Indopacifiska regionen - en allt viktigare region i en stormig omvärld
HTML-код
- Опубликовано: 17 ноя 2024
- I takt med att auktoritära stater och icke-statliga aktörer i allt högre grad utmanar den regelbaserade världsordningen blir euroatlantiska och indopacifiska regioner alltmer sammankopplade. För att bevara stabilitet och säkra handelsvägar blir samarbete med indopacifiska länder allt viktigare för Sverige.
Regeringen presenterade tidigare i år en försvarspolitisk inriktning för samarbete med länder i den indopacifiska regionen. Samtidigt som Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes den 24 februari 2022 och kriget som bröt ut mellan Israel och Hamas efter Hamasattackerna den 7 oktober 2023 så är utvecklingen i indopacifiska regionen inte i blickfånget på samma vis. Detta seminarium syftar till att lägga fokus på regionen utifrån ett svenskt perspektiv.
Kina fortsätter att vara i fokus för många och allt fler länder utanför regionen söker att fördjupa samarbeten och relationer med länder som Japan, Australien, Sydkorea och andra demokratier.
EU:s och Sveriges intressen i regionen sträcker sig från handel och teknologi till utrikes- och säkerhetspolitik. Den säkerhetspolitiska utvecklingen präglas av både fördjupade och nya samarbeten. Sverige stod i maj 2023 värd för EU Indo-Pacific Ministerial Forum där statsråd träffades för täta samarbeten. Två av de större samarbetena utanför EU där USA har en central roll är AUKUS, där USA tillsammans med Storbritannien och Australien arbetar för att främja en fri, öppen och säker indopacifisk region, och Quad, ett samarbete mellan USA, Australien, Japan och Indien.
Regionen står för runt två tredjedelar av den globala tillväxten vilket gör den till en väsentlig del av världsekonomin och vital för både handelsflöden och nya innovationer. En stabil region är en förutsättning för svensk tillväxt och ett ökat välstånd.
Detta seminarium inleds med att försvarsminister Pål Jonson presenterar regeringens försvarspolitiska inriktning. Seminariet öppnar efter presentationen upp för en rad experter och deras analyser över utvecklingen i regionen och Sveriges relation till den. Hur ser utvecklingen ut? Vad är Sveriges roll i regionen och hur beroende är Sverige av innovationsförmågan en värld bort?
Seminariet arrangeras tillsammans med Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI).
Program:
09.00 Inledning
Pasi Huikuri, Programansvarig säkerhetspolitik, Folk och Försvar
Ny inriktning för samarbete med länder i den indopacifiska regionen
Försvarsminister Pål Jonson (M)
Indopacifiska regionens säkerhetspolitiska betydelse för Sverige
Albin Aronsson, forskare, FOI:s program för Nordeuropeisk och transatlantisk säkerhetspolitik
Oscar Almén, forskare, FOI:s Asienprogram
Åsa Malmström Rognes, programchef för Asienprogrammet, Utrikespolitiska institutet
Björn Jerdén, chef, Nationellt kunskapscentrum om Kina
Handelsflöden, försvarsinnovation och ekonomisk utveckling
Robert Limmergård, generalsekreterare, Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF)
Lars Hedström, direktör, Centrum för innovation och utveckling vid Försvarshögskolan
Per Olsson, försvarsekonom, FOI:s enhet för försvarsekonomi
Kommentar
Anders Lindberg, politisk chefredaktör, Aftonbladet
Carl-Vincent Reimers, ledarskribent, Dagens industri
Avslutande reflektioner
John Rydqvist, Kansliråd, avdelningen för säkerhetspolitik, Försvarsdepartementet.
10.15 Seminariet avslutas