På jakt efter järnåldern

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 янв 2025
  • I Uppåkra, några kilometer söder om Lund i Skåne, ligger en av de mest fyndrika och intressanta arkeologiska bosättningarna i hela Norden. På en plats lika stor som Gamla Stan i Stockholm eller Lunds medeltida stadskärna fanns det ett jordagods i Uppåkra under järnåldern, från ungefär 100 år före Kristi födelse fram till 1000-talet i vår tideräkning.
    Men hur kan vi veta vad som finns under marken i Uppåkra - och vad händer med ett föremål efter en arkeologisk utgrävning? I den här filmen får ni möta fyra experter som berättar mer om detta.
    Först får Maria möta arkeologistudenten Björn. Han berättar om hur en utgrävning går till och om vad de har hittat i Uppåkra under den senaste utgrävningen. Björn visar Maria hur arkeologerna kan veta hur gammalt något är, men också hur man kan veta vad något är. Under utgrävningen berättar Björn om ett hus som har hittats. Vad kan huset lära oss om människorna som bodde i Uppåkra? Och tvättar man verkligen jord...?
    Efter en arkeologisk utgrävning behöver vi ta hand om fynden som hittats. Dessa kan berätta mer om människorna som levde i Uppåkra under järnåldern - men vad berättar de? Maria träffar Mats som är professor i arkeologi och han berättar mer om fynden, men också om alla de hus som finns under marken.
    För att vi ska kunna lära oss mer om fynden behöver de rengöras hos en konservator. Men vad är egentligen en konservator?
    När ett föremål har hittats och rengjorts, kan det visas upp på museet, men innan dess ska antikvarien Olle visa oss runt i museets magasin. Här finns föremål från nästan hela Skåne. Varför visas inte alla upp på museet? Väl i museet visar Olle några av de mest spännande föremålen från Uppåkra och berättar om allt från smeden Völund till varför man skulle ha grisar på sin hjälm.
    Filmen har skapats av Historiska museet vid Lunds universitet tillsammans med projektet ArchaeoBalt.

Комментарии •