Ben 16 yaşında, aile mesleği olması dolayısıyla çobanlık yapan, (büyük konuşmuş gibi olcak ama) tarihçi, dil bölümü okuyan, ve yaklaşık 3 senedir günlük gibi, fakat yanlızca içerisine ya başıma gelen yada karşılaştığım pek çok konu hakkında düşüncelerimi, fikirlerimi çıkarımlarını yazdığım ve kendimin "Feslefe Defterim" dediğim bi defteri olan sıradan bir öğrenciyim. Uzun zamandır elimizde olmayan şeyler için üzülmenin ve yakınmanın faydasız olduğu, acıdan kaçmak yerine bir an önce katlanmaya başlayarak geciktirmemek gerektiği, ve her durumda, ne olursa olsun şartlara bağlı kalmak ve tamamen teslim olmak yerine, durumun ve şartların oluşturduğu koşullar bağlamında her nasıl kendimizi geliştiriyorsak, ilerliyorsak aynen devam etmemiz gerektiği yargısına varmış durumdayım. Bu yargıya varmadan önce deftere olaylar hakkında isyanlarımı, ve yakınmaları ve "neden,nasıl,niye" soruları üzerinde bir çeşit "Acıyı Formülize Etme" şeklinde yazılar yazardım, çünkü böyle düşünürdüm. Fakat zamanla olayları anlamak ile beraber, ötesini düşünebilme yeteneği kazandığımı fark ettim. Bunu yazıyı uzun tutmamak ve daha basit olması adına şöyle bir örnekle vermek istiyorum. Yaklaşık 6 ay önce yaşadığım kötü bir olay sebebiyle sol kolumdan ameliyat olmak zorunda kaldım, ve o sırada hala sürdürdüğüm şekilde düzenli olarak fitness yapıyordum (şartlar gereği hep evde). Kolumun iptal olması sebebiyle üst vücut çalışmamın da iptal olmasına bakmadan, iyileşme sürecimde o zamanımda zayıf olan alt vücuda yüklenmeye karar verdim, ve 6 aylık süreçte kalf ve bacaklarımı gerçekten iyi bir seviyeye getirdim.... Bu son derece basit bir örnek. Bu örnekte olduğu gibi, hayatın her alanında, durum ne olursa olsun, koşullar bağlamında yapabildiğimiz en iyi şekilde ilerlemeye, yaşamaya devam etmeliyiz. Çünkü başımıza ne gelirse gelsin, hayat hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor, etti, ve edecek. O yüzden (fitness yapanların anlayacağı dil ile) #Bozmaz diyerek her daim devam etmemiz gerekiyor. Bu videoyu izlediğimde de uzun zamandır Stoacı gibi düşündüğümü fark ettim. Öncesinde de bakmıştım fakat hiç incelememiş, dikkat etmemiştim. Video ayrıca iyi oldu. Saygılarımla.......
Seneca'nın sözüydü sanırım; en stoik insanların çiftçiler olduğunu söyler. Çünkü yağmur bazen yağmaz, bazen kuraklık olur ekinler istediği gibi çıkmaz. Çiftçiler bunun gibi tabiat tarafından kontrolü dışında olan olumsuzluklara karşı bir kabullenmişlik hâlindedir. Çobanlık da buna benzer diye düşünüyorum.
Ben de daha geçen gün aldım kitabı. bazı öğütler direk bana hitap ediyormuş gibi bir hisse kapıldım okurken kitabı. çok tuhaf gerçekten, 2000 sene geçiyor ama hala değişmiyor bazı şeylerde insan.
Elinde olmayan işler için dine sarılmışlar. Halbuki ölümsüzlüğü bile bulabiliriz. Elimizde olmayan Hiçbirşey yok aslında. Kanser artık 50 sene önceye göre %60 daha az öldürüyor. 50 sene sonra kanserden ölen olmayacak. Tek tek bulup öldürecek kanserli hücreleri nanorobotlar. Bunların felsefesi acizlik üzerine.
evet, özellikle Seneca'nın düşünceleri ve hayatı benim çok ilgimi çekti, dostuna yazdığı mektuplar günümüze kadar gelmiş, Ahlak Mektupları okuduğum en iyi kitaplardan birisi
Yaşadığımız bu postmodern çağda hersey o kadar haz odaklı hale geldi ki ;dostluklar, ilişkiler, sevgiler bile haz odaklı. İnsan için önemli olan( örneğin erdemin gibi) kavramlar unutulur hale geldi. Stoacılık bize erdemli bir hayat yaşamanın mümkün olduğunu ve güzelliklerini anlatıyor. Sunumunuz için teşekkürler.
Seni dinledikçe, izledikçe zihinsel ve iradesel olarak gelişmiş hissediyorum kendimi (ha birde zeki hissetme sendromu var). En büyük bilemem ama çok büyük kanalsın çok.
Zeka dediğimiz şey insanın bilgiyi keşfetmesi ile doğru orantılı olarak artar ne kadar çok şey öğrenirsen o kadar kendini zeki hissedeceksin dostum doğru yoldayız
Bu konsepti daha çok sevdim şahsen çünkü takip etmesi daha kolay oluyor, daha çok ders konseptinde bir anlatım. Oysa eski konseptiniz de güzeldi, bir başlangıcı olsa da videonun öyle karmaşık bir hâl alıyordu ki neticeyi biz bulmak zorunda kalıyorduk. İkisi de farklı açılardan hoş, sadece tek bir konseptte takılı kalmayın derim :)
Kitabını aldım yetmedi, görüşlerini benimsedim ve uyguladım yetmedi, duvar kağıdım yaptım yetmedi, sanki evren beni takip ediyormuş gibi karşıma videoları çıktı hepsini tek tek izledim yetmedi, adına şarkı yaptım yetmedi, en son dövmesini yaptırdım hâlâ yetmiyor.. Nasıl bir efsanesin sen Marcus dedem!
Bu aralar stoacılık bir akım. Ama bir kişi stoacıları neden okur? Onların düşüncelerini benimser? Bu felsefenin kurucusu Kıbrıslı Zenon'un düşünceleri neydi? Onu Atına'da ve Roma'da felsefeyle ilgilenenler neden takip ettiler?
Gençliğimin ilk çağlarında stoacılık nedense saçma gelmişti duygularımızı neden bastırmamız gerektiğini neden dünyanın nimetlerinden ve zevklerinden mahrum kalmamız gerektiğini anlayamamıştım bana sanki robotikleşmek gibi gelmişti. Ancak şuan yaşadığım onca ızdırap ve yaptığım onca hatadan ve de gençliğimi tr şartlarında geçirdikten sonra stoacılık gerçekten benimsenmese bile anlaşılması gereken bir felsefe
bilmiyorum kanalını takip eden kesim nasıl bir kesim ama ben senin kanalını telefonum dahil kendime ait satabileceğim her şeyi uyuşturucu parası için satıp aylarca uyuşturucu içip bir sürü travma yaşadıktan sonra psikozdan paranoyaklıktan kafayı yemiş durumda aile evinde kendimi izole etmeye çalışırken televizyondan yutupta en azından benim kafamı dağıtabilecek bi şey bulur muyum diye bakarken keşfettim akıcı anlatımın video içeriği ve kendince mesajların bana içten geldi hep ben yalnız değilmişim ve binlerce yıldır yüzlerce yıldır aynı şeyler herkesin başına geliyor gibi şeyler düşündürttün hatırladığım kadarıyla o döneme hayatımda neredeyse kayda değer hiç kitap okumamıştım ama bana felsefeyi ve araştırma iç güdüsünü sen kattın 0kültür bir insanın hayatına bir çok konuda önayak oldun sayende bir çok kanal ve kitapla tanıştım farkında değilsin belki ama uzun zamandır bana bir çok konuda bana yardımcı oldun teşekkür ederim gerçekten ❤🥺
Yaklaşık 13-14 ay önce stoa felsefesi ile tanıştım. Son 8 aydır piyasada hakkında bulabildiğim tüm kitaplarını(yaklaşık 20 kitap) okudum. Aynı zamanda podcast’lerini dinleyip sürekli egzersizlerini uyguladım. Bugün etkisi ne oldu diye dönüp baktığımda depresyondan çıkmamda ve zor zamanlarımı atlatmamda bana çok yardımı dokundu. Bunların dışında karşılaştığım sorunlarda tepkilerimin daha ölçülü, kontrollü olmasına, mental anlamda stabil ve dayanıklı olmama yardım etti. BDT nin ilham kaynağı olduğunu da unutmamak gerek.
Ben Marcus Aurelius eksenli iki kitap okudum hocam. Donald Robetson ve tabiiki de Marcus'un kendi eseri. Yakında Pierre Hadot'un İçsel Kale isimli kitabını da alacağım. Harika birşey. Hem Stoacılığın ruhunu yakalayabilmek hemde vermiş olduğu stratejileri uygulayabilmek zor değil.
Türkiye gibi zor coğrafyalarda yaşayanların stoacılıktan başka pek bir şansı yok biz treni kaçırmış bir milletin çocuklarıyız. Herkesten çok, herkesten akıllıca çalışmalı ve dirayetli olmalıyız yoksa içinde bulunduğumuz bu buhrandan bu karanlıktan çıkamayız. "Kaderimiz böyle" gibi söylemler içinde bulunduğumuz şartları değiştirmiyor her ne kadar işler zor görünse de hala yapabileceğimiz şeyler var. Okul okuyorsan derslerine çalış, çalışıp para kazanıyorsan tasarruf yapıp biriktirmeye çalış, kiloluysan diyet yapmayı dene. Bunlar her şikayet eden insanların bildiği ama uygulamadığı gerçekler. Şikayet etmek hiçbir şeyi değiştirmeyeceği gibi insan, şartlar ne olursa olsun sıkıca ve metanetle çalışmalı, gücü dahilinde elinden geleni yapmalı gerisini ise akışına bırakmalı çünkü hayalini kurduğumuz hayatın ve değişimin tek yolu bu, çalışmak ve sabretmek.
“Lanet olsun bütün bir nesil benzin pompalıyor. Diplomalı köle olmuş.” Yorumunu okurken aklıma bu geldi :D. Her neyse, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bak. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Kendi yüzün olunca karşılıklıymış gibi hissettim çok daha etkili oldu. Bence bu sekilde devam et ayrıca stoacilik bir süredir ilgimi çekiyordu şimdi daha da derine ineceğim sayende.
Video için teşekkür ederim. Son günlerde epey sıkıntılı olaylarla karşılaşıyordum ve üstesinden gelmekte çok zorlanıyordum. Bahsettiğiniz kitapları almaya gidiyorum bugün. Umarım hayata bakış açımda bir nebze değişiklik olur.
Hocam anladığım kadarıyla güçlü görsel içeriği olmayan konuları bu şekilde çekerek daha ilgi çekici yapıyorsun. Böyle çok sağlam olmuş. Bir sonraki videoda bir yapım üzerine video görmek hoşumuza gider. Eline emeğine sağlık
Güzel bir sunum olmuş. Yakınmama, kabullenme, duyguların farkındalığı ve duyguları kontrol etme konseptlerinin hayatta her insan için bilinmesi en önemli şeyler olduğunu düşünüyorum. Bir insan bu konseptlerin farkına vardığında derhal bunları öğrenmeli, öğrenmeyi ertelememeli.
''Sadece bizim irademize bağlı şeylerin iyi ya da kötü olduğunu düşünürsek, ne tanrıları suçlamamıza ne de insanlara düşmanca davranmaya gerek kalır.'' Marcus Aurelius
Videonun başındaki "motivasyon" zincirine söz etmek istiyorum. Motivasyon ilerlemek için gerekli bir yakıttır. 17 yaşındayım ve dövüş sporları ile uğraşıyorum olduğum zaman dilimi benide medyaya sürüklüyor ve bu videolara denk geliyorum , bu videolar ve grafikler beni daha da kötü etkiliyor. Geride kalmış hissi , daha iyilerini görüp adım kıyaslama , anlık duygu değişimi ve daha fazlası... Ben bunların farkına geçte olsa vardım. Sizlere özellikle benim yaşımdekilere tavsiyem ; hayat adil veya nankör olabilir , yaptığınız işlerde asla kaybetmezsiniz , hataları düzelterek ilerleyebilirsiniz . İsteklerinizin kölesi olmaktan kaçının yoksa büyük bir çukura düşüyorsunuz...
@@eylemmakinesi5873 Kendimden örnek vereceğim. Antrenmam yapmam için gerekli ekipmanlara ihtiyacım var bunu bir ayakkabı olarak nitelendirelim eğer senin beklentin bu ayakkabıdan yüksekse asla koşmaya çıkmazsın bu iyi bir koşu ayakkabısı isteğinin beklentisi olur veya boks eldiveni istiyorsun antrenmanlara başlayacaksın fakat istediğin eldiven yüksek miktarda pahali ve senin bütçen buna el vermiyor eğer sen ortalama bir şey almayıp onu almak için antrenmanlarından eksik kalırsan asla istediğine ulaşamazsın. Bir şey daha eklemek istiyorum Manny pacquiao adında bir boksör var eldivenleri veya bandajı yoktu eski bir tişortü ellerine sardı ve öyle çalıştı dünyanın en iyilerinden ve şuan Filipin cumhurbaşkanı adayı ve halk onu çok seviyor :)
ben kitaplarıma asla kalem değdirmem lâkin Kendime Düşünceler kitabını okurken kitabın üstüne bir dünya not aldım. katıldığım, katılmadığım pek çok nokta oldu ve muhtemelen birkaç yıl sonra bile bu yazdığım notların pek çoğuna katılmayacağım.
Stoacılıkta negatif görselleştirme, kuantum düşünce sistemine ters bir şeydir. Hayatında neyi düşünürsen neye inanırsan onu çekersin. Aynı titreşimde olduğun şeyleri hayatına çekersin. Bu taraftan bakınca aslında bu mantıklıdır. Çoğu zaman diyoruz zaten aklımdaki başıma geldi diye. Şimdi bu videoyu izlerken bunu düşündüm. Stoacılıkta negatif görselleştirme bana göre yararlı bir şey değil sonunda her ne kadar üstesinden gelmekten bahsetse bile başlangıcında hayata ve olumsuz durumlara kendini hazırlarken bunu düşünüp inanıyorsun ve aynı frekansa geçiyorsun sonrasında bu düşündüğün kötü şey tabi ki başına gelecektir. Tek katılmadığım nokta buydu. Teşekkürlerrrr video çok faydalıydı.
Bu şekilde düşünmeye 2022'nin Mayıs-Haziran aylarında başladım, YKS dönemindeydim ve ister istemez bir gerginlik yaşıyordum. Sınav bitti sonucumu bekledim derken o sınavın açıklandığı gün gelmişti ve evet hedeflediğim bir bölümü kazanamamıştım ve mezuna kaldım. O an gerçekten hiç düşünmek bile istemeyeceğim bir durumdu mezuna kalmak. Üstünden yaklaşık 3 aya yakın bir süre geçti, düşünce yapım pozitiflere yönelme şeklinde devam etti Daha önceden hiç kitap okumazdım ama çok korktuğum mezuna bırakma meselesi sayesinde kitap okuma alışkanlığı kazandım; daha bir kaç ay öncesinde her ne kadar dertli olmaktan, bir sene daha sınava hazırlanmaktan korksam da şu an gidip istemediğim bir yerde okumaktan iyidir diye düşünerek iyi yanına yöneldim her zaman. Yani demem o ki siz olumsuzluğa ne kadar odaklanırsanız odaklanın (kusura bakmayın ama) size en ufak bir getirisi olmayacak ve hiçbir zaman elinizde olmayan şeyi düzeltemeyeceksiniz. 3 ay gibi bir süredir her zaman daha olumlu olmaya çalışıyorum, eskiden lafı geçiştirmek için nasılsın sorusuna iyiyim diye cevap verirken şu an gerçekten iyi olduğuma inandığım için iyiyim diyorum. Belki olumlu düşünmek de size somut bir şey getirmeyecek ama yaşayan biri olarak söyleyebilirim ki emin olun psikolojik olarak kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz.
@@divit2252 ağız alışkanlığı, bir sene daha hazırlanıyorum anlamına geldiği için kısaca öyle yazdım. Kazanamamak konusunda dert ettiğim bir şey yok, özellikle gelip de "kazanamamışsın işte" yazman beni üzmeyecektir zaten. Asıl anlatılmaya çalışılan şeye değil de insanların kusurlu sayılabilecek yönlerine odaklandığın için senin adına üzüldüm ama.
@@monarchise iyi bir lise geçirmediysen (orta veya kötü değil iyi) o ilk mezunda zaten bir sorun yok. Bence ikinciye kalmamaya bak, düşme düştüğüm duruma :d
lisedeyken epiktetos çok okurdum, bana kendimi iyileştirmede çok yol gösterirdi, şimdi bu video ile karşılaşınca tekrar anımsadım. bugünlerde bir şeye karşı motivasyon oluşturmak, acıyı azaltmaya dair motivasyon da dahil biraz zor olsa da zamanında okuduklarım zamanla bana x bir duruma karşı yaşadığım acının şiddetini gün be gün azalttı. ama işte bazen de azalan şiddet yerini tamamen heves kırıcı, tembelleştirici bir kayıtsızlığa da bırakabiliyor. yaşanılan kayıtsızlığın şekli de önemli yani :)) eleştirilen diğer yöntemlere ise ben genelin aksine kötü bakmıyorum. yollar farklı olsa da diğer yöntemler de insana olumlu düşünmeye dair pratik kazandırıyor. sonuçta pek çoğumuzun gitgide karamsarlaştığı bir dünya içinde kitlelerin buna ihtiyacı var. her şey bilim ve/veya felsefe izleğinde de gitmek zorunda değil. insanlar içsel barışı nerede buluyorlarsa o yöntemi kullanmalılar. tarot, olumlama, stoacılık, manifest.. herkes aynı yolda huzuru bulacak diye bir şey yok ^^
Pandemide hayatımın en güzel aylarını yaşadım...Ne düşündüm ne öfkelendim ne üzüldüm ne sevindim ....sessiz bir dõnemdi...resmen arındım sadece ruhum değil saçım yüzüm beynim ilk defa bu kadar özgürdü.
Zor anlarımda hep seni dinliyorum canay balık. Güzel sesinle kendimi daha iyi hissediyorum. Lütfen böyle videolar yapmayı hiç bırakma. Sadece sesinle ve anlattıklarınla sanki çok uzun süredir sahip olduğum bir dost gibisin. İyi ki varsın.
Takdire şayan bir anlatımın var. Cümlelerin çok net ve düzenli. Ayrıca saygı çerçevesinde bir mizaca sahip olman çok saygı duyulası bir yön. İncelemelerindeki değindiğin detaylar nokta atışı. Konularsa ilgi çekici ve bilgilendirici. Kendini göstererek yeni yapmaya başladığın bu formatını "Ateistin beyni, dindarın kalbi" videonda başta sevmiş olsam da diğer sesli olarak anlattığın estetik videolarına daha çok hayranım.
Sayende düşünüp öğreniyorum ve bir şeyler öğrenebileceğim kanallar bulmak zor bu yüzden sana çok teşekkür ederim umarım gelecektede devam edersin ve bizde seni dinleriz 💗
Girdiğim koca karanlığı bu felsefeyle aydınlatmışım da haberim yokmuş. Ben zaten bu felsefeyle uyumlanmışım :) Tabi hâlâ kendimi geliştirmem lazım ama olsun. Bizleri bilgilendirdiğiniz ve bu kadar güzel içerikler ürettiğiniz için teşekkürler
verdiğin değer kadardır aslında hayal kırıklığın aurelius bunu demeye çalışıyor değer yargımızı dengelemeli ve olağanca acıyı kendimize reva görmemeliyiz
Dünyalar tatlısı Burger King çalışanı yaşlı bir kadın harika bana harika bir jest yapmıştı. Ona teşekkür ettiğimde: -"Ben iyilik yapmadım, sen iyilik gördün." demişti. Kendisi de iyi birisi olmaya inanıyordu. Ben de gayret edip onun yaptığı iyiliğin sonsuzluktaki yankısının bir parçası olacağım.
Guzel videoydu. Suan ki kisisel gelisim kitaplari insanlara gaz vermek icin ve para kazanmak icin yaziliyor. 2000 yil omce yazılmış notlar suan bir cok kisiye yol gosteriyor ben de dahil.
Abi 2 videodur çok komik tespitler yapıp ciddi kalıyorsun daha komik oluyor inanılmaz hoşuma gitti bu hareketin.Harika bir video için de ayrı teşekkür ederim.
Spotify podcastinden geliyorum bu video/podcast o kadar doğru bir zamanda karşıma çıktı ki felsefenin bazen hayat kurtarabileceğini öğrendim. Teşekkür ederim portal.
Stoik felsefeyi hayatıma katalı on yıl oldu. Çok başarılı bir felsefe ve yaşam tarzı. Güçlü bir iradeye ve beyin yapısın sahip olmak için şart. Hayatınızın tek odak noktası siz olmalısınız. Diğer herkes sadece sizin hayatınızda yer alabilir. Herkese öneririm..
yasitlarimdan bazilarini burda gormek cok güzell yani en azindan kendi cevrem icin sunu söyleyebilirim ki bu tarz konulari veya kitapları tartisabilecegim kimse yok
ben de biraz böyleyim ve bu özelliğimden çok rahatsızım. dramatize ettikçe kendimi özel, değerli, farklı hissediyorum ama hepsi birer yanılsama. aynı zamanda çok zararlı. çünkü acının hiçbir kutsal tarafı yok ve romantize etmek saçma. acıyı romantize etmek uzun süreçte sadece daha kötü etkiliyor insanı, o acıya tutunmanı sağlıyor.
@a$apgky evet o acı, acı olmaya devam eder. çünkü ondan alınan zevk bayağı bir zevktir. psikolojisi sağlam olan insan acıyı terk etmesi gerektiğini bilir, gerçek huzur bu zevke değişilmez. aslında bence bir savunma mekanizması bu; acıyı anlamlı kılarak, boşa acı çekmediğine kendini inandırarak teselli bulmak. ayrıca kendi kendini daha önemli kılma içgüdüsünden dolayı bu durumun daha çok özgüvensiz insanlarda görüldüğünü düşünüyorum.
@a$apgky demek istediğini anladım, katılıyorum. acının dereceleri var ve senin seçtiğin örnek acının en üst derecelerinden, romantize etmek imkansıza yakın. ama büyük acılar da romantize edilebilir. aşk acısı mesela çok zordur ama dramatize etmeye aşırı müsaittir. sosyal fobi, anksiyete gibi durumlar da çok acı vericidir ama bunlar da dramatize edilebilir. sanırım daha çok kendilikle alakalı acılar dramatize etmeye müsait.
@@happyishness. Ben uzun zamanlar mutlu bile olsam kendim bilerek bu mutluluğu bozuyorum. Büyük ihtimalle sebebi dediğin gibi bir savunma mekanizmasıdır. Mutluluğumun daim olacağını düşünmediğimden kendimi hep olumsuz olaylara hazırlıyorum böyle yaparak.
sürekli yoğun olduğum için bu tarz videoları izleme fırsatım olmuyor o yüzden indirip dinliyorum, videonun 21. dakikasında alttaki yazı diye bahsederken o yazıyı okuyabilirsin. ufak önemsiz şeyler gibi gelebilir ama izlemek yerine dinleyen kişiler için güzel bir şey, bu tarz şeylere dikkat edebilirsen çok güzel olur, video için teşekkürler:)
Abi, bir gün motivasyoncuların ve kuantumcuların boş olduğuyla ilgili bir video yaparmısın? Videonun başında belirtmişdin. Ellerine salık bu video için!
Abi videorınla ilk karşılaştığımdan beri videolarin çok hoşuma gitmişti zaten ama şu son attığın bikaç videoya koyduğun esprilerin çok çok iyi olduğunu düşünüyorum. Ciddi ciddi izlerken bi anda kahkaha atmaya başliyorum sonra da ayni ciddiyetle videoya devam ediyorum ve bu da bence çok başarılı olduğunu gösteriyor. Videolarında gerçekten emek var ve çok güzel ilerliyorsun, bence böyle devam et. Başarılar
Gerçekten inanılmaz bir video, çok beğendim! Stoacılık felsefesini ve Marcus Aurelius’un düşüncelerini çok iyi toparlayıp derlemişsin! Videolarını seviyorum, kendine iyi bak
Bence asıl önemli mevzu şu stoacı öğretmeni öveceğimize, o durumda öğretmenin durumunu farkedip öğretmenle taşak geçen adamı ön plana çıkarmalıyız change my mind
Pembe Fili Düşünme diye bir kitap var, kötü bir şeyi ne kadar çok düşünmemeye çalışırsan bir o kadar kötüleşir gibi bir psikolojiyi anlatıyor. Negatif düşünme de bunun tam zıttı gibi, onu düşünmeye davet ediyor ve hatta en kötü halini kurgulamanı istiyor senden. O yüzden negatif duyguların engellenmeye değil, hissedilmeye ve istenmeyen bir misafir gibi gelip gitmesi gerekir.
alt tabaka insanın arzuları bir ömür ulaşılamaz şeyler olduğu için ayrı bir cazip gelir. Aurelius abimiz için o arzuların böyle bir yer etmiyor olması ve bu arzuları daha önce muhtemelen tatmış olması bence sadece onun için işleri kolaylaştırıyor. kendisi de tahtta bakir halde oturmuyordur sonuçta.
Farkettin mi, yorumlarda çoğu arkadaş bir anda stoacı olduğunu farketmiş, stoacılık güzel ve tutarlı bir felsefe, hatta felsefeden de öte bir karakteristik özellik, arkadaşlara güzel görünüyor olabilir, ama eksik yönleri de var. Eksik derken beni tatmin etmeyen. Senin yorumunda da eleştirel bir tavır olduğu için bu yanıtı sana vermek istedim. Normal bir yorum yapsam, çoğunluğun içinde kaybolup gidecek yazdıklarım.
@@wolfienes knk şurada gencecik 20 yaşımda saçıma ak düştüğünü ve ülkemizin çoğu gencinin çocukluktan itibaren hep bir hayatta kalma mücadelesi ve akıl almaz stres altında gençliklerini kaybettiklerini hesaba kattığım zaman kendime sormadan edemiyorum: hayatımız kaymışken bunun ne önemi var? stresten mi kaçacaksın? bol şans, bu ülkede nasıl yapacaksan artık.
@BaBa YoRGuN inancın kendisine saygı borçlu değilsin. ben hiç bir inanca saygı duymam, gözümde yerin dibinde hepsi ama insanların inanma özgürlüğünü asla ve asla yargılamam, saygı duyarım ona.
Son bir haftadır şu düşünce bende hasıl olmuştu başkalarına beğendirmek üzere yaptığımız her şey özüne yabancı kalıyor evet bu gerçekten öyle tamamile doğallıktan çıkıyor. Marcus Aurelius “Kendime Notlar” Başkaları için yazılmış bir kitap değil tamamıyla kendi düşüncelerini dürüst bir şekilde ifade edilen bir kitap o yüzden çok kıymetli. Videonun tamamı çok güzel değerli bilgilerle dolu iyi bir anlatım var teşekkür ederim ama en çok ben bu noktaya temas ettim çünkü son zamanlarda en çok düşündüğüm şey bu... İnsan önce her şeyi kendisi için yapmalı.
Ben 16 yaşında, aile mesleği olması dolayısıyla çobanlık yapan, (büyük konuşmuş gibi olcak ama) tarihçi, dil bölümü okuyan, ve yaklaşık 3 senedir günlük gibi, fakat yanlızca içerisine ya başıma gelen yada karşılaştığım pek çok konu hakkında düşüncelerimi, fikirlerimi çıkarımlarını yazdığım ve kendimin "Feslefe Defterim" dediğim bi defteri olan sıradan bir öğrenciyim. Uzun zamandır elimizde olmayan şeyler için üzülmenin ve yakınmanın faydasız olduğu, acıdan kaçmak yerine bir an önce katlanmaya başlayarak geciktirmemek gerektiği, ve her durumda, ne olursa olsun şartlara bağlı kalmak ve tamamen teslim olmak yerine, durumun ve şartların oluşturduğu koşullar bağlamında her nasıl kendimizi geliştiriyorsak, ilerliyorsak aynen devam etmemiz gerektiği yargısına varmış durumdayım. Bu yargıya varmadan önce deftere olaylar hakkında isyanlarımı, ve yakınmaları ve "neden,nasıl,niye" soruları üzerinde bir çeşit "Acıyı Formülize Etme" şeklinde yazılar yazardım, çünkü böyle düşünürdüm. Fakat zamanla olayları anlamak ile beraber, ötesini düşünebilme yeteneği kazandığımı fark ettim. Bunu yazıyı uzun tutmamak ve daha basit olması adına şöyle bir örnekle vermek istiyorum. Yaklaşık 6 ay önce yaşadığım kötü bir olay sebebiyle sol kolumdan ameliyat olmak zorunda kaldım, ve o sırada hala sürdürdüğüm şekilde düzenli olarak fitness yapıyordum (şartlar gereği hep evde). Kolumun iptal olması sebebiyle üst vücut çalışmamın da iptal olmasına bakmadan, iyileşme sürecimde o zamanımda zayıf olan alt vücuda yüklenmeye karar verdim, ve 6 aylık süreçte kalf ve bacaklarımı gerçekten iyi bir seviyeye getirdim.... Bu son derece basit bir örnek. Bu örnekte olduğu gibi, hayatın her alanında, durum ne olursa olsun, koşullar bağlamında yapabildiğimiz en iyi şekilde ilerlemeye, yaşamaya devam etmeliyiz. Çünkü başımıza ne gelirse gelsin, hayat hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor, etti, ve edecek. O yüzden (fitness yapanların anlayacağı dil ile) #Bozmaz diyerek her daim devam etmemiz gerekiyor. Bu videoyu izlediğimde de uzun zamandır Stoacı gibi düşündüğümü fark ettim. Öncesinde de bakmıştım fakat hiç incelememiş, dikkat etmemiştim. Video ayrıca iyi oldu. Saygılarımla.......
#Bozmazbrom
ayyynen öyle kankaamm #BOZMAZ
Seneca'nın sözüydü sanırım; en stoik insanların çiftçiler olduğunu söyler. Çünkü yağmur bazen yağmaz, bazen kuraklık olur ekinler istediği gibi çıkmaz. Çiftçiler bunun gibi tabiat tarafından kontrolü dışında olan olumsuzluklara karşı bir kabullenmişlik hâlindedir. Çobanlık da buna benzer diye düşünüyorum.
Alaf sözüdür bozmaz devam kardom
Okumaya üşendim amk
Bazı insanlar felsefe karın doyurmaz diyor ama bilmiyorlar ki felsefe olmadan karnın tok olsa bile aç hissedersin.
iyi dedin
zabahleyin otuzbir çektim
@@skkdkdkdkdkd yakalandın dostum
@@tylerdurdens223 ne konuda
Kardeşim sen açlık görmemişsin gerçekten ac olduğun bı duruma düşsen felsefe yapmayı bırak bakalım ayakta durabiliyor musun
"İçinizde sizi etkileyen ve bir kukla gibi dans ettiren şeylerden daha güçlü ve mucizevi bir şey olduğunu farketmenin zamanı geldi"
-Marcus Aurelius
Ben bunu gerçekleştirdim
Bunu nasıl gerçekleștirdin? @@accipiter
@@Kayra-dj1roHerşey iradeden geçer.İnsanoğluna bahşedilmiş en güçlü duygu iradedir.Buna yağınlaşmanızı öneririm.
Ben de daha geçen gün aldım kitabı. bazı öğütler direk bana hitap ediyormuş gibi bir hisse kapıldım okurken kitabı. çok tuhaf gerçekten, 2000 sene geçiyor ama hala değişmiyor bazı şeylerde insan.
@@mathunter01 bruh
İnsan doğasının değişmezliği
"Kendisinin efendisi olmayan hiç kimse özgür değildir."
-Epiktetos
Ne güzel demiş hemşehrim 😁
"gidip türkiye'deki vatandaşa kılıçlaroğlu aday olcak desen sinirlencektir" abi çok güldüm buna AKDHSHSHSJSIISSIOSUKSLDB
adam geleceği görmüs
Oldu:))))
Elinde olmayan işler için dine sarılmışlar. Halbuki ölümsüzlüğü bile bulabiliriz. Elimizde olmayan Hiçbirşey yok aslında. Kanser artık 50 sene önceye göre %60 daha az öldürüyor. 50 sene sonra kanserden ölen olmayacak. Tek tek bulup öldürecek kanserli hücreleri nanorobotlar.
Bunların felsefesi acizlik üzerine.
@@hurkeri 6'lı masa oluştuğundan beri bilinen bir şey zaten.
@@JanValjan-h8g :(
Şu sıralar stoacılık felsefesini benimsemeye başladım. Gerçekten insana kaya gibi sağlam bir duruş, kararlılık ve psikoloji sağlıyor.
O zaman sen hiç varoluşçu felsefeye başlama. Hele ki sartre hiç okuma valla yerden yere vuruyor stoacı ları. Montaigne mezarında ters döner :)
@@ehuejugfodood5631 ben okudum varoluşsal krize girdim pişman mıyım
Kesinlikle.d
@@ehuejugfodood5631 Yukarıdaki yorumla dediğinin alakasını anlayamadım.
evet, özellikle Seneca'nın düşünceleri ve hayatı benim çok ilgimi çekti, dostuna yazdığı mektuplar günümüze kadar gelmiş, Ahlak Mektupları okuduğum en iyi kitaplardan birisi
@@ehuejugfodood5631 ben hem stoacılar gibi hareket ediyorum hemde varoluşsal felsefeyi aşırı derin yapıyorum o yüzden hayat bir şeytandır pişmanım👍👍👍
Aurelius hem zeki hem de iyi bir adammış. Bir imparator böyle olmalı. Gerçekten hayranlık duyduğumu gizlemeyeceğim.
Aynı ben
@@pizzamozarella8602 olm Marcus Aurelius aynı ben ya
O adam aynı ben
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
@@pizzamozarella8602 kesin kesin
Bu tarz facecamli videolarda aralara espri katman ve kendi fikrine daha çok yer vermen videoyu çok daha güzel hale getiriyor
Yaşadığımız bu postmodern çağda hersey o kadar haz odaklı hale geldi ki ;dostluklar, ilişkiler, sevgiler bile haz odaklı. İnsan için önemli olan( örneğin erdemin gibi) kavramlar unutulur hale geldi. Stoacılık bize erdemli bir hayat yaşamanın mümkün olduğunu ve güzelliklerini anlatıyor. Sunumunuz için teşekkürler.
Haz doğal ve içgüdüseldir, hazları yok sayamazsın burada önemli olan dengeyi bulmak. Bu yüzden stoacılığa göre epikuru daha mantıklı bulurum
Sağlıklı zevk: portal videoları izlemek
oyyyyyyyy
Seni dinledikçe, izledikçe zihinsel ve iradesel olarak gelişmiş hissediyorum kendimi (ha birde zeki hissetme sendromu var). En büyük bilemem ama çok büyük kanalsın çok.
yalnız değilsin
Çakırın karahanlı hakkında söylediği...
Cote'den felsefeye
@@Jamessxs0 Ayanokoji beni nasıl buldu amk süper
Zeka dediğimiz şey insanın bilgiyi keşfetmesi ile doğru orantılı olarak artar ne kadar çok şey öğrenirsen o kadar kendini zeki hissedeceksin dostum doğru yoldayız
Bu konsepti daha çok sevdim şahsen çünkü takip etmesi daha kolay oluyor, daha çok ders konseptinde bir anlatım. Oysa eski konseptiniz de güzeldi, bir başlangıcı olsa da videonun öyle karmaşık bir hâl alıyordu ki neticeyi biz bulmak zorunda kalıyorduk. İkisi de farklı açılardan hoş, sadece tek bir konseptte takılı kalmayın derim :)
O kadar zor bir zamanımda denk geldi ki bu video anlatamam. Yürekten teşekkür ediyorum sana.
kesinlikle :)
5dakkidar nicke gülüyorum 😂
Hahahahahaha eyvallah hocam :D
Daha iyi misiniz
Sorduğunuz için çok teşekkür ederim, idare etmeye çalışıyoruz :)
Kitabını aldım yetmedi, görüşlerini benimsedim ve uyguladım yetmedi, duvar kağıdım yaptım yetmedi, sanki evren beni takip ediyormuş gibi karşıma videoları çıktı hepsini tek tek izledim yetmedi, adına şarkı yaptım yetmedi, en son dövmesini yaptırdım hâlâ yetmiyor.. Nasıl bir efsanesin sen Marcus dedem!
Adam harbiden şarkısını yapmış vay amk
Evren takip etmez de.
adamla bu kadar ilgilenince algoritmalara göre karşına onun videolarını çıkarırlar.
Bu aralar stoacılık bir akım. Ama bir kişi stoacıları neden okur? Onların düşüncelerini benimser?
Bu felsefenin kurucusu Kıbrıslı Zenon'un düşünceleri neydi? Onu Atına'da ve Roma'da felsefeyle ilgilenenler neden takip ettiler?
uzun süre bakmamıştım. Kanal epey büyümüş tebrik ederim hak ettiği değeri bulmuş 🙏
Gençliğimin ilk çağlarında stoacılık nedense saçma gelmişti duygularımızı neden bastırmamız gerektiğini neden dünyanın nimetlerinden ve zevklerinden mahrum kalmamız gerektiğini anlayamamıştım bana sanki robotikleşmek gibi gelmişti. Ancak şuan yaşadığım onca ızdırap ve yaptığım onca hatadan ve de gençliğimi tr şartlarında geçirdikten sonra stoacılık gerçekten benimsenmese bile anlaşılması gereken bir felsefe
bilmiyorum kanalını takip eden kesim nasıl bir kesim ama ben senin kanalını telefonum dahil kendime ait satabileceğim her şeyi uyuşturucu parası için satıp aylarca uyuşturucu içip bir sürü travma yaşadıktan sonra psikozdan paranoyaklıktan kafayı yemiş durumda aile evinde kendimi izole etmeye çalışırken televizyondan yutupta en azından benim kafamı dağıtabilecek bi şey bulur muyum diye bakarken keşfettim akıcı anlatımın video içeriği ve kendince mesajların bana içten geldi hep ben yalnız değilmişim ve binlerce yıldır yüzlerce yıldır aynı şeyler herkesin başına geliyor gibi şeyler düşündürttün hatırladığım kadarıyla o döneme hayatımda neredeyse kayda değer hiç kitap okumamıştım ama bana felsefeyi ve araştırma iç güdüsünü sen kattın 0kültür bir insanın hayatına bir çok konuda önayak oldun sayende bir çok kanal ve kitapla tanıştım farkında değilsin belki ama uzun zamandır bana bir çok konuda bana yardımcı oldun teşekkür ederim gerçekten ❤🥺
merhaba sayin portal,
olusturdugunuz gorsel gruplari her sey ile cok uyumlu, fevkalade bir video.
Yaklaşık 13-14 ay önce stoa felsefesi ile tanıştım. Son 8 aydır piyasada hakkında bulabildiğim tüm kitaplarını(yaklaşık 20 kitap) okudum. Aynı zamanda podcast’lerini dinleyip sürekli egzersizlerini uyguladım. Bugün etkisi ne oldu diye dönüp baktığımda depresyondan çıkmamda ve zor zamanlarımı atlatmamda bana çok yardımı dokundu. Bunların dışında karşılaştığım sorunlarda tepkilerimin daha ölçülü, kontrollü olmasına, mental anlamda stabil ve dayanıklı olmama yardım etti. BDT nin ilham kaynağı olduğunu da unutmamak gerek.
Ben Marcus Aurelius eksenli iki kitap okudum hocam. Donald Robetson ve tabiiki de Marcus'un kendi eseri. Yakında Pierre Hadot'un İçsel Kale isimli kitabını da alacağım. Harika birşey. Hem Stoacılığın ruhunu yakalayabilmek hemde vermiş olduğu stratejileri uygulayabilmek zor değil.
Kanka kitapların ismini yazar mısın?
@@polatcifci9659 +1
@@polatcifci9659 rez, başlangıç için oneri yaparsanız güzel olur
@@strepsa1934 Ryan Holiday- Stoacının Günlüğü
Seneca-Mutlu Yaşam Üzerine ve Yaşamın Kısalığı Üzerine
Seneca-Ahlak Mektupları
Bunlar iyi başlangıç için
Türkiye gibi zor coğrafyalarda yaşayanların stoacılıktan başka pek bir şansı yok biz treni kaçırmış bir milletin çocuklarıyız. Herkesten çok, herkesten akıllıca çalışmalı ve dirayetli olmalıyız yoksa içinde bulunduğumuz bu buhrandan bu karanlıktan çıkamayız. "Kaderimiz böyle" gibi söylemler içinde bulunduğumuz şartları değiştirmiyor her ne kadar işler zor görünse de hala yapabileceğimiz şeyler var. Okul okuyorsan derslerine çalış, çalışıp para kazanıyorsan tasarruf yapıp biriktirmeye çalış, kiloluysan diyet yapmayı dene. Bunlar her şikayet eden insanların bildiği ama uygulamadığı gerçekler. Şikayet etmek hiçbir şeyi değiştirmeyeceği gibi insan, şartlar ne olursa olsun sıkıca ve metanetle çalışmalı, gücü dahilinde elinden geleni yapmalı gerisini ise akışına bırakmalı çünkü hayalini kurduğumuz hayatın ve değişimin tek yolu bu, çalışmak ve sabretmek.
“Lanet olsun bütün bir nesil benzin pompalıyor. Diplomalı köle olmuş.” Yorumunu okurken aklıma bu geldi :D.
Her neyse, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bak. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Kendi yüzün olunca karşılıklıymış gibi hissettim çok daha etkili oldu. Bence bu sekilde devam et ayrıca stoacilik bir süredir ilgimi çekiyordu şimdi daha da derine ineceğim sayende.
"Ölüm hepimize gülümser. Yapabileceğimiz tek şey geri gülümsemektir."
Gecəniz xeyir olsun. Bildirim gəldi, gəldik abimizin işığında aydınlanmağa. Azərbaycandan salamlar, sevgilər:)
salam Kamal
Tek deyilmişem :)
Salamlar.
@@Vetendash_ ben salam sevmiyorum sucuk tercih ediyorum.
özür dilerim
@@carljohnson2421 :d
Video için teşekkür ederim. Son günlerde epey sıkıntılı olaylarla karşılaşıyordum ve üstesinden gelmekte çok zorlanıyordum. Bahsettiğiniz kitapları almaya gidiyorum bugün. Umarım hayata bakış açımda bir nebze değişiklik olur.
Asi bir karakter isen olmaz faydası.
i love rock'n roll so come and take your time and dance with me
Böyle kaliteli ve düşünebilen, düşündüklerini de başka insanlarla paylaşabilen insanları gördükçe mutlu oluyorum
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Hocam anladığım kadarıyla güçlü görsel içeriği olmayan konuları bu şekilde çekerek daha ilgi çekici yapıyorsun. Böyle çok sağlam olmuş. Bir sonraki videoda bir yapım üzerine video görmek hoşumuza gider. Eline emeğine sağlık
Aynı zamanda bir hikayeyle islenmeyecek bir ders gibi verilecek konuları böyle işliyor
Güzel bir sunum olmuş. Yakınmama, kabullenme, duyguların farkındalığı ve duyguları kontrol etme konseptlerinin hayatta her insan için bilinmesi en önemli şeyler olduğunu düşünüyorum. Bir insan bu konseptlerin farkına vardığında derhal bunları öğrenmeli, öğrenmeyi ertelememeli.
Seni öldürmeyen acı, güçlendirir. 👍🏻
Eğer sen izin vermezsen; acı seni acıtmaz.
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Böyle farklı felsefe videolarına bayılıyorum bakış açımı her seferinde değiştiriyor ve beni bilgilendiriyor teşekkür ederiz portal
Bu şekil de güzel sanki muhabbet ediyor muşum gibi hisediyorum ama eski müzikli halide güzel ,onları bırakma
Aynen👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
''Sadece bizim irademize bağlı şeylerin iyi ya da kötü olduğunu düşünürsek, ne tanrıları suçlamamıza ne de insanlara düşmanca davranmaya gerek kalır.''
Marcus Aurelius
Videonun başındaki "motivasyon" zincirine söz etmek istiyorum. Motivasyon ilerlemek için gerekli bir yakıttır. 17 yaşındayım ve dövüş sporları ile uğraşıyorum olduğum zaman dilimi benide medyaya sürüklüyor ve bu videolara denk geliyorum , bu videolar ve grafikler beni daha da kötü etkiliyor. Geride kalmış hissi , daha iyilerini görüp adım kıyaslama , anlık duygu değişimi ve daha fazlası... Ben bunların farkına geçte olsa vardım. Sizlere özellikle benim yaşımdekilere tavsiyem ; hayat adil veya nankör olabilir , yaptığınız işlerde asla kaybetmezsiniz , hataları düzelterek ilerleyebilirsiniz . İsteklerinizin kölesi olmaktan kaçının yoksa büyük bir çukura düşüyorsunuz...
İstek derken gereksiz faydasız nefse güzel gelen istekler mi?Ben de 17 yaşındayim bu arada
@@eylemmakinesi5873 Kendimden örnek vereceğim. Antrenmam yapmam için gerekli ekipmanlara ihtiyacım var bunu bir ayakkabı olarak nitelendirelim eğer senin beklentin bu ayakkabıdan yüksekse asla koşmaya çıkmazsın bu iyi bir koşu ayakkabısı isteğinin beklentisi olur veya boks eldiveni istiyorsun antrenmanlara başlayacaksın fakat istediğin eldiven yüksek miktarda pahali ve senin bütçen buna el vermiyor eğer sen ortalama bir şey almayıp onu almak için antrenmanlarından eksik kalırsan asla istediğine ulaşamazsın. Bir şey daha eklemek istiyorum Manny pacquiao adında bir boksör var eldivenleri veya bandajı yoktu eski bir tişortü ellerine sardı ve öyle çalıştı dünyanın en iyilerinden ve şuan Filipin cumhurbaşkanı adayı ve halk onu çok seviyor :)
@@burakkalender3096 teşekkür ederim cevabın için şimdi anladım
@@eylemmakinesi5873 rica ederim
@BaBa YoRGuN medya kullanıyorsan gel konuşalım @burakkalnder
ben kitaplarıma asla kalem değdirmem lâkin Kendime Düşünceler kitabını okurken kitabın üstüne bir dünya not aldım. katıldığım, katılmadığım pek çok nokta oldu ve muhtemelen birkaç yıl sonra bile bu yazdığım notların pek çoğuna katılmayacağım.
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Stoa felsefesiyle tanışalı 6 ay oldu. O kadar felsefi akım üzerinde çalışırken bize bu felsefeyi göstermediler. En önemlisini es geçmişler :)
Stoacılıkta negatif görselleştirme, kuantum düşünce sistemine ters bir şeydir. Hayatında neyi düşünürsen neye inanırsan onu çekersin. Aynı titreşimde olduğun şeyleri hayatına çekersin. Bu taraftan bakınca aslında bu mantıklıdır. Çoğu zaman diyoruz zaten aklımdaki başıma geldi diye. Şimdi bu videoyu izlerken bunu düşündüm. Stoacılıkta negatif görselleştirme bana göre yararlı bir şey değil sonunda her ne kadar üstesinden gelmekten bahsetse bile başlangıcında hayata ve olumsuz durumlara kendini hazırlarken bunu düşünüp inanıyorsun ve aynı frekansa geçiyorsun sonrasında bu düşündüğün kötü şey tabi ki başına gelecektir. Tek katılmadığım nokta buydu. Teşekkürlerrrr video çok faydalıydı.
Bu şekilde düşünmeye 2022'nin Mayıs-Haziran aylarında başladım, YKS dönemindeydim ve ister istemez bir gerginlik yaşıyordum. Sınav bitti sonucumu bekledim derken o sınavın açıklandığı gün gelmişti ve evet hedeflediğim bir bölümü kazanamamıştım ve mezuna kaldım. O an gerçekten hiç düşünmek bile istemeyeceğim bir durumdu mezuna kalmak. Üstünden yaklaşık 3 aya yakın bir süre geçti, düşünce yapım pozitiflere yönelme şeklinde devam etti Daha önceden hiç kitap okumazdım ama çok korktuğum mezuna bırakma meselesi sayesinde kitap okuma alışkanlığı kazandım; daha bir kaç ay öncesinde her ne kadar dertli olmaktan, bir sene daha sınava hazırlanmaktan korksam da şu an gidip istemediğim bir yerde okumaktan iyidir diye düşünerek iyi yanına yöneldim her zaman. Yani demem o ki siz olumsuzluğa ne kadar odaklanırsanız odaklanın (kusura bakmayın ama) size en ufak bir getirisi olmayacak ve hiçbir zaman elinizde olmayan şeyi düzeltemeyeceksiniz. 3 ay gibi bir süredir her zaman daha olumlu olmaya çalışıyorum, eskiden lafı geçiştirmek için nasılsın sorusuna iyiyim diye cevap verirken şu an gerçekten iyi olduğuma inandığım için iyiyim diyorum. Belki olumlu düşünmek de size somut bir şey getirmeyecek ama yaşayan biri olarak söyleyebilirim ki emin olun psikolojik olarak kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz.
İlk mezunun mu?
Mezuna kalmak nedir ya. Kazanamamışsın işte
@@Ft__ evet
@@divit2252 ağız alışkanlığı, bir sene daha hazırlanıyorum anlamına geldiği için kısaca öyle yazdım. Kazanamamak konusunda dert ettiğim bir şey yok, özellikle gelip de "kazanamamışsın işte" yazman beni üzmeyecektir zaten. Asıl anlatılmaya çalışılan şeye değil de insanların kusurlu sayılabilecek yönlerine odaklandığın için senin adına üzüldüm ama.
@@monarchise iyi bir lise geçirmediysen (orta veya kötü değil iyi) o ilk mezunda zaten bir sorun yok. Bence ikinciye kalmamaya bak, düşme düştüğüm duruma :d
Bu video konseptine bayıldım! yanaklarını ısırasım geliyor. çok tatlı birisiniz :)
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Bu aralar stoizme sarmış ve araştırırken beni felsefeye ısındıran kanaldan bu videoyu görmek çok iyi geldi başarılar.
Yorum okumayı en sevdiğim kanal. Videoları bitirdikten sonra yorumlara dalıyorum, çok güzel bir kitlesi var bu kanalın.
lisedeyken epiktetos çok okurdum, bana kendimi iyileştirmede çok yol gösterirdi, şimdi bu video ile karşılaşınca tekrar anımsadım. bugünlerde bir şeye karşı motivasyon oluşturmak, acıyı azaltmaya dair motivasyon da dahil biraz zor olsa da zamanında okuduklarım zamanla bana x bir duruma karşı yaşadığım acının şiddetini gün be gün azalttı. ama işte bazen de azalan şiddet yerini tamamen heves kırıcı, tembelleştirici bir kayıtsızlığa da bırakabiliyor. yaşanılan kayıtsızlığın şekli de önemli yani :))
eleştirilen diğer yöntemlere ise ben genelin aksine kötü bakmıyorum. yollar farklı olsa da diğer yöntemler de insana olumlu düşünmeye dair pratik kazandırıyor. sonuçta pek çoğumuzun gitgide karamsarlaştığı bir dünya içinde kitlelerin buna ihtiyacı var. her şey bilim ve/veya felsefe izleğinde de gitmek zorunda değil. insanlar içsel barışı nerede buluyorlarsa o yöntemi kullanmalılar. tarot, olumlama, stoacılık, manifest.. herkes aynı yolda huzuru bulacak diye bir şey yok ^^
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Pandemide hayatımın en güzel aylarını yaşadım...Ne düşündüm ne öfkelendim ne üzüldüm ne sevindim ....sessiz bir dõnemdi...resmen arındım sadece ruhum değil saçım yüzüm beynim ilk defa bu kadar özgürdü.
Zor anlarımda hep seni dinliyorum canay balık. Güzel sesinle kendimi daha iyi hissediyorum. Lütfen böyle videolar yapmayı hiç bırakma. Sadece sesinle ve anlattıklarınla sanki çok uzun süredir sahip olduğum bir dost gibisin. İyi ki varsın.
Takdire şayan bir anlatımın var. Cümlelerin çok net ve düzenli. Ayrıca saygı çerçevesinde bir mizaca sahip olman çok saygı duyulası bir yön. İncelemelerindeki değindiğin detaylar nokta atışı. Konularsa ilgi çekici ve bilgilendirici. Kendini göstererek yeni yapmaya başladığın bu formatını "Ateistin beyni, dindarın kalbi" videonda başta sevmiş olsam da diğer sesli olarak anlattığın estetik videolarına daha çok hayranım.
Seviyorum videolarını, iyi geliyor izlemek. Bakış açım değişti
Sayende düşünüp öğreniyorum ve bir şeyler öğrenebileceğim kanallar bulmak zor bu yüzden sana çok teşekkür ederim umarım gelecektede devam edersin ve bizde seni dinleriz 💗
kılıçdar aday oldu ve kaybettik .d
Kaybettiniz
Müthiş videolardan biri daha. Bu felsefenin etrafinda surekli dolandigimi farkettim sayende artik bir anlam ve isim kazandi tesekkur ederim 🌼
araya yaptığın espriler var ya ilaç gibi geliyor hay tanrı seni korusun :D
Girdiğim koca karanlığı bu felsefeyle aydınlatmışım da haberim yokmuş. Ben zaten bu felsefeyle uyumlanmışım :) Tabi hâlâ kendimi geliştirmem lazım ama olsun. Bizleri bilgilendirdiğiniz ve bu kadar güzel içerikler ürettiğiniz için teşekkürler
Monster anime analizi istiyoruz adamım!
Bu yeni format güzel olmuş, konuşan bir yüz görmek iyi geliyor :)
İçerikleriniz çok güzel çok teşekkürler. Lütfen kediden kim korkar demeyin onları çok seviyorum fakat elimde değil işte :/
İçerik mükemmel, ama sesin de o kadar dinlendirici ve doyurucu. Eline, emeğine sağlık.
Merhaba Can, kitap ve film önerileri yaptığın bir video çeker misin senin tavsiyelerin bizler için çok değerli ✨
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Tam da bu kanaldan stoacılık hakkında bir video bekliyordum sağ olun. Daha çok stoacılık hakkında video gelirse seviniriz
Özlettin kendini usta
@@Dogan237 :)
bence üzüntülerimizin tek kaynağı değer verilen bir şeyin seni hayal kırıklığına uğratması
verdiğin değer kadardır aslında hayal kırıklığın aurelius bunu demeye çalışıyor değer yargımızı dengelemeli ve olağanca acıyı kendimize reva görmemeliyiz
Çok güzel şeyler anlatıyorsun. Kendi adıma benim sanata ve felsefeye olan ilgimi bayağı artırıyorsun. Emeğin için teşekkürler. Devamını dilerim.
Eline sağlık hocam
Hocam siz Stoacılığa nasıl bakarsınız?
Vaybe. Videolar bu zaman çok geliyor.
Teşekürler. Portal
Abi sana bayılıyorum ya of keşke discord serveri falan açsan da felsefe tartışsak ya
Dünyalar tatlısı Burger King çalışanı yaşlı bir kadın harika bana harika bir jest yapmıştı. Ona teşekkür ettiğimde:
-"Ben iyilik yapmadım, sen iyilik gördün." demişti.
Kendisi de iyi birisi olmaya inanıyordu. Ben de gayret edip onun yaptığı iyiliğin sonsuzluktaki yankısının bir parçası olacağım.
Guzel videoydu. Suan ki kisisel gelisim kitaplari insanlara gaz vermek icin ve para kazanmak icin yaziliyor. 2000 yil omce yazılmış notlar suan bir cok kisiye yol gosteriyor ben de dahil.
Abi 2 videodur çok komik tespitler yapıp ciddi kalıyorsun daha komik oluyor inanılmaz hoşuma gitti bu hareketin.Harika bir video için de ayrı teşekkür ederim.
Reis o kadar kalite akıyoki kanaldan yakında çok büyük kitlen olucak sakın bozma kaliteni
Videolarınız gerçekten çok kaliteli ve bilim, sanat ve felsefeyle ilgili ufuk açan içereklere sahip. Emeğinize sağlık
Kitap çok efsanedir kesinlikle okuyun.
Spotify podcastinden geliyorum bu video/podcast o kadar doğru bir zamanda karşıma çıktı ki felsefenin bazen hayat kurtarabileceğini öğrendim. Teşekkür ederim portal.
Stoik felsefeyi hayatıma katalı on yıl oldu. Çok başarılı bir felsefe ve yaşam tarzı.
Güçlü bir iradeye ve beyin yapısın sahip olmak için şart.
Hayatınızın tek odak noktası siz olmalısınız.
Diğer herkes sadece sizin hayatınızda yer alabilir.
Herkese öneririm..
hangi kitaplarla başlamalıyız
Çok zeki ve güzel ahlaklı bir imparatormuş mükemmel bir sunum yaptığın işler çok faydalı tşkler portal😊
3:32 ahh ah
11.58
@@au-7204:c
''İntikam almanın en iyi yolu intikam alınacak kişiye benzememektir.''
Marcus Aurelius
14 yaşındayım ve Bir Stoacı olduğumu bu gün öğrendim, En azından videonun 16. dakikasına kadar olan her şeyi karşılıyordum.
teşekkürler Portal Bey.
yasitlarimdan bazilarini burda gormek cok güzell yani en azindan kendi cevrem icin sunu söyleyebilirim ki bu tarz konulari veya kitapları tartisabilecegim kimse yok
akıcı, harika bir video olmuş . Sizi yakın zamanda keşfettim. Çalışmalarınızı çok beğeniyorum gerçekten.
Konuların açılımı mükemmel olmuş, birkaç kez dinlemem lazım emeğinize sağlık.
acıyı dramatize edince yoğun ve anlık bir zevk alıyorum
ruh hastaları kendini belli ediyor fsklşgjldkfgjdfgşdf
ben de biraz böyleyim ve bu özelliğimden çok rahatsızım. dramatize ettikçe kendimi özel, değerli, farklı hissediyorum ama hepsi birer yanılsama. aynı zamanda çok zararlı. çünkü acının hiçbir kutsal tarafı yok ve romantize etmek saçma. acıyı romantize etmek uzun süreçte sadece daha kötü etkiliyor insanı, o acıya tutunmanı sağlıyor.
@a$apgky evet o acı, acı olmaya devam eder. çünkü ondan alınan zevk bayağı bir zevktir. psikolojisi sağlam olan insan acıyı terk etmesi gerektiğini bilir, gerçek huzur bu zevke değişilmez. aslında bence bir savunma mekanizması bu; acıyı anlamlı kılarak, boşa acı çekmediğine kendini inandırarak teselli bulmak. ayrıca kendi kendini daha önemli kılma içgüdüsünden dolayı bu durumun daha çok özgüvensiz insanlarda görüldüğünü düşünüyorum.
@a$apgky demek istediğini anladım, katılıyorum. acının dereceleri var ve senin seçtiğin örnek acının en üst derecelerinden, romantize etmek imkansıza yakın. ama büyük acılar da romantize edilebilir. aşk acısı mesela çok zordur ama dramatize etmeye aşırı müsaittir. sosyal fobi, anksiyete gibi durumlar da çok acı vericidir ama bunlar da dramatize edilebilir. sanırım daha çok kendilikle alakalı acılar dramatize etmeye müsait.
@@happyishness. Ben uzun zamanlar mutlu bile olsam kendim bilerek bu mutluluğu bozuyorum. Büyük ihtimalle sebebi dediğin gibi bir savunma mekanizmasıdır. Mutluluğumun daim olacağını düşünmediğimden kendimi hep olumsuz olaylara hazırlıyorum böyle yaparak.
sürekli yoğun olduğum için bu tarz videoları izleme fırsatım olmuyor o yüzden indirip dinliyorum, videonun 21. dakikasında alttaki yazı diye bahsederken o yazıyı okuyabilirsin. ufak önemsiz şeyler gibi gelebilir ama izlemek yerine dinleyen kişiler için güzel bir şey, bu tarz şeylere dikkat edebilirsen çok güzel olur, video için teşekkürler:)
Abi, bir gün motivasyoncuların ve kuantumcuların boş olduğuyla ilgili bir video yaparmısın? Videonun başında belirtmişdin. Ellerine salık bu video için!
Abi videorınla ilk karşılaştığımdan beri videolarin çok hoşuma gitmişti zaten ama şu son attığın bikaç videoya koyduğun esprilerin çok çok iyi olduğunu düşünüyorum. Ciddi ciddi izlerken bi anda kahkaha atmaya başliyorum sonra da ayni ciddiyetle videoya devam ediyorum ve bu da bence çok başarılı olduğunu gösteriyor. Videolarında gerçekten emek var ve çok güzel ilerliyorsun, bence böyle devam et. Başarılar
3:35 Kılıçdar aday oldu ve kaybetti.
Gerçekten inanılmaz bir video, çok beğendim! Stoacılık felsefesini ve Marcus Aurelius’un düşüncelerini çok iyi toparlayıp derlemişsin! Videolarını seviyorum, kendine iyi bak
Selamlar ilk defa yuzunu goruyorum bi tuhaf hissettim seni sadece sesten ibaret filan zannediyordum
Portal en sevdiğim kanal olmak yolunda emin adımlarla ilerliyor 🥲
Kılıçlar bölümünde patladım jsjsjsjdjdjdj
Aynen nxnxjfmfm
Jxjxkcjc oldu
03:34 deme öyle deme . Ah kalbim ölüyorum sanırım
Bence asıl önemli mevzu şu stoacı öğretmeni öveceğimize, o durumda öğretmenin durumunu farkedip öğretmenle taşak geçen adamı ön plana çıkarmalıyız change my mind
“Roma imparatoru gibi düşünmek”’i daha yarım saat önce bitirdim çok güzel bir tesadüf.
Merhaba, kanalımdaki Marcus Aurelius hakkındaki videoya lütfen bakın. Beğeneceğinize eminim. İyi günler dilerim.
Eneğine sağlık şimdiden
Emeğinize sağlık. Sayenizde Aureliusun nasıl kral bir adam olduğunu tanımış olduk.
Kılıçdar 2023'de aday oldu
Pembe Fili Düşünme diye bir kitap var, kötü bir şeyi ne kadar çok düşünmemeye çalışırsan bir o kadar kötüleşir gibi bir psikolojiyi anlatıyor. Negatif düşünme de bunun tam zıttı gibi, onu düşünmeye davet ediyor ve hatta en kötü halini kurgulamanı istiyor senden. O yüzden negatif duyguların engellenmeye değil, hissedilmeye ve istenmeyen bir misafir gibi gelip gitmesi gerekir.
dostum seninle şahsen tanışıyor olsak muhtemelen iyi arkadaş olurduk. videolarını beğenerek takip ediyorum, teşekkürler. aynen devam et..
kılıçdar...
Bu video zor zamanımda bana gerçekten çok iyi geldi. Aurelius'u tanıdıkça onda kendimi buluyorum.
3:33 of ya
İçeriklerin ve verdiğin bilgiler bir çok Kardeşlerimize, ışık oluyor kardeşim böyle içeriklerin devamını bekliyoruz, eline,diline sağlık.
alt tabaka insanın arzuları bir ömür ulaşılamaz şeyler olduğu için ayrı bir cazip gelir. Aurelius abimiz için o arzuların böyle bir yer etmiyor olması ve bu arzuları daha önce muhtemelen tatmış olması bence sadece onun için işleri kolaylaştırıyor. kendisi de tahtta bakir halde oturmuyordur sonuçta.
Farkettin mi, yorumlarda çoğu arkadaş bir anda stoacı olduğunu farketmiş, stoacılık güzel ve tutarlı bir felsefe, hatta felsefeden de öte bir karakteristik özellik, arkadaşlara güzel görünüyor olabilir, ama eksik yönleri de var. Eksik derken beni tatmin etmeyen. Senin yorumunda da eleştirel bir tavır olduğu için bu yanıtı sana vermek istedim. Normal bir yorum yapsam, çoğunluğun içinde kaybolup gidecek yazdıklarım.
@@wolfienes knk şurada gencecik 20 yaşımda saçıma ak düştüğünü ve ülkemizin çoğu gencinin çocukluktan itibaren hep bir hayatta kalma mücadelesi ve akıl almaz stres altında gençliklerini kaybettiklerini hesaba kattığım zaman kendime sormadan edemiyorum: hayatımız kaymışken bunun ne önemi var? stresten mi kaçacaksın? bol şans, bu ülkede nasıl yapacaksan artık.
@@homer2281 Değiştiremeyeceğimiz durumlar için yakınmayı bırakmalısın, fikri sana da sığ gelmiyor mu?
@@wolfienes siyaset konuşmak gibi konulara ithaf edilerek söylendiğini düşünüyorum ve haklı bence
@BaBa YoRGuN inancın kendisine saygı borçlu değilsin. ben hiç bir inanca saygı duymam, gözümde yerin dibinde hepsi ama insanların inanma özgürlüğünü asla ve asla yargılamam, saygı duyarım ona.
Tavsiye isteyene verilir, bunun dışındakiler bilmişlik taslamaktir. Herkes istediği gibi yaşama hakkına sahiptir,yargılamaya hakkımız yoktur.
kılıçdar aday olcak diye söylediğinde sinirlendim gerçekten
Son bir haftadır şu düşünce bende hasıl olmuştu başkalarına beğendirmek üzere yaptığımız her şey özüne yabancı kalıyor evet bu gerçekten öyle tamamile doğallıktan çıkıyor. Marcus Aurelius “Kendime Notlar” Başkaları için yazılmış bir kitap değil tamamıyla kendi düşüncelerini dürüst bir şekilde ifade edilen bir kitap o yüzden çok kıymetli. Videonun tamamı çok güzel değerli bilgilerle dolu iyi bir anlatım var teşekkür ederim ama en çok ben bu noktaya temas ettim çünkü son zamanlarda en çok düşündüğüm şey bu... İnsan önce her şeyi kendisi için yapmalı.
kilicdarin adini duyunca sinirlerim zipladi yine