Mi-a placut foarte mult prezentarea; detaliile tehnice au fost foarte utile si bine incorporate. Oricum, cand citesc un grafic trebuie sa il pun pe pauza, ca sa ma dumiresc. :) Dar invat mai mult in felul asta. Multumim tare mult.
Cogito, ergo sum. Îmi place știința deoarece orice cărămidă pe care o pui în construcție, o poți fărâma și să pui alta, dacă nu se potrivește cu Marea construcție inițială...🌹
Salut Cristian....nu-ți face griji de cum prezinți ....este foarte bine.....Daca ar fi fost toți profesorii...sau sunt ca tine....să te facă sa-ti placă matematica si fizica...ar fi minunat. Tu o povestești...nu o prezinți... Iar filmuletele tale sunt chiar COOL !!!!
Superb! Este o placere sa ma uit la tot ce postati/ a-ti postat pe RUclips. Felul acesta de prezentare ma ajuta mult mai bine sa inteleg fizica/cosmologia. Va multumesc!
Chiar mi-a plăcut, este foarte bine cum ați procedat, felicitări! Am văzut cometarii, să postați mai des, eu unul nu doresc acest lucru, știu ce înseamnă un material și cred că dacă ați posta mai des ați reduce calitatea materialului postat. Doresc totuși să ne vorbiți (povestiți ❤) mai mult despre cele 4 forțe fundamentale, dar și despre a 5-a forță (am văzut materialul dumneavoastră, dar cred că puteți să aprofundați mai mult). Mulțumesc!
Eu am apreciat foarte mult detaliile tehnice, te ajuta foarte mult sa intelegi interpretarea unei ecuatii, multumim mult pentru clipul asta, a fost genial.
Domnule Cristian Presura, va salut cu respect si pe masura ce va urmaresc mai mult, va apreciez si mai mult munca. Acest nou format nu face decat sa accelereze nivelul de apreciere pe care vi-l ofer. Va rog sa continuati cel putin la fel. Am inteles dorinta dvs. de a insufla tinerilor elevi placerea de a studia, in special fizica, dar cred cu tarie ca prezentarea unor date mai precise, aduce mai multa credibilitate si axeaza intradevar discutiile rezultate ulterior mai corect in jurul fizicii, ci nu a diverselor lucruri mai putin veridice.
Nu sunt fan fizica, probabil pentru ca nu am inteles limbajul in scoala generala. Dar prezentate de domnul Cristian Presura, parca ceva, ceva incepe sa se lege, sa capete sens si imi trezeste interesul. Pacat ca in sistemul romanesc de invatamant nu sunt prea multi profesori ( de orice materie) cu aceeasi capacitate, dorinta si experienta. Multumesc frumos pentru video-urile oferite si felicitari !
Vă mulțumesc pentru orele minunate pe care am petrecut urmărind postările dumneavoastră. Indiferent dacă sunt mai tehnice sau nu reușiți să captați atenția omului. Să vă ascult nu este o provocare ci o plăcere, reușiți să capturați atenția omului atât de mult încât îmi pare rău că se termină clipul, postarea. Nu sunt din domeniu, fizician, pasionat de fizică sau astronomie, etc., dar postările dumneavoastră sunt favoritele mele de pe RUclips. Nu prea mea plăcut fizica la școală, era o materie numai cu formule și cifre, așa a predat profesorul respectiv. Acum-a, după mulți ani, datorită dumneavoastră văd fizica ca ceva palpabil, ceva ce ne înconjoară, prezentă în viața de zi cu zi. Mulți profesori reușesc să facă o materie predată de către ei urâtă de elevi studenți. Dumneavoastră reușiți opusul, ce nu e un lucru mărunt, nu mulți știu să facă. Sunteți omul pe care o ascult cu respect, indiferent despre ce vorbiți, sau discutați, pentru că o faceți din plăcere, cu harul omului înțelept care vrea să împărtășească din cunoștințele sale vaste și altora, pentru beneficiul tuturora. Ne informați și educați, fără să ne dăm seama, sunteți ”bătrânul tribului” pe care restul le înconjoară seara și o ascultă cu gura căscată, absorbind informații necesare supraviețuiri, dezvoltării ulterioare a tribului. Cu mult respect pentru tot ce faceți.
Super faina prezentarea! Detaliile tehnice in plus sunt chiar binevenite si au întărit fenomenele din clip. Faci o treaba senzațională, chiar pot spune ca de fiecare dată învăț ceva nou cand deschid clipurile tale.
Ff interesant ! E un nivel adecvat de dificultate accesibil si publicului care a trecut prin liceu . Nu cred ca se poate urca pana la calculul tensorial. Pare un pic fortat pragul acela al lui g si proportionalitatea cu patratul acceleratiei . Dar natura e plina de surprize ! Felicitari ptr noutatea informatiilor si modul placut de prezentare
Să ști că nu îmi place să peri oameni doar așa de formă....dar dacă tu ai fi profesor de matematică și fizică ....mulți copii vor iubi materiile astea doua. La felul cum le povestești și cu filmuletele tale și tehnologia de azi.....imagineazati ce e în mintea copiilor ....îi plimbi prin univers....in mintea lor sunt printe galaxii....le trezești curiozitate .Succes in continuare!!!
Foarte interesantă abordarea tehnică. Ar fi minunat dacă s-ar introduce în videoclip, când este cazul, secțiuni cu explicații sau calcule tehnice, cum erau acele casete din Fizica Povestită.
Felicitări domnule Presură. Asta înseamnă știință. Când într-o teorie lipsește criteriul de falsicabilitate, aceea teorie încetează să mai fie științifică.
Nu am studiat Fizica și deci nu sunt familiarizat cu termenii și formulele pe care le folosiți, în schimb ascult de mai multe ori intervențiile dvs., ceea ce mă ajută să înțeleg mai mult pentru ca apoi să încerc să prelucrez temele prezentate cu mijloacele mele teologice. Cred că este în ordine ca din când în când să fiți ceva mai tehnic în prezentarea unor teme.
O prezentare tehnică foarte bună și foarte explicita. Frumusețea științei constă și în faptul că ea poate fi modificată, completată și corectată cu noi informații. Ați prezentat foarte frumos, detaliat și explicit noile date din fizica universului nostru. Multe felicitări!!!! Asemenea filmulete aș fi de acord să fie prezentate în școli. Astfel putem activa pasiunea noilor fizicieni care poate vor modifica si ei mai departe teoriile actuale. Felicitări încă o dată.
Aceasta abordare este exact ce lipsea contentului din Romania 💖 M-a dus cu gandul la PBS Space Time. Sper sa mai urmeze astfel de video-uri. Desi am un nivel foarte basic de fizica si nu inteleg toate ecuatiile, prefer ca ele sa fie afisate si explicate. In felul asta incep sa inteleg logica lor. In plus, video-ul capata mai multa credibilitate cand assumption-urile sunt bazate pe calcule si teorii. Stiam ca sunteti fizician si ca stiti mult mai multe decat alti youtuberi, dar dupa acest video am ramas uimita cat de la curent sunteti cu stirile din astrofizica. Si intelegeti toate ecuatiile, si ni le aratati si ni le si explicati. Whoaaa Chiar sunt foarte entuziasmata sa aud astfel de informatii in romana!
Destul de bine explicat si prezentat. Din punctul meu de vedere mai trebuie lucrat putin la cadenta tonalitatii si vorbelor. Ar putea sa prinda mai bine la public daca ar suna interesant si wow. Tonul domol poate sa dea prea multa relaxare sau ordinalitate, si astfel sa nu capteze atentia destul de mult.
Cu cat stim mai multe, cu atat ne dam seama ca de fapt nu stim nimic.1000 de vieti daca am avea si tot nu ne-ar ajunge sa inavam macar inceputurile cunoasterii.
De curând am terminat de citit o carte pe nume "Astrofizica pentru curioși". Subiectele abordate în acest video le-am regăsit și în acea carte. În egală măsură au fost prezentate cu o acuratețe deosebită! Felicitări!
Nu cred ca trebuie sa fie obligatoriu tehnic sau obligatoriu incarcat de date, cred ca ambele trebuie sa apara atunci cand au relevanta in videoclip. Felicitari pentru tot ce faceti!
Foarte detaliata si ...interesanta abordare ( desi am facut mate-fizica )... ( prin anii revolutiei .. ) nu am intalnit nici un profesor ...atat de ..m.da ( intelegeti dvs. ) Cu tot respectul P.S. Am o nelamurire cu , citat : " gravitația newtoniană modificată" ... !? dar ... altadata ...
Mă alătur observației dv. Wiki are un articol destul de amănunțit despre ipoteza _Modified Newtonian dynamics_ (MOND) : en.wikipedia.org/wiki/Modified_Newtonian_dynamics
Ce este aceasta acceleratie critica? De unde provine ca sa fie adaugata in ecuatie? Spuneti ca forta este d.p.cu patratul acceleratiei dar in ecuatie la numarator apare o aceleratie care s.ar simplifica cu patratul acceleratiei de la numitor (sau cel putin doar unitatile lor de masura)
Salutare Domn' Profesor!Dvs unde gasiti informatiile folosite in clipuri? Si o idee:incercati sa creati o serie in care sa explicati fizica de la un stadiu usor pana la unul mai avansat(detaliile sunt interesante)
Interesant. Ca abordare. Eu. Cred ca materia intunecata exista. În mijlocul universului nostru, putina sau deloc, fiind maturata de unda de soc a exploziei primordiale. În fine, eu sint neofit în materie.
Mulțumim mult pentru informatiile pe care ni le transmiteti asa frumos si simplu ca aproape ca le inteleg si eu. Oare materia aceasta intunecata nu este chiar creatoarea materiei si a tot ce cunoastem si urmeaza sa cunoastem...?
Am eu o explicaţie mai bună. Gaura neagră din centrul galaxiei nu dezvoltă o forţă de atractie asemenea stelelor. Dacă presupunem că materia întunecată este peste tot și gaura neagră este o scurgere, este posibl ca din cauza densităţii materiei întunecate care se strânge să cadă în gaură, stelele să încetinească. Materia întunecată crește în densitate cu cât este mai aproape de gaură. Aveam mai mult de spus dat nu îmi gasesc cuvintele 😀
Imi aduce aminte de o scena din Star Trek unde trebuia impedicata ciocnirea a doua planate. Personajul Q a propus urmatoarea solutie. Modificati constanta de atractie universala...
Stăteam așa și mă gândeam,când văd cât de mult am avansat ca specie și mi-a venit o idee. Vă puteți imagina că noi suntem acei extratereștrii despre care se tot vorbește că ar exista dar o altă versiune a noastră din viitor, anul 7000 de exemplu și planeta Terra am păstrato plină de noi cei vechi pentru a nu ne uita începuturile și rădăcinile ?? Pentru că în anul 7000 cred că datorită cercetărilor,conștiința umană este doar energie sau materie,doar o idee la care să vă gândiți și voi.
Eu am făcut filologie și nu am învățat niciun pic de fizică (cea din 5-8 am uitat-o). Ați putea să faceți un rezumat și pe înțelesul filologilor la sfârșitul videoului? Mulțumesc! Vă urmăresc cu drag (chiar dacă nu înțeleg prea mult din unele vidouri)!
Cu ajutorul graficelor si ecuatiilor am reusit sa retin mult mai bine esenta informatiilor decat dintr-un video in stilul anterior. Mi-ar placea sa vad mai multe in aceasta abordare!
Pentru a deveni astronomi care dintre specialitățile facultății de fizică de la UBB ar crește șansele de a fi acceptat in cadrul unui masterat de astronomie sau astrofizică în țările din vestul sau centrul Europei❓ De exemplu: Olanda.
Fizică simplă sau Fizică pură sau doar Fizică. Eu am terminat Fizică-Informatică la Babeș. Cândva pentru această specializare au fost multe cursuri pe această temă.
Da, ar fi poate mai bine de explicat in termeni mai obisnuiti, sau mai detaliat. Eu spre exemplu nu sunt fizician, dar as putea explica de ce viteza stelelor de la marginea galaxiei nu scade prin simplul motiv ca stelele se mai atrag intre ele (nu uitam legea atractiei universale a lui Newton, sau cum ii zicea ei, ca orice 2 corpuri se atrag intre ele, noi nu observam asta in viata de zi cu zi decit fata de Pamint, pentru ca fie masele sunt mici, fie distantele sunt mari). Pai iata, nu e posibil oare stelele sa formeze un fel de retea, care nu este rigida, dar totusi isi mentin cumva putintel pozitia relativa unele fata de altele? Dar inteleg ca asta depinde foarte mult de distributia masei in fiecare galaxie in parte, si ar da rezultate diferite de la caz la caz, si din cite imi aduc aminte - omenirea inca nu are resurse sa simuleze interactiunea gravitationala a asa de multe corpuri, ecuatii fiind pentru 2, 3 corpuri, mai departe deja e "materie intunecata".
> nu sunt fizician, dar as putea explica de ce viteza stelelor de la marginea galaxiei nu scade prin simplul motiv ca stelele se mai atrag intre ele Vă asigur că fizicienii de profesie (adică care nu sunt doar amatori) știu acest lucru și au ținut cont de asta - *_în măsura în care a fost necesar._* Dar tot ei știu un lucru elementar: atracția reciprocă a stelelor poate fi neglijată total dacă se studiază mișcarea centrului lor de masă (în jurul centrului galaxiei). În general: deja de câteva sute de ani niciun NEspecialist în fizică, adică niciun amator, nu a adus vreun aport la fizică/astronomie/cosmologie. Asta pentru că știința fizicii a avansat şi este nevoie de studiu din ce în ce mai aprofundat şi specializat pentru a descoperi lucruri nebanale. Singurele lucruri pe care un amator le mai poate descoperi sunt niște fapte concrete, cum ar fi meteoriți şi comete, dar asta nu este știință fundamentală.
Mi-a plăcut clipul. A fost și pe înțelesul meu care sunt doar pasionat să ascult oamenii vobind despre fizică și univers. Dacă materia întunecată nu există asta înseamnă că nici Big Bang-ul nu a a existat?
Este mai interesant așa, cu detalii tehnice, dar unele ecuații stau prea puțin pe ecran și modul de scriere este prea puțin evidențiat. Ar trebui modificat fondul față de scriere, să fie mai mare contrastul.
Pai ca sa va raspund la intrebare: Pentru cei care se ocupa cu fizica le sunt utile detaliile tehnice Pentru cei ce nu se ocupa cu fizica prefera explicatii mai uzuale . E simplu, puteti impartii clipul in 2 si astfel impacati si capra si varza hehe
Sincer eu prefer mai tehnic, mi se pare mai interesant chiar si daca as intelege jumatate decat in mod obisnuit. E fun sa iti faci creierul sa munceasca sa inteleaga chestii
Eu cred ca o abordare un pic mai tehnică este de dorit. Asta lipsește clar clipurilor în limba română, care sunt generale și nu explica foarte clar anumite fenomene și procese.
pentru ca, dupa cate stiu, nimeni n-a reusit sa faca aceste deviatii la ecuatii compatibile cu toate legile (in esenta, ar trebui extinse legile lui Einstein). Dar e abia inceputul.
Mi-a placut foarte mult prezentarea; detaliile tehnice au fost foarte utile si bine incorporate. Oricum, cand citesc un grafic trebuie sa il pun pe pauza, ca sa ma dumiresc. :) Dar invat mai mult in felul asta. Multumim tare mult.
Și eu tot așa mă uit la clipurile lui Cristi . 👍
Cogito, ergo sum. Îmi place știința deoarece orice cărămidă pe care o pui în construcție, o poți fărâma și să pui alta, dacă nu se potrivește cu Marea construcție inițială...🌹
Deci Dumnezeu nu are contra candidat
La asta va referiți ca Dumnezeu nu are contra candidat
Aceasta abordare, cu detalii tehnice, a fost exceptionala. Ajuta la intelegerea mai buna a temelor. Va multumim !
Salut Cristian....nu-ți face griji de cum prezinți ....este foarte bine.....Daca ar fi fost toți profesorii...sau sunt ca tine....să te facă sa-ti placă matematica si fizica...ar fi minunat. Tu o povestești...nu o prezinți...
Iar filmuletele tale sunt chiar COOL !!!!
Superb! Este o placere sa ma uit la tot ce postati/ a-ti postat
pe RUclips. Felul acesta de prezentare ma ajuta mult mai bine sa inteleg fizica/cosmologia. Va multumesc!
Chiar mi-a plăcut, este foarte bine cum ați procedat, felicitări!
Am văzut cometarii, să postați mai des, eu unul nu doresc acest lucru, știu ce înseamnă un material și cred că dacă ați posta mai des ați reduce calitatea materialului postat.
Doresc totuși să ne vorbiți (povestiți ❤) mai mult despre cele 4 forțe fundamentale, dar și despre a 5-a forță (am văzut materialul dumneavoastră, dar cred că puteți să aprofundați mai mult). Mulțumesc!
Eu am apreciat foarte mult detaliile tehnice, te ajuta foarte mult sa intelegi interpretarea unei ecuatii, multumim mult pentru clipul asta, a fost genial.
Asta ar trebui implementat in scoli: interpretarea ecuatiilor vis a vis de niste fenomeme reale. Nu sa invatam ca papagalii
Domnule Cristian Presura, va salut cu respect si pe masura ce va urmaresc mai mult, va apreciez si mai mult munca. Acest nou format nu face decat sa accelereze nivelul de apreciere pe care vi-l ofer. Va rog sa continuati cel putin la fel. Am inteles dorinta dvs. de a insufla tinerilor elevi placerea de a studia, in special fizica, dar cred cu tarie ca prezentarea unor date mai precise, aduce mai multa credibilitate si axeaza intradevar discutiile rezultate ulterior mai corect in jurul fizicii, ci nu a diverselor lucruri mai putin veridice.
Modul în care explicați e foarte plăcut și liniștitor! Mulțumim, faceți un efort extraordinar!
Nu sunt fan fizica, probabil pentru ca nu am inteles limbajul in scoala generala. Dar prezentate de domnul Cristian Presura, parca ceva, ceva incepe sa se lege, sa capete sens si imi trezeste interesul. Pacat ca in sistemul romanesc de invatamant nu sunt prea multi profesori ( de orice materie) cu aceeasi capacitate, dorinta si experienta. Multumesc frumos pentru video-urile oferite si felicitari !
Mie personal îmi place mai mult aceasta abordare tehnică
Vă mulțumesc pentru orele minunate pe care am petrecut urmărind postările dumneavoastră. Indiferent dacă sunt mai tehnice sau nu reușiți să captați atenția omului. Să vă ascult nu este o provocare ci o plăcere, reușiți să capturați atenția omului atât de mult încât îmi pare rău că se termină clipul, postarea. Nu sunt din domeniu, fizician, pasionat de fizică sau astronomie, etc., dar postările dumneavoastră sunt favoritele mele de pe RUclips. Nu prea mea plăcut fizica la școală, era o materie numai cu formule și cifre, așa a predat profesorul respectiv. Acum-a, după mulți ani, datorită dumneavoastră văd fizica ca ceva palpabil, ceva ce ne înconjoară, prezentă în viața de zi cu zi. Mulți profesori reușesc să facă o materie predată de către ei urâtă de elevi studenți. Dumneavoastră reușiți opusul, ce nu e un lucru mărunt, nu mulți știu să facă. Sunteți omul pe care o ascult cu respect, indiferent despre ce vorbiți, sau discutați, pentru că o faceți din plăcere, cu harul omului înțelept care vrea să împărtășească din cunoștințele sale vaste și altora, pentru beneficiul tuturora. Ne informați și educați, fără să ne dăm seama, sunteți ”bătrânul tribului” pe care restul le înconjoară seara și o ascultă cu gura căscată, absorbind informații necesare supraviețuiri, dezvoltării ulterioare a tribului. Cu mult respect pentru tot ce faceți.
Îmi face plăcere sa mai aud si in limba română un canal cu si despre știință. Seria cool e cool, mult succes in continuare, respect 🙂
Personal mie imi place și asa. Dar v-aș ruga sa postați mai des 🤣👌
voi posta cel putin odata pe saptamana, acum ca s-a terminat vacanta
Super faina prezentarea!
Detaliile tehnice in plus sunt chiar binevenite si au întărit fenomenele din clip.
Faci o treaba senzațională, chiar pot spune ca de fiecare dată învăț ceva nou cand deschid clipurile tale.
Ff interesant !
E un nivel adecvat de dificultate accesibil si publicului care a trecut prin liceu . Nu cred ca se poate urca pana la calculul tensorial. Pare un pic fortat pragul acela al lui g si proportionalitatea cu patratul acceleratiei . Dar natura e plina de surprize !
Felicitari ptr noutatea informatiilor si modul placut de prezentare
Să ști că nu îmi place să peri oameni doar așa de formă....dar dacă tu ai fi profesor de matematică și fizică ....mulți copii vor iubi materiile astea doua. La felul cum le povestești și cu filmuletele tale și tehnologia de azi.....imagineazati ce e în mintea copiilor ....îi plimbi prin univers....in mintea lor sunt printe galaxii....le trezești curiozitate .Succes in continuare!!!
Felicitări pentru video și mulțumim pentru munca depusa. Interesant și intrigant, totodată. Aștept cu nerăbdare noi informații.
Foarte interesantă abordarea tehnică. Ar fi minunat dacă s-ar introduce în videoclip, când este cazul, secțiuni cu explicații sau calcule tehnice, cum erau acele casete din Fizica Povestită.
Bună ziua. Oricum explicați eate OK !!👍 Mulțumim !
Felicitari pentru tot ce faceti. Va admir.
Am iubit acest videoclip. Prefer cat mai multe detalii tehnice. Asa se intelege cel mai bine!!!
Felicitări domnule Presură. Asta înseamnă știință. Când într-o teorie lipsește criteriul de falsicabilitate, aceea teorie încetează să mai fie științifică.
Nu am studiat Fizica și deci nu sunt familiarizat cu termenii și formulele pe care le folosiți, în schimb ascult de mai multe ori intervențiile dvs., ceea ce mă ajută să înțeleg mai mult pentru ca apoi să încerc să prelucrez temele prezentate cu mijloacele mele teologice. Cred că este în ordine ca din când în când să fiți ceva mai tehnic în prezentarea unor teme.
O prezentare tehnică foarte bună și foarte explicita. Frumusețea științei constă și în faptul că ea poate fi modificată, completată și corectată cu noi informații. Ați prezentat foarte frumos, detaliat și explicit noile date din fizica universului nostru. Multe felicitări!!!! Asemenea filmulete aș fi de acord să fie prezentate în școli. Astfel putem activa pasiunea noilor fizicieni care poate vor modifica si ei mai departe teoriile actuale. Felicitări încă o dată.
Imi place mai mult felul in care explici mai tehnic subiectele abordate! Continua tot asa
E bine așa cu explicația...Mulțam fain.
Abordarea e pe placul meu. Continuati asa.
Aceasta abordare este exact ce lipsea contentului din Romania 💖 M-a dus cu gandul la PBS Space Time. Sper sa mai urmeze astfel de video-uri.
Desi am un nivel foarte basic de fizica si nu inteleg toate ecuatiile, prefer ca ele sa fie afisate si explicate. In felul asta incep sa inteleg logica lor. In plus, video-ul capata mai multa credibilitate cand assumption-urile sunt bazate pe calcule si teorii.
Stiam ca sunteti fizician si ca stiti mult mai multe decat alti youtuberi, dar dupa acest video am ramas uimita cat de la curent sunteti cu stirile din astrofizica. Si intelegeti toate ecuatiile, si ni le aratati si ni le si explicati. Whoaaa
Chiar sunt foarte entuziasmata sa aud astfel de informatii in romana!
Mulțumim! Sunt curioasă să afluu tot ce este nou ,bun și frumos ,în această lume minunată în care trăim!!!❤😮
Destul de bine explicat si prezentat. Din punctul meu de vedere mai trebuie lucrat putin la cadenta tonalitatii si vorbelor. Ar putea sa prinda mai bine la public daca ar suna interesant si wow. Tonul domol poate sa dea prea multa relaxare sau ordinalitate, si astfel sa nu capteze atentia destul de mult.
Foarte frumos si interesant ! Multumim !
Cu cat stim mai multe, cu atat ne dam seama ca de fapt nu stim nimic.1000 de vieti daca am avea si tot nu ne-ar ajunge sa inavam macar inceputurile cunoasterii.
da ma, ca tu stii...
Mi-a plăcut prezentarea cu mai multe detalii tehnice. Keep it up ! 👍🏻
De curând am terminat de citit o carte pe nume "Astrofizica pentru curioși". Subiectele abordate în acest video le-am regăsit și în acea carte. În egală măsură au fost prezentate cu o acuratețe deosebită!
Felicitări!
Multumim pentru munca depusa!
Nu cred ca trebuie sa fie obligatoriu tehnic sau obligatoriu incarcat de date, cred ca ambele trebuie sa apara atunci cand au relevanta in videoclip. Felicitari pentru tot ce faceti!
Foarte detaliata si ...interesanta abordare
( desi am facut mate-fizica )... ( prin anii revolutiei .. )
nu am intalnit nici un profesor ...atat de ..m.da ( intelegeti dvs. )
Cu tot respectul
P.S. Am o nelamurire cu , citat :
" gravitația newtoniană modificată" ... !?
dar ... altadata ...
Interesant 😊
A fost super!
DIn punct de vedere al tehnicalitatilor, printre cele mai bune videouri ale tale de pana acum. Like!
Un detaliu interesant Milgrom s-a născut în 1946, la Iaşi, România (cf Wiki)
Tja, nu stiam!
@@presura ruclips.net/video/NpNm9vdRiTY/видео.html
Nu trebuie facultate ca sa ințelegi graficele si explicațiile ecuațiilor.Mulțumim domnule profesor.
E aproape perfect. Lipsesc referințele bibliografice în descriere, pentru cei curioși să citească în detaliu:)
Mă alătur observației dv.
Wiki are un articol destul de amănunțit despre ipoteza _Modified Newtonian dynamics_ (MOND) : en.wikipedia.org/wiki/Modified_Newtonian_dynamics
buna observatie, voi tine cont!
Mi-a fost dor de videoclipurile dvs!
@Mr Gabitzu A fost vacanta si nu prea a postat.
@Mr Gabitzu Mersi frumos, acum am vazut ca am omis sa scriu dor, scriu de pe telefon si imi cam face probleme corectorul 😄
Mult mai bună abordarea cu detalii tehnice!
Ce este aceasta acceleratie critica? De unde provine ca sa fie adaugata in ecuatie? Spuneti ca forta este d.p.cu patratul acceleratiei dar in ecuatie la numarator apare o aceleratie care s.ar simplifica cu patratul acceleratiei de la numitor (sau cel putin doar unitatile lor de masura)
Ești super!
te urmaresc cu placere de fiecare data
Partea frumoasă este că răspunsurile noi la întrebări vechi nasc întrebări noi....
Respect și apreciere!
Eu prefer cu mai multe detalii tehnice. Multumim Cristian!
Respect!
La final m-a dus cu gandul la "e, nu e materie intunecata, ploaia tot cade, pateul tot creste." :))
Salutare Domn' Profesor!Dvs unde gasiti informatiile folosite in clipuri?
Si o idee:incercati sa creati o serie in care sa explicati fizica de la un stadiu usor pana la unul mai avansat(detaliile sunt interesante)
cu mai multe detalii tehnice pls
Interesant. Ca abordare.
Eu. Cred ca materia intunecata exista.
În mijlocul universului nostru, putina sau deloc, fiind maturata de unda de soc a exploziei primordiale.
În fine, eu sint neofit în materie.
Mulțumim mult pentru informatiile pe care ni le transmiteti asa frumos si simplu ca aproape ca le inteleg si eu. Oare materia aceasta intunecata nu este chiar creatoarea materiei si a tot ce cunoastem si urmeaza sa cunoastem...?
Deci concluzia e ca ne-am mai departat un pas fata de o posibila '' teorie unificata''
Foarte interesant .
Am eu o explicaţie mai bună. Gaura neagră din centrul galaxiei nu dezvoltă o forţă de atractie asemenea stelelor. Dacă presupunem că materia întunecată este peste tot și gaura neagră este o scurgere, este posibl ca din cauza densităţii materiei întunecate care se strânge să cadă în gaură, stelele să încetinească. Materia întunecată crește în densitate cu cât este mai aproape de gaură. Aveam mai mult de spus dat nu îmi gasesc cuvintele 😀
Bună ziua, domnule profesor! Găurile negre ar putea fi formate din materie întunecată, de o densitate extrem de mare ?
Imi aduce aminte de o scena din Star Trek unde trebuia impedicata ciocnirea a doua planate. Personajul Q a propus urmatoarea solutie. Modificati constanta de atractie universala...
Bună ziua!
Fiecare episod din seria cool mă fașcinează 🤩🤩🤩
Foarte tehnic, mult peste înțelegerile mele... Dar sper să ajung într-un final să învăț mai multe 😁
Ce bine ca am tras chiulu la școala de la orele de fizica … oricum învățam degeaba dacă formulele se schimba
❤❤❤
super
Stăteam așa și mă gândeam,când văd cât de mult am avansat ca specie și mi-a venit o idee.
Vă puteți imagina că noi suntem acei extratereștrii despre care se tot vorbește că ar exista dar o altă versiune a noastră din viitor, anul 7000 de exemplu și planeta Terra am păstrato plină de noi cei vechi pentru a nu ne uita începuturile și rădăcinile ?? Pentru că în anul 7000 cred că datorită cercetărilor,conștiința umană este doar energie sau materie,doar o idee la care să vă gândiți și voi.
Eu am făcut filologie și nu am învățat niciun pic de fizică (cea din 5-8 am uitat-o). Ați putea să faceți un rezumat și pe înțelesul filologilor la sfârșitul videoului? Mulțumesc! Vă urmăresc cu drag (chiar dacă nu înțeleg prea mult din unele vidouri)!
Cu ajutorul graficelor si ecuatiilor am reusit sa retin mult mai bine esenta informatiilor decat dintr-un video in stilul anterior. Mi-ar placea sa vad mai multe in aceasta abordare!
0:02 nuuuuuuuuuuu...............
Pentru a deveni astronomi care dintre specialitățile facultății de fizică de la UBB ar crește șansele de a fi acceptat in cadrul unui masterat de astronomie sau astrofizică în țările din vestul sau centrul Europei❓ De exemplu: Olanda.
Fizică simplă sau Fizică pură sau doar Fizică. Eu am terminat Fizică-Informatică la Babeș. Cândva pentru această specializare au fost multe cursuri pe această temă.
@@LittleBoyD Mulțumesc!
Rostiți cuvintele cu aceeași tonalitate pentru că unele devin de neînțeles.
🙏🙏🙏
Cum se numeste melodia din intro?
Da, ar fi poate mai bine de explicat in termeni mai obisnuiti, sau mai detaliat. Eu spre exemplu nu sunt fizician, dar as putea explica de ce viteza stelelor de la marginea galaxiei nu scade prin simplul motiv ca stelele se mai atrag intre ele (nu uitam legea atractiei universale a lui Newton, sau cum ii zicea ei, ca orice 2 corpuri se atrag intre ele, noi nu observam asta in viata de zi cu zi decit fata de Pamint, pentru ca fie masele sunt mici, fie distantele sunt mari). Pai iata, nu e posibil oare stelele sa formeze un fel de retea, care nu este rigida, dar totusi isi mentin cumva putintel pozitia relativa unele fata de altele? Dar inteleg ca asta depinde foarte mult de distributia masei in fiecare galaxie in parte, si ar da rezultate diferite de la caz la caz, si din cite imi aduc aminte - omenirea inca nu are resurse sa simuleze interactiunea gravitationala a asa de multe corpuri, ecuatii fiind pentru 2, 3 corpuri, mai departe deja e "materie intunecata".
> nu sunt fizician, dar as putea explica de ce viteza stelelor de la marginea galaxiei nu scade prin simplul motiv ca stelele se mai atrag intre ele
Vă asigur că fizicienii de profesie (adică care nu sunt doar amatori) știu acest lucru și au ținut cont de asta - *_în măsura în care a fost necesar._* Dar tot ei știu un lucru elementar: atracția reciprocă a stelelor poate fi neglijată total dacă se studiază mișcarea centrului lor de masă (în jurul centrului galaxiei).
În general: deja de câteva sute de ani niciun NEspecialist în fizică, adică niciun amator, nu a adus vreun aport la fizică/astronomie/cosmologie. Asta pentru că știința fizicii a avansat şi este nevoie de studiu din ce în ce mai aprofundat şi specializat pentru a descoperi lucruri nebanale.
Singurele lucruri pe care un amator le mai poate descoperi sunt niște fapte concrete, cum ar fi meteoriți şi comete, dar asta nu este știință fundamentală.
Mi-a plăcut clipul. A fost și pe înțelesul meu care sunt doar pasionat să ascult oamenii vobind despre fizică și univers. Dacă materia întunecată nu există asta înseamnă că nici Big Bang-ul nu a a existat?
I like technic way! Mai invat putina fizica:)
Mi-a plăcut! 🙏
Este mai interesant așa, cu detalii tehnice, dar unele ecuații stau prea puțin pe ecran și modul de scriere este prea puțin evidențiat. Ar trebui modificat fondul față de scriere, să fie mai mare contrastul.
Ce telescop este acela din spatele dumneavoastră?
Starblast 6, cu 150mm, dar nu se mai face
MA ASTEPTAM LA O ABORDARE NOUA DESPRE MATERIA INTUNECATA,... MAI ALES CU TEORIA NOII PARTICULE,....MUON-UL.MS. CRISTI....APRECIEM DATELE TALE
Pai ca sa va raspund la intrebare: Pentru cei care se ocupa cu fizica le sunt utile detaliile tehnice
Pentru cei ce nu se ocupa cu fizica prefera explicatii mai uzuale .
E simplu, puteti impartii clipul in 2 si astfel impacati si capra si varza hehe
Respect
dar cum rămâne cu corelația nu înseamnă cauzalitate.
Mai mult ca sigur ca nu exista,decit in unele creiere in cine de droguri.
🤯
Mie personal imi place mai mult abordarea tehnica...povesti fac multi,continut util mai putini
Sincer eu prefer mai tehnic, mi se pare mai interesant chiar si daca as intelege jumatate decat in mod obisnuit. E fun sa iti faci creierul sa munceasca sa inteleaga chestii
Planetele mai apropiate de soare se misca mai rapid pentru ca le este frica sa nu se arda
Where can we see “E” and “e” in your formula?!
😁,🤣, cica, sa crezi in știință 😂😂.
lui Enstein i se zbate mustata, i-sa zbarlit parul, a ramas cu gura cascata ,si i-a picat pipa din gura.
Înseamnă că am mâncat bătaie de geaba la şcoală?Mama lor....
Eu cred ca o abordare un pic mai tehnică este de dorit. Asta lipsește clar clipurilor în limba română, care sunt generale și nu explica foarte clar anumite fenomene și procese.
Normal că nu există... tot ce există şi se poate măsura este pozitivul.... Frigul este absenţa căldurii(Einstein)
de ce nu este acceptata teoria asta?
pentru ca, dupa cate stiu, nimeni n-a reusit sa faca aceste deviatii la ecuatii compatibile cu toate legile (in esenta, ar trebui extinse legile lui Einstein). Dar e abia inceputul.
@@presura e un inceput care mi place. Mereu am considerat fortate materia si energia intunecata
cu mult respect dar... pluto din cate stiam, nu mai este considerata o planeta
e planeta pitica
Salut