Lidt om Grundtvig - Troels Nørager

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 ноя 2012
  • N.F.S. Grundtvig (1783-1872) er en af de personer, der har sat det mest omfattende præg på det moderne Danmarks udvikling. Det sker som præst, salmedigter, pædagogisk forfatter, skolemand, filolog, politiker og samfundsdebattør.
    Han lægger navn til Grundtvigianismen og var initiativtager til folkehøjskolen. Grundtvig er den hyppigst repræsenterede digter i Den Danske Salmebog og er en institution i dansk ånds- og samfundsliv.
    Grundtvig fandt, at det var en indsnævring af friheden, at kirken blev kaldt evangelisk-luthersk. Han fandt det også hyklerisk, fordi adskillige af præsterne stod kritiske over for de lutherske bekendelsesskrifter, og lægfolket ikke frivilligt bekendte sig til dem.
    Grundtvig var endvidere imod den bundethed til "sognet," som var overtaget fra statskirken. Grundtvigs udgangspunkt var menigheden og ikke sognet. Han fandt, at sognestrukturen var en tvangsforanstaltning. Den bandt den enkelte til en forkyndelse, vedkommende var imod, og den betød, at en menighed ved et præsteskifte kunne blive bundet til en helt modsat forkyndelse. En forudsætning for at være i folkekirken var det derfor for Grundtvig, at det med loven om sognebåndsløsning blev muligt at få ophævet bundetheden til sognet, så den enkelte kunne benytte den præst, hvis forkyndelse vedkommende følte sig knyttet til.
    Ifølge dansk Wikipedia har han skrevet i omegnen af 1500 salmer. Fx:
    Et barn er født i Bethlehem
    Det kimer nu til julefest
    Vær velkommen herrens år
    Påskeblomst! hvad vil du her?
    I al sin glans nu stråler solen
    Det er så yndigt at følges ad
    Velfærdsstatens dåbsattest: Da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt.
    (Langt højere bjerge så vide på jord, 1820)
    Til et folk de alle høre, som sig regne selv dertil, har for modersmålet øre, har for fædrelandet ild.
    Mennesket er ingen abekat, bestemt til først at efterabe de andre dyr, og siden sig selv til verdens ende, men han er en mageløs, underfuld skabning, i hvem guddommelige kræfter skal kundgøre, udvikle og klare sig gennem tusinde slægter, som et guddommeligt eksperiment, der viser, hvordan ånd og støv kan gennemtrænge hinanden, og forklares i en fælles guddommelig bevidsthed.
    (Nordens Mytologi, 1832)
    Vi er Guds hus og kirke nu, bygget af levende stene
    (Kirken den er et gammelt hus, 1836/1853)
    Ved jorden at blive, det tjener os bedst.
    (Langt højere bjerge så vide på jord, 1820)
    5 skarpe om Grundtvig
    De største tanker er de tit de sværeste at forstå. Og én af de tænkere, der har haft størst betydning for, hvem vi er som danskere, er N.F.S. Grundtvig.
    Produceret til ►vidnesbyrd.dk/
    RUclips ►goo.gl/vf6iOG
    Facebook ►goo.gl/PFvLVd
    Bliv medlem via YFC ► goo.gl/9ESJYh
    Send ideer, feedback eller få et tilbud ►goo.gl/yaszER

Комментарии • 3