedir.
    Prof. Dr. Mehmet Bulut
    Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
    Medipol Mega Üniversite Hastanesi
    Bilgi ve randevu için 444 70 44
    #PesEkinovarus #ÇarpıkAyak #Ponseti #OrtopediveTravmatoloji #Medipol

Комментарии • 2

  • @icdengelyanylham7465
    @icdengelyanylham7465 Месяц назад +1

    Bu çocuğun Babasıyim Hocamiza ve bütün Medipol üniversitesi hastanesinin çalışanlarından ALLAH RAZI OLSUN herkese yabancı ve yerli kardeşlerimize Medipol üniversitesi hastanesini ve hocamızı tercih ediyorum çok memnun kaldım Allah sizlerden razı olsun ne kadar teşekkür etsem azdır benim oğlumun geleceğini verdiğiniz mücadelelernizle tüm kardeslermizin dualariyle ıý durumlara gidyoruz İnşallah daha da iyi olucas diýe umudumuz var.🤲🙏

    • @MedipolSaglik
      @MedipolSaglik  11 дней назад

      Merhaba, güzel yorumunuz ve düşünceleriniz için biz teşekkür ederiz. Medipol Sağlık Grubu olarak hasta memnuniyetini en üst düzeyde tutmak ve en iyi hizmeti sunmak için çalışıyoruz. Sağlıklı günler dileriz.