Toprağınız pH sını ve sizin için optimum pH seviyeleri nereler bilmiyorum fakat örneğin pH 8 den pH 7.5 e indirgemek için çok uzun işlemler gerekir. Kimyasal bir calisma haricinde tarla düzeyinde yapılan işlemler belki şeker gübresi yada diğer sülfatlı gübreler ve kükür kullanılarak yapılır fakat 1 dekar tarım toprağında 250ton toprak olduğu kabul edilir ve taktir edersinizki pH toprak sulu çözeltiaindeki H ve oH iyonlarinin konsantrasyonuna göre belirlenir, demem o ki bu kadar büyük bir çözeltiye sizce ne kadar H iyonu verilebilirki pH düşsün? O yüzden bu gibi sorulara kg olarak cevap vermiyorum, leonardit yada hayvan gubreleri ile dolgu maddeli kimyevi gübre kullanimi, amonyum sülfat , humik asit, kukurt kullanimi ve bu kullanimlarin sürdürülebilir olmasi topraginizin pH seviyesini yillar gectikce dusurecektir. Eger pH yüksekse bu ürünleri kullanmayi bırakmayın derim. Not: Şeker gübresi toprakta çözünurken ortama H iyonu verdiği için pH düşürmede etkilidir. İlginiz icin tesekkur ederim başka sorunuz varsa lütfen yazınız.
Erhan bey 3 gündür yaklaşık 100 e yakın video izledim toprak analizi nedir, ph nedir ile ilgili. Anlamadığım o kadar çok şey olduki. Özellikle bunların bize ne ifade ettiği ile ilgili. Siz bir video da üstelik 5 dakikalık bir videoda mükemmel şekilde anlatmışsınız. Helal olsun vallahi. Şimdi çok daha mantıklı şekilde hobi bahçemle ilgilenebilicem. Sonsuz teşekkürler ediyorum
Sağolun hocam verdiğiniz bilgiler için. Arpa ve buğday bitkileri toprak yüzeyine yeni yeni çıkıyor bu dönemde dekara 1 litre humik asit i 20 litre su ile karıştırıp holder ile atsak nasıl olur. Cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Hocam ph yüksek olan toprakta genel ph seviyesini düşürmektense damlama ile humik asit versek bitki kök çevresinde ph düşmüş olur mu? Ve bu işlem anlık mıdır. Humik asidin etkisi devamlı mıdır?
Hocam saksılarda hobi amaçlı çilek yetiştiriyorum , magnezyum sülfat gübresi verdim bitkilerin verimi çok düştü toprağın ph değerini tekrar düşürmek için ne yapmalıyım
Hocam çok teşekkürler güzel, eğitici bir video olmuş elinize sağlık. Benim farklı bir sorum var hocam toprak strüktürünü levha benzerinden ideal strüktüre nasıl getirebiliriz.
Merhaba, YTÜ üniversitesi öğrencileri olarak bir toprak analizi cihazı yapıyoruz. NPK, pH ve sıcaklık ölçümü yapacağız. bunun dışında toprağın kirecini de ölçmek istiyoruz. Sorum şu: kireç toprak için neyi ifade eder? Kirecin kimyasal formülü nedir? Ölçüm yöntemi için bize verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
Merhaba, leonardit menşeyli hümik asit aldım kullanımı toprağın ph değerini yükseltir mi? Faydalı bir iş yapayım derken toprağın ph değerini bozmak istemiyorum. Ürün etiketinde ph 7-9 arası diyor. (marka fosil power)
HOCAM FOSFORİK ASİT VAR ELİMDE ÇOK ÖNCEDEN ALMIŞTIM YAKLAŞIK 150KG. PH ARAZİMİZDE 8,00 ÜZERİNDE. BUNU BİRAZ OLSUN AŞAĞI ÇEKMEM İÇİN UYGULAMAK MANTIKLI MI ?
Gunaydin size bir sey daha sormak istiyorum kalanşo çiceklerimin yapraklari küflendi birtürlu küften kurtaramıyorum siliyorum tekrar oluyor cicekciden yaprak temizleyici siprey aldım hic ise yaramadı başka ne yapabilirim yardicı olursanız sevinirim teşekkurler
6 лет назад
Asiye Baş muhtemelen mantari bir hastalık vardır. Zirai bayi den uygun bir fungusit almanızı öneririm.
Merhaba ben çiceklerimi sirke sineginden kurtaramıyorum ne yapabilirim önerileriniz icin simdiden tesekkurler
6 лет назад
Asiye Baş arap sabunu ve zeytin yağı suyla karıştırıp üzerine sıkabilirsiniz. Sonuç alamazsanız herhangi bir zirai bayi den insektisit alip uygulayabilirsiniz.
hocam kimya labaratuarında çalışıyorum . tüm sıvıların ph ı nı ölçebiliyorum . bahçe toprağımın ph ı nı ölçmede yardımcı olurmu . yani toprağı alsan saf suda bekletip karıştırsam sonra aynı sıvının ph ı nı alsam yanlış yapmış olurmuyum ne dersiniz
6 лет назад+5
Toprak ve saf suyu aynı miktarlarda alıp karıştırdıktan sonra yarım saat beklenir daha sonra pH ölçülebilir. Bahçe toprağınızdan 0-20cm aralığında toprak örneği alarak güzelce temizleyip 2mm elekten geçirdikten ve iyice kuruduktan sonra ölçümü yapmalısınız. Saf su ve toprak aynı oranlarda olmaz ise sonuç farklı çıkacaktır, bizzat denedim. Sonuçları buraya da yazayım. Kısaca; Deney : 1:2 - 1:4 - 1:6 - 1:8 - 1:10 oranlarında saf su eklendi. Sonuç: Saf su oranı arttıkça ölçülen pH da artmıştır, sebebi ise toprak ph’sı çözeltide ki hidrojen miktarları ile ilgilidir. pH toprakta bulunan H+ iyonunun -logaritmasıdır. Deneyde kullandığımız saf su olduğu için toprak çözeltisine giren H+ ve OH- iyonu birbirine eşittir. Toprak çözeltisine saf su ilavesi ile, negatif yüke en yakın olan hidrojen ve asit topraklarda Al iyonları ile bu iyonların çözeltideki konsantrasyonları arasındaki fark büyür. Böylelikle pH değeri yükselir.
Hocam ortalama toprak pH sını optimum değere indirgemek için şeker gübreyi ne kadar kullanmalıyım? Saygılar.
6 лет назад+1
özgür karacan Merhaba, toprağınız pH sını ve sizin için optimum pH seviyeleri nereler bilmiyorum fakat örneğin pH 8 den pH 7.5 e indirgemek için çok uzun işlemler gerekir. Kimyasal bir calisma haricinde tarla düzeyinde yapılan işlemler belki şeker gübresi yada diğer sülfatlı gübreler ve kükür kullanılarak yapılır fakat 1 dekar tarım toprağında 250ton toprak olduğu kabul edilir ve taktir edersinizki pH toprak sulu çözeltiaindeki H ve oH iyonlarinin konsantrasyonuna göre belirlenir, demem o ki bu kadar büyük bir çözeltiye sizce ne kadar H iyonu verilebilirki pH düşsün? O yüzden bu gibi sorulara kg olarak cevap vermiyorum, leonardit yada hayvan gubreleri ile dolgu maddeli kimyevi gübre kullanimi, amonyum sülfat , humik asit, kukurt kullanimi ve bu kullanimlarin sürdürülebilir olmasi topraginizin pH seviyesini yillar gectikce dusurecektir. Eger pH yüksekse bu ürünleri kullanmayi bırakmayın derim. Not: Şeker gübresi toprakta çözünurken ortama H iyonu verdiği için pH düşürmede etkilidir. İlginiz icin tesekkur ederim başka sorunuz varsa lütfen yazınız.
Ziraat Mühendisi Ben teşekkür ederim hocam. Şeker gübreyi kullanmamdaki bir diğer amaç yabancı otun önüne geçebilmek. Akdeniz bölgesinde yaş sebze ürettiğim sera için dekara 300 kg şeker gübre tavsiye edenler de var, fazlası çoraklaştırır deyip 50 kg olarak önerenlerde var. Net bişey bilmiyorum. Bakıcam çaresine.
hocam 4000 ağacım var yapraktan tona 15 gr salisilikasit düşündüm istediğim çiçeklenmeyi arttırmak ve zararlılara ksrşı direnç sağlamak onun için yapraktan uygulamak istiyorum ama sizin fikriniz benim için önemli uygun değilse yapmam
5 лет назад
Merhaba, salisik asit aspirinin ham maddesi ve bitkisel hormon olarak kabul edilir. Hic kullanmadım, etkisini tam bilmiyorum fakat ne salisik ne de gibberillic asitlerin bitkilere kullanılmasını doğru bulmuyorum. Bırakalım ürünlerimiz mevsim şartlarında ve zamanında büyüsünler. Bence bu daha dogrudur.
Ortanca nın renginin ph a bağlı olduğunu duydum ve çiçek pembe yani bazik topraktaymış ve mavi olarak ekmek istiyorum bi saksıyı nasıl asidik toprak haline getirebilirim ?
Hocam lütfen cevap verin. Japon Eriği ağacımız var. İçinde kurtlar 🐛 oluşuyor. Hangi ilacı önerirsiniz?
6 лет назад+2
Kenan Lengiz Merhabalar, erik ağacının tam neresinde kurtlar var ? Gövde, yaprak, kök, meyve? Genel anlamda kullanabileceğiniz bir ilaç var dı 'Dursban 4' fakat bu insektisit Türkiye'de yasaklandı. Belki muadil bulabilirsiniz. 2.seçenek ise duPont firmasının Coragen 20Sc insektisitidir. Bu ilaç gerçekten çok pahalıdır ama etkilidir. Eğer coragen alırsanız aldığınız bayideki ziraat mühendisi arkadaşla bu konuyu konuşmlaısınız ķalıcılığı kaç gün vs. Sonuçta erik yemek için Allah korusun sağlığımızdan olmayalım. 3. Secenek ise benim aklıma gelmeyen bi çok insektisit var bu konuda. Zirai bayiye gittiğinizde hesabınıza uygun olan kalıcıliğı az olan bir insektisit secebilirsiniz. Bölgenizi bilmiyorum ama erikler olmaya başlayacak yakında çocuklara ve yetişkinlere ilaç kalıntısı olan meyve yedirmeyelim. Başka sorunuz olursa cevaplamaktan memnun olacağım. İyi günler dilerim.
Hocam ilac diyoruz da ikac atmadan baska bi cozum yok mu .. ilac ilac ilac nereye kadar ... buna bi dur dememiz lazim ..her seyi ilaca kimyassala balamisiz yazik degil mi millete ... saygilar selamlar ..
6 лет назад
1299 Ottoman Merhaba, keşke pestisit kullanılmadan bitkisel üretim yapılabilse ama bu olay günümüz tarımında kesinlikle mümkün değil! :/
Ziraat Mühendisi hocam pesticid kullanmadan diyorsunuz kusura bakmayin ben size katilmiyorum topragi hasta ettiler... atalariniz pesticid kullanmiyordu .. amma malesef ki bugun ku cifci insanlarin sagligina onem vermiyor dadece cebini dusunuyor.. halbuki ne kadar cok cozum var ama biz bu cozumleri dusunmez olduk bunun sorumlusu tarim bakanlik ziraat muhendisler tarimla ugrasan cifci ... cifcide iki arada bi derede ziraat muhendisleri ona yanlis bilgi veriyorsa koylu ne yapsin ... hocam ne olursunuz demeyin bunu bana bu gun ku sartlarda pesticid kullanmadan olmuyor ..olur olur bal gibi olur ..dalavera alavera olmassa olur konusulacak cok sey var ne yazikki olanlar millete oluyor bakin insanlar kimyasal hormonlu gida yiye yiye bi hal.oldular kisirlik tembellik kalp hastalari seker hastalari sizofren hastalari oooo say say bitmez sizce hocam bunlar neyden oluyor bakin bunu bilerek ve gizlerseniz vebali buyuktur hocam ..toprak terorune dur diyelim hocam ALLAH askina ...saygilar selamlar ..uskupten...
6 лет назад
1299 Ottoman Arkadaş sen çok haklısın keşke dediğin gibi olabilse en çok ben isterim. Bakınız şuan Türkiye'de patates pazarda 4.5tl/kg ve ülkede haber oluyor çok pahalı çok pahalı diye. Neden pahalı biliyormusunuz cünkü mildiyö hastalığından dolayı verim düşüklüğü yaşandı ve doğal olarak fiyatlar arttı. Şuna %100 eminim hiç pestisit kullanılmasa ülkede ne patates ne soğan ne de domates yetişemez. Yetisirse bile 1kg patatese belki 30tl belki 40tl vermek zorunda kalacaksınız. Cünkü eğer kum altından az olsaydı o daha değerli olurdu. Bende istemiyorum kullanmak ama imkansız yetişmez! Dünyanin neresine giderseniz gidin hic bir ticari tarım ürünü pestisit kullanilmadan yetistirilemez mümkün değil.
çaresi var ama uygulayan yok zehir yerine neden 100de 100 organik solucan gübresi kullanmıyorlar ben hem solucan gübresi üreticisiyim hemde kullanıyom inanın hiç bir kimyasalla gerek kalmıyor... ne biçim bi ziriaatçısın solucan gübresinden haberin yok araştırın bakın önemine
Selam hocam bu muzlarda daha fazla kilo almak için ne yapmam gerekiyor
6 лет назад
Muzla ilgili bitki besleme konularına yönelmelisiniz. Toğrağınızın durumunu ikliminizi çok iyi tanımadan sizi yönlendirmem pek te adil olmaz. iyi çalışmalar
Selamün aleyküm; piyasada 40-50 TL gibi rakamlara satılan ph ölçer cihazlar var. Bu cihazlar ne kadar güvenilir ölçüm yapabiliyor. Kanal sahibi arkadaşım ile bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlar ne önerirsiniz. İlginiz için teşekkürler.
5 лет назад
Toprağınızdan örnek alıp laboratuvarlara gönderirseniz daha net sonuçlar alabilirsiniz.
Benim antep fıstığı bahçemde phaş 7.7 kireç 3.2.5 ben bu yıl loanarditi aldım yaklaşık dönüme 800 kilo atacağım bana bu konuda yardımcı olurmusunuz hocam
Ph düşürmenin en basit ve ucuz yolunu anlatıyorum. Metrekareye en az 3 kilo düşecek şekilde narenciye kabuğu döküyorsunuz ve toprağı iyice karıştırıyorsunuz. En az 1 yıl toprağı nadasa bırakıp, ara ara tekrar narenciye kabukları, diğer meyve kabukları ve yeşil ot artıklarını toprağa karıştırıyorsunuz. En kolay ve dogal ph düşürme yöntemi budur.
Toprağınız pH sını ve sizin için optimum pH seviyeleri nereler bilmiyorum fakat örneğin pH 8 den pH 7.5 e indirgemek için çok uzun işlemler gerekir. Kimyasal bir calisma haricinde tarla düzeyinde yapılan işlemler belki şeker gübresi yada diğer sülfatlı gübreler ve kükür kullanılarak yapılır fakat 1 dekar tarım toprağında 250ton toprak olduğu kabul edilir ve taktir edersinizki pH toprak sulu çözeltiaindeki H ve oH iyonlarinin konsantrasyonuna göre belirlenir, demem o ki bu kadar büyük bir çözeltiye sizce ne kadar H iyonu verilebilirki pH düşsün?
O yüzden bu gibi sorulara kg olarak cevap vermiyorum, leonardit yada hayvan gubreleri ile dolgu maddeli kimyevi gübre kullanimi, amonyum sülfat , humik asit, kukurt kullanimi ve bu kullanimlarin sürdürülebilir olmasi topraginizin pH seviyesini yillar gectikce dusurecektir. Eger pH yüksekse bu ürünleri kullanmayi bırakmayın derim.
Not: Şeker gübresi toprakta çözünurken ortama H iyonu verdiği için pH düşürmede etkilidir.
İlginiz icin tesekkur ederim başka sorunuz varsa lütfen yazınız.
Hocam şeker gübresi dediginiz ne ?
@@enginerdal6107 amonyum sülfat , çiftçi adındaki adı şeker gübredir.
Normal kireç ph yi yukseltrmi ? Düşürür mü acaba
Oldukca eğitici
@@sabanakkoc3779 kireç ph ı yükseltmek için kullanılır
Erhan bey 3 gündür yaklaşık 100 e yakın video izledim toprak analizi nedir, ph nedir ile ilgili. Anlamadığım o kadar çok şey olduki. Özellikle bunların bize ne ifade ettiği ile ilgili. Siz bir video da üstelik 5 dakikalık bir videoda mükemmel şekilde anlatmışsınız. Helal olsun vallahi. Şimdi çok daha mantıklı şekilde hobi bahçemle ilgilenebilicem. Sonsuz teşekkürler ediyorum
değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz, emeğinize sağlık
Emeğinize sağlık arkadaşım, çiftçi kardeşlerimiz için iyi bir çalışma yapmışsınız
Teşekkür ederim mehmet hocam, hayırlı günler :)
Arkadaki müzik gereksiz olmuş. Çok rahatsız edici :(
Sağolun hocam verdiğiniz bilgiler için. Arpa ve buğday bitkileri toprak yüzeyine yeni yeni çıkıyor bu dönemde dekara 1 litre humik asit i 20 litre su ile karıştırıp holder ile atsak nasıl olur. Cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Sulama suyuna beyaz sirke ekleyip ph düşürüp sulasak. Saksı da ph düşürebilirmiyiz.
Hocam ph yüksek olan toprakta genel ph seviyesini düşürmektense damlama ile humik asit versek bitki kök çevresinde ph düşmüş olur mu? Ve bu işlem anlık mıdır. Humik asidin etkisi devamlı mıdır?
Altyazi olsa super olur muzik dikkat dagitici
Hocam hayvan guberisi ph i düşürür mü artırır mı
Bilgiler için teşekkürler. Hocam hem ses kalitesi yetersiz hem de arka planda müzik var. Bunlar anlamayı zorlaştırıyor.
Anlatım yapan bilgi veren kişilerin fon müziği koymasını anlamıyorum bunun mantıklı bir açıklaması var mı acaba?
Saksı çiçeklerimde ph değeri düşük.Ne yapmalıyım
çok güzel açıklama olmuş peki sıvı kükürt atıldığıyıl gerçekten bitkide faydalı olurmu ph için (toprak ph 7.3 sulama suyu ph 7.3)
Kükürt düşürür ph ı
Hocam saksılarda hobi amaçlı çilek yetiştiriyorum , magnezyum sülfat gübresi verdim bitkilerin verimi çok düştü toprağın ph değerini tekrar düşürmek için ne yapmalıyım
Fondaki müzik o kadar alakasizki cok dikkat dağıtıyor. Rahat anlaşılmıyor.
Hocam çok teşekkürler güzel, eğitici bir video olmuş elinize sağlık.
Benim farklı bir sorum var hocam toprak strüktürünü levha benzerinden ideal strüktüre nasıl getirebiliriz.
Merhaba, YTÜ üniversitesi öğrencileri olarak bir toprak analizi cihazı yapıyoruz. NPK, pH ve sıcaklık ölçümü yapacağız. bunun dışında toprağın kirecini de ölçmek istiyoruz. Sorum şu: kireç toprak için neyi ifade eder? Kirecin kimyasal formülü nedir? Ölçüm yöntemi için bize verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
Merhaba, leonardit menşeyli hümik asit aldım kullanımı toprağın ph değerini yükseltir mi? Faydalı bir iş yapayım derken toprağın ph değerini bozmak istemiyorum. Ürün etiketinde ph 7-9 arası diyor. (marka fosil power)
HOCAM FOSFORİK ASİT VAR ELİMDE ÇOK ÖNCEDEN ALMIŞTIM YAKLAŞIK 150KG. PH ARAZİMİZDE 8,00 ÜZERİNDE. BUNU BİRAZ OLSUN AŞAĞI ÇEKMEM İÇİN UYGULAMAK MANTIKLI MI ?
Gunaydin size bir sey daha sormak istiyorum kalanşo çiceklerimin yapraklari küflendi birtürlu küften kurtaramıyorum siliyorum tekrar oluyor cicekciden yaprak temizleyici siprey aldım hic ise yaramadı başka ne yapabilirim yardicı olursanız sevinirim teşekkurler
Asiye Baş muhtemelen mantari bir hastalık vardır. Zirai bayi den uygun bir fungusit almanızı öneririm.
Merhaba ben çiceklerimi sirke sineginden kurtaramıyorum ne yapabilirim önerileriniz icin simdiden tesekkurler
Asiye Baş arap sabunu ve zeytin yağı suyla karıştırıp üzerine sıkabilirsiniz. Sonuç alamazsanız herhangi bir zirai bayi den insektisit alip uygulayabilirsiniz.
Ziraat Mühendisi cok teşekkurler
Asiye Baş Rica ederim.
hocam kimya labaratuarında çalışıyorum . tüm sıvıların ph ı nı ölçebiliyorum . bahçe toprağımın ph ı nı ölçmede yardımcı olurmu . yani toprağı alsan saf suda bekletip karıştırsam sonra aynı sıvının ph ı nı alsam yanlış yapmış olurmuyum ne dersiniz
Toprak ve saf suyu aynı miktarlarda alıp karıştırdıktan sonra yarım saat beklenir daha sonra pH ölçülebilir. Bahçe toprağınızdan 0-20cm aralığında toprak örneği alarak güzelce temizleyip 2mm elekten geçirdikten ve iyice kuruduktan sonra ölçümü yapmalısınız.
Saf su ve toprak aynı oranlarda olmaz ise sonuç farklı çıkacaktır, bizzat denedim. Sonuçları buraya da yazayım.
Kısaca;
Deney : 1:2 - 1:4 - 1:6 - 1:8 - 1:10 oranlarında saf su eklendi.
Sonuç: Saf su oranı arttıkça ölçülen pH da artmıştır, sebebi ise toprak ph’sı çözeltide ki hidrojen miktarları ile ilgilidir. pH toprakta bulunan H+ iyonunun -logaritmasıdır. Deneyde kullandığımız saf su olduğu için toprak çözeltisine giren H+ ve OH- iyonu birbirine eşittir. Toprak çözeltisine saf su ilavesi ile, negatif yüke en yakın olan hidrojen ve asit topraklarda Al iyonları ile bu iyonların çözeltideki konsantrasyonları arasındaki fark büyür. Böylelikle pH değeri yükselir.
aynı oranda derken hacmen aynı oran di mi hocam .
Tabiki
kolay gelsin , toprak numunesi alirken ağaç taç izdüşümündenmi toprak alınmalı yoksa ağaçtan bağımsız bölgeden mi??
Ağaç taç iz düşümünden almalısınız.
@ teşşekurler hocam, bi sorum daha olacak, gülleci bulamacı göztaşı alternatifi olarak kullanılabilir mi?? içerik olarak göztaşının yerini tutar mı??
Fon müziği hakikaten canımı sıktı
Hocam ortalama toprak pH sını optimum değere indirgemek için şeker gübreyi ne kadar kullanmalıyım?
Saygılar.
özgür karacan Merhaba, toprağınız pH sını ve sizin için optimum pH seviyeleri nereler bilmiyorum fakat örneğin pH 8 den pH 7.5 e indirgemek için çok uzun işlemler gerekir. Kimyasal bir calisma haricinde tarla düzeyinde yapılan işlemler belki şeker gübresi yada diğer sülfatlı gübreler ve kükür kullanılarak yapılır fakat 1 dekar tarım toprağında 250ton toprak olduğu kabul edilir ve taktir edersinizki pH toprak sulu çözeltiaindeki H ve oH iyonlarinin konsantrasyonuna göre belirlenir, demem o ki bu kadar büyük bir çözeltiye sizce ne kadar H iyonu verilebilirki pH düşsün?
O yüzden bu gibi sorulara kg olarak cevap vermiyorum, leonardit yada hayvan gubreleri ile dolgu maddeli kimyevi gübre kullanimi, amonyum sülfat , humik asit, kukurt kullanimi ve bu kullanimlarin sürdürülebilir olmasi topraginizin pH seviyesini yillar gectikce dusurecektir. Eger pH yüksekse bu ürünleri kullanmayi bırakmayın derim.
Not: Şeker gübresi toprakta çözünurken ortama H iyonu verdiği için pH düşürmede etkilidir.
İlginiz icin tesekkur ederim başka sorunuz varsa lütfen yazınız.
Ziraat Mühendisi Ben teşekkür ederim hocam. Şeker gübreyi kullanmamdaki bir diğer amaç yabancı otun önüne geçebilmek. Akdeniz bölgesinde yaş sebze ürettiğim sera için dekara 300 kg şeker gübre tavsiye edenler de var, fazlası çoraklaştırır deyip 50 kg olarak önerenlerde var. Net bişey bilmiyorum. Bakıcam çaresine.
Akdeniz toprağın pH si zaten düşüktür. Tuzlu luk sorun.
@@kullanicikullanici3206 alakası yok tam tersi
ph yı nasıl arttırabilirim ? fındık bahçesi
Tarımsal kireç at
hocam 4000 ağacım var yapraktan tona 15 gr salisilikasit düşündüm istediğim çiçeklenmeyi arttırmak ve zararlılara ksrşı direnç sağlamak onun için yapraktan uygulamak istiyorum ama sizin fikriniz benim için önemli uygun değilse yapmam
Merhaba, salisik asit aspirinin ham maddesi ve bitkisel hormon olarak kabul edilir.
Hic kullanmadım, etkisini tam bilmiyorum fakat ne salisik ne de gibberillic asitlerin bitkilere kullanılmasını doğru bulmuyorum. Bırakalım ürünlerimiz mevsim şartlarında ve zamanında büyüsünler. Bence bu daha dogrudur.
Toprak analizi fiyatları ne kadardır acaba
Gecen yil 80 tl ye yaptirmistim ben
Dogal yollarla topragin ph ini nasil yukseltebilirim ortanca topragi icin soruyorum
Bi cevap bulabildiniz mi ?
Ortanca nın renginin ph a bağlı olduğunu duydum ve çiçek pembe yani bazik topraktaymış ve mavi olarak ekmek istiyorum bi saksıyı nasıl asidik toprak haline getirebilirim ?
Kireç tarımsal
@@bijection4066 Yanmış hayvan gübresi, humik asit,leonardit herhangi birini uygulanabilirsiniz
Hocam lütfen cevap verin. Japon Eriği ağacımız var. İçinde kurtlar 🐛 oluşuyor. Hangi ilacı önerirsiniz?
Kenan Lengiz Merhabalar, erik ağacının tam neresinde kurtlar var ? Gövde, yaprak, kök, meyve?
Genel anlamda kullanabileceğiniz bir ilaç var dı 'Dursban 4' fakat bu insektisit Türkiye'de yasaklandı. Belki muadil bulabilirsiniz.
2.seçenek ise duPont firmasının Coragen 20Sc insektisitidir. Bu ilaç gerçekten çok pahalıdır ama etkilidir. Eğer coragen alırsanız aldığınız bayideki ziraat mühendisi arkadaşla bu konuyu konuşmlaısınız ķalıcılığı kaç gün vs. Sonuçta erik yemek için Allah korusun sağlığımızdan olmayalım.
3. Secenek ise benim aklıma gelmeyen bi çok insektisit var bu konuda. Zirai bayiye gittiğinizde hesabınıza uygun olan kalıcıliğı az olan bir insektisit secebilirsiniz. Bölgenizi bilmiyorum ama erikler olmaya başlayacak yakında çocuklara ve yetişkinlere ilaç kalıntısı olan meyve yedirmeyelim.
Başka sorunuz olursa cevaplamaktan memnun olacağım.
İyi günler dilerim.
Kestane bal kabağının pH değeri nedir?
Bilmem hiç ölçmedim
Hocam ilac diyoruz da ikac atmadan baska bi cozum yok mu .. ilac ilac ilac nereye kadar ... buna bi dur dememiz lazim ..her seyi ilaca kimyassala balamisiz yazik degil mi millete ... saygilar selamlar ..
1299 Ottoman Merhaba, keşke pestisit kullanılmadan bitkisel üretim yapılabilse ama bu olay günümüz tarımında kesinlikle mümkün değil! :/
Ziraat Mühendisi hocam pesticid kullanmadan diyorsunuz kusura bakmayin ben size katilmiyorum topragi hasta ettiler... atalariniz pesticid kullanmiyordu .. amma malesef ki bugun ku cifci insanlarin sagligina onem vermiyor dadece cebini dusunuyor.. halbuki ne kadar cok cozum var ama biz bu cozumleri dusunmez olduk bunun sorumlusu tarim bakanlik ziraat muhendisler tarimla ugrasan cifci ... cifcide iki arada bi derede ziraat muhendisleri ona yanlis bilgi veriyorsa koylu ne yapsin ... hocam ne olursunuz demeyin bunu bana bu gun ku sartlarda pesticid kullanmadan olmuyor ..olur olur bal gibi olur ..dalavera alavera olmassa olur konusulacak cok sey var ne yazikki olanlar millete oluyor bakin insanlar kimyasal hormonlu gida yiye yiye bi hal.oldular kisirlik tembellik kalp hastalari seker hastalari sizofren hastalari oooo say say bitmez sizce hocam bunlar neyden oluyor bakin bunu bilerek ve gizlerseniz vebali buyuktur hocam ..toprak terorune dur diyelim hocam ALLAH askina ...saygilar selamlar ..uskupten...
1299 Ottoman Arkadaş sen çok haklısın keşke dediğin gibi olabilse en çok ben isterim. Bakınız şuan Türkiye'de patates pazarda 4.5tl/kg ve ülkede haber oluyor çok pahalı çok pahalı diye. Neden pahalı biliyormusunuz cünkü mildiyö hastalığından dolayı verim düşüklüğü yaşandı ve doğal olarak fiyatlar arttı.
Şuna %100 eminim hiç pestisit kullanılmasa ülkede ne patates ne soğan ne de domates yetişemez.
Yetisirse bile 1kg patatese belki 30tl belki 40tl vermek zorunda kalacaksınız. Cünkü eğer kum altından az olsaydı o daha değerli olurdu.
Bende istemiyorum kullanmak ama imkansız yetişmez! Dünyanin neresine giderseniz gidin hic bir ticari tarım ürünü pestisit kullanilmadan yetistirilemez mümkün değil.
çaresi var ama uygulayan yok zehir yerine neden 100de 100 organik solucan gübresi kullanmıyorlar ben hem solucan gübresi üreticisiyim hemde kullanıyom inanın hiç bir kimyasalla gerek kalmıyor... ne biçim bi ziriaatçısın solucan gübresinden haberin yok araştırın bakın önemine
solucan gübresi kullanın
Selam hocam bu muzlarda daha fazla kilo almak için ne yapmam gerekiyor
Muzla ilgili bitki besleme konularına yönelmelisiniz. Toğrağınızın durumunu ikliminizi çok iyi tanımadan sizi yönlendirmem pek te adil olmaz. iyi çalışmalar
@ merhaba arkadaş dalvar kilo vermiyor buna nasıl care bulurm
Demekki potasyum vermiyorsun. Yada toprağın almıyor. Muz potasyumca zengin bir meyvedir topraktan çok kaldırır. Yanında bol humik asit ver.
kükürt kullanımından hiç bahsetmemissiniz mühendis bey
Selamün aleyküm; piyasada 40-50 TL gibi rakamlara satılan ph ölçer cihazlar var. Bu cihazlar ne kadar güvenilir ölçüm yapabiliyor. Kanal sahibi arkadaşım ile bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlar ne önerirsiniz. İlginiz için teşekkürler.
Toprağınızdan örnek alıp laboratuvarlara gönderirseniz daha net sonuçlar alabilirsiniz.
Benim antep fıstığı bahçemde phaş 7.7 kireç 3.2.5 ben bu yıl loanarditi aldım yaklaşık dönüme 800 kilo atacağım bana bu konuda yardımcı olurmusunuz hocam
Hangi konuda ? pH düşürmekmi amacınız?
Ph düşürmenin en basit ve ucuz yolunu anlatıyorum. Metrekareye en az 3 kilo düşecek şekilde narenciye kabuğu döküyorsunuz ve toprağı iyice karıştırıyorsunuz. En az 1 yıl toprağı nadasa bırakıp, ara ara tekrar narenciye kabukları, diğer meyve kabukları ve yeşil ot artıklarını toprağa karıştırıyorsunuz. En kolay ve dogal ph düşürme yöntemi budur.
Konyada potakal kabuğunu nerde bulacağız. En ucuz yok Elementel kükürt dur
Okuma anlat.açıkla.
fındık neden yok
nerede yok ?