Προσεγγίσεις στον μονισμό του Νεοπλατωνικού Πρόκλου - Χρήστος Αθ. Τερέζης

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 мар 2019
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία: «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ».
    Ομιλητής: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘ.ΤΕΡΕΖΗΣ, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
    Η ομιλία εδόθη την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο της 2ης συνεδρίας του 7ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ».
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Το 7ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ» έλαβε χώρα στις 29, 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο Αula της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Συνδιοργανώθηκε από την ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ και την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ και ετέθη υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Με την υποστήριξη του Σωματείου "Διόνυσος".
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Μελετώντας τα σχόλια του Πρόκλου στον πλατωνικό διάλογο "Τίμαιος" και παρακολουθώντας το εγχείρημά του, δια της σύνθεσης της φιλοσοφίας με την θεολογία, να αναβιώσει την προγενέστερη ελληνική πνευματική παράδοση, ένα πλήθος οντολογικών -μεταφυσικών και κοσμολογικών- ζητημάτων έρχονται στο προσκήνιο.
    Στην παρούσα ανακοίνωση, θα εστιάσουμε στον τρόπο διά του οποίου ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος προσεγγίζει το πλατωνικό εδάφιο 30a.3-6, επιχειρώντας να δείξει ότι ο Πλάτων είναι μονιστής και όχι δυϊστής.
    Στον σχετικό υπομνηματισμό, έχοντας ως βασικό στόχο να εξηγήσει τον τρόπο παρέμβασης του θείου Δημιουργού στην ύλη, ασχολείται εκτενώς με το ερευνητικό ερώτημα περί της παραγωγής των σωματικών υποστάσεων, δίδοντας έμφαση στο ότι η ακόσμητη ύλη προϋπάρχει των συγκεκριμένων ευτάκτων μορφοποιήσεών της και στο ότι στις κοσμολογικές διεργασίες μετέχει ως διαμορφωτικός και κανονιστικός των κινήσεων του φυσικού σύμπαντος παράγων το σύνολο της μεταφυσικής ιεραρχίας, με την κάθε τάξη να παρέχει συγκεκριμένες ποιότητες.
    Σε αυτό το πλαίσιο, η σχέση Νου-Είδους-Ψυχής-Φύσεως, καθώς και ο τρόπος σύνδεσής τους τόσο με τον Δημιουργόν όσο και με τα προκύπτοντα αποτελέσματα προσεγγίζονται με ιδιαίτερα διυλισμένο τρόπο. Εκτός βεβαίως από το οντολογικό ζήτημα περί της δυνατότητας της βαθμιαίας εμφάνισης του φυσικού κόσμου, αναδεικνύεται και το γνωσιολογικό, το σχετικό με το αν η ανθρώπινη συνείδηση διαχωρίζει τον κατασκευαστή από το αποτέλεσμα.
    Εμπλέκοντας το ζεύγος «ταυτόν-έτερον» στην συζήτηση περί της παραγωγής της ουσίας από τον Δημιουργόν, της χορηγούμενης στις επόμενες μεταφυσικές βαθμίδες, ο Πρόκλος εξετάζει και τις έννοιες του «πέρατος» και του «απείρου» ως παραγωγικών δυνάμεων οι οποίες συνεπικουρούν συστατικώς στην ανάδυση του φυσικού κόσμου και των επιμέρους σωμάτων.
    Κατά την εκτύλιξη των συλλογισμών, θα αναδειχθεί, καταρχάς, μία διαδικασία παραγωγής στην οποία μετέχουν κατά διαδοχική ακολουθία ένα πλήθος νοητών και νοερών αιτίων με προθετικά χαρακτηριστικά. Εκ δευτέρου, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το ότι οι λόγοι των σωματικών υποστάσεων προϋπάρχουν και μεταβιβάζονται από την μία μεταφυσική πραγματικότητα στην επόμενη, έως και την Φύσιν, παράμετρος η οποία δηλώνει ρητώς έναν πλουραλισμό θείων αιτιών, με την εν λόγω αιτιότητα να εκκινεί από το αυθυπόστατον Εν-Αγαθόν.
    Συνεπώς, θα αναδείξουμε ότι τα παραγωγικά αίτια που μετέχουν στην μεταφυσική ιεραρχία διακοσμούν σταδιακά με ποιότητες την άτακτη ύλη, αλλά ότι η αρχική μορφοποίηση και, κατά λογική ακολουθία, το σύνολο του υπαρκτού, υπάγονται στην ανώτατη Αρχή. Και αυτή ακριβώς η καθολικότητα υπογραμμίζει τον οντολογικό και παραγωγικό μονισμό που υιοθετεί ο Πρόκλος.
    Σημειωτέον ότι ο τρόπος παρουσίασης της σχετικής επιχειρηματολογίας αναδεικνύει τον νεοπλατωνικό διανοητή ως τον κατεξοχήν συστηματικό επιστήμονα.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Комментарии • 11

  • @freddygilson5827
    @freddygilson5827 4 года назад +2

    Εξαίρετος!

  • @stavrostsoukalas8932
    @stavrostsoukalas8932 3 года назад +2

    Εάν
    1. Εάν η ύλη είναι μόνο ύλη θα ήταν μια πέτρα που θα έκοβε βόλτες στο αχανές σκοτεινό κενό και στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να γίνει απόλυτα αδρανής σκόνη.
    2. Εάν η ύλη είναι και ενέργεια θα ήταν μια παράλογα μεταβαλλόμενη πέτρα.
    3. Εάν η ύλη είναι και ενέργεια και νόμοι (λογική) τότε θα είχε μεταβολές στο σχήμα με βάση την λογική της.
    4. Εάν η ύλη είναι και ενέργεια και νόμοι και κατεύθυνση (νόημα) τότε θα είχε μια συγκεκριμένη μεταβαλλόμενη εξέλιξη προς μία συγκεκριμένη την δομή .
    5. Εάν η ύλη είναι και ενέργεια και νόμοι και νόημα και νοημοσύνη, τότε δε έξυπνα θα χειρίζεται και τον εαυτό της.
    6. Άρα ύλη είναι ενέργεια, νόμοι, νόημα, νοημοσύνη ταυτόχρονα.
    7. Ενέργεια = παραγωγή έργου,
    νόμοι= λογική σειρά της παραγωγής έργου, νόημα = να δώσει συγκεκριμένη δομή, νοημοσύνη = η κατεύθυνση που ακολουθεί να έχει απόδοση.
    8. Άρα η ύλη αποτελείται από τέσσερα στοιχεία.
    9. Εάν η Ζωή είναι μόνο ύλη τότε θα είναι μια ασυναισθηματική έξυπνη δομή.
    10. Εάν η Ζωή είναι ύλη συν Χ, τότε τι είναι το Χ?
    11. Εάν η ζωή είναι ύλη συν Χ τότε......
    Πιθανώς η ζωή είναι το αντίθετο των ελκτικων δυνάμεων δλδ το πιο απλό για να σταθεί όρθιος χρειάζεται να πάει κόντρα στην βαρύτητα, για να πάρει ενέργεια χρειάζεται να διασπάσει τις ελκυστικές δυνάμεις των μορίων από τις τροφές (ύλη), για να πάρει δομικά υλικά και ενέργεια. Για αυτά χρειάζεται να ξοδέψει ενέργεια άρα χάνει συνεχώς ενέργεια, άρα αυτόματα δημιουργείται η βασική ανάγκη για ενέργεια και δομικά υλικά.
    Άρα πάλι ανάγκη = απώλεια.
    Η ανάγκη αυτόματα σχετίζεται με το συναίσθημα γιατί όταν την ικανοποιούμε έχουμε θετικά συναισθήματα ενώ εάν χάσουμε έχουμε αρνητικά συναισθήματα.
    Εάν πάρουμε και αυτό που λέμε ότι ευχαριστήθηκε η ψυχή μου η μαύρισε η ψυχή μου τότε σχετιζουμε την ψυχή με το συναίσθημα.
    Άρα πάλι μπορεί να πούμε ότι ψυχή συναίσθημα ανάγκη και απώλεια σχετίζονται.
    Απλοϊκά λειτουργούμε με το να μην χάσω αλλά και να βρω ενέργεια ξοδεύοντας επιπλέον ενέργεια.
    Μάλλον και η ζωή ξεκίνησε από μια απώλεια ενέργειας που "αντιστάθηκε" σε αυτό με την το να πάρει ενέργεια από αλλού.
    Πιθανώς ζωή είναι η ύλη συν Χ, και Χ ο κρίκος ανάμεσα στην απώλεια και αναζήτηση της της ενέργειας.

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 5 лет назад +4

    Ρε φίλε 2 η ώρα μεσάνυχτα.. και εσύ ανεβάζεις βίντεο... μιλάμε το 'χεις πάει σε άλλο επίπεδο... μπράβο για τον ζήλο σου

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  5 лет назад +15

      Καλησπέρα σας.Το κανάλι των φρυκτωριών απαρτίζεται απο συνεργάτες οι οποίοι αφιλοκερδώς συμβάλουν στο να σας προσφέρουμε αυτό που αγαπάμε. Γνώση. Η παρούσα καταγραφή ξεκίνησε με επεξεργασία εικόνας και ήχου απο τις 19:30 με ολοκλήρωση στις 01:20. Οπότε για να το έχετε σήμερα, έπρεπε να ξενυχτήσουμε. Θέμα Ελληνικό.. επονομαζόμενο ΚΕΦΙ και ΜΕΡΑΚΙ. Να ειστε καλά Συνεχίζουμε...

    • @SISEMENDOG
      @SISEMENDOG 5 лет назад +4

      ​ @Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι . Μπραβο παιδια για τον κοπο σας.
      @@Fryktories-Web-TV

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 5 лет назад +2

    Λοιπόν έχω μία προσωπική «ανησυχία» και θα ήθελα αν γνωρίζει κανείς να μου απαντήσει ή να με παραπέμψει σε κάποια πηγή (άρθρο-βίντεο κ.λ.π.) Αρχικά, μιας και το βίντεο μιλά για κοσμογονία, αυτό που εμένα απασχολεί περισσότερο σχετικά με την Ελληνική μυθολογία της κοσμογονίας και το έχω ψάξει, αλλά δεν βρήκα ξεκάθαρες απαντήσεις (υπήρχαν διάφορες παραλλαγές μυθολογίας όχι μόνο μία ιστορία...) είναι ποια είναι ας πούμε η «επίσημη» μυθολογία σχετικά με το πως δημιουργήθηκε ο άνθρωπος.
    Για να διευκρινίσω ακριβώς τι αναζητώ να μάθω θα το συγκεκριμενοποιήσω σε δύο μέρη. Πρώτον, ποια ήταν η αιτία σύμφωνα με την μυθολογία μας ύπαρξης ανθρώπινου είδους και δεύτερον όντως δημιουργήθηκαν ΠΕΝΤΕ ήδη ανθρώπων; Και αν ναι... από ποιους θεούς το κάθε είδος;.. (γιατί από όσο το έχω ψιλοψάξει γίνεται ένας ψιλοαχταρμάς... το χρυσό γένος έγινε από τους τιτάνες ; το σιδερένιο από το Δία; δεν βγαίνει άκρη...) Θα εκτιμούσα αν κάποιος έχει γνώσεις έγκυρες πάνω στην.. ας το πω... «ανρθρωπογονία»...XD

    • @kalliopi3953
      @kalliopi3953 5 лет назад +3

      Ησίοδος! Δες εδω τις αναλύσεις του καθηγητή Γονιδέλλη, έχει αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του στην έρευνα πάνω στο έργο του Ησιόδου. Θεωρώ ότι θα πάρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.

    • @EPIDAVROS72
      @EPIDAVROS72 3 года назад

      Αναζήτησε τα τρία τεύχη με τίτλο "Ορφικά" εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.