Rüzgar türbinlerinde bakım ve onarım işlerini yapan iple erişim teknisyenleri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 фев 2021
  • Rüzgar türbinlerinin bakımı için yerden yüzlerce metre yükseklikte zorlu mesai yapan iple erişim teknisyenleri, cambazları aratmıyor.
    Yenilenebilir enerji yatırımlarının arttığı Türkiye'de 3 bin 500'ün üzerinde rüzgar türbini bulunuyor. Kurulum aşamasında devasa vinç ve yüksek platformların kullanıldığı türbinler, belirli dönemlerde rutin bakım ve onarım çalışması gerektiriyor.
    Genellikle şehir merkezlerinden uzakta ve erişimi zor olan bölgelerde kurulan türbinlerin, bakım ve onarım işleri, iple erişim teknisyenleri tarafından gerçekleştiriliyor.
    Son yıllarda büyüyen sektörde türbinlerin bakım ve onarımını yapan iple erişim teknisyeni sayısı da giderek artıyor. İple erişim teknisyenliğine ilk adım, Küresel Rüzgar Organizasyonu (GWO) yetki belgeli kuruluşlarca verilen "Yüksekte Çalışabilir" sertifikası alarak atılıyor.
    - Bütün senaryolara hazırlanıyorlar
    İzmir'de GWO tarafından yetkilendirilmiş Mira İple Erişim firmasına gelen "cambaz" adayları zorlu bir eğitimden geçiyor. İlk gün teorik bilgiler alan kursiyerlerin mesaisi her geçen gün zorlaşıyor. Bir depo içinde hazırlanan ve yaklaşık 15 metre yüksekliğe kadar çıkan kursiyerler, dağcı gibi tırmanma faaliyetlerine katılıyor.
    Yüksekte meydana gelebilecek bütün senaryolara hazırlanan ekipler, kimi zaman yangın tatbikatı yapıyor kimi zaman ise baygınlık geçiren bir arkadaşını nasıl kurtaracağının eğitimini alıyor.
    Tüm bu eğitimler alanında uzman kişilerce veriliyor. Beş günün sonunda sınava giren kursiyerler, başarılı olmaları halinde "Yüksekte Çalışılabilir" sertifikası almaya hak kazanıyor.
    - Rüzgara karşı "adım adım" yükseliş
    Teknisyenler, türbinin bakım ve onarımında gerekli olacak teknik eğitimi de aldıktan sonra işlerine koyuluyor. İlk olarak saha analizi yapan ekiplerin hazırlıkları büyük bir özen gerektiriyor. İşin içeriğine göre seçilen ekip, gün doğmadan türbin bakım ve onarımı için yola çıkıyor.
    Köy yollarından, dağlık arazilerden sonra ulaşılan RES sahasında ilk olarak görevli personelle temasa geçiliyor. Bakım ve onarımı yapılacak türbininin durdurulmasının ardından iple erişim teknisyenlerinin saha görevi başlıyor.
    Ekip halinde çalışan teknisyenler adeta birbirini tamamlıyor. Yapılan kontrollerin ve güvenlik önlemlerinin ardından ekipler, bir dağcı gibi rüzgar türbinlerine tırmanıyor. Kimi zaman asansörle kimi zaman ise merdivenle kulelere çıkan teknisyenler, kanatta yapılacak bakım için sıkı sıkıya bağladıkları iplerini aşağı sarkıtıyor.
    Yaklaşık 100 metre yükseklikten bakım ve onarım yaparak inen ekiplerin her bir kanattaki mesaisi yaklaşık 1 saat sürüyor. İple erişim teknisyenlerinin zorlu mesaisi ise nefesleri kesiyor.
    - "1 metre yüksekliği görüp vazgeçenler var"
    Mira İple Erişim firmasının eğitim sorumlusu Barış Ateş, AA muhabirine, eğitimlerin çok zorlu geçtiğini söyledi.
    İşin teorik kısmının çok küçük bir yer kapladığını anlatan Ateş, "Burada işin sadece yapılması gereken kısmını değil bütün her şeyi öğretiyoruz. İşler bir anda kötüye doğru gittiği zaman kurtarma planı nasıl olmalı, ilk yardımı kim uygulayacak, nerede uygulayacak. Bütün bu detaylar eğitimin bir parçası. Ancak eğitimi tamamlamanız tek başına bir anlam ifade etmiyor, sınavdan da başarılı bir şekilde geçmeniz lazım." diye konuştu.
    Bütün kursiyerlerin eğitime büyük bir hevesle başladığına dikkati çeken Ateş, geçen sürede ise işin ne kadar zor olduğunun görüldüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:
    - "Kadınlar daha dikkatli ve dayanaklı"
    Eğitmen Haldun Ülkenli ise rüzgar türbini sayısının artması ve cihazların yaşlanmaya başlamasıyla bunların bakımı için teknik personele ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
    Eğitim için her kesimden insanın başvurduğuna işaret eden Ülkenli, "Kadınlar daha dikkatli ve titiz. Daha dayanıklılar. Acı eşikleri daha yüksek ve ısrarcılar. Kadın oranı çok yüksek olmamakla beraber kadınların başarı oranı erkeklerden daha yüksek." ifadelerini kullandı.
    Ülkenli, Türkiye'deki firmaların bütün dünyaya açıldığını bildirerek, "Avrupa'daki pek çok ülkenin rüzgar türbinlerinin bakımı Türk teknisyenler tarafından yapılıyor. Meksika, Pakistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerde de pek çok Türk teknisyen çalışıyor." dedi.
    - "Ekip olmak zorundayız"
    Sahada iple erişim teknisyeni olarak görev yapan Ali Başaran ise yaklaşık 7 yıldır rüzgar türbinlerine çıkıp bakım ve onarım yaptığını söyledi.
    İşin yüksekte olmasından dolayı dışarıdan korkutucu gözüktüğüne değinen Başaran, ancak alışınca diğer işlerden çok da farkının olmadığını dile getirdi.
    Genelde dağcılık geçmişi olanların mesleğe daha kolay giriş yaptığını aktaran Başaran, "Ekip olarak çıkmak zorundayız. Her zaman partnerimiz olmak zorunda. Sayı artabilir ama bir kişi çalışamaz. Çünkü eğer başımıza bir şey gelirse kurtarıcımız ekip arkadaşımız oluyor. İlk rüzgar türbinine çıktığım günü unutamıyorum. Hafif bir korku ile karışık heyecan oldu ama yükseklik alışabilen bir şey. Zamanla o korkularınızı aşabiliyorsunuz." şeklinde konuştu.

Комментарии • 87

  • @user-ld3xi8lx3g
    @user-ld3xi8lx3g 3 месяца назад

    Helal olsun kardeşim sizlere gerçekten zor iş bu iş herkezin harcı değil

  • @volkanelmakasta8986
    @volkanelmakasta8986 2 года назад +3

    Yaklaşık 15 yıldır rüzgar türbin sektöründe kanat tamir ve bakım işleri yapıyorum. Bu işi yapabilmek için öncelikle gerekli sertifika ve belgeleri almak gerekli (GWO, İrata,Asansör,İlkyardım vb.) Ama bana göre önce yetkilik gerekli ne iş yapacaksınız? Tower Bakım, Kanat tamir - inspection, yada temizlik. İple erişim tek başına bir iş kapısı değildir. Bu iş ile bağdaştırılması gerekli bir yetkinlik şart. Tabiki yetkinlikte zaman içinde tecrübe ile kazanılır. Yeni başlayacak olan veya başlamaya niyetli arkadaşlar. İlk önce en azından teknik konulara biraz aşına ve el becerisi olmalıdır. Sonrasında her yerde iş bulunur.

    • @emreayhan7179
      @emreayhan7179 2 года назад

      sorması ayıp maasları asgari ucretten fazla mı aynı mı

    • @erenbaksi5387
      @erenbaksi5387 Год назад

      Nasıl girebilirim bu sektöre maaslar falan nasıl üniversite gereklimi bunun için bilgilendirirmisiniz lütfen

    • @selimhabal1759
      @selimhabal1759 Год назад

      Merhaba sizinle iletişime geçmek istiyorum. Mail adresinizi veya sosyal medya adresinizi verebilir misiniz

    • @hikmetkaymakc2508
      @hikmetkaymakc2508 Год назад

      Ben hacettepede alternatif enerji okuyorum bu sektörü yapmak istiyorum ama hiç açık kapı yok gibi görünüyor

    • @caferbakir3758
      @caferbakir3758 7 месяцев назад

      Bende bu işi yurtdışında yapmaya başlayacağım. Ne tavsiye edersiniz

  • @denizparldar5905
    @denizparldar5905 3 года назад +9

    Allah korusun cok tehlikeli işler.

    • @mattjohnuniverse4108
      @mattjohnuniverse4108 3 года назад +7

      insanlarla uğraşmak kadar tehlikeli değil malesef

    • @richardrel5890
      @richardrel5890 3 года назад +6

      Allah korusa Afrika'daki aç bebeleri korur çindeki zulüm görenleri gözetir , gariban teknikeri mi koruyacak ?

    • @serdavos4552
      @serdavos4552 3 года назад +4

      @@richardrel5890 Bu nasıl bi düşünce kankam Senin dediğin gibi olsa burası dünya olmazdı sınav yeri olmazdı direkt cennet olurdu. Arkadaş temennisi belirtmiş dua etmiş senin yazdığın şeye bak :) Kur'an da "Akıl etmez misiniz?" kelimesi geçiyor defalarca sende biraz düşünerek yaz bazı şeyleri böyle bi düşünce yapısı yok iyi günler.

  • @Mustafaakbulut92
    @Mustafaakbulut92 3 года назад +2

    Agğam benlen eğlenir herhal

  • @aliarslan4247
    @aliarslan4247 Год назад

    Çoooook güzel

  • @ali_20O8
    @ali_20O8 Год назад

    The Turks are adept at this. I worked with them in Jordan 2019

  • @ozcancanakc5864
    @ozcancanakc5864 3 года назад +24

    Biraz BBC falan izleyin Lütfen. İlgi çekici bir konuda bu kadar sıkıcı video yapmayı nasıl becerdiniz? İnsan bi müzik koyar bişey anlatır, evde tek baışna oturan biri bile daha iyi yapar bu haberi

    • @lordpies01
      @lordpies01 3 года назад

      ben gep gidiyom artık çok ilgimi çlmiyor çünkü herşeyini kendi gözümle şnceledim girmen yasak fln diceksin ama iznim var

    • @lordpies01
      @lordpies01 3 года назад

      içine fn da girdim

    • @lordpies01
      @lordpies01 3 года назад

      Ekrem Bakır kardeş disko yan sokakta

    • @kenanderviscalskan2604
      @kenanderviscalskan2604 2 года назад

      @@lordpies01 kimden izin aldın tribün çalışıyor muydu bende girebilir miyim acaba

    • @lordpies01
      @lordpies01 2 года назад +1

      Kenan Derviş türbinin içine giremwzsin babam işletme müdürü olduğundan gire biliyorum yoksa sen araziye girergirmez zabıta geliyor çalışan türbünün içine girmek çok tehlikeli türbin kanaltları saate 274 km hız da dönebiliyor uça bilirsin girmeye çalışırken bide parça fırlaya bilir ve ölmene sebep olur ben çalışan türbinin yanına yaklaşamıyorum çünki aşırı korkunç göründüğü fibi değil

  • @berkeduran999
    @berkeduran999 2 года назад +1

    Hocam merhabalar ben balıkesirde elektrik elektronik okuyorum meslek lisesinde üniversitede de 2 yıllık elektrik düşünüyorum ingilizcem ve az da almancam var iyi paralar kazanabilirmiyim ve sizin maaşınız ne kadar ?

  • @erenbaksi5387
    @erenbaksi5387 Год назад

    Nasıl girebilirim bu sektöre maaslar falan nasıl üniversite gereklimi bunun için bilgilendirirmisiniz lütfen

  • @hamzasahin9725
    @hamzasahin9725 3 года назад +5

    Bu mesleği yapmak için ne yapmam gerekiyor

    • @shacolatta
      @shacolatta 3 года назад +2

      yenilenebilir enerji okuman lazım

    • @ahmet.35
      @ahmet.35 3 года назад +2

      @@shacolatta ben okuyorum inşallah güzel günler görücegiz

    • @TheNolife94
      @TheNolife94 3 года назад +3

      Mesleğin ismi iple erişim teknisyenliği ayrıca endüstriyel dağcılık diyede geçiyor

    • @cnarcnar5943
      @cnarcnar5943 2 года назад +1

      İple erişim teknisyeni olmak için herhangi bir bölüm okumana gerek yoktur. İrata veya Sprat adında sertifikaya sahip olman yeterlidir. İple erişim firmalarından sertifika alabiliyorsun ve gerekli ek oryantasyon eğitimlerini tamamladıktan sonra sahaya çıkabilirsin.

    • @normalvatandas212
      @normalvatandas212 2 года назад

      @@ahmet.35 iletişim alabilir miyim biraz sorum var insta filan bırakırsanız çok memnun olurum

  • @AsifAli-tu1fo
    @AsifAli-tu1fo 2 месяца назад

    From 3:03 to 3:30 is it in Pakistan am I right?

  • @safacoksevlm9295
    @safacoksevlm9295 7 месяцев назад

    Yani her seyi anladimda sanki bacceye sogan toplayacak gibi ilegenle cikmak ne abi ya yokmu adam gibi bir takim cantan😂

  • @yakupkacan2783
    @yakupkacan2783 Год назад

    Neresi

  • @CARNIYOL
    @CARNIYOL Год назад

    Sessiz sinema belgeseli.

  • @dablu995
    @dablu995 Год назад

    Maaş ne kadar

  • @enesen6098
    @enesen6098 Год назад

    Ya niye kimse bu işin maaşını söylemiyor. Dövüyorlar mi maaşı söyleseniz. Bilen biri varsa yazsın da bilelim bu sektörde maaşlar kaç lira ??? Lütfen yani..

    • @furkansipahiler4291
      @furkansipahiler4291 Год назад

      Piyasa haraketlenmesin diye söylemiyorlar L1 yeni başlangıç belgesi olan birisi günlük 1.000TL veya 1.250TL olarak değişiyor

    • @_tku
      @_tku 5 месяцев назад

      ​@@furkansipahiler4291saatlik olmasın o

  • @antalyaexpoparkhotel3257
    @antalyaexpoparkhotel3257 2 года назад +1

    Antalya ANFAŞ fuar alanında gerçekleştirilecek olan fuara iştirakiniz boyunca firmanızı temsil edecek değerli katılımcıları, fuar alanına yakın mesafede olan otelimizde ağırlamaktan büyük onur duyarız.

  • @utkuonatyildiz9479
    @utkuonatyildiz9479 3 года назад +2

    şuan farklı bir bölüm okuyorum.Acaba bu mesleği yapmam için hangi bölümde okumalıyım veya farklı bir yolu var mı. Bilenler cevaplarsa çok memnun olurum

    • @beytullahtezcan9913
      @beytullahtezcan9913 3 года назад +1

      Mekatronik, elektrik elektronik teknikerliği

    • @vahsetikilisi5286
      @vahsetikilisi5286 3 года назад

      2 yıllïk

    • @vahsetikilisi5286
      @vahsetikilisi5286 3 года назад

      2 yıllık

    • @miracoksuz6140
      @miracoksuz6140 3 года назад

      Ya makina yada elektrik lise mezunu olman yeterli 😅

    • @alimeral8890
      @alimeral8890 2 года назад +2

      Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümünü okuman gerekli. Şu anda ki mesleğim o bölümde tek Rüzgar Türbini yok Güneş Panelleri, Hidroelektrik Santralleri, Nükleer Enerji vb. birçok ders içeriği var ( NOT ; Eğer ki daha önceden Elektrikle veya Elektronikle ilgili bir ders görmediysen zorlanabilirsin. Sınıfımdan 3 kişi okulu bıraktı çünkü farklı lise mezunları yapamadılar sayısal üzerinedir bölüm. )

  • @halukozcelik2444
    @halukozcelik2444 3 года назад +3

    Yazık günah bu insanlara hayatları her an tehlikede

    • @mattjohnuniverse4108
      @mattjohnuniverse4108 3 года назад +1

      dağcı ekipmanları var tek risk motorda oluşacak elektrik kaçaklarına eldivensiz yakalanmak

    • @halukozcelik2444
      @halukozcelik2444 3 года назад +1

      @@mattjohnuniverse4108 uzaktan cok korkunç görünüyor gercekten

    • @mattjohnuniverse4108
      @mattjohnuniverse4108 3 года назад +3

      @@halukozcelik2444 evet ben de ise ilk girdigim gün çok korkmuştum o gün istifa verecektim ama dayının anlattığı gibi yükseklik korkusu aşılabilen bir fobi ve kuryelik garsonluk kadar yorucu bir mesleğimiz yok allaha şükür

    • @halukozcelik2444
      @halukozcelik2444 3 года назад

      @@mattjohnuniverse4108 Allah sizleri ve bu şekilde mesleği olanlara yardım etsin korusun her zaman

    • @mattjohnuniverse4108
      @mattjohnuniverse4108 3 года назад +3

      @@halukozcelik2444 teşekkür ederim riskli bir iş yapmıyoruz inanır mısınız bu yüzden kız vermediler