Aerarea gazonului. Ce este cu adevărat?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025

Комментарии • 36

  • @PRT8
    @PRT8 3 года назад +2

    Super profi băiatul,jos pălăria!

  • @LucianSimaAdv
    @LucianSimaAdv 3 года назад +2

    era bun si un video ex de aerare cu furca,gen procedura in sine,merci

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      O sa tinem cont pe viitor :) multumim de feedback.

  • @muresanaurelfelician4718
    @muresanaurelfelician4718 3 года назад +2

    Felicitari pt acest video!

  • @lucenache85
    @lucenache85 3 года назад +1

    Jos palaria ! Merci pt video👍🏼👍🏼

  • @liviabarbu9922
    @liviabarbu9922 11 месяцев назад

    Am urmarit cu atentie acest video. M-a pus putin pe ganduri pentru ca am constatat ca asta ii lipseste gazonului nostru, adica aerarea. Anul trecut baltea apa pe el si nu stiam cauza. Problema este ca greu gasesti pe cineva priceput sa faca asta. Sunt multi care se dau mari specialisti in ale gradinii si nici scarificarea nu o fac profesionist ci de mantuiala. Locuim langa Timisoara, incerc sa vad daca voi gasi o firma serioasa. Nu putem face singuri pentru ca suprafata e de 600 mp. Si nici aerator nu avem. Deci e o problema. Multumesc pentru informatii.

    • @gazonul
      @gazonul  11 месяцев назад +1

      Din pacate, este greu de gasit o firma care sa faca o aerare propriu-zisa. Utilajul pentru aerat cu dopuri este destul de scump si nu toata lumea are. Daca aveti probleme cu compactarea in anumite zone, puteti folosi un Gazonul Pro Aerator de la noi (gasiti online), dar va cere un efort substantial pentru 600 mp. Daca reusiti o aerare, este important sa incorporati nisip. Noi recomandam sa se includa si un amendament precum MineraleSmart (gasiti la Dedeman) pentru ca ajuta multe pe termen lung, inclusiv pentru a eficientiza efectul ingrasamintelor, probleme cu excesul, dar si lipsa de apa, etc. Spor la gradinarit. 🙂

    • @liviabarbu9922
      @liviabarbu9922 11 месяцев назад +1

      @@gazonul Mulțumesc. O sa incerc ce ma sfătuiți.

  • @marcgemayel6906
    @marcgemayel6906 3 года назад

    Buna Ziua
    De câte ore pe ani aeram gazonul ? Mulțumesc . Un canal forte interesant.

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      Bună, în pricipiu aerarea se face la nevoie. Se poate face o dată pe an sau o dată la 2 ani.

  • @nicBooh
    @nicBooh 3 года назад +1

    Salut. Foarte bun video. Ma pus pe ganduri.
    Am un teren argilos si am pus gazon precrescut. Chiar daca am adus cernoziom/pamant negru, vad ca arbustii se ingalbenesc, tufe de ierburi decorative si gazonul la fel. Dat fiind faptul că deja se încep timpurile reci recomandați o aerare înainte de iarnă sau mai bine să aștept până în primăvară?

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      Atat timp cat nu sunt temperaturi de inghet si inca putem spune ca e toamna, recomandarea ar fi sa aerezi si acum si in primavara. Terenurile argiloase se compacteaza rapid si au nevoie de aerari de 2 ori pe an. De asemenea, iti recomand sa folosesti un fertilizant care sa intareasca radacinile si sa le ajute sa reziste peste iarna - Fortify. Gasesti mai multe informatii despre fertilizant aici: www.gazonul.ro/produse/fertilizant/fertilizant-solid/fertilizant-solid-fortify

  • @mihaeladragomir1198
    @mihaeladragomir1198 11 месяцев назад

    Buna, la un gazon însămânțat in oct 2023 este in regula să-l aerez sau nu este nevoie? Mulțumesc

    • @gazonul
      @gazonul  11 месяцев назад

      Cel mai probabil ca nu trebuie. Cat timp solul nu este foarte compactat din ceva motiv anume, nu ar fi cazul. Fiind un gazon tanar, este posibil sa nu fie nevoie nici de scarificare. Spor la gradinarit. Un ingrasamant tip Starter acuma in primavara si va fi brici gazonul. Pentru o performanta mai mare pe termen lung, va recomandam sa aplicati si cateva produse Gazonul din gama de produse lichide. Un bioactivator FloraMicrobiana, ideal in combinatie cu Substrat Hraneste Solul si Soluri Biohumus. Spor la gradinarit. www.dedeman.ro/ro/ingrasamant-gazon-starter-granule-6-kg/p/7062229

  • @cristicut
    @cristicut 3 года назад +3

    Am cumpărat acele sandale de aerare dar nu le pot folosi deoarece se rupe tot gazonul. Pur și simplu se iau halci de pământ după cuie. Ce mă sfătuiți. E mai bine sa folosesc o furcă? Sau poate nu fac eu bine ceva?

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      Probabil calitatea sandaleleor este îndoielnică. Mai bine folosiți o furcă - da - vă va lua mai mult timp dar va face bine treaba, iar dacă aveți o suprafață foarte mare - vă sfătuiesc să încercați un aerator - eventual să închiriați unul

    • @cristicut
      @cristicut 3 года назад

      Sunt ca cele prezentate de dvs în filmuleț.

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      @@cristicut ați irigat înainte să intrați cu sandalele pe suprafața gazonului?

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад +1

      @@cristicut cele din video sunt niste sandale standard - nu cunosc marca sau producatorul - este o fotografie de prezentare - dar avand in vedere aceasta intrebare - chiar ma voi gandi sa fac un video pe aceasta tema si eventual sa testez mai multe produse și să prezint rezultatele.

    • @cristicut
      @cristicut 3 года назад

      Ar fii bine sa faceți un tutorial.

  • @mariuscoman2070
    @mariuscoman2070 2 года назад

    Salut cat de des se va face aerarea ? am o pereche de sandale prezentate .la cat timp pot face aerarea sau cat de des

    • @gazonul
      @gazonul  2 года назад

      Aerarea propriu-zisa cu o furca / o furca de aerat sau utiljat specializat de aerat care intra in profunzime in sol (macar un 15 cm) se recomanda mai rar in gradinile private. Conteaza foarte mult ce tip de sol ai (daca se compacteaza mai usor) si cat trafic este pe gazon. Cam la 2 ani este indicat, dar avem si un video cu intretinerea unei gradini dupa 10 ani si acolo am explicat faptul ca nu a fost aerat niciodata.
      Daca aveti o pereche de sandale care fac o aerare rapida, se poate face ocazionl de hobby, eventual cand faceti si o reabilitare mai puternica cu o scarificare (ex: primavara, toamna). Acele sandale nu ajuta foarte mult, dar in nici un caz nu strica. Deci asta ar fi recomandarea, cand faceti o reabilitare mai puternica si daca nu aveti o suprafata mare, dati si o tura prin curte cu acele sandale 🙂spor la gradinarit,

  • @andreideyudei7230
    @andreideyudei7230 3 года назад

    Bună ziua! Îmi puteți spune dacă pași de urmat sunt buni sacrificare - aerare - supraînsămânțare și nivelare cu pământ din grădină? Specific că am buruieni, ar trebui să folosesc un erbicid sau să îi scot manual cu tot cu rădăcină, deoarece iarba o voi folosi la compost .

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад +1

      Buna ziua! Ideal ar fi să amânați aerarea - ea se face doar dacă solul este foarte compactat si perioada optimă este primăvara și toamna, tocmai pentru ca atunci sunt temperaturi între 15-20 grade Celsius.
      Pașii sunt ok, cu mențiunea că o scarificare făcută cu scarificator în această perioadă s-ar putea să agreseze prea mult gazonul. Depinde cât de multă buruină este și câtă suprafață este afectată. Recomandat ar fi să folosiți o greblă, dacă se poate, pentru a face o scarificare ușoară, care este mai potrivită pentru sezonul cald.
      Aveți grijă la compost, să nu folosiți iarbă amestecată cu buruiană, pentru că așa aveți toate șansele să crească din nou buruiana.
      Toamna este un moment mai recomandat pentru reabilitarea gazonului, dar vă înțeleg nevoia. Am și făcut un video complet pe această temă, care sigur vă va ajuta:
      ruclips.net/video/WzwRUC_C7h0/видео.html

    • @andreideyudei7230
      @andreideyudei7230 3 года назад

      @@gazonul Mulțumesc frumos pentru info! Ar fi ideal acum o sacrificare ușoară cum ați menționat, pentru că azi sunt 19° 😁 O zi frumoasă, spor în toate!

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад +1

      @@andreideyudei7230 Spor la scarificare cu rezultate senzaționale! :D

  • @RaduFitness
    @RaduFitness 3 года назад

    La cat timp dupa insamantare se face prima aerare?

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      Un gazon proaspat semanat nu se aereaza mai devreme de 1 an de zile, deoarece are nevoie de timp sa isi dezvolte radacinile si plantutele sa creasca, iar prin aerare se scot portiuni de gazon, pamant si radacini, ceea ce nu i-ar face bine unui gazon tanar. Pentru mai multe informatii va invit sa cititi si articolul pe aceasta tema: www.gazonul.ro/resurse/articole/totul-despre-gazon/aerarea-gazonului-de-ce-cand-si-cum-se-realizeaza

  • @danmaxim89
    @danmaxim89 3 года назад

    Buna ziua, aveti idee de unde s-ar putea inchiria/cumpara un aerator de gazon? Majoritatea de pe piata sunt doar scarificatoare, iar la majoritatea magazinelor de bricolaj nu am gasit aeratoare.

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      Bună ziua! Cred că cel mai bine căutați online aerator. Găsiți și manuale și electrice. De închiriat, știu doar că magazinele de bricolaj închiriază echipamente, dar nu au foarte multe opțiuni.

  • @denisaneagoe3467
    @denisaneagoe3467 3 года назад

    Salut... Noi nu reușim sa avem un gazon frumos..am săpat locul manual, cu motocultorul. Am luat iarba scumpa mai puțin scumpa. Am udat am pus nisip... Nimic
    Anul trecut am. Muncit mult.. În primăvara... A ieșit o iarba super... Deja cum s a pus căldură..
    S a făcut urata... Acum a ieșit smocuri smocuri. Un sfat... Mulțumesc frumos!!!

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      Buna ziua! Asa cum am comentat si la video-ul cu suprainsamantarea, trimiteti-mi va rog poze cu gradina dvs pe grupul facebook.com/groups/gazonul. Doar asa va pot ajuta cu sfaturi. Va multumesc!

  • @ionut-mihailmanea8746
    @ionut-mihailmanea8746 3 года назад

    Totusi, daca gazonul nu a fost aerat niciodata, fiind deja in anul 2, eu consider ca putem sa ii dam si o aerare de urgenta, indiferent de moment, dar mai de dimineata

    • @gazonul
      @gazonul  3 года назад

      Așa este. Puteți face și o aerare de urgență, la nevoie. Recomandările din video sunt făcute pentru situațiile normale în care se poate regăsi un gazon, dar vor fi mereu excepții.

  • @gazonul
    @gazonul  3 года назад +1

    Scrie-mi ce dificultăți ai întâmpinat în procesul de aerare și cum arată gazonul după ce ai aerat. Spor la grădinarit!