Sat de romi, la periferia Parisului
HTML-код
- Опубликовано: 10 дек 2024
- La Villejuif, în periferia sudică a capitalei franceze, într-un fost fort vechi de 150 de ani, devenit apoi şcoală de poliţie înainte de a fi abandonat şi de forţele de ordine, s-au instalat sute de romi români şi moldoveni.
Intre 300 şi 500 de romi trăiesc în ruinele fortului şi primprejur, unii de la începutul pandemiei de Covid-19. Mai întâi au venit romii români prin primăvară, apoi treptat şi cei moldoveni, goniţi de prin taberele ilegale din regiune.
La doi paşi de acest „sat” clandestin al romilor se află în şantier cea mai adâncă gară de metrou din Franţa şi cel mai bun spital de oncologie din Europa, Gustave Roussy.
Am stat de vorbă de-a lungul reportajului, cu romii de acolo şi mai ales cu femeile care par a fi principalii interlocutori ai asociaţilor caritative.
In particular, se ocupă de aceşti romi asociaţia Habitat-Cité la care lucrează şi Mihaela Sima, tânără româncă venită aici la studii şi rămasă apoi definitiv în Franţa. In interviul pe care ni l-a acordat, ea ne spune care este misiunea ONG-ului: "asistarea persoanelor aflate în situație de precaritate sau de excludere (provenind din România, Republica Moldova si țările din Caucaz - Georgia, Armenia, Cecenia etc.) în realizarea demersurilor administrative pentru găsirea unui adăpost sau a unei locuințe, accesul la îngrijire medicală, şcolarizarea copiilor, căutarea unui loc de muncă sau a unui curs de formare profesională, înscrierea la cursuri de franceză etc., precum şi asistența juridică şi administrativă în realizarea cererii de azil politic, sau a apărării lor în justiție în cazul în care sunt amenințați de expulzarea din locurile în care şi-au găsit adăpost."
In mod paradoxal, cu toate că această „tabără” unde nu există apă curentă şi nici electrică, s-a creat în plină pandemie, nu s-a confirmat niciun caz de Covid-19 şi a existat unul singur suspect.