Riktigt intressant, perfekt film till första fredagsölen! 👌 Jag funderar starkt på lolförarutbildning, 36år idag och jobbar som sopgubbe och man känner hur kroppen tar stryk av de! Måste byta bana! Tack för bra inspiration 😍👍
hej du får koppla och när du kör godståg ettårs utbildning föst är det tester di ska jöra innan du söker men de kostar ca 4,500:- det är gaska mycket att bli lokförare ta reda på alt som att bli lokförare
Det sitter en liten vinge på strömavtagaren som hjälper till med upptrycket mot kontaktledningen, och vid eventuellt haveri så slipper man att strömavtagaren sliter med även den andra, så man står utan.
Tack själv! 1. Nej inga baklyktor, men det sätts dit reflekterande aktersignaler på sista vagnen. Jag ska försöka komma ihåg att visa dem när jag får tillfälle. 2. Jag har faktiskt ingen riktig koll på hur ofta sånt underhåll görs. En gissning skulle vara typ varannan el var tredje vecka, ungefär.
Väldigt intressant video med testen av strömavtagare, manuell växling och bilder utifrån loket. Bra acceleration utan vagnar. 🙂 Fråga från en okunnig: Runt 18:25 i filmen, strax innan Boxholm såg det ut som du körde förbi "vänta stopp" utan att bromsa. Svårt att hinna se signalbilden. Tack Tomas för bra jobb. Trevlig första advent!
Signalen visar 2 blinkade gröna, dvs "vänta kör 40", men det är långt kvar till signalen därifrån. Vid typ 18:43 passerar jag orienteringstavlan för signalen, och den sitter på försignalavstånd. Mellanblocksignaler på linjen kan sitta med väldigt långa avstånd, upp till 3km om jag minns rätt, så att börja bromsa vid en signal som visar ett restriktivt besked är inte nödvändigt. Och linjekännedom är viktigt.
Man kan varken få böter eller mer ström med 2 strömavtagare. Normalt kör man med den bakre, mindre blixtrande för föraren och, vad jag hört, bättre upptryck för kolslitskenan mot kontaktledningen. Pga att strömavtagaren fungerar litegrann som en vinge.
Skönt att se film som vanligt. En fråga poppa upp i skallen på mig. Finns det några ökända backar för lok som körs i Sverige? Lutningen måste va otroligt påverkande för broms och acceleration?
Jobbar i en av fastigheterna precis bredvid stationen i Boxholm och ser stål komma eller göt som det kallas och skrot och stång/profiler åka. Kul att se det från spårsidan. Fast höjdpunkten är när vida är uppe och lastar timmer med tmz då skakar hela huset 😁
Dels för att det sitter en lite vinge på strömavtagarna, som hjälper till med upptrycket mot kontaktledningen, och dels för att om det blir ett haveri och delar lossnar, så ska förhoppningsvis den andra strömavtagaren inte skadas.
Hej superbra information och gillar hur du berättar om signaler och allt annat som är intressant. En fråga. Du stod kvar och väntade på att signalen skulle bli grön med vit blink för att inte behöva stanna längre fram. Hur långt fram var den signalen och kunde du inte åkt fram lite långsammare till den?
Tack! Jag skulle gissa att det är 1,5km mellan signalerna, och visst kunde jag ha kört sakta fram emot den istället men jag tror att det går fortare att vänta för att sen kunna stå på. Plus att jag vill ju att även nästa signal ska hinna slagit om till "vit blink" när jag kommer dit. Det finns inga repeterbaliser mellan signalerna som kan uppdatera ATC, så om jag passerar "grön blink" så tror den att nästa signal visar "stopp" även om den har slagit om till "kör" och då måste jag ner under 40km/t för att kunna passera den utan att få nödbroms.
Fin video och kanal du har här! 👌🏼 Verkar vara ett fridfullt yrke, lokförare. Man kanske skulle förvekliga den där gamla pojkdrömmen och skola om sig 🤔 Hur funkar arbetspassen, är det mest ut och tillbaka från en och samma ort eller gör du även längre sträckor genom Sverige över flera dagar?
Tack! Jag tycker att det är världens bästa jobb, så jag tycker du ska ta och söka in till en lokförarutbildning! Arbetspassen startar och slutar på stationeringsorten, men ibland går passen över två dagar (tre har förekommit också nån gång).
Hej ! Näe du står vid en dvärg som visar stopp och när den slår över till kör , Hur lång tid har du på dig att köra förbi innan det händer något eller att någon reagerar på att det är något fel ?
Om tågklareraren lägger "lokalt" (frilägger växlarna så de går att lägga om på plats) så får man snett höger, men i normala fall läggs växeln om automatiskt när tågklareraren lägger växlingsvägen.
@@Thomas_P ja, dock var det väl en manuell växel precis innan du kom in på samma spår som vagnarna? Eller kommer jag ihåg fel? Tänkte just på den manuella växeln (22:48). Var ett tag sedan jag var med på signal sidan (praktik) men jag har för mig att även de manuella växlarna hade återkoppling till tågklareraren men det var mer än ett decennium sedan och minnet blir inte bättre.
Aha, du menade den växeln. Ja, det är ju en klotväxel med låsning, så om man ska till höger där så måste man få "lokalt" och då låses växeln upp och det är helt riktigt snett höger i signalen.
Hejsan Thomas en fråga,du la om två växlar som du sedan körde förbi ?? Hoppas att allting är bra med din fot,och att du kommer med flera intressanta filmer :) :) :)
Dels sitter det en liten vinge på strömavtagaren som hjälper till med upptrycket mot kontaktledningen, del för att det vid ett eventuellt haveri så ska den andra strömavtagaren inte slitas med. Så att man har en kvar.
Mycket trevlig samt bra video Ett stort TACK Du kör riktigt fort när du inte har några vagnar efter dig 130 kilometer i timmen Är det max hastigheten för Rd 2 loket?
Verkligt trevlig video, informativ och framför allt, jobbet görs i lugn och ro utan dramatik. Så lärde min instruktör att förarjobbet skall göras.
Härliga bilder, att se landskapet genom vindrutan.
Tack för denna video 🏅
Trevlig helg
Stort tack för ännu en väldigt trevlig video inifrån lokförarhytten.
Thanks for the added explanation texts at various points. Really interesting stuff.
Så härligt med lite random natur från sitt fantastiska Sverige
Tack själv!
Riktigt intressant, perfekt film till första fredagsölen! 👌
Jag funderar starkt på lolförarutbildning, 36år idag och jobbar som sopgubbe och man känner hur kroppen tar stryk av de! Måste byta bana! Tack för bra inspiration 😍👍
Tack!
Ta chansen och sök till utbildningen! Jag var 38 och lastbilsförare när jag hoppade på utbildningen. Har inte ångrat mig en sekund!
hej du får koppla och när du kör godståg ettårs utbildning föst är det tester di ska jöra innan du söker men de kostar ca 4,500:- det är gaska mycket att bli lokförare ta reda på alt som att bli lokförare
Går lokförarutbildningen nu, 47 år ung. Det är aldrig försent.
@@martinwahlberg4334 Grattis! Är 68, "professionell amatörförare", började för 50 år sedan, på ett par museibanor, men "tåget har gått".......
@@Stefan_Boerjesson Tack så mycket. Haha, metaforerna till järnväg haglar. Vi har ett par 50+:are i klassen också. Det går som på räls.
Mycket bra, intressant video!! Ser fram emot flera!
Vad jätte härligt att du är igång igen med att köra tåg det är alltid lika trevligt att följa med dig när du kör tåg ska du veta om
Tack!
Ännu en härligt video. Tack.
Vad är det som gör att ni kör med bakre strömavtagaren?
Det sitter en liten vinge på strömavtagaren som hjälper till med upptrycket mot kontaktledningen, och vid eventuellt haveri så slipper man att strömavtagaren sliter med även den andra, så man står utan.
Som vanligt. Bra levererat 🙏
Tack för ännu en bra film. Frågor: 1. Har godståg några baklyktor på sista vagn 2. Hur ofta vårdas loken: tvätt, städning, spolarvätska...
Tack själv!
1. Nej inga baklyktor, men det sätts dit reflekterande aktersignaler på sista vagnen. Jag ska försöka komma ihåg att visa dem när jag får tillfälle.
2. Jag har faktiskt ingen riktig koll på hur ofta sånt underhåll görs. En gissning skulle vara typ varannan el var tredje vecka, ungefär.
Väldigt intressant video med testen av strömavtagare, manuell växling och bilder utifrån loket. Bra acceleration utan vagnar. 🙂
Fråga från en okunnig: Runt 18:25 i filmen, strax innan Boxholm såg det ut som du körde förbi "vänta stopp" utan att bromsa. Svårt att hinna se signalbilden.
Tack Tomas för bra jobb. Trevlig första advent!
Signalen visar 2 blinkade gröna, dvs "vänta kör 40", men det är långt kvar till signalen därifrån. Vid typ 18:43 passerar jag orienteringstavlan för signalen, och den sitter på försignalavstånd.
Mellanblocksignaler på linjen kan sitta med väldigt långa avstånd, upp till 3km om jag minns rätt, så att börja bromsa vid en signal som visar ett restriktivt besked är inte nödvändigt. Och linjekännedom är viktigt.
Tack för ännu en spännande video! Kör försiktigt…
Bra jobbat 🙂 trevlig helg. Nästa gång jag är i Nässjö så bjuder jag på kaffe 😊☕
Gött!
Spelar det roll vilken störmavtagare som används? Och vad händer om man har båda uppe samtidigt?
@@Milo_Spelar Tack så mycket för svar :)
@@Milo_Spelar hej
@@SWEDEN0707 hej
Man kan varken få böter eller mer ström med 2 strömavtagare.
Normalt kör man med den bakre, mindre blixtrande för föraren och, vad jag hört, bättre upptryck för kolslitskenan mot kontaktledningen. Pga att strömavtagaren fungerar litegrann som en vinge.
De här kommentarerna hade jag totalt missat. 🙂 Nej, det blir inga böter, och allt som Kasoline skrev är korrekt. 👍
Fantastiska medljusscener du bjuder på denna gång
Det var fantastiskt ljus den dagen!
Du gör jätte trevliga videos tycker jag!
Tusen tack! 🚂🚃🚃🚃🚃🚃🚃🚃 👏👍🙂
Tack så mycket!
Väldigt trevlig och intressant video :)
Tack!
5:25 Någon som har haft tråkigt och suddat ut I'et på panelen så det står BOMBARDER. 😂
Ännu en fantastisk video från dig och väntar redan på del två av denna resa😀👍
Kommer imorgon kl.14 🙂
@@Thomas_P Väntar med spänning😁
Skönt att se film som vanligt. En fråga poppa upp i skallen på mig. Finns det några ökända backar för lok som körs i Sverige? Lutningen måste va otroligt påverkande för broms och acceleration?
Ja, det finns några kända backar. De flesta är dock längre norrut än jag kör. Jo, lutningen påverkar mycket.
Jobbar i en av fastigheterna precis bredvid stationen i Boxholm och ser stål komma eller göt som det kallas och skrot och stång/profiler åka. Kul att se det från spårsidan. Fast höjdpunkten är när vida är uppe och lastar timmer med tmz då skakar hela huset 😁
Ja, de mullrar fint. 🙂
Vill se ett 0-100 test med ensamt lok! :)
Jag med, är en gammal dragrace gubbe som körde på 70 och 80 talet! :)
Såg Rd2 1076 för några veckor sedan i ett combitåg passerade Älvsbyn mot söder.
Varför använder man normalt sett den bakre strömavtagaren? (kan det vara att man slipper se blixtar på natten?)
Dels för att det sitter en lite vinge på strömavtagarna, som hjälper till med upptrycket mot kontaktledningen, och dels för att om det blir ett haveri och delar lossnar, så ska förhoppningsvis den andra strömavtagaren inte skadas.
grymt!
Trevlig film. Är det skrottåg?
Tack.
Ja, några vagnar är med skrot.
Knasig fråga men finns det bälten i tåg. Asså för föraren. Tänker så man inte flyger runt i en kraftig bromsning
Nej, inga bälten i tåg.
Hej superbra information och gillar hur du berättar om signaler och allt annat som är intressant. En fråga. Du stod kvar och väntade på att signalen skulle bli grön med vit blink för att inte behöva stanna längre fram. Hur långt fram var den signalen och kunde du inte åkt fram lite långsammare till den?
Tack! Jag skulle gissa att det är 1,5km mellan signalerna, och visst kunde jag ha kört sakta fram emot den istället men jag tror att det går fortare att vänta för att sen kunna stå på. Plus att jag vill ju att även nästa signal ska hinna slagit om till "vit blink" när jag kommer dit.
Det finns inga repeterbaliser mellan signalerna som kan uppdatera ATC, så om jag passerar "grön blink" så tror den att nästa signal visar "stopp" även om den har slagit om till "kör" och då måste jag ner under 40km/t för att kunna passera den utan att få nödbroms.
@@Thomas_P Tack så jättemycket för svaret! :)
Fin video och kanal du har här! 👌🏼
Verkar vara ett fridfullt yrke, lokförare. Man kanske skulle förvekliga den där gamla pojkdrömmen och skola om sig 🤔
Hur funkar arbetspassen, är det mest ut och tillbaka från en och samma ort eller gör du även längre sträckor genom Sverige över flera dagar?
Tack! Jag tycker att det är världens bästa jobb, så jag tycker du ska ta och söka in till en lokförarutbildning!
Arbetspassen startar och slutar på stationeringsorten, men ibland går passen över två dagar (tre har förekommit också nån gång).
Såg ut som du passerade en elspärrtavla efter du startat upp loket. Är strömmen alltid på där ni ställer upp loken?
Ja, inne på våra lokuppställningsspår är den alltid inkopplad.
Vad händer om du tar fel lok av misstag?
Förhoppningsvis kan den som skulle ha det loket ta ett annat. Det fungerar oftast efter lite omplanering.
Hur fort får du köra med ensalok? Har d nån betydelse om du kör ett RM, RD, eller RC lok?
Det beror på vilket lok och vilken bana. Rc4 och Rd2 kan vi köra i 130 som mest på c-bana (postloken 150), medan Rm bara får köra 70 pga dålig broms.
👍👍👍
Halloj Tomas igen. Får se om ljudet är bättre nu
Hej ! Näe du står vid en dvärg som visar stopp och när den slår över till kör ,
Hur lång tid har du på dig att köra förbi innan det händer något eller att någon reagerar på att det är något fel ?
Det varierar. Är det mycket tåg och rörelser på gång så tar det kanske bara ett par minuter innan tågklareraren ringer och undrar.
Har sett en av de nye Eurodual- Lokomotivet fra Stadler på Bergensbanen. Har du prøvd å kjøre denne typen?
Nej, jag har bara sett ett i Hallsberg.
@@Thomas_P Det var ganske stort må jeg si :) Men sånne som du kjører har mer sjarm da :)
Så om den sista växeln innan vagnarna hade legat fel så hade du istället fått snett uppåt höger?
Om tågklareraren lägger "lokalt" (frilägger växlarna så de går att lägga om på plats) så får man snett höger, men i normala fall läggs växeln om automatiskt när tågklareraren lägger växlingsvägen.
@@Thomas_P ja, dock var det väl en manuell växel precis innan du kom in på samma spår som vagnarna? Eller kommer jag ihåg fel? Tänkte just på den manuella växeln (22:48). Var ett tag sedan jag var med på signal sidan (praktik) men jag har för mig att även de manuella växlarna hade återkoppling till tågklareraren men det var mer än ett decennium sedan och minnet blir inte bättre.
Aha, du menade den växeln. Ja, det är ju en klotväxel med låsning, så om man ska till höger där så måste man få "lokalt" och då låses växeln upp och det är helt riktigt snett höger i signalen.
finns det gps på tåget som tkl kan följa vart ni är ?
Nej, de följer oss via spårledningarna i rälsen.
Hejsan Thomas en fråga,du la om två växlar som du sedan körde förbi ?? Hoppas att allting är bra med din fot,och att du kommer med flera intressanta filmer :) :) :)
Hej. Ja, jag var tvungen att lägga om dem eftersom de låg fel.
Och foten är skaplig, tackar så mycket!
Tack för ditt svar Thomas,b trevligt att höra att din fot blir bättre och bättre :) :) :)
Varför använder ni den bakre strömavtagaren?
Dels sitter det en liten vinge på strömavtagaren som hjälper till med upptrycket mot kontaktledningen, del för att det vid ett eventuellt haveri så ska den andra strömavtagaren inte slitas med. Så att man har en kvar.
Hur svårt var det att få jobbet? Jag själv vill bli lokförare
Det är svårare att komma in på utbildningen än att få jobb. 🙂
Är kaffet grattis tro ?
Haha, absolut!
Vilken grafik! ;-)
Har du toalett i loket?
Nej, det finns inte toalett i loken.
Hilser Lokførere på motgående tog
👋
Bra fråga!
Ja, det gör vi. 🙂
Mycket trevlig samt bra video Ett stort TACK Du kör riktigt fort när du inte har några vagnar efter dig 130 kilometer i timmen Är det max hastigheten för Rd 2 loket?
Tack!
135km/t är största tillåtna hastigheten men ATC:n går bara att ställa i steg om 10, så då blir det 130km/t.
@@Thomas_P Tack för svaret
@@Thomas_P Aha, chip trimmma! :)
varför la du om medväxlarna manuellt?
För att de är manuella och inte uppkörningsbara.
Varför tutar i hytten när du kör
Det är tågskyddsystemet (ATC) som piper.
Skippa musiken
Det råder delade meningar om den saken.
Multipel är inte ensamnt lok.
Eh, nej. Har jag sagt det?