Konu: Ortak düşmana karşı birleşmek ve etrafınızdakilere yardımcı olma yolları. Bölümler: (01:00) Yaşlılara yemek dağıtımı (03:05) Boş daireler (05:50) Banka işleri (06:40) Ev işleri değiş tokuşu (08:00) Uzaktan hizmetler (09:05) Ulusal meseleler vs yerel yardımlar (11:50) Ortak düşmana karşı birleşmek (12:50) Medya ve matematik (14:20) İş arkadaşlarını gerçekten tanımak (17:10) Eski dostlar (18:50) Korkuya karşı: Değişimin heyecanı (21:00) Teşekkürler
Tabi bu bölüm karantina zamanlarında çekildiği için yapacağım yorumun çok alakası olmayacak ama genel bir eleştiri babında belirtmek istedim gene de: 11:45 Hocam bahsettiğiniz "mahalli örgütlenme" olayı Türkiye'de var aslında ama başka biçimde. Bölümün başında bahsettiğiniz gibi Türkiye Batı'ya göre daha "community" bazında yaşayan bir toplum. Mesela örnek olarak verdiğiniz hastalandığında "en yakınınızdaki doktoru tanıma" olayına insanlar gerek görmüyor çünkü genelde zaten bir aile üyesi, akraba, akraba tanıdığı ya da "filancanın kaynının eltisinin oğlu kulak burun boğazda çalışıyormuş doktor olarak bizim coronayı da tedavi ediversin" babında ilerliyor işler. Ya da ne bileyim elektrik ile ilgili sıkıntı çıktığında "bizim amcaoğlu TEDAŞ'ta işçi gelsin bakıversin" olayları falan özellikle orta gelir ve altı düzeyde(yani direk Türkiye'nin % 80-85'i) çok fazla o yüzden insanlar Batı'da özellikle Amerika'daki gibi bireyselleşmenin tavan olduğu ülkelerdeki gibi "mahalle örgütleri" kurmaya gerek görmüyorlar daha doğrusu ortada böyle bir teşvik yok. Sizin de dediğiniz gibi Amerika gibi yüz ölçüm açısından çok büyük ve bireyselleşmenin tavan yaptığı ülkelerde bu işler biraz da sosyalleşme amacıyla oluşuyor. Türkiye gibi Asya ülkelerinde zaten herkesin her yerde bir tanıdığı vardır veya tanıdığın tanıdığıyla işler halledilir. E tabi bu da mikromilliyetçiliğin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bildiğiniz "Köylüm" olayı. Özellikle Doğu ve Karadeniz'de zaten zirve durumda olduğunu az çok biliyorsunuzdur. Hatta şöyle diyeyim, Bursa'da şu an orta gelir düzeyindekilerin yaşadığı Karadeniz ve Doğuluların nüfus olarak oldukça fazla olduğu bir mahalledeyim. Sadece bu mahallede "Bilmemnebilmemneyerliler Yardımlaşma Derneği" gibi ondan fazla dernek var. Bunların içine ilçeyi geçtim köyler bile dahil. Yani sistemin benzeri Türkiye'de var aslında.. Not olarak düşmek istedim.
Ekşi Sözlük’te bu konunun sıkı savunucusuna karşı bayağı yazmıştı zamanında, birbiriyle entry yorunda görüş yorumlamışlardı. Onları okumak yeterli bence.
@@FularszEntellik e burası da podcast platformu işin özüne bakarsan. hatta insanlara podcast dinleme alışkanlığı kazandıracak en büyük ve yaygın platform. yanlış strateji
bir sürü podcast takip ediyorum ama youtube dışına çıkanları bilerek takip etmiyorum. çünkü onlarca platform/uygulama var. her biri için maintenance yapamam. önüme gelecek ve izleyecem o kadar.
türk toplumu proksemi alanı nedir, iyilik nedir, saygı tam olarak nedir bilmemesi yüzünden mahallemdeki kiimseyle konuşmuyorum. üst kattaki yaşlı komşuma markete gideceğimi söyledim evde su yok, 10 lt su ve 5 kg un siparişi verdi bana. bakın ben bir kadınım kas gücüm yok, öğrenciyim arabam yok ama karı-koca emekli bankacı olan komşumda da beyin yok. para üstünü kuruşuna dokunmadan teslim ettim dinlene dinlene 10 lt su bidonu taşıdım. ben kendi evime bile damacana siparişi veriyorum sırf ihtiyaçları var diye bunu yaptım. türkiye'de iyilik yapmayacaksın biraz safça görünce başlıyorlar seni sömürmeye. aynı komşum sabah 8 buçukta telefonla arayıp bilgisayarına program yükletti bana. çocuğu olsam uyandırmaya kıyamazlar. siz diyorsunuz ki iletişim ağı kuralım. çok afedersiniz be ****m ülkesinde o insan profili var mı? yok. gebersinler umrumda değil. bunlara kendi akrabaları blerek virüsü taşıyor biran önce ölsünler de mirası alalım diye. bazen enayilik derecesinde fikirleriniz var, türk halkının ne kadar fırsatçı olduğunu biliyorsun. alman'a yapma dersin yapmaz, amerikalı'ya yapma dersin yapmaz, türk'e yapma dersin sanane lan der yapar.
Konu: Ortak düşmana karşı birleşmek ve etrafınızdakilere yardımcı olma yolları.
Bölümler:
(01:00) Yaşlılara yemek dağıtımı
(03:05) Boş daireler
(05:50) Banka işleri
(06:40) Ev işleri değiş tokuşu
(08:00) Uzaktan hizmetler
(09:05) Ulusal meseleler vs yerel yardımlar
(11:50) Ortak düşmana karşı birleşmek
(12:50) Medya ve matematik
(14:20) İş arkadaşlarını gerçekten tanımak
(17:10) Eski dostlar
(18:50) Korkuya karşı: Değişimin heyecanı
(21:00) Teşekkürler
Tabi bu bölüm karantina zamanlarında çekildiği için yapacağım yorumun çok alakası olmayacak ama genel bir eleştiri babında belirtmek istedim gene de:
11:45 Hocam bahsettiğiniz "mahalli örgütlenme" olayı Türkiye'de var aslında ama başka biçimde. Bölümün başında bahsettiğiniz gibi Türkiye Batı'ya göre daha "community" bazında yaşayan bir toplum. Mesela örnek olarak verdiğiniz hastalandığında "en yakınınızdaki doktoru tanıma" olayına insanlar gerek görmüyor çünkü genelde zaten bir aile üyesi, akraba, akraba tanıdığı ya da "filancanın kaynının eltisinin oğlu kulak burun boğazda çalışıyormuş doktor olarak bizim coronayı da tedavi ediversin" babında ilerliyor işler. Ya da ne bileyim elektrik ile ilgili sıkıntı çıktığında "bizim amcaoğlu TEDAŞ'ta işçi gelsin bakıversin" olayları falan özellikle orta gelir ve altı düzeyde(yani direk Türkiye'nin % 80-85'i) çok fazla o yüzden insanlar Batı'da özellikle Amerika'daki gibi bireyselleşmenin tavan olduğu ülkelerdeki gibi "mahalle örgütleri" kurmaya gerek görmüyorlar daha doğrusu ortada böyle bir teşvik yok. Sizin de dediğiniz gibi Amerika gibi yüz ölçüm açısından çok büyük ve bireyselleşmenin tavan yaptığı ülkelerde bu işler biraz da sosyalleşme amacıyla oluşuyor. Türkiye gibi Asya ülkelerinde zaten herkesin her yerde bir tanıdığı vardır veya tanıdığın tanıdığıyla işler halledilir. E tabi bu da mikromilliyetçiliğin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bildiğiniz "Köylüm" olayı. Özellikle Doğu ve Karadeniz'de zaten zirve durumda olduğunu az çok biliyorsunuzdur. Hatta şöyle diyeyim, Bursa'da şu an orta gelir düzeyindekilerin yaşadığı Karadeniz ve Doğuluların nüfus olarak oldukça fazla olduğu bir mahalledeyim. Sadece bu mahallede "Bilmemnebilmemneyerliler Yardımlaşma Derneği" gibi ondan fazla dernek var. Bunların içine ilçeyi geçtim köyler bile dahil. Yani sistemin benzeri Türkiye'de var aslında.. Not olarak düşmek istedim.
Eve kapandığımız şu günlerde bloğundaki kitap listenin devamını heyecanla bekliyorum. Umarım en kısa zamanda yayınlarsın.
Haklısın, podcastlerden sıra gelmedi ama devam edeceğim
Reis the red pill ve varoluşsal sancılar hakkından podcast istiyoruz
Ekşi Sözlük’te bu konunun sıkı savunucusuna karşı bayağı yazmıştı zamanında, birbiriyle entry yorunda görüş yorumlamışlardı. Onları okumak yeterli bence.
Alice Darling evet yazmış biliyorum ama ben podcast olarakta dinlemek istiyorum
RUclips'a neden geç yüklüyorsun
Mümkün olduğunca çok kişiye podcast dinleme alışkanlığı kazandırmak için. Sadece benimkini değil, başka programları da keşdeferler.
@@FularszEntellik e burası da podcast platformu işin özüne bakarsan. hatta insanlara podcast dinleme alışkanlığı kazandıracak en büyük ve yaygın platform. yanlış strateji
bir sürü podcast takip ediyorum ama youtube dışına çıkanları bilerek takip etmiyorum. çünkü onlarca platform/uygulama var. her biri için maintenance yapamam. önüme gelecek ve izleyecem o kadar.
Tamtakır ‘bomboş, yok’ demektir.
Evet, daha önce de uyarmışlardı ama yanlış haline çok alışmışım demek ki, kurtulamadım bir türlü
Önemli değil ben de uzun yıllar yanlış kullandım. :)
türk toplumu proksemi alanı nedir, iyilik nedir, saygı tam olarak nedir bilmemesi yüzünden mahallemdeki kiimseyle konuşmuyorum. üst kattaki yaşlı komşuma markete gideceğimi söyledim evde su yok, 10 lt su ve 5 kg un siparişi verdi bana. bakın ben bir kadınım kas gücüm yok, öğrenciyim arabam yok ama karı-koca emekli bankacı olan komşumda da beyin yok. para üstünü kuruşuna dokunmadan teslim ettim dinlene dinlene 10 lt su bidonu taşıdım. ben kendi evime bile damacana siparişi veriyorum sırf ihtiyaçları var diye bunu yaptım.
türkiye'de iyilik yapmayacaksın biraz safça görünce başlıyorlar seni sömürmeye. aynı komşum sabah 8 buçukta telefonla arayıp bilgisayarına program yükletti bana. çocuğu olsam uyandırmaya kıyamazlar.
siz diyorsunuz ki iletişim ağı kuralım. çok afedersiniz be ****m ülkesinde o insan profili var mı? yok. gebersinler umrumda değil. bunlara kendi akrabaları blerek virüsü taşıyor biran önce ölsünler de mirası alalım diye. bazen enayilik derecesinde fikirleriniz var, türk halkının ne kadar fırsatçı olduğunu biliyorsun.
alman'a yapma dersin yapmaz, amerikalı'ya yapma dersin yapmaz, türk'e yapma dersin sanane lan der yapar.
Arkadaşlar podcasti çeken abiyi buldum kesin olmaz öyle saçma tarihteki Mustafa bu