bu cok önemli bir bir konu oldugunu düsünüyorum sarki söylerken. ve cok degerli bilgiler veriyorsunuz bunun icin size cok tesekkür ederim. sizden ricam bu tarz bilgileri verirken uygulamali olarak anlatirsaniz cok memnun oluruz. calismalarinizda basarilar dilerim.
Merhaba, Öncelikle çok faydalı bir video olduğunu söylemeliyim. Gitarist arkadaş ve vokalist ile (saksafon çalıyorum) bir şeyler yapmaya uğraşıyoruz (tamamen amatörce). Gitarist arkadaş her parçayı si karar ile çalmak gerektiğini düşünüyor. En sık kullanılan ve çoğu kişinin sesine uyan onun bu olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla her parçayı saksafon için sol diyez karar sesine çevirmem gerekiyor. Sizin videodan anladığım kadarıyla bu olmaması gereken bir durum. Burada sanırım seçilen parçalarda vokalistin söyleyebildiği ve parçanın özünü kaybetmeyen karar sesini bularak transpoze etmek gerekiyor. Sizi doğru anlamışsam bunu ifade diyorsunuz. Teşekkürler.
Hocam bir de stüdyoda şarkıyı nasıl söylettiriyorsunuz acaba? 1 şarkı için konuşursak; ilk hafta 1.kıta, sonra nakarat, sonra 1 hafta daha diğer kıtalar gibi gidiyor?
Öyle 3 hafta falan sürmüyor. Genelde ana vokalleri tek seferde yapıp başka bir günde back vokalleri yapıp çıkıyorum ben. Eğer içimize sinmeyen olmayan bir yer varsa tekrar söylüyorum. Genelde de böyle yapıyoruz studyoda
Ana vokalleri aynı anda almak kıtalar nakaratlar arasındaki duygu devamlılığını bozmuyor böylelikle. Farklı günlerde ne kadar aynı söylemeye çalıssan da sesde farklılıklar oluyor.
Merhaba hocam sizi severek takip ediyorum bir sorum olacak 2 yıl geçti ama videodan cevaplarsanız çok mutlu olurum Mesela bir şarkı seçiyorum şarkıda nakarat tiz olarak gidiyor ben bu şarkıyı tiz olarak söylemeye çalıştığımda bana uyan ton la minör diyorum ama bu sefer şarkının giriş kısmı olmuyor çok pes geliyor bana şarkının giriş kısmını normal söyleyeceğim yere çekince nakarat tiz olmuyor nakarat konuşma tonuna gidiyor bana yardımcı olabilirmisiniz şarkıyı söylerken modülasyonmu yapmam lazım acaba ara solo sonra ton değişikliği
Prova stüdyolarında çok şarkı söylemiş biri olarak bir kaç eleştirim olacak. Bateri ve amfilerin aynı ortamda olduğu kapalı bir mekanda vokalin her hamlesinin duyulması imkansız gibi birşeydir. Bu durum ve gruptakilerin baskısı yüzünden vokal hep tizden okumaya zorlanır ve çıkışta yorgun bir gırtlak veya kısık bir ses durumu ortaya çıkar. O yüzden bu kısma katılmıyorum vokal kendine göre ton bulduysa o tona uyulmalı. Ayrıca insan sesi akortlanamayacağı için gitaristin boş tel arpeji uymuyorsa vokal kendini zorlayıp 1-2 ton yukardan okusun ya da sırf tabletürden ezberledikleri için gitaristlerin tonu değiştirmek istememesi yüzünden vokali orijinal tondan okumaya zorlamak da yanlıştır. Gitaristlerin akordunu değiştirip eşlik etmesi gerekir. Dediğiniz gibi her insanın ses aralığı aynı değildir bu yüzden grubun vokale uyması lazım. Koro gibi kalabalık durumlar farklı tabi.
Zaten ben de onu dedim, vokalin istediği tondan yapılır elbet. Müzisyenlerle irtibat halinde olun dedim ayrıca, enstruman pozisyonları ile istediğiniz ton tutmuyorsa yapmazsınız şarkıyı olur biter. Her şarkıda enstruman akordu değiştirmek kullanışlı olmayacaktır. Ayrıca sizi tizden okumaya zorlayan müzisyenlerle çalışmayınız, bunun tersi de geçerli. Zorlama ile yapılmaz bu iş. Yanlış anlamayın lütfen ama bazen videoların gerçekten izlendiğinden şüphe duyuyorum.
@@bulutgokhan Videoyu izlediğim için eleştiri yapmak istedim zaten hocam. Demişsiniz ki evde ton bulduysanız bir de orkestrayla gürültülü ortamda deneyin farklı olacaktır diye katılmadığım kısım burası. Elbette denenir prova sonuçta ama orda ton tekrar değiştirmeye kalkışılırsa bahsettiğim gibi oluyor diye vokalin evde bulduğu ton daha sağlıklı diye düşünüyorum. Çünkü o ortam genelde çok gürültülü ve entonasyonsuz oluyor. Her şarkıda elbet akort değiştirilmez orda demek istediğim vokalin karakteriyle alakalı bir durum hocam benim gibi baritone karakterseniz standart akort çoğu zaman sıkıntı çıkarabilir. Şarkı odaklı baktığımızda da sizin transpoze ettiğiniz bir tonda enstrümanistlerin zaten sıkıntı yaşamaması gerek vokalden daha fazla oktava sahipler sonuçta. O akoru veya arpeji pekâlâ birçok farklı pozisyonda çalabilir. Siz daha iyi bilirsiniz ki başınıza gelmiştir belki sırf transpoze mevzusu yüzünden vokalin bir şeyi beceremeyip hatta şarkı söylemeyi dahi bilmediği bir duruma kadar varır bu mevzu iş gruptakilere kalırsa. Kısacası burada vokalin işi daha zordur ve diğerlerinin vokalle irtibatta olması lazım kanısındayım. Bu arada seri çok başarılı tebrikler, teşekkürler emekleriniz için.
Öncelikle selamlar, müzikte epey yeniyim. Bir sorunun cevabını arıyorum. Sorum şu: Belirli bir tondaki müziğe(mesela do minor) hangi tonlarda vokal yapılabilir? Yani aradığım şey tonlar arasındaki ilişki aslında. Öğrenmek isteme sebebim de Melodyne'ı daha verimli kullanabilmek. UDEMY'de 2 tane kurs satın alıp bitirdim, cevabı alamadım. "Müzik Teorisi 101" isimli kitabı okudum, cevabı alamadım. Nurhan Cangal'ın "Armoni" kitabına baştan sona göz gezdirdim, cevabı alamadım. Günlerdir Google'da şansımı deniyorum ama cevaba ulaşamıyorum. Haftalardır sadece şu sorunun cevabını almak için uğraşıyorum, ama olmuyor. Bu süreçte müzik adına epey kendimi de geliştirdim aslında. Yani temel müzik bilgisi edindim. Tonları, aralıkları, akorları vb. birçok şey öğrendim. Mesela beşliler çemberini de biliyorum. Beşliler çemberinin sorumun cevabına ışık tutabileceğini düşünüyorum. Ama onun için de net bir ipucu bulamadım. Çaresiz ve yardıma muhtacım :D Gözünüzü seveyim bi el atın, yardım edin :D
Soru tam açık değil. Hangi tonlarda vokal yapabilir derken şarkılarda modülasyon falan yoksa genellikle tek ton üzerine yazılmıştır. Mesela Do minörden bahsetmişsin, aradığın cevap acaba do re mi(bemol) fa sol la(bemol) si(bemol) gamı üzerinde gezinebilirsin bunu mu sormak istedin ayrıca bu bir kural değil. Ve ayrıca modal denen olaylar var. Mesela la minördür ton ama sen şey düşünürsün mi gibi değil mi falan. Sorunu tam anlamıyla anlayamadığım için cevap veremedim. Biraz daha açıklarsan ne demek istediğini cevaplamayı umuyorum.
Tonu aldığım zaman istediğim tondan söyleyebiliyorum ancak söylediğim tonun ne olduğunu bilmiyorum. Armoni bilgim var, enstrüman çalıyorum. Bu konuda ne yapabilirim?
Gökhan hocam her şey için çok sağolun çok emek veriyorsunuz. Şöyle bir şey söylemek istiyorum şimdi ben tizlerde dolaşmayı seviyorum şarkılarda bazen bunu abarttığımında farkındayım ve bunu değiştirmeye çalışıyorum ama bazı kendi ysptığım bestelerde sizin de bahsettiğiniz gibi tonu değiştirince hissiyat gidiyor ve değişiyor bu sefer ya tonla fazla oynamamam gerekiyor ya da şarkı yeniden işleme aşamasına dönüyor yani bazı bölümlerde ezgi değişiyor daha uygun olan şekilde ya da ritm değişmek zorunda kalıyor belli bir hissiyat yakalamak için ,bu konuda sıkıştım açıkçası ? Aydınlatabilirseniz sevinirim.
Karaoke versiyonu indirdikten sonra audacity gibi kolay bir programla +-2 sese kadar değiştirebilirsin. Büyük değişiklikler yapman versiyonun kalitesini bozabilir.
Güzel video olmuş,bu konuda bu kadar bilgilendirici bir video görmedim ,teşekkür ederim paylaştığınız için .
bu cok önemli bir bir konu oldugunu düsünüyorum sarki söylerken. ve cok degerli bilgiler veriyorsunuz bunun icin size cok tesekkür ederim. sizden ricam bu tarz bilgileri verirken uygulamali olarak anlatirsaniz cok memnun oluruz. calismalarinizda basarilar dilerim.
Harika bir seri bize çok şey katıyor daha fazla izlenmesi dileğiyle
Güzel bir video olmuş,birçok kişiyi kurtaracak bir video.Emeğinize sağlık.♥️🥀
Çok faydalı oldu sağolasın
azıcık muzik bilgimle ben bile anladım. çok güzel anlatmışsınız. ufkum açıldı.
Emeğinize sağlık
hocam, sesimizi kaydederken duyduğumuz ses, insanların canlı dinlediği gibi mi yoksa farklı bir ses mi? Tam anlatamadım ama anladınız umarım
Gökhan hocam sana nasıl ulaşabiliriz
Merhaba,
Öncelikle çok faydalı bir video olduğunu söylemeliyim. Gitarist arkadaş ve vokalist ile (saksafon çalıyorum) bir şeyler yapmaya uğraşıyoruz (tamamen amatörce). Gitarist arkadaş her parçayı si karar ile çalmak gerektiğini düşünüyor. En sık kullanılan ve çoğu kişinin sesine uyan onun bu olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla her parçayı saksafon için sol diyez karar sesine çevirmem gerekiyor. Sizin videodan anladığım kadarıyla bu olmaması gereken bir durum. Burada sanırım seçilen parçalarda vokalistin söyleyebildiği ve parçanın özünü kaybetmeyen karar sesini bularak transpoze etmek gerekiyor. Sizi doğru anlamışsam bunu ifade diyorsunuz. Teşekkürler.
Hocam bir de stüdyoda şarkıyı nasıl söylettiriyorsunuz acaba? 1 şarkı için konuşursak; ilk hafta 1.kıta, sonra nakarat, sonra 1 hafta daha diğer kıtalar gibi gidiyor?
Kayıt yaparken mi?
@@bulutgokhan evet
Öyle 3 hafta falan sürmüyor. Genelde ana vokalleri tek seferde yapıp başka bir günde back vokalleri yapıp çıkıyorum ben. Eğer içimize sinmeyen olmayan bir yer varsa tekrar söylüyorum. Genelde de böyle yapıyoruz studyoda
Ana vokalleri aynı anda almak kıtalar nakaratlar arasındaki duygu devamlılığını bozmuyor böylelikle. Farklı günlerde ne kadar aynı söylemeye çalıssan da sesde farklılıklar oluyor.
Merhaba hocam sizi severek takip ediyorum bir sorum olacak 2 yıl geçti ama videodan cevaplarsanız çok mutlu olurum
Mesela bir şarkı seçiyorum şarkıda nakarat tiz olarak gidiyor ben bu şarkıyı tiz olarak söylemeye çalıştığımda bana uyan ton la minör diyorum ama bu sefer şarkının giriş kısmı olmuyor çok pes geliyor bana şarkının giriş kısmını normal söyleyeceğim yere çekince nakarat tiz olmuyor nakarat konuşma tonuna gidiyor bana yardımcı olabilirmisiniz şarkıyı söylerken modülasyonmu yapmam lazım acaba ara solo sonra ton değişikliği
Peki yerinden bir la notası türk müziğinde frekans olarak 1 ses düşerse bunun frekansı ne olur
abi özlemişim ya görünce mutlu oldum :D
Valla özlem çok büyüdü be abi
Prova stüdyolarında çok şarkı söylemiş biri olarak bir kaç eleştirim olacak. Bateri ve amfilerin aynı ortamda olduğu kapalı bir mekanda vokalin her hamlesinin duyulması imkansız gibi birşeydir. Bu durum ve gruptakilerin baskısı yüzünden vokal hep tizden okumaya zorlanır ve çıkışta yorgun bir gırtlak veya kısık bir ses durumu ortaya çıkar. O yüzden bu kısma katılmıyorum vokal kendine göre ton bulduysa o tona uyulmalı. Ayrıca insan sesi akortlanamayacağı için gitaristin boş tel arpeji uymuyorsa vokal kendini zorlayıp 1-2 ton yukardan okusun ya da sırf tabletürden ezberledikleri için gitaristlerin tonu değiştirmek istememesi yüzünden vokali orijinal tondan okumaya zorlamak da yanlıştır. Gitaristlerin akordunu değiştirip eşlik etmesi gerekir. Dediğiniz gibi her insanın ses aralığı aynı değildir bu yüzden grubun vokale uyması lazım. Koro gibi kalabalık durumlar farklı tabi.
Zaten ben de onu dedim, vokalin istediği tondan yapılır elbet. Müzisyenlerle irtibat halinde olun dedim ayrıca, enstruman pozisyonları ile istediğiniz ton tutmuyorsa yapmazsınız şarkıyı olur biter. Her şarkıda enstruman akordu değiştirmek kullanışlı olmayacaktır. Ayrıca sizi tizden okumaya zorlayan müzisyenlerle çalışmayınız, bunun tersi de geçerli. Zorlama ile yapılmaz bu iş.
Yanlış anlamayın lütfen ama bazen videoların gerçekten izlendiğinden şüphe duyuyorum.
@@bulutgokhan Videoyu izlediğim için eleştiri yapmak istedim zaten hocam. Demişsiniz ki evde ton bulduysanız bir de orkestrayla gürültülü ortamda deneyin farklı olacaktır diye katılmadığım kısım burası. Elbette denenir prova sonuçta ama orda ton tekrar değiştirmeye kalkışılırsa bahsettiğim gibi oluyor diye vokalin evde bulduğu ton daha sağlıklı diye düşünüyorum. Çünkü o ortam genelde çok gürültülü ve entonasyonsuz oluyor. Her şarkıda elbet akort değiştirilmez orda demek istediğim vokalin karakteriyle alakalı bir durum hocam benim gibi baritone karakterseniz standart akort çoğu zaman sıkıntı çıkarabilir. Şarkı odaklı baktığımızda da sizin transpoze ettiğiniz bir tonda enstrümanistlerin zaten sıkıntı yaşamaması gerek vokalden daha fazla oktava sahipler sonuçta. O akoru veya arpeji pekâlâ birçok farklı pozisyonda çalabilir. Siz daha iyi bilirsiniz ki başınıza gelmiştir belki sırf transpoze mevzusu yüzünden vokalin bir şeyi beceremeyip hatta şarkı söylemeyi dahi bilmediği bir duruma kadar varır bu mevzu iş gruptakilere kalırsa. Kısacası burada vokalin işi daha zordur ve diğerlerinin vokalle irtibatta olması lazım kanısındayım. Bu arada seri çok başarılı tebrikler, teşekkürler emekleriniz için.
Öncelikle selamlar, müzikte epey yeniyim. Bir sorunun cevabını arıyorum. Sorum şu: Belirli bir tondaki müziğe(mesela do minor) hangi tonlarda vokal yapılabilir? Yani aradığım şey tonlar arasındaki ilişki aslında. Öğrenmek isteme sebebim de Melodyne'ı daha verimli kullanabilmek. UDEMY'de 2 tane kurs satın alıp bitirdim, cevabı alamadım. "Müzik Teorisi 101" isimli kitabı okudum, cevabı alamadım. Nurhan Cangal'ın "Armoni" kitabına baştan sona göz gezdirdim, cevabı alamadım. Günlerdir Google'da şansımı deniyorum ama cevaba ulaşamıyorum. Haftalardır sadece şu sorunun cevabını almak için uğraşıyorum, ama olmuyor. Bu süreçte müzik adına epey kendimi de geliştirdim aslında. Yani temel müzik bilgisi edindim. Tonları, aralıkları, akorları vb. birçok şey öğrendim. Mesela beşliler çemberini de biliyorum. Beşliler çemberinin sorumun cevabına ışık tutabileceğini düşünüyorum. Ama onun için de net bir ipucu bulamadım. Çaresiz ve yardıma muhtacım :D Gözünüzü seveyim bi el atın, yardım edin :D
Soru tam açık değil. Hangi tonlarda vokal yapabilir derken şarkılarda modülasyon falan yoksa genellikle tek ton üzerine yazılmıştır. Mesela Do minörden bahsetmişsin, aradığın cevap acaba do re mi(bemol) fa sol la(bemol) si(bemol) gamı üzerinde gezinebilirsin bunu mu sormak istedin ayrıca bu bir kural değil. Ve ayrıca modal denen olaylar var. Mesela la minördür ton ama sen şey düşünürsün mi gibi değil mi falan. Sorunu tam anlamıyla anlayamadığım için cevap veremedim. Biraz daha açıklarsan ne demek istediğini cevaplamayı umuyorum.
Beşliler çemberinden mesela do majorün ilgili minörünün la minör olduğunu bulabilirsin.
Tonu aldığım zaman istediğim tondan söyleyebiliyorum ancak söylediğim tonun ne olduğunu bilmiyorum. Armoni bilgim var, enstrüman çalıyorum. Bu konuda ne yapabilirim?
Basitçe bir enstruman yardımıyla karar tonunu bulablirsiniz. Tonunuzu biliyor olmak. başka birine anlatma konusunda kolaylık sağlayacaktır.
Gökhan hocam her şey için çok sağolun çok emek veriyorsunuz. Şöyle bir şey söylemek istiyorum şimdi ben tizlerde dolaşmayı seviyorum şarkılarda bazen bunu abarttığımında farkındayım ve bunu değiştirmeye çalışıyorum ama bazı kendi ysptığım bestelerde sizin de bahsettiğiniz gibi tonu değiştirince hissiyat gidiyor ve değişiyor bu sefer ya tonla fazla oynamamam gerekiyor ya da şarkı yeniden işleme aşamasına dönüyor yani bazı bölümlerde ezgi değişiyor daha uygun olan şekilde ya da ritm değişmek zorunda kalıyor belli bir hissiyat yakalamak için ,bu konuda sıkıştım açıkçası ? Aydınlatabilirseniz sevinirim.
👏👏
Ufuk bey en büyük problemim genelde Fa karardan söylerim la sol kararı bana pes gelir ama yinede emin değilim ne yapacağımı bilmiyorum
Selamlar.
Şarkısına göre değişir.
Kardeş peki karaokeden söylerken nasıl yaparız
Karaoke versiyonu indirdikten sonra audacity gibi kolay bir programla +-2 sese kadar değiştirebilirsin. Büyük değişiklikler yapman versiyonun kalitesini bozabilir.
@@UfukBulut peki onu nasıl yapabilirim bende cubase 10.5pro var
Dosyayı seçip üstte transpoze yazan yerden tonu değiştirebilirsin.
@@UfukBulut karaoke yi MP3 olarakmi indirmem lazım yoksa MP4 mu
Alaattin Karakuş ses dosyası olarak indürmeniz lazım mp4 video formatı