Παγκοσμιοποίηση: Ευχή ή Κατάρα | ΕΞΠΡΕΣ #5

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 янв 2025

Комментарии • 184

  • @AnakasGreece
    @AnakasGreece Месяц назад +8

    Μπράβο. Με απλά λόγια δείχνεις στον απλό Πολίτη να καταλάβει πολύπλοκες έννοιες. Μπράβο και πάλι

  • @georgethemagiclamb
    @georgethemagiclamb 3 года назад +75

    Μπράβο Κοσμά, φοβερά τα βίντεό σου. Θα έβαζα σίγουρα αγγλικούς υπότιτλους για το παγκόσμιο κοινό

  • @mnpdrs
    @mnpdrs Год назад +4

    Ένα μάθημα από μόνο του για όλες τις τάξεις του σχολείου

  • @AgeofDoom
    @AgeofDoom 3 года назад +28

    Το όμορφο στα βίντεό σου είναι, πως δεν μένεις στο αντικείμενό σου, τα οικονομικά δηλαδή, αλλά σεβεσαι και κατανοείς σφαιρικά σε μια κατάσταση πράγματα όπως η ηθική, τα συναισθήματα του κόσμου και πολλά ακόμη πράγματα.
    Κάνεις καταπληκτική δουλειά!

    • @ΟρφεαςΝτουσης-ν6ψ
      @ΟρφεαςΝτουσης-ν6ψ 7 месяцев назад

      Το τι οριζει ηθικο και ανηθικο ο καθε ανθρωπος διαφερει.. δουλεια του greekonomics ειναι να μενει στο αντικειμενο του και να παρουσιαζει τα πραγματα αντικειμενικα χωρις τα προσωπικα του σχολια τα οποια εμμεσα κανουν προπαγανδα. Να αφησει τους ανθρωπους να προβληματιστουν και να κρινουν μονοι τους.

    • @AgeofDoom
      @AgeofDoom 7 месяцев назад

      @@ΟρφεαςΝτουσης-ν6ψ Θα σου ζητήσει την άδεια το αν θα εκφέρει γνώμη και την άποψή του για διάφορα ζητήματα

  • @expert4639
    @expert4639 Год назад +2

    Συγχαρητηρια αναλυτικοs ευχαριστουμε

  • @DiamaAlejandro
    @DiamaAlejandro 3 года назад +18

    Καλησπέρα Κοσμά!
    Να ξερες πόσο κόσμο διευκολύνει και βοηθά η δουλειά που κάνεις! Κόσμο που θέλει να τα ακούει απλά, κατανοητά και εκλαικευμενα! Όπως και στην Καθημερινή Φυσική ! Μου λύνεις μια μια όλες τις απορίες που έχω σχετικά με τα οικονομικά!
    Συγχαρητήρια!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +4

      Ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε!

  • @haralamposmoshonas295
    @haralamposmoshonas295 2 года назад +2

    Χαίρομαι που τυχαία ανακάλυψα αυτό το κανάλι και το παρακολουθώ

  • @malayalasfreetoplaygaming8283
    @malayalasfreetoplaygaming8283 3 года назад +5

    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε πολύ για την γνώση που μας προσφέρετε!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +2

      Ευχαριστώ που με βλέπετε!

  • @chrysafisstamoudis9850
    @chrysafisstamoudis9850 3 года назад +6

    Από τα τελευταία βίντεο του καναλιού που παρακολούθησα. Πρώτα έβαλα εκείνα με τους πιο "ζουμερούς" τίτλους και εκείνα που με ενδιέφεραν πιο πολύ σαν θέματα. Θα παραδεχθώ ότι αυτό ήταν το καλύτερο από όλα όσα έχω δει ! Μπράβο για το κανάλι και τα βίντεο

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +3

      Αυτό όντως ήταν ένα από τα καλύτερα βίντεο. Κρίμα που δεν βρήκα ένα πιο ελκυστικό τίτλο.

  • @SeetheWithin
    @SeetheWithin 2 года назад +3

    Απίστευτο βίντεο, ιδιαίτερα για την νέα γενιά

  • @cobracommander3901
    @cobracommander3901 3 года назад +3

    Εγώ είμαι αρμόδιος να μιλήσω διότι είμαι πρώην υπάλληλος του κυρίου Soros.Η ζωή μου άλλαξε αρκετά τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο αλλά δεν είναι εξαιτίας μόνο του οικονομικου αλλά και των γνώσεων που απεκτησα.Θεωρω πως ενας φτωχός στην εποχή μας έχει καλυτερες ευκαιριες κύριε Μαρινακη από έναν φτωχό παλιότερων εποχών.Σε γενικές γραμμές η παγκοσμιοποίηση βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων όπου και αν βρίσκονται ότι και
    αν κάνουν.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +15

      Δεν είναι λάθος αυτό. Και ο Τζεφ Μπέζος πριν από 20 χρόνια φτωχός ήταν. Η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει το εύρος της κοινωνικής κινητικότητας αλλά μειώνει το μέσο όρο της. Ένας πολύ έξυπνος και εργατικός φτωχός σήμερα θα έχει πολύ καλύτερο μέλλον από τον αντίστοιχο του 1960. Ο μέσος φτωχός όμως σήμερα έχει χειρότερη προοπτική από τον μέσο φτωχό του τότε.

  • @lukasjose3554
    @lukasjose3554 2 года назад +3

    καλησπέρα, γενικά δεν ακολουθώ κανέναν ούτε μόδες ούτε τάσεις ούτε ούτε ούτε
    εσάς όμως το "greekonomics" & το "astronio" σας ακολουθώ,επειδή το αξίζετε ως επιστήμονες,οι οποίοι μοιράζονται τις γνώσεις τους και κάνουν όλους εμάς τους υπόλοιπους έστω και λίγο πιο μορφωμένους!!!
    Πραγματικά εύγε !!!

  • @lakisproliris7845
    @lakisproliris7845 3 года назад +2

    Η ανάλυση μου φάνηκε πολύ ωραία και χρήσιμη. Ευχαριστώ για τον κόπο σας.
    Από τη στιγμή που γίνεται η παραδοχή ότι βλέπουμε τα γεγονότα αποκλειστικά με την οπτική της οικονομικής επιστήμης, καλό θα είναι να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας και να μην προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα γεγονότα μονοδιάστατα, μέσω αυτής της οπτικής μόνο. Υπάρχουν επιστήμες όπως η Γεωπολιτική, φαινόμενα όπως η διαφθορά (που οι φιλελεύθεροι δεν τη βλέπουν), φυλετικές θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ των κοινωνιών. Η παγκοσμιοποίηση (τη μάχη της οποίας δεν κατάλαβα ποιές χώρες έχουν κερδίσει) έχει και άλλες παραμέτρους, ο Τραμπ, το Brexit και τα "φασιστικά μορφώματα", έχουν και άλλες αιτίες.
    Τα συμπεράσματα υπό το δικό σας πρίσμα τα αναφέρετε και καλά κάνετε.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад

      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η παγκοσμιοποίηση ήταν μια ιστορική περίοδος τα αίτια της οποίας έχουν διεπιστημονικά προσδιοριστεί πως ανήκουν κυρίως στην σφαίρα της οικονομικής επιστήμης. Όλα όσα αναφέρετε ως αίτια (διαφθορά, γεωπολιτικά, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις) προϋπήρχαν τις παγκοσμιοποίησης, μόνο όμως όταν παρουσιάστηκαν τα οικονομικά φαινόμενα, η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στα αποτελέσματα που περιγράφετε (Τραμπ, Brexit και φασιστικά μορφώματα).

  • @christinasparadise
    @christinasparadise 3 года назад +3

    Καλησπέρα σας! Φοβερά βίντεο και εξαιρετικός λόγος! Με εμπνέετε πάρα πολύ! Σκέφτομαι κάποια στιγμή να ανοίξω κάποιες δικές μου επιχειρήσεις στο μέλλον στην Ελλάδα! Θέλω επίσης τόσο πολύ να δούμε και άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα γιατί πραγματικά έχει η χώρα μας πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει!

  • @simostsr7034
    @simostsr7034 3 года назад +1

    Μακράν το καλύτερο κανάλι που έχω κάνει εγγραφή!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад

      Ευχαριστώ πολύ Σίμο!

  • @haralamposmoshonas295
    @haralamposmoshonas295 2 года назад +2

    Πραγματικά χαίρομαι να σε ακουω, υπάρχει σκέψη και ουσία στο λόγο σου να είσαι καλά

  • @VasT1975
    @VasT1975 5 месяцев назад +1

    Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της παγκοσμιοποίησης με αρνητικές επιπτώσεις στους πολλούς και όφελος για τους λίγους είναι η κρίση της πανδημίας...

  • @nicvacnicvac
    @nicvacnicvac 3 года назад +5

    Εξαιρετικός !!! (Όπως πάντα )

  • @gianniskonstadopoulos7494
    @gianniskonstadopoulos7494 8 месяцев назад +2

    Εξαιρετικός!

  • @spirosjedimaster
    @spirosjedimaster 3 года назад +5

    Εξαιρετική παρουσίαση, συγχαρητήρια Κοσμά. Να αναφέρω και το δικό μου παράδειγμα. Οι γονείς μου (πατέρας ναυτικός και μητέρα μοδίστρα) στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές '90 κατάφεραν να αγοράσουν σπίτι και να χτίσουν στο χωριό σε παράλια περιοχή τέσσερα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο ξάδερφος μου, πτυχιουχος μηχανικός πληροφορικής, βγήκε στην αγορά εγασίας στα 26 του το 2003 με πρώτο μισθό περί τα 2500 με 3000 ευρώ. Εγώ, πτυχιούχος μηχανικός πληροφορικής, βγήκα στην αγορά εργασίας στα 28 μου το 2017 με πρώτο μισθό τα 523 που ήταν οι καθαρές απολαβές του βασικού μισθού τότε και πέρασαν 5 χρόνια για φτάσω τα 1000.

  • @constantinzisis4756
    @constantinzisis4756 2 года назад +1

    Εξαιρετική εκπομπή!! Ευχαριστούμε πάρα πολύ 🙌

  • @SotirisKD
    @SotirisKD 2 года назад +1

    Εξαιρετική παρουσίαση! Συγχαρητήρια.

  • @AlexSkop1
    @AlexSkop1 Год назад +1

    Φοβερό βίντεο αφυπνιστικό

  • @jorge-george6958
    @jorge-george6958 3 года назад +3

    Εξαιρετικός για άλλη μια φορά! Περιμένουμε το επόμενο!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +1

      Ευχαριστώ πολύ! Σε μια εβδομάδα έρχεται και το επόμενο!

  • @korodimi5675
    @korodimi5675 2 года назад +12

    Μόλις είδα και αυτό το βίντεο, έχω γίνει φαν! Θα ήθελα αγαπητέ Κοσμά και μια αναφορά στις δύο αντίπαλες σχολές που επηρέασαν τις ζωές όλων μας, αυτή του John Maynard Keynes και αυτή που τελικά υποστηρίχθηκε και κυριάρχησε, του Milton Friedman. Και, αν χωρά κάπου σε μια γωνιά το πόσο μέσα ή έξω έπεσε ο Marx αλλά και γιατί οι οικονομολόγοι στην αρχή τον διαβάζουν και τον θαυμάζουν και στην πορεία... αλλάζουν.

    • @manoliskoskinas2609
      @manoliskoskinas2609 5 месяцев назад

      μάλλον κυριάρχησε (δυστυχώς) ο Keynes (Ελλάδα, ΕΕ κτλ κτλ). Και από όσο έχω καταλάβει το κανάλι, οπαδός αυτής της σχολής είναι.

  • @sfour3003
    @sfour3003 3 года назад +6

    Όπως πάντα εξαιρετικό βίντεο !
    Ωστόσο, υπάρχουν 2 πτυχές που έχουν ιδιαίτερο βάρος τόσο στην κατανόηση του ''φαινομένου'' ας πούμε της παγκοσμιοποίησης, όσο και στην κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου γενικότερα, και απορώ γιατί παραβλέπονται. Η πρώτη πτυχή αφορά την ΄΄καταστροφή΄΄ παραδοσιακών - ας πούμε - επαγγελμάτων, καθ'όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, και η οποία ούτε νέο φαινόμενο είναι, ούτε τις ρίζες του στην παγκοσμιοποίηση έχει. Λόγου χάριν λοιπόν, εκατοντάδες χιλιάδων άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ώς εργάτες γης, με την έλευση των γεωργικών μηχανημάτων. Ομοίως πολύ λίγοι - αναλογικά - αλλά εκλεκτοί και περιζήτητοι γραφείς, έχασαν τη δουλειά τους, με την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Απο την άλλη απαντώνται διαχρονικά ομάδες ανθρώπων, με συγκεκριμένες δεξιότητες, που αντιστάθηκαν σθεναρά, στην έλευση των μηχανών που θα τους καθιστούσαν άνεργους. Είναι νομίζω φανερό, ότι ο κόσμος δεν θα μπορούσε να πάει και πολύ μπροστά, και να υποστηριξει τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού (που σε αυτό θα επανέλθω ευθύς αμέσως), καθώς και την - όπως και να έχει - βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, του καθενός μας. Η δευτερη πτυχή, αφορά την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Το 1987 λ.χ. που γιορτάζαμε την κατάκτηση του κυπέλου στο eurobasket, ο παγκόσμιος πληθυσμός, μόλις που έφτανε τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ σήμερα, είναι λίγο λιγότερος απο 8. Αύξηση δηλαδή πάνω απο 50% σε μόλις 33 χρόνια, και οι προοπτικές δείχνουν περαιτέρω αύξηση. Πιστεύω λοιπόν, ότι κάθε φορά που γίνεται λόγος για το πόσοι είναι οι φτωχοί του πλανήτη, θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν, σε πόσους περισσότερους ανθρώπους δίνεται η δυνατότητα ύπαρξης, αλλά και ευημερίας, και κυρίως για ποιό λόγο είναι αυτό εφικτό. Και νομίζω πως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κανένας δεν μας χρωστάει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο.
    Περιμένω με αγωνία το επόμενο σας video !

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +1

      Συμφωνώ. Ιδιαιτέρως με αυτό που γράφετε στο τέλος.

  • @ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΠΙΛΑΦΙΔΗΣ

    Απολαυστικός!!

  • @ΆξιοςΔημιουργός
    @ΆξιοςΔημιουργός 3 года назад +2

    Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση!
    Σε ευχαριστούμε για όλα να είσαι πάντα καλά!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад

      Χρόνια πολλά! Εγώ ευχαριστώ που βλέπετε τα βίντεο!

  • @daywalker5850
    @daywalker5850 2 года назад +1

    Σε ευχαριστούμε παρα πολύ για τα βίντεο !!!!!

  • @aristodimosk
    @aristodimosk 2 года назад +3

    Φοβερό βίντεο όπως και όλη η σειρά! Ευχαριστούμε πολύ!

  • @TheFFProjectgr
    @TheFFProjectgr 3 года назад +4

    Άλλη μια ωραία παρουσίαση 👏👏👏

  • @anastasiosantoniadis7115
    @anastasiosantoniadis7115 3 года назад +2

    Καλησπέρα, εξαιρετικός όπως πάντα! Εγώ να προσθέσω ότι και εδώ μπορεί να γίνονται επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια (εννοείται όχι αντίστοιχου ποιοτικού επιπέδου σίγουρα) αλλά ο Ελληναρας μπορεί να πηγαίνει για να πάρει π.χ. λεφτά ή να μην πηγαίνει καθόλου , και να μην δίνει καμία αξία σε προσπάθειες σαν και αυτές που εν τέλει είναι για το καλό του..

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад

      Ευχαριστώ. Έχεις κάποιο δίκιο...

  • @tapia2000
    @tapia2000 3 года назад +3

    Καλημέρα!
    Χρόνια πολλά!
    Εξαιρετικός!
    Περιμένουμε με ενδιαφέρον κ την επόμενη παρουσίαση!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +1

      Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την συνεχή υποστήριξη! Την επόμενη Παρασκευή έρχεται το τελευταίο μέρος αυτού του αφιερώματος!

  • @maxtablet7325
    @maxtablet7325 Год назад +1

    Εισαι τελειος.....

  • @akxs14
    @akxs14 2 года назад

    Γεια χαρά, θα ήθελα να προσφέρω έναν πιό θετικό τόνο στην παγκοσμιοποίηση και στην απο-παγκοσμιοποίηση μέσα από την δικιά μου ιστορία. Είμαι από ένα μικρό χωριό κάπου στην Ελλάδα, χωρίς πρόσβαση σε μέσα, γνωριμίες κλπ.
    Έγινα μηχανικός λογισμικού, δούλεψα στην Ελλάδα και υπέφερα. Προσπάθησα να φτιάξω εταιρεία και υπέφερα ακόμα περισσότερο λόγω του ανταγωνισμού με δημόσιους υπαλλήλους που είχαν ανταγωνιστικές εταιρείες.
    Τελικά μετοίκισα στο εξωτερικό όπου οι γνώσεις μου ήταν σε μεγάλη ζήτηση και η αξιοκρατία με βοήθησε σε 10 χρόνια να έχω οικογένεια, δικό μου σπίτι στο κέντρο μιας Ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, ηλεκτρικό αυτοκίνητο, να επισκέπτομαι με την γυναίκα μου τα πεθερικά μου στην ΝΑ Ασία όπου και ζούνε και να ερχόμαστε για διακοπές στην Σιγκαπούρη κάθε χρόνο (γνώρισα εκεί την γυναίκα μου και μας αρέσει για σύντομες διακοπές).
    Τα αναφέρω περισσότερο προς έμπνευση παρά περιαυτολογισμό, και σαν μια ιδέα για το πως να επωφεληθεί κάποιος από τις παγκόσμιες αλλαγές.

  • @kalliopidaramouska2848
    @kalliopidaramouska2848 Год назад +1

    Στα γερμανικά παρακαλώ. Υπότιτλους! Έχουμε VWL διαγώνισμα σύντομα :)

  • @billbakatselos6907
    @billbakatselos6907 3 года назад

    Ακόμα ένα παρα πολύ κατατοπιστικό βίντεο και συγχαρητήρια! Όμως εχω να παρατηρήσω κάτι πολύ "αστείο"... Ο βιομήχανος πλαστικών στη Θρακη δεν εγινε έμπορος μιας και η Ελλάδα τυχαινει να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή πλαστικών. Ισως να ειναι απο τα ελαχιστα αντικειμενα (η παραγωγή πλαστικών) που εχουμε ως χωρα αυτό το πλεονέκτημα! Για αυτο αν παρατηρήσει κάποιος σε ενα sm η πλειονότητα των πλαστικών παραγεται στην Ελλαδα αλλα ακομα και με εξαγωγες σε όλον τον κοσμο με ειδικα προιόντα όπως φύλλα θερμοκηπίων, σακοι συσκευασίας σωλήνες ή καλώδια!

  • @elenich5159
    @elenich5159 2 года назад +1

    !!! Ευχαριστούμε

  • @subjim3825
    @subjim3825 3 года назад +4

    Ο Τραμπ ειχε δικιο !

  • @Niphiz
    @Niphiz 10 месяцев назад +1

    κ.Μαρινακη όμως, και ο κουβάς που δείξατε από την cyclops, στην Ελλάδα παράγεται! Από το 1974. (Καταλαβα το point σας, απλα το επισημαινω)

  • @babiskounadis3755
    @babiskounadis3755 3 года назад +1

    ένα ακομη φοβερό βίντεο! ευγε! btw νομιζω ότι το word of mouth λειτουργει άψογα! προχθες σας εδωσα συγχαρητήρια για τους 7000 συνδρομητες, σημερα ξεπερασατε τους 8000!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +2

      Ευχαριστώ, Μπάμπη! Το τελευταίο βίντεο έφερε αρκετό κοινό. Ας είναι καλά ο Στέφανος.

    • @babiskounadis3755
      @babiskounadis3755 3 года назад +1

      @@Greekonomics χα χα χαιρομαι για σενα Κοσμα! (ας μιλαμε στον ενικό, ειμαι μεγαλύτερός σου τελειωσα την ασοεε το 99!) συντομα φτανεις και το πολύ σημαντικο milestone των 10.000!! Η συνεργασία με τον στεφανο σιγουρα σε "μπουσταρε", αλλά κυρίως σε ανεβάζουν τα εθιστικα βιντεακια που θες να τα δεις μαζι 5-5!!! ps: χτες πρωι 8,1 χιλιαδες τώρα 8,5. Εκθετική αύξηση!!

  • @tasoskotsogiannidis
    @tasoskotsogiannidis 2 года назад +1

    Bravo worldman καλό βίντεο

  • @user-ex9kh3hy8c
    @user-ex9kh3hy8c 24 дня назад

    Ευχαριστώ

  • @1Eagler
    @1Eagler Год назад

    09:38 Θυμάμαι το 2003 που Γερμανός 50ης μάς έκανε μάθημα σε ΙΤ θέμα που είχε επανεκπαιδευτεί από εργάτης από το κράτος.

  • @qoutesGReg
    @qoutesGReg 3 года назад +2

    Εξαιρετικο

  • @theofiloszisis3818
    @theofiloszisis3818 2 года назад +2

    Συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά, συνέχισε την προσπάθεια σου και εμείς είμαστε εδώ να σε στηρίζουμε! Θέλω να παραθέσω ορισμένα ερωτήματα, τα κράτη που κατάφεραν να αντέξουν το κύμα της παγκοσμιοποίησης τι μοντέλο ακολούθησαν; Που βασίστηκε η οικονομική τους τακτική; Είχαν κοινές γραμμές τα οικονομικά τους μοντέλα; Ανέφερες το upskilling, ήταν το μοναδικό μέτρο που έλαβαν; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • @AndrewStamelakis
    @AndrewStamelakis 3 года назад +1

    Everything makes sense now! Όχι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δε θα υπάρξουν για πολλά χρόνια ακόμα..

  • @nissangerounian5720
    @nissangerounian5720 Год назад

    Που οφείλεται κατά την γνώμη σου η αντίστροφη της παγκοσμιοποίησης και γιατί επιλέχθηκε τώρα και ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής στην πρώτη πενταετία για τους δυτικούς πολίτες

  • @Advlospa
    @Advlospa 3 года назад +3

    φοβερός με ξεκάθαρο λόγο !!! θα ήθελα να σε είχα καθηγητή στο πανεπιστήμιο! και 9 το πρωι να ειχα μάθημα θα ερχόμουν :P

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +4

      Δεν βάζω ποτέ μάθημα 9 το πρωί!

  • @ΔημήτρηςΠ-θ2ξ
    @ΔημήτρηςΠ-θ2ξ 3 года назад

    Υπαρχει καποιο λινκ πδφ για την οικονομία της Κίνας;

  • @toxicskunk80
    @toxicskunk80 3 года назад +3

    Κατατοπιστικότατος, γι ακόμη μια φορά, συγχαρητήρια! Ήθελα να σας ρωτήσω, τι εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε για τη σχέση οικονομικής ανισότητας - οικονομικής μεγέθυνσης και με ποιό τρόπο μπορεί να συσχετίζονται; Ρωτάω, καθώς (και) λόγω της παγκοσμιοποίησης, η απόλυτη φτώχεια έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά η ανισότητα έχει αυξηθεί σε κάποιες χώρες και, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ΟΟΣΑ, ίσως επηρεάζει την οικονομική μεγέθυνση. Προκαταβολικά ευχαριστώ και συγγνώμη αν είναι χρονοβόρα σαν ερώτηση :P

  • @vgs251
    @vgs251 3 года назад +4

    Πιστεύεις πως για μια δίκαιη οικονομία είναι καλύτερη η παγκοσμιοποίηση ή η αποπαγκοσμιοποιηση;

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +17

      Καλή ερώτηση. Αν η παγκοσμιοποίηση έπαιρνε μέρος από τα οφέλη των κερδισμένων για να αποζημιώσει τους χαμένους, θα μπορούσε να αποτελεί βελτίωση για την κοινωνία.

    • @DeathEater93
      @DeathEater93 3 года назад

      @@Greekonomics Αφού η οικονομία δεν είναι zero sum, γιατί πρέπει οι κερδισμένοι να αποζημιώσουν τους χαμένους; Οι χαμένοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το γεγονός ότι είναι χαμένοι; Το γεγονός ότι τεράστιοι αριθμοί αθρώπων έχουν μπει στη μεσαία τάξη, σημαίνει ότι έχουν και πολύ καλύτερη εκπαίδευση (+ ίντερνετ) και μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο της τεχνολογίας, προσφέροντας έτσι οφέλη σε ολόκληρο τον πλανήτη, οφέλη τα οποία απολαμβάνουν όλοι, ακόμα και οι "χαμένοι.

  • @panosathens6369
    @panosathens6369 Год назад

    🙏

  • @mihalisstavropoulos7536
    @mihalisstavropoulos7536 7 месяцев назад

    Συγχαρητήρια για το βίντεο. Μια μικρή παρατήρηση - ο "ελέφαντας" είναι έντονα θετικός -εκτός βεβαια της περιοχής του 80-85% της παγκοσμιας κατανομής εισοδήματος όπου ειναι σχεδόν μηδέν και όχι ιδιαιτερα αρνητικός). Αν η μεταβολή του εισοδήματος στον κατακορυφο άξονα είναι η μεταβολή του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ εισοδήματος και λαμβανει υπόψιν τον πληθωρισμό στη δεκαετία 1998-2008, τότε μόνο καλό φαίνεται ότι έκανε η παγκοσμιοποίηση.

  • @eternaldarkness8356
    @eternaldarkness8356 2 года назад

    Και παλι ειναι ακριβα τα προιοντα αν αναλογιστει κανεις το κοστος που χρειαζεται προκειμενου να φτιαχτουν . Ειναι η αισχροκερδια στη μεση

  • @panoskos5507
    @panoskos5507 3 года назад +1

    Συγνώμη αν έχω χάσει επεισόδια, αλλά, παρακαλώ, ασχοληθείτε και με την τεχνητή νοημοσύνη και τις συνέπειες της στην Οικονομία

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +3

      Το έχουν ζητήσει πολλοί και κάποια στιγμή θα γίνει.

  • @angelikintellaki1778
    @angelikintellaki1778 Год назад

    Αυτό το βίντεο μου θυμίζει που ήμουν 15 και έδινα C1 αγγλικά και έπεσε στο speaking η παγκοσμιοποίηση. Ποιος τα σκέφτεται αυτά τα θέματα?

  • @MariosAnyfantakis
    @MariosAnyfantakis 2 месяца назад

    πιθανώς να έχει ήδη απαντηθεί, αλλα μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά της καμπύλης στη μεσαία τάξη των δυτικών κοινωνιών. Αν υποθέσουμε πως σ αυτη την περιοχή βρίσκεται και η Ελλάδα, μεταξύ του 1988 μεχρι 2008 θα πω εγώ, η εικόνα που έχω απ' τις λίγες μου γνώσεις (καθώς γεννήθηκα το 1995), είναι πως ηταν μια περίοδος οικονομικής ευμαρειας για τους περισσότερους ειδικά για τα μικρομεσαία στρώματα; πρασινος ήλιος κλπ

  • @teofril
    @teofril 3 года назад +2

    Το 1987 στην Ελλάδα περιμέναμε κάποιον γνωστό να πάει σε πιο προηγμένες χώρες για να μας φέρει βίντεο που ήταν φθηνότερα. Αργότερα με τα κινέζικα άλλαξε...

  • @antoniskyretsis
    @antoniskyretsis 2 года назад +1

    Άρα επιβιώνει οποίος μπορεί να προσαρμόζεται

  • @panagiotisgitas9844
    @panagiotisgitas9844 3 года назад +11

    Πολύ ωραίο ! Συγχαρητήρια! Έχω παρακολουθήσει όλα σας τα βίντεο και είναι εξαιρετικά!
    Υπάρχουν μερικές εταιρίες που συνεχίζουν να έχουνε παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα(έχουνε και στο εξωτερικό βέβαια). πχ φλεξοπακ,πλαστικά Κρητης,πλαστικά Θράκης. Όλες τους είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα αποτελέσματα τους είναι κερδοφόρα και συνήθως κάθε χρόνο τα πάνε και καλύτερα. Πως θεωρείτε ότι αυτές οι εταιρίες κατάφεραν να αντισταθούν στη Παγκοσμιοποίηση;

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +21

      Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Χαίρομαι που σας αρέσουν τα βίντεο.
      Πολύ καλή ερώτηση. Κάποιες βιομηχανίες προσαρμόστηκαν στην παγκοσμιοποίηση με το να εξειδικεύσουν την παραγωγή τους. Τα Πλαστικά Θράκης για παράδειγμα δεν έχουν ως κύριο αντικείμενο την παραγωγή γενικών προϊόντων γιατί δεν μπορούν να τα παράγουν στο κόστος των εισαγόμενων. Όμως εξειδικεύονται στην παραγωγή συσκευασιών και διάφορων άλλων ειδών υποστήριξης για τις υπόλοιπες ελληνικές βιομηχανίες που παράγουν ντόπια προϊόντα. Για παράδειγμα, δεν έχει μεγάλο όφελος για την ΦΑΓΕ να εισάγει συσκευασίες γιαουρτιών από την Κίνα διότι είναι συγκεκριμένες, εκτυπωμένες κτλ. και σχετικά μικρές σε ποσότητα. Από την άλλη ένα γενικό προϊόν όπως ο κουβάς, μπορεί να παράγεται σε τεράστιες ποσότητες στην Κίνα και το ίδιο προϊόν να εξάγεται σε 130 χώρες.

    • @thefreakoriginalmadness1982
      @thefreakoriginalmadness1982 3 года назад +2

      @@Greekonomics Οπως επεισεις αν δεν κανω λαθος ολες αυτες οι εταιρίες μεταφέρθηκαν σε Βουλγαρία - Ρουμανία η όπου αλλου εβρισκαν πολυ χαμηλότερο εργατικό δυναμικό όπβς κ πρώτες ύλες όποτε μπόρεσαν να ρίξουν της δαπάνες στο 1/3 κ σε κάποια είδη ίσως κ περισσότερο.. Ετσι δεν ειναι Κοσμα..?

    • @billbakatselos6907
      @billbakatselos6907 3 года назад +1

      @@thefreakoriginalmadness1982 και οι 3 εταιριες που αναφερετε συνεχιζουν να παραγουν και να λειτουργουν στην Ελλαδα κάνοντας καθε χρονο νέες επενδύσεις. Εχουν ομως επεκταθει και σε πολλες χωρες του εξωτερικου είτε με νέα εργοστάσια είτε με εξαγορα αλλων εργοστασίων που προυπήρχαν. Υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία αλλα και καλό δικτυο πωλήσεων παγκοσμίος που ειδικα οι τρεις αυτες εταιριες που αναφερετε μπορούν και εκμεταλευονται. Υπάρχουν και πολλες ακομα υγειης που ειναι μικροτερης ακόμα δυναμικότητας που ακολουθούν.

  • @Supermarioguy-g2i
    @Supermarioguy-g2i 9 месяцев назад

    Εγώ είμαι υπέρ τις παγκοσμιοποίησης γιατί ενώνει τους λαούς.

  • @Mokokopi
    @Mokokopi Год назад

    Ο μαν είναι πιο επίκαιρος από ποτέ σε αυτό το βίντεο με Σπαρτιάτες στο κοινοβούλιο 2023...

  • @ΠαναγιώτηςΒιδάλης-ζ3π

    Πολύ καλό βίντεο, μπράβο σας κ. Κοσμά! Μια ερώτηση μόνο:
    Αναφέρατε ότι η παγκοσμιοποίηση έφερε ευημερία στην μεσαία τάξη των ανατολικών αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να φέρει και πολιτική σταθερότητα, ανάλογη με αυτήν της Ευρώπης, πριν την παγκοσμιοποίηση; Διότι αντίθετα βλέπουμε σε χώρες όπως Φιλιππίνες, Ινδία και Ινδονησία η δημοκρατία να υπονομεύεται (πχ στις Φιλιππινες φέτος εκλέχθηκε πρόεδρος ο γιος του πρώην δικτάτορα!) ακριβώς όπως γίνεται και με τις Δυτικές χώρες σήμερα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

    • @leykimayri
      @leykimayri 2 года назад +1

      "Εκλέχθηκε"... Επίσης ορισμός για το τι είναι δημοκρατία δεν υπάρχει, ούτε καν στην Ευρώπη μιας που υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δημοκρατίας, και όλα είναι αποδεκτά στην επιστημονική βιβλιογραφία.

  • @panagiotisepitropou4534
    @panagiotisepitropou4534 3 года назад

    Καλησπέρα! Πολύ ωραίο βίντεο για άλλη μια φορά. Μια ερώτηση από την πλευρά μου. Η μεταβολή του εισοδήματος που ειναι σε αυτό το διάγραμμα εννοεί το πραγματικό εισόδημα προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό? Αν ναι, τότε δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μόνο ένα ~10% του παγκόσμιου πληθυσμού βγήκε χαμένο από την παγκοσμιοποίηση; Εννοώ αυτό το μερίδιο από το 75%-85% που είναι κάτω από το 0.

  • @stylianos2012
    @stylianos2012 15 дней назад

    Εχεις κενα. Ειναι πολλες οι ανεπτυγμενες χωρες που συνεχισαν να αναπτυσονται και να συσσωρευουν πλουτο. Δεν ειναι λιγες. Και σε τελικη αναλυση ειναι επισης σωστο που δημιουργηθηκε μεση ταξη στην "ανατολη".

  • @ΔωροθέαΚαραπουρζιδου

    Poverty trap ένα βιντεάκι για αυτόν τον οικονομικό όρο .

  • @Mazou-tj4ne
    @Mazou-tj4ne 2 года назад +2

    Θυμάμαι στο σχολείο που μας έλεγαν πως η παγκοσμιοποίηση είναι ένα φαινόμενο. Δεν έχει σημασία αν είναι "ευχή ή κατάρα" όπως λέτε στον τίτλο. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορείς να αλλάξεις. Δεν είχα ακούσει αυτά τα δεδομένα.

    • @MsMinoula
      @MsMinoula Год назад +1

      Δε νομίζω ότι υπονοεί κάτι τέτοιο (αν και όλα αλλάζουν). Απλά αν έβαζε τίτλο "Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης: υπέρ και κατά για τις παγκόσμιες κοινωνίες" ή κάτι πιο ξενέρωτο, δε θα ταν για youtube αλλά για το μάθημα που είχες στις 9 και τελικά βαρέθηκες και δεν μπήκες, και τώρα κοιτάς τις σημειώσεις και βαριέσαι να τις διαβάσεις κι αυτές.ΥΓ δεν ξέρω κατά πόσο φαινόμενο είναι η κατάλληλη λέξη αλλά τεσπα.

  • @MajinXarris
    @MajinXarris 3 года назад +1

    Υπάρχει λόγος που δε συμπεριλήφθηκε το παράδειγμα της Γερμανίας που ως χώρα ανταγωνίστρια στις εξαγωγές με την Κίνα και τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, κατάφερε όχι μόνο να επιζήσει αλλά να υπερτερεί βιομηχανικά αντ αυτών?

    • @christoskoutsikopoulos4715
      @christoskoutsikopoulos4715 3 года назад

      Είναι απλή η απάντηση: η Γερμανία, μέσω της ΟΝΕ, έδωσε στις υπόλοιπες χώρες, ιδίως του Νότου, την ψευδαίσθηση του "σκληρού νομίσματος", με πλασματική αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου όπως είδαμε όλοι μετέπειτα, με στόχο να ανοίξει μια καινούργια αγορά για τα προϊόντα της, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτα για τις χώρες αυτές. Επίσης, καταφέρνοντας να εδραιώσει το Made in Germany ως εχέγγυο ποιότητας, κατά τη γνώμη μου απευθύνθηκε σε πολύ πιο niche κομμάτια της παγκόσμιας αγοράς, σε σχέση με τα ασιατικά προϊόντα τα οποία ειδικά 20-30 χρόνια πριν θεωρούνταν σαβούρα από τη Δύση. Και, επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι και η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό την παγκοσμιοποίηση με τη μεταφορά πολλών παραγωγικών της μονάδων σε χώρες που δεν είχαν τα πολύ υψηλά γερμανικά ημερομίσθια, όπως Τσεχία, Πολωνία, Κίνα κ.λπ.

  • @charalampisgiannadakis9144
    @charalampisgiannadakis9144 3 года назад +5

    Εξαιρετικα βιντεο! Μπραβο σου. Γιατι το κανεις? Εγω λυπαμαι που δεν εχεις (ακομα τουλαχιστον ευχομαι και ελπιζω) δεκαδες χιλιαδες συνδρομητων σε αντιθεση με αλλα που πουλουν φυκια για μεταξωτες κορδελες

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +18

      Ευχαριστώ πολύ! Το κάνω γιατί μου αρέσει να δημιουργώ βίντεο. Το μετρημένο και επιμορφωτικό περιεχόμενο είναι για λίγους και καλούς που μαζεύονται αργά και με πολύ κόπο. Ένα βίντεο για την Παγκοσμιοποίηση δεν θα γίνει ποτέ viral. Ένα βίντεο για το "Πως έβγαλα 10,000 ευρώ με αυτό το νέο σύστημα" θα φέρει 50Κ views και 10Κ subs. Και...; Εγώ ενδιαφέρομαι το κανάλι να έχει απήχηση σε όποιον θέλει να μάθει κάτι αξιόλογο.

    • @7Notiovoreia
      @7Notiovoreia 3 года назад +1

      ​@@Greekonomics For the same reason that Snik gets paid more money than a teacher. Demand and supply! ;)
      Awesome work, I am a well established engineer but never really understood economics. At least until now, your channel provides a great amount of quality info. Very well presented.

    • @andreasnatsis3027
      @andreasnatsis3027 3 года назад

      @@Greekonomics Μεγάλος φαν παρ όλο που έχω μια αποστροφή για την οικονομική "επιστήμη". Πραγματικά μπράβο σου. Ελπίζω να συνεχίσεις να κρατάς αυτό το υψηλό επίπεδο σε όλη σου την ζωή. Απλά μια ταπεινή συμβουλή. Το αποτέλεσμα δικαιολογεί τα μέσα κατ εμέ όσο δεν αλλοιώνουν σημαντικά και μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, αν ένα βίντεο που περιγράφει πόσα βγάζετε με 10000 subs φέρει περισσότερους στο κανάλι, το αποτέλεσμα θα είναι περισσότεροι από εμάς να ξεστραβοθούν. Γι αυτό και φτιάξατε κανάλι και δεν διδάσκετε μόνο στο πανεπιστήμιο. Μην αφήνετε μόνο τους "άχρηστους" να χρησιμοποιούν τις αδυναμίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, τουλάχιστον εσείς ανταμείβετε το θύμα με χρήσιμες και κατανοητές πληροφορίες. Συγχαρητήρια και πάλι!

  • @feax21
    @feax21 8 месяцев назад +1

    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ

  • @user-gz4jx6uu5d
    @user-gz4jx6uu5d 3 года назад +3

    Η παγκοσμοιοποιση δεν είναι μόνο οικονομική

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +3

      Η παγκοσμιοποίηση σίγουρα είχε μη-οικονομικές επιδράσεις στους λαούς αλλά η κινητήριος δύναμη της ήταν οικονομική και αυτό σήμερα αναγνωρίζεται σε κάθε κοινωνική επιστήμη.

  • @takislontras4563
    @takislontras4563 2 года назад

    Έχω κάπου μια κάρτα γραφικών με pcb από την ... Ιρλανδία! Μόλις το διάβασα, σκέφτηκα όλα όσα παρουσιάζεις σε αυτό το βίντεο και ποιο μπορεί να είναι το ποσοστό των pcb που φτιάχνονται στην Ευρώπη πια. Φαντάζομαι απειροελάχιστο :\

  • @themisvavoulakis5878
    @themisvavoulakis5878 Год назад

    Δεν θεωρείς οτι τώρα θα αναζητήσουν φτηνώ εργατικό κεφάλαιο στην ΑΦΡΙΚΗ για να μετακομίσουν τα εργοστάσια τους και να κρατήσουν την παγκοσμιοποίηση εν ζωή για κάποια χρόνια ακόμα;;;

  • @reoproedros
    @reoproedros 2 года назад

    δεν ηταν το '87 η συνταξη του ογα , 7000 δραχμες .

  • @justchillingafterwork9580
    @justchillingafterwork9580 2 года назад +5

    Θα ήταν ενδιαφέρον να ανεβάσεις ένα video με παρανοήσεις που έχουν να κάνουν με οικονομικές έννοιες επιτόκια κλπ. Τα videos για το μνημόνιο πολύ ενδιαφέροντα.

  • @ioannisparaskevaidis1789
    @ioannisparaskevaidis1789 3 года назад

    👍👍👍

  • @charalampisgiannadakis9144
    @charalampisgiannadakis9144 3 года назад +1

    Εχω να κανω το εξης σχολιο επι της ουσιας. Η δυνατοτητα των κρατων να επιμορφωνουν τους εργαζομενους για νεους δυναμικους τομεις της οικονομιας εχει να κανει και με μια γενικοτερη σοβαροτητα και εκ μερους των πολιτων που επιλεγουν/ψηφιζουν και εκ μερους των εκπροσωπων πολιτικων που εκλεγονται που εξ ορισμου φερουν μεγαλυτερη ευθυνη σε σχεση με τον πολιτη που τους εξελεξε. Εαν ο κοσμος ειτε αγνοει ειτε δεν ασπαζεται την κυριαρχη λειτουργια του παγκοσμιου οικονομικου συστηματος και διαφορες αυτονοητες πτυχες του οπως ουσιαστικη διαφανεια, δημιουργια εθνικων ταμειου πλουτου και ισχυρη κοινωνικη ασφαλιση τοτε ολα αυτα για τις συγκεκριμενες κοινωνιες ειτε δεν γινεται να υπαρξουν ειτε δεν εχει νοημα να υπαρξουν γιατι δεν ειναι θελκτικο να αναλαβουν την ευθυνη να λειτουργουν ετσι τα πραγματα. Ο Σκανδιναβος ειναι πολυ διαφορετικος απο τον Ελληνα με τα καλα και αρνητικα η καθε νοοτροπια. Το θεμα ειναι ο καθε ανθρωπος και λαος να μπορει να εχει την αυτογνωσια και να ειναι ειλικρινης με τις αρνητικες πλευρες του ωστε να ξερει σε τι μπορει να προσβλεπει και σε τι οχι.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +5

      Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα θέλουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που να έχουν αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια το πολύ. Η επιμόρφωση του πληθυσμού θα πάρει δεκαετίες να κάνει ουσιαστική διαφορά στο ΑΕΠ. Επίσης η κοινωνία δεν είναι ένα ομοιόμορφο πράγμα, έχει στρώσεις. Κάποιοι θα ενδιαφερθούν αμέσως για upskilling, κάποιοι αργότερα και κάποιοι ποτέ (και στην Ελλάδα και παντού). Αρχίζεις σιγά-σιγά από την πρώτη στρώση και πας προ τα κάτω.

  • @oikonomologos6886
    @oikonomologos6886 2 года назад

    Η γνώμη μου είναι πως δεν είναι το διεθνές εμπόριο που προκάλεσε αυτό το πλήγμα στην μεσαία τάξη. Κυρίως η τεχνολογία είναι αυτή και η εξειδικευμένη κατάρτιση που προωθούν οι δυτικές χώρες έφεραν πλήγμα στην μεσαία τάξη και κυρίως σε αυτούς που εργάζονται σε επαγγέλματα με χαμηλή επαγγελματική κατάρτιση.. Αντίθετα όσοι είχαν υψηλή επαγγελματική κατάρτιση βγήκαν κερδισμένοι... Αυτο λένε και οι περισσότεροι οικονομολόγοι

  • @MegaMaestroz
    @MegaMaestroz 2 года назад +1

    Πιστεύεις ότι γίνονται βήματα για upskilling στην Ελλάδα? Αφού η Ελλάδα των μνημονίων άφησε τόσο κόσμο άνεργο που έπρεπε να βρει εναλλακτικές

  • @nailondefia-dn3ki
    @nailondefia-dn3ki 10 дней назад

    και το ρωτάς?Χεστηκαμε στο ταληρο...ειδικά μετά το ευρώ τρώμε με χρυσά κουτάλια...όπως ακριβώς μας υποσχέθηκαν...

  • @ΔωροθέαΚαραπουρζιδου

    Εμείς στην Ελλάδα τι οικονομία έχουμε;;;

    • @kendallnicol3338
      @kendallnicol3338 Год назад +2

      Της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

  • @tou_kalanda
    @tou_kalanda 3 года назад

    Μια χαρά, αλλά όταν περιγράφεις το κόστος και τις μεθόδους παραγωγής, δεν αναφέρεις καθόλου για την "Ελληνική επιχείρηση στην Θράκη", πόσο μεγάλο είναι το κόστος φορολογίας, έναντι της αντίστοιχης επιχείρησης στην Κίνα.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +2

      Δεν το περιγράφω γιατί οι επιχειρήσεις δεν πάνε στην Κίνα για τους φόρους αλλά για άλλους λόγους. Για τους φόρους πάνε Βουλγαρία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία κτλ. ;)

  • @giorgosh9581
    @giorgosh9581 4 месяца назад

    MOY ARESHS. GIATI TA POLA VINTEOSOY POY EXO PARAKOLOY THISEI ME PARAPEMPOOYN STHN KLISTH GEORGOKTINOTROFIKH OIKONONIA,

  • @spanagas
    @spanagas 2 года назад +2

    Η διαφωνία μου είναι ότι δίνεις στην λέξη παγκόσμιο ποίηση μια πολύ στενή οικονομική έννοια, ενώ πρόκειται για κάτι πολύ ευρύτερο που επιβάλλεται απ' έξω κυρίως και φέρνει τα πάνω κάτω στις κοινωνίες.

  • @tetoszervos
    @tetoszervos 3 года назад +1

    Θα μπορούσαμε να δούμε και το παράδειγμα της Τουρκίας. Και αυτή είχε τον Κινέζο αντίπαλο όμως ενώ είχαμε το ίδιο ΑΕΠ 200 δις περίπου πριν 20 χρονια αυτοί το πήγαν στα 800 δις και είναι στο G20 και εμείς στο 170 . Το ιδιο και η Ρουμανία. Το δίνω ως τροφή για σκέψη δλδ δεν φταίνε πάντα οι αλλοι αλλά και εμείς κατι λάθος κάνουμε.

    • @philipposkiriazos7555
      @philipposkiriazos7555 3 года назад +1

      Αυτό συνέβη από την στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ.Οταν δεν έχεις βιομηχανική παραγωγή και στηρίζεται στον τουρισμό πάει περίπατο η ανταγωνιστικότητα.

  • @missmarple2
    @missmarple2 2 года назад

    Πολύ ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί πολύ καλά σε ανίδεους σαν κι εμένα. Γιά το πώς ζήσαμε και πώς εξελιχθήκαμε σε σχέση με τους γονείς μας. Εγώ είμαι της γενιάς του '60, των μπούμερς. Λοιπόν, οι γονείς μου, συγκεκριμένα ο πατέρας μου από απλός μικρός δημόσιος υπάλληλος εξελίχθηκε σε ανώτερο δημόσιο υπάλληλο κατά τη διάρκεια της καρριέρας του, που άρχισε με έναν απλό διορισμό τότε χωρίς εξετάσεις, με γνωριμίες και με άνοδο σχετική με την παλαιότητα. Ποτέ δεν είμαστε πραγματικά φτωχοί, αλλά μάλλον θα μας χαρακτήριζα αρχικά μικροαστούς και κατόπιν μεσαιοαστούς. Οι γονείς μου απεβίωσαν πριν από την μεγάλη οικονομική κρίση και εγώ εγκαταστάθηκα στο εξωτερικό σε ευρωπαϊκή χώρα μονίμως. Τώρα αν και σπουδασμένη δεν νοιώθω να βρίσκομαι στην φυσική μου θέση σε σχέση με τους γονείς μου. Αν και δεν στερούμαι. Εκτός αν εξαιρέσουμε έναν θεωρητικά καλό "μεσαιοαστικό" γάμο που έκανα και που δεν θέλησα να διατηρήσω. Δεν γνώρισα ποτέ τι είναι πείνα εκτός αν έκανα κακή διαχείρηση κάποτε. Το πρόβλημα είναι η τοποθέτηση στην κοινωνική θέση. Κατάφερα να κρατηθώ σε μία εκτός κανόνων γραμμή. Εχω όμως την εντύπωση ότι ο πόλεμος των τάξεων στην Ευρώπη βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, όχι στο οικονομικό ακριβώς αλλά στο κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο. Θέμα κοινωνικής ισχύος και κλεισίματος δρόμων κοινωνικο πολιτικής εξέλιξης θα έλεγα παρά χρημάτων. Αν και μπορεί να είναι λίγο σχετικά αλλά όχι αναγκαστικά. Στην δυτική Ευρώπη ο πόλεμος είναι κοινωνικο πολιτικός. Και πολύ περισσότερο ύπουλος. Θα έλεγα ένας πόλεμος νεύρων. Ούτε όμως και εδώ η παγκοσμιοποίηση είναι ξένη προς αυτή την κατάσταση, θα έκεγα όμως ότι δεν είναι ακριβώς η αιτία αλλά το αποτέλεσμα της ανόδου μίας συγκεκριμένης κάστας γιά την οποία κάνω ολόκληρη μελέτη. Και με ακράδαντα τεκμήρια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η κάστα βρίσκεται πολύ πιό αριστερά από ό,τι φαίνεται επιφανειακά. Είναι ένα συνονθύλευμα ολόκληρης της άκρας αριστεράς γνωστή ως αλτερμοντιαλιστές που εργαλειοποιούν και την άκρα δεξιά σαν αντίθετη πόλωση.

  • @dionisispatrinos9361
    @dionisispatrinos9361 6 месяцев назад

    !

  • @tsianopoulos
    @tsianopoulos 3 года назад

    ✌😎✔🎲

  • @miketomson586
    @miketomson586 3 года назад +1

    Θα γυρίσει λέει ο τροχός, θα... ευημερήσει και φτωχός!! Απλά έχει σκουριάσει άσχημα και ούτε που κουνιέται! Θέλει μια γερή δόση WD40

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +1

      Καλά, δες και το επόμενο βίντεο και μετά πες μου...

    • @miketomson586
      @miketomson586 3 года назад +2

      @@Greekonomics Εννοείτε ότι θα δω το επόμενο βίντεο! Και το επόμενο και το επόμενο και το επόμενο και όλα τα επόμενα που έχεις σκοπό να βγάλεις!!
      Καλά να είσαι να βγάζεις συνέχεια φίλε Κοσμα

  • @kostbill
    @kostbill 3 года назад +1

    Είμαι απογοητευμένος με αυτό το βίντεο επειδή δώσατε πολύ παραπάνω βάρος σε αυτά που λέτε πως είναι τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης.
    - Καταλαβαίνω πως μάλλον το κάνατε για να μην νομίσει ο κόσμος πως είστε biased, αλλά όπως τα παρουσιάσατε φάνηκε πως είναι σημαντικά και άξια να ειπωθούν.
    - Ίσως να είναι καλύτερο να λέγατε πως αυτά τα υποτιθέμενα αρνητικά, τα τονίζουν μόνο αυτοί που είναι ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, όπως η Λεπέν που λέει τα ίδια.
    - Το μόνο που είπατε για πολύ λίγο είναι πως οι χώρες που πήγαν με τις κλειστές οικονομίες πήγαν χειρότερα, αλλά δεν δώσατε έμφαση. Ίσως να έπρεπε να αφιερώσετε το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο στο πόσο παραπάνω υπερτερούν τα καλά της παγκοσμιοποίησης από τα κακά.

  • @anti-channel7122
    @anti-channel7122 2 года назад +3

    Πολύ σωστά όλα όσα είπες,απλά εκεί που μιλάς για επιμόρφωση και επιστροφή στην αγορά εργασίας για όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω παγκοσμιοποίησης,να τονιστεί ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο,όσο ακούγεται.
    Η σχέση του ανθρώπου με την εργασία του δεν είναι μόνο βιοποριστική.Επίσης δε δίνουν όλες οι εργασίες το ίδιο κοινωνικό πρεστίζ.Άσχετα με το πόσα χρήματα κερδίζει ο καθένας από αυτές.Κάποιος που κάποτε δούλευε στην Χ δουλειά και ένιωθε ότι ανήκει στη μεσαία τάξη,αν του πεις να πάει να κάνει μια δουλειά Ψ,που στην κοινωνική ιεραρχία βρίσκεται πιο χαμηλά,τότε το πιο πιθανό είναι να προτιμήσει να μην την κάνει.Ο μικροαστός δε γίνεται προλετάριος.Προτιμάει να γίνει λούμπεν περιθώριο.Το ίδιο και τα παιδιά του.

  • @jagxjs69
    @jagxjs69 Год назад +1

    Είσαι άψογος όπως πάντα,θα ήθελα όμως να μου πεις γιατί είσαι εναντίον του Τραμπ στου οποίου τη θητεία αν μη τι άλλο δεν υπήρξαν πόλεμοι.

  • @ΘεόδωροςΜανωλίδης
    @ΘεόδωροςΜανωλίδης 3 года назад

    Κατάρα χωρίς να το δω

  • @nikolaikirkanovic
    @nikolaikirkanovic 2 года назад

    Ξέχασέ την την παγκοσμιοποίηση πλέον. Πάμε για άλλα ίσως πολύ χειρότερα

  • @george21R
    @george21R 3 года назад

    Η αλήθεια είναι ότι ο πλαστικός κουβάς την ίδια τιμή είχε και τότε και σήμερα...! Αυτό που άλλαξε από το 1987 είναι η σύνταξη του ΟΓΑ... Αν τότε η μηνιαία σύνταξη του ΟΓΑ ήταν 7.000 δραχμές , με τον καιρό έφτασε τις 100.000 δραχμές ( 300€ ) !! Ο κουβάς πάλι σήμερα 500 δραχμές έχει ( 1,5€ )

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  3 года назад +1

      Σωστά. Γι αυτό αναφέρω την σύνταξη του ΟΓΑ για να μπορέσει ο κόσμος να συλλάβει την πραγματική τιμή και όχι απλώς την ονομαστική.

  • @leflopjames749
    @leflopjames749 2 года назад +1

    Ο TRUMP που κολλάει ,τι σου φταίει ,και πως συνδέεται με φασιστικά μορφώματα ?🤷🏻‍♂️

  • @MiddleEast-o4f
    @MiddleEast-o4f Год назад +1

    Ωραία ενημέρωση...
    Τα σχόλια με τον Trump είναι ατυχές...ο Trump ξέρει πολύ καλά πως λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία διότι είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας !
    Αυτό που προσπαθεί είναι να επαναφέρει κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής στην Χώρα του... είναι κακό αυτό ;
    Η άποψη μου πολύ καλά κάνει... ειδικά στην επιδημία φάνηκε η εξάρτηση της Δύσης από την βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ...εδώ επισερχεται και ο γεωπολιτικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί !!!

  • @tolis21
    @tolis21 Год назад

    Εξαιρετικο