Heb je uitzonderlijk muzikaal gehoor? Doe de test! (1/5)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Ben jij een beetje muzikaal? Kun jij een liedje op de perfecte toonhoogte meezingen? Hoor jij meteen of er een valse snaar op een gitaar zit? Sommigen mensen zijn volledig toondoof. Maar mensen met absoluut gehoor kunnen (zonder te kijken!) aan een pianotoets al horen welke noot het is. Een heel zeldzame gave! Maar is deze luistereigenschap wel zo bijzonder? Hoogleraar Muziekcognitie prof. dr. Henkjan Honing (UvA) legt je uit wat nog veel opmerkelijker is aan gehoor.
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    Deze week in Universiteit van Nederland:
    Muziekwetenschapper prof. dr. Henkjan Honing!
    Henkjan Honing is als hoogleraar Muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ooit begonnen als musicus besloot hij voor de wetenschap te gaan. Met als enige doel: uitvinden wat ons muzikale dieren maakt. Het onderzoek ‘Hooked on Music’ waaraan Henkjan heeft meegewerkt heeft inmiddels wereldwijde belangstelling gekregen. Wat maakt een liedje nu zo catchy? Probeer het zelf uit met de interactieve game via www.hookedonmus...
    Meer weten?
    Klik hier voor meer informatie! www.universitei...
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    Over de Universiteit van Nederland:
    De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.
    Een opname bijwonen? Dat kan!
    Vier avonden per maand nemen we colleges op in Club AIR, Amsterdam, en jij kunt daarbij zijn. Tijdens zo’n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en meet and greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster). Een echte aanrader!
    Voor tickets en meer info ► www.universitei...
    Check onze website! ► www.universitei...
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland

Комментарии • 43

  • @glp.1337
    @glp.1337 2 года назад +3

    Ik heb een absoluut gehoor, maar ken geen theorie. Ik zou niet kunnen zeggen of het een "A, B, C, D, ... " is. Maar ik zou wel naar dat keyboard kunnen lopen om de juiste toets aan te wijzen. Was dat geen betere test geweest?
    Ik snap dat men op universiteiten het niveau extreem laag probeert te houden. Maar dat kon je toch wel toelaten?

  • @Soli298
    @Soli298 9 лет назад +17

    Toevallig dat zij ook een oortje om heeft ...

    • @HarmKwakkel
      @HarmKwakkel 9 лет назад

      SolieAL onderdeel van de mic, zijn alleen beugeltjes dat die goed blijft zitten

  • @natasjamaria
    @natasjamaria 5 лет назад +11

    het klopt niet! de 2e toon die zij moest "raden" was geen f, maar een g!!!

  • @jeanlouisvandam
    @jeanlouisvandam 9 лет назад +23

    Geachte heer Honing,
    Met verbazing heb ik gekeken naar uw wetenschappelijke presentatie over het muzikaal gehoor in het programma Universiteit van Nederland.
    U zegt: “Absoluut gehoor is heel bijzonder, ongeveer 1 op de 20.000 mensen heeft het, ook weer in meer en mindere mate, jij hebt het waarschijnlijk in wat mindere mate”. U doelt hierbij op een dame die u zojuist een testje afneemt en die er werkelijk helemaal niets van bakt. Ik neem aan dat u dit als grap bedoelt en voegt er gelijk aan toe: “Maar hoe bijzonder is dit nou?”.
    Vervolgens vraagt u iemand uit het publiek een stukje Staying alive te zingen, laat aansluitend een geluidsfragment van dit stuk horen en vult aan dat als men thuis een cd uit de kast pakt en een stuk kiest dat men heel goed kent, men 8 uit de 10 keer dit stuk waarschijnlijk precies op de juiste toonhoogte zingt en ook precies op het goede tempo.
    Ik vraag me af hoe u tot deze stelling komt en waar en door wie dit wetenschappelijk is onderzocht.
    Ik maak in mijn omgeving mee dat het inderdaad wel eens voorkomt dat iemand een melodietje op de juiste oorspronkelijke toonhoogte zingt maar dat gebeurt dan vooral door een zanger of zangeres welke door jarenlange ervaring een geheugen bij het aansturen van de stembanden en het strottenhoofd, kortom het stemapparaat heeft waardoor hij of zij al redelijk kan inschatten in welke toonsoort het liedje ongeveer zo moeten zijn.
    U laat een fragment uit Sesamstraat horen op twee verschillende toonhoogtes en concludeert dat wanneer je weet dat de eerste toon een C is je het belangrijkste stuk van een absoluut gehoor hebt en absoluut gehoor daarmee heel gewoon is.
    Deze stelling betwist ik, ik deel de mening dat heel veel mensen dit melodietje kunnen associëren met een vorm van muzikaal geheugen, echter een absoluut gehoor heb je pas op het moment dat je ditzelfde melodietje op de juiste toonhoogte zou kunnen zingen voordat je het geluidsfragment laat horen.
    U maakt dan de opmerking dat een bijzondere eigenschap het relatief gehoor is en laat drie geluidsfragmenten horen waarin het belang van relatief horen door u verduidelijkt wordt. Leuk vind ik het fragment drie waarbij u een leidtoon speelt i.p.v. de kwint in het eerste melodietje en door velen ervaren wordt als hetzelfde melodietje. Daarmee is duidelijk dat de helft van het publiek wel harmonisch luistert, laddereigen tonen klinken niet ‘vals’ dus voor velen hetzelfde melodietje, maar daarmee toont u gelijktijdig juist aan hoe slecht men relatief luistert.
    Uw eindconclusie: “Dus absoluut gehoor (muzikanten zeggen dat is heel bijzonder) is eigenlijk heel gewoon, relatief gehoor is heel bijzonder en is deel van de lol van het luisteren naar muziek”.
    Deze conclusie begrijp ik helemaal niet, zou men met een absoluut gehoor niet dezelfde lol van het luisteren naar muziek ervaren?
    Waar ik teleurgesteld over ben is het nu volgende:
    Wanneer u in uw les iemand uitgenodigd zou hebben met een absoluut gehoor dan hadden niet alleen u maar ook de aanwezigen meer duidelijkheid verkregen over de werkelijke meerwaarde van het absoluut gehoor.
    Met mijn absoluut gehoor hoor ik namelijk even relatief als u, eenzelfde melodietje in een andere toonsoort klinkt voor mij ook relatief hetzelfde maar daarnaast visualiseer ik deze melodietjes in een andere kleur en juist dat zorgt voor een extra ervaring die iemand met alleen een relatief gehoor absoluut niet gewaar wordt.
    Met een absoluut gehoor is het net zo eenvoudig om de toonafstanden te berekenen (bijvoorbeeld de samenstelling van een akkoord en daarmee het type akkoord vaststellen) maar met een absoluut gehoor is dit niet eens nodig. Als u een Bb13 akkoord speelt dan heb ik een kleurvisualisering in mijn hoofd waardoor ik binnen een seconde hetzelfde akkoord kan naspelen zonder het maken van relatieve berekeningen van toonafstanden.
    Ik weet uit ervaring dat ik de solfègetest vele malen sneller en nauwkeuriger doe dan iemand met alleen een relatief gehoor.
    Niet alleen arrangeer ik zo aan tafel zonder de piano maar heb ik in mijn hoofd de exacte kleursamenstellingen welke mij een prachtig beeld geven van het eindresultaat.
    Op deze manier heb ik de nieuwste cd van uw collega en mijn goede vriend prof. Dr. Cees Hamelink gearrangeerd en hem zeer gelukkig gemaakt met het eindresultaat.
    Vooral het feit dat bij u niet aan de orde kwam dat mensen met een absoluut gehoor tevens beschikken over een uitstekend relatief gehoor stelt mij teleur. Ook mijn goede vriend Tony Eyk (jawel ook hij heeft een absoluut gehoor) deelt deze mening met mij.
    Met vriendelijke groet,
    Jean Louis van Dam
    Pianist/componist/arrangeur.

    • @musiccognition
      @musiccognition 9 лет назад

      Alle bronnen zijn te vinden op musiccognition.blogspot.com/search/label/UvN

    • @jeanlouisvandam
      @jeanlouisvandam 9 лет назад +2

      musiccognition In plaats van informatie uit boekjes te halen en deze dan ook simpel als bronvermelding af te doen zou het u als muziekwetenschapper meer inzichten kunnen geven door zelf serieus onderzoek te doen naar het absoluut gehoor. Wellicht dat de conclusies die u dan hieruit zou kunnen trekken weer een mooie bronverwijzing zijn voor andere muziekwetenschappers.

    • @musiccognition
      @musiccognition 6 лет назад +1

      Speciaal voor alle geinteresseerden in absoluut gehoor: Honing, H. (2017). Wat is een absoluut gehoor en is het erfelijk? In Rinnooy Kan & de Graaf (eds.), Hoe zwaar is licht? (pp. 74-76). Amsterdam: Uitgeverij Balans.

    • @Small_Vocaloid_UTAU
      @Small_Vocaloid_UTAU 6 лет назад +1

      Ook ik ben van mening dat hier bijzonder matige voorbeelden zijn gegeven en de conclusies zijn verre van overtuigend.
      In deze video zie je duidelijk het meisje dat de tonen moet raden haar hoofd knikken. Het lijkt mij een redelijke aanname dat zij daarbij verschillende noten in haar hoofd langsgaat. Dan heeft ze dus noten in haar hoofd om te vergelijken en is het dus RELATIEF ten opzichte van de noten in haar hoofd. Verre van absoluut gehoor.
      Een persoon kan bijzonder goed relatief gehoor ontwikkelen door veel te oefenen, maar het zal nooit absoluut gehoor worden. Dat kun je als volwassene nooit aanleren. Absoluut gehoor houdt in dat de persoon niet eens hoeft te denken over welke toon het is. Die weet het meteen.
      Ook al is de toon maar een klein beetje onzuiver, merkt iemand met een absoluut gehoor dat meteen. Iemand met een relatief gehoor zal veel meer moeite hebben en vaak een apparaat nodig hebben voor perfecte zuiverheid.
      Zelf heb ik alleen relatief gehoor en daar kan ik prima mee leven, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet graag ook absoluut gehoor had.

    • @whatsup4616
      @whatsup4616 5 лет назад

      jeanlouisvandam beste, U slaat de spijker op zijn kop! Ik hou van diverse muziek, van hiphop, opera, pop en klassiek. Ik heb veel tijd gestoken in het lezen over muziek en het brein. Kijk naar Derek Paravicini. (RUclips)Deze man is een savant en zijn brein kan bijna alleen maar geluiden verwerken. Deze man kan een nummer naspelen als hij hem 1x gehoord heeft. Fascinerend! Ik heb uw commentaar met plezier gelezen. Grt,

  • @demi3115
    @demi3115 2 года назад +1

    Relatief is geen eigenschap maar een vaardigheid, en dat is dus te leren.

  • @katieinhetnederlands5155
    @katieinhetnederlands5155 2 года назад

    Could you turn on the option for auto captions for this video? I’m learning Dutch and that would help, thanks!

  • @Aureas133
    @Aureas133 9 лет назад +6

    is er nou geen betere manier om de spraak op te nemen? Bij sommige sprekers (dit seizoen en de vorige) lijkt het net of ze op een centimeter van mijn oor allerlei slik/smak geluiden maken. Persoonlijk vind ik dat redelijk hinderlijk

    • @flipk1115
      @flipk1115 9 лет назад

      Helemaal mee eens, ongeloofelijk storend.

    • @raymanscape
      @raymanscape 9 лет назад +1

      En dat in een lezing over muzikaal gehoor :)

    • @flipk1115
      @flipk1115 9 лет назад

      Een oor voor detail ;P

    • @MarinusMakesStuff
      @MarinusMakesStuff 9 лет назад

      Philippe Kallen
      Een kniesoor

    • @BGroothedde
      @BGroothedde 9 лет назад

      Mee eens, ik vind het vrij storend.

  • @TheOskro
    @TheOskro 5 лет назад +6

    Was die tweede toon geen g?

  • @biketesters8746
    @biketesters8746 2 года назад +2

    3:25 Het doet me gewoon pijn hoe ongemakkelijk deze man haar het podium afstuurt.

    • @jjwubs1638
      @jjwubs1638 Год назад

      Als je al klaarzit met head-set en al om 'spontaan' mee te doen aan een absoluut-gehoor-testje, dan is het hooguit pijnlijk om te zien hoe spontaan het in scene is gezet :D

  • @phranquepeasant5688
    @phranquepeasant5688 7 лет назад

    Ik speelde deze video af op Ziggo en ik dacht dat ik gek werd. Hij speelt aan het begin van zijn betoog een luistertestje van een sinterklaasliedje af en vergelijkt dat met op twee toetsaanslagen na hetzelfde deuntje en voegt eraan toe dat die paar procent van de wereldbevolking die het verschil niet hoort toondoof zou zijn. Ik heb tienduizenden euro's in muziek apparatuur en programmatuur gestoken om muziek mee te maken, maar wordt hier even met beide benen op de grond gepleurd, of liever gezegd begraven, heel diep onder de grond. Ik hoorde dat verschil namelijk niet! Ik geloofde mijn eigen oren niet toen hij beweerde dat als je het verschil niet hoort amuzikaal en toondoof bent. Mijn wereld pleurde in duigen. Ik dacht dat ik gek werd. Waar moest ik op letten? Verschil in toonhoogte, ritme, lengte van de toetsaanslagen? Ik heb het zeker vier keer beluisterd en ik hoorde het nog steeds niet.. Dus ik was benieuwd wie dezelfde ervaring had als ik en dit als commentaar bij de RUclips video zou schrijven of ervoor zou durven uitkomen.. Terwijl ik lees in de commentaren speelt de video ook meteen af. Blijkt dat het tweede fragment dus heel anders klinkt dan het eerste.. Dus ik weer terug naar Ziggo. Terugspoelen en nog een keer afspelen. Weer hoor ik geen enkel verschil tussen melodie 1 en 2, en de tweede klinkt dus heel anders op Ziggo (Movies and Series XL geloof ik) welke namelijk exact zo klinkt als het eerste melodietje. Als iemand die dit leest eenzelfde abonnement heeft als ik, zou ik enorm benieuwd zijn of hij of zij tot dezelfde conclusie komt als ik. Het is bijna te gek voor woorden. Geen idee of het te maken heeft met de compressietechnieken van Ziggo, waarbij de televisie audio anders gecomprimeerd wordt dan de audio over Internet (hetzelfde Ziggo abonnement notabene), waarbij boventonen wegvallen of zo, waardoor de tweede melodie vervormd doorkomt, of iemand heeft bij Ziggo een kutgeintje uitgehaald en het tweede deuntje vervangen Door het eerste, ik weet het niet. Het laatste is voor de geluidstehnicus een fluitje van een cent. Maar ik ben dus gigantisch benieuwd of jullie dezelfde ervaring hebben als ik. Als ik wist hoe, dan zou ik er een video van gemaakt hebben en als bijlage hebben meegestuurd, zo bizar is dit.

    • @phranquepeasant5688
      @phranquepeasant5688 7 лет назад

      Verderop in de video worden een fragment A en B en daarna A en C met elkaar vergeleken. Op deze RUclips video hier klinken ze alledrie totaal anders, sowieso omdat B hoger wordt afgespeeld, zoals deze man zelf al vooraf aangeeft. Blijkt dat A, B en C gewoon drie keer fragment A is op Ziggo on demand. Er heeft echt iemand met het geluidsspoor zitten fokken. Ik hoop dat prof dr Honing dit zelf ook gaat checken op Ziggo. Volgens mij heeft ie een zaak als ie Ziggo aanklaagt wegens verneuken van zijn college.

    • @utilitymonster8267
      @utilitymonster8267 5 лет назад

      Er zijn en waren alsnog genoeg artiesten die toon doof zijn hoor, dus zo erg is het niet.

    • @ikbefalleenopdinsdagx
      @ikbefalleenopdinsdagx 4 года назад

      Lekker kort verhaal 😂

  • @hervefilskouame2295
    @hervefilskouame2295 3 года назад

    19 Vroeger, zeggen: “Ik ben een christen” was een verwijt in de samenleving, je was niet van harte welkom toen je dat zei. Maar het tegenovergestelde is nu waar, het woord “heidense” is als een belediging. Maar in werkelijkheid zijn zij geen christenen of kerken van God, maar de duivel van het ene einde naar de andere, en alles wat ze doen is het werk van de duivel. [Nvr: De gemeente zegt: “Amen!”].
    20 Het is zoals deze nieuwe testamenten van Gédéon die worden verspreid in kerken, scholen, ziekenhuizen, hotels en anderen. Hoe kan de duivel die het woord van God niet leest, de verspreiding hiervan vandaag toestaan? Deze Gédéons zijn niet het Woord van God! Net als deze bijbels zijn Louis Segond, Thompson, Scofield, King James en anderen niet het Woord van God! Laat je niet misleiden![Nvr: De gemeente zegt: “Amen!”]. [Kc.1v15]

  • @GamingPIPI
    @GamingPIPI 3 года назад

    Waarom zeg je eerst dat absoluut gehoor uniek is, en daarna dat het heel normaal is.

    • @Lotusawj
      @Lotusawj 2 года назад

      Hij zegt ook, als het maar voor muziek is die we goed kennen. Relatief gehoor is bijzonder, omdat onze hersenen het onthouden. Zo begreep ik het :-)

  • @stefan3597
    @stefan3597 4 года назад

    Vond t een beetje een vaag verhaal maarja. Niet erg duidelijk overgebracht wat nou de boodschap is

  • @ikweetnietbeter
    @ikweetnietbeter 4 года назад +2

    Weten welke nooit het is, heeft toch niets met muzikaliteit te maken?

  • @Annelies49
    @Annelies49 6 лет назад +1

    Ge-orven...?????? Pfffffffff........

  • @dalielsalvador6548
    @dalielsalvador6548 9 лет назад

    Hier klopt geen reet van want liedje c begint op een hogere toon dan liedje a terwijl hij op het plaatje laat zien dat ze allebei op de lage c beginnen en eindigen.. Bullshit!!

    • @dzjowie
      @dzjowie Год назад

      hij heeft ze expres teruggezet op dezelfde toonhoogte, zodat we het verschil konden zien