Povestea mea: Ca absolvent de filologie-istorie in 1959, bucurestean fiind, repartizat mai intai la scoala din satul Gauriciu-Teleorman, sat de bulgari in care copiii invatau sa vorbeasca romaneste abia la gradinita. Am fugit de acolo dupa 3 zile. Ajutat de o cunostinta, obtin repartizare in comuna Mariuta, o adevarata victorie: doar 9 km de mers pe jos prin noroaie pana la Fundulea, se unde aveai sansa sa te ia pana la Bucuresti un camionagiu sus in bascula, ca in cabina locurile erau deja ocupate. Am functionat acolo 3 ani. Am luat copiii de la stadiul in care textele de literatura din manuale le tratam ca texte de limba straina, adica la fiecare text le dadeam cateva zeci de "cuvinte noi" cu explicatii de tip dictionar, ca sa inteleaga textul. Cei preluati de mine in clasa a V-a, la absolvirea clasei a VII-a, aproape toti au reusit sa-si continue scoala la liceu sau profesionala. Primii 3 la concursul de intrare la liceul din Branesti erau elevii mei. Remarcat fiind pentru asta, m-au facut inspector. M-au fa ut si membru de partid. Dupa alti 2 ani am dat concurs pentru intrarea la un curs postuniversitar prin care mi-am schimbat profesia intr-una, sa-i zicem, de elita. A existat o scurta perioada, ultimii ani ai lui Dej si primii ani ai lui NC, cand regimul a considerat ca are nevoie in anumite domenii de oameni bine pregatiti. Hai sa zicem si inteligenti. Cu conditia sa nu fii fiu de politicieni din partidele interbelice sau fiu de fosti "exploatatori". Perioada in care statul era condus practic de Maurer ca prim-ministru, nu de seful partidului.
Povestea mea:
Ca absolvent de filologie-istorie in 1959, bucurestean fiind, repartizat mai intai la scoala din satul Gauriciu-Teleorman, sat de bulgari in care copiii invatau sa vorbeasca romaneste abia la gradinita. Am fugit de acolo dupa 3 zile.
Ajutat de o cunostinta, obtin repartizare in comuna Mariuta, o adevarata victorie: doar 9 km de mers pe jos prin noroaie pana la Fundulea, se unde aveai sansa sa te ia pana la Bucuresti un camionagiu sus in bascula, ca in cabina locurile erau deja ocupate.
Am functionat acolo 3 ani. Am luat copiii de la stadiul in care textele de literatura din manuale le tratam ca texte de limba straina, adica la fiecare text le dadeam cateva zeci de "cuvinte noi" cu explicatii de tip dictionar, ca sa inteleaga textul. Cei preluati de mine in clasa a V-a, la absolvirea clasei a VII-a, aproape toti au reusit sa-si continue scoala la liceu sau profesionala. Primii 3 la concursul de intrare la liceul din Branesti erau elevii mei.
Remarcat fiind pentru asta, m-au facut inspector. M-au fa ut si membru de partid. Dupa alti 2 ani am dat concurs pentru intrarea la un curs postuniversitar prin care mi-am schimbat profesia intr-una, sa-i zicem, de elita. A existat o scurta perioada, ultimii ani ai lui Dej si primii ani ai lui NC, cand regimul a considerat ca are nevoie in anumite domenii de oameni bine pregatiti. Hai sa zicem si inteligenti. Cu conditia sa nu fii fiu de politicieni din partidele interbelice sau fiu de fosti "exploatatori". Perioada in care statul era condus practic de Maurer ca prim-ministru, nu de seful partidului.