#84 Nu uita de rosturile de deformatie antiseismice la zidarie

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 дек 2024

Комментарии •

  • @costelripa
    @costelripa 3 года назад +7

    Sunteți un adevărat izvor de informații! Mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și pentru faptul că împărtășiți cu noi!

  • @i0nutdanila
    @i0nutdanila 3 года назад +11

    Felicitări pentru ce faceți, domnule Begu!
    Sunt informații foarte bine structurate și explicate! Am vizionat în câteva zile toate episoadele de pe șantier și abia îl aștept pe următorul!
    Sunteți printre puținii constructori care lucrează pentru calitate, nu pentru cantitate.
    Mult succes în continuare!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Buna ziua, multumim frumos pentru aprecierea dvs! Doar prin calitate poti schimba ceva intr-un domeniu, deci alte alternative nu avem daca dorim sa schimbam si noi ceva. Multumim!

  • @vasileturcu5508
    @vasileturcu5508 3 года назад +8

    Bună ziua, urmăresc canalul dumneavoastră de vreo 2 ani şi m-am convins că denumirea Enciclopedia Construcțiilor, vă o meritați pe deplin! Felicitări! Vă doresc succes în continuare.

  • @AKAIGXF71
    @AKAIGXF71 3 года назад +3

    Foarte fain lucrat! Imi place ca ati folosit caramida la zidurile interioare, iar la exterior, BCA - bun izolator termic.

  • @tabyimpex3648
    @tabyimpex3648 3 года назад

    Sunteți unic și va respect.

  • @danyedy3091
    @danyedy3091 3 года назад

    Foarte bună expunerea
    Lucruri noi și utile de învățat
    Mulțumim Valy și baftă în continuare 👍👌😇🤗🇷🇴

  • @duduloi
    @duduloi 3 года назад +1

    Probabil ca teoretic aveti dreptate cu polistirentul care umple acele rosturi de deformatie. Mare grija, daca vreun muncitor se sprijina de perete, sa nu cada cat e el de inalt. E suficient de solid un astfel de perete, mai ales ca o sa aveti lucruri suspendate (tablouri, corpuri bucatarie, etc) ? Din nou, probabil ca aveti dreptate cu solutia aleasa, insa eu ca neprofesionist NU am intalnit nicaieri asa ceva. Din contra, el este ancorat cu cupoane din 3 in 3 randuri.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      Nu cade zidaria deoarece ea se incastraza in cadre (despre acest subiect in video-urile urmatoare). Mai vine si greutatea zidariei care nu e deloc de neglijat. Asteptati sa vedeti pana zidim peretii pana sus si atunci sa va creati o parere. Merci!

  • @morosanpaul6636
    @morosanpaul6636 3 года назад +2

    Foarte bine lucrat👍
    (Oare pot apărea fisuri la coturi ) doar o întrebare mersi.

  • @IonutCP
    @IonutCP 3 года назад

    Felicitari!! Imi puteti spune ce fier(dimensiuni) ati folosit la stalpi si grinda?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Multumim! Pai, toata informatia e in video-urile anterioare, e usor sa apesi "Videoclipuri" sau Playlistul "BeguHouse - Premium Passive House" si sa urmariti rand pe rand toata evolutia casei pasive de la primul episod si pana acum, nr. 84.

  • @nicub
    @nicub 3 года назад +1

    Prima data aud asa ceva. Structura din cadre se proiecteaza in asa fel incat la cutremur sa cedeze mai intai grinzile apoi stalpii, nu cred ca ajuta la ceva rosturile tale decat poate sa crape mai putin peretii. Dar zidaria are si rol de rigidizare, scade deplasarile de la ultimul etaj care trebuie limitate. Pentru casa ta P+1 nu trebuie sa iti faci griji cu nici una nici alta.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Multumim de comentariu, insa si la case P+E sunt necesare rosturile respective, mai ales daca nu citim pur si simplu ce scrie in normativ/manual, ci gandim mai pragmatic si in ansamblu, si avand BCA care nu e portant si nu prea are cum mititelul sa aiba rol de rigidizare asa mare, intre el si cadre sunt necesare aceste rosturi, si pentru cadre, si pentru BCA sa nu crape (cum ati spus). Pentru deplasari se face armare. Sanatate!

  • @gabrielbadescu3
    @gabrielbadescu3 3 года назад

    Presupun ca va fi tencuita casa,ce se va întâmpla cu tencuiala in zone de dilatare in caz de cutremur (polistiren)?

  • @BeardsChips
    @BeardsChips 2 года назад +1

    Imi place sa urmaresc astfel de filme dar ma jur ca am impresia ca facem overengineering la casele noastre... avem case batranesti fara fundatii etc care stau de peste 100 de ani in picioare si la ora actuala bagam in pamant mai mult beton decat se folosea inainte la o casa intreaga .. sa nu mai zic de resturile de chestii.
    Spor la lucru si la finisaje :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  2 года назад +1

      Multumim de comentariu! Totusi exista normative care ne obliga sa facem chestiile date. Nu suntem de vina ca marea majoritate construiesc "dupa ureche" si nu respecta regulile. Si cand apar companii ca si noi, cand facem totul ca la carte, ne pare rau sa auzim ca iesim din tipare. E gresit sa consideram "normal" a face lucrul de mantuiala. Dupa noi, cu degetul trebuie de aratat la cei ce nu fac corect, insa din pacate, e invers! Sanatate!

    • @BeardsChips
      @BeardsChips 2 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor Sa nu ne intelegem gresit, admir dedicatia si lucru ca la carte :)

  • @andreitosea
    @andreitosea 3 года назад

    Buna ziua,
    Observ la unele randuri de BCA, dungi de mortar, ati folosit fier-beton pentru ranforsare?
    Felicitari pentru vblog, este de mare folos.

  • @georgesotir7591
    @georgesotir7591 3 года назад

    buna ziua! exista posibilitatea ca acest polistiren sa mucegaiasca ,avand in vedere ca nu prea exista compabilitate intre bca si polistiren din punct de vedere al permeabilitatii la vapori?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Buna ziua, polistirenul este polimer, el nu are cum sa mucegaiasca. Iar tot ce tine de permeabilitatea la vapori, se calculeaza in cazul termoizolarii intregului zid, e vorba de zeci si sute de m2 de fatada, nu de 2 cm unde e stalpul. In concluzie: nu are nimic polistirenul cu BCA-ul ca rost de deformatie, are cu totul alta functie acolo, nu una termica.
      PS: BCA-ul e compatibil si cu polistirenul, trebuie sa stiti conditiile in care. Stim ca se raspandeste ideea ca nu ar fi, si e raspandita aceasta idee deoarece oamenii nu stiu regulile de termoizolatie, si ca specialist iti este mai usor sa le zici oamenilor ce e voie si ce nu, decat sa iti ia ore intregi sa explici ce din ceea ce "nu se poate", defapt se poate in anumite conditii. Noi despre ele am vorbit in video-ul despre 6 Reguli de termoizolare.

  • @MariaLazarescu-n2z
    @MariaLazarescu-n2z 10 месяцев назад

    Adică acel polistiren se pune doar la casa cu etaj gen nu?

  • @raduovidiu2925
    @raduovidiu2925 3 года назад +2

    Sunt curios cum se pune ultimul rand (de sus) de bca. Cand se baga blocul de bca se "rade" adezivul.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Ajungem si pana acolo )))

    • @raduovidiu2925
      @raduovidiu2925 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor super!

    • @florineusebio
      @florineusebio 3 года назад +1

      si eu vreu, abia astept. Si roaga-te sa nu fie cutremur. zidurile se indoaie si de la jumatate nu numai de sus. Sa nu te trezesti cu boltarii in pat intr-o noapte!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +3

      Prostii si iar prostii dnul Florin, comentati iar fara sa intrati in esenta si fara sa asteptati video-urile urmatoare. Chiar credeti ca nu ne-am gandit la armarea zidurilor? Chiar credeti ca nu ne-am gandit la ancorarea zidariei? Haideti va rog frumos pe viitor, fi-ti mai lucid in comentatii, nu doar scrieti la primul impuls, va rugam, deja e enervant sa discutam cu dvs discutii, care ar parea interesante, insa pe alocuri nu stim, ori glumiti, ori veniti cu niste ironii cu "roaga-te" si altele care nu isi au locul. Iata dupa ce finalizam zidaria, daca ceva am omis, chiar poftim sa veniti cu precizari, insa daca acest video e de rosturi antiseismice, nu altceva, pai mai asteptati cateva zile sa iasa si alte video-uri, nu putem prezenta tot intr-unul singur. Merci de intelegere!

    • @florineusebio
      @florineusebio 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor cum crezi!

  • @harrytanase1587
    @harrytanase1587 3 года назад

    Buna ziua. Am dua intrebari:
    1). A-ti instalat EPS la bază pentru a rupe capilaritatea?
    2). De ce nu a-ti pus spuma la partea superioară a peretelui de BCA? Spuma expandeaza si preseaza pe perete tinandu-l pe loc.
    Multumesc.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Buna ziua.
      1) Pentru ruperea capilaritatii NICIODATA nu se pune polistiren, acolo trebuie hidroizolatie. Va invit sa vedeti 2 video in urma cum am facut acea lucrare.
      2) Metoda cu spuma e cea mai usoara pentru muncitori, insa cea mai gresita (mai rau e doar sa lasi spatiu liber). Motivul: spuma data in cativa ani (in cel mai bun caz), in cel mai rau in cateva luni, deja nu exista acolo, se exfoliaza, se rupe, se deterioreaza, isi schimba culoarea, forma, se farama in mii de particule ca si faina. Se intampla acelasi lucru ca si spuma ce e pusa la geamuri imprejur si care o vede orange-neagra ofelita dupa cateva sezoane. Desigur o spuma buna mai greu se degradeaza, insa oricum, faci o zidarie pentru zeci de ani, sau pentru cativa ani? Sanatate!

    • @harrytanase1587
      @harrytanase1587 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor Multumesc.

  • @sufletpacatos
    @sufletpacatos 3 года назад +1

    Nu ai arătat cum se prinde peretele de stâlp , bagi fier din stâlp in perete să facă legătura ? Ma refer la zidaria cu Ytong

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Despre armare vor fi video-urile viitoare, a se citi titlul video-ului inainte de a se comenta, acest video tine doar de rosturile antiseismice, nu alte subiecte care vor fi expuse in alte videouri.

  • @veaceslavanapislaru7310
    @veaceslavanapislaru7310 3 года назад

    profi!

  • @ioniaconi4090
    @ioniaconi4090 Год назад

    ....din practică!.....polistirenul de 20mm are rol de material deformabil compensator la diferite actiuni acupra cadrelor din beton și polistirenul preaia deformarea cadrelor ca să nu avem crăpături pe diagonale necontrolate, și deci!...chiar dacă vom aplica plasă de armare pe rost în timpul tencuelei și în tencuială (plasă fibră de sticlă?!)...vor apărea crăpături la orice cutremure!!!!desigur oriientate orizontal și vertical după rost!!!...Așa că mulți fac panică și nu cunosc! Și tot din practică mai bine este spuma poliuritanică pe orizintală!

  • @skyboymaster
    @skyboymaster 3 года назад

    In romania in normativele de proiectare rostul seismic e intre 3 si 5 cm in fnctie de proiect. La master la reabilitari mentionau de cauciuc turnat intre stalp si zidarie. Nu am vazut ancorele zidariei fata de stalp din 2 in 2 randuri

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Si in Moldova acest rost in normativ e peste 30 mm, insa a nu se incurca rostul antiseismic ce vine din talpa si pana sus la acoperis, si rostul antiseismice ce tine de imbinarea peretilor in cadre, si plus se mai ia in calcul nivelul de inaltime, deci 20 mm e super okay. Despre ancorare si armare vedeti video-urile urmatoare, ele sunt (si ele nu se fac din 2 in 2 randuri, fiecare plan de armare e diferit). Multumim!

    • @skyboymaster
      @skyboymaster 3 года назад

      Asa este fiecare plan de armare e diferit, in romania nu se face armarea orizontala pe toata lungimea spaletelui ci 1.5x lungimea elementului de zidarie din 2 in 2 randuri. In functie de destinatia cladirilor sau unele zone c risc seismic ridicat precum Vrancea e posbil ca in proiectare sa fie ma mare, in zona moldovei si anume bacau eu am lucrat ca inginer constructor

  • @adriandogar7606
    @adriandogar7606 3 года назад +1

    Pe structura in cadre polisternul nu trebuia sa fie la aceasi dimensiune cu cadru ?

  • @aristipitica
    @aristipitica 3 года назад

    Penteu ca a fost nevoie sa iesiti cu zidaria aveti in interior stalpul 2 cm ramas. O sa tencuiti 3 cm pe perete la interior sa dispara stalpul? Minutul 8:10

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      Acolo nu e nici 2 cm, e mai putin, si e doar pe o latura. se va compensa din tencuiala de interior, nu vedem nici o problema.

  • @dinviata8578
    @dinviata8578 3 года назад +4

    mili mili milimetru sau macro milimetru. hai ca se poate. credeam ca leam auzit pe toate.

  • @vladmocanu3598
    @vladmocanu3598 3 года назад

    De ce sa taiat polistirenul mai ingust fata de stalp?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад

      Se poate merge si cat marimea stalpului, insa in dependenta de caz pentru a elimina pierderile de material, daca e cazul, se poate merge cu 1-2-3 cm mai putin.

  • @Daniel1.618
    @Daniel1.618 3 года назад

    E funny cum zici "nu e nimic strasnic" (rezistent) in sensul ca e ok nu e nicio problema :D

  • @vasilemariansima9197
    @vasilemariansima9197 3 года назад +1

    Sa vezi crăpături la colturi!!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Vedem deja in viitor.

    • @raimondchiper7027
      @raimondchiper7027 3 года назад +1

      In calitate de constructor,iti cer o explicatie logica referitoare la faptul ca va crapa la colturi, cu argumente tehnice,nu cu aberatii! Acest domn care a facut video-ul a explicat foarte corect si detaliat rostul acelui polistiren

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Dnul Raimond, va multumim de sustinere. Suntem ambii in domeniu si intelegem unele lucruri, insa noi fiind si in domeniul online deja am invatat faptul ca mereu vor exista pareri diverse pe internet, si marea majoritate vor avea "valoare zero", fara gram de argumentare, vorbe scrise doar de dragul de a scrie ceva, chiar si fara minte. Merci!

    • @raimondchiper7027
      @raimondchiper7027 3 года назад

      @@EnciclopediaConstructiilor nu ai pentru ce! Sunt multe zile si nopti pierdute citind despre cum se comporta armaturile in beton, zidariile in cadrele de beton,rolul acestora....etc! De asta imi pare putin greu sa mai accept anumite afirmatii fara studiu la baza! Cu respect

  • @igoriurcenco
    @igoriurcenco 3 года назад

    Buna ziua, stîlpii sunt 30x30 sau 40x40?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +2

      Buna ziua, 300x300 mm.
      PS: la cate video-uri anterioare am postat si despre stalpii de la parter, si de la etaj, si despre armare, si cofrare, si betonare, cred ca se putea si cauta + viziona + informa de acolo, ca nu facem aceste video-uri pentru noi, ci pentru public, gratis, cum credeti cum ne simtim cand indiferent de munca noastra, iarasi suntem intrebati despre unele aspecte raspuns la care sunt in video-urile precedente?

    • @ionutambrose2587
      @ionutambrose2587 3 года назад +5

      @@EnciclopediaConstructiilor nu e de judecat, poate omul nu are timp sa se uite la toate clipurile, 5 secunde sa raspundeti la un comentariu care pana la urma e benefic pt ca urca mai sus clipul, eu nu cred ca e un sacrificiu foarte mare.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Puneti-va dvs in locul nostru. E ca "picatura chineza", o data, de 10 ori, de 100 ori "doar raspunzi 5 secunde", insa chestia constinua si continua pana in momentul cand nu mai ai rabdarea sa "raspunzi 5 secunde" stiind ca se depune atata efort sa faci atatea video-uri, si paremi-se pentru unii tot degeaba, caci le este lene unora 5 secunde sa apese lista de Videoclipuri sau Playlistul de pe canal si sa caute ei video-ul cu pricina.

    • @ionutambrose2587
      @ionutambrose2587 3 года назад +2

      @@EnciclopediaConstructiilor Cand ati infiintat canalul de youtube ar fi trebuit sa luati toate astea in calcul, nu toti oamenii sunt la fel nu toti au timp multi sunt complicati, e ca si in business, daca vrei sa ai clienti trebuie sa induri multe batai de cap si complicatii.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 года назад +1

      Intelegem punctul dat de vedere, si incercam sa fim mai toleranti, insa in acelasi timp intelegem ca un eventual client, nu sta si comenteaza, ci ia telefonul si ne suna sau ne scrie un email, si deja eventualului client, la o eventuala intrevedere, ii explicam pe sleau si cu rabdare, chiar am avut si discutii ore intregi, toate informatiile, regulile si altele necesare. Din toti clientii din anul acesta de exemplu, NICIUNUL nu a fost care sa fi comentat vreodata ceva la vreun video, omul pur si simplu s-a informat singur (caci cand cauti raspunsuri si esti cu adevarat interesat, stii a cauta), omul singur a vizionat mai multe clipuri, si ulterior ne-a gasit datele de contact si ne-a sunat. Deci, a se face si diferenta intre "eventuali clienti" vs "abonati care doar vizioneaza, si printre ei sunt si hateri". Merci!