Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin sahası koyunların otlaması için açıldı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 сен 2023
  • Konya'daki Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) sahası 'Otlatma Pilot Uygulaması' ile koyunların otlaması için kullanıma açıldı. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde, 3 buçuk milyon panelden oluşan GES'te, 70 koyun ile başlayan proje olumlu sonuçlanınca genişletildi ve bu sayı 600 koyuna çıktı. Düzenli saha eğitimleri de alan çiftçiler eskiye göre koyunlarını evlerinin daha yakınında otlattıkları için projeden memnun olduklarını dile getirdi.
    Kalyon Enerji tarafından kurulum çalışmaları Ocak 2020'de başlayan GES, Mart 2023'te tam kapasite çalışmaya başladı. Acıgöl havzasının bilinçsiz kullanımı sonucu çölleşmesi sonrasında alınan kararla hayata geçen projede kullanılan paneller yüzde 80-85 yerlilik oranına sahip.
    YILDA 3 MİLYAR KİLOVATSAAT ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
    1,3 GW'lık kapasitesi olan GES, dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın en büyük güneş enerji santrali konumunda yer alıyor. 1 milyar 100 milyon dolarlık yatırımla açılan tesiste yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiliyor. 20 milyon metrekare araziye kurulan GES'te 1 ay kadar önce 'Otlatma Pilot Uygulaması' başlatıldı. Türkiye'de ilk olan uygulamada güneş enerjisi santralinin sahası küçükbaş hayvanların otlaması için kullanımına açıldı.
    ÇÖLLEŞMİŞ TOPRAĞI KOYUNLARIN OTLATILABİLECEĞİ MERAYA DÖNÜŞTÜRMEK HEDEFLENİYOR
    'Güneşin altında iki dost' söylemiyle başlatılan projede hedef, güneş panellerinin gölgeleme etkisinden faydalanarak çölleşmiş toprağı koyunların otlatılabileceği meraya dönüştürmek. Uygulama ile bölge çobanlarına uzun mesafeler giderek ulaştıkları otlaklara alternatif bir saha sunularak verim artışının önü açıldı.
    GÜNEŞ PANELLERİNİ KOYUNCA BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI
    Projeye yönelik bilgi veren Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Dr. Murtaza Ata, “Güneş panelleri teknolojik olarak oldukça gelişmiştir. 250-300 milyon dolar katma değer getiriyor. Fabrika ve GES ise yıllık yaklaşık 600 milyon dolar ekonomiye katkı sağlıyor. Biz buraya geldiğimizde çöldü, bitki yoktu. Güneş panellerini koyduktan sonra bölgede buharlaşma daha da azaldı. Dolayısıyla bitki türlerinin çeşitliliği, büyüme hızları arttı. Bölgede küçükbaş hayvancılık da var, faydaya çevirmek istedik. Böyle bir proje başlattık. Hem güneşten elektrik üretip ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz hem de hayvancılık çok önemli, açılım yapmış oluyoruz. Panellerin yüksekliği büyükbaş hayvanların ve hareketli oldukları için keçilerin otlamasına uygun değil. Çalışmalarımız başarılı da oldu seneye daha kapsamlı bir çalışma yapacağız" diye konuştu.
    KOYUNLAR OTLARI KISALTMIŞ OLUYOR
    Dr. Ata, "Böylece, hem koyunların karınları doyuyor hem de santraldeki otları kısaltmış oluyorlar. Çobanlarla görüşüyoruz, memnunlar. Yeterince ot var birkaç saat içerisinde koyunlarının karnı doymuş oluyor. Bundan sonra projeyi yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunu bir rapor haline getirip Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaşacağız. 70 koyun ile başlayan 600 koyuna kadar ulaşan deneme çalışmalarımız sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Hayvanlar uzun mesafeler giderek ulaştıkları otlaklar yerine sahamıza daha kolay erişiyorlar, bu da et ve süt verimlerinde artış sağlıyor. Otları mekanik veya manuel olarak biçmek yerine koyunlarla biçmek de hem ekolojik hem maliyet olarak daha avantajlı. Alandan mümkün olan en üst seviyede yararlanılması için komşu köylerimizdeki sürü sahiplerimize de sahamızı açacağız. Güneş enerjisi santralimizin bir güneş çiftliğine dönüşmesini teşvik edeceğiz" ifadelerini kullandı.
    KARA: PANELLER DÖNERKEN SAHADAN ÇIKIYORUZ
    73 yaşındaki çiftçi Yusuf Kara ise "Sabah erken saat 04.00,05.00 gibi geliyoruz. Panellerin dönmesine dikkat ediyoruz, dönerken sahadan çıkıyoruz. Burası büyük bir alan olduğu için koyunlar yayıldığında karnı doyuyor, masrafı az oluyor. Aslında daha fazla koyun var ama yayladalar. Bugün sadece 500 koyun getirdim. Evimize de yakın olduğu için buradan yararlanıyoruz, memnunuz. Sahaya girmeden teknik ekip bize eğitim de veriyor" dedi.

Комментарии • 57

  • @caglarcaglar7417
    @caglarcaglar7417 4 месяца назад +34

    Şu proje Türkiye'nin son yıllardaki en iyi projesi sanırım. Çölü yeşillendirip koca bir şehrin elektriğini üretiyor. Harika bir sistem, darısı diğer şehirlerimize.

  • @Psk.talhaalgul
    @Psk.talhaalgul 4 месяца назад +19

    aşırı güzel bir olay olmuş bunu görmek beni çok mutlu etti

  • @ibrahimguler6507
    @ibrahimguler6507 10 месяцев назад +30

    Paneller, güneşin toprağı yakıp kavurmasini engellemesi bu arazinin yeniden yesillenmesini sağlamış,hem elektrik üretiliyor hem collesmenin önüne geçiliyor,hemde hayvancilik yapılabilir bir hale geliyor.

  • @CircularSolar1
    @CircularSolar1 9 месяцев назад +10

    Agrivoltaics rejuvenating once desert earth and giving sheep shelter and a cool job 😊

  • @fatihkaki
    @fatihkaki 7 месяцев назад +9

    Güneş panellerinin tarım alanlarinin üstünde biraz daha yukarıda modellenmesi tarımsal alanların daha aktif kullanılmasını da saglayacaktir

  • @ethemgokmen3904
    @ethemgokmen3904 4 месяца назад +17

    Hayvan dışkıları topraga gübre olur topragı besler

  • @serdartuncer5905
    @serdartuncer5905 2 месяца назад +1

    1 taşla iki kuş diye buna derim çölü canladırmak çok iyi bir iş helal

  • @emreakbacak5972
    @emreakbacak5972 3 месяца назад +1

    çok güzel proje , umarım enerji bakanlığı diğer bölgelerde yapılmak istenen benzer projeler için zorluk çıkarma inadından vaz geçerde tüm ülkeye yayılır.

  • @mirxelat5388
    @mirxelat5388 4 месяца назад +3

    Akıllıca yapılmış bir iş bunu baz alıp daha fazla bölge yapılmalı. Hatta güneş panellerini daha yüksek yapıp koyun gütmek değilde doğal hayata katkı sağlayacak şekilde tasarlanirsa çok güzel olur

  • @nazlitik9147
    @nazlitik9147 10 месяцев назад +5

    Gayet güzel bir proje 👏👏👏

  • @faruk3693
    @faruk3693 2 месяца назад +1

    aynısını sulama barajları için de yapmamız lazım. suyun çoğunluğu buharlaşarak kayboluyor. içme suyu için mantıklı olmayabilir yosun çok artacağı için.

  • @Emrexhn
    @Emrexhn 4 месяца назад +2

    helal olsun ya cidden çok güzel

  • @haticegurcan7901
    @haticegurcan7901 3 месяца назад +2

    Cok guzel

  • @sadgasdgsdgasdgd8480
    @sadgasdgsdgasdgd8480 2 месяца назад

    çok süper bir şey çok zeki bir iş lütfen her yerde yapalım

  • @yunusberk9550
    @yunusberk9550 4 месяца назад +1

    Cok iyi

  • @mehmetali_oz
    @mehmetali_oz Месяц назад

    Hayvanların toz yapmasından dolayı güneş panellerinin verimi düşebilir daha yukarıda yapılması daha mantıklı hem tozlanmaz hem de tarım yapılabilir

  • @3.14enerji
    @3.14enerji 10 месяцев назад +1

    😄👍

  • @fethikutlay6325
    @fethikutlay6325 10 месяцев назад +5

    Aklın yolu bir. Tahmin ediyorum ki paneller havadaki sisi yoğunlaştırır. Arazi bir miktar sulanınca otlar daha iyi çıkar.

    • @alikuyucu146
      @alikuyucu146 3 месяца назад +2

      O bölgede çiğ yok. Gölge ile yardımcı olmuş ota

  • @Sk-kl3pt
    @Sk-kl3pt 2 месяца назад

    neden panal sütunları biraz daha yüksek kilmadilar Koyunların özgürce hareket edebilmesi için ?

  • @hurtmanhd6949
    @hurtmanhd6949 2 месяца назад

    Bir taşla 2 kuş buna denir. Tebrikler.

  • @zekiaydn6882
    @zekiaydn6882 3 месяца назад +2

    Anadolu koyunları otlasın. Avrupa koyunları yolmasın çiftçileri.

  • @fatihbuzpinar7227
    @fatihbuzpinar7227 10 месяцев назад

    50 yıl önce noolmuş anlamadım

    • @unalhuseyinbozkurt9438
      @unalhuseyinbozkurt9438 3 месяца назад +2

      Bilinçsiz sulama kapalı havzalardan ve yeraltından tarımsal amaç için çekilen sular o bölgeyi çölleştirmiş

  • @TheWesterNTV
    @TheWesterNTV 4 месяца назад +1

    Daha durun orada ağaçlar çıkacak Yeter ki siz yaşamın ilerlemesi için gereken şeyleri yapın önce otlar otlar koyunlar Yedikçe gübreye dönüşecek toprağın daha verimli olmasını sağlayacak Daha sonrasında daha güçlü Otlar çıkacak en sonunda Güneş panellerini oradan sökmek zorunda kalacaksınız

    • @unalhuseyinbozkurt9438
      @unalhuseyinbozkurt9438 3 месяца назад

      O bölge ağaçlık bölge değil evet eksen belki şuan bile çıkar ama o bölgede hangi cins ağaç ekeceksinki ülkenin enerjisinin yüzde 1 ini üreten muaazzam bir santrale denk olsun yüzde bir hiç küçümsenecek bir rakam değil 90 milyonluk ülke ve 800 bin km ye yakın bir büyüklüğü olan ülke için çok büyük bir yüzdelik dilim önemli olan çölleşmeyi engellemek ki bu santral bu işi başarmış çevreye bir vakıf kurup santral sahipleri ileride ağaç da dikebilir ama bu santralin uzun yıllar kalması gerekir yılda 600 milyon dolar ülkenin kasasında kalıyor ayrıca istihtam yaratılıyor ve en ama en önemlisi çevre kirlenmiyor fosil yakıt artığı doğaya ve atmosfere saçılmıyor o bölgede ne kadar ağaç dilersen dik bu santralin bin de birini bile başaramaz ülkemizin orta ve güney bölgelerinde malesef çöl alanları fazlaca mevcut bu alanlara benzer projeler yapılıyor takip ediyorum borsa İstanbul'da bir çok yenilenebilir enerji şirketi halka arz oldu ve bazılar hücre teknolojisine de sahip artık a dan Z ye bu santralin tamamını ülkemizde üretebiliyorlar hatta yüzer sistemlerinde denizlerde kurulması için çalışıyorlar bu işi yapan firmalarımız bile var

    • @TheWesterNTV
      @TheWesterNTV 3 месяца назад

      @@unalhuseyinbozkurt9438 Yok ben kucumsemiyorum. Güzel bir proje ve cok basarili kendi kendine duzelen bir ekosistem yaratan bir durum.

    • @oguz5717
      @oguz5717 3 месяца назад +2

      olay agac cikmamasi zaten, eger otlar cok uzarsa gunes panellerini engellemeye baslarlar. bu sefer otlari kesmekle ugrasacaklar.

    • @manahter
      @manahter 3 месяца назад

      ​@@oguz5717Koyunlar var ya işte

  • @hakanbehcan
    @hakanbehcan 3 месяца назад

    Hücreler de Türkiye'de mi üretildi acaba? Bir de merak ettiğim bir nokta şudur ki Maliyeti gerçekten ne kadar oldu, teşvik için ne kadar gösterildi, ne kadarı devletten hibe alındı? Hiç bir zaman bilemeyeceğiz.

    • @siyasiyalanveiftiralar
      @siyasiyalanveiftiralar 3 месяца назад +3

      Hepsi açık kaynak, bilgileri var. paneller Ankara'daki fabrikadan.

    • @siyasiyalanveiftiralar
      @siyasiyalanveiftiralar 3 месяца назад +2

      Ha bu arada soruların cevapları videoda geçiyor. 😂

    • @hakanbehcan
      @hakanbehcan 3 месяца назад

      @@siyasiyalanveiftiralar Panel başka hücre başka. Paneli sen de yaparsın evde.

    • @hakanbehcan
      @hakanbehcan 3 месяца назад

      @@siyasiyalanveiftiralar trol cevaplara gerek yok, belli ki bilmiyorsun, bilmiyorum abi de çık, ne var sanki.

    • @oguzb.7033
      @oguzb.7033 3 месяца назад +3

      Böyle bir tesis yapılmış, ülkeye kazandırılmış, yenip tüketilmemiş, zaten izlesen dinlesen soruların cevaplanıyor, benim vergilerimden bu projeye katkı olmuşsa da helal olsun, bir elektrik mühendisi olarak müthiş bir proje ülkemiz için.

  • @realdoqi
    @realdoqi 3 месяца назад

    Hayvan bokları ne olcak?

  • @ramazanaydemir1088
    @ramazanaydemir1088 23 дня назад

    Hiç alakası yok 😂😂

  • @DangerousTrigger
    @DangerousTrigger 3 месяца назад

    Türkiye'nin yüzölçümü: 888bin metrekare iken konuşan beyefendi güneş panellerinin kapladığı alanın 20 milyon kilometrekare olduğunu söyledi:)

    • @hakanbehcan
      @hakanbehcan 3 месяца назад +4

      verdiğiniz değer metrekare olamaz, kilometrekare olabilir. Amca da 20 milyon metrekare diyor, 4:29 da iyi dinleyin. Kısacası küllliyen hatalısınız.

    • @DangerousTrigger
      @DangerousTrigger 3 месяца назад

      @@hakanbehcan 4:28 dinle bakayım de diyor. Yok yine itiraz edeceksen hiç etme direkt kulak doktoruna git.

    • @hakanbehcan
      @hakanbehcan 3 месяца назад

      @@DangerousTrigger Sana göre metne çeviren yapay zeka da gitsin kulak doktoruna. Önce şu ana mesajındaki metrekare kilometrekare yanlışını düzelt, sonrasına bakarız.

    • @ahmetkarlioglu5900
      @ahmetkarlioglu5900 3 месяца назад

      😂😂😂😂​@@DangerousTrigger

    • @hasannamdar4572
      @hasannamdar4572 3 месяца назад

      Amcamız doğru demiş Osmanlı Devleti'nin topraklarindan bahsediyor 🤣

  • @DeğirmenciDayı06
    @DeğirmenciDayı06 Месяц назад

    Videodaki dayı diyor ki; Çin'den hic bir girdi olmadan üretildi 😅😅😅😅