Teke Tek Özel - 17 Kasım 2019 (Osmanlı'da sanayileşme var mıydı?)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 окт 2024

Комментарии • 314

  • @KipchakWarmonger
    @KipchakWarmonger 4 месяца назад +2

    Sanayileşmeyi özel sektöre açmamak ve sanayiyi destekleyecek diğer sistemleri benimsememek büyük bir hataydı. İngiltere anonim şirketlerle, bankalarla, borsayla gelişti.

  • @KRALPENGUEN
    @KRALPENGUEN 5 лет назад +8

    bizimle beraber halaçoğlu hocada yeni yeni şeyler öğrendi programda :) ne güzel

    • @Abogan-ur4io
      @Abogan-ur4io 2 года назад

      türk tarih kurumu eski başkanına dediği şeye bak allah aşkına. bizim milletin bu cahil cesareti beni öldürüyor

  • @mihmandar05
    @mihmandar05 5 лет назад +12

    "Abdülhamid döneminde Trablusgarp Savaşı'nda donanma neden Haliç'te yatıyor" diyen bir Tarih Profesörü
    Abdülhamid 1909da devrilmiş, Trablus savaşı 1911de oluyor.
    Bu adam resmi tarih tezlerini üreten Türk Tarih Kurumu'nun başkanlığını yapmış

    • @chandman381
      @chandman381 5 лет назад +4

      Olum siz seri üretim misiniz ? Nesiniz lan siz Abdülhamid donanmanın içine sıçmış 30 senede bir arpa yol alamamış o olay abdülhamidin eseridir kimin eseri olacak ingiliz destekli kemalin işi mi ?
      Çakma arab sevicileri sizi

    • @Asterix958
      @Asterix958 5 лет назад +2

      Sonra söylediğini düzeltti, Abdülhamit donanmayı çürüttüğü için Osmanlı Trablusgarp'a yardım edemedi. Gizli saklı İngiltere kontrolündeki Mısır üzerinde Osmanlı subayları Trablusgarp'a gitti yerel halkı İtalyanlara karşı örgütledi. Sırf oradaki bedeviler sayesinde İtalya Trablusgarp'ı işgal edemedi. Sonra Balkan Savaşı çıkınca Osmanlı Trablusgarp'ı bırakmak zorunda. Sonra Balkan Savaşlarında gene donanmanın yokluğundan tüm Ege adalarını kaybettik. Abdülhamit kendi söylediğine göre bir kara devleti kurmayı amaçlıyor ve bu yüzden de adalar da gitsin diyor. Sadece Adalar gitse ne fark edecek sonuç olarak Türkiye'nin her yeri gene denizlerle çevrili. Mesela deniz yoluyla İstanbul'dan Trabzon'a 2 günde gidiliyor. Bunu karadan yürüyerek aşmaya kalksan 2 ay sürer. Demiryolu yapman lazım o da Abdülhamit döneminde Ulukışla'ya kadar yapıldı. Ondan sonra Türk-Rus sınırına kadar 900 kilometre. Demiryolu yapsan da gene deniz kadar hızlı olmuyor. Neyse bu coğrafyada kısaca deniz hakimiyeti şart. Yusuf Halaçoğlu'nun genel görüşlerine gelirsek, bence de biraz eski kafalı düşünüyor. Ben öyle olduğunu bilmiyordum. Bir de Vahdettin Engin'in Osmanlı yıkılmadı, ayakta kalmayı başardı tezi çok mantıksız. Kendi gücü sayesinde ayakta kalmadı ki Kırım Savaşında İngiltere-Fransa yardım etmese yıkılırdı. 93 Harbinde Yeşilköy'e kadar geldiğinde gene İngiltere tutmasa gene yıkılırdı. 1. Dünya Savaşı'nda Rusya'da devrim olup Rusya savaştan çekilmese gene Rusya alırdı. Kendi gücünden değil tamamen şans eseri. Tabi illa savaşların kaybedilmesinin sebebi geri kalmışlık olmayabilir. Mesela 2. Dünya Savaşında Almanya, tüm dünya birleşip ona saldırdığı için yenildi ve yıkıldı ama bizde öyle bir durum yok. Karşımızda sadece Rusya var ve elimizdeki kaynaklar Rusya'ya yenmek için yeterli ama onlar ellerindeki imkanları güzel kullanıp bunları doğru kullanmayan bizi yenmişler defalarca kez.

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад

      @@Asterix958 donama 1900lerde başlatan program ile ıslah edildi balkan harbindeki başarısızlık averoff un üstün bir gemi olması ile ilgilidir ve bu gemiyi almayıp yunanlara kaptıran itc uzantılı hükümettir.
      Kırım harbini bileğimizin hakkıyla kazandık müşir ömer paşayı araştır. Nitekim 1806 11 arası da rusla başabaş savaştık 1828de de üstün geldik. Yıkılmama sebebimiz şans değildir siyaset her devlet için var prusya parise girdi ama geri çıktı rus girdi geri çıktı fransa italyayi ispanyayi yuttu ingiltere çıkardı macarlar avusturyanin canını okudu ruslar geldi kurtardı bak her devlet siyasetle bazı şeylerden kurtuluyor biz de kurtulduk. Osmanlinin yikıldığını kabul ediyorsak sebebi ww1dir. Ama dileyen yıkılmadı sadece rejim değişti de diyebilir

    • @Asterix958
      @Asterix958 Год назад

      @@furkancimen3145 1806-1812 ve 1828-1829 ezilip geçildik, Kırım Savaşı'nda başarılıyız ama tek başımıza asker sayımız yetmezdi zaten o yüzden Kafkas halklarının desteğine rağmen doğuda Kars'ı Ruslar almayı başardı. Averoff üstün bir gemi doğru ama daha alt seviyede birçok savaş gemisi, yüksek teknoloji gemiye üstün gelebilir ve zaten o yüzden Averoff 'tan bile üstün olan Yavuz gemisi ve ek olarak diğer 6-7 savaş gemisine rağmen eski teknoloji gemilere sahip olan Rus donanması Türk donanmasından çok üstündü, bu bilgiyi Hafız Hakkı Paşa'nın hatıratında okudum, Yavuz'un kumandanı Amiral Souchon tüm komutanların toplanıp yaptığı görüşmelerde Rus savaş gemisi 2 mislimiz olduğu için Yavuz bile Rus donanmasını yenmeye yeterli olmaz ve tüm savaş gemilerini kaybederiz diyor. Osmanlı'nın Yunanistan kadar bir donanmaya sahip olmaması 2. Abdülhamit'in başarısızlığı, Yunanistan küçük bir ülke Osmanlı'nın üstünlük kurması lazım her türlü. İttihatçılar da geldiler donanmayı adam edemediler, o da onların başarısızlığı

    • @Asterix958
      @Asterix958 Год назад

      1806-1812 ve 1828-1829 Ruslar içimizden geçti ne baş başa savaşması. 1877-1878 çok iyi savaştık, orada da 2. Abdülhamit'in 2.5 ay Gazi Osman Paşa'nın ordusunu Vidin'i savunmak gibi gereksiz bir görevle bekletmesi ve üstüne Gazi Osman Paşa'nın son 3. Plevne Muharebesi zaferinden sonra Ruslar tarafından birkaç kez kapatılıp geri açılan ricat yolunu kullanarak geri çekilme önerisini 2. Abdülhamit'in reddetmesi yüzünden kaybettik. Ruslar bir kez daha yolu kapattı, Gazi Osman Paşa bu sefer yolu geri açamadı sonra 1-2 ayda Plevne'de erzak bitti, Gazi Osman Paşa son çare kuşatmayı 34 bin askerle 90 bin tahkimatlı tabyalarda savunma Ruslara taarruz etti, ilk tabyaları Rus Çarının özel muhafızı humbaracıları (grenadiers) yenerek ele geçirse de daha ilerleyemedi, Plevne'de bırakılan ve Gazi Osman Paşa'nın arkasından ilerleyecek olan 16 bin askerden oluşan tümen, Rumenlerin Gazi Osman Paşa'nın esir edildiği yalanıyla ve muhtemelen kuşatmayı yarmak için hiçbir başarı görmediği için tümenin komutanı Rumenlere teslim oldu, Gazi Osman Paşa'nın 18 bin askeri de o ana kadar 9-10 bin kayıp verdiği için o da teslim olmak zorunda, o yüzden 260 bin Rus ve Rumen Ruslara 65 bin ölü ve yaralı verdiren Gazi Osman Paşa'nın ordusu 2. Abdülhamit'i bu yanlış kararı yüzünden teslim olmak zorunda kaldı, toplam 23-24 bin askerimiz teslim oldu. Bunları bizzat Plevne Müdafaasında takım komutanı olarak görev yapan William Çok Herbert'in savunmayı ayrıntılı olarak anlattığı "Plevne Müdafaası" isimli kitabında okuduğum için iyi biliyorum.

  • @Knn.Yldz.
    @Knn.Yldz. 5 лет назад +9

    burada yusuf hoca'nın bir anlık hatasıyla güya dalga geçenler canlı yayına çıkmaları durumunda adlarını bile heyecandan hatırlamayacaklardır. o kadar eminim ki..

    • @Lot-4656
      @Lot-4656 5 лет назад +1

      O 100 kere tv ye cikmis biri ne heyecani olacakmis

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад

      O hata önemli değil ama yusufun tarihe bakışı sıkıntılı, ezbere konuşuyor

  • @cccINATccc
    @cccINATccc 5 лет назад +5

    Harika bir program oldu. Soluksuz seyrettim ve çok faydalandım. Fatih Bey'in aynı konuklarla hep böyle faydalı programlar yapmasını dileriz.

    • @cccINATccc
      @cccINATccc 5 лет назад +1

      Ibrahim Bey programda da sonuçta açıklandığı üzere, tabii ki Osmanlı'da bir sanayi vardı. Hatta fabrikalarda Avrupa'daki teknolojik-güncel aletler de kullanılıyordu. Fakat asırlardır gelen iktisadi düzende Osmanlı'da sermayedar bir sınıf oluşmadığı için bunların tamamını devletin başlatıp yürütmesi gerekti. Tabi öyle olunca da işler zamanla aksadı. Aynı zamanda insanlardaki ticaret zihniyeti de provizyonizm denen kendine yetmecilik etrafında şekillendiği için, Avrupa'nın kapitalist görüşü Osmanlı insanına giremedi. Bir de şunu da belirtmek gerekir ki Osmanlı'da sanayi dediğimizde askeri sanayi akla gelmelidir. Özetle, Osmanlı'da sanayi vardı fakat savaşlar, mali yetersizlik, insanlardaki zihniyeti değiştirememe, dış politikada buhranlar gibi çeşitli sebepler dolayısıyla genişleyip kapitalist-emperyalist bir seviyeye gelemedi.

  • @lidiaborchert6482
    @lidiaborchert6482 5 лет назад +3

    Yurt dışından/yurt içinden olsun programlarınızı kaçırmamaya çalışıyorum.
    Fakat her cümlenin hatta her kelimenin başında hııı çekmeniz dinleme zevkimizi oldukça gölgeliyor.
    Bu alışkanlğınızdan vazgeçmeniz acaba mümkün olamazmı ?
    Maksadım sizi kırmak değil tabii...

  • @onder444
    @onder444 4 года назад +5

    Bu ve ilki (12 Kasım) tartışmalarda sanayi konusunda hiçbir görüş ayrılığı yoktu. Sadece taraflar farklı perspektiflerden bakıyorlar.
    Hakan Erdem "hiç sanayi yoktu" diyenlere cevap veriyor. Sanayinin varlığını; nerede, neyin, ne kadar üretildiğini ortaya koyarak açıklıyor. Bu bir övgü ya da Osmanlı'nın politik bir savunusu değil. Var olan bir gerçek var ve bunu nötr bir tavırla ortaya koyuyor.
    Yalnız Erdem'e verilen cevaplar kafaları karıştırıyor. Sanayi vardı demek başka, ne üretiyordu, ihracat yapıyor muydu, kendine yetiyor muydu, Dünya ölçeğinde Osmanlı sanayisinin durumu neydi demek başka. Bunlar ayrı ayrı tartışma konusu olacak şeyler. Fakat Erdem sanki bunları da iddia etmiş gibi kendisine cevap veriliyor. Özellikle Yusuf Halaçoğlu sürekli konuyu değiştiriyor. Erdem'in bahsetmediği konuları sanki o iddia etmiş gibi cevap veriyor.
    Aslında herkes biraz karşıdaki ile değil, başkasına konuşuyor gibi. Her kesimde bağnaz kişiler var, bular tarihi olguları illa ki bir tarafı övmek, diğerini yermek adına kullanıyorlar. Özellikle de Halaçoğlu bazı çevrelere kafayı takmış sürekli onlara cevap veriyor. Bunu yaparken de konunun dışına çıkıyor. Belki halkı ama yeri burası değil.
    Konu basit. Sanayi var mı yok mu? Cevap, elbette var. Ama yeterli miydi, değil miydi? Bu başka. Sanayinin yeterli olmaması sanayinin var olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад

      @@curiousBPM vardır kardeşim adam 2 saat anlattı yine anlamamışsın. Cam tekstil kağıt porselen kibrit tüfek top vsvs onlarca fabrika kadar şu basit gerçeği kabullenin artık. Halacoglu gibi anlamamakta inat ediyorsunuz. Tek problem yeterli olmaması ve atatürk devri de yeterli değildi yani yeterlilik sorunu osmanlıya özel değildi mevzu bu öğrenin artık.

    • @ozhancakir9407
      @ozhancakir9407 Год назад

      Bu durumda asıl sorulması gereken soru sanayi nedir yada sanayinin anlamı nedir diye sormak.

  • @korhanmemis1841
    @korhanmemis1841 5 лет назад +1

    Hocam son zamanlarin en saglam programi oldu kimse saçmaladi 10 numara oldu 👍

  • @mustafaduman2530
    @mustafaduman2530 4 года назад +1

    bu programda mithat paşa'nın hatırlanıp övülmesi hoşuma gitti..

  • @gurayyilmaz6872
    @gurayyilmaz6872 5 лет назад +7

    Yuhhh Abdülhamit 1909 da devrildi, Trablusgarp savası 1911'de....

  • @erdincinan3806
    @erdincinan3806 5 лет назад +4

    "SİSTEMİ OLMAYAN TOPLUMLAR SANAYİ TOPLUMU OLAMAZ." İSO BAŞKANI

  • @omerbalc1128
    @omerbalc1128 5 лет назад +1

    bu prog. ve konuklar da iyi; ben isterim ki devleti yönetenler buralardan ders çıkarıp iş yapsınlar. maalesef olmuyor....

  • @stekin8
    @stekin8 5 лет назад +10

    1:31:50 Trablusgarp savaşının Abdülhamid devrinde olduğunu sanan Tarih profesörü.

    • @Muhtar06-
      @Muhtar06- 5 лет назад

      Sığır profesörü 😆😆

    • @hahaa6658
      @hahaa6658 5 лет назад +5

      Gerçekten meraktan soruyorum amacım sataşmak, polemiğe girmek değil.
      Sizce Y.Halaçoğlu Trablus Savaşı'nın kimin döneminde olduğunu bilmiyor mu?

    • @TTTupload
      @TTTupload 5 лет назад

      Dediği Abdülhamid donanmayı haliçte çürüttüğü için trablusu italyanlar denizden bombalarken bizim donanma müdahale edemedi. çok önemli değil burada tarih

    • @mhakyildiz4920
      @mhakyildiz4920 5 лет назад +3

      @@hahaa6658 Bildiğini bu mallarda biliyorda salağa yatmak daha kolay.

    • @hahaa6658
      @hahaa6658 5 лет назад +2

      @@mhakyildiz4920 Burada tartışmaya girecek vaktim yok. Çünkü konu hep sapıyor bilgi değil fikir tartışmasına dönüyor. Herkes aklının ardındakileri dökmeye başlıyor. Herkes istediğine inansın. Ben sosyal bilimler okudum. Zaten istisnalar dışında kimseyi inandığı bir düşünceden vazgeçiremezsin. Ancak kendi iç hesaplaşmasıyla bunu başarabilir. Sen buna fırsat vermezsen ters teper daha da sarılır inancına.
      Emek vermiş, beyni ona göre şekle girmiş. Bu yatırımı silip süpürmek demek. Kim ister ki bankadaki 1 milyonunu bloke ettirmek. Bu her görüşteki kesim için geçerlidir.
      Türkçe özet: Kimse tükürdüğünü yalamak istemez.

  • @ibrahimacar3128
    @ibrahimacar3128 5 лет назад

    sanayii yetri kadar iyi olsaydi batarmiydi

  • @sivaslibora
    @sivaslibora 5 лет назад +2

    Son 70 yilinda borcla borc ödemis ekonomiyi yabancilara birakip yari sömürge olmus kapitulasyonlar vs..nasil sanayi olsunki olsa cökermiydi

    • @turkgucu6ylonce936
      @turkgucu6ylonce936 3 года назад

      Burda sanayi hiç YOKTU diyenlere cevap veriliyor ne kadar olduğuna değil 5 fabrikalık küçük bir sanayide sanayidir

  • @nurikucukusta8170
    @nurikucukusta8170 5 лет назад +3

    Sayın fatıh bey bızdekı uçak fabrikasını kim kapatmış bu konuyuda işlersenız sevinırım

    • @abdullahuzun1695
      @abdullahuzun1695 5 лет назад +1

      şşşşş o konu ebedi önder ve şeflerimize dokunur şşş sorma konuşma, öv, alkışla, methiye diz. sorarasan döverler.

    • @hydare
      @hydare 4 года назад

      @@abdullahuzun1695 adnan menderes ne zaman ebedi şef oldu?

    • @abdullahuzun1695
      @abdullahuzun1695 4 года назад

      @@hydare adnan menderes şef olmadı chp diktası karşısına çıkan ilk siyasi lider di. hadi yiyorsa Tayyibi de assınlar.

    • @hydare
      @hydare 4 года назад +1

      @@abdullahuzun1695 1946 da kurulan thk uçak fabrikasını 1952 yılında adnan menderes kapattı chp diktası diyorsun ama adnan menderes chp diktasının milletvekilidir chp toprak reformu yapmak istedi toprak ağalarının elinden toprağı alıp fakir köylüye dağıtacaktı ama aynı zamanda toprak ağası olan adnan menderes ve diğer ağalar karşı çıktılar. Hiç bir dikta gücü rızasıyla teslim etmez. Böyle Ideolojik körlükle tarihe bakarsan cehaletinin bile farkında olmazsın.

    • @serapgultekin1213
      @serapgultekin1213 4 года назад

      @Biyolojici Asıl ideolojik korlük sende seni gidi Kemalist şizofren.Tarihi nerden öğreniyorsunuz Sinan meydandan falan mı????Bi kere Menderesin sadece dedesi toprak zengini .Bütün ailesi yakınları oldügü için o topraklar ona miras kalmış.Oda bir dönem bakmış sadece hepsi bu .Daha sonra o toprakları köylülere neredeyse parasız denebilecek bir rakama satmış.Toprakları köylülere dagıtmış.Toprak kanunu olayı senin bildigin gibi değil!!Bir şeyi öğreneceksin bari tam öğren!!!!!Gerçi bu ülkeyi tam 30 sene adeta bir toprak ağası gibi yönetenlerin Adnan Menderes'i adeta " kişi kendinden bilir işi " mantığıyla suçlamaları çok normal!!! Ayrıcada İsmet İnönü iktidarı öyle kendi rızasıyla falan bırakmadı.Adeta bırakmak zorunda kaldı.Ve hiçbir zaman muhalefette olmayı hazmedemedi . Bu yüzdende ne yaptı etti ayak oyunlarıyla ,şark kurnazlığıyla Menderes'in ayağını kaydırdı .ismet İnönü asla bir demokrat değil!!!!!

  • @hacmustafaus173
    @hacmustafaus173 5 лет назад +11

    Programı çok kısa bir süre izlemeye dayanabildim. Neymiş Osmanlı kapitalist olmak istemiyormuş da onun için sanayileşmemiş, neymiş olmayan üretim tesislerindeki insanlar işsiz kalmasın diye makineleşmeyi reddetmiş. Bunları duyunca neremle güleceğimi bilemedim. Sinirlendim ve kapattım televizyonu. Fatih bey teketek bilimi çöpe atıyorsunuz...

  • @bakrdemir8656
    @bakrdemir8656 Год назад +1

    tabi ki yoktu insanlar daha okuma yazma yoktu

  • @telatcengiz4845
    @telatcengiz4845 5 лет назад +1

    Dr. hakan erdem tam anlamiyla bir bilim adami,....

    • @umut4196
      @umut4196 5 лет назад

      trol müsün, kafan mı basmıyor anlamadım

    • @telatcengiz4845
      @telatcengiz4845 5 лет назад

      Senin ögretmenin kimdi ya,. seni fena bozmuslar, isin kötüsü düzelmen zor,.

  • @suheylcircir3981
    @suheylcircir3981 2 года назад

    1:37:00

  • @secha2768
    @secha2768 5 лет назад +7

    sorduğun sorumu osmanlıda sanayi olsa çöker miydi

    • @barssever109
      @barssever109 5 лет назад +5

      Sedat Çalışkan Almanya, Japonya da bir imparatorluktu onlar da battı, olayın sanayileşme ile ne alakası var? Almanlar alman federal cumhuriyetini kurdular biz de Türkiye Cumhuriyetini.. 2.Dünya savaşında dümdüz edilen japonya ve almanya aynı süre zarfında gelişti, biz ise 2.Dünya savaşını yaşamamamıza rağmen bir bayrak direği ipini bile ancak 60 sene sonra üretebildik ve bununla da gurur duyduk çünkü binlerce Heykel, büst dikmek, milletin kılık kıyafetiyle uğraşmak, değerleriyle alay etmek, zorla ingiliz şapkası giydirmek, camileri ahıra çevirmek, seçilmiş başbakan ve bakanları asmak, darbe planları peşinde koşmak savaştan yeni çıkmış, ayağına giyecek çarık bile bulamayan halk için yapılması gereken en öncelikli işlerdendi Türkiye Cumhuriyeti için..

    • @chandman381
      @chandman381 5 лет назад +10

      @@barssever109 Sana neden Türkiye Cumhuriyeti nin kalkınamadığını açıklayayım.
      1930lu yılların sonuna kadar onlarca fabrika açıldı köy enstitüleri kuruldu anadolulu halkımızı eğitmek için ve bunların hepsi 50li yılların başında halktan biriymiş gibi görünen amerikancı bir eleman tarafından kapatıldı.
      Köy enstitüleri anadolulu insanlarımızı eğitmekle görevliydiler zira anadolulu halk tarım yapmasını dahi bilmiyordu toprağın içine sıçmıştı.
      Bunun yanında anadolunun genel kültürünün olmayışı sürekli kafasında allah muhammed allah diye takılması bir etkendir.Elin almanı dediğin adam 16yyda reform hareketini başlattı sen 21 yydasın hala 6y kafasında yaşıyorsun yaşamaya devam et koçum seni geliştirmek isteyenler gelince de ha bakın bu adam islam düşmanıdır türk düşmanıdır demeye devam et deki İngilizler sana malını satabilsin kullandığın diş fırçasından bindiğin otobüse kadar herşey onların malı ve suçu ülkenin kurucusuna ve sistemine atarak kurtulacağını düşünüyorsun LOL

    • @barssever109
      @barssever109 5 лет назад +2

      TURKİSH KARABOĞA TURKİSH KARABOĞA Fabrika mı kurdular? 🤣🤣Osmanlı’dan kalma isletmeleri ve 3 tane uyduruk atelyeyi ve 11 adet temel atmayı fabrika diye sayarsan çok büyük işler yapmış cumhuriyet kurucuları ulu kurtarıcılar..Ulan senin kadar boş yapan görmedim.. Milletin kılık kıyafetiyle uğraşmaktan başka icraatları yok sonra da avrupa’nın pazarı haline geldik diye şikayet ediyor..Sene 2019 Kafa halâ 1923’ün beton kafası..Üç kuruşluk aklınızla Gerici diye yaftalamaya çalıştığınız Osmanlı torunları bu gün yerli UYDU, İHA, SİHA, TANK, HELİKOPTER yapıyor, TEKNOFEST düzenliyor. 90 senedir akıl ve bilimden bahseden teneke kafalıların tek icraatı AYYAŞLIK ve HEYKEL yapmak..Ee Ata yadigarı nasıl olsa..

    • @secha2768
      @secha2768 5 лет назад +2

      Saklanan Tarihimiz deve sidiğinin kafa yaptığını bilmiyordum anlatsana saklanan tarihimiz neymiş

    • @secha2768
      @secha2768 5 лет назад +1

      Saklanan Tarihimiz bu teke tek programının 1. savaşı konusu cumhuriyetin ilk yılları ile ilgili ilber ortaylı ve celal şengörle söyleşisi var onu tqvsiye ediyorum tarihide artık lütfen cami hocalarından veya tarikat liderlerinden kadir mısıroğlundan dinlemeyin çok komik oluyorsunuz

  • @emreahmet167
    @emreahmet167 3 года назад +1

    Hakan erdem haklı. Fatih altaylının da programa katılayım derken saçmalamasını tasvip etmiyorum. Biri diyor yok diyebiliriz altaylı katılıyor diğeri diyor diyemeyiz altaylı ona da katılıyor sonra tekrar diğerine katılıyor. Ve en az 4 kere fikir değiştirdi 1:10:28 itibariyle.

  • @bayramsarkaya1886
    @bayramsarkaya1886 5 лет назад +2

    adam topu gösteriyo allah aşkına o top veya silahlar bize hangi savaşı kazandırmış

    • @decayedcake1245
      @decayedcake1245 5 лет назад

      1453ten sonra başka bi gelişme olmamış

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад

      @@decayedcake1245 off sayalim mi illa 1453ten sonraki gelişmeleri yilankavi mekanizmayı çine yapılan ihracatı niye boylesiniz aga.
      Hangi savaşı kazandırmış diyor adam size sadece 19.yüzyılda kazandığımız bir yığın zaferi sayabilirim. Osmanli ruslar dışında hiç bir devlete karşı seri mağlubiyet almamıştır rus harpleri de çok çekişmeli geçmiştir

  • @ovvyeeaah6491
    @ovvyeeaah6491 5 лет назад +8

    Vardı tabiiiikii. Fayton tamircisi Recep usta vardı. Eyüpte. 🤣🤣🤣🤣

  • @hlygvnj
    @hlygvnj 5 лет назад +3

    Hakan Bey, Cumhuriyet harp okullarını iki saniyede gömdü. tebrik ederim. bu akademisyenlerle hakikati öğrenir, hakkını teslim eden nesiller yetiştirirsiniz.

    • @MehmetK.01
      @MehmetK.01 Год назад

      Çok da iyi yaptı.Cumhuriyet Harp okulu darbeci cuntacı yetiştirdi..

  • @KadirKurtjagua06
    @KadirKurtjagua06 5 лет назад +1

    Bu sunucuyu sevmeyen tek benmiyim teke tek mi ?

  • @emreahmet167
    @emreahmet167 3 года назад +1

    27:40 iyi ki araya girdiniz

  • @turanyol4701
    @turanyol4701 5 лет назад +3

    olsa ne olur son 2 yuzyilinda onune gelenden tokat yemis osmanliniz

  • @hlygvnj
    @hlygvnj 5 лет назад +3

    ah ahhh şu tarihçilere bak.. ezberden konuşmalar...

  • @telatcengiz4845
    @telatcengiz4845 5 лет назад

    Buz fabrikasi kimin,..?

  • @bakrdemir8656
    @bakrdemir8656 Год назад +1

    kisaca yoktu

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад +1

      Olm aptal mısın ya nerenle dinliyon

    • @bakrdemir8656
      @bakrdemir8656 Год назад

      @@furkancimen3145 dinledim varmış ama sadece büyük şehirler de ve onların sayısı da azmış istnabul bursa fln sanayi devrimi değil sadece yüzde 10 %

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад +1

      @@bakrdemir8656 ee atatürk devri de durum aynı yine yetersiz az ve belli başlı illerde var sanayi osmanlıyı niye eleştiriyoruz o zaman

    • @bakrdemir8656
      @bakrdemir8656 Год назад +1

      @@furkancimen3145 çünkü cumhuriyetin fakir olması osmanlinin keşif yapmaması ve geleceği görmemesi yüzünden eleştiriyoruz cumhuriyet elinden geleni yapmıştır unutmayın ki Atatürkun devraldığı ülke çok sıkıntı içerisindeydi temel şeyler bile yoktu eleştirmek kötü bir şey değildir!

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад +1

      @@bakrdemir8656 keşif yapamazdık atlasa kıyımız yoktu. Osmanlı da elinden geleni yaptı. Devraldığı ülke sıkıntı içindeydi çünkü dünya savaşından çıkmıştı fakat döneminde savaş olmamasına rağmen ataturkun devrettigi ülke de sıkıntı içerisindeydi. Evet eleştirmek kötü bir şey değildir

  • @eroseristy9425
    @eroseristy9425 5 лет назад

    Hakan Erdem senin iki kitabini da okudum ancak okumaz olaydum sen onca okula bosa gitmissin once bir speach thraphy al

    • @eg2304
      @eg2304 5 лет назад +1

      Sen önce türkçeyi kullanarak ne demek istediğini izah et üstelikte başkasının eğitimi kültürü seni ilgilendirmez bu ülke sizin gibi gerizekalilar yüzünden geriye gidiyor

  • @randomhuman5525
    @randomhuman5525 5 лет назад +3

    Sanayi ne arar la Osmanlıda :)

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 4 года назад

      @İhsan Çelik eşek zekalı angut vatandaş fabrika açmakla sanayi aynı şey değil. Getirtirsin yurt dışından makineyi kurarsın fabrikayı. Sanayi kendi teknolojini üretmekle oluyor. İngiltere Almanya Japonya bunlar sanayi devidir. 3. dünya ülkelerine fabrika açıp onları ucuz işçi olarak çalıştırırlar. Tamam mı cahil kardeşim. Hadi yallah arabistana.

    • @randomhuman5525
      @randomhuman5525 4 года назад

      @İhsan Çelik Yahu gerizekalı ağzımdan akp diye bir şey çıktı mı?

  • @The56shusha
    @The56shusha 5 лет назад

    Tarihçilere Sanayi sormak biraz aptalca geldi bana.

  • @eraysengul4674
    @eraysengul4674 5 лет назад +1

    Bu arada psikoloğum, durumun iyi değil, ruhsal olarak şirazen kaymış. Hareket ve davranışların seni ele veriyor dostum, bana sorarsan psikoloğa git.

  • @telatcengiz4845
    @telatcengiz4845 5 лет назад

    Ben fatih altayliyi anlayamadim, kime hizmet ediyor,.. neye muhalefet ediyor,.. Cumhuriyet ne yapmis, ne bulmus, cumhuriyetin milli burjuvazisi kim,. yahudi sermayesinden baska sermayemi var,...

  • @sethdavenport5813
    @sethdavenport5813 5 лет назад

    Osmanlı'nın sanayisi yoktu. (Avrupa'ya kıyasla) Bu kadar basit.Tarım toplumuydu. 19. Yüzyıl modernleşme çabaları da büyük bir sanayi atılı yaratmadı. Neden? 1- Merkezi yönetim ve bürokrasi gelişmemiş. İltizam sistemi tamamen işlevsizleşmiş. Yerel otoritelerden gönderilen vergilerin ne hesabı ne kitabı var. Tahsil edilen vergiler de İstanbul'a gelene kadar onun bunun cebini dolduruyor. Yani çuval delik. 2- Tarım toplumu diyoruz güya ama o bile adam değil. İlk toprak reformu bile ancak 1858 yılında yapılıyor. Pek de sonuçlarının alındığı söylenemez. 1840 ile 80 yıllarında arasında herhangi bir başat bir ürün yok tarımda. Köylü ve küçük zanaatkar fazla ürettiğini ancak başka gerekli malzemelerle değiştirmek için kullanıyor. Pazar ekonomisi neredeyse yok. Mesela 1913 yılında Osmanlı tebasında kişi başına düşen pamuk tüketimi 0.33 kilo. İngiltere 19 kilo. Almanya 7,3 kilo. En düşüğü Rusya 3,1 kilo. Video'da konuşmacılardan bir tanesi demir çelik üretiminden bahsetmiş. Tüketimine bakalım: 5,2 kilo demir Osmanlı'da. 445 kilo İngiltere. 539 kilo Almanya. En düşüğü 66 kilo Rusya. Demir Çelik sanayisi gelişmiş bir ülkede Allah aşkına kişi başına tüketim 5,2 kilo olabilir mi? 3- Yetenekli devlet kadroları yetiştirebileceğin yüksek okulların yok. Mekteb-i Sultaniye'nin kuruluş yılı ancak 1868 yılını bulabiliyor. Kadron olmadan nasıl güçlü bir sanayin olabilir? 3- Gene okullaşmanın düşük olmasının da etkisiyle aydın sınıfının entellektüel kapasitesi de yeterli değil. 1822 ve 42 yılları arasında basılan kitap sayısı 250 yi ancak buluyor. Oysa daha tam modernleşmesini tamamlayamamış Rusya'da bile Büyük Petro devrinden Ekim devrimine kadar basılan kitap sayısı 200 binden fazla. 5- Kırım Savaşından itibaren batıya borçlanmışsın ve Abdülhamit döneminde iflas edip Düyun-u Umumiye senin tüm hesap ve kitaplarını ele alıp senin vergilerine el koymuş. Öyle eğitimsiz bir devlet kadron var ki batılı finansçılar muhasebeyi ele aldıklarında Türk bürokratları ilk defa muhasebeciliği öğrenmeye başlıyorlar. 6- Ulaşım sistemin medeniyetin çok gerisinde kalmış. Yapılan tüm demiryolu yatırımları yabancı sermaye ile yapılmış. Bu iç ticareti de olumsuz etkiliyor. Demiryolları gelene kadar ticaret sahiller arasında küçük yelkenlilerle yapılıyor. İç bölgelerde ise hala deve kervanları kullanılıyor. Bu kadar geri kalmış bir ulaşım sistemi nasıl gelişmiş bir sanayi doğurabilir? 7- Sanayi gelişimine mani olan en önemli nedenlerden biri de iç gümrüklerdi. Yabancı tüccarlar için geçerli olmayan bu iç gümrük yasası yerli ürünlerde %12 ile %50 arası fiyat artışına neden oluyordu. Aslında konu o kadar uzun ki anlat anlat bitmez. Sonuç olarak Osmanlı sanayisini özetlersek İlber Ortaylı'dan gene alıntı yaparak yazıyorum; 1840 yılında Sliven'de devlet tarafından, Filibe'de de özel girişimli kurulan iplik fabrikaları. Bakırköy, İzmit, Hereke Bursa bölgesinde kurulan yünlü pamuklu dokuma fabrikaları, debbağhaneler, birkaç dökümhane, Bursa ipek ipliği ve dokuma fabrikaları gibi hafif sanayi kuruluşları Tanzimat döneminin başarılı girişimleri. Bunun dışında da devlet kontrolünde olan madencilik. Bu kadar.

    • @decayedcake1245
      @decayedcake1245 5 лет назад

      evet, şu anda da türkiyede üretilenler; kıyafet, ayakkabı, ve yemek ürünleri. bunlardan başka üretilen bişey var mı?? diş macunu, şampuan, deterjanlar...bunların bile ithal olduğuna kafaları basmıyo milletin. en ufak bilim teknoloji gerektiren hiçbişey üretilmiyo

    • @sethdavenport5813
      @sethdavenport5813 5 лет назад +1

      @@decayedcake1245 Bugünkü Türkiye'ye baktığımızda sıkıntılı bir süreç de olsa gelişmiş bir sanayinin olduğunu söyleyebiliriz. Tekstil, Kimya, Silah, Otomotiv (yedek parça ağırlıklı), Turizm, Gıda, İnşaat, Demir-Çelik vb. Avrupa ve Kuzey Amerika sanayisi ile kıyaslandığında gene geri ancak gelişmekte olan ülkeler kategorisinde önemli bir yerdeyiz. Bunun tek bir sebebi var: Mustafa Kemal Atatürk. Öyle büyük reformlar yapıldı ki devrim niteliğindeydi. Kafasını din ve inançlar kumuna gömmüş bir ülkeye laik bir anayasa temelini atmak, Osmanlı ailesi ile ülkenin bağlarını koparıp yönünü batı medeniyetine çevirmek, yani saltanatı ve hilafeti yerle bir etmek. Kadının sosyal hayattaki statüsünü sağlamlaştırmak, seçme ve seçilme hakkını yasalarla sabit kılmak ve en önemlisi bugün Akape hükümeti tarafından sabote edilmeye çalışılan laik eğitim sistemini yerleştirmek büyük atılımlardı. Bu sayede Türkiye sanayisi bugünkü yerinde. İslam ülkeleri sürünürken (İran dahil) Türkiye'nin farkı ortada. Kısmen diğer islam ülkelerine göre gelişmiş olan Mısır'ın ise farkı kökten dinciliğe karşı ordunun her zaman tetikte olması ve tarihi geçmişinden gelen kültürel miras. Yoksa Müslüman Kardeşlere bıraksan, 10 senede ülkeyi 50 sene geriye götürürlerdi. Sisi'ye dua etsinler.

    • @decayedcake1245
      @decayedcake1245 5 лет назад

      @@sethdavenport5813 tekstil dediğin işte kıyafet üretiliyor, kimya dediğin hala diş macunu, deterjan, şampuan, sinek ilacı gibi şeyler üretilmiyor, makyaj markaları çok yeni gelişmeye başladı, otomotiv de herhalde planı yurtdışından gelen şeyler burda üretiliyo, yemek ve demir çelik gibi şeyler zaten çok ilkel şeyler. yani teknolojik olarak bakarsak osmanlıdan ya da cumhuriyetten beri ancak belki bir gıdım ilerleme olmuş, bilimsel olarak diyorum, nasıl mesela osmanlının son dönemlerinde iplik fabrikaları için ameriakan makina ve çalıştıracak eleman getirildiği ama bunları kendimiz öğrenip yapamadığımızı söyledikleri gibi, kökünden türkiyede gelişmiş teknoloji ya yoktur bence ya da yoka yakın

    • @sethdavenport5813
      @sethdavenport5813 2 года назад

      @Abdülhamid Han 1881 yılında Muharrem kararnamesi ile iflas bayrağı çekilmiştir. Abdülhamid dönemidir. Yanlış bilgi yok.
      Ramazan kararnamesi iflas değil borç ötelemesidir.
      Ayrıca Düyunu Umumiye bir girişim değil zorunluluktu. Başarılı bir girişim nasıl oluyor? Ne alaka? Abdülhamit döneminin kılına kimse dokunmasın diye böyle saçma kelime oyunlarını yapmaya gerek yok.
      Zaten borç krizinin kapıya dayanmasında Abdülhamid'in büyük bir payı yok. O tahta çıkmadan önce hazinede iflas çanları çalıyordu.
      Önceki padişahlar dediğin de zaten Abdülmecid (2. Abdülhamid'in babası) ve Abdülaziz (2. Abdülhamid'in amcası). İlk alınan borç Kırım savaşını finanse etmek için alındı ve Abdülmecid dönemine denk gelir.

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Год назад

      @@sethdavenport5813 burada da birkaç hatan var.
      Sanayimiz kıbrıs ambargosuna kadar çok yetersizdi yani atatürkün olumlu anlamda bir katkısı olmadı. Sanayimiz 3 devirde ivme kazandı kıbrıs mevzusu, özal ve her ne kadar nefret etsem de tayyip.
      Cumhuriyet devrimleri beğenirsin veya beğenmezsin o başka ama faydasızdı hiçbirinin ülkeye somut bir katkısı olmadı şekilci birtakım ıslahatlardan ibaret olarak kaldı.
      Yüzümüzü batıya tanzimatla çevirdik atatürke şükretmene gerek yok senin büyük bir tarihin var ecdadını tanı. Bugün ortadoğunun ilerisindeyse bu batıcı osmanlı monarkları sayesindedir.
      Kadın hakları meşrutiyet ile verilmeye başlandı bkz iş bulma cemiyeti, tek eşlilik, medya desteği, üniversite, karma eğitim vs cumhuriyet devrinde de bu devam etti fakat malesef geciktirildi bkz nezihe muhittinin başına gelenler.
      Daha da yazabilirim bu konuda ama bunlar yeterli olacaktır diye düşünüyorum

  • @hacerdemirel9833
    @hacerdemirel9833 5 лет назад +2

    Yusuf Halaçoğlu boşmuş, üzüldüm :(

  • @garbism
    @garbism 5 лет назад

    Bi Recep hepsine bedel